Една (съвсем различна) журналистическа история

Заместник-главният редактор на Index.hu Вероника Мунк (в центъра) оглави новата медия, създадена от напусналите журналисти – Telex.hu, която ще се финансира с дарения на читателите си.

© Bődey János

Заместник-главният редактор на Index.hu Вероника Мунк (в центъра) оглави новата медия, създадена от напусналите журналисти – Telex.hu, която ще се финансира с дарения на читателите си.На 89-то място в класацията на "Фрийдъм хаус" за свобода на медиите, Унгария изглежда на светлинни години пред 111-та България. Но по света и най-вече в Европа, се тревожат по-често за унгарските медии, отколкото за българските.


Мизансценът


Едно от възможните обяснения е че премиерът на Унгария Виктор Орбан (cui bono) е възприеман като лидер, който има потенциал да намира съюзници и е в състояние да постави в риск европейския проект с идеите си, оспорващи либералната демокрация. Алиансът му с италианския националист Матео Салвини, който пропадна заради изхвълянето на Салвини от италианското управление, е само едно от доказателствата за това. Фактът, че вече повече от две години ЕНП не е в състояние да се произнесе по оставането му в партийното семейство, показва, че християн-демократите го смятат важен фактор/заплаха за развитието на европейския проект.
На регионално ниво Унгария също е силен играч в европейските дела като част от влиятелната Вишеградската група. Четирите централноевропейски държави се мобилизират със собствена позиция по всички значими за Европа теми, независимо от това, че ги управляват партии от различни политически семейства и че имиджово някои от тях не са харесвани в Брюксел и в други западни столици. Само един пример - миграционната политика. Вишеградци успяха да блокират опита за реформиране на европейската политиката за миграция и убежище, да удържат на позицията си да не приемат мигранти и да отхвърлят квотите за преразпределението им от граничните във вътрешните страни в пика на миграционната криза. Това е една от най-значимите победи на Източна Европа в историята на ЕС и тя беше извоювана основно чрез Орбан, който беше главнокомандващ и менестрел на поляци, чехи и словаци в тази битка.


Колкото и да е банално проблемите с демократичните свободи в Унгария са и по-познати на публиката. За тях се говори от години и много авторитетни личности са вземали отношение по тях. Всички основни европейски институции са ангажирани (неособено успешно) с различни процедури за защитата им.


Извън политиката и идеологиите Унгария е важна и за бизнеса заради значителните чуждестранни инвестиции, с Германия и Холандия с най-значим дял в тях. В страната има заводи на "Ауди", "Мерцедес", "Бош" и "Опел" и множество други корпорации. Това не е без значение, защото бизнесът е особено чувствителен към върховенството на правото, част от което е свободата на медиите, като част от застраховката за своите вложения и печалби.


За 15-те години в ЕС Унгария успя в по-голяма степен да се интегрира не само в институциите, но и в ценностно отношение в Европа и в този смисъл да се превърне в "един от нас", с чиито тревоги хора и институции могат да припознаят като свои.


Затова и когато последните мохикани на свободната журналистика са заплашени, това е световна новина, която се отбелязва от всички значими медии.


Моделът на превземане


на медии в Унгария е отчайващо елементарен и също толкова ефективен. Всеки, попаднал в обектива на управляващите, рано или късно е изкупуван от близки до властта олигарси, които за ден го превръщат от критичен глас към управляващите в част от проправителствената пропаганда. При това, запазвайки името, графиката и дори подредбата на съдържанието, така че читателят най-общо казано се оказва в ролята на жабата в тенджерата - купува нещо, което му изглежда познато, докато на подсъзнателно ниво новото съдържание постепенно му внушава, че правителството е негов честен закрилник. Точно това е начинът, по който най-големият новинарски сайт Origo.hu е преобразен през 2012 г. Един от многото.


Има и вариации. Вземете оцелелия от комунизма и славно прехвърлил се в демократичните времена вестник Népszabadság. Той успя успешно да се адаптира към прехода, запазвайки влиянието си и променяйки собственика си от унгарската компартия в австрийски издателски концерн. До средата на второто десетилетие на 21 век Népszabadság беше най-четеният, най-тиражният и най-уважаваният вестник в страната. Днес той вече не съществува. Népszabadság беше изкупен от близък до премиера Орбан милионер. Той го затвори за седмица, уволнявайки не само журналистите, работещи в него, но и унищожавайки целия му архив.


Много медии от всякакъв вид предхождаха и последваха примера на Népszabadság през годините и предизвикваха справедлив гняв, тревога и възмущение у демократичния свят.


Изключението Index.hu


Един от последните примери е онлайн медията Index.hu - най-тиражната независима медия в Унгария. Оцелявайки в няколко опита за превземане, най-четеният новинарски сайт в страната (1,5 милиона индивидуални влизания дневно) също падна след атака отвътре. Лоялен на правителството олигарх купува по време на COVID карантината в началото на пролетта рекламната му агенция и много скоро заявява претенции към публикуваното новинарско съдържание.


През юли главният му редактор Саболч Дул изнася конфиденциална информация от заседание на управителния съвет на фондацията, издаваща Index.hu, за което е отстранен. Тя засяга планове за уволнението на над 100-членния редакционен екип и наемането му като външни автори на хонорар. Намеренията предизвикват недоволство сред журналистите, които справедливо се опасяват, че работейки като "доставчици на услуги", вместо на трудови договори в редакцията, няма да имат възможност да влияят върху съдържанието, включително на собствените си материали.


В деня на уволнението на главния си редактор - 24 юли, над 90 от журналистите и технически персонал на Index.hu се подреждат пред вратата на "Човешки ресурси" с молби за напускане.


Редакционната драма предизвиква обществено възмущение. Няколко десетки хиляди унгарци излизат спонтанно на улиците на Будапеща на 27 юли в знак на съпричастност с журналистите. Така Унгария става единствената европейска държава, в която унищожаването на една независима медия е в състояние да предизвика обществена солидарност в защита на основни човешки права като са свободата на изразяване и правото на информация.


Както и при всички предходни случаи, основните световни издания пишат за кризата, но както при предишните закривания и "преобръщания" на издания, включително когато над 400 унгарски медии бяха обединени под шапката на общ издател - проправителствена фондация, те не разколебават властите.


В редакцията на Index.hu на 24 юли, когато почти целият редакционен състав напуска в знак на протест срещу уволнението на главния си редактор.

© Bődey János

В редакцията на Index.hu на 24 юли, когато почти целият редакционен състав напуска в знак на протест срещу уволнението на главния си редактор.


Днес Index.hu продължава да излиза и изглежда графично съвсем като преди турболенциите. Наети са нови журналисти и главен редактор, които лоялно отразяват управляващите, без въпроси, разследвания или съмнение, в поднасяните им от властите факти.


Всичко можеше да свърши дотук, ако не бяха унгарците, излезли по улиците, за да защитят правото си на информация, и изненадващо твърдите журналисти на Index.hu, които само няколко дни по-рано плачат на раменете на колегите си пред стаята на "Човешки ресурси".


Нов модел на финансиране


През следващите дни осиротелите журналисти, тръгнали си от Index.hu, пишат новините си във Фейсбук. Социалните мрежи обаче не никога не са били медии и едва ли някога ще бъдат. Ако искат да продължат професионалната си работа, журналистите трябва да намерят друго решение. Пред тях има два пътя - да се разпръснат, опитвайки се да се спасят поединично, или да продължат заедно. По това време възниква идеята да бъде създаден нов новинарски сайт, който да бъде финансиран от читателите си.


Митингът в Будапеща в подкрепа на свободната преса показва, че в Унгария има нужната критична обществена подкрепа, за да се осъществи подобно начинание. Моделът е изготвен сравнително бързо и проучванията показват, че е възможно да бъдат събрани достатъчно средства за издръжката на толкова многочислена редакция. Това е първият опит в Унгария да бъде създадена финансово независима медия, издържана от читателите си, в такъв мащаб.


Финансовите разчети на медията показват, че най-големият разход на бъдещата медия ще е наемът на редакционните помещения и обзавеждането им, както и заплатите на журналистите. Сметките не са публични, но ръководството на Telex.hu говори за "десетки хиляди евро месечно".


На 2 октомври, два месеца след случая с Index.hu е създадена новата медия Telex.hu, която финансово разчита почти изцяло на дарения на читателите. Статиите са с открит достъп, като не е необходимо да се плати, за да бъдат прочетени. В същото време, читателите са призовани да дарят еднократно или чрез месечен абонамент сума по свое желание. Най-ниската е 2999 форинта (около 8,20 евро) заради ограничения в размера на електронните банкови трансфери в Унгария.


Плановете са, след като новият сайт се закрепи и започне да работи нормално, да се премине към платено съдържание. Идеята е хората, които сега подкрепят медията да бъдат превърнати в абонати, едва когато вече имат представа какво на журналистическо съдържание като качество и обем могат да разчитат.


"Свободната преса в Унгария е в лошо състояние и броят на независимите медии през последните години рязко намалява. Все повече вестници, радиостанции и телевизии имат собственици, които са добре свързани с партиите и политици", се казва в обръщение на редакцията към читателите.


В него журналистите обясняват, че "всяка работеща демокрация се нуждае от разнообразен медиен пейзаж" и че трансформацията на Index.hu в проправителствена медия "остави значителна празнота в унгарския обществен дискурс".


Те добавят: "Направихме това, защото почувствахме, че условията за независима работа вече не са налице и сега, обединени с възможно най-много бивши членове на екипа, работим заедно, за да променим безнадеждната унгарска медийна ситуация и да създадем сайт за новини за нашите читатели като този, който са загубили."


Тяхната амбиция заслужава уважение: "Искаме да създадем голям, независим, разнообразен новинарски сайт, тъй като твърдо вярваме, че честното и безпристрастно отразяване на новините е предпоставка за свободното вземане на решения от нашите читатели. Днес Унгария се нуждае от широкообхватна и въздействаща медия."


Една съвсем различна журналистическа история. Възможен ли е happy end?


Текстът е от личния блог на автора https://yovkadimitrova.wordpress.com/


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK