Битката за Азия. Или кой ще спечели надпреварата за свободната търговия

Навлизаме в същинска битка за бъдещето на търговските отношения в най-динамичния стопански регион на света, а изходът от нея ще има огромно влияние върху неговото развитие.

© Красимир Юскеселиев

Навлизаме в същинска битка за бъдещето на търговските отношения в най-динамичния стопански регион на света, а изходът от нея ще има огромно влияние върху неговото развитие.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Фан Бин Мин е сред най-заетите политици в цяла Азия през тази година. Външният министър на Виетнам е изправен пред най-различни политически трудности, докато страната му е ротационен председател на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН.


Опитният политик е принуден да навигира набиращото скорост военно сътрудничество в югоизточна Азия и натиска на Китай в обратна посока и всекидневно търси баланс в регион, който е особено затруднен от сблъсъка между Вашингтон и Пекин. Напрежението в Южнокитайско море непрестанно нараства и все повече засегнати държави търсят нови начини да се противопоставят на пълзящата китайска експанзия там.
Оформящата се стратегическа дилема между икономически отношения с Китай и отбранителни отношения със САЩ ще се задълбочава в целия континент, но Мин има по-непосредствен проблем. Виетнам се опитва да намери вярното решение в конкуренцията между два пакта за свободна търговия, от което ще зависи цялото икономическо развитие на страната през идните десетилетия.


Големият печеливш от глобализацията


На пръв поглед, тази ситуация е изненадваща и дори малко парадоксална. Общата глобална картина е изпълнена с политици от най-различен цвят, които се надпреварват да говорят срещу свободната търговия. Мнозина отдавна обявиха края на либералната глобализация, завръщането на протекционизма и стопанската самоизолация. Политиците в западния свят се опитват всячески да избягат от либералните икономически отношения, тези с по-продължителни биографии треперят кой и кога ще извади на показ техни речи и гласувания в подкрепа на най-различни политики за свободна търговия.


Отвъд тази вече общоприета картина обаче, има множество нюанси. Само през последната година, в Европейския съюз (EС) влязоха в сила подобни споразумения със Сингапур и Виетнам, постигнато беше съгласие с икономическия блок на Южна Америка, Меркосур, а организацията продължава да преговаря с Австралия и Нова Зеландия. Вместо да отмени НАФТА, Северноамериканското споразумение за свободно търговия, сегашната американска администрация само я предоговори.


Азия обаче продължава да бъде голямото изключение със своята надпревара за все повече и все по-интензивни търговски споразумения. Континентът, който е големият печеливш от глобализацията, има все така политически апетит за тях, но трансформацията на политическия контекст променя залозите и рискува да противопостави две търговски платформи.


Амбициозен проект за "дълбока либерализация"


От едната страна е Цялостното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (ЦПСТТП), на практика наследник на почти договореното Транстихоокеанско партньорство (ТТП), от което администрацията на Доналд Тръмп се отказа. Идеята за него датира още от 2005 година като периферна четиристранна инициатива между Сингапур, Бруней, Чили и Нова Зеландия, но присъединяването на основните азиатски икономики и САЩ постепенно я променят. Тя се превръща в амбициозен проект за "дълбока либерализация", който засяга много сектори, отива отвъд тарифните ограничения и търси хармонизация на стандарти и политики.


Геополитически това споразумение набира скорост като идея за намаляване на икономическата зависимост от Китай и оформяне на солиден контрапункт. В крайна сметка, с напускането на САЩ през 2017 година, ТТП така и не влиза в сила, останалите страни го предоговарят, а новото споразумение става ефективно в края на 2018 г.


Значимостта му идва по няколко линии. Либерализацията засяга основни икономически сектори и стандартизацията в много от тях е запазена, Китай не става част от договореностите, както и Индия и Южна Корея, но вътре остават извън-регионални страни като Канада и Мексико. Великобритания проявява интерес от членство, а мнозина в САЩ вече обсъждат варианти за присъединяване на страната при евентуална победа на демократа Джо Байдън над републиканеца Доналд Тръмп на изборите на 3 ноември в САЩ. По-съществена е обаче промяната в мотивацията на повечето участници. ЦПСТТП все повече се възприема като вид икономическа общност и буфер срещу Пекин.


И споразумение "по предпочитанията на Пекин"


Буквално на финалната права е друго търговско споразумение, Регионалното обхватно икономическо партньорство (РОИП). Идеята стъпва на сравнително стара японско-китайска инициатива от 2011 година преди влошаването на отношенията в региона и обхваща 15 страни, които представляват малко под 30% от глобалния БВП. Амбицията му обаче е по-ограничена от наследника на ТТП, както като обхват на либерализация, така и по отношение на стандартите, които са доста занижени.


До голяма степен, архитектурата на това споразумение е по предпочитанията на Пекин, който традиционно предпочита подобен модел на търговски отношения. Това бе и причината в последния момент Индия да се оттегли от преговорите. Характерно за РОИП е отсъствието на извън-регионални играчи, което обаче постепенно започна да притеснява прозападни държави като Австралия и Япония.


Затова и не е случайно, че през последните две-три години техният ентусиазъм непрестанно намалява, а фокусът им се измества към другия формат на свободна търговия. Разбира се, участниците трудно могат да си позволят да игнорират голямата китайска икономика, но техните притеснения допълнително отслабиха амбициите на проекта. Извън съмнение е, че това е поредната международна структура, чиято опора е Китай, след като страната вече бе в основата на създаването на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции.


Противопоставянето между САЩ и Китай


Само допреди няколко години, подобни споразумения бяха приемани като безпроблемно съвместими. Азия е наситена с множество и най-различни формати за сътрудничество, тяхното богатство се приема по-скоро като предимство, отколкото като недостатък. Затова и поредните частично припокриващи се структури не предизвикваха притеснение, още по-малко нежелание за участие.


Но тази картина сега се променя. Дългосрочното противостоене между САЩ и Китай в региона вече принуждава страните да правят избори, макар те дълги години да се надяваха, че това няма да бъде необходимо. Нещо повече, Пекин вече не е просто притегателен икономически център, а все повече развива останалите елементи на своята сила и поставя изисквания пред своите партньори. В този контекст, двете търговски споразумения имат все по-раздалечаващи се динамики.


ЦПСТТП върви към общност, с множество стандарти, алтернативен пазар при влошаване на отношенията с Китай, амбициозно премахване на нетарифни ограничения, дори наченки на съвместимост. Тя ще се засили допълнително при членство на Великобритания и особено при завръщане на САЩ в него.


На този фон, РОИП изглежда по-ограничен като обхват и амбиция и има опасност да не донесе очакваните икономически ползи. Частичното самозатваряне на Китай пък постепенно ще доведе до ограничаване на достъпа до неговия пазар, а желанието му да налага стандарти ще постави партньорите му в още по-сложна ситуация. Навлизаме в същинска битка за бъдещето на търговските отношения в най-динамичния стопански регион на света, а изходът от нея ще има огромно влияние върху неговото развитие.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3391 Неутрално

  "Геополитически това споразумение набира скорост като идея за намаляване на икономическата зависимост от Китай и оформяне на солиден контрапункт."

  Дрън, дрън, много писане за нищо. Всички знаем, че публиката ръкопляска на победителите. А глобалният победител е Китай. След него е Индия, останалите не си струва да ги броим.

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  Тоест, търговско - икономическата война между Китай и САЩ се изостря. И всеки търси партньори /сателити /подчинени за своята кауза. А центъра се измества към Азиатско-тихоокеанския регион, където живее половината от населението на земята. И се намират най - бързо развиващите се икономики.

 3. 3 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  "Дълбока либерализация на САЩ ....отива отвъд ""тарифните ограничения"", търси хармонизация на стандарти и политики"
  Ето такива ЗАСУКАНИ ИЗРЧЕНИЯ :))) Та какво казват те ???
  Производството на САЩ не е КОНКУРНЕТНОСПСОБНО отнесено към стоките на Китай, Япония, Корея, Виетнам , а в ИКТ сектор и с Индия. Отук нататък ще търгуваме по ТАРИФИ, СТАНДАРТИ и ПОЛИТИКИ ............
  - Ама капитализма "ръката"..... ??
  - Сега това пак ще го наричаме КАПИТАЛИЗЪМ , но планиран ...онзи другия УМРЯ . ...така беше казал и един философ :)
  - Ако си искаме пазарен капитализъм (азия) ??
  - Не може,...само ние имаме ЦЕНОСТИ и ДЕМОКРАЦИЯ ...при вас е комунизъм :)
  - Ако все пак си искаме ...другото !?
  - Виждате ли "пистолетите" ?? Искате ли демократина революция във вашата страна ??

 4. 4 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  Вчера съобщиха, че Китай в момента е на плюс 0,7 %, тоест е преодолял икономическата криза заради Ковида!
  Германия -10%, САЩ -15%.

 5. 5 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  Отук нататък ще търгуваме по ТАРИФИ, СТАНДАРТИ и ПОЛИТИКИ ............
  - Ама капитализма "ръката"..... ??
  - Сега това пак ще го наричаме КАПИТАЛИЗЪМ , но планиран ...онзи другия УМРЯ . ...така беше казал и един философ
  —цитат от коментар 3 на dejmos


  Зелен капитализъм, или с други думи зелена диктатура!

 6. 6 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Като изтървеш духа от бутилката и го раниш и поиш четвърт век, дурма са опитвай да го напъхаш обратно. С търговски шашарми едва ли ще стане. Само демокрацията може им види сметката на жълтите... ама не я прифащат пустите

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 7. 7 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Едно време, във Европа, имаше два икономически съюзю - Европейска икономическа общност (ЕИО) и съвет за икономическа взаимопомощ (СИВ), които бяха доста различни в същината си. Изглежда, сега, нещо подобно ще се повтори и в Азия.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3452 Любопитно

  Оста 'Пекин/Лондон'.....
  Който я изключва от общата картина.....няма да разбере нищо от тази статия.....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  Много отдавна е време Китай да бъде спрян!!!

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Весело

  До коментар [#5] от "Dariya Koleva":

  Чак пък диктатура, посмали малко Дария.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4371 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Комунизъма, по-точно.
  С елегантен финт, тов. хамалин #1, свихте микрофона на публиката.
  Так держать.
  Хем онаждаме стойност, хем публиката не дума слова и речи.
  Рукоплеска ни ласкаво

  До коментар [#1] от "Judjuk":

  "Геополитически това споразумение набира скорост като идея за намаляване на икономическата зависимост от Китай и оформяне на солиден контрапункт."

  Дрън, дрън, много писане за нищо.

  Всички знаем, че публиката ръкопляска на победителите.
  А глобалният победител е Китай.

 12. 12 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1587 Неутрално
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  То още заглавието е оксиморон. Или ирония. Така и не се разбира. Как може да има надпревара при свободна търговия?! Конкуренция - да,ама надпревара. Как? С какво?

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":

  " Тоест, търговско - икономическата война между Китай и САЩ се изостря. И всеки търси партньори /сателити /подчинени за своята кауза. А центъра се измества към Азиатско-тихоокеанския регион, където живее половината от населението на земята. И се намират най - бързо развиващите се икономики."

  Да, всичко момента се движи от набиращото сили противопоставяне между САЩ и Китай ! Търсят си сателити и взаимно си извиват ръцете, но накъде се измества центъра - ще видим ! Европа също има своите переспективи, там е и най - богатия пазар на света !

 17. 17 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":

  То още заглавието е оксиморон. Или ирония. Така и не се разбира. Как може да има надпревара при свободна търговия?! Конкуренция - да,ама надпревара. Как? С какво?
  —цитат от коментар 15 на deaf


  конкуренция - 1. Надпревара между производители, търговци за пласиране и продаване на стоката при най-изгодни условия.
  2. ...
  3. ...
  (тълковен речник)

  Аз не зареждам в Лукойл.
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#17] от "simval":

  Ама тя надпреварата може да се осъществява с подкупи например. Китай завзема световният пазара като подкупва държавни служители и с дъмпинг... Това свободна търговия ли е?!

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Привържениците на консервативните национални икономики, може да говорят каквото им дойде на акъла, от типа колко са необходими мита, всякакви ограниченя и защита на родното производство, па макар и с цената на по-високи цени или с известни дефицити, все пак едва ли има в момента държава, която сама да си задоволява всички потребности, като не забравяме, че и потребностите в днешни дни са доста широки.
  Това или нещо подобно е донякъде възможно за няколко държави - големи и с развити икономики, между които разбира се са Китай, Индия, но и някои от старите и демократични страни, като САЩ, Великобритания, Германия, Япония и други.
  Но дори такива страни да могат да се самоиздържат и самозадоволяват, при всяко положение подобно развитие ще означава свиване и международната търговия ще заприлича на бойно поле.
  Без значение кой обича или не глобализацията, тя е действала винаги в изминалите хиляди години (примери като Марко Поло, Колумб и т.н.) и ще продължи да действа и всичко опира до това, дали ще става по все пак някакви договорени правила или ще става в напълно нерегламентиран вид.
  Доколото това второто ще отвори широко вратите за всякакви мошеничевства, които ще са най-вече във вреда на най-мощнте иконически оператори, струва ми се, че те няма да го допуснат.
  Понеже покрай икономичеките винаги ще има и политически и имперски домогвания, света, както е и в момента, ще бъде разделен на различни зони на влияние, които също няма как да са константни, а ще търпят изменения, в зависимост от измененията в мощта нна водещите страни в тях.
  В този смисъл Европа и ЕС, доколото наистина сме голям и богат, може би най-богатия и голям пазар, е редно да си позлваме правото на лицето, което плащайки, да си поръчва музиката. Аз се надявам в сравнително скоро време превес в съюза да вземат хората с визия. а такива като Орбан и подобни радетели за "самостийно" развитие да отидат там дето им е мястото- на боклука.

 20. 20 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Геополитика и геоикономика. Тежиш с човешки и природни ресурси, географско положение и военна сила. Китай ще удуши САЩ с копринено въженце. Ръст не 0.7, а плюс 4.7 % в година на пандемия.

 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":

  САЩ пък, налагат протекционистични мерки. И забрани. И санкции. Това, свободна търговия ли е? Китайците и руснаците последваха САЩ, с техни забрани и санкции /кинтрасанции. Къде отиде свободната ръка на пазара?

 22. 22 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#20] от "venelingeologia":

  Супер метафора! За съжаление, и ЕС и САЩ си въобразяват, че могат да диктуват каквото и да било и да игнорират необратимата китайска инвазия.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#20] от "venelingeologia":

  Комай си прав, за съжаление.

 25. 25 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Няма свободна любов! СПИН и КОВИД дебнат!
  Свободна търговия няма! Всеки внесен в САЩ Айфон, Мак, Делл яде работни места в САЩ.
  Всеки изнесен чип от САЩ се връща монтиран в смартфон или компютър.
  С принадена стойност.
  За самия Китай е опасна тази икономическа експанзия. Какво ще стане с китайската промишленост с 80/90% експорт, ако внезапно САЩ и ЕС бъдат ударени от тежка криза и престанат да купуват. Масова безработица и социални вълнение ще се случат в Китай.
  какво ще стане с ЕС, ако Китай реализира програмата си Мейд Ин Чайна 2025 и подбие пазара на машиностроителните стоки на ЕС и особено Германия. Безработица 20-25%.
  Китай е враг!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3391 Неутрално

  Много отдавна е време Китай да бъде спрян!!!
  —цитат от коментар 9 на selqnin


  Да не е нападнал някого?

 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3391 Неутрално

  "С елегантен финт, тов. хамалин #1, свихте микрофона на публиката.
  ........Рукоплеска ни ласкаво."
  До коментар [#11] от "dnevnikar":

  Не харесваш реакцията на публиката. Или си клакьор или имаш интимно отношение по въпроса.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK