Абсурден законопроект ще позволи жестокост към дивите животни

Неправителствената организация "Четири лапи" призовава за спешна и масова обществена подкрепа, за да бъдат спрени поправки в закона за лова, предлагани от земеделското министерство.

© Иван Григоров

Неправителствената организация "Четири лапи" призовава за спешна и масова обществена подкрепа, за да бъдат спрени поправки в закона за лова, предлагани от земеделското министерство."Дневник" публикува позицията на неправителствената организация "Четири лапи" по повод законопроект за изменение на закона за лова, който предвижда узаконяване на жестоки методи за убийство на животните.


С тревога научихме, че Министерството на земеделието и храните (МЗХГ) е изготвило проект с изменения в Закона за лова и опазване на дивеча (ЗЛОД), който на практика разрешава всички забранени и считани за жестоки и неетични методи за лов. Под претекст, че по този начин може да се осъществи "борбата с африканската чума" МЗХГ предлага да бъдат узаконени методи за убиване на животни близки до най-примитивните - чрез


използване на отрови, упойващи вещества, залагане на капани, ями, примки и дори експлозиви.
"Четири лапи" застава твърдо против влизането в сила на подобно изменение на Закона за лова. Мотивите, които са посочени за съответните промени са несъстоятелни и противоречат на действащото ветеринарномедицинско законодателство. Ние не подкрепяме предложенията за промени и ви приканваме да направите същото като изразите недоволството си чрез изпращане на лично становище (по образец в края на статията) до министерството.


Избиването на диви животни без ясно доказан произход на зараза, без проява на клинична картина и без доказана проба и въвеждането на използването на забранени методи и предмети, на основание съмнение е проява на слабост и липса на воля за решаване на реалните проблеми - липса на информираност, липса на адекватни профилактични програми, липса на професионалисти на терен. Употребяванетона неселективни методи и средства на лов несъмнено ще навреди на дивата флора и фауна, различни от вида, обект на контрол (дивата свиня), както и рискува да нанесе големи екологични и икономически щети.


Използването на експлозиви за ловни цели е крайно нехуманно и би довело до стотици дори хиляди жертви, в това число диви животни, всякакви горски обитатели, защитени видове, домашни, селскостопански и бездомни животни, а при по-голямо нехайство от страна на ловците - и хора. Освен


поголовното избиване на всякакви живи същества в обсега на взрива,


ще бъдат унищожени и редица растителни видове, а с това и опасността от горски пожари нараства главоломно. Същото се отнася и до употребата на отровните и упойващи вещества, при които нараства и опасността от отравяне на подпочвени води.


Ако бъдат приети предложените скандални текстове, ЗЛОД също така ще позволява на всички служители на Министерство на земеделието, храните и горите, МВР и Министерство на отбраната


да ловуват във всички райони, без да е нужно да имат придобито право на лов.


Това може да се случва по всяко време, включително и извън служебните им задължения.


Необходима е неотложна и масова обществена подкрепа, за да спрем тези варварски промени! До 19 октомври могат да бъдат изпращани становища до Изпълнителна агенция по горите с възражения срещу планираните промени.


Призоваваме Ви да използвате следния текст като свое лично становище,


което да изпратите на: [email protected] и[email protected], както и да публикувате като коментар в обществената консултация по законопроекта:


Уважаема госпожо Танева,


На Вашето внимание предоставям становище по проекта на Закона за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за лова и опазване на дивеча (ЗЛОД) като не подкрепям предложените промени със следните коментари:


Мотивите, които са посочени за съответните промени са несъстоятелни и противоречат на действащото ветеринарномедицинско законодателство. Избиването на диви животни без ясно доказан произход на зараза, без проява на клинична картина и без доказана проба и въвеждането на използването на забранени методи и предмети, на основание съмнение е проява на слабост и липса на воля за решаване на реалните проблеми - липса на информираност, липса на адекватни профилактични програми, липса на професионалисти на терен.


Използването на неселективни методи и средства на лов несъмнено ще навреди на представители на дивата флора и фауна, различни от вида, обект на контрол (дивата свиня). Отровните и упойващи вещества биха могли да бъдат погълнати от други животни, включително защитени и застрашени видове (отравянето на белоглави лешояди през 2019 г. и на египетски лешояди през 2020 г.), но също така и от домашни любимци и селскостопански животни. В капани също биха могли да се хванат други едри животни освен дивата свиня (кафява мечка, елен лопатар, благороден елен, сърна, кошута, дива коза и др.).


По-малките по размер животни могат да не се хванат от заложените капани, но могат да получат жестоки наранявания, водещи до летален изход, придружен от силна болка, продължаваща с дни. Взривните вещества рискуват да нарушат естествения природен баланс на дивите животни. Също така последствия от взривовете са както поголовното избиване на всякакви живи същества и растителни видове в обсега му, така и възможността да се предизвикат горски пожари.


По този начин използването на всякакви такива неселективни средства рискува да нанесе екологични и икономически щети. Освен това при употребата на забранени от закона методи и средства за лов съществува реална опасност от нараняване или дори застрашаването живота на човек, решил да направи излет в природата, да седне на пикник със семейството си, да разходи домашния си любимец в гората; човек, придружил крави, овце и кози на паша в планината; човек, решил просто да поязди за удоволствие.


Поради тези причини моля, да се оттегли § 5 от проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча като непропорционален и опасен от екологична гледна точка.


С уважение,
(три имена и дата)


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Това е нечувано варварство, но не ме учудва ни най-малко.

  От такива "политици" - такива законопроекти.

  Направо да повикат авиацията и да теглят един бомбен килим през гората.

  Че щели да загинат някакви там зайци, бухали, катерици - голям праз.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Те за електорат от живи човеци си говорят в категория педали, сополи, отрепки, сополи, цървули, лайнояди, духачи, шунди и задници за порене, какво да им е отношението към горските зверове.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 3. 3 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Тотално безумие... какви животни ни управляват...идиоти

 4. 4 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 156 Гневно

  След хората следват и животните , нормално за тези тук......

 5. 5 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 16 Неутрално

  За експлозивите и отровите - да, твърдо против.
  Но капани, ями, примки - това са традиционни методи при лова. Друг въпрос колко ловът е морален, не е това темата.
  Или 4лаповите смятат убийството с пушка за ок, но останалите методи не?

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Самите правила в ЕС са такива.
  Принуждаваш се да убиваш всичко наред в рагиона и определената като рискова зона.
  Наистина е много гадно и доста животни си заминаха и по време на чумата.
  Или си траеш и си правиш на луд и не убиваш животните или действаш по правилата.
  В първия случай обаче, ако се разрази епидемия, освен че ще има много жертви, ще има и наказателно производство срещу държавата.

 7. 7 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Приоритети... и кампанийност.
  Добре е да има и разум във всичко.

 8. 8 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 527 Гневно

  За тях човешкия живот няма стойност, какво остава за животните.

 9. 9 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1863 Весело

  Айде разписахте се в дневник, стига толкова активизъм :)) После като няма дървета и животни и всичко прилича на картинка от филма Лудия Макс пак :)))

  Какво има за обяд ? От толкова много активизъм и загриженост за природата и аз огладнях :)))

 10. 10 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Ловните дружинки, по чиято линия се назначават верни кадри на отговорни постове, си гласуват закони за собствено удовлетворение. Те не че спазват и сегашните де.

 11. 11 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  Питам се кога най-после ще забраним това срамно удоволствие наречено "спорт"?

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 12. 12 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 723 Гневно

  А кой ще носи отговорността, ако загинат хора в резултат от такива мерки? В ямата може да падне и човек, който просто се разхожда из гората, не само животно. На заложен взрив може също да се натъкне невинен човек. Не е ли по-просто да се обяви тотална война на всичко живо из гората?

 13. 13 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Самите правила в ЕС са такива.Принуждаваш се да убиваш всичко наред в рагиона и определената като рискова зона.Наистина е много гадно и доста животни си заминаха и по време на чумата.Или си траеш и си правиш на луд и не убиваш животните или действаш по правилата.В първия случай обаче, ако се разрази епидемия, освен че ще има много жертви, ще има и наказателно производство срещу държавата.
  —цитат от коментар 6 на НеКой


  Глупости. Не е нужно да вярвате на всичко което ви го разказват МЗ, само защото е от "вашите".

 14. 14 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Самите правила в ЕС са такива.
  —цитат от коментар 6 на НеКой


  Това, естествено, не е вярно, но е важно пропагандата да си тече.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 15. 15 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2916 Разстроено

  Хомо сапиенс, който действа като животно и който съзнателно унищожава света, без да осъзнава, че унищожава самия себе си. Ерго - никакъв сапиенс, а игнорис.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 16. 16 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Щели за избиват животни с експлозиви и капани. Някои хора не си пият хапчетата. какво ще стане, ако някой събирач на гъби бъде взривен? Какво ще стане, ако от този експлозив загине само 1 прасе /без значение дали е болно или не/, а с него и 20 сърни, 3 мечки и т.н.? Какво ще стане, ако загине ловец от експлозия? А когато стане взрив и запали дърветата, изгори 200-300 декара гори, кой ще е виновен?

  Този закон работи по правилото "за да премахнеш болен пръст на ръката, отрежи двете ръце". Човекът отдавна е измислил пушките с оптика, които са безпогрешни. Кому са нужни подобни дивотии като ями, експлозиви, шипове и други средновековни методи?

  За отровите изобщо не ми се говори, там е вече страшно. Оставена в гората една отрова може да изреби не само прасета, но и десетки други животински видове, включително бозайници, птици, влечуги. После дори месото на това отровено животно няма да може да се яде. Да дадем хипотетичен пример. Преди време четох, че в горите на Витоша има около 10 кафеви мечки. Ако сложим отрова и изтребим 2 болни прасета и 6 мечки, кой ще плати цената? Министърът на земеделието - госпожа "аз никога за нищо не съм виновна, каквото и за сгафя"?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 17. 17 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5256 Неутрално

  За тях човешкия живот няма стойност, какво остава за животните.
  —цитат от коментар 8 на zero_day


  Абсолютно! Как само застреляха невинните протестиращи онзи ден!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  За експлозивите и отровите - да, твърдо против.Но капани, ями, примки - това са традиционни методи при лова. Друг въпрос колко ловът е морален, не е това темата.Или 4лаповите смятат убийството с пушка за ок, но останалите методи не?
  —цитат от коментар 5 на Сър Джон


  Тези традиционни методи също подлежат на регулация.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5256 Неутрално

  Питам се кога най-после ще забраним това срамно удоволствие наречено "спорт"?
  —цитат от коментар 11 на emil


  Едно от най-низките "забавления" е испанската корида. Но тя се води част от културното им наследство.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 20. 20 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Скандални законови изменения!
  Да минират булевард Цар Освободител като мярка срещу КОВИД 19 и да изкопаят трапове и да поставят примки!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 21. 21 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Четири лапи е мже би единствената НПО заслужаваша съществуването си

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 22. 22 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1645 Любопитно

  Що за простащина е това ?

 23. 23 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1645 Любопитно

  До коментар [#19] от "Alarmstufe: Rot":

  Испанците я забраниха преди около 15 г

 24. 24 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1863 Весело

  До коментар [#16] от "Lou":

  Политиците правят каквото искат, защото знаят, че обикновените хора са мрънкачи и нямат време за подобни неща :)) Елементарно е :))

  Хората правят нещо по въпроса едва след като е твърде късно и е стигнало до техния двор :))) Нали сте наясно, че за да сме върха на веригата, трябва да има верига ? :))

  Въобще знаете ли как работи природата и колко сме зависими от тая крехка верига, която изчезва ?

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  Винаги, когато се правят промени в законодателството, си задавайте въпроса "Кое налага тази промяна?"!
  Нима тези, които са създавали този закон, са били толкова некомпетентни?
  В повечето случаи ще се окаже, че управляващите само гледат да си улеснят задачите, които стоят пред тях.
  Без да се замислят за страничните вредни ефекти те просто искат да минат по лекия начин.
  А цитираният горе въпрос (както и слледващият след него) би трябвало да стои/ят пред всеки, който прави някакви промени.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  4 лапи явно смятат смърта от африканска чума по свинете за по-хуманна от капана.

 27. 27 Профил на Добромир Генов
  Добромир Генов
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Пращайте становища до [email protected] и [email protected], за да спрем този абсурд!

 28. 28 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  Иначе, за капаните съм твърдо за забраната. Но не поради посочените съображения, а защото не действат избирателно и не знаеш кой ще се хване в него. Отровата и тя е там.

 29. 29 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Питам се кога най-после ще забраним това срамно удоволствие наречено "спорт"?
  —цитат от коментар 11 на emil


  Винаги съм смятал, че това занимание може да се нарече спорт само при равни условия между животните и ловците , т.е. и двете страни да са въоръжени с еднакви методи за борба по между си. Чак тогава ще има равнопоставеност и ще може да се нарече спорт. Ама ме съмнява, че ще има такъв наплив за ловци...
  До тогава, лова ще си остане убийство за удоволствие, щото отдавна няма нужда да се ловува, за да се прехранват.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  До коментар [#29] от "traveler1":

  Невъзможно е да бъде наречено спорт, щом е свързано с отнемане на живот.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Абсурдни закони, създадени от абсурдни хора.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1069 Гневно

  Пълни глупости, изменението на закона за лова е във връзка със опасността от разпространението на африканската чума по дивите свине. Подобни стъпки по ограничаването на популацията им вече има в Белгия, Германия, Чехия и Полша.
  Никакви взривове, отрови и капани не се предвиждат, само отстрелване!
  Ето и част от законопроекта:
  При усложнена епизоотична обстановка по смисъла на Закона за ветеринарномедицинската дейност, като част от мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестите по животните, министърът на земеделието, храните и горите, по предложение на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните и след съгласуване с министъра на околната среда и водите, със заповед може да:

  1. ограничава или забранява лова на някои видове дивеч;

  2. прилага санитарен отстрел на диви животни;

  3. променя сроковете за ловуване на дива свиня;

  4. разрешава групово ловуване на дива свиня в не повече от три дни, включително събота и неделя, от 7 последователни дни за един ловностопански район, като ловуването се извършва по график, утвърден от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 35. 35 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 487 Гневно

  Как така всички служители на МЗХ,МВР и МО ще могат да ловуват без разрешение навсякъде?!Значи,ние можем да държим изпити по дивечо-знание,първа помощ,ловна стрелба и оръжезнание,а Пена от някое министерство нарамва пушката и стреля наред?Какво ще ловуват ловните дружинки,ако изброените по-горе се разхождат по цяла седмица из горите и в дните ,разрешени за лов на дружинките?Това го е писала явно някоя младши "експертка"-духачка,която е виждала гора по време на кърска любов!

 36. 36 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#6] от "НеКой":

  Ми те същите изроди искаха така да решат и Ковид кризата - да ззастрелват всеки заразен, без тези от сбирщината им. Ама народът ги изненада и ги отсвири.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 37. 37 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Ми нищо странно след като Човека е Опитно Прасе и ще го Ваксинират без видима нужда измисля се цял сценарий за да Държат ХОРАТА ПОД Напрежение и Страх. Сега и Дивите животни преди това прасета, крави, пилета и т. н. Не Виждате ли целта е създаване на Хаос и усещане за Безнадеждност.Експеримента успява след като хората не Мислят а слушат само Телевизора

 38. 38 Профил на Ralchev
  Ralchev
  Рейтинг: 329 Любопитно

  Какво ще стане, ако от този експлозив загине само 1 прасе /без значение дали е болно или не/, а с него и 20 сърни, 3 мечки и т.н.?
  Снежанка няма да има на кого да чете проказки
  До коментар [#16] от "Lou":

 39. 39 Профил на Ralchev
  Ralchev
  Рейтинг: 329 Любопитно
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK