Въпросите, които депутатите трябва да се осмелят да зададат на главния прокурор

В края на юни, когато Гешев представи на парламента отчетния доклад на прокуратурата, не беше попитан нищо.

© Надежда Чипева, Капитал

В края на юни, когато Гешев представи на парламента отчетния доклад на прокуратурата, не беше попитан нищо.Комисията по правни въпроси на парламента гледа днес внесения миналата седмица доклад на главния прокурор Иван Гешев за дейността на прокуратурата от 1 януари до 31 август 2020 г. Докладът има предистория. В края на юли БСП поиска да бъде поканен в парламента главният прокурор и да изложи своята оценка за работата си от встъпването в длъжност в края на декември 2019 г. Вместо това той предпочете да изготви доклад, в който е изнесена богата статистика за делата на прокуратурите в страната до края на август.


Две думи за статистиката: В нея - обобщено - е видно, че за осемте месеца на тази година прокуратурата е наблюдавала 147 275 досъдебни производства, решени са 91 335. Внесените обвинителни актове в съда са 9991, споразуменията са 5849, прекратените дела са 45 282, а спрените - 25 232. Впечатлява големият брой на решените дела /91 335/ и далеч по-малкият брой на внесените обвинителни актове /9991/. Това е така, защото под решени дела се разбират не само внесените обвинителни актове, а и прекратените, и спрените, и споразуменията, и предложенията за налагане на административно наказание.


Така че, ако не се изгуби човек сред изчерпателната статистика, ще съзре, че
ходът на голяма част от делата затъва още в досъдебната фаза.


Която се отбелязва публично с новините за арестите и претърсванията, след което те не стигат до съда по решение на... самата прокуратура.


Предполага се, че главният прокурор ще присъства лично на правната комисия днес, тъй като, поради липса на написани правила за такъв вид изслушване, се прилага процедурата по приемане на годишните доклади на председателите на Върховиня касационен и Върховния административен съд и главния прокурор. Това означава - предполага се, че главният прокурор ще направи сбито изложение на доклада , след което всяка парламентарна група може да му зададе по два въпроса.


Да припомним, че в края на юни, когато г-н Гешев представи на парламента отчетния доклад на прокуратурата,


не му бе зададен нито един въпрос. Гробно мълчание.


Сегашното изслушване е на фона на резолюцията на Европейския парламент и съвсем неотдавнашния доклад за върховенството на закона на Европейската комисия, като и в двата документа за пореден път е поставен въпросът за отчетността и контролът върху главния прокурор.


Граждани, читатели на "Дневник" многократно са се обръщали през последните месеци с питания за информация по текущи събития, дали са образувани проверки или досъдебни производства, докъде са стигнали, какво е установено. И тъй като статистиката не отговаря на тези въпроси, а прокуратурата неглижира въпросите на медиите,


напомняме на депутатите да ги зададат. Ето само част:


- В края на януари т.г. прокуратурата изнесе протоколи от специални разузнавателни средства /СРС/ заедно с аудиофайлове на разговори на началника на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков и президента Радев, като официалното съобщение информираше, че СРС-тата са приложени по досъдебно производство срещу началника на ВВС. На какъв етап е това дело - прекратено ли е или подготвено за съд? Ген. Стойков отскоро е заместник-началник на отбраната и за обществото е важно да знае дали в най-високото професионално ръководство на Българската армия има обвиняем или разследван. Ако е прекратено, какво е било основанието да бъде подслушван ген. Стойков, има ли разрешение на военния съд и кой орган е поискал разрешението?


- Временната парламентарна комисия за проучване на кризата в БНР във връзка със спирането на сигнала на програма "Хоризонт" за близо 5 часа на 13 март 2019 г. приключи работата си, без да получи разпечатките на разговорите с генералния директор, за да се установи евентуалният поръчител на свалянето от ефир на журналиста Силвия Великова. По какви причини прокуратурата не представи разпечатките. Докато заседаваше комисията, проверката за изключването на сигнала прерасна в досъдебно производство в Софийската градска прокуратура, а проверката за натиска над генералния директор и от него над журналисти, продължи в Софийската районна прокуратура. Приключени ли са това разследване и тази проверка и с какъв резултат, ако са прекратени, по каква причина.


- Разследването на Антикорупционния фонд, известно като "Осемте джуджета" разкри преки данни за опасна схема за кражба /по-точно плячкосване/ на веществени доказателства, в случая злато, с участието на прокурори от Специализираната прокуратура и посредници. На какъв етап е проверката, която Софийска градска прокуратура започна. Ще бъде ли потърсена отговорност от наблюдаващите прокурори.


- Разследват ли се трите аудиозаписа на телефонни разговори водени от глас като на премиера Бойко Борисов, и снимките от шкафчето в спалнята му в резиденция "Бояна"?


- Направена ли е експертиза дали са истински банкнотите евро и кюлчетата злато в шкафчето на премиера. /Тоест иззети ли са и охраняват ли се надеждно - в контекста на разкритията в "Осемте джуджета"./


- Разследва ли се и търсят ли се отговорните лица за безпрецедентния акт, който опира и до националната сигурност - проникване в спалнята на министър-председател и снимането му докато спи. Разпитан ли е премиерът, след като публично обяви, че знае кой го е "сготвил"?


- На 9 юли при претърсването в президентството във връзка с разследванията на съветник и секретар на президента военните следователи и прокурори бяха придружени от въоръжени лица, служители на Бюро за защита към главния прокурор, което същевременно охранява главния прокурор. Защо главният прокурор отказва охраната на НСО и на какво основание е създадена въоръжената структура към съдебната власт. Въпросът е в контекста на чл. 105, ал. 2 от Конституцията, който възлага на изпълнителната власт да осигурява обществения ред и сигурност.


Това са само част от въпросите, които буквално нажежават въздуха от нуждата да бъде чут главният прокурор. И ако за някое ухо някой от въпросите прозвучи анекдотично или недостатъчно сериозно, то е заради сюрреалистичната скандалност на събитието - до степен да изглежда нереално, фантастично, измислено.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  Ще мълчат защото са му потенциални клиенти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 699 Неутрално

  КЪДЕ Е РИТОНА, РАДОСТИНЕ?!?
  Какво става с бизнеса на ИЗАМЕТ
  Къде е златото от багажника, дето ромката жена на петьо го взе...
  И ОЩЕ И ОЩЕ ....

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2376 Разстроено

  "част от въпросите, които буквално нажежават въздуха от нуждата да бъде чут главният прокурор" - вярно е сюрреалистично всичко, в държава, която съвсем сериозно е член на ЕС!? Шумотевицата ще премине, без да отпуши ушите на всички, защото сме на принципа да не виждаме реалността, а да вярваме на глупавите "доказателства" за невинната, отдадена на народа, работа на властта. Не е и цирк, не е и комедия, нито водевил, а една безкрайна тарикатска симфония на зомбирани, лишени от ценности хора. Подиграващи се на тези, заради които трябва да отдават всичко от себе си. Грозна, изцапана история...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Пълни щуротии. Депутатите този път трябва да са активни и ще се поинтересуват за:

  1. Двете изядени от лисица кокошки на баба Пена от село Долно нанагорнище.
  2. Резултатите от проверката на криминална група Биберон.
  3. Кой изяде сладоледа и не им остави?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Любопитно

  Ще се разкрият ли икономическите и други престъпления през последните 30 години.

  [email protected]
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3846 Весело

  Петя, като станеш депутатка ще имаш възможност да му ги зададаш...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Как прокуратурата да разследва нещо, след като я управлява човек, който сам трябва да и бъде неин клиент.

  Изнасят се доказателства по дела в абсолютно нарушение на презумцията за невинност. Да не говорим, че това се прави избирателно.

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5095 Весело

  Да разкаже и къде живее

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Няма да го питат, защото всички са му в ръцете.

 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  А Франтишек нищо ли нема да го питаме?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Рано е да му се задават въпроси , още повече , че това не е било традиция при други Главни прокурори ! ДА , визирам Борис Велчев : "Случаят отново налага едно сравнение, което силно изнервя управляващите. Докато в съседна Румъния разследват и осъждат експедитивно стотици лица от средния и висш ешелон на властта за корупция, пране на пари и злоупотреба с власт, у нас можем да се похвалим със стотици хиляди дела прекратени поради изтекла давност.

  Само по този показател за дейността на държавното обвинение цифрите са стряскащи, според годишни доклади на главния прокурор за дейността на ведомството, достъпни на неговия уебсайт.

  През 2006 г., с идването на главния прокурор Борис Велчев, започва невиждано разчистване на т.нар. „стари дела”. Около 12 000 са прекратени заради изтекла давност и това предизвиква шок в правните среди, пише пресата. Но това е нищо, в сравнение с „амнистиите” на престъпници през 2007 г. Става дума за над 274 000 дела!

  През първите три години от мандата на главния прокурор Борис Велчев са прекратени поради давност около 400 000 дела. Някои са залежавали по 20 години.

 12. 12 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Въпросите, които депутатите трябва да се осмелят да зададат на главния прокурор:
  1. Защо през лятото не носи каскет?
  2. Защо през зимата носи каскет?
  3. Добре ли е спал преди четенето на доклада?
  За задаването на други въпроси трябва по-голям морален и интелектуален капацитет.

 13. 13 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Какви въпроси бе хора. Каскета чете отчета в правната комисия и един мисир с прескарта на врата не спря да го апострофира и да пречи, дори го замерва с реплики на банкноти от 500 евра! Вече го изведоха навън.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 14. 14 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2418 Весело

  Гледам Петенька прави пламенна защита на разузнавачите на резидента. Так держать петенька ! Так заказал таварищ Путя! Так держать десни!

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  И кат му зададът един така по неудобен вупрос и той ще вземе да се изчерви, притесни и ще си тегли куршума. Това ли е планът?

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 812 Любопитно
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Тук прислугата има своите основания да подскача срещу главния изпълнител, който е глух в много от случаите, за които трябва даа се пази тишина.

  Аз ще подскажа само един въпрос, който Петя никога няма да се осмели да зададе: Кога ще се преразгледа дали е имало политически комунистки чадър над приватизацията на Каолин?

  Благодаря за вниманието.
  :)

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 21. 21 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1201 Любопитно

  „Снимка на деня: Банкноти от 500 евро бяха хвърлени по главния прокурор“ - https://www.dnevnik.bg/photos/2020/10/14/4126648_snimka_na_denia_banknoti_ot_500_evro_biaha_hvurleni_po/?ref=home_layer2 – еха-а-а-а-а! Бравос, аферим и ашколсун! Това от тези пари ли бяха - https://tribune.bg/bg/politika/20-30-ot-da-balgariya-zanesoha-falshivo-evro-na-premiera-v-boyana/ - или по-прясно напечатани, като за случая? Да, да знам, че е в защита на справедливостта, върховенството на закона или каквото там на вас ви харесва! Много е подходящо наистина, направо закова Гешев на поста му за още един мандат! Кой ще ни каже, както се пееше в една песен?

  Ако случайно греша, би ли бил така добър и така любезен някой и ако може да може да ни обясни какъв точно ефект имаше от този пърформънс? Хеле пък на фона на окаушените Арабаджиеви, Баневи, Миню Стайков, белградския и дубайския изгнаници и други завалии от сорта? Разстрои Гешев и той сега ще реве, та ще се скъса и сън няма да ги лови? Така го уплаши, че няма да смее кихне, преди да иска разрешение за това от „въстаниците“? Освободи гореизброените лица, прекрати делата им и сега те вече черпят правилните лица в подбрани ресторанти? Какъв точно е ефекта от цялото това скачане и хвърляне на фалшиви банкноти от 500 евро? Питам за един приятел, евродепутат! Някой ще може ли да ни осветли, че не може всички да сме толкова умно-убави, креативни и досетливи, нали?

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#21] от "Santos":

  И аз питам за един приятел. Има ли червена бюлетина за Черепа и има ли повдигнати обвинения към него? Ако няма такава бюлетина - защо?

 24. 24 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#7] от "Rational":

  И защо изнасяне на ПРЕДЯВЕНИ ГОДНИ доказателства да е нарушаване на презумцията за невинност. Процеса в България е публичен, всеки гражданин и медия може да отиде и да изслуша представянето на доказателствата. Досега беше съвсем нормално адвокатите на заподозряните да обикалят медиите и да лъжат като разпрани. Забележете че това не е наказуемо - те могат да си говорят каквото си искат. Сега прокуратурата показва ПРИЕТИ от съда доказателства т.е те вече са оценени като годни от съдия. С както това нарушава презумцията не мога да разбера - тези доказателства ще бъдат публични независимо от изхода на процеса, просто ги показват по-рано с което не дават възможност на адвокатите да манипулира цялото общество.

 25. 25 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1201 Любопитно

  До коментар [#23] от "lz73":

  Само питаш и веднага ти отговарям! Относно червената бюлетина за Васил Божков има следния материал, който не е на сайт на мамин сладък олигрух, а на Фрогнюз - https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/interpol-mvr-iska-publikuvame-chervena-biuletina-bojkov.html - „Интерпол: МВР не иска да публикуваме червена бюлетина за Божков“! Що се отнася до повдигнатите обвинения на Васил Божков, ето ти още малко линкове:

  1. https://www.mediapool.bg/bozhkov-sas-7-obvineniya-yavno-tozi-pat-sa-reshili-da-me-premahnat-news302851.html

  2. https://www.svobodnaevropa.bg/a/30637931.html

  3. https://tribune.bg/bg/zakon_i_red/povdigat-vtoro-obvinenie-na-saprugata-na-vasil-bozhkov/

  Третият линк е „Променят обвинението на съпругата на Васил Божков“, че да ти спестя питането и за нея! А за Александър Тумпаров нещо ще ме питаш ли?

 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#23] от "lz73":

  Има бюлетина, има и 19 обвинения повдигнати. И процеса ще почне дори задочно, точно както съдят мустака от КТБ.

 27. 27 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1495 Весело

  Наивно...този не отговаря,той мисли ! А и надали му е приятно , да го замерват с фалшиви евра.....

 28. 28 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  Да повторим въпросите формулирани от Петя Владимирова, защото много хора не четат статията, а директно от заглавието се захващат с коментарите защото "рискуват" да отидат по надолу в коментарите...
  В същност проблем няма! Има само скупчване на "БИКОВЧЕТА" изкомандвани по телефона за да се включат под определена статия....


  "....в края на юни ......Гешев представи на парламента отчетния доклад на прокуратурата ..... не му бе зададен нито един въпрос. Гробно мълчание."

  - В края на януари т.г. прокуратурата изнесе протоколи от специални разузнавателни средства /СРС/ заедно с аудиофайлове на разговори на началника на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков и президента Радев .... На какъв етап е това дело - прекратено ли е или подготвено за съд?

  - Временната парламентарна комисия за проучване на кризата в БНР във връзка със спирането на сигнала на програма "Хоризонт" за близо 5 часа на 13 март 2019 г. приключи работата си, без да получи разпечатките на разговорите с генералния директор, за да се установи евентуалният поръчител на свалянето от ефир на журналиста Силвия Великова. По какви причини прокуратурата не представи разпечатките. Докато заседаваше комисията, проверката за изключването на сигнала прерасна в досъдебно производство в Софийската градска прокуратура, а проверката за натиска над генералния директор и от него над журналисти, продължи в Софийската районна прокуратура. Приключени ли са това разследване и тази проверка и с какъв резултат, ако са прекратени, по каква причина."
  (Това е въпрос с особена важност защото ставаше дума за нагъл опит за овладяване на Радиото от върхушката на герб)

  - Разследването на Антикорупционния фонд, известно като "Осемте джуджета" разкри преки данни за опасна схема за кражба /по-точно плячкосване/ на веществени доказателства, в случая злато, с участието на прокурори от Специализираната прокуратура и посредници. На какъв етап е проверката, която Софийска градска прокуратура започна. Ще бъде ли потърсена отговорност от наблюдаващите прокурори.

  - Разследват ли се трите аудиозаписа на телефонни разговори водени от глас като на премиера Бойко Борисов, и снимките от шкафчето в спалнята му в резиденция "Бояна"?

  - Направена ли е експертиза дали са истински банкнотите евро и кюлчетата злато в шкафчето на премиера. /Тоест иззети ли са и охраняват ли се надеждно - в контекста на разкритията в "Осемте джуджета"./

  - Разследва ли се и търсят ли се отговорните лица за безпрецедентния акт, който опира и до националната сигурност - проникване в спалнята на министър-председател и снимането му докато спи. Разпитан ли е премиерът, след като публично каза, че знае кой го е "сготвил"?

  - На 9 юли при претърсването в президентството във връзка с разследванията на съветник и секретар на президента военните следователи и прокурори бяха придружени от въоръжени лица, служители на Бюро за защита към главния прокурор, което същевременно охранява главния прокурор. Защо главният прокурор отказва охраната на НСО и на какво основание е създадена въоръжената структура към съдебната власт. Въпросът е в контекста на чл. 105, ал. 2 от Конституцията, който възлага на изпълнителната власт да осигурява обществения ред и сигурност."

  Копирайте тези въпроси и ги поставяйте всеки ден до оставката на Гешев и подвеждането на мутрата борисов под съдебна отговорност!
  Същите въпроси трябва да отидат и в Европейския парламент!


  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 29. 29 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Мълчание от шубе. Мълчат.

  SHADOWS of SOFIA
 30. 30 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  До коментар [#28] от "Рим":

  Няма какво да чакаш, ами направо изпращай тези въпроси в Европейския парламент! Мда!

 31. 31 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Добре че е Петя! Инак нищо нямаше да разберем.

 32. 32 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  До коментар [#21] от "Santos":

  Вместо толкова много думи можеше да напишеш: "Бойкикеви простаци, сър!"

  Русия- проказата на планетата Земя.
 33. 33 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 807 Любопитно

  "- Направена ли е експертиза дали са истински банкнотите евро и кюлчетата злато в шкафчето на премиера."

  Много ясно, че на са истински.
  И защо нема репортажи от поредното Велико народно въстание водено от Отровеното трио...

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK