Доведе ли пандемията хора в селата

Повечето хора в селото не носят повече пари за местната власт.

© Цветелина Белутова, Капитал

Повечето хора в селото не носят повече пари за местната власт.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Малко след края на извънредното положение в страната екип на ИПИ проведе работна среща с над 20 кметове на кметства и кметски наместници от селата на територията на община Габрово. По време на разговора на няколко пъти беше коментирано, че пандемията е довела до оживление в селата и до ръст на регистрациите по настоящ адрес.


Месеци по-късно решихме да проверим това твърдение, като го съпоставим с официалните данни. За целта използваме тримесечните данни за населението от ГРАО и сравняваме данните по населени места към 15 март и 15 юни 2020 г.
Данните за Габрово са категорични: по време на пандемията има сериозен ръст на населението по настоящ адрес в селата, като


на практика почти всички села увеличават своето население.


По-долу са показани данните за избрани 15 села, в това число 8-те най-големи в община Габрово, за всяко от които има ясно изразен ръст на населението по настоящ адрес. Макар при най-големите села ръстът да е по-малък - например в с. Яворец и с. Поповци в рамките на 10-20 човека, в по-малките ръстът е осезаем.


Различни големи села на практика се удвояват - с. Армените от 111 на 243 жители, с. Златевци от 63 на 133 жители, с. Харачерите от 24 на 52 жители и т.н. Има и любопитни примерни като с. Петровци, което расте от 4 на 20 жители по настоящ адрес, без обаче да има нито един регистриран жител по постоянен адрес.


Доведе ли пандемията хора в селата


За същия период се наблюдава намаление на населението по настоящ адрес в град Габрово - спад от над 1 600 души за 3 месеца, което подсказва, че движението в регистрациите е било в голяма степен вътрешно за общината - регистрациите по настоящ адрес са прелели от града към близкото село по време на извънредното положение.


Причини за това безспорно е в карантината и ограничителните мерки пред движението между населените места. Хора, които живеят или имат близки роднини на село и съответно пътуват често между селото и града, са намерили своя мотив да сменят настоящия си адрес. Регистрацията по настоящ адрес в селото дава основание да се пътува до Габрово и обратно през контролно-пропускателни пунктове на входа на областния град.


Ключовият въпрос тук е дали говорим за реално оживление в селата -


приток на хора по време на карантината, които иначе не са били там, или по-скоро за административна промяна - регистрацията на лица, които така или иначе живеят, имат роднини или често пребивават в съответните села? Разговорите по места показват, че в голямата си част това са хора, които така или иначе имат връзка със селата - имат къща, роднини и т.н., и промяната по-скоро официализира този факт. Много по-малко са примерите за реална промяна в настоящия адрес и съответно нов приток на хора към селата.


Преглед на данните за страната показва, че подобен ефект не се наблюдава навсякъде. Да, в много случаи се вижда известен ръст на жителите по настоящ адрес в селата, но толкова категоричен е по-скоро на определени места.


В рамките на община Велико Търново например се наблюдават сходни процеси - ръст на жителите в селата, в това число примери за ръст от 50 или 100 души. В община Враца, от друга страна, също има ръст, но често е в рамките на 10-20 души. В община Хасково пък ръст се наблюдава само в определени села, докато повечето не отчитат някаква промяна. Примери различни, но е факт, че на места - както е случая с Габрово, промяната е наистина значителна.


За отбелязване е фактът, че единично и извънредно събитие, каквото е пандемията и ограничителни мерки, може драматично да промени данните за едно или друго населено място.


Промяната идва от външния стимул - ограниченията пред пътуванията,


към гражданите да променят своя настоящ адрес. В нормално време обаче стимулите явно не са толкова силни. Липсва и какъвто и да е било данъчен или бюджетен стимул, тоест фактът, че в с. Армените в община Габрово има удвояване на жителите по настоящ адрес през 2020 г. не носи никакви дивиденти за самото населено място. Могат да се борят за повече ресурси от голямата община, но само дотам - по дизайн на системата повечето хора в селото не носят повече пари за местната власт.


В тази посока бяха и исканията на кметовете на малки населени места през септември. Тогава темата беше всяко населено място да има своя финансова рамка и съответно предвидимост. Това обаче следва да върви и с промяна нагоре - повече финансова самостоятелност за голямата община от държавния бюджет и по-ясни правила за финансовата рамка на малките населени места.


В подобна рамка, увеличаването на живеещите в едно или друго населено място вече могат да водят автоматично до повече ресурси и съответно публични инвестиции.


Виж повече за кампанията за финансова децентрализация на https://www.dvenasto.bg/


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Интересно, но кое би накарало човек да напусне големия град, и да заживее постоянно на село? Отдих през уикенда, 10-ина дни по време на отпуската... По едно време някакви британци се опитаха да заживеят в търновските села, но бързо ги изгониха.

 2. 2 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Любопитна тема, но малко повърхностно разработена. Интервюта с преместилите се, обобщение за причините за някакви проценти, нещо повече за данъците, плащат ли се повече, по-малко, липсва ли им нещо на село като болници, аптеки, магазини, училища?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 3. 3 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#1] от "historama":

  Много пенсионери живеят на село от април до октомври и шетат из двора.
  На село е като на къмпинг - събуждаш се по някое време, правиш кафе и излизаш да пътя.
  Иде съседката и тя с чаша кафе да види какво става.
  Дойде кучето, котараците.
  В лятната кухня си направиш мекици.
  После идеш да видиш думатиту.
  Събереш опадали круши.
  Вадиш триончето модел "лисича опашка" и отрежеш сухи клони, а после на къси парчета за печката.
  Минават хора и ти говорят за варене на рикия.
  Никой за никъде не бърза, няма задръствания от автомобили и замърсен въздух.

 4. 4 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  с адресни регистрации не е много представително. по-скоро с анонимизирани данни от мобилните оператори


  До коментар [#2] от "fpyyh":

 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3081 Любопитно

  Много интересна тема, ако имахме умни управляващи, щяха да се замислят, че заради пандемията селата получават шанс за развитие, който те не можаха да им дадат вече 30 години.
  Само да спомена, че около София цените на къщите се покачиха за 6 м. с 30-40 %, на места и с повече, чувам, че подобно нещо се случва и около Пловдив.

 6. 6 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Седете и се тъпчете във панелките и "затворените комплекси" в големите градове, и оставете селата на мира! Таман изгонихме селяндурите от село, те ще върнат пак тука...

 7. 7 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  ...вечер ..под асмата с чаша червено винце и домашно сирене...
  Сутрин посрещаш изгрева с балкански чай с манов мед и лимон.
  Около теб навсякъде зеленина и чист въздух...
  Селска идилия!

 8. 8 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#3] от "Нинов":

  “ Много пенсионери живеят на село от април до октомври”
  ——
  Точно. Много ме съмнява тия графики така ли щяха да изглеждат, ако бяха със сезонна поправка. Пак хубаво, че наште изследователи са мерили населението, а не температурата на въздуха в тия села... колко ли градуса повишение щяха да припишат на пандемията?...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 9. 9 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#8] от "Gretel":

  По време на блокадата през април тези пенсионери бяха принудени да се регистрират на село за да могат да идат там.
  Имаше проблем, че разсадът за думатиту в града ставаше все по-голям и възникна риск да не може да бъде посаден в двора
  Бях изпратил през декември семена от 50 различни сортове домати, половината от тях исторически, както и 25 различни сорта люти чушлета.

 10. 10 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  През лятото, увеличение,
  през зимата, намаление.
  Селска регистрация получават,
  данъците да си ги намаляват.

 11. 11 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Много хора пътуват от града към селата по работа-учители,трактористи,енергото.Откриват се нови цехове за производство и преработка на животни,консервни фабрики.Арендаторите са богати и търсят хора да им работят.

 12. 12 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  На заглавната снимка - "50 нюанса сиво, версия България" :)))

 13. 13 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  До коментар [#3] от "Нинов":

  Каква фантазия само. Аз съм живял на село достатъчно дълго. Фантазиите са едно реалността - друго.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4281 Неутрално

  Много интересен анализ за демографското състояние на родното Габрово и нашият регион!Сигурно има някакво оживление в селата между Габрово и Севлиево!Логично е хора , които имат имоти там да се преместят от града на село ,където е по-спокойно и безопасно!

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4281 Неутрално

  Много интересен анализ за демографското състояние на родното Габрово и нашият регион!Сигурно има някакво оживление в селата между Габрово и Севлиево!Логично е хора , които имат имоти там да се преместят от града на село ,където е по-спокойно и безопасно!

 16. 16 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 341 Неутрално

  През лятото, увеличение,през зимата, намаление.Селска регистрация получават,данъците да си ги намаляват.
  —цитат от коментар 10 на Michael Jordan


  Данъците са си двойни ..
  Плащаш и за селото и за града - а в града ти е "основно жилище"

 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  Светлият лъч надежда и обръщането на палачинката ще дойде с първите новини за родени по селата деца от семейства, постоянно живеещи там. Иначе и преливането нс хора попрехвърлили средната възраст от града на село също е добро начало —> поне ще мъждукат селата, докато се роди първото бебе там.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#13] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Относно едно и също нещо може да има различни гледни точки от различните наблюдатели, в зависимосх от житейската ситуция в която се намират.
  Има разлика дали са на 15 или 65 годишна възраст.

 19. 19 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 341 Неутрално

  А в Яворец са яко цигани.
  Как така са отишли да се регистрират - неясно?

  Сигурно, заради Ковид-19.
  Та да могат да минават през КППтата ..

  П.П
  То и другото увеличение е най-вече на хора, дето е трябвало да минават през КПП. За това са си направили и временен адрес.
  Това - за сведение на разните, дето ще почнат да разсъждават.

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4281 Любопитно

  До коментар [#1] от "historama":

  Аз съм родом от Габрово и добре познавам ситуацията в региона!Габрово беше сравнително голям град , но сега надали има 35-40 хиляди души население! Така , че е нормално да не е толкова голям проблем за хора да се преместят от града на село!Освен това при нас има един много специфичен фактор и това е клъстъра в Севлиево /заводите на "Идеал-Стандарт" и "Видима", както по-малки немски и италиански компании , които са доставчици/!Това е единственият клъстър клъстър у нас и аз имам поне десетина познати, които ежедневно пътуват между Габрово и Севлиево!Преди предната криза Севлиево/град с население около 20 хиляди души/ Номер 3 по най-ниско ниво на безработица у нас/След София и Варна/!Има логика , ако човек живее в Габрово и всеки ден пътува за работа до Севлиево /около 25 км/ да се премести в някое село между двата града!

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4281 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Нормално!Всяка криза е нови възможности за едни и загуба за други!

 22. 22 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Светлият лъч надежда и обръщането на палачинката ще дойде с първите новини за родени по селата деца от семейства, постоянно живеещи там. Иначе и преливането нс хора попрехвърлили средната възраст от града на село също е добро начало —> поне ще мъждукат селата, докато се роди първото бебе там.
  —цитат от коментар 17 на DDR


  Че то си има деца, родени там, от постоянно живеещи и това е дереджето! И не едно, а много мургави бебета се раждат, баш в тези габровски села.
  Мога да говоря адски подробно за Яворец и Гъбене.
  В Гъбене си има и англичани, и даже един испанец.

  Гъбене е на 14 километра от Севлиево, и на 7 от Горна Росица, където е полигонът повечето мургави жители, ходят в Севлиево на работа с фирмените автобуси.

 23. 23 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  До коментар [#18] от "Нинов":

  Има разлика основно в колко пари имат
  Ако си работил в Англия и си спестил скромна сума от половин милион паунда, е едно,
  Ако си роден на село живял си цял живот разичтайки на "sustainable farming" хехехе,
  картината е сътвсем друга - грохнали тъжни старци, кал до ушите порутени къщи
  ако искаш да ти пратя картинки от gogle street ако те мързи сам да видиш.
  Щото повечето села не са курорти на морето...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 24. 24 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#1] от "historama":Аз съм родом от Габрово и добре познавам ситуацията в региона!Габрово беше сравнително голям град , но сега надали има 35-40 хиляди души население! Така , че е нормално да не е толкова голям проблем за хора да се преместят от града на село!Освен това при нас има един много специфичен фактор и това е клъстъра в Севлиево /заводите на "Идеал-Стандарт" и "Видима", както по-малки немски и италиански компании , които са доставчици/!Това е единственият клъстър клъстър у нас и аз имам поне десетина познати, които ежедневно пътуват между Габрово и Севлиево!Преди предната криза Севлиево/град с население около 20 хиляди души/ Номер 3 по най-ниско ниво на безработица у нас/След София и Варна/!Има логика , ако човек живее в Габрово и всеки ден пътува за работа до Севлиево /около 25 км/ да се премести в някое село между двата града!
  —цитат от коментар 20 на bat_plamen


  Че то няколко от автобусите за смяната си минават през Гъбене и от там за Горна Росица ..
  И мургвите ни, и не толкова мургавите ни съграждани, ги ползват - та да ходят на работа в Севлиево..

  А напоследък имаше КППта, та сигурно за това са се регистрирали и официално, като живущи..
  Иначе ромите си раждат и има и бебета, както навсякъде ..

  Това - за сведение на господина дето се прехласваше ..

 25. 25 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#18] от "Нинов":Има разлика основно в колко пари иматАко си работил в Англия и си спестил скромна сума от половин милион паунда, е едно,Ако си роден на село живял си цял живот разичтайки на "sustainable farming" хехехе,картината е сътвсем друга - грохнали тъжни старци, кал до ушите порутени къщиако искаш да ти пратя картинки от gogle street ако те мързи сам да видиш.Щото повечето села не са курорти на морето...
  —цитат от коментар 23 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Повечето са работили по Германия и Англия .. съвсем малко има от Испания, Италия и т.н.

  То в цяла България, в селата покрай ковид , надойдоха цигани, дето са били навън.
  Много се устроиха и са си вече у нас..

  Други пък - чакат да се пооправят нещата и пак ще заминават.
  Свят шарен, хора разни.

 26. 26 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 341 Неутрално

  "Причини за това безспорно е в карантината и ограничителните мерки пред движението между населените места. Хора, които живеят или имат близки роднини на село и съответно пътуват често между селото и града, са намерили своя мотив да сменят настоящия си адрес. Регистрацията по настоящ адрес в селото дава основание да се пътува до Габрово и обратно през контролно-пропускателни пунктове на входа на областния град."
  -------------------
  Абсолютно вярно!

  Заради КППтата има хора, дето са си извадили бележки!
  Поне в други села в региона - в севлиевските .. напр.Ловнидол, Търхово , Дамяново, Богатово и т.н. хора са се принудили да отидат до кмета, та да си вземат бележка.

  Освен това имаме и връщане, на част от ромите от Европа, които отиват при близки и при роднини ..
  И ето го - как се е получило увеличението на жителите, по настоящ адрес.

  Иначе, ситуацията както си е била, така си е и останала!

  Вижте цените на недвижимите имоти - примерно Търхово, или Ловнидол .. не са мръднали.

 27. 27 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#22] от "simChо":

  Има два варианта —или мургавите жители стават българи (самосъзнание и поведение и от друга страна пък и да бъдат приети от българите) или процесите на народностно осъзнаване сред тях си се засилват и след време ще имат свое собствено Възраждане и ще са осъзнат свебитен народ, който ще има чувзството, че България не му дава възможност да развие възможностите си и пречи на развитието му. Дето се вика, четете историята на българското Възраждане и мислете за мургавите си съграждани. 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 28. 28 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Много интересна тема, ако имахме умни управляващи, щяха да се замислят, че заради пандемията селата получават шанс за развитие, който те не можаха да им дадат вече 30 години.
  —цитат от коментар 5 на boevbisser


  Темата показва, че хора с къщи по селата в Габровско , са си взели бележки от кметовете за времемен адрес..

  И че в Яворец и Гъбене , са се върнали цигани от Англия и Германия и също са си изкарали бележки.
  Какъв е шансът за развитие точно?

 29. 29 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#23] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  аз говоря за бълг. пенсионери с по 600 лв. месечна пенсия дето прекарват лятото на село.
  В града са бачкали 45 години нон-стоп, изплатили са хапартамента, децата са станали да по 50 години и напуснали дома преди десетилетия.
  Какво да правят по цял ден в апартамента?
  Да гледат турски сериали ли?
  Или да се зомбират във Фейсбук ли?

  Егое е селото с неговите предизвикателства: бръмръри налазили думатиту, съсел изял кокоиките, няма вода щот има авария, град ударил лозето.

 30. 30 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#22] от "simChо":Има два варианта —или мургавите жители стават българи (самосъзнание и поведение и от друга страна пък и да бъдат приети от българите) или процесите на народностно осъзнаване сред тях си се засилват и след време ще имат свое собствено Възраждане и ще са осъзнат свебитен народ, който ще има чувзството, че България не му дава възможност да развие възможностите си и пречи на развитието му. Дето се вика, четете историята на българското Възраждане и мислете за мургавите си съграждани. 😉
  —цитат от коментар 27 на DDR


  За сега ядат, пият и се веселят ..
  И раждат бебета из селата - нещо за което господинът по-горе се вълнуваше ..

 31. 31 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#27] от "DDR":

  И дума не може да става за сравнение между българите, живели по време на Възраждането и циганската популация днес в България; като се почне от структура на общността, участие в стопанския живот, собствени образователни и културни институции и се стигне до проява на генетични мутации, засягащи способностите за развитие на интелекта /силно характерни за циганите / .
  Ако трябва да се определи естеството на заплахата от неконтролираното разрастване на циганската популация в България, то е повсеместното турчеене, като естествено поведение на една паразитираща общност - да прескача на различни гостоприемници и подкрепата, която заинтересовани среди в Турция оказват на това както в България, така и в Европа /Германия, Белгия/.

 32. 32 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  На село е много хубаво, но децата или трябва да самалки, или много големи. На тийнейджърите им е скучно.
  А иначе е много хубаво, стига да си направил всички удобства.
  По време на карантината не си сменихме регистрацията, не беше необходимо.

  Любовта ще спаси света!!!
 33. 33 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#31] от "ivangabrovo":

  Да де, осъзнават се като свебитен народ, който търси място под слънцето. Вече набират и икономическа сила—> къде с гурбети, къде с измами, къде с предприемчивост. Добиват самочувствие и не желаят да са втора ръка хора. Осъзнават се като народ, различен от околното облръжение. Огормя се и тяхна интелегенция. И на фона на невъзприемането им от бг обществото, търсейки идентичност и подкрепа, защо да не поемат протегнатата турска ръка?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#31] от "ivangabrovo":Да де, осъзнават се като свебитен народ, който търси място под слънцето. Вече набират и икономическа сила—> къде с гурбети, къде с измами, къде с предприемчивост. Добиват самочувствие и не желаят да са втора ръка хора. Осъзнават се като народ, различен от околното облръжение. Огормя се и тяхна интелегенция. И на фона на невъзприемането им от бг обществото, търсейки идентичност и подкрепа, защо да не поемат протегнатата турска ръка?
  —цитат от коментар 33 на DDR


  Отдавна имат икономическа сила и килограми злато..
  Никога не са искали да са втора ръка, а искат да са господари .

  Иначе ядат, пият и се веселят ..
  Могат да отидат в Германия - та да вземат детски и там да се оформи тяхна интелигенция?
  Която обаче, ще говори байриш!

  Такъв вариант не ви ли идва на ум?

 36. 36 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#33] от "DDR":

  Какъв свободен народ са ци..ганите? Айде стига вицове. Навремето служих с ци..гани - делят се на тринайсет племена + тези които са от смесени бракове с българи. Говорят поне четири различни езика - цигански, български, турски диалект и влашки. Сред тях има мюсюлмани и християни ( основно евангелисти).Дори и откъм работа са различни. Едни търгуват (турските) , други крадат , трети просят, а има и такива които работят в строителството и в горите. Бароните са още по-голяма смешка. В предходния парламент имаше двама депутати ци..гани и двама от един момент взеха да им свалят имунитета и да им повдигат обвинения.
  Съжалявам за поста извън темата, ама само глупости се пишат от хора отвъд Драгоман.

 37. 37 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#36] от "Vassil Stoychev":

  Реално и българите по времето на Възраждането са били раздробени на много ”племена” с различни занаяти, носии, говори чеби конфесии. Даже Възраждането не протича едновременно на всякъде, та в някои рсйони (северозапад, царибродско, части от шоплука) националната свест се оформя чак след 1885 година, в други райони около бслканските войни, за да бъде изгубена отново. Да не говориме за деленето патриаршисти —егзархусти и гъркомани версус останалите. И че чадт от бг възрожденците да ползвали в кореспонденцията по между си гръцки. И накрая резултата е една оформена донякъде нация. Та същото е и с цига.ните. В процес на възраждане са.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 38. 38 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#3] от "Нинов":

  Поздравления! Коментарът ти е по-изчерпателен и смислен от цялата статия.

 39. 39 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 206 Неутрално

  най накрая нещо свясно от института за планова икономика

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 40. 40 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Ефектът от панедмията по селата се усети през лятото, когат много хора, имащи селски имоти решиха да прекарат отпуските си там вместо да отидат в Гърция, Турция или на нашето черноморие. Лично моите впечатления са от няколко села, които по ГРАО се водят между 10-50 жители и обикновено дори през лятото са пусти, тази година се напълниха. Ако нещата с ковид се влошат, може би тенденцията ще стане трайна и хората, чиито доходи са намалели заради кризата ще прекарват повече време на село, което в крайна сметка ще се отрази и на местната търговийка. Тъжна е картината на село без кръчма и смесен магазин...

  CONTADOR GRATUITO!
 41. 41 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  Смениха си адресната за да заобиколят ограниченията при евентуална карантина. След година, две, като отмине короната, пак ще си я сменят на стария адрес.

 42. 42 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Любопитна тема, но малко повърхностно разработена. Интервюта с преместилите се, обобщение за причините за някакви проценти, нещо повече за данъците, плащат ли се повече, по-малко, липсва ли им нещо на село като болници, аптеки, магазини, училища?
  —цитат от коментар 2 на fpyyh


  Данъци не се плащат по настоящ адрес, а по постоянен. Постоянният адрес си е останал този в градовете.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 43. 43 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 650 Разстроено

  Т. нар. пандемия никого никъде не е завела и довела, тя само пълни джобовете на драскачи от измислени институти и на пишман "анализатори"...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 44. 44 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1852 Весело

  На статистиката, най-трудната част е да интерпретираш данните, да откриеш кое е причина и кое е следствие, както и да откриеш всичките причини а не само една-две...
  Та и тук така, но поне дава тема за изобилни и доста по-компетентни (или поне доста по-смислени) коментари под статията.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1852 Любопитно

  На кмета на селцето (властта по места) не му трябват данъците на "гастрольорите", а просто да остави местните да ги обслужват, пък после общината да събира таксите около обслужването. Дори по-удачно е общинките въобще да не се месят на местните и на новодошлите, а да им оставят свободата да правят неща както намерят за добре. Гарантирам, че ще е много по-добре за трите страни, ако държавата не се меси.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 47. 47 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Аз от февруари го казвам: Отивайте на село само там е спасението от вируса!
  Аз и така направих още през зимата и преди вируса да унищожи толкова народ в Ню Йорк сити. В този ден много хора бягат от там и не се знае кога това ще спре.
  Ако и това се случи и в София Пловдив и другите големи градове не разбирам защо хората се страхуват да напуснат големия град където вероятноста да се хажане вируса дори когато се разхождаш е по голям отколкото на село като отидеш на кафе (или греяна ракия) при съседа си. Аз една година след като се ожених за българка посетих България през зимата и това беше най приятната зима която някога съм имал.
  Греяна ракия се пиеше още на закуска и чак до обяд после минавахме на свински пържоли приготвени на жерава с домашно вино имаша сняг до колене и беше бяло и чисто.
  Войната срещу Ирак (дезерт сторм) започна и трябваше да напусна в началото на февруари но честно казано хич не ми се напускаше.
  Това време беше най приятното което съм имал .

 48. 48 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  От графиката горе разликата е около 700 души., което е едно ... нищо. А в сравнение с посочения спад на Габрово от 1600 нещата май хич не са розови, дори и да вземем предвид, че графиката е само за част от селата /големите/.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK