Обемни образи на грешни адреси

Строежът на Седми реактор е една гигантска поетическа илюзия, която 8 години кипи и се вълнува като Белия Дунав, който плакне бреговете на Белене и Козлодуй. И премиерът весело шуми.

Строежът на Седми реактор е една гигантска поетическа илюзия, която 8 години кипи и се вълнува като Белия Дунав, който плакне бреговете на Белене и Козлодуй. И премиерът весело шуми."Дневник" препубликува рубриката "Новини с добавена стойност" на Иво Балев от в. "Сега" в новото предаване на БНР през уикенда - "Политически некоректно". Можете да чуете текста му в звуковия файл.


Здравейте и добра среща, драги радиослушатели, дал ви Бог добро във всяко едно отношение. Започва нашият адски бюлетин с добавена стойност. Тази седмица на тезгяха на критично-художествената ни мисъл изпъкна една тема, която нарекохме "Обемни образи на грешни адреси".


В нашия бюлетин приликите и деформациите на действителни лица и събития са преднамерено търсени. Деформациите ги правим, защото се стремим да изострим лирическия конфликт в нашата радиоимпресия. Искаме да получим тази острота на лирическите усещания, чрез която да се взaимопроникнем със заобикалящата ни действителност. Търсим тези персонажи и събития от текущото ни политическо житие, от които да изградим най-обемния поетичен образ. Но твърде често, хвърляйки поглед върху уважаемата действителност, дори не се налага да правим деформации.
Самата действителност ни поднася мащабни поетически видения с абсурден характер.


Ето например един обемен образ от последната седмица на нашия живот. Премиерът стои на гола поляна и строи Седми реактор на "Козлодуй". Небето се чумери, облаците изливат своите печални ведра, стихиите плющят. Но премиерът Борисов, решително изправен срещу бурята, строи Реактор с яки бетонни шменти-капели. Как го строи премиерът тоя паметник на енергийната ни независимост? Както и преди 8 години - неръкотворно. Като Хораций, като Александър Пушкин, даже като Гаврила Державин - премиерът ни строи своя неръкотворен Седми реактор - и нищо не може да го спре.


Тоест строежът на Седми реактор е една гигантска поетическа илюзия, която 8 години кипи и се вълнува като Белия Дунав, който плакне бреговете на Белене и Козлодуй. И премиерът весело шуми. Седми реактор е един от големите проекти на ГЕРБ, отворен още през 2012 година, когато "Белене" го затваряха за пръв път.


Но стига сме пътували във времето, ами да се върнем на голата поляна от изминалата седмица, когато премиерът отново обяви:


Тук ще строим Реактор. Тук мирният атом ще се цепи на две и ще захранва нашата икономика, нашия комфорт, нашия личен живот и нашето политическо оцеляване!


Разбирате ли, клети радиослушатели, каква лирическа мощ и какво мащабно стратегическо термоядрено мислене трябва да притежава един човек, за да строи в продължение на 8 години този неповторим Седми реактор - и той да си остане цял целеничък единствено в главата му.


Ето така се върви с широки стъпки на полето на Историята и Словото.


Или да вземем друга една поетична картина от нашия съвременен живот.


Един, бихме казали, еротичен епизод, който всеки от нас може да преживее по стечение на обстоятелствата и неволята.


Представете си следното. Вие спите и сънувате Седми реактор, защото сте го видели по новините или във въображението на премиера. Или примерно сте си говорили с Теменужка и тя ви нашепнала нещо нуклеарно, което се е промъкнало в тревожните ви сънища. И както си сънувате турбините на Седми реактор, изведнъж ГДБОП нахлуват като разбойници във вашия дом, в 6 часа сутринта.


Вие сте сънен и недоумявате какъв е този кошмар. Някакви робокопи чупят, ритат, блъскат и ви усукват ставите. Наричат ви с нежни имена като боклук, отрепка, абсолютен престъпник, относителен карък, потенциално магареПрез това време ви обработват телесно, за да не можете да се организирате престъпно. Отъркалват ви като палачинка или като килим, а после се усещат, че май нещо са сбъркали.


Но няма време за колебания и оценки на щетите. Просто ви зарязват да се търкаляте в посткоитално самосъжаление и се изнасят от бъркотията, която са създали. Случват се такива работи, грешка човешка.


Тази еротична картина, тази перфорация на личния живот, също е буквално и без никакви деформации прекопирана от текущата действителност в Епохата ГЕРБ. МВР и ГДБОП имат в хрониките си десетки такива инциденти още от Зората на Гербавата епоха и вътрешния министър Цветанов. Тази летопис на сбърканите адреси и набитите канчета ни съпътства през цялата Епоха на Политическа партия ГЕРБ.


И тя представлява незаменим исторически и естетически опит.


(ДЗЪН-ДЗЪН. ЦИНК-ЦИНК.)


Обаче тази седмица се случиха още такива подобни обърквания на ГДБОП.


Те отново тръгнали на акция и сбъркали адреса. По слухове на очевидци, бойното крило на ГДБОП нахлу и в старата сграда на Народното събрание. И какво намерили там антимафиотите-дезорганизатори на нашата престъпност! Намерили Цвета Караянчева да развива някакви стари килими, които готвела за подарък. Тук е малко трудно да предадем усещането за безтегловност и отчаяние на антимафиотите, които изпитали в тази секунда на ювелирната си акция. Но ще се опитаме и нека силата на Словото бъде с нас.


Антимафиотите се огледали в стаята с килимите - и не открили нито един човек да става за бой! Пред тях стояла само Цвета, която естествено не бихме докоснали с пръст, колкото и груби робокопи да сме в сърцето си.


"Ама тука - заплакали униформените, - тука няма кого да бием!"


"А че кой ви каза така? - рекла им Караянчева. - Тука има даже много мегдан за бой."


И връчила на всеки антимафиот бухалка, за да хвърлят един злобен бой на килимите, да им изкарат душичката, да отделят фините прахови частици от същността на старите им влакна. На това място един от БОПаджиите дори възкликнал с думите на Вапцаров:


Да видиш ти каква мадама, брат!
Като жребица от разплодник.


И тези сурови униформени мъже с лъвски сърца почнали организирано да налагат килимите с невиждана ярост.


Ама така бъхтели килимите - все едно бият хора на сбъркан адрес!


Ето такива удивителни събития съпътстват нашия трудов делник, скъпи радиослушатели! Докато едни хора строят Седми реактор на приказки, други хора на дело пердашат населението на грешни адреси. А ти, гражданино, кого наби по погрешка и колко реактора построи за родината си?


Това бяха "Новините с добавена стойност", национален бюлетин за обща култура по актуални теми, с леки издевателства в стил акробатичен пънк-рок.


Аз съм Г-н Балев от вестник "Сега", медията на свободните хора. Дочуване!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2195 Весело

  ,,Ето например един обемен образ от последната седмица на нашия живот. Премиерът стои на гола поляна и строи Седми реактор на "Козлодуй". Небето се чумери, облаците изливат своите печални ведра, стихиите плющят. Но премиерът Борисов, решително изправен срещу бурята, строи Реактор с яки бетонни шменти-капели. Как го строи премиерът тоя паметник на енергийната ни независимост? Както и преди 8 години - неръкотворно. Като Хораций, като Александър Пушкин, даже като Гаврила Державин - премиерът ни строи своя неръкотворен Седми реактор - и нищо не може да го спре.”


  😄😄😄

 2. 2 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Ха-ха-
  "Пред нас са блеснали житата..."
  Юруш на димките!

  А, бе! Много усърден ученик на Тато е бил тоя Боко!

 3. 3 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Борисов е в дъното на тази антинационална енергийна политика, в слугинаж на Русия. Но някой може ли да цитира поне едно име от всички 240 депутата, който да е против?

 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 757 Неутрално

  "Започва нашият адски бюлетин с добавена стойност."
  Пропуснали са да добавят и повишен рейтинг!

  Поразийте които сътвори жълтурчето от снимката, няма да са достатъчни няколко доживотни присъди.

 5. 5 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 373 Неутрално

  ДЗЪН-ДЗЪН. ЦИНК-ЦИНК........тиквик-тиквик!!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Хахаха. Много яко 😁😁😁.
  Съжалявам, че не съм чел/чувал нищо от господина до сега.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Слабо. Доктор Филипов ненадминат.

 9. 9 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Да му имам на Баце ви, райските гледки. Хи хи хи...

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  До коментар [#7] от "Dexx":

  "Съжалявам, че не съм чел/чувал нищо от господина до сега."

  Води редовна колонка във в. Сега.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#7] от "Dexx":

  Сайта на "Сега". Там можеш да прочетеш за Цвета Мъченица в служба на Бокочовека .

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3878 Неутрално

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  Хубав текст, но - уви! - дори сатирата е безсилна пред живия живот.

  Вчера Тиквата в кравеферма застава до трактор и казва замислено:

  - Едно време (преди ГЕРБ) хората са орали с Белчо и Сивушка, а сега глей с кви трактори орат, ПО-ГОЛЕМИ ОТ МЕН! 😎""

  А кога ще го видим до своите бивши шефове - Маджо, Маргините, Младен Михалев, че хората да осъзнаят малко по - добре какъв " спасител" управлява най - важните процеси в тази държава и в полза на КОГО ? За съдружници - въпреки че формално са били такива, не искам да казвам, защото няма как едно момче за всичко да се сравнява с тези, на когото е бил просто един събирач на вземанията ( а такива са имали наистина много !), охрана и момче за всичко както виждаме и в статията на самия Дневник:

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/08/16/4101223_madjo_i_borisov_kude_se_presichat_putishtata_na/


  " След години Иван Славков, зетят на Тодор Живков, охраняван лично от Борисов, след рухването на авторитарния режим, разказа, че лично е наблюдавал началото на кариерата на днешния премиер. Славков твърди, че понеже бил силно разпознаваем по спортна линия от "всички момчета", е бил поканен в управата на СИК. И веднъж, когато бил във вилата на Живков, който останал без охрана, дошли Венци Стефанов и Пашата. "Казаха: Другарю Живков, добре си живехме при вас - те беха бензинджии - и сега да ви върнем добрината, дайте една стая тук, ще имате охрана 24 часа. И така се появи Бойко там. Те не го пускаха вътре в кръчмата СИК, там, дето избиха Бай Миле. Стоеше навънка да пази колите. На "Славия" хубавата кръчма. Така се появи частната охранителна фирма. След това охранява и царя и стана търсен за главен полицай, да снася всичко на американците, не на европейците.""

  .......

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Добре, че все още можем да се смеем. А то си е направо за рев.

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2714 Весело

  Стар осъвременен виц.
  Отива бай Х в Долно нанагорнище и се шегува с хората :
  -Как сте? Храсват ли ви 50 лв?
  И те се шегуват:
  -Добре сме .добре сме ....

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2714 Весело

  Още по-стар осъвременен виц.
  Приемат млад гербер в партията.Питат го как беше преди ГЕРБ
  - Студ и глад / Холод и голод в оргинала/
  - А сега как е?
  - Студ глад и благодарности

 16. 16 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1562 Любопитно

  Ами , тук кое е новото от ежедневието , някакво ново и новаторско предложение......така ще се кара до Второто пришествие ( вероятно ще е след изборите ли ?)....

 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3878 Любопитно

  Дневник, защо сте изтрили пост 6 ? Какво от редакционната ви политика е нарушено ? Към насилие ли призовава, обижда ли някого, има дискриминационни елементи, нещо на етническа основа ли .... ?

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#2] от "Tzar Vova Josei-ki":Много усърден ученик на Тато е бил тоя Боко!

  Тато се изниза спокойно и одстойно при първото поискване от опозицията му.

 20. 20 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 578 Неутрално
 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  И мен не ме разсмя - всъщност е доста тъжно.
  Каквото си избираме като хора, населяващи тези краища, такова ще ни управлява и просто ми е чудно, като гледам разните проучвания ( ако са вярни де), че акъла като народ все още не ни е дошъл. Такава като Мая, дето нищо не е свършила през живота си като хората, освен че има махленска уста и/или Слави???, За шкембе войвода, баце, бандата ДПС даже не ми се говори. БСП се чуди как да се завърти, та хем да удари едно чело пред джуджи, хем да излъже хората че е социална.
  Казано е, внимавай какво си искаш, че току виж се случило.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK