Възможна ли е лустрация в България през 2020 г.

Възможна ли е лустрация в България през 2020 г.

© Асен ТоневПрез последните 30 години в България продължиха да избуяват плевелите на обвързаността между партията, ДС и организираната престъпност. Компрометиращите досиета все още се използват за политическо изнудване и кадруване, разказва "Дойче веле" под заглавие "Комунистическото минало продължава да тежи на България".


Кои са истинските антикомунисти в България? И къде точно се крият "комунистите"? Колкото и наивно да звучат тези въпроси, покрай протестите много хора, особено в социалните мрежи, продължават да ги обсъждат. А какво е мястото на досиетата, на десетилетните обвързаности между елитите на БКП, ДС и икономиката, какви са техните мрежи и връзки с организираната престъпност? Нашият автор Кристофер Неринг потърси отговорите на някои от тези въпроси.


В разговора ни в неговото ателие скулпторът професор Велислав Минеков обяснява: "На 61 години съм. 30 години живях при комунизма, 30 - при посткомунизма. Всички ние, които се събираме всяка вечер, искаме да се освободим от оковите на комунистическия режим."
61-годишният Минеков е доста по-възрастен от повечето протестиращи. "Протестното движение обединява две поколения на антикомунизма. То включва младите хора, непреживели комунизма, които протестират срещу политическата корупция на прехода - директен продукт на комунизма. Другото поколение са по-възрастните, които са живели при комунизма, но очакванията им от 1989/1990 така и не бяха изпълнени", обяснява историкът Момчил Методиев.


През 1989-а стотици хиляди хора влязоха в новите партии и организации, защото искаха демократични реформи, свободни избори, свобода на печата и пазарно стопанство. Но много надежди бяха излъгани. Преименувалите се комунисти продължиха да управляват до 1997-а, реформите се провеждаха под тяхна егида. "Комунистическата номенклатура и нейният репресивен апарат на ДС подмениха политическата си власт срещу скрито обществено и икономическо влияние", обяснява българският евродепутат Андрей Ковачев.


За пълно отваряне на архивите


Разочарованите надежди на стария антикомунизъм се въплъщават най-добре в желанието да се отворят архивите на някогашната ДС. Защото и до днес не всички архиви са достъпни, а едновремешни кадри от структурите на комунистическата партия и на службите за сигурност все още заемат длъжности и постове в държавата, в обществото, в университетите, в медиите и най-вече в икономиката. Точно за това критично говори д-р Валери Кацунов, бивш член на Комисията по досиетата. През последните 30 години продължиха да избуяват плевелите на обвързаността между партията, ДС и организираната престъпност. Включително и поради това, че всички български правителства използват компрометиращите досиета за политическо изнудване и кадруване. Това са все разочаровани надежди, които играят важна роля в днешните протести.


"Ние, гражданското крило на протестите, искаме пълно отваряне на архивите без никакви изключения: дигитално, онлайн, достъпно за всички. Обществеността трябва да научи как всички правителства са инструментализирали досиетата за собствени нужди. Играта с досиетата, прикриването на собствените хора и целенасоченото дискредитиране на политическите противници след 1990-а година се превърна в част от политическата корупция в страната," казва Минеков.


Историкът Кристофер Неринг

Историкът Кристофер Неринг


"Отровното трио" настоява за пълно отваряне на архивите от периода 1944-1989 година. Никакви изключения и никакви игрички повече! Би трябвало да се отворят и архивите от 90-те години, съдържащи информация за връзки между държавни структури, едновремешните мрежи на партията и тайните служби и организираната престъпност. "Става дума за прозрачност и контрол, за да се сложи край на обвързаностите и на задкулисието. А това може да стори само едно ново правителство. Ние искаме да съпътстваме този процес с една гражданска организация, да го контролираме и да упражняваме натниск", обяснява Минеков.


Антикомунизмът се нуждае от импулси


Как може да се осъществи всичко това политически? Опозиционният политик Христо Иванов казва пред ДВ следното: "Искаме нова система за проверка на политици, официални лица и държавни служители, но и на обществени институции, медии, университети и училища. Българската държава и обществото имат нужда от нова ценностна система. За да я изградим, трябва да въведем широки проверки, удостоверяващи дали едно лице е подходящо за определена длъжност. Старата партийна и ДС номенклатура трябва да се изолира от властта, но това е само част от задачата. Другата част е да се проверява за връзки с организираната престъпност, с чужди държави и тайни служби, за лоялност и икономически конфликти на интереси".


За разработването на конкретни мерки партията на Христо Иванов е създала специална работна група под ръководството на конституционалиста Атанас Славов. Досега българският Конституционен съд поставя високи препятствия пред професионалните забрани заради принадлежност към Комунистическата партия или ДС. Пикантната подробност обаче е, че в периода 1994-2002 година поне трима конституционни съдии се оказват бивши агенти на ДС.


С други думи, през 2020 година една лустрация би срещнала големи трудности. Но представители на управляващата партия ГЕРБ като евродепутата Андрей Ковачев подкрепят това искане. "Макар и късно, лустрацията ще бъде важна крачка към освобождаването на страната от комунистическото ѝ минало", отбелязва Ковачев. Той самият подкрепя всеки опит за промяна на Конституцията, "за да се спре достъпът на комунистически кадри и агенти до високи държавни постове. И законът за престъпния характер на комунистическия режим, който има главно декларативен характер, трябва най-после да бъде изострен", допълва Ковачев.


Но дали тези възгледи и искания могат да се осъществят в реалността? И Велислав Минеков, пък и други са настроени скептично. Защото за подобни реформи има нужда от политическо мнозинство, от промяна в Конституцията, от нови закони. И най-вече от политическа воля. Но откакто България влезе в ЕС, вече почти няма политически инициативи в тази посока. Продължаващите протести и огромният натиск, който те упражняват, може би ще дадат нови импулси на този стар и нов антикомунизъм в България. Както казва Велислав Минеков на сбогуване: "Защото все отнякъде трябва да започнем, иначе нищо няма да се промени".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5702 Любопитно

  Колко пъти ще ги отваряте тези досиета?
  Нова комисия ли трябва пак ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1205 Гневно

  Не само е възможна, лустрацията е изключително нужна и важна.

  За да се махнат комунистическите и ДС кърдежите впили се навсякъде и смучещи и до днес народната кръв!

 3. 3 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Времее е Иван Костов и други хубавци да влезнат в затвора!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 4. 4 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 287 Неутрално

  По принцип е напълно възможна, но едва ли ще се случи с тези политически сили начело, които нямат интерес от лустрацията и с народонасление, което в масата си е пасивно и не е особено политически грамотно..

  Freedom of speech
 5. 5 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Направо е задължителна.

  Всеки който е бил министър в бивше правителство, следва да се оттегли!
  Всичко друго е политическа проституция.

  Всеки, който има висш партиен функционер сред бащите/дедите, да се изрита от политиката.

 6. 6 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 932 Неутрално

  "Защото за подобни реформи има нужда от политическо мнозинство, от промяна в Конституцията, от нови закони. И най-вече от политическа воля. Но откакто България влезе в ЕС вече почти няма политически инициативи в тази посока. "

  Защото в БГ няма критична маса от хора, които да доведат до такова политическо мнозинство. Защото в БГ комунистите не бяха свалени от власт , а мутираха и много ловко "приватизираха" това, срещу което най-много се бореха - капиталистическата система.
  Но я направиха по свой образ и подобие, само да се гепи и да се имитират някакви полезни за обществото дейности.
  В сегашния Парламент има само комунисти и ченгета, реално опозиция няма. Герб е типичен представител на мутиралата комунистическа партия, а нейният лидер Бибитко, на който още му стърчи от джоба тапията за член на БКП, е от най-добрите комунистически екземпляри , обитавали нашите земи. Лустрация тогава, когато има декомунизация, ама петолъчката е в главите на 80% от българския сапиенс .

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2880 Любопитно

  До коментар [#5] от "klecho":
  И агент Буда ли? Баща му милиционер ,а той член на БКП.

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Възможна е, но само теоретично!!!
  При тези така наречени "политически партии" и при тази клиентелна система е практически невъзможно.
  Иначе лустрацията беше задължителна мярка за цивилизоване и европеизиране преди 30 години!!!

 9. 9 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  До коментар [#6] от "SSS":

  Онези 80%-та, които подкрепиха Костов, който отказа лустрация!?

 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  До коментар [#8] от "selqnin":

  Лустрация може да направи само партия с еднолична власт, а не коалиция. Досега не са направили, защото не искат.

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  И кво, Гочиту ще върне ЦУМ, панаира и слънчев ден, като му отворите досието ли?

 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  Времее е Иван Костов и други хубавци да влезнат в затвора!
  —цитат от коментар 3 на Тиква загубена


  Защо???

 13. 13 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Като начало жълтопаветниците може да разкажат за дедовците си. И как като деца са били обслужвани от УБО.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  До коментар [#5] от "klecho":И агент Буда ли? Баща му милиционер ,а той член на БКП.
  —цитат от коментар 7 на hodounski


  Бойкикев-дядо болшевик и майка комунистка.
  Минеков-баща комунист и приближен на на бае Тодар.
  Радан-тъст агент на ДС.

 15. 15 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Възможна ли е лустрация в България през 2020 г.
  —цитат от коментар 0 на заглавие
  Лустрация у нас е невъзможна,
  защото няма как комунисти
  да се "само-лустрират"!
  Всичките ни управляващи,
  които се кичат, че са извършвали
  "демократични реформи" през последните
  30 години бяха пряко или косвено свързан и с БКП и ДС.
  А някои даже бяха свързани с чужди разузнавателни служби
  и като служители работещи за чужди (не български) интереси,
  никога не са имали намерения да "прочистят системата".
  Затова "системата" си работи така,
  както ни я завеща партията майка- БКП!
  "Надежда всяка, тука оставете"!

 16. 16 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  Дойчо Велев дал думата на Минеков!
  По-добре на Жени Живкова.

 17. 17 Профил на Ana Toneva
  Ana Toneva
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Лустрация трябваше да има още при управлението на Иван Костов. Сега и да има е ,,след дъжд качулка " и ,,след сватба булка."

 18. 18 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1560 Любопитно

  До коментар [#1] от "karabastun":


  Колко пъти ще ги отваряте тези досиета?Нова комисия ли трябва пак ?
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  "Досиетата" у нас, никога не са били отваряни напълно.
  Винаги са били скривани много от бившите и настоящи агенти.
  И файдата от тези действия я виждаме в нашето "пълноценно" развитие.

 19. 19 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Тотални простотии мътят главите на родните ни умнокрасавци.

 20. 20 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1487 Любопитно

  Лустрация беше възможна , ако "мъдрия български народ" /цитирам покойният супер комунист Ал.Лилов/, бе гласувал на най-важните ни избори , тези в 1990 срещу комунистите, както направиха останалите изт.европейски страни... Оттогава нещата доста се промениха, днес проблемът не е толкова че ДС са едрите капиталисти, а че ни държат /скрито?/ вързани за руската каруца, като същевременно врещят "Ние сме европейци ..."

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  И кой ще я прави. Те сегашните ,всички трябва да бъдат лустрирани.

 22. 22 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Имам две обяснения за този тип статии (не за първи път се пишат и публикуват в последните месеци).

  Първото и не толкова правдоподобно обяснение е, че се опитват да ни приложат много тънко "reverse psychology": Ние ви казваме, че няма да стане, и вие наистина ще го направите.

  Но по-вероятно е, че точно на тези, които ги пишат тези работи, лустрацията ще им бръкне в здравето.

 23. 23 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1914 Весело

  Лустрацията в България ще бъде като избиването на прасетата при епидемия от африканска чума. Всички политици са толкова затънали до ушите, че някрая няма да остане за кого за гласуваме на изборите. :)

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 24. 24 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 971 Весело

  Номенклатурното синче Минеков Джуниър ръси мозък за лустрация и "комунисти" пред "либерално демократични" медии, а "аФтентично десни" одобряват в захлас.
  Оруел люто завижда - бедна му е била фантазията навремето.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 25. 25 Профил на beyond_the_frame
  beyond_the_frame
  Рейтинг: 34 Неутрално

  И Царя ли е бил комунист или агент на ДС?

 26. 26 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Тотални простотии мътят главите на родните ни умнокрасавци.
  —цитат от коментар 19 на von_seeckt  До коментар [#19] от "von_seeckt":
  Бе вярно, ама тези простотии идват от дойчланд. Ти, като местен, имаш ли представа кви са тея от DW, кой ги държи :)

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 27. 27 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 869 Неутрално

  "Комунистическото минало продължава да тежи на България".
  ===
  Мисля, нацисткото минало на Германия им тежи повече от комунистическото на нас, но по начин доста различен.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 28. 28 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Дойчо синеок, в България нищо не е възможно. Това е страната на неограничените невъзможности.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 29. 29 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  И Царя ли е бил комунист или агент на ДС?
  —цитат от коментар 25 на beyond_the_frame


  Не, той е на учет към КГБ. При ДС нема да намерите картонче.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 30. 30 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Лустрация беше възможна , ако "мъдрия български народ" /цитирам покойният супер комунист Ал.Лилов/, бе гласувал на най-важните ни избори , тези в 1990 срещу комунистите, както направиха останалите изт.европейски страни... Оттогава нещата доста се промениха, днес проблемът не е толкова че ДС са едрите капиталисти, а че ни държат /скрито?/ вързани за руската каруца, като същевременно врещят "Ние сме европейци ..."
  —цитат от коментар 20 на fkm26555709


  А откъде си толкова сигурен, че не е гласувал? Или че подбраното от ДС СДС щеше нещо да предприеме? Костов мааалко се опита, и знаем кой го спря.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 31. 31 Профил на stefan stoyanov
  stefan stoyanov
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Като начало жълтопаветниците може да разкажат за дедовците си. И как като деца са били обслужвани от УБО.
  —цитат от коментар 13 на Цецо


  Минеков да не се отрекъл от баща си, бил ли е член на БКП?

 32. 32 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  [quote#31:"stefan stoyanov"][/quote]

  Какво ти бърка Минеков и особено Минеков-баща? Беше най-талантливият скулптор и Живкови си правиха бюстове при него -- както по царско време всички искаха портрет от Руска Маринова.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 33. 33 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#8] от "selqnin":

  Родените през 1970 година и след това, днес под 50 годишна възраст, спокойно могат да заемат отговорни постове в държавата без никакви притеснения за зависимости и особено минало

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 34. 34 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 67 Весело

  "Протестното движение обединява две поколения на антикомунизма. То включва младите хора, непреживели комунизма, които протестират срещу политическата корупция на прехода - директен продукт на комунизма. Другото поколение са по-възрастните, които са живели при комунизма, но очакванията им от 1989/1990 така и не бяха изпълнени", обяснява историкът Момчил Методиев._____

  Ако корупцията е "директен продукт на комунизма", кво прайм с корупцията в държави, където не са и помирисвали комунизъм? А госин "историк"? 🙄😏

 35. 35 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Колко пъти ще ги отваряте тези досиета?Нова комисия ли трябва пак ?
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Докато се каните да ги отваряте , подлежащите на лустрация си отидоха по естествен път . Останаха ОТРОЦИТЕ ! Да си бил член на БКП преди 10 ноември 1989 г. за много хора беше въпрос на оцеляване или заслужено оценяване въпреки тогавашната власт. Не е най-почтеният начин , но все пак и останалите освен АБПФК , деца на АБПФК , роднини на АБПФК , ченгета от ДС и т.н.трябваше да преживяват досстойно , . Сега се повдига отново въпросът във връзка с отклоняване на вниманието от "всенародния " протест. . За протеста мисля така :
  "Лоши дни за България готвят социалистите и обслужващите ги "протестъри". Много лоши. Дано не се случат, но ако се случат съм сигурен, че ще си спомните това, за което отдавна предупреждавам: т.нар. протест е част от сценарий за връщане на БСП на власт. Единствената му задача е да "изработи" партии патерици, които да подкрепят в следващия парламент БСП, за да реализира тази партия на статуквото своя мерак за власт. И тогава блузката " Ираче Гарсия" ще стане на мода у нас. Друга цел т.нар. протест няма, видно от това, че акъла му стига до мятане на яйца. А на блузката на кокетката Ираче пише: "Super woman: Como tu solo hay una!" Демек: "Супер жена. Като теб има само една". Нима наистина е така?

 36. 36 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 557 Неутрално

  За да има лустрация, най-важното нещо е да има политическа воля. Такава може да има само ако властта е спечелена от политически субект, масово подкрепен от избирателите и първостепенно от политическата му програма да е точно лустрацията. Това беше приоритет в Естония. В България следващите 10 г. това е невъзможно да се случи. След това вече няма никакво значение.
  Избори по сегашния модел, със сегашните законови промени, със сегашните ръководители на ЦИК и органите, които ще ги осъществят, не гарантират никакви честни избори.
  Aлгоритмист на софтуера за обработка на крайните изборни резултати в държавната фирма "Информационно обслужване (ИО)" през последните 10 години неизменно е верният на утвърдилата се вече прокурорска демократура, професор математик - Мишо Константинов. Начело на доверените софтуерни експерти манипулатори е някой си Валентин Мундров. Същият през ИО отговарял по интересен начин и за всички структуроопределящи системи, имащи отношение към управлението на най-големите финансови активи на държавата. Пряко бил свързан с конкретни лица зад завесата от обкръжението на майката на ШИШИ, разполагащи с възможност за влияние върху изпълнителната и законодателна власти, така, че източването на финансовите активи да е правно гарантирано. Чадър над тях на ниско ниво е изпълнителният директор и целия борд на директорите на "Информационно обслужване" под разсеяният поглед на специализираните държавни органи за борба с престъпността, пряко подчинени на Сараите. Правната гаранция се основавала на законово утвърдената колективна безотговорност на парламентарните комисии, силно зависими от Сараите, където се спотайвало Проклятието на България. Само машинно гласуване категорично не трябвало да се допуска. Но комбинация между машинно и хартиено гласуване ги улеснявала още повече, от досегашните практики за манипулация. Гласовете на "мъртвите души" се разпределяли основно в полза на политическите патерици. Отнемането на гласове на неудобните политически партии се съчетавало с прогнозите на придворните социологически агенции. Лукашенко го приложи твърде грубо този метод. За да не си цапа ръцете, проклятието на държавата било възложило организацията по цялата дейност на дезинформация и информационна преса в полза на властта (оная власт, зад завесата) на някакъв депутат от ГЕРБ, бивш полицейски началник на Русенска област, който действал типично по милиционерски. Опорните точки до троловете на властта се спускали през синчето на някакъв шеф на нещо си, наричано "Електронно управление". Бил избран на този пост по предложение на някой си Пламен Вачков - бивша височайша БКП номенклатура. Препоръката за неговото назначаване била прокарана от някакъв вицепрезидент на Мултигруп, някой си Николай Вълканов. Бил много влиятелна фигура в ДПС, с когото Пламе Вачков някога работил в Мултигруп. Кого ли обслужва тиквата? Синчето на електронният шеф било заквасено в игрите по времето, когато го направили съветник на Цвачка по проблемите на същото това нещо, наричано Електронно управление, а сега било високоплатено експертче в "Информационно обслужване". Манипулирането на изборните данни можело да се извършва отдалечено чрез някаква технология, известна в техните среди като virtual private network. ШИШИ отговарял за организирането на отдалечената манипулация така, че службите да не я "забелязват". Българинът е неспособен да разбие така организираното оцеляване на тези, които трябва да бъдат лустросани.

 37. 37 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 442 Неутрално

  БОРАТ 3 ни трябва на нас.

 38. 38 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2886 Весело

  Впечатляващо !!! Логично , 30 години са били достатъчни да станеш антикомунист......въздържам се да попитам как-така тази бременност не е избила ? Тук или авторът или интервюираните взимат населяващите територията за истински калинки ! Младежи , какво да ги правиш....или някои са ги посъветвали......

 39. 39 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#5] от "klecho":И агент Буда ли? Баща му милиционер ,а той член на БКП.
  —цитат от коментар 7 на hodounski


  И той , но след Велислав Минеков , Христо Иванов и Радан Кънев на първо време:
  "Но дали тези възгледи и искания могат да се осъществят в реалността? И Велислав Минеков, пък и други са настроени скептично. " Минеков е опериран от чувство за елементарна почтеност и срам :
  Може ли баща ти Величко Минеков да бъде член на БКП , част от "ловната дружинка " на Тодор Живков и депутат в Народното събрание преди 10-ти ноември 1989 -та? Да му бъдат възлагани най-мащабните монументални проекти на социалистическата площадно - скулптурна пропаганда .

 40. 40 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Лустрация няма да стане. Трябва всички родени през това "робство" да напуснат земния си път , и да спрат да обвиняват младите , че мозъците им били промити от баба и дядо как по време на соца всичко е било цветя и рози и да ми обясняват как ако не били мутрите щяли да дойдат лошите комунисти и няма да има банани в магазините. Заради такива изкукали дъртаци винаги ще сме на опашката за хубавите работи и на първо по лошите.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 41. 41 Профил на nww54689327
  nww54689327
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Класически пример за комунистически цинизъм. Едно от златните деца на комунизма ни обяснява за комунизъм и лустрация. Ето ви я причината, защо тук нещата не се случват. Защото и опозицията е същата помия, каквато са управляващите.

 42. 42 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Размахването на лустрацията като панацея за решаване на проблемите на държавата, при това повече от 30 г. след началото на прехода и въз основа на опита на ГДР, държава която бе закрита, май по-скоро служи за отвличане на вниманието от истинските ни проблеми и може би преследване на неособено чисти интереси от външни сили. Ако лустрацията не минава през съдебно решение за всеки отделен случай, а е законодателно ограничение на граждански права на едро на определени категории граждани, как това ще се съвместява с правни принципи като презумпцията за невинност и за индивидуалната правна отговорност, които са стълбове на правото в държавите с либерална демокрация. Законодателна забрана за заемане на длъжности в държавната администраци за определени категории граждани би ни поставило наравно с тоталитарния режим, където имаше подобни ограничения на подобни принципи. Като цяло ако се движим напред, а гледаме назад има сериозен риск да се блъснем в нещо. В ГДР бяха отворени архивите, но държавата ГДР бе закрита. Отварянето на архиви (зависи и за какви архиви става дума) е нещо, свързано и с националните интереси и сигурност. Не е случайно, че в повечето държави има специални срокове (достигащи до 50 и повече години, а в някои държави и столетни архиви не се отварят за всеки) за отваряне на различни архивни единици като се преценява внимателно и от високо квалифицирани политически експерти. Безспорно е, че е добре да се отворят досиетата на прехода, отнасящи се до организираната престъпност, ако са запазени, защото има публични свиделства, че част от досиетата на МВР са били изнасяни в неизвестна посока още през 90-те години, по времето на Л. Гоцев. Решението е по-скоро в една добре устроена и действено работеща държавна власт, основана на правно осигурено и действено разделение на законодателната, изпълнителната и съдебната власти, които взаимно да се контролират и уравновесяват. Трябва ни държава, в която да има гаранции, че Законът ще е винаги на власт, а изпълнителната власт ще оправдае името си “изпълнителна” и само ще го изпълнява без да има възможност да контролира законодателната и съдебната власти и да ги използва като свои инструменти. Защото ако изпълнителната власт може да направи това - тогава няма да имаме либерална демокрация, а ще имаме тоталитарен режим, използван да обслужва интересите на една част от обществото, която ще се опитва да държи в подчинение другата с всички произтичащи от подобно управление последствия за развитие на държавата - вече имаме исторически опит какви може да са те.

 43. 43 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Възможна е, но само теоретично!!!При тези така наречени "политически партии" и при тази клиентелна система е практически невъзможно.Иначе лустрацията беше задължителна мярка за цивилизоване и европеизиране преди 30 години!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Точно така. И пак ще попитам кой спра проектозакона за лустрацияна БЗНС на Мозер ????
  "Ще сменя темата с периода на вашата активна политическа дейност в България след промените и участието ви в опита за разрешаване на един от основните проблеми на прехода, а именно декомунизацията в България и в частност лустрацията като елемент от нея. По време на управлението на Обединените демократични сили (коалиция между СДС и Народен съюз, б.а.) в периода 1997-2001 г. Народен съюз, в който вие участвахме, внесе в парламента първия цялостен законопроект за лустрация. Какво се случи тогава, защо той не беше приет?
  – Не беше приет, защото при нас в парламентарната група дойде Петър Стоянов, тогава президент на България, който заяви пред нас, депутатите: какво ще стане, ако такъв закон бъде приет? Как той щял да погледне внуците в очите си след време? И законопроектът не беше приет, макар да беше един мек законопроект за лустрация. Той не преследваше никого, не хвърляше в затвора никого, предвиждаше само ограничаване на бивши важни кадри на БКП и ДС да заемат ръководни постове в държавата. Това, което беше прието в почти всички други източноевропейски страни.
  Какво е вашето обяснение за този отказ на СДС да подкрепи един такъв законопроект за лустрация и то във време, в което партията имаше цялата власт?

  – Моето обяснение е, че доносниците на Държавна сигурност са били толкова много, че никой не е искал да бърка в това гнездо на змии, защото е цял да намери много близки до него неща.


  Споменахте позицията на президента Петър Стоянов, а каква беше позицията на СДС тогава, когато партията се ръководеше от Иван Костов, а той беше и премиер?

  – Точно това е жалкото, че тогава СДС не направи необходимото, за да се приеме един такъв законопроект по време на дясно управление, защото в България комунистическото минало остана забулено и преиначено

 44. 44 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#5] от "klecho":

  “ Направо е задължителна.”
  ——
  Кой ще остане? И откъде ще си внасяте управляващи след това?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 45. 45 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2886 Весело

  Трябваше да изберат за операцията поне 70-80 годишни.....( сигурно са били неблагонадежни......).

 46. 46 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  В разговора ни в неговото ателие скулпторът професор Велислав Минеков обяснява: "На 61 години съм. 30 години живях при комунизма, 30 - при посткомунизма. Всички ние, които се събираме всяка вечер, искаме да се освободим от оковите на комунистическия режим."
  *
  Сериозно?! Този и другите като него номенклатурни синчета, чиито семейства крепяха режима на бай Тошо и бяха най-верните му хора... "Златна" младеж с привилегиите на бащи и дядовци...
  Такъв гьонсуратлък е направо потресаващ!

 47. 47 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1560 Любопитно

  До коментар [#25] от "beyond_the_frame":


  И Царя ли е бил комунист или агент на ДС?
  —цитат от коментар 25 на beyond_the_frame


  Ако става въпрос за българския цар,
  то определено идеята да бъде вербуван е на КГБ.

 48. 48 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Проблемът изначално е, че падането на комунистическия режим беше въшнно геополитическо събитие, и в НРБ, да кажем през 1985 не е имало масови настроения против комунизма, което евентуално да доведе до формиране на нов контра-елит. Просто номенклатурните другари видяха откъде ще духа вятъра, съумяха да направят държавната собственост тяхна частна, превзеха всички нови "демократични" институции, а комунистическия масов пролетариат в това време нито се усети, нито е искал властта, нито е имал управленски потенциал.

 49. 49 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Никой ли не знае, кой стои зад Пеевски?
  И Гешев ли не знае, кой го е обучил като шестак?

 50. 50 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 971 Весело

  [quote#26:"clarkv622"][/quote]

  "Тия простотии" идват от т. н. "Българска редакция на ДВ", в която няма кьорав германец, само представителна извадка от минекоподобни номенклатурни наследници, а.к.а. "либерални демократи".
  Кво да очакваме от тях......

  Знанието е сила, информацията - власт
 51. 51 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 703 Весело

  "Възможна ли е лустрация в България през 2020 г."

  През 2020г. не, а и вече е почти безсмислено. За 30 години демокрация само едно правителство можеше да направи лустрация, защото само то се ползваше с комфорта на безусловно мнозинство в парламента. Не само не го направи, но и "обзаведе" комунистическите "бизнесмени" с първоначален капитал. Тя и за това "частната газета", близка до това правителство, брани като орлица малките си бизнесмени като Баневи,Бобокови, Арабаджиеви, Стайкови.....

  П.П. Айде модератора, ти си на ход!:)

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 52. 52 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  "Възможна ли е лустрация в България през 2020 г."През 2020г. не, а и вече е почти безсмислено. За 30 години демокрация само едно правителство можеше да направи лустрация, защото само то се ползваше с комфорта на безусловно мнозинство в парламента. Не само не го направи, но и "обзаведе" комунистическите "бизнесмени" с първоначален капитал. Тя и за това "частната газета", близка до това правителство, брани като орлица малките си бизнесмени като Баневи,Бобокови, Арабаджиеви, Стайкови.....П.П. Айде модератора, ти си на ход!:)
  —цитат от коментар 51 на todor._89


  Хайде да видим кои агенти на ДС и БКП в този момент са в ръковоството на страната.
  агент БУДА
  агент САВА
  агент ИВАН
  агент ГОЦЕ
  и още много знайни и незнайни агенти. Та защо да е безсмислена лустрацията в този момент. Ами нали те са пазителите на имперската рента. Време е да погледнем на вредителите без партийни емоции.

  SHADOWS of SOFIA
 53. 53 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 703 Весело

  До коментар [#52] от "K2":

  Не казваш защо този на когото избирателите дадоха толкова много власт и доверие не го направи!? Всички друи са ясни, комунисти или коалиция с комунисти. Защо вместо лустрация "червените бизнесмени" получиха заводи? В началото на 90-те получаваха "червени куфарчета", а в края цели заводи. Затова беше толкова зверски ритника на изборите 2001г.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 54. 54 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3833 Весело

  До коментар [#51] от "todor._89":

  Законът беше отхвърлен от конст съд колко пъти трябва да се повтаря тази вече втръснала на сички ОП ТЧК?!

  klimentm
 55. 55 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3833 Весело

  До коментар [#53] от "todor._89":


  От трийсе год преход ИК управлява три и е виновен за сичко в България ?!
  Ми Методиев нали обеща че ще рита прасето?!

  klimentm
 56. 56 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 920 Неутрално

  И кой ще я извърши тази лустрация? КУРнелия, Ицето Антифашиста, Чалгаря или пък Мустафа Карадайъ?

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 57. 57 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 703 Весело

  До коментар [#54] от "klimentm":


  До коментар [#51] от "todor._89":Законът беше отхвърлен от конст съд колко пъти трябва да се повтаря тази вече втръснала на сички ОП ТЧК?!
  —цитат от коментар 54 на klimentm


  "Интервю на Петър Стоянов взето от Мартин Иванов през 2010 г. за книгата му „Гласовете на прехода. Десните“ (изд. „Изток-Запад“, 2013 г.): Законът за лустрацията беше съвършено измиване на ръцете… Дълбокото ми убеждение е, че текстът на закона беше направен така, че да не действа. По тази причина бе отменен и от Конституционния съд

  копирано от: https://debati.bg/lustratsia-i-privatizatsia-petar-stoyanov-razkazva/

  Когато искаш нещо да НЕстане, винаги ще намериш как!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 58. 58 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Пропуснахме , Т.е. не допуснахме лустрацията.....И резултатите са такива.....

 59. 59 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Луд умора няма! Нови кохорти от търтеи ще преживяват от антикомунизъм. Нови - почти две поколения, ще бъдат заметени под чергата на манипулациите - лустрация. Светлините на реалния свят с бясна скорост се отдалечават от нас - ние оставаме за поредни десетилетия в битки за миналото. А тези хорица до един момент изглеждаха толкова обнадеждаващо. Е, да, докато не им лъсна задникът. Прост, ама много прост народец. Дори тези, които знаят да четат и пишат са прости, дори интелигенцията на този народец е жалка. Кретени!

 60. 60 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 896 Весело

  Това да изтървеш времето за лустрация е като да не си го извадиш навреме. Изтървеш ли момента, връщане няма. После само едни големи лафове ти остават.

 61. 61 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 992 Неутрално

  А дано ама надали...Докато има ченгета ш НС и МС няма мърдане.

  За Минеков като казахте А защо не казахте Б и на кой е син.

 62. 62 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Когато лустрират всеки член на СДС и ДБ, тогава Българско няма да е най-бедният щат на ФАЩ и най-бедната страна в ЕС и вече в света.

 63. 63 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#10] от "Deaddark":

  За провеждане на лустрация трябват две неща:
  -ясна политическа воля и
  -камбанки...

 64. 64 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#5] от "klecho":

  В допълнение, всички участвали в управлението на територията БГ от 1989 до сега....било министри, зам.министри, депутати, висши чиновници като директори на дирекции, агенции, и всякакви други пунти мари АУТ....Толкова е просто....
  Сложното е, че няма кой, кои да го направят.....няма хора с дупе, с кураж.....и затова все ще е така всичко на територията БГ....шменти-капели....ще карат цигани през нощта до болницата да ги "доказват" че са болни от вируса ковид.....ще изпускат гумите на мерцедеса на председателя на ВКС...не ми се продължава...((((

 65. 65 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#64] от "Chedeuvre":

  Никак не е просто, защото не става въпрос за конкретни личности, а за една цяла номенклатурна прослойка която превзе всички сфери на обществения живот. Те говорят по “телевизора”, те съдят по съдилищата, те са успешните бизнесмени. Дори да отстраниш конкретни личности от конкретни постове, други подобни от тяхното котило ще ги заемат. Имаме фундаментален проблем с пълния блокаж на социалните лифтове, което не позволява на случайни непроверени хора от неправилни фамилии да бъдат нещо повече от изпълнител.

 66. 66 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Няма нужда ги отварят ,просто назначените по времето на ГЕРБ ,по разните му агенции и министерства ,трябва да бъдат отправени на заслужен отдих в санаториума намиращ се на края на ул Димитър Петков Също и да бъдат прекратени всички договори случени по същото време

  гошо
 67. 67 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Лустрацията трябваше да се случи преди 25 години, но за да я избегнат дойде на власт правителство на БСП и ДПС начело с чучелото Беров и весто лустрация настана мутризация.
  Сега кого ще лустрират - 70-80-годишни пенсионери.
  Сигурно за наказание ще им вземат пенсиите(сякаш имат нужда от тях).

 68. 68 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Не само доносниците и служителите на ДС трябва да бъдат лустрирани, но и техните синове и дъщери.

 69. 69 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  И кой ще я извърши тази лустрация? КУРнелия, Ицето Антифашиста, Чалгаря или пък Мустафа Карадайъ?
  —цитат от коментар 56 на Мизийски


  Не, сестра Галева. Нали претърпя катарзис и сега е момина сълза ненапита.

 70. 70 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Бойкикев-дядо болшевик и майка комунистка.
  Минеков-баща комунист и приближен на на бае Тодар.
  Радан-тъст агент на ДС.
  —цитат от коментар 14 на 4ort


  Тъст, дядо, баща, шурей и бла-бла.
  Само че, от споменатите, само агент Буда ни е управлявал вече десетилетие.
  Едните си имат рода, другия - държава за източване.
  Очевидно първите са комунисти, а вторият - консервативен антикомунист, хаха...


 71. 71 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#7] от "hodounski":

  И Радев, и Радев и той е бил БКП член. Или за всички, или за никой

 72. 72 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1487 Весело

  До коментар [#19] от "von_seeckt":

  Таваришч фон , айде без паника ...

 73. 73 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1487 Любопитно

  До коментар [#30] от "Един вампир броди из Европа":

  Т.е. гласували сме правилно, ама са ни фалшифицирали вота? А защо в Чехия не го фалшифицираха?

 74. 74 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  До коментар [#63] от "selqnin":

  Tри неща - липса на зависимост от нежелаещите лустрация.

 75. 75 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#56] от "Мизийски":

  Отровното трио бре. Те са: демократ, по демократ, най демократ. Те и само те заслужават

 76. 76 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#54] от "klimentm":

  И защо?

 77. 77 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#5] от "klecho":И агент Буда ли? Баща му милиционер ,а той член на БКП.
  —цитат от коментар 7 на hodounski  И Буда, разбира се .
  С какво агент Буда е по-различен от другите доносници и предатели на българския народ ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 78. 78 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#21] от "Роси":

  Утровнуту триу мъ. И Минекуф шъ избиръ дусиетътъ

 79. 79 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  ,,...В разговора ни в неговото ателие скулпторът професор Велислав Минеков обяснява: "На 61 години съм. 30 години живях при комунизма, 30 - при посткомунизма. Всички ние, които се събираме всяка вечер, искаме да се освободим от оковите на комунистическия режим."...,,

  Въх, въх, въх, Велислав Минеков трийсет години живял при комунизма със златна лъжичка в устата.

 80. 80 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  "С други думи, през 2020 година една лустрация би срещнала големи трудности."

  Късно е чада, мандалото лопна отдавна!
  Лустрация през2021 може да се извърши само на соросоиди и брюкселски зелки, затова че ни докараха до просешка тояга.

 81. 81 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Велислав Минеков, Христо Иванов, Радан Кънев, деца на комунисти се борят срещу посткомунистическата демокрация колкото и лоша да е тя. И искат да ни натресат една левичарска демокрация

 82. 82 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  Лустрацията се обезсмисля, ако основният финансов ресурс остане в ръцете на кадесарско-номенклатурната мафия, която може да си купува политици и да ги сменя като пионки.
  Така например прехвалената Чехия, която първа въведе мащабна лустрация и отвори досиетата на всички сътрудници на службите , днес се управлява от премиер - агент на червените служби и милионер, забогатял от кражба на еврофондове, а за президент има дърт комунист ,поклонник на Путин. В други страни комунистите станаха "десни" , "националсти" и "консерватори" разбира се само на думи. И това е така, защото т.н. нежна революция практически остави парите в ръцете на старата номенклатура, която започна да приватизира, да създава медии и да контролира задкулисно обществения живот на страната.
  Малко или много този процес се наблюдава във всички бивши комунистически страни, дори и в бившето ГДР.
  Тези процеси бяха улеснени от Запада, който отвори широко врати за бившите комунисти-бизнесмени, които се разхождаха без никакви пречки в западните страни и с крадените пари създаваха фирми,купуваха медии и т.н. Нов тласък на тома статукво дадоха еврофонодовете наливани по централизиран начин чрез правителствата в джобовете на на същите тези хубавци,които забогатяха многократно и циментираха икономическата си власт, а от там и политическата. А като капак на всичко Западът отказа да осъди категорично комунистическите престъпления и срамежливо някак си между другото споменава за тях. Докато трае негласната сделка между Запада и СССР от 1989 г. за установяване на демокрация и пазарна икономика, в която демократи и капиталисти да са бившите комунисти не може да се очаква някакъв пробив и по отношение на България.

 83. 83 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#46] от "pamela":


  Е не е като Лилянка Павлова, която да се гордее с дядо си от "Чавдар" или като Борисов син на милиционер и самият той кадесарски кадър, член на БКП, който още си пази партийния билет и ходи на откриване на бюст на Тошо, от когото се учел.

 84. 84 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 562 Неутрално

  По добре късно, отколкото никога. Иначе все ще се въртим в кръг.

 85. 85 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#67] от "Иван Петров":

  Не забравяй, че в номенклатурата на БКП и службите се е влизало докъм 1989та. Т.е. има агенти, които сега са на по 50, а тогава са били на 18-19г. А и никой досега не успя да отвори архивите на военното разузнаване и много тамошни агенти са на високи постове. Гоцев е бил шеф в информационния отдел на МНО, когато там е имало само 5 човека(около 1980та). Много странно примерно Плевнелиев е карал там военната си служба по същото време, по собствените му думи в отдел с 5 човека компютърни специалисти, а после като студент е бил баш номенклатурчик в студентските съвети на ТУ.

  Муравей Радев, който по виденово време държеше фирми за продажба на олио, захар, брашно, т.е. липсващите стоки, заради които бяха протестите и гладът? С офис на същите на тавана на Военна Прокуратура и Военен съд Пловдив, на който по същото време беше намерена най-голямата печатница за фалшиви евра? Помещенията са примерно 100кв.м. общо, та как ли хората му не са виждали печатницата? Някак си хора от ТУ говорят, че до 1989 той е одобрявал достъпа до секретна секция на военния факултет, т.е. е бил във военното разузнаване.

  Много политици от всички партии са кадри на БКП и ДС или техни отрочета. Виждаме резултата.

  Та всъщност има бая хора за лустриране. Лошото е, че за 30г те създадоха ново котило млади зависими. Тази бодра смяна какво ще я спре? А издигането в партиите е свързано с отсяване, че мълчиш и участваш в далаверите на по-горния, т.е. за всеки млад има с какво да го държат.

 86. 86 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  При толкова ОГРОМНИ КРАЖБИ,и ...тотално бездействие на държавни органи, това е задължително ! Иама нещо от 20 -40 (връх) Второ НЕЩО от 800-1000 души ( експерти висше управление) . Трето НЕЩО ...до 3000 (експерти управление). Криминална лустрация е възможна . ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА ще има опити да се НАМЕСТИ в новата ВЛАСТ, за това службите и изграждането на МЕХАНИЗЪМ ЗА КОНТРОЛ, е от голяма важност.

 87. 87 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  Христо Иванов е изпаднал в раздвоение. Старата партийна и ДС наменклатура трябвало да се изолира от властта. Но именно старата партийна и ДС агентура им избра осем районни кмета в София на последните избори. Т.е. БСП.

 88. 88 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  По-точно старата партийна и ДС номенклатура избра раойнните кметове на Демократична България в София. Не агентура /тъй като там нещата са неясни и не се знае къде е повече в ДБ или в БСП.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90 Профил на Dr Alois Alzheimer
  Dr Alois Alzheimer
  Рейтинг: 295 Гневно

  "Протестното движение обединява две поколения на антикомунизма. То включва младите хора, непреживели комунизма, които протестират срещу политическата корупция на прехода - директен продукт на комунизма. Другото поколение са по-възрастните, които са живели при комунизма, но очакванията им от 1989/1990 така и не бяха изпълнени", обяснява историкът Момчил Методиев.

  ...тъпо, много тъпо е това горното, провокативно, ненужен опит да се противопоставят протестиращите - а всичко започна от гежеланието на младите хора да живеят в тази държава, управлявана от този минпред, с този прокурор ... погледнете исканията на протестиращите през първите месец, месец и половина.

  След това се нароиха пухльовците политолози, социолози и други тълкователи, които се опитаха да яхнат протестите, не успяха.

  Триото също се дистанцираще от партийни пристрастия, сега простотиите им започнаха - няма как да е иначе - и Минеков и Бабикян с ноторно известни с близкото си минало, за адвоката не знам.

  Та така.
  Сега ще лустрират старите комунистически кадри, майтап. Разбирам да поискат пълна лустрация на кадрите на ПП Герб ЕАД, разбирам, обаче никои не обелва дума за това - кадрите в правосъдната система, в правителството, в държавните фирми - няма как сами да се лустрират, нихната.

  Dr Alois Alzheimer
 91. 91 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 300 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Притеснява ли те нещо?

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Гузен #1, престъпните архиви Не са изцяло отворени.

  Това си прочел в публикацията от Кристофер Неринг,
  Дойче веле.

  Не са тотално отворени тоталитарските архиви
  на режима чужд, нелегитемен и престъпен 1944-1989.

  А трябва.

  Каратроли каракачани... едно време тролихте че в Америка бият негрите.
  Сега, че ще ви публикуват досиетата.

  Досиета "партиди" сте отваряли в момента на създаване,
  за свои престъпни нужди.

  Повелята на деня е да ви видим досиетата www публикувани.

  След това, законов ред ще реши кой бастун лъскав, кой лустросан
  и кой нечист (подлежащ на декомунизация)

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Колко пъти ще ги отваряте тези досиета?

 94. 94 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Лустрацията изчезна от дневния ред след срещата Костов-Добрев през 1997 г., на която беше спазарено предаването на властта срещу определени ангажименти.
  Напълно безсмислено е да се повдига тази тема сега или в бъдеще - и да е възможна, полза няма да има никаква.
  Заслужаващите лустрация вече се пенсионираха от политиката, а икономическите активи още преди 20 години те си ги разпределиха и преразпределиха.

  Знанието е сила, информацията - власт
 95. 95 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 106 Неутрално

  В България не е възможна, но теб може да те лстритаме. С твоя топ сикрет статус, според вашия немски Фройд си перфектен за чистач на градски кенефи. И ще стане работата. 😀

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK