Как новата зала на парламента се оказа недостъпна за хора в колички

В залата, за чийто ремонт данъкоплатците платиха 23 милиона лева, не е осигурен достъп за хора с увреждания.

© Юлия Лазарова

В залата, за чийто ремонт данъкоплатците платиха 23 милиона лева, не е осигурен достъп за хора с увреждания.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Журналисти се разхождат между седалките в новата пленарната зала на Народното събрание (НС) и показват новите работни места на депутатите. В началото на септември, в разгара на антиправителствените протести, по всички телевизии дават подобни репортажи, а интернет сайтовете се пълнят със снимки.


По това време Капка Панайотова също следи новините и забелязва, че нещо не е наред. Ако тя беше народен представител, не би могла да стигне до работното си място, защото е в инвалидна количка.
В залата, за чийто ремонт данъкоплатците платиха 23 милиона лева, не е осигурен достъп за хора с увреждания. Дали парламентът сам нарушава приетите от него закони, които изискват всички обществени сгради да бъдат достъпни?


Капка Панайотова от повече от 20 години се бори за спазване на правата на хората с увреждания чрез създадения от нея "Център за независим живот". Казва, че е учудена. "От първите репортажи видях, че има стълби до трибуната и между седалките. Казах си: "Боже, това не може да бъде истина".


"Пряка дискриминация"


В българското законодателство има 3 закона, които гарантират достъпна среда за хората с увреждания. Наредба номер 4 от Закона за устройство на територията определя стандартите и техническите норми - с какъв наклон да бъде дадена платформа, с каква ширина, от какъв материал, на какво място да бъде поставена. Законът за хората с увреждания също гарантира равен достъп, а чл. 5 от Закона за защита от дискриминация казва, че неосигуряването на достъпна среда представлява пряка дискриминация.


"Поддържането на архитектурна среда, която затруднява достъпа на лица с увреждания до публични места, се смятат за дискриминация", гласи законът.


От Народното събрание съобщиха, че до сградата е осигурен достъп чрез "денивелация на ниво тротоар чрез скосена настилка. От отговорите, изпратени до "Свободна Европа", става ясно, че депутат в инвалидна количка би могъл да влезе безпроблемно и в пленарната зала.


Дотук изглежда, че Капка Панайотова не е права. Равен достъп обаче означава всеки човек с увреждания да може да стигне до място, до което може да стигне друг човек без двигателни проблеми.


"Влизането в пленарна зала се осъществява откъм централните врати на залата и достъп е осигурен до всички 28 (двадесет и осем) депутатски места на последния ред на банките", посочват от парламента.


Част от работата на народните представители обаче включва изказвания от парламентарната трибуна. От последния ред в залата дотам водят стълби. "Изказването на народен представител с увреждане е възможно от място чрез осигуряване на подвижен микрофон", отговарят от НС.


"Спазени са изискванията"


"Трябва да има достъп навсякъде според законите. Няма причина някой да говори от последния ред, а всички останали да говорят от трибуната. Именно това се нарича неравно третиране", казва Панайотова.


Веднага след като видяла новата зала, тя също изпратила до институцията запитване чрез Закона за достъп до обществена информация и е получила сходни отговори, според които всички изисквания са изпълнени.


"Спазени са изискванията на Наредба № 4 от 1.07.2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда на населението, вклютітелно за хората с увреждания". Според Панайотова и нейните адвокати "това не е вярно, защото видимо има стъпала, а не рампа, както би трябвало да бъде".


"Тук говорим за достъп навсякъде, а не частичен. Ако човек с увреждане стане депутат, той ще бъде абсолютно непълноценен там", казва тя.


Като бивш народен представител от НДСВ Деница Димитрова вече се е сблъсквала с този проблем. В сградата, в която доскоро се помещаваше Народното събрание, тя е имала достъп само до определени места и не е можела да се придвижва свободно без помощта на асистент. "С мен винаги трябваше да има човек, защото навсякъде имаше стълби или рампи, които са непреодолими за сам човек", разказва Димитрова пред "Свободна Европа".


Трибуната и за нея е била само гледка отстрани. Давали са ѝ микрофон, за да се изказва от място. "Това беше единственият вариант". Димитрова тогава си обяснявала ситуацията със старата сграда, но се чуди защо това се повтаря и в новата зала "при толкова скъп ремонт".


"Това за мен е несъобразяване с нуждите на хората с увреждания. В следващия парламент може да има човек в инвалидна количка. Неуважение, наистина неуважение", казва тя.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Дайте ми няколко хиляди и ще ви направя рампа

 2. 2 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Хайде първо да стане народен представител, пък тогава ще й дадем място на първия ред. От сега си казвам, че за подобен кандидат, не бих гласувал никога!
  Между другото, влизал съм на екскурзия в заседателната зала на камарата на общините, вярно, беше малко след като влязохме в ЕС, но там също няма да мине с количка.

 3. 3
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 4. 4 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1762 Весело

  Ще доживея ли да прочета , че в тази държаво има поне едно нещо да не предизвика критика. Добре е господина да прочете едно разказче на чудомир за бай Тотю чушката.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Любопитно

  Търсим за какво да се заядем ли?
  —цитат от коментар 3 на EU defender


  Законите не важат ли за ГЕРБ?

 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Те са увредени само в главите, иначе краката ги държат.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Весело

  Те са увредени само в главите, иначе краката ги държат.
  —цитат от коментар 6 на Един вампир броди из Европа


  Няма как, Дарвинов принцип - заради оцеляването.

  Винаги требе да са готови да бЕгат, за да отърват кожите.
  И к'вото успеят от награбеното ...

 9. 9 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Айде сега, всички участвали в приемателната комисия, дето не спазват законите глоба. И затварянев на залата до въвеждането в експолатация.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1106 Весело

  А не е ли по-важно е че залата е напълно достъпна и за ЛГБТИ, както и за и всичките останали 30 и няколко пола?
  Или и за това ще ме контрирате, че не са направили три тоалетни - мъжка, женска и неутрална. Така, както е в библиотеката на Представителството на Европейския парламент в София, на ул. Раковска 124.

 12. 12 Профил на jvo49575654
  jvo49575654
  Рейтинг: 8 Гневно

  Много основателна критика. Липсват също така и тоалетни и стаи за кърмене и преповиване за 3-33 пол ,измервателна станция за наблюдение на глобалното затопляне в реално време , "ленински"кът за портрета на Дж.Сорос и кутия за оплаквания до Съвета на Европа. Понякога скучаещите мрънкалници не усещат как попадат в категорията : либерални идиоти.
  —цитат от коментар 10 на deviant


  нали знаеш че никой не е застрахован да попадне в категорията : човек в инвалидна количка , включително и ти многознайко

 13. 13 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  За сметка на това е напълно достъпна за хора с ментални увреждания

  No Pain No Gain
 14. 14 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#10] от "deviant":

  Многознайко. Искаш да кажеш, че ако в селдващия парламент има депутат в инвалидна количка, няма да може да си изпълява задължнията ли? Или какво, хората в инвалидни колички не могат да са депутати?

 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#5] от "vassilun":

  Кои закони?

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU defender":
  Защо да е заяждане? Жената има права и държи да се спазват. В САЩ шофьорът на автобуса, когато види човек с инвалидна количка, слиза, спуска платформата и вдига количката, след което я закрепва на съответното място и чак тогава тръгва.

 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#14] от "Doge":

  Би ли споделил парламентите с достъп на инвалидни колички до парламентарната зала? Чакам.

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1106 Весело

  До коментар [#10] от "deviant":Многознайко. Искаш да кажеш, че ако в селдващия парламент има депутат в инвалидна количка, няма да може да си изпълява задължнията ли? Или какво, хората в инвалидни колички не могат да са депутати?
  —цитат от коментар 14 на Doge


  Не казва това. Справка пост 2. Ама чукча е писател, а не читател. Смях.

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  До коментар [#5] от "vassilun":Кои закони?
  —цитат от коментар 15 на EU defender


  ЗУТ, ЗХУ и куп Наредби ...

  Като не си в час - що се пънеш?

 20. 20 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#17] от "EU defender":

  Ти не се ли научи да не спориш с мен?
  Наредба № 4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания (ДВ, бр. 54 от 2009 г.)

 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Майките с увреждания затова ли киснат в палатката отпред?

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#20] от "Doge":

  Парламентарната зала достъпна ли е за населението?

  The best way to predict the future is to invent it.
 23. 23 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  До коментар [#5] от "vassilun":

  Не само законите не важат за ГЕРБ, но и хората нямат голяма стойност - на тях гледат само като на избиратели, но не и като на човешки същества. Ние не сме крави, за да се примиряваме с едно погалване по главите.

 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#20] от "Doge":

  Чакам да ми споделиш парламентите. Също така искам поименен списък на депутатите в инвалидни колички.

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Весело

  До коментар [#14] от "Doge":Би ли споделил парламентите с достъп на инвалидни колички до парламентарната зала? Чакам.
  —цитат от коментар 17 на EU defender


  Бундестагът, новият, ООН го преработиха, залата на Европарламента.

  Спри се, че се излагаш дори повече, отколкото си те знаем!

 26. 26 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Сградите не се делят на парламентарни и непарл;аментарни. Други тъпи въпрости имаш ли?

 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#25] от "xm...":

  Докажи го.

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  До коментар [#20] от "Doge":Чакам да ми споделиш парламентите. Също така искам поименен списък на депутатите в инвалидни колички.
  —цитат от коментар 24 на EU defender


  Шойбле, на прима виста!

 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Весело

  До коментар [#25] от "xm...":Докажи го.
  —цитат от коментар 27 на EU defender


  Ликбез не правя.

 30. 30 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#25] от "xm...":

  В парламентарната зала на Бундестага НЯМА достъп за инвалидни колички
  https://wheelchairtravel.org/berlin/attractions-sights/ #:~:text=For information or to book,are all fully wheelchair accessible.

  Ама как ви моря, комунисти.

  The best way to predict the future is to invent it.
 31. 31 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#24] от "EU defender":

  Това , че сега нявма такъв, не значи че в бъдеще няма да имка. Да не би сградаата да е строена за СЕГАШНИЯ ПАРЛАМЕНТ. Други тъпио заключения да имаш?

 32. 32 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#22] от "EU defender":

  Чети бе Герберунгле, знам че не сте по четенето и това не "Винету".
  Чл. 1. (1) С наредбата се определят изискванията при проектирането, изпълнението и поддържането на строежите (елементите на урбанизираната територия и на сградите и съоръженията) за осигуряване на достъпна архитектурна среда за цялото население, като се отчитат и специфичните нужди на хората с намалена подвижност, в т.ч. на хората с увреждания.
  (2) Изискванията на наредбата се прилагат и при извършване на реконструкция, основно обновяване, основен ремонт, преустройство, пристрояване и надстрояване на съществуващи елементи на урбанизираната територия и на сградите и съоръженията.
  (3) Наредбата се прилага едновременно с изискванията на нормативните актове за обема и съдържанието на устройствените схеми и планове и инвестиционните проекти, правилата и нормативите за устройство на територията и техническите спецификации за проектиране и изпълнение на строежите.


  Няма точка , че не се прилага при сгради на парламенти.

 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Весело

  До коментар [#25] от "xm...":В парламентарната зала на Бундестага НЯМА достъп за инвалидни количкиhttps://wheelchairtravel.org/berlin/attractions-sights/ #:~:text=For information or to book,are all fully wheelchair accessible.Ама как ви моря, комунисти.
  —цитат от коментар 30 на EU defender


  Разбира се, че има рампи.
  Пак ще повторя - няма да ти правя Ликбез.
  Оправяй си се сам. Или се обърни към съответните социални институции ...

 34. 34 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#30] от "EU defender":

  Не знам как е в Германия обаче в България ако една сграда не отговаря на нормативната уредба не се въвежда в експлоатация до отстраняване на забележките.

 35. 35 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Поне да бяха свалили комунистическите символи от сградата.Но явно на политическия картел не му пречат с оглед на ...родилните им петна.

  SHADOWS of SOFIA
 36. 36 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  В България 89 % от сградите са недостъпни за хора с увреждания, вие за келяваото НС ми пишете.
  Да попитам колко от киносалоните в Моловете са достъпни за хора в колички?
  П.С. Не говоря за етажа дет са кръчмите за храна.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 37. 37 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  До коментар [#34] от "Doge":

  Сградата си има достъпа, статията е за стълбите до трибуната. Четете те ли ги тия статии или само по заглавието се ориентирате ?!

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 38. 38 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#2] от "ivanpopov":

  Хайде първо да стане народен представител, пък тогава ще й дадем място на първия ред. От сега си казвам, че за подобен кандидат, не бих гласувал никога!
  —цитат от коментар 2 на ivanpopov


  Вече имахме депутат инвалид още преди повече от 20 години. Минчо Коралски беше депутат, после министър, а после стана шеф на агенция.
  По същество няма никакво значение за кого би гласувал ти или аз. Откъде-накъде твоят или моят избор трябва да е меродавен за всички?

  Между другото, влизал съм на екскурзия в заседателната зала на камарата на общините, вярно, беше малко след като влязохме в ЕС, но там също няма да мине с количка.
  —цитат от коментар 2 на ivanpopov


  Е, на екскурзията не ви ли обясниха, че депутатите там не се качват на подиума, а се изказват от място? И че не е никакъв проблем инвалидната количка да е долу под трибуните. Там седящите места и без това са по-малко от депутатите и редовно има правостоящи между седалките.

 39. 39 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#17] от "EU defender":

  До коментар [#14] от "Doge": Би ли споделил парламентите с достъп на инвалидни колички до парламентарната зала? Чакам.
  —цитат от коментар 17 на EU defender


  Португалският, австралийският... не са един и два. Даже на някои места има и градски общински съвети с рампа за инвалидни колички.

 40. 40 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#37] от "schwimmwagen":

  Още един гений. Трибуната е част от сградата. Други тъпи мисли, които да сподрлиш?

 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Ооо, какъв сериозен проблем :)

  Веднага ОСТАВКА!!!! :)

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Безхаберие на н-та степен.
  Или казано - ДИВАЦИ са тези които проектират, удобряват и изпълняват подобни недомислици в 2020!!

  Липса на мисъл и грижа на слабите и онеправданите - все "атрибути" на местица, към които УЖ не се стремим, ама реално пронадлежим към териториите, където хората у ужреждания не само не са в състояние да достигат важни изборни поцизии, ами са "невидими" - няма ги по улиците, парковете, транспорта...
  Когато се попадне в "загнилия" Запад - тогава му се отварят сетивата на този който може...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  "Тук говорим за достъп навсякъде, а не частичен. Ако човек с увреждане стане депутат, той ще бъде абсолютно непълноценен там"
  То щото тези, уж здрави, са много пълноценни.

 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  Много основателна критика. Липсват също така и тоалетни и стаи за кърмене и преповиване за 3-33 пол ,измервателна станция за наблюдение на глобалното затопляне в реално време , "ленински"кът за портрета на Дж.Сорос и кутия за оплаквания до Съвета на Европа. Понякога скучаещите мрънкалници не усещат как попадат в категорията : либерални идиоти.
  —цитат от коментар 10 на deviant


  Ти попадаш в същата категория, а на всичкото отгоре не си и либерален.....Не само понякога, а непрекъснато.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Весело

  "Тук говорим за достъп навсякъде, а не частичен. Ако човек с увреждане стане депутат, той ще бъде абсолютно непълноценен там"То щото тези, уж здрави, са много пълноценни.
  —цитат от коментар 44 на Роси


  Абе щом могат да си вдигат ръцете по команда....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Как новата зала на парламента се оказа недостъпна за хора в колички
  Ако се беше оказала недостъпна и за депутатите щеше да е много по-ефективна.

 48. 48 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  За сметка на това е напълно достъпна за хора с ментални увреждания
  —цитат от коментар 13 на Умнокрасив


  Ами и те си го знаят. Прякорът на един от на-популярните дупетати не беше ли Лъчо Мозъка? Не Крака, не Коляното, не Стъпалото -- Мозъка.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 49. 49 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#5] от "vassilun":Кои закони?
  —цитат от коментар 15 на EU defender


  Ако бе прочел статията, не би задавал (вероятно, но не сигурно) глупави въпроси:

  " Законът за хората с увреждания също гарантира равен достъп, а чл. 5 от Закона за защита от дискриминация казва, че неосигуряването на достъпна среда представлява пряка дискриминация."

 50. 50 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#46] от "Храбър":

  "Абе щом могат да си вдигат ръцете по команда...."

  Понякога бъркат, че се налага да им се подсказва с червен и син химикал!

 51. 51 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  В народното събрание има достатъчно квестори, които да транспортират инвалидна количка. В много магазини със стъпала има табела - за инвалиди обадете се на управителя.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на Rococo
  Rococo
  Рейтинг: 14 Неутрално

  А ако този депутат бъде избран за председател (или зам.) на Народното събрание?! Пак ли от последния ред ще работи или ГБС ще направи едно ремонтче за 8-9 млн.?!

 55. 55 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1607 Разстроено

  Тези там са мислители и им трябва спокойствие , а някои да им разваля дълбокосмислието......

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на Гербо Фашунгерския Кошмар
  Гербо Фашунгерския Кошмар
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ще доживея ли да прочета , че в тази държаво има поне едно нещо да не предизвика критика. Добре е господина да прочете едно разказче на чудомир за бай Тотю чушката.
  —цитат от коментар 4 на kvasimodo


  Бате, вярно ли точно за тая сграда ти се виждат странни критиките. То за нея няма НИТО ЕДНО добро нещо, което човек да каже, като се почне от това, което символизира, мине се през гербо-барока, в който са я декорирали, и се свърши до типично фашисткото отрязване на хората в неравностойно положение.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#2] от "ivanpopov":

  Ама си се изтропал яката, да знаеш! Дрисльо!

 60. 60 Профил на Раул Драгнев
  Раул Драгнев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Това ми прилича досущ на оня виц за двете баби на сватбата. Едната вечно се оплаквала и винаги намирала кусури, другата й била приятелка. Отиват те на една сватба, а там - от пиле мляко! И чорбата била на ниво и с мръвка, и яденето от хубаво - по-хубаво, салати, напитки, десерти, абе - за нищо не можеш да се хванеш. Та по-хрисимата баба победоносно погледнала приятелката си и била сигурна, че дъртата мърморица най-после ще е доволна, но бабето я оставило като гръмната, когато изръсило - "ама рЕпа немаше"! Тъй де, умнопрекрасните баби винаги ще намерят какво да изцвъкат, за да изкарат другите лоши, а себе си - най-'убавите. Я
  [#57] и [#58] (Десебаро-Фашунгерския лайнар) да ни припомни, къде беше достъпът за инвалиди до пленарната зала и трибуната на НС по времето на Костов?

 61. 61 Профил на bvt26495605
  bvt26495605
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#2] от "ivanpopov":


  До коментар [#24] от "EU defender":

  Не знам какъв EU defender си, но ти пожелавам макар и за няколко седмици да ползваш инвалида количка и после да обсъждаш темата. Идиот!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  Я [#57] и [#58] (Десебаро-Фашунгерския лайнар) да ни припомни, къде беше достъпът за инвалиди до пленарната зала и трибуната на НС по времето на Костов?
  —цитат от коментар 60 на Раул Драгнев


  Знаех си за това че все има чугун готов да се изцепи че "Костов е виновен"....
  Вече 20 (двадесет) години не е на власт, ама все ви бърка в комунистическото мозъче...

  Пусто наредбите които се цитират са от 2009, а БГ е в ЕС (именно ПОРАДИ Костов!!) от 2007.
  Мъка, мъка!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 65. 65 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 399 Гневно

  Аз съм твърдо против да наричат Партийния дом "Народно събрание"! Просто в тази сграда с комунистически символи и миноло се върнаха с носталгия двете рожби на БКП - БСП и ГЕРБ.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#25] от "xm...":В парламентарната зала на Бундестага НЯМА достъп за инвалидни количкиhttps://wheelchairtravel.org/berlin/attractions-sights/ #:~:text=For information or to book,are all fully wheelchair accessible.Ама как ви моря, комунисти.
  —цитат от коментар 30 на EU defender


  Schäuble сигурно на ръце го носят. Умори от смях и нормалните, не само комунистите.

  https://www.tagesspiegel.de/politik/bundestag-zu-griechenland-wolfgang-schaeuble-gegen-schuldenschnitt-fuer-athen/12205722.html #!kalooga-20590/~"Wolfgang Schäuble" ~cdu^0.75

 68. 68 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  Айде сега, всички участвали в приемателната комисия, дето не спазват законите глоба. И затварянев на залата до въвеждането в експолатация.
  —цитат от коментар 9 на Doge


  Ами приемателната комисия приемала магистрала Тракия в участъка Чирпан- Стара Загора , която сага трябва да се прави наново , нея какво ще я правим?
  Въпрос не към теб , а към Гешев.

 69. 69 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  Ако тази депутатка живее в панелен блок на някой по-висок етаж , не би могла да стигне до работното си място , защото първо няма да може да излезе сама от жилищния блок. Асансьорите са тесни и не побират инвалидна количка. Не всички автобуси и трамваи са пригодени за качване на инвалидна количка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK