"Тази нива ще стане Седми реактор" – сметката не излиза

"Тази нива ще стане Седми реактор" – сметката не излиза

© Скрийншот"Тази нива тук ще стане Седми реактор", посочи Бойко Борисов днес, докато оглеждаше полето до АЕЦ "Козлодуй". Той беше на "инспекция" с министъра на финансите Кирил Ананиев, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ Димитър Манолов и Пламен Димитров. "Дневник" подбра реакции от социалните мрежи без претенция за изчерпателност.


Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение":


Още преди две години предложих, ако Борисов толкова вярва, че нова ядрена мощност може да е печеливша, да пусне акции от проекта на фондовите борси. Или да направи ICO - да емитира Беленекойн или Седмиблоккойн. Ако е такава далавера, инвеститорите ще се избият. Пенсионните фондове и те. И ето ти пенсии от поне 1000 лева.
Само че всички разчети показват, че нова ядрена мощност не може да се изплати и е голямо набутване. То не бяха съседни държави, които щяха да купуват дял. Не бяха китайци. Накрая нищо. Само източване на държавния бюджет и на фалиралата енергетика. В услуга на този или онзи - няма значение. Само не и в полза на България.


Енергетиката има нужда от повече пазар. Не държавата да определя кой до кога да работи. А потребителите. Ако купуват ток от централата Х на достатъчна за издръжката й цена - всичко е точно. Както и обратното. Другото е едни "умни" хора да лъжат обществото, докато прибират милиони.


А, да. Ако е с различна технология, значи няма да ползваме вече купените реактори. Значи ще харчим пари и за нови, които нищо чудно да не влязат никога в експлоатация. Защото сметката не излиза. Колкото да угодим и на тези, и на онези. Велико!


Крайно време е да спрем да подхождаме като фенове към проекти, които ни струват милиарди. А да си правим сметката - изгодно ли е или не. Това е истината.


Еленко Божков, бивш член на енергийния регулатор:


Седми реактор не може да бъде инспектиран защото такъв реактор няма. Според мен пътуването на Борисов в Козлодуй е плиткоумен тактически ход за пред американците, за това че Борисов планира инвестиция в американска ядрена технология за бъдещ 7-ми блок в Козлодуй. Твърде вероятно е да има и правителствено решение за започване на процедура за предстоящо изграждане на ядрен блок на територията на Козлодуй.


По принцип това ще е поредната "димка" за пред американците такава каквито са хеликоптерните инспекции на закъсняващия турски поток които пък са "димки" за пред руснаците


П.С. На 21.02.2020 Председателя на АЯР е издал Заповед АА 04 30 за одобряване на площадка 2 на изток от 1 и 2 блок в посока с. Хърлец-55 хектара. От видеоматериала на днешното посещение на Борисов се вижда че той не разглежда изобщо тази одобрена площадка. Голям смях пада...


Юлиан Попов, бивш служебен екоминистър:


Всеки разговор за нови ядрени мощности в България трябва да мине първо през ясна, окончателна и безвъзвратна ликвидация на Белене. Отваряне на нов разговор за ядрена мощност без затваряне на случая Белене е несериозно и безотговорно.


Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум, по БНР:


Една процедура за Седми блок ще продължи доста дълго време, поне 10 години, ако започне от днес. Този блок трябва да си измине своя технологичен път. И следващите три правителства трябва да имат едно и също мислене, за да стигнем до някой, който да копае площадка за Седми блок.


Трябва да се намери избор на технология, на базата на която трябва да се изготви доклад по оценка на въздействието на околната среда. Трябва да се лицензира технологията. Трябва да разберем как ще правим блока, с какви пари.


Ако продължава процедурата по АЕЦ "Белене" и тепърва се започва процес по лицензиране на някаква технология на Седми блок..., трябва да има логика. Понякога политиката е несъобразителна, защото енергетиката, ако не се балансира правилно или не се регулира правилно, може да нанесе огромни щети.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK