Профилактиката на рака – давещият се спасява сам

България вече дори няма адекватни данни колко хора се разболяват годишно у нас от рак, от какви локализации, в какъв стадий се откриват, какви са преживеямостта и смъртността.

© Юлия Лазарова

България вече дори няма адекватни данни колко хора се разболяват годишно у нас от рак, от какви локализации, в какъв стадий се откриват, какви са преживеямостта и смъртността.Коментарът е препубликуван от специализираното здравно електронно издание clinica.bg.


Октомври е месецът за борба с рака на гърдата. За пореден път ще чуем, че това е най-честият рак сред жените у нас, а и по света. Че годишно в България се откриват около 4000 нови случая, като на тази локализация се дължат 25 на сто от всички новообразувания при жените. Че над 1000 жени умират всяка година от рак на гърдата. Че една от 8 е застрашена да развие болестта в някакъв момент от живота си.


Октомври ще бъде посветен на това колко е важна профилактиката и ранното откриване на рака на гърдата, и, в общи линии, всеки, който разполага с мамограф, ще предложи безплатни прегледи. После ще дойде ноември - movember, и ще се посветим на рака на простатата. В кампаниите за онкологични заболявания няма нищо лошо, напротив - те са задължителна част от превенцията и профилактиката на рака.
Въпросът обаче е каква е основата - публично осигурената профилактика, и какво правят държавата и здравното осигуряване през декември, януари и останалите месеци. Очаквано - недостатъчно, макар и не съвсем нищо.


Профилактичните мамографски прегледи, платени от здравната каса, са 124 342 през 2019 година. При положение че жените, които са имали това право, са били половин милион, а изобщо жените над 50 години у нас са 1.5 милиона. Нормативната уредба казва, че безплатен профилактичен преглед с мамография се полага на жени от 50 до 69 години, веднъж на две години. Данните на НСИ за 2019 сочат, че към края на годината жените от тази възраства група са били около 988 000, тоест около 494 хиляди са имали право на безплатния преглед, който се смята за основен за рак на гърдата. Но от една от малкото "безплатни" профилактични опции, осигурявани от обществената здравна система,


са се възползвали едва около една четвърт.


По-зле стоят нещата през 2018 година - тогава са отчетени 113 575 профилактични мамографии, сочат данните на НЗОК. В пандемичната 2020 година пък очаквано положението е още по-зле - малко над 55 000 са мамографиите до септември.


Ниският интерес към безплатните прегледи има доста обяснения, включително и пасивност от страна на самите пациенти, но не по-малка е пасивността на личните лекари, а също и на НЗОК или пък на здравно министерство. У нас пациентът е този, който е длъжен да се яви на профилактичен преглед, но ако не го направи реално не следва санкция, а личният лекар е този, който трябва да му напомни за това право и задължение.


В доста държави в Европа въпросът е решен по-различно - пациентът получава писмо от финансиращата институция, която го уведомява да се яви на преглед, често без да минава през личния си лекар. Тоест профилактичният преглед е организиран в по-голяма степен


от касата или държавата, а не от пациента или лекаря му.


Ранното откриване на заболяванията, както знаем, е важно както за самия пациент - може да предотврати летален изход или по-тежка инвалидизация, така и за обществения здравен фонд - лечението в ранни стадии е по-евтино и ефективно; а също и за икономиката и обществото - здравият или по-леко увреден човек работи повече и харчи по-малко пари от общественото осигуряване.


У нас обаче целият фокус на здравната политика, на финансирането и управленското мислене, е обърнат към тежката артилерия - болнично лечение в късни стадии. Целият управленски ресурс е насочен към контрол на разходите в най-скъпите пера - болници и лекарства, а не към устойчиво развитие, т.е. планиране на системата след 5, 10 или 20 години. Затова и


превенцията и профилактиката са в периферията на здравната политика,


а не дори близо до центъра.


По отношение на онкологичните заболявания показателен за политиката в тази област е фактът, че съществувалият десетилетия Национален раков регистър не работи от няколко години. България вече дори няма адекватни данни колко хора се разболяват годишно у нас от рак, от какви локализации, в какъв стадий се откриват, какви са преживеямостта и смъртността. А без подобни данни решения и политики се формират - ако изобщо има такива - субективно и на посоки.


Ето какво казва раковият регистър в доклада за 2011 година, когато още го е имало: Всяка година заболяемостта от рак на гърдата се увеличава средно с 1.8%, като това става с напредване на възрастта на пациентите след 35 години и достига своя пик при 60-64 годишните. 71% от пациентите се диагностицират в начален (първи и втори) стадий на заболяването. При останалите то е в трети и четвърти стадий.


Към онзи момент, а и според други по-късни изследвания, заболяемостта от рак на гърдата в България е по-ниска от средната за Европа. Ако преди 8 години у нас тя е била 76 на 100 000 жени, средно за Европа показателят е бил 94 на 100 000 жени. За съжаление, при смъртността данните се обръщат - в България тя е по-висока от средната за Европа - 24.1 и 23.1 на 100 000 жени. Относителната петгодишна преживяемост от рак на млечната жлеза


в България е 78%, под средната за Европа от 83%.


"Високият процент на късните диагнози, високата смъртност и ниската петгодишна преживяемост показват важността на профилактичните изследвания и ранното диагностициране на рака на гърдата", отбелязва докладът. В зависимост от това на кой етап се установи болестта, методите за лечение са различни, като ранното диагностициране на рака увеличава многократно шансовете за пълно излекуване, припомнят специалистите.


"Необходимо е жените да следват препоръките за скрининг на рак на гърдата. Те включват регулярни профилактични прегледи, редовни самостоятелни прегледи, консултации относно употреба на контрацпетиви при наличие на фамилна обремененост и преди решение за козметична корекция на гърдите", е препоръката на специалистите от раковия регистър.


Какво обаче се случва, ако жените следват препоръките? Ако искат да ходят регулярно на профилактични прегледи, редовно се преглеждат самостоятелно и например открият нещо съмнително? Оказва се, че достъпът до


"безплатна" профилактика е само за най-упоритите.


Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията казва, че профилактична мамография се полага веднъж на две години на жените от 50 до 69 години. Което има логично обяснение - това все пак е рентгеново изследване и не е нужно всяка жена да се облъчва ежегодно, в доста страни от ЕС също изследването не е ежегодно и не е за всички възрасти. При рака на гърдата достатъчно индикативен преглед обаче е ехографията на гърдите и именно това е препоръката и на онколозите - ежегодна ехография, при това за всички жени.


Единственият достъпен безплатен преглед, който се предвижда обаче от НЗОК, е ежегодно мануално изследване на гърди при общия профилактичен преглед, осъществяван от личния лекар. Ако джипито изобщо го направи, и ако открие нещо, пътят по-нататък е възможно най-труден. Личният лекар


няма право да даде направление за мамолог,


който да направи ехография. Той може да насочи жената към акушер-гинеколог, на който пък също здравната каса не плаща ехография на гърди, т.е. той трябва да даде направление за мамолог или хирург, които вече да направят заветната ехография. Естествено, понеже нищо от това не е предвидено като профилактичен преглед, и джипито, и гинекологът трябва да измислят диагноза и оплакване, с които да мотивират направлението. Затова и не е чудно, че една четвърт от случаите на рак на гърдата се откриват в късен стадий.


Освен здравната каса, скрининг осигурява и държавата. От няколко години, по линия на Националната програма за превенция на хроничните болести, ежегодно се правят скрининги на по 1950 души в две области на страната. През 2019 година в Пловдив и Плевен са изследвани по 650 жени за рак на гърдата, 650 - за рак на шийката на матката и 650 жени и мъже за рак на дебелото черво. Те минават през преглед при специалист, а повечето от тях получават и изследване - мамография, цитонамазка или тест за окултни кръвоизливи.


Отчетът на програмата сочи, че при 15 прегледа е открит рак на гърдата, 4 жени са били съмнителни на рак на шийката на матката, а по отношение на дебелото черво 28 прегледани са насочени за едноскопии. Тази година програмата ще обхване по още 1950 души в други области. Дали скринингите ще продължат не е напълно ясно, тъй като националната програма е до тази година и трябва да се приеме нова.


Дали са достатъчни при под 4000 прегледи годишно - не е сигурно.


Ракът на шийката на матката е също сред водещите локализации по заболеваемост и смъртност при жените. През последните години у нас заболяват 1100-1200 жени годишно, а смъртните случаи са между 300 и 400. Над 50 на сто от болните се откриват в късен стадий. Според различните източници препоръката за профилактика е цитонамазка за жените над 25 години поне веднъж на 2 години. Здравната каса обаче осигурява безплатна профилактична цитонамазка само на жените от 30 до 40 годишна възраст - един път годишно, като след 2 отрицателни изследвания цитанамазка се прави веднъж на 3 години.


Данните за платените от касата профилактични цитонамазки са красноречиви - 703 през 2018 година, 838 през миналата, и 436 за тази. Отнесени към общия брой платени такива изследвания за съответните години - 213 363, 223 554, и 125 546 броя до този момент на 2020 година, профилактичните прегледи са нищожни.


Предвид по-лесния достъп до теста, който се прави от акушер-гинеколог и е нужно само направление от личния лекар, вероятно немалка част от платените от НЗОК цитонамазки са именно с профилактична цел, но тъй като в нормативната уредба не съществува понятие профилактичен преглед от АГ, те са отчетени с измислени показания.


Естествено, помислено е и за мъжете. Ракът на простата е втори по честота при тях (след този на белия дроб) и съставлява около 17 на сто от общата онкологична заболеваемост. 25 на сто от случаите се откриват в късен стадий, а преживеямостта над 5 години у нас е 68 на сто при 87 в Европа. На мъжете над 50 години се полага веднъж на две години тест за простатно-специфичен антиген, т.нар. PSA. Това е и профилактичното изследване с най-много покрити тестове годишно - 185 211 през 2018 година, 206 648 за 2019 година и 105 258 за тази. Мъжете над 50 години у нас обаче, според НСИ, са близо 1.3 милиона, тоест годишно теста


трябва да правят малко под 650 000 от тях.


Под един от трима обаче прави PSA в най-добрия случай, и то при положение, че това е кръвно изследване, което в рамките на профилактичния преглед се назначава от личния лекар, а не от уролог. Естествено, ако някой иска да си направи теста по обичайния ред, той не може да се назначи от джипито, а е нужно направление за уролог, който да пусне изследването.


Останалите най-чести локализации като рак на дебелото черво и белия дроб пък изобщо не съществуват като обект на ранно откриване у нас според наредбата за профилактиката. И докато регулярни рентгенови изследвания на белия дроб вероятно не са напълно оправдани от гледна точка на съотношението риск/полза, то изследването за окултни кръвоизливи се ползва в цял свят за скрининг на рака на дебелото черво. Естествено, у нас преживяемостта и от този карцином е под средното за Европа - 52 на сто, при 60% в ЕС.


При рака на белия дроб статистиката е най-стряскаща - 8 на сто преживеямост при 15% в ЕС.


"Осъществяването на дейности за първична профилактика и промоция на здравето е сравнително слабо застъпено, което намира отражение във високия коефициент на предотвратима смъртност", гласи и констатацията за България в последния доклад на Еврокомисията за здравеопазването в ЕС .


Изводите касаят цялата система и всички заболявания, но и при тях принципът е същият - проблемът по спасяването е единствено на давещия се.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на antoaneta atanasova
  antoaneta atanasova
  Рейтинг: 11 Гневно

  Другите локализации освен рак на гърдата и на шийката за нищо ги нямаме... ендометриален, овариален..

 2. 2 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  и няма колоноскопия, организирана
  безплатно в други страни.
  ябе нямам думи. тукашното ниво
  на борба с рака е допотопно. в Германия
  правят лоаклни химиотерапии, имунотерапии
  и какво ли не, тука никаква превенция. мре се от рак
  масово.

 3. 3 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 338 Весело

  Ако се обръщаше толкова внимание на раковете при мъжете, както на раковете при жените, може ние мъжете да се почувстваме като човешки същества веднъж в историята :)) Нали първа класа човешки същества, не втора :))

 4. 4 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Заглавието дава отгвор, какво трябва да се прави за профилактика на рака, въпреки, че е иронично. Всъщност нито държавата, нито някой друг могат да ни помогнат, ако не го направим сами.

  Най-простите стъпки са отказ от цигари, намаляване на алкохола, рязко намаляване на преработените храни за сметка на свежите, малко повече движение и т.н. Но повечето хора не го правят. А когато се разболеят ги чака здравната система, която всъщност не може да им помогне, но за сметка на това ги отравя с химиотерапевтици, облъчва ги с безброй скенери и лъчетерапия, реже парчета от тях, често без да има нужда. И така някои докретват до заветните пет години, в мъки и болки, което е голамата гордост на медицината. И на другата година се гътват.

  В крайна сметка всички тия изследвания не са профилактика. Те само констатират заболяване, ако въобще го открият. Профилактика е промяната в начина на живот , защото вече е очевидна връзката между рака, храненето, вредните навици, застоялият живот.

  Но – давещият се, трябва да се спасява сам. На никой не му пука за него. А най-малко на държавата и пука. Там трябва да се разпределят и усвоят едни пари.

 5. 5 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 182 Любопитно

  Научно е доказано ,че "Ковид-19" лекува рак!
  🐮🐷🐮🐷🐮

  Много съм прост
 6. 6 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 683 Гневно

  Ако мислите, че с лечението е нещо по-различно, много се лъжете..

  Въпреки пъченето на боклуците, които управляват тая клета страна, онколекарства липсват!!! Което е истинския геноцид..

  За мен репликата беше само "пали колата и в Одрин, там го има"..

 7. 7 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Спрях да чета след върховната тъпотия уж анализ:
  'но не по-малка е пасивността на личните лекари'
  Алооо:
  1. личните лекари не са длъжни да ви търсят за профилактичен преглед . Никъде нормативно не е вменено. Поне толкова колкото от КАТ ви ходят по домовете да ви канят за технически преглед на возилото ви. Има глоби и те са за пациентите, не за лекаря.. Профилактиката не е казармено дело ,а личен активен процес.
  2. Наложените лимити означават ,че личният лекар изобщо няма отпуснати средства за дори 50% от контингента жени , който контингент би дошъл за такъв преглед и направление за мамография. Лесно може да се провери ,че В бюджета на НЗОК е предвидено ДА НЕ МИНАТ ТОЛКОВА ПАЦИЕНТИ. И това е от 20 години всеки НРД Защото е фалшив здравен фонд ,а вие имате измислени символични здравни вноски , които не позволяват германска профилактика. Няма и да я има.
  3. Мамографски апарати има САМО в големите областни болници. Не и в Самоков, Пирдоп, Тетевен Троян, Елена, Копрившщица, Царево , Балчик и т н да не изреждам. Сързано е с пътуване,време и разходи за пациента.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 8. 8 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Най-обичаният от ръководствата на българските болници болен е неизлечимо болният пациент! Колкото е по-близко до смъртта, толкова повече пари получават болниците за практически безсмислено, но изключително скъпо лечение, консумативи, лекарства апаратура! За профилактика се отпуска 2-3 % от бюджета на Здравната каса, а тя би могла не само да спаси поне половината от заболелите от тежки болести, но и да спести до 70 % от безсмислените разходи! Но това не е по вкуса и джоба на Бялата мафия! Мигом ще изчезнат фантастичните заплати на болничните ръководства и надписването за лечение и изключително скъпи лекарства!

 9. 9 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Но пък има изобилна информация за една кашлица :)

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 10. 10 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Напълно съм съгласен с тъжната картина описана в статията и потвърдена в последвалите постинги .
  За състоянието на онкологичната "медицина" "
  в България не може да се каже нищо добро , лично съм свидетел на няколко случая и съпоставка между България и Германия не може въобще да се прави !
  Светлинни години ни делят ! ЖАЛКО ! !

 11. 11 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1258 Разстроено

  До коментар [#4] от "ART":

  и като отидеш на личния лекар да ти даде направление за изследване поне за бой левкоцити - другото са мантри

 12. 12 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Действително всеки се спасява сам. Тази трагедия е жестока както на болния за който се е отворил ада , така и за близките. Тате Бог да прости мина през цялата тази стърга.

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1258 Разстроено

  До коментар [#4] от "ART":

  даже познавам мъж починал от рак на гърдите, така че леко с пропагандата
  не можело да има това и т.н., и накрая според лекаря му в момента имало 3 подобни случая в страната

 14. 14 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2827 Неутрално

  До коментар [#4] от "ART":

  Не е достатъчно. Заболявания като рака се дължат на генетични изменения с напредване на възрастта, както и на наследствено предразположение Дори и най-здравословният живот НЕ ГАРАНТИРА, че човек няма да се разболее.
  Загриженият за здравето си човек ходи на профилактични прегледи, а както се разбра от статията, мнозина не го правят. Много малко може да се направи за предотвратяване на рака, ако тй се дължи на генетични изменения, но може да се открие навреме за да се лекува.
  И не, ракът не се смята за излекуван, защото при много пациенти след време се получават разсейки и смъртният изход е въпрос само на време.

 15. 15 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 338 Весело

  До коментар [#6] от "Ivan Stoev":

  Пуши, пий алкохол, яж докторски, шпеков салам и други полуфабрикати :)) Не тренирай, трудно и болезнено е, остани дебел, пък и доматите са скъпи :))))

  Живей евтино и пести от здравето си, утре ще платиш всичко с лихвите, химиотерапията и радиацията и няколко месеца жестоки мъки преди да пукнеш :)))

  Има от какво да пестиш :)) В живота, едно от богатствата, които са над всички са здравето :)) Стив Джобс е имал ужасно много пари и пак не са го спасили :)))

 16. 16 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2827 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ramon Asvalda":

  Ракът удря на случаен принцип, генетично е.
  Нередовният начин на живот води до други тежки заболявания.

 17. 17 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 230 Разстроено

  Основният проблем е, че здравната система изобщо не е ориентирана към профилактиката, а към последващо лечение. Най-много средства от бюджета на НЗОК се изразходват за болнична помощ и лекарства. Нека прибавим традиционното безразличие на здравноосигуревните към собственото им и обществено здраве и недоверие в медицината. Огромна част от хората търсят лекарска помощ само и единствено, когато имат някакво оплакване, което не търпи отлагане или не може да се пренебрегне. От друга страна се намесва повсеместно заниженият (в случая дори липсващ) контрол. По-малко от една трета от здравноосигурените преминават задължителния профилактичен преглед, но глобени реално няма. Предполагам при работодателите положението е подобно. Иначе, лимитите за профилактичния преглед при личния лекар отпаднаха. Разбира се, когато нещата опират до личната отговорност и инициатива на здравносигурения, ситуацията в България рязко деградира.

 18. 18 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Българите сме здрав народ! Не сме кекави като германци, французи, англичани, италианци - тук рак почти нямаме! Стига сте вили на умрело!

 19. 19 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5335 Неутрално

  До коментар [#4] от "ART":Не е достатъчно. Заболявания като рака се дължат на генетични изменения с напредване на възрастта, както и на наследствено предразположение Дори и най-здравословният живот НЕ ГАРАНТИРА, че човек няма да се разболее. Загриженият за здравето си човек ходи на профилактични прегледи, а както се разбра от статията, мнозина не го правят. Много малко може да се направи за предотвратяване на рака, ако тй се дължи на генетични изменения, но може да се открие навреме за да се лекува.И не, ракът не се смята за излекуван, защото при много пациенти след време се получават разсейки и смъртният изход е въпрос само на време.
  —цитат от коментар 14 на pamela


  Памела, права си душа, че не ходят на профилактични прегледи.

  Но на майка ми най-добрата приятелна почина от рак на гърдата, като тя беше медицински работник и ходеше на всеки 6 месеца на мамография! Просто не го откриха така, и след операция и хемотерапия си отиде, горката!

 20. 20 Профил на Luben Pandev
  Luben Pandev
  Рейтинг: 132 Неутрално

  До коментар [#8] от "David Moyseev":

  Която и област от живота да пипнете, ще се установи същото - обърната с главата надолу в полза на измамите и краденето на пари за сметка на българския човек.

 21. 21 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 338 Весело

  До коментар [#16] от "pamela":

  Организма има способността да елиминира раковете, преди да започнат... Даже може да си имала ракови клетки, даже сигурно си имала, просто организма ти е бил във форма да се справи с тях, преди да пуснат корени :))

  Вредните навици, карат гените да се изразяват по начин, които увеличава шансовете за грешки... Богатата на антиоксиданти диета от друга страна кара гените да се изразяват по начин, които намаля шансовете ти да лепнеш рак, а дори и да има такива клетки, често организма се справя с тях преди да хванат корени.. Естествено има и хора с много лош късмет, но шансовете са ти най добри ако поддържаш терена-тялото си чисто :))

  Отиди си направи генетична картина и ще разбереш какви са ти предпоставките и срещу какво трябва да се пазиш :)

 22. 22 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Раковите болести(ракът не е една болест!) бяха неглижирани в името на някакво имагинерно чудовище, кръстено агентурно ковид-19!

  Няма да разказвам подробности, но случващото се е ужасяващо!
  И престъпно!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 23. 23 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5940 Разстроено

  Благословени са хората, които не са имали и нямат в дома си раково болен. У нас две години и половина беше ад, особено последните месеци. Дано ниой не се сблъска с коварната болест.

 24. 24 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1171 Разстроено

  Обвържете здравните вноски с появяването на годишен преглед и ще видите как ще се дисциплинира народа.
  Ама и както каза един съфорумник по-нагоре - не е предвидено да отидат всичките хора на преглед... :(

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  То кое е наред и не е престъпно в България, ще ни обяснят ли герберите, в какво се състои стабилното управление на Борисов. по всичко сме последни, а по лошото, все на първо място.

 26. 26 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2076 Любопитно

  Оказва се, че всеки народ си заслужава не само политиците, ами и лекарите и здравните системи (и личното неглижиране на профилактиката), и болестите дето го морят, и катаджиите (и войната по пътищата)... Май царя се оказа прав за чипа, ББ за "лошия материал" и професора от БСП за 80-те процента БГ-дебили. Ми факти, бе, факти от статистиката в различни области.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 27. 27 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 740 Неутрално

  То да беше само онкологията. Ами вижте какво става с гериатрията в България? След 1989 г. гериатрите в България изчезнаха при положение, че броят на възрастното население нараства. Сигурно не е печелившо да си гериатър предвид доходите на пенсионерите, но тук е мястото на държавата - едва ли има друга стана в ЕС без гериатри и без гериатрични отделения в болниците. А и пациентите не са клиенти - лекар, който се отнася към пациентите като към клиенти си е сбъркал професията.

 28. 28 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#2] от "mihail_p":

  Профилактичните прегледи тук стават с много голяма разправия , агресивни откази от страна на пациентите да правят каквито и да е изследвания , караници , защото това били излишни неща ,да не говорим ,че никой не идва на такива прегледи и те са абсолютно случайни ,по повод на друга нужда .В 50 % въпреки обясненията и назначенията ,пациента не прави дори елементарни кръвни изследвания , в още 50% пациента не се интересува от резултатите от изследванията ,така от останалите 25% ,една половината изпълняват всички предписания на лекаря , насоки и скрининг за лечение ,тоест реалн 12-14% са с ефект от профилактичните прегледи ,които са много по добре организирани от тези в Западна ЕВропа , но свобоното и безплатно влизане на пациента навсякъде , това ,че никой не го кара да доплаща много скъпи лечения , при онкозаболявания и липса на профилактика ,позволяват на българина да неглижира всичко назначено от лекаря му ,в Западна Европа не е така , затова там има и ефективност на диагнозата и лечението , просто пациента му се бърка в джоба и е мнооого скъпо и чака година за всяко нещо ,което го кара да си пази живота .

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Заглавието дава отгвор, какво трябва да се прави за профилактика на рака, въпреки, че е иронично. Всъщност нито държавата, нито някой друг могат да ни помогнат, ако не го направим сами. Най-простите стъпки са отказ от цигари, намаляване на алкохола, рязко намаляване на преработените храни за сметка на свежите, малко повече движение и т.н. Но повечето хора не го правят. А когато се разболеят ги чака здравната система, която всъщност не може да им помогне, но за сметка на това ги отравя с химиотерапевтици, облъчва ги с безброй скенери и лъчетерапия, реже парчета от тях, често без да има нужда. И така някои докретват до заветните пет години, в мъки и болки, което е голамата гордост на медицината. И на другата година се гътват.В крайна сметка всички тия изследвания не са профилактика. Те само констатират заболяване, ако въобще го открият. Профилактика е промяната в начина на живот , защото вече е очевидна връзката между рака, храненето, вредните навици, застоялият живот. Но – давещият се, трябва да се спасява сам. На никой не му пука за него. А най-малко на държавата и пука. Там трябва да се разпределят и усвоят едни пари.
  —цитат от коментар 4 на ART


  Абе съгласен съм, но примерите около моето семейство за заболели от ракови образувания са именно на хора, които нито пушат, нито прекаляват с алкохолни напитки. В случаите даже смея да твърдя, че си се изхранват от плодове и зеленчуци собствено производство... Тъжно е.

 31. 31 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#16] от "pamela":Организма има способността да елиминира раковете, преди да започнат... Даже може да си имала ракови клетки, даже сигурно си имала, просто организма ти е бил във форма да се справи с тях, преди да пуснат корени :))Вредните навици, карат гените да се изразяват по начин, които увеличава шансовете за грешки... Богатата на антиоксиданти диета от друга страна кара гените да се изразяват по начин, които намаля шансовете ти да лепнеш рак, а дори и да има такива клетки, често организма се справя с тях преди да хванат корени.. Естествено има и хора с много лош късмет, но шансовете са ти най добри ако поддържаш терена-тялото си чисто :)) Отиди си направи генетична картина и ще разбереш какви са ти предпоставките и срещу какво трябва да се пазиш :)
  —цитат от коментар 21 на Ramon Asvalda


  Човек, всеки има някои клетки, които са в разрез с нормалните такива. Попринцип организмът има двойно защитна функция, която сама да убива такъв вид мутирали клетки. Проблемът настъпва, когато мутацията на тези клетки е именно в този двоен защитен механизъм за самоунищожаване на мутирали неправилно клетки! Тогава вече започва да се говори за онкологично заболяване.

 32. 32 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#2] от "mihail_p":Профилактичните прегледи тук стават с много голяма разправия , агресивни откази от страна на пациентите да правят каквито и да е изследвания , караници , защото това били излишни неща ,да не говорим ,че никой не идва на такива прегледи и те са абсолютно случайни ,по повод на друга нужда .В 50 % въпреки обясненията и назначенията ,пациента не прави дори елементарни кръвни изследвания , в още 50% пациента не се интересува от резултатите от изследванията ,така от останалите 25% ,една половината изпълняват всички предписания на лекаря , насоки и скрининг за лечение ,тоест реалн 12-14% са с ефект от профилактичните прегледи ,които са много по добре организирани от тези в Западна ЕВропа , но свобоното и безплатно влизане на пациента навсякъде , това ,че никой не го кара да доплаща много скъпи лечения , при онкозаболявания и липса на профилактика ,позволяват на българина да неглижира всичко назначено от лекаря му ,в Западна Европа не е така , затова там има и ефективност на диагнозата и лечението , просто пациента му се бърка в джоба и е мнооого скъпо и чака година за всяко нещо ,което го кара да си пази живота .
  —цитат от коментар 28 на edin drugii


  И как да стане, при положение, че на мен например личната лекарка доста често отказва да ми даде направление за преглед, от който наистина имам нужда, камо ли за профилактичен такъв...

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK