Енергийната политика – от всичко и по много

Важен въпрос е дали 7-ми блок в "Козлодуй" и АЕЦ "Белене" ще се изграждат паралелно.

© Анелия Николова

Важен въпрос е дали 7-ми блок в "Козлодуй" и АЕЦ "Белене" ще се изграждат паралелно.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Ако доскоро експерти твърдяха, че управляващите водят неориентирана и безпринципна енергийна политика, то през изминалата седмица правителството определено надмина себе си. При условие, че продължава да се кълне в светлото бъдеще на Маришкия басейн и запазване на производството на електричество от въглища и настоява, че няма как да се откаже от проекта "Белене", към всичко това се прибави и строителство на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй".


Ситуацията все повече започва на Алиса в Страната на чудесата, която пита котарак по кой път да тръгне, а той ѝ отговаря с въпрос - къде иска да стигне. Няма значение, отговаря тя. След като няма значение, значи няма значение накъде ще тръгнеш, отговаря ѝ той. Разликата е, че Алиса в крайна сметка избира един от пътищата, докато
с настоящата си енергийна политика управляващите тръгват по всички възможни пътища.


Проектът за 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" се предлага като алтернатива на прекратената процедура за изграждане на АЕЦ "Белене" през 2012 г. Още същата година се създава ново дружество - "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности", започва пред-проектния етап от изграждането на нов блок, а през 2014 г. е подписано и акционерно споразумение с избрания строител - американската "Уестингхаус". Година по-късно новото правителството неформално се отказва от проекта, но работата по него не е прекратена и през 2019 г. петчленен състав на Върховния административен съд окончателно потвърждава издадената оценка за въздействие на околната среда (ОВОС).


В началото на тази година Агенцията за ядрено регулиране одобрява площадка 2-ра на АЕЦ "Козлодуй" за изграждане на нова мощност. На редовното си на 14 октомври Министерският съвет взема решение, с което възлага на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия и да разреши на "Български енергиен холдинг" ЕАД да влезе в преговори с компании от Съединените американски щати, развиващи нови ядрени технологии за граждански цели, включително малки модулни реактори, с цел проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в АЕЦ "Козлодуй".


Дотук добре, казал падащият от осемнайсетия етаж, минавайки покрай десетия.


Първият очевиден проблем с решението е, че преговорите ще бъдат с компании, "развиващи нови ядрени технологии за граждански цели", като ОВОС и одобрението на площадката е за точно определена технология - реактор с вода под налягане с номинална мощност 1000 МВт, каквито са реакторите, доставени за "Белене" (ВВЕР-1000) или AP1000 на "Уестингхаус", каквито вече има инсталирани в Китай. Всичко, различно от разглежданата технология за одобряването на площадката и изготвения ОВОС, на практика означава започване на нов проект, а това може да отнеме нови осем години административен труд.


Следващият важен въпрос е дали 7-ми блок в "Козлодуй" и АЕЦ "Белене" ще се изграждат паралелно. Ако не - това означава ли, че ще се използва един от вече доставените реактори за "Белене", какво означава това за лицензионната процедура и дали компанията, с която ще се водят преговори, е наясно с това? Ако да - ще се търси компания, която да достави реактор със спецификациите, посочени в настоящата лицензионна процедура, или ще се разглеждат всички възможни технологии, което би означавало


стартиране на изцяло нов проект, загуба на осем години и куп средства по настоящия?


Последният въпрос е важен и от гледна точка на цялостната енергийна политика и плановете на управляващите, залегнали в Интегрирания план в областта на енергетиката и климата на Република България 2021 - 2030 г. и Стратегията за устойчиво енергийно развитие на Република България до 2030 година с хоризонт до 2050 година. И в двата документа се предвижда "включване на производство на ядрена енергия от нова ядрена мощност в националния енергиен микс след 2030 г." чрез изграждане на два блока с мощност от 1000 МВт.


Това донякъде отговаря на един от горните въпроси - изглежда правителството обмисля един от реакторите за "Белене" да бъде инсталиран в "Козлодуй", но това е в остро противоречие с мандата за изграждане на "Белене", който предвижда използване на наличното оборудване. Цялата аргументация за съживяването на "Белене" се крепи върху това, че вече са купени два реактора, които няма какво да се правят, затова е най-добре да се построи цяла централа за тях, а сега приказката се променя.


Към всичко това се прибавя и цялостната неяснота около бъдещето на ТЕЦ на въглища след 2025 г., когато влизат в сила по-строги изисквания за СО2 емисии, а очакванията са и цените на квотите за емисии да продължат да се увеличават, което прави централите неконкурентни.


Управляващите настояват, че производството от въглища ще бъде запазено, тъй като е от ключово значение за енергийната сигурност на страната, но в интегрирания план се предвижда постепенно намаляване на първичното производство на енергия от твърди горива от 46,4% през 2020 г. до 19,3% през 2035 г. и 2,5% през 2040 г. Заместващите мощности следва да са ядрени, тъй като производството от тях се увеличава от 33,3% през 2020 г. до 53,8% през 2035 г. и 69,5% през 2040 г.


Лошото е, че се заменят "гъвкави" мощности, които могат да променят производството си бързо, с базови


мощности, чиято маневреност е сравнително ограничена.


Това е важно както за Енергийният системен оператор, който има нужда от доставчици на т.нар. допълнителни услуги за балансиране на електроенергийната мрежа, така и за самото потребление в страната, което се характеризира с големи амплитуди - както в рамките на денонощието, така и в рамките на годината.


Така например най-високият максимален товар на мрежата е през зимата и през 2019 г. той е бил 7111 МВт, а най-високият минимален товар е 5145 МВт. С други думи в рамките на зимен ден потреблението варира с около 2000 МВт, а тази промяна не може да се поеме от реакторите в "Белене". Ситуацията е още по-сложна, като се прибавят и сезонните изменения - най-ниският върхов товар е в размер на 3864 МВт през пролетта, а най-ниският минимален товар е 2660 МВт. С други думи между сезоните ще трябва да се изключват цели блокове, тъй като потреблението е ниска, а към това се прибавя и повишеното производство от ВЕИ централи.


Всичко това се случва на фона на строителство на нови АЕЦ в Турция, Унгария, Чехия и Румъния, което означава, че


възможностите за износ в следващите 20 г. ще са сравнително скромни,


а това обезсмисля и строителство на централи, които са лишени от възможността за гъвкаво производство. Именно в тази посока следва да са насочени усилията на управляващите - изграждане на базови мощности единствено като заместител на такива, които излизат от експлоатация. Такива например са 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", но потенциалният им хоризонт на работа е до около 2045 г. Гъвкавите мощности са основно ВЕЦ, ТЕЦ на газ и донякъде ВЕИ, чиято роля може да се засили през следващите години, в зависимост от технологичния напред и навлизането на технологии за съхранение на електрическа енергия.


Новите технологии включват и АЕЦ - това са малките модулни реактори, които са способни да променят производството си бързо и могат да отговорят на нуждите на българското потребление. Това обаче отново зависи от технологичния напредък, политическата воля и административно време за лицензионните процедури.


Дотогава фокусът на управляващите следва да е върху водните запаси за производство на електрическа енергия, ремонт на язовири, намаляване на загубите на вода и в общи линии всичко във водния сектора, за което четем в медиите през последните повече от 12 месеца. Като преходно гориво може да се използва природния газ, но за целта е необходимо създаване на поне адекватна бизнес и инвестиционна среда, вместо постоянни политически атаки към частни компании в сектора, докато злоупотребите на държавните минават незабелязани.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  Енергийната политика на Герб до момента е пълна катастрофа - няма Белене /и слава богу/, няма 7-ми реактор /10 години неясно защо проектът цикли/, няма концепция какво ще стане с Мариците и въгледобива след 2025 г, само бла-бла...
  Тупането на топката в някои сфери може и да е добра тактика, в енергийната поне според мен не е.

 2. 2 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  И защо трябва да се изграждат нови ядрени мощности?
  Отговор: За да се усвояват милиарди, а проЗтите да го духат!

 3. 3 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 444 Весело

  Енергийната политика е "от всичко по много гуша", ама авторът е изпуснал една дума...

 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  НЯМА енергийна политика

  Има ИЗТОЧВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ БЮДЖЕТ

  от БЪЛГАРО - РУСКАТА КЛЕПТОКРАЦИЯ

  ЧЕКМЕДЖЕТАТА СЕ ПЪЛНЯТ С ПАЧКИ от това

 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2390 Гневно

  "Проектът за 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" се предлага като алтернатива на прекратената процедура за изграждане на АЕЦ "Белене" през 2012 г."

  Сега пак е същото! Няма да има Белене а някакви димка за нов блок в Козлудуй! Както беше писал Радой Ралин "Най-лесно се заспива с перспектива"! С тази перспектива ще закриват ядрената ни енергетика!
  И едно въпросче към автора сума ти страни строят АЕЦ а ние не трябвало да строим защоно нямало да можем да балансираме потреблението! Че какъв проблем е като имаш по-голямо потребление да спираш блоковете! Проблема е когато имаш недостиг и няма какво да включваш!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 801 Неутрално

  "Че какъв проблем е като имаш по-голямо потребление да спираш блоковете! Проблема е когато имаш недостиг и няма какво да включваш!
  —цитат от коментар 5 на Julian Mall

  Иска много време и за спирането и за пускането. Не можеш да го направиш за днес следобяд да речем.

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  сума ти страни строят АЕЦ а ние не трябвало да строим защоно нямало да можем да балансираме потреблението! Че какъв проблем е като имаш по-голямо потребление да спираш блоковете! Проблема е когато имаш недостиг и няма какво да включваш!
  —цитат от коментар 5 на Julian Mall


  Сума ти страни НЕ СТРОЯН АЕЦ

  СЪРБИЯ ГЪРЦИЯ и АВСТРИЯ например

  Да не би Белградските кафани

  Атинските и Солунските таверни

  Виенските коледни елхи и базари

  да са останали без ток по тази причина !!!!!

  Да не би в Атина Солун Белград и Виена да зимуват на тъмно и студено

  по причина че НЯМАТ АЕЦ

  Обратното е вярно

  МИЗЕРИЯТА и НЕДОИМЪКА са ТАМ КЪДЕТО СТРОЯТ РУСКИ АЕЦ

  Справка - Русия Беларус Украйна Молдова Болгария

 8. 8 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4538 Неутрално

  И едно въпросче към автора сума ти страни строят АЕЦ а ние не трябвало да строим защоно нямало да можем да балансираме потреблението! Че какъв проблем е като имаш по-голямо потребление да спираш блоковете! Проблема е когато имаш недостиг и няма какво да включваш!
  —цитат от коментар 5 на Julian Mall


  Франция добива електроенергията си над 50% с ядрени централи!

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  Франция добива електроенергията си над 50% с ядрени централи!
  —цитат от коментар 8 на Dariya Koleva


  КОЛКО от ФРЕНСКИТЕ АЕЦ са РУСКО ПРОИЗВОДСТВО !!!!!!!!!!

  Ако целта не беше ИЗТОЧВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ БЮДЖЕТ през приказките за АЕЦ

  в ПОСОКА РУСИЯ - щяха ли Кремъл и Форумните Му тролове

  да ни надуват главата какво благо били АЕЦ

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2870 Разстроено

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  Не е лоша идея да имаме седми блок - ще излезе поне 2-3 пъти по-евтино от Белене.
  Ако нямаме пък 7-ми блок - трябва поне едната Марица да остане - на газ, там съм чел, че за около 1-1.3 млрд. евро може да се направи блок.
  Ако едновременно отпаднат и Мариците - след 5 години, и Козлодуй - след 10 години примерно, страната няма да има достатъчно базова мощност.
  Въпросът е обаче каква да е тази базова мощност и дали може да си я позволим, ако е държавна. И тук идва проблема - трябва консенсус, не може да стане в 1 мандат на правителство, трябват поне 2, да не кажа 3.
  А какво прави Герб - няма Белене, има Белене, ще строим 7-ми блок, ааа не, сега пак ще го строим, няма да затворим Мариците, сега - аааа, ма те Европа ни натискат.
  Не става повече така.

 11. 11 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  Сума ти страни НЕ СТРОЯН АЕЦ

  СЪРБИЯ ГЪРЦИЯ и АВСТРИЯ например

  Да не би Белградските кафани

  Атинските и Солунските таверни

  Виенските коледни елхи и базари

  да са останали без ток по тази причина !!!
  —цитат от коментар 7 на Hawaii


  След като нямаш достатъчно собствени ресурси за производство на еленергия нормално е да имаш и АЕЦ! А когато имаш АЕЦ и подготвени кадри е национално предателство да я закриваш за да купуваш ток от същите АЕЦ от чужбина!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":Не е лоша идея да имаме седми блок - ще излезе поне 2-3 пъти по-евтино от Белене. .
  —цитат от коментар 10 на boevbisser


  Чудесно !

  Нека тогава го построят този блок в СЪРБИЯ в ЧЕРНА ГОРА или ГЪРЦИЯ

  От тях - ДАНЪКА РУСИЯ

  От нас - ВСЕ ПО-НАМАЛЯВАЩИТЕ ЦЕНИ на ТОКА на БОРСИТЕ

 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  Ако тукашната Руска Прислуга я беше грижа за България

  щеше да се запита ЗАЩО Ай Ти компаниите откриват производствата си

  в ГЪРЦИЯ а не в България

  Това би донесло РЕАЛНИ ПАРИ и ПОЛЗИ ЗА БЪЛГАРИЯ

  АЕЦ и РУСКИТЕ ДОПОТОПНИ ЯДРЕНИ ТЕХНОЛОГИИ

  са само НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ ДАНЪК РУСИЯ

 14. 14 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Българският простак-капиталист не успя да построи нищо в сравнение с комуниста бай Тошо в енергетиката. Ааа верно, зелената енергия, заради цената на която пазачът на бай Тошо подаде оставка първия мандат...
  Иначе авторчето залита като балерина - в БГ от вода може да се произвежда много малко, особено от разнебитените ни язовири и съоръжения. А малките модулни АЕЦ въобще нема да видят бг. земя, ама нали е модерно да се говори...

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3509 Неутрално

  " Това донякъде отговаря на един от горните въпроси - изглежда правителството обмисля един от реакторите за "Белене" да бъде инсталиран в "Козлодуй", но това е в остро противоречие с мандата за изграждане на "Белене", който предвижда използване на наличното оборудване. Цялата аргументация за съживяването на "Белене" се крепи върху това, че вече са купени два реактора, които няма какво да се правят, затова е най-добре да се построи цяла централа за тях, а сега приказката се променя."

  Мисля, че на всички е ясно, че не може паралелно да се строят и Белята, и нови мощности на площадка 2 в АЕЦ Козлодуй ! Няма нищо лошо да се създадат заместващи мощности на излизащите след години от строя реактори в АЕЦ Козлодуй, но от тук нататък изобщо не е ясно как и на каква цена ще бъде направено всичко това ! Което значи, че ще се усвояват едно милиарди, а всички ние ще бъдем отново потърпевшите от далаверите на властта......

 16. 16 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  На Балканите - лигнитни въглища бол! Затова Гърция, Македония, Косово и Сърбия не са се засилили да правят първа атомна копка. А ние сме запецнали по средата... Сравненията трябва да се правят по правила. Е, на тебе правилата и логиката не ти трябват.

 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3509 Неутрално

  " Така например най-високият максимален товар на мрежата е през зимата и през 2019 г. той е бил 7111 МВт, а най-високият минимален товар е 5145 МВт. С други думи в рамките на зимен ден потреблението варира с около 2000 МВт, а тази промяна не може да се поеме от реакторите в "Белене". Ситуацията е още по-сложна, като се прибавят и сезонните изменения - най-ниският върхов товар е в размер на 3864 МВт през пролетта, а най-ниският минимален товар е 2660 МВт. С други думи между сезоните ще трябва да се изключват цели блокове, тъй като потреблението е ниска, а към това се прибавя и повишеното производство от ВЕИ централи."

  Трябват наистина нови технологии, които гъвкаво да могат да се включват и изключват и да " обират" подобни флуктуации в системата ни, които хич, ама хич не са малки - около 2000 МВт и то в рамките на ден ! Това автоматично изключва Русия и насочва вниманието към страни като Франция и Япония !

 18. 18 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#14] от "Хи-хи":

  Е, не го съди много строго - все пак остава шанс на природния газ. А за нас природният газ ще бъди много важен. Даже един ден може и водород да добиваме. Не случайно Ердоган се е разпъргавил в две морет. Завчера в проучвания блок "Дунав" от турския сектор на ЧМ е открит още един газов залеж. До колко ще се докарат запасите ще стане ясно след два -три месеца, предвид бързината с която се правят оценяващите сондажи.

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4444 Неутрално

  В сферата на енергетиката (както и във всяка друга сфера) политиката на ГЕРБ е предизвикване на хаос, за да се краде повече и по много! Това е!

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7072 Неутрално

  "Енергийната политика – от всичко и по много"
  Само простотията и корупцията на управляващите е повече.

 21. 21 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Енергийната политика-от всичко и по много.
  Девиза на пазителите на имперската рента звучи като , гепи когато има а не кога ти трябва.

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#10] от "boevbisser":

  решенията са нашата енергитака
  се вземат в москва. това трябва
  да изкореним. всичко друго е
  чешене на езиците. не виждаш
  ли как теменужка петкова говори,
  като представител на росатом,
  казва какво ще стане, не предлага дебат.
  така че, долу путин, долу
  неговата българска подлога бойко борисов.
  ОСТАВКА.

 23. 23 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  Май сбърканата енергийна политика си иска обяснението , че се смутолява обективната картинка на ситуацията в момента , а и най-вече в перспектива , когато днешните енергийни корифеи ще си папкат натрупаното от " Прехода ".....а , новите , освен , че ще искат и някои да продължават да плащат за хитрините на сегашните , ще се чудят и за решенията си.....

 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  Мнение на архитект Белчо Дончев за ядрената енергетика:


  "Имах нещастието да видя и разбера от чисто професионална гледна точка, аз съм архитект с извинение, какво представлява и как се изгражда хранилище за отработени ядрени отпадъци... Просто фантазията ви е бедна! Това е да създадеш една ядрена манифактура, която не само всяка година може да направи някакъв нов Чернобил, но освен това трябва да я обслужваш стотици хиляди години... Само хора, които мразят и себе си, и децата си, могат да развиват ядрена енергетика! Ядрената енергетика е печалба днес за шепа мафиоти, но е чиста загуба, да не кажа - смърт за човечеството! Да се програмира и проектира днес, в България, развитие на ядрената енергетика с трийсет годишен период напред, е чисто углавно престъпление!"

 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2390 Разстроено

  Вместо да пълнят гушките на фирмите от обръчите около Доган с "Цанков камък" можеха да построят още един ПАВЕЦ който да поема излишната нощна ел.енергия от бъдещият АЕЦ! Но когато турски партии определят енергийната ни политика няма как това да е в български интерес!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 26. 26 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#24] от "tacheaux":

  Богонемил Манчев няма да ти хареса коментара...

 27. 27 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#25] от "Julian Mall":

  много точен коментар, особено са отнася за енергийното гуру на депесето - рамадан Алтай и фирмите на сина му....

 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4444 Любопитно

  До коментар [#25] от "Julian Mall":

  "Но когато турски партии определят енергийната ни политика няма как това да е в български интерес!"

  ГЕРБ турска партия ли е? Питам, защото според Борисов ГЕРБ е във война с ДПС!

 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  "...постепенно намаляване на първичното производство на енергия от твърди горива от 46,4% през 2020 г. до 19,3% през 2035 г. и 2,5% през 2040 г. Заместващите мощности следва да са ядрени, тъй като производството от тях се увеличава от 33,3% през 2020 г. до 53,8% през 2035 г. и 69,5% през 2040 г."
  ШАЙКАТА с Боко-главатар вече си отива. Но проблемът си остава.
  Няма ли най-после да се консолидираме на едно мнение и да направим това което е нужно. Ако Белене е нужно да се строи и никакво БелеНе! А явно е нужно и сметката го показва. Ако ДБ продължава с негативното си отношение, тя ще отблъсне избирателите. А ако янките вече са поканени и не щат да дойдат или им е "много мазен курбана" що да не строи Атомстрой?

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4444 Любопитно

  До коментар [#29] от "Judjuk":

  "Заместващите мощности следва да са ядрени"

  При намалено потребление трябва да се изключат мощности. Вие явно сте запознат с ядрената енергетика, та бихте ли споделил колко време трябва за да се изключи безопасно един ядрен реактор?

 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  "При намалено потребление трябва да се изключат мощности. Вие явно сте запознат с ядрената енергетика, та бихте ли споделил колко време трябва за да се изключи безопасно един ядрен реактор?"
  До коментар [#30] от "vassilun":
  Не съм специалист, но това е решим технически проблем. ПАВЕЦ-Чаира е точно затова. А във Въча има толкова много вода, че с нея и при най-голямата суша могат да си пълнят всички язовири в Тракия. С помпи на ток!!!! Може водата от Бяла река да се прехвърля в Тунджа. Могат и язовирите в северна България да се пълнят от реките, на които няма язовири. Могат да се построят още стотици язовири. Може, може, може..... Шайката това не го може. А и нали транспортът ще минава на ток. Не е нужно да си специалист, само малко ги отвори тия очи.

 32. 32 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 730 Неутрално

  [quote#9:"Hawaii"][/quote]

  Френските АЕЦ са със същата технология както руските - грубо казано ВВР, френското съкращение е различно. И доколкото знам нямат нещо по-ново.
  Относително по-новото е АР1000, но от него има пуснати само два блока в Китай след доста години над графика и почти двойно над бюджета. Защо ли американците спряха строителството на същите блокове в самите САЩ ? Ами просто не им излизаха сметките и решиха че е по-добре да отпишеш някакви активи отколкото да продължиш да трупаш загуби за да си ги въведеш в експлоатация със съмнителна възвръщаемост.

 33. 33 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 730 Разстроено

  Не става повече така.
  —цитат от коментар 10 на boevbisser


  То пък за какво ли имаме някаква последователна политика ?! Дали ще е ГЕРБ, дали някой друг - който и да дойде решава че само той е прав и трябва да започнем отначало.

 34. 34 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 730 Разстроено

  Трябват наистина нови технологии, които гъвкаво да могат да се включват и изключват и да " обират" подобни флуктуации в системата ни, които хич, ама хич не са малки - около 2000 МВт и то в рамките на ден ! Това автоматично изключва Русия и насочва вниманието към страни като Франция и Япония !
  —цитат от коментар 17 на samoedin


  Всъщност и при малките мощности руснаците не са толкова назад колкото си мислите. Миналата година пуснаха плаваща АЕЦ с мощност 2х38MW електрическа, 150 MW топлинна.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1069 Любопитно
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3243 Любопитно

  Всъщност и при малките мощности руснаците не са толкова назад колкото си мислите. Миналата година пуснаха плаваща АЕЦ с мощност 2х38MW електрическа, 150 MW топлинна.
  —цитат от коментар 34 на nigel


  Наистина не са толкова зле колкото си мислим

  ОЩЕ ПО-ЗЛЕ СА !!!

  Апропо

  ТИ каква руска техника имаш в дома си

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 730 Неутрално

  [quote#38:"Hawaii"][/quote]

  А нещо конкретно по въпроса да кажеш ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK