Маските са, за да пазите хората, с които общувате

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  Носете маски, не се натискайте и се пазете !!!
  Не слушайте умници и бабикяне!

  [email protected]
 2. 2 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 633 Неутрално

  абсолютно правилно, ама българските реотани не загравят бързо !
  Господ на пази, щот Бащицата скоро ще утече у ряката !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Ето така се обяснява - на човешки , достъпен, разбираем език и в същото време професионално!
  Уважение да д-р Димитров!

 4. 4 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1218 Весело

  Хехе,ей сега ще цъфнат форумните експерти по всичко да му обяснят на доктора нещата с ковида .Де си бе,кмете?

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5837 Неутрално

  Мислете и за околните, а не само за себе си!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 83 Неутрално

  "Маските не са, за да мълчите."

  Доста спорно твърдение, при условие, че дори и
  facebook и youtube вече наложиха цензура.

 7. 7 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Аз пък чел 372 анализа и проучвания, че маските са безсмислени. С десетки логични аргументи. А какво да говорим за маски, ползвани в продължителност на месеци, каквито са болшинството.
  Който продължава да твърди противното остава с мнение, равностойно, че Земята е плоска.

 8. 8 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Явно нямат много работа докторите, щом всеки е тръгнал да раздава акъл в социалните мрежи....

 9. 9 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 633 Весело

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Мислете и за околните, а не само за себе си!!!
  —цитат от коментар 5 на Незнайко в Слънчевия град


  мдаа, и си взимайте пример от Боко (докато си пълните чекмеджетата) !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мишо Петров":

  Дали бихте твърдял същото в лицето на човек, който работи в отделение за лечение на болни от корона вирус ?

 11. 11 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 614 Неутрално

  СЗО има голяма вина за това, че в началото на пандемията не препоръчваше носенето на маски от гражданите. Но тези, които са чели не само заглавията са видели, че след първото изречение с което маските не се препоръчваха следваше и второ - че маските не достигат и трябва да има достатъчно за медицинския персонал - сякаш маскита предпазват само тези които имат диплома за лекар. Сега вече има достатъчно маски, вкл. и FFP маски, затова е важно хората да се информират как да ги носят и дезинфекцират. Например 8-10 часа температура от 70-80 градуса унищожава този вирус и повечето бактерии върху маска, която би се повредила ако се изпере.

 12. 12 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lazarus":

  Ако бяха безсмислени, защо лекарите ги носят по време на операция?

 13. 13 Профил на rodrigo
  rodrigo
  Рейтинг: 33 Весело

  Ако Слийпи Джо спечели след две седмици, ще видите как рЕзко ще затихне цялата ковид истерия. От друга страна пък...защо да печелят гадните демократи? По-добре да ходя с маска на улицата, ако трябва да избирам.

 14. 14 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Любопитно

  Какво ще каже д-р Габриел Димитров за анализа на негов швейцарски колега на метаанализа на ефективността на маските, поръчан от СЗО, според който този метаанализ има сериозни дефекти? (За съжаление нямам време да го превеждам.)

  Проучването на СЗО на маските има сериозни дефекти
  https://swprs.org/who-mask-study-seriously-flawed/

  А също и за събраната информация за ефективността на маските:

  Ефективни ли са маските за лице? Доказателствата
  https://swprs.org/face-masks-evidence/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 15. 15 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Измислици-премислици - в лабораторни условия и в теоретични постановки сигурно има някакъв ефект от носенето, на градско или национално ниво обаче няма нито един пример някой да е успял да ограничи разпространението на епидемията с тия изисквания.

 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Скоро маските ще станат задължителни навсякъде, после и блокадите, после и Остани си в къщи. Отпусна се народът.

 17. 17 Профил на Kamen Krastev
  Kamen Krastev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ами носет си ги, някой пречи ли ви? Както ревете като стари моми?

 18. 18 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 475 Неутрално

  А, изненада! Не са ли, за да мълчим?!? Сега на кого да вярваме?

 19. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Самата респираторна маска тип хирургична е слаба защита - предпазва от частици до 1 микрон. Ще ви предпази от туберкулозни бактерии, не и от вируси с размер 10 нанометра (грипни вируси ) или 120 нанометра (SARS). Но в комбинация с други фактори -маски носени от всички, дистанция и добра хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхностите дава вече задоволителни резултати след като няма друго ефективно средство днес. Тези спорове би трябвало вече да спрат и да ползваме това ,което имаме налично.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Ла ни цакат те със задължителни маски. Най мразим да се минем.

 21. 21 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#12] от "fantomas":

  През август го бях писала, но тъй като питате, ще го копирам пак (когато го четох, и аз бях много изненадана). Очевидно трябват целенасочени и добре проведени изследвания, за да се провери коя практика е просто някаква рутина, запечатана във времето, и коя е действително основана на емпирични доказателства. Коментарът по-долу е на лекар под статия за - изненада! - маските. :)

  https://www.sott.net/article/439705-Facemasks-Lies-Damn-Lies-And-Public-Health-Officials-A-Growing-Body-of-Evidence #comment323312

  "Като човек, който е завършил медицина, бях шокиран, когато прочетох изследването на Neil Orr, публикувано през 1981 в Annals of the Royal College of Surgeons of England. Д-р Ор е хирург в Severalls Surgical Unit в Колчестър. В продължение на 6 месеца от март до август 1980 г. хирурзите и персоналът в отделението решават да проверят какво ще стане, ако не носят маски по време на хирургичните операции. Те не носят маски в продължение на 6 месеца и сравняват броя на инфектираните хирургични рани от март до август 1980 г. с броя на инфектираните рани от март до август през предишните четири години. За тяхно изумление те установяват, че когато никой не носи маски по време на хирургичните операции, броят на инфектираните рани е по-малък с повече от 50%, отколкото когато всеки носи маски. Тяхното заключение: „Изглежда, че минимално заразяване може най-добре да се постигне, като изобщо не се носи маска“ и че носенето на маска по време на хирургична операция „е стандартна процедура, която може да се изостави“.

  Бях толкова изумен, че прерових медицинската литература: разбира се, че това трябва да е някаква щастлива случайност и че по-новите изследвания трябва да показват полезността на маските за предотвратяването на разпространението на болести. За моя изненада обаче медицинската литература от последните 45 години е последователна: маските са безполезни за предотвратяване на разпространението на болестта и – ако са нещо изобщо – са нехигиенични вещи, които сами по себе си разпространяват бактерии и вируси.

  През 1975 г. Ritter et al. установяват, че „носенето на хирургична маска за лице няма ефект върху замърсяването на цялостната среда в операционната зала“.

  През 1980 г. Ha’eri and Wiley поставят микросфери от човешки албумин във вътрешността на хирургичните маски в 20 операции. В края на всяка операция се изследват под микроскоп промивките на раната. „Замърсяване на раната с частици е демонстрирано във всички експерименти.“

  През 1989 г. Laslett and Sabin установяват, че шапките и маските не са необходими по време на сърдечна катетеризация. „При нито един от пациентите не са установени инфекции, независимо дали е била използвана шапка или маска“ – пишат те. Sjøl и Kelbaek стигат до същото заключение през 2002 г.

  В изследване от 1991 г. на Tunevall екип по обща хирургия не носи маски в половината от хирургиччните операции в продължение на две години. След 1537 операции, извършени с маски, процентът на инфектирани рани е 4,7, докато след 1551 операции, извършени без маски, процентът инфектирани рани е само 3,5.

  Обзор на Skinner & Sutton през 2001 г. заключава, че „Доказателствата за прекратяване на използването на хирургични маски за лице като че ли са по-убедителни, отколкото наличните доказателства в подкрепа на продължаването на тяхната употреба“.

  През 2001 г. Lahme et al. Пишат, че „хирургичнитемаски за лице, носени от пациентите по време на местна анестезия, не намаляват концентрацията на пренасяни по въздуха бактерии над операционната зна в нашето изследване. Следователно те не са необходими.“

  През 2001 г. Figueiredo et al. Съобщават, че в продължение на 5 години провеждане на перитонеална диализа без маски процентът на перитонит в тяхното отделение не е по-различен от процента в болниците, в които се носят маски.

  Bahli прави системен обзор на литературата през 2009 и установява, че „няма значими различия в разпространението на постоперативна инфекция на раната между хирургични групи, носещи маски, и групи, които оперират без маски“.

  Хирурзите в Karolinska Institute в Швеция, осъзнавайки липсата на доказателства в подкрепа на използването на маски, престават да ги изискват през 2010 г. от анестезиолозите и другия персонал, който не почиства щащелно ръцете си като хирурзите в операционната зала. „Нашето решение вече да не изискваме рутинно хирургични маски от персонала, който не си почиства ръцете като хирурзите, е отклонение от общоприетата практика. Доказателства за тази практика обаче не съществуват“ – пише д-р Ева Селден.

  През 2010 г. Webster et al. Съобщава за акушерски, гинекологични, общи, ортопедични, гръдни и урологични операции, извършени на 827 пациенти. Целият персонал, който не си почиства щателно ръцете, носи маски при половината от операциите, и никой от този персонал не носи маски в другата половина хирургични операции. Инфекции на оперативната рана се появяват в 11,5% от „маскираната“ група и само в 9,.0% от „немаскираната“ група.

  Lipp и Edwards правят обзор на хирургичната литература през 2014 г. и установяват, че „няма статистически значима разлика в степента на инфекции между „маскираната“ и „немаскираната“ група в нито едно от тези изпитания“. Vincent и Edwards осъвременяват този обзор през 2016 г. и заключението е същото.

  През 2014 г. Carøe прави обзор въз основа на 4 изследвания и 6006 пациенти, и пише, че „нито едно от четирите изследвания не открива разлика в броя на постоперативните инфекции, независимо дали е използвана хирургична маска, или не“.

  През 2014 г. Salassa и Swiontkowski проучват необходимостта от щателно миене и търкане на ръцете, маски и покриване на главата в операционната зала и заключават, че „няма доказателства, че тези мерки намаляват разпространението на инфектиране на хирургичната рана“.

  Правейки обзор на литературата през 2015 г., Da Zhou et al. заключават, че „има липса на съществени доказателства, които да подкрепят твърденията, че маските за лице предпазват пациента или хирурга от инфекциозно заразяване“.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 22. 22 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lazarus":
  Няма нито един логичен аргумент за това че маските не носят полза. Аргументите са абсурдни или просто са лъжи. Ето 3 от тях:
  1. Вируса е много малък и маската не може да го спре. Абсурден аргумент, защото вирусите се носят в малки капки и маската отлично спира повечето от тях. Още по-абсурднао е че тази теза се споделя някои от лекари (като МангъЗов), които отлично знаят, че този вирус, както и грипния попада по-често в носа, отколкото директно в белия дроб. Та питам тогава - какво ги спира в носа?
  2. Маската събира вирусите и бактериите и след това хората като я пипат се заразяват. Пълна глупост - ако в маската се задържат болестотворни вируси или бактерии тя вече ви е предпазила.
  3. Маските създават фалшиво чувство за сигурност. Това по-същество може да бъде вярно, но никой не твърди че маските ще попречат на човек да се зарази - те само намаляват тази вероятност. Когато знаем това няма фалшиво усещане за сигурност.

 23. 23 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3530 Любопитно

  Измислици-премислици - в лабораторни условия и в теоретични постановки сигурно има някакъв ефект от носенето, на градско или национално ниво обаче няма нито един пример някой да е успял да ограничи разпространението на епидемията с тия изисквания.
  —цитат от коментар 15 на Jazzdevil


  Документиран запис на хвърчащи вируси от улична камера ли искаш?

  Еретик
 24. 24 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  дневнико що не кажете къде работи този "доктор", този велик лечител, а именно в едно грантомотивирано нпо

  с тиражирането на това политическо изказване и вие и той плюете на редица изследвания за маските в периода 1975 та до наши дни

  изследвания които показват, че маските дори по време на операция не помагат, както и, че носенето на маска е вредно

  https://www.youtube.com/watch?v=SuerefVCOWA

 25. 25 Профил на losovelamigusi
  losovelamigusi
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lazarus":
  "Аз пък чел..."

  Абе, чел, чел...колко да си чел...

 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lazarus":Ако бяха безсмислени, защо лекарите ги носят по време на операция?
  —цитат от коментар 12 на fantomas  До коментар [#12] от "fantomas":

  За да опазят СЕБЕ СИ,а не пациента. Много си прост!

 27. 27 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "baba_zozolana":

  тараЛЕШа, да го преведе на ковизомбоиден език, че да схванет 80те%

 28. 28 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#26] от "deaf":

  Т.е. има смисъл от маските?

 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Твърдението, че маската е за да се пазят околните а не теб означава ли, че 98% от населението е безсмислено да носят маски? Защото толкова е процента на тези които не са заразени в момента и следователно няма защо да пазят околните.

  Човек е егоистично животно, много по-убедително за него ще е да му се гарантира, че маската е за да пази лично него. Но автораа нещо се предпазва от такова твърдение, изглежда маските не са толкова велики. Ако бяха то лекарите нямаше да са толкова масово заразени, те гарантирано носят маски. И нямаше да има нужда от онези специалните скафандри когато наистина се нуждаят от защита. Така че тази статия повече ми прилича на "продуктово позициониране".

  А личната ми позиция не е срещу маските, ще я слагам, не е чак толкова проблем. Но и нямам илюзии колко пази, нито мен нито околните.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 30. 30 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 528 Весело

  Започна медийното подгряване за корекция на последната заповед на здравния калинкоминистър в посока ЗАДЪЛЖИТЕЛНО носене на маска на открито НАВСЯКЪДЕ ... :-)

 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#19] от "Dr_Doolittle":

  Значи маската не предпазвала,но трябва да се носи!!! Ти съвсем се изврати като комуниста Борисов!!! Той каза,че включените фарове на автомобилите не предпазват от катастрофа,но по-добре било да караме с включени фарове!

 32. 32 Профил на losovelamigusi
  losovelamigusi
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мишо Петров":

  "Явно нямат много работа докторите, щом всеки е тръгнал да раздава акъл в социалните мрежи..."

  Мишо(к), добре че са докторите да раздават акъл, иначе досега щяха да ви настаняват по коридорите и поляните.

 33. 33 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "deaf":Т.е. има смисъл от маските?
  —цитат от коментар 28 на fantomas


  имат голям смисъл ако имаш нужда от хипоксия

 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#26] от "deaf":Т.е. има смисъл от маските?
  —цитат от коментар 28 на fantomas  До коментар [#26] от "deaf":

  По-горе съфорумеца Доктор Дулитъл каза,че маските НЕ предпазват носещите ги.
  И още - лекарите носят маски САМО в хирургическата зала. Не и в останалата част болницата. Не и извън болницата.

 35. 35 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#34] от "deaf":

  Въпросът е, че дори и 1-2% да помагат маските, при нищожната им цена и липсата на странични ефекти е оправдано да се носят от всички.

 36. 36 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#15] от "Jazzdevil":
  Напротив - в лабораторни условия маските показват дори по-малка ефективност отколкото в деиствителност. Доказателствата че маските предпазват са толкова много, при това няма факти, който да показва обратното. Доказателствата са статистически - само такива могат да бъдат - никой не пробва маските с активни вируси. Навсякъде където носенето на маски става задължително веднага намалява разпространението на епидемията. Това много ясно се видя в Германия през пролетта, където в различни градове по различно време стана задължително носенето им. Там където хората сложиха маски по-рано случаите намаляха драстично в сравнение с градовете където носенето им се забави.

 37. 37 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lazarus":

  не са бесмислени, докато нама ефективна ваксина и лекарства !
  и не става въпрос само за маските, а за три неща:

  - 1,5 до 2 м дистанция
  - Хигиена: (правилно!) миене на ръцете
  - носена на маска

  само така може да се забави (прекъсне) веригата от инфекции !
  иначе трябва са си стоим в къщи и да не си показваме носа !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#36] от "blagoj":

  И откъде знаеш,като е НЕ се прави аутопсия на труповете?

 39. 39 Профил на losovelamigusi
  losovelamigusi
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#29] от "Fred":

  "Твърдението, че маската е за да се пазят околните а не теб означава ли, че 98% от населението е безсмислено да носят маски? Защото толкова е процента на тези които не са заразени в момента и следователно няма защо да пазят околните."

  Не не означава! Изказаното предположение би било вярно само ако наистина знаехме поименно всички които са заразени и тяхното местоположение, а това е невъзможно защото преобладаващата част заразяващи го правят дълго преди да развият симптоми. Диагностицираните болни и вирусоносители са само върхът на айсберга! А вирусът притежава изклучитело пагубната способност да се разпространява мълниеносно- още не си се закашлял и вече сме в експоненциалната част на кривата. Всеки безгрижен тийнейджър до теб в трамвая или пуфкащ чичко с наднормено тегло на опашката, може да е твоят потенциален убиец...или ти неговият.

 40. 40 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 614 Неутрално

  имат голям смисъл ако имаш нужда от хипоксия
  —цитат от коментар 33 на къдрав и сам се стриже

  Поредната фалшива теза против маските. Никаква хипоксия не може да стане - това е изключено. Ако човек изпитва усещане че се задушава (което усещане е възможно), то проблема му е психиатричен. Ползата от носенето им е очевидна, особено през зимата. Освен че спират капчиците които пренасят вируса, маските имат още ползни функции:
  1. Задържат част от праховите частици, които вдишваме.
  2. Затоплят въздуха който вдишваме, защото изпълняват ролята на топлообменник - така през зимата не дишаме много студен въздух.

 41. 41 Профил на losovelamigusi
  losovelamigusi
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#33] от "къдрав и сам се стриже":

  "имат голям смисъл ако имаш нужда от хипоксия"

  Още един мишок, който започна да разбира от физиология...

 42. 42 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "selqnin":

  Да.

 43. 43 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "losovelamigusi":

  Вие сте вносител на чували за трупове, предполагам...

 44. 44 Профил на jko24687229
  jko24687229
  Рейтинг: 89 Неутрално

  Лекар да твърди че "маските са, за да пазите хората, с които общувате" е възможно само в случай, че повтаря мантрата на началника т.е. не изказва медицинско мнение (лекарската диагноза между другото е също само мнение на специалист а не присъда) а политическо такова.
  Колегата може да прочете в медицинските книги защо това не е вярно или например в статията от 21 Май 2020 в New England Journal of Medicine узаглавена Universal Masking in Hospitals in the Covid-19 Era
  "Маските са не само инструмент, те са също талисман, който помага за увеличване усещането за чувството за сигурност у медицинските работиници и доверието в медицинската система". Но това изисква четене, а sorry

 45. 45 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "blagoj":

  линка съм го дал, там са посочени конкретни изследвания с конкретни автори, които казват точно обратното на твоите словесни полюции, Различни изследвания с различни авторски екипи, ама грамофона си е грамофон

  До коментар [#41] от "losovelamigusi":

  докажи, че си лекар в ковид отделение както твърдиш, щото иначе аз и както се видя не само аз твърдя, че си един платен лъжлив ковитрол

 46. 46 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#36] от "blagoj":

  Къде са тия немски статистики за ефективността на маските? Ето тука малко американски по темата дето показват точно никакъв ефект:  https://lockerroom.johnlocke.org/app/uploads/2020/02/KY-mask.jpg
  https://lockerroom.johnlocke.org/app/uploads/2020/02/HI-mask.jpg
  https://lockerroom.johnlocke.org/app/uploads/2020/02/NC-mask.jpg
  https://lockerroom.johnlocke.org/app/uploads/2020/02/NM-mask.jpg
  https://lockerroom.johnlocke.org/app/uploads/2020/02/MD-mask.jpg
  https://lockerroom.johnlocke.org/app/uploads/2020/02/MI-mask.jpg

 47. 47 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1976 Разстроено

  Много от нас просто искат да се наложат. Да са прочели повече, да се аргументират по-добре, да получат повече одобрение за донесената от девет кладенеца вода в мелницата на ината. Днес условната наредба даде резултат - по софийските улици е пълно с богаташи (готови да платят глобите), от стотиците граждани, които срещнах, включително на оживени места с малка дистанция, маски носеха десетина, правилно поставени около 5-6. Българите си пазим дадената даром свобода. С всички средства. Като не носехме маски миналата година всеки говореше истината. Публично и свободно. Медиите бяха в първите десет по свобода, управляващите никога не изричаха лъжи. Сложиха ни маските и всичко се срина. Добре, не носете. Не мога повече. Аз ще го правя. Предпочитам да заспивам спокойна, че никой няма да се зарази с потенциално тежка болест заради моята предполагаема свобода.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 48. 48 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  И върху нослетата, умници! Носленцата!

 49. 49 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  Ще се опитам да запомня това име.
  И да го избягвам.
  Много "доктори" с дипломи се навъдиха, а трудно се справят с мисленето.

 50. 50 Профил на Христо Христов
  Христо Христов
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#14] от "baba_zozolana":

  Сайтът, който посочвате, е анонимка без автори, с неясни собственици, но за това пък е любим на конспираторите, особено с тежкарското си име. Справка проучване на швейцарски университет.

 51. 51 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 379 Весело

  От днес вече всички ходят сами по улиците, както е според най-новата заповед.

 52. 52 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Ако лекарте не са ваксинирани само срещу Ковид, а редовно се ваксинират с противогрипни ваксини заради работата им, то голяма част от хората прекарват всички респираторни инфекции без имунизации.

 53. 53 Профил на losovelamigusi
  losovelamigusi
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#38] от "deaf":
  "И откъде знаеш,като е НЕ се прави аутопсия на труповете?"

  Ще ми коства време, но ще се опитам да ти обясня как стоят нещата с аутопсиите.
  Доколкото разбирам твоите съмнения са относно правилно ли определяме починалите с коронавирус като починали от коронавирус.
  Ковид-19 е инфекциозно заболяване както знаеш, с добре известен вече причинител- SARS-Cov 2 , със сравнитело многолика, но в повечето случаи характерна клинична картина, в която най-често доминиращо е засягането на белите дробове под формата на двустранна най-често (но не винаги) пневнония или ARDS.
  Ако пациент с положителна Ковид проба развие остра респираторна инфекция, която прогресира в последствие до пневмония и пациентът умира, за поставяне на диагнозата "Смърт от коронавирусна инфекция" не е необходима аутопсия. По същият начин, ако пациент с доказана коронавирусна инфекция развие ARDS и полиорганна недостатъчност, което е свързано или с различни характерни за Ковид-19 имунологични феномени или е резултат на тежък "вторичен"бактериален сепсис, първопричината за смъртта също е пределно ясна- коронавирусна инфекция.
  По-комплицирана е ситуацията, когато пациент с Ковид-19 развие и загине от остър инфаркт на миокарда или мозъчен удар. Тъй като вирусът на Ковид-19 води до така нареченият "ендотелит" и повишена съсирваемост на кръвта, ако пациентът е млад без придружаваши заболявания без колебание коронавирусната инфекция би трябвало да се запише като причина за смъртта. Ако се касае за болен със сериозни рискови фактори за сърдечно-съдово заболяване, тук статистиката идва на помощ. Повечето значими изследвания, които третират този въпрос, показаха, че пациентите с Ковид-19, които загиват от инфаркт или мозъчен удар, биха живяли още доста месеци и години ако нямаха Ковид-19.

 54. 54 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "Dark Avenger alias Дечо Пора":

  Телевизора много добре те е Научил. Мозъка на Човека който смята за "Панацея" Телевизора не Функционира

 55. 55 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Много от нас просто искат да се наложат. Да са прочели повече, да се аргументират по-добре, да получат повече одобрение за донесената от девет кладенеца вода в мелницата на ината. Днес условната наредба даде резултат - по софийските улици е пълно с богаташи (готови да платят глобите), от стотиците граждани, които срещнах, включително на оживени места с малка дистанция, маски носеха десетина, правилно поставени около 5-6. Българите си пазим дадената даром свобода. С всички средства. Като не носехме маски миналата година всеки говореше истината. Публично и свободно. Медиите бяха в първите десет по свобода, управляващите никога не изричаха лъжи. Сложиха ни маските и всичко се срина. Добре, не носете. Не мога повече. Аз ще го правя. Предпочитам да заспивам спокойна, че никой няма да се зарази с потенциално тежка болест заради моята предполагаема свобода.
  —цитат от коментар 47 на etty1


  Ети,прекрасен коментар! Благодаря!

 56. 56 Профил на Violeta Dimitrova
  Violeta Dimitrova
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не зная какво толкова пречи маската на тези , които я отричат и те да правят каквото си щат!Аз имам деца и ако ( не дай си боже!) стане беля, не искам никой да ме упрекне, че не съм направила всичко за да ги предпазя.Събирала била вирусите - ами изпери си я вечер и я мини с ютията !Малко логика. Те специалистите не са единодушни , пък ние - този това казал, оня друго. Ами :"Покритото мляко..." ?

 57. 57 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#46] от "Jazzdevil":
  Не виждам проучване, а само графики. (?)
  Ето резултати от проучване:
  https://download.uni-mainz.de/presse/03_wiwi_corona_masken_paper_zusammenfassung.pdf


 58. 58 Профил на losovelamigusi
  losovelamigusi
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#49] от "k_":

  "Ще се опитам да запомня това име.
  И да го избягвам"

  Браво, к_! Типична първосигнална реакция. Ако не ми харесва, не отговаря на моите интереси, значи със сигурност не е вярно. Ами ако е вярно и утре заразиш и убиеш родителите си...Маска, мишок, Маска! Не коства голямо усилие.

 59. 59 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 573 Весело

  До коментар [#14] от "baba_zozolana":

  Поредните анонимници - SPR, които знаят „истината“ и ще ни светнат про-боно ?!
  Ми, пусни нещо и от баба Ванга, че да си дойдем на думата.

  🤪

 60. 60 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#54] от "Danail Mindov":

  не телевизора, а здравия човешки разум !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 61. 61 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 573 Весело

  До коментар [#24] от "къдрав и сам се стриже":

  Я, още един фень на много калпави имитатори на Камен Донев?

 62. 62 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  До коментар [#47] от "etty1":

  "редпочитам да заспивам спокойна, че никой няма да се зарази с потенциално тежка болест заради моята предполагаема свобода."

  Много правилно решение!
  Е, не може да се каже, че НИКОЙ НЯМА да се зарази, но спокойно може да се каже, че значително по-малко ще се заразят от теб.

 63. 63 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  До коментар [#58] от "losovelamigusi":

  А може ли шалче, вместо маска?

 64. 64 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 692 Неутрално

  "Маските са, за да пазите хората, с които общувате"

  Когато те покриват плътно и носа (което е голяма рядкост в България), те могат да предпазват до известна степен и носещия ;)

 65. 65 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 573 Весело

  До коментар [#45] от "къдрав и сам се стриже":


  линка съм го дал, там са посочени конкретни изследвания с конкретни автори
  —цитат от коментар 45 на къдрав и сам се стриже

  Ти хубу линка си го дал, ама я пробвай пак с „там са посени“.
  Там са посочени точно нула източника, с многобройни изказвания от типа „Аз да ви кажа (зачета) на мен какво една жена ми каза (Таня Тодорова или Димитрова, че и аз не знам). Мен слушайте!“


 66. 66 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  До коментар [#21] от "baba_zozolana":

  Аз пък ако хвана ей такива "специалисти" дето си правят експерименти за моя сметка ще им изкарам джигера през устата.
  Ще ги съдя до дупка.....до просешка тояга.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 67. 67 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#53] от "losovelamigusi":

  НЕ ти вярвам! Ама хич! Ако беше вярно това,което казваш,аутопсията нямаше да бъде задължителна винаги. Това твоето звучи като подигравка с нас хората,които смяташ че не можем да мислим по-надълбоко. Значи лекарят просто погледнал трупът и анамнезата и отсякъл:"От коронавирус е умрял." Да бе да...

 68. 68 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  Днес за кратко прелетях над вражеска руска пропагандна територия и дочух нещо като виц от Братушките.

  Как на Човечеството бил наложен поголовен Данък Въздух (което отдавна го говорим и очаквахме да се случи!)

  1) данък въздух в размер на 2 лева.
  и
  2) данък въздух в размер на 300 лева.

  Сложил съм ги в наши пари.

  Пояснявам за трудно усвояващите - по т.1 данъкът е в размер на стойността на маската, във втория случай - данъкът е съобразно санкцията, налагана за неносене на маска.

 69. 69 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#59] от "Zippie":

  Изключително интересен довод. Изследванията цитирани ли са? Цитирани са. Може ли специалистът (а защо не и лаикът) сам да ги прочете и да прецени за себе си вярни ли са изводите на автора, пък бил той и анонимен, или не? Може. Дали ще достигне до същите изводи? Не е задължително. Науката е именно спор и обсъждане, а не е Библия, издавана единствено в препечатани издания.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7249 Неутрално

  След 15 дена ще разберем, дали тази мярка е била положителна.

 71. 71 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 573 Любопитно

  До коментар [#69] от "baba_zozolana":

  Не, не са цитирани, преразказани са. От този водопад от думи, аз за коя да се хвана като „източник“?
  По-лесен въпрос: Въпросната Таня Димитрова ли е или Тодорова, че и авторът на видеото май не знае?

  Иначе, да:

  Науката е именно спор и обсъждане.
  —цитат от коментар 69 на baba_zozolana

  И някой, в желанието си да докаже „истината“ дето той си я знае, може винаги да потърси и да си намери извадково достатъчно статии и въпросният нов Сидеров добре се справя със собствения си „научен подход“. Но май не и чувал какво значи последното.

  Ти на това видео би ли му казала спор и обсъждане? Не е! Точно същото облъчване си е като облъчванията, срещу които се пени.

 72. 72 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#71] от "Zippie":

  Давам само пример:

  "A May 2020 meta-study on pandemic influenza published by the US CDC found that face masks had no effect, neither as personal protective equipment nor as a source control. (Source)"

  Source, или "източник", е с хипервръзка: кликвате върху нея и Ви се отваря цитираното изследване: https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/5/19-0994_article

  There is [increasing evidence] that the SARS-2 coronavirus is transmitted, at least in indoor settings, not only by droplets but also by smaller aerosols. However, due to their large pore size and poor fit, cloth masks cannot filter out aerosols (see video analysis below): over 90% of aerosols [penetrate or bypass] the mask and fill a medium-sized room within minutes. - думите в големи скоби са с активни хиперлинкове. Кликвате върху тях и Ви се отварят цитираните статии:

  https://academic.oup.com/cid/advance-article/doi/10.1093/cid/ciaa939/5867798
  https://bmjopen.bmj.com/content/5/4/e006577

  И така за всяко цитирано изследване.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 73. 73 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 573 Любопитно

  До коментар [#72] от "baba_zozolana":

  Благодаря, ще ги погледна по-късно.

 74. 74 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1660 Любопитно

  Опция 1 - Маската предпазва от вируса.
  Какво следва? Не заразяваш никой. Никой не умира. Никой не получава проблеми с белите дробове заради теб и т.н.

  Опция 2 - Маската не върши работа.
  Какво следва? Дишането ти е с 1% по-трудно 10-20 минути в магазина или автобуса.

  Наистина труден избор за голяма част от ганьовците, с които се сблъсквам всеки ден.

 75. 75 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#69] от "baba_zozolana":

  не му се връзвай на тоя стар тролей
  единственото което винаги цели е да разводни наченките на дискусия

 76. 76 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  .Маска, мишок, Маска!
  —цитат от коментар 58 на losovelamigusi


  аре бе въздухар докажи, че си лекар от ковид отделение, а не просто един лъжец

  кор маска


 77. 77 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Не ме убеди "докторе".
  Продължавам да мисля, че [маските] помагат преди всичко на производителите и търговците на маски. Сега виждам, че помагат и на някои "доктори" - като тебе.

 78. 78 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Тоя доктор е част от групата "Българско Рационално Общество" и го водиха серопозитивен за корона преди три седмици . Посетете ги у фейса и гледайте сеир.

 79. 79 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И откога невролозите станаха водещи лекари във вирусологията?

 80. 80 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lazarus":Ако бяха безсмислени, защо лекарите ги носят по време на операция?
  —цитат от коментар 12 на fantomas


  Лекарите "не ги носят", а си слагат СТЕРИЛНА ХИРУРГИЧЕСКА МАСКА само за ВРЕМЕТО на операцията и то не каква да е операция, а при открита рана с цел предпазване на пациента от бактериална инфекция както и себе си. Освен стерилната маска си слагат и ръкавици, и престилка, също стерилизирани както всичко, което влиза в операционната. Час след това всичко "носено" се изхвърля (а не два часа да се шматкат с тях в градския транспорт или в някой мол) или отива за стерилизация за повторна употреба, не по-рано след 24 часа. Хирургическите маски се изхвърлят.

 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2242 Весело

  "Вече знаем, че маските помагат"

  Знаем, знаем. За какво са иначе карнавалите и маскарадите!? Естествено, за да спомогнат общуването, а не изолацията/карантината.

 82. 82 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2242 Весело

  До коментар [#56] от "Violeta Dimitrova":

  "Не зная какво толкова пречи маската на тези , които я отричат"

  Не, не ги отричаме. Даже имаме по няколко - на Мечо Пух, на магаренцето Йори, на Зоро, няколко венециански. И две истински - на Дарт Вейдър и на Джак Спароу - покриват не само устата и носа, а цялата глава барабар с шията. Ама докато съм с маска не ям, не пия, не пуша, не спя, не бягам, не вдигам тежести, дори и не шофирам. И каквато маска да си сложа, то не е за повече от час. А сега искат да живеем с нея.

  "Събирала била вирусите - ами изпери си я вечер и я мини с ютията !"
  Чак вечерта!? Вие добре ли сте - само за час по маската се захващат хиляди бактерии!?
  А едно минаване с ютия и антибактериалния слой в стерилната хирургическа маска се стапя завинаги. Ако ютията беше панацеята в борбата срещу вируси и бактерии, болниците щяха да са фрашкани с ютии вместо със стерилизатори и дезинфектанти.

 83. 83 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Аз моята маска за еднократна употреба я нося от юли месец. Мартенската я загубих някъде.

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 84. 84 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 823 Неутрално

  И аз нося маска, въпреки че много пъти тук съм писал, че имам сериозни резерви към маските - щом са казали, спазвам.

  Продължавам обаче да имам някои въпроси.

  Някои маски помагат повече от други - ясно. Шалове и подобни обаче не помагат изобщо, а мога с тях да вляза съвсем законно в магазина - защо?

  Колкото и да помагат маските, ако те не се почистват (по специален начин, при това в специални машини), сменят, поставят правилно и т.н., те стават контрапродуктивни. Никой не може да си позволи да спазва всички тези изисквания дори и да иска. Т.е. на практика пак не се постига желаният ефект.

  Да кажем, че всичко по-горе не е вярно и маскит всъщност помагат, безусловно. Защо носенето на маски не е единствената мярка тогава? Нима не би било най-хубавото нещо за справянето с епидемията и запазването на икономиката, всички да си носим маските, да ни се осигуряват даже от МЗ, да има драконовско прилагане на правилата и контрол?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 85. 85 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Поуката от матряла е, че при мусулманите болни жени няма (мусулвоманите ходят с маски от вечни времена)

  Маската е стъпка в правилната посока, но недостатъчна. За да предпазите хората с които общувате, освен маска треба се носи и огърлица от чесън и стек тоалетна хартия под мишница (няма значение с коя ръка).

 86. 86 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Когато Цифрите говорят...

  Папуа Нова Гвинея : 8,6 млн население, досега 583 заразени, 7 умрели
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/papua-new-guinea/

  Каква е Тайната на Успеха? Няма пътеки - мътеки, бонуси - монуси, щабове - мабове, един и пеесе и кило домати. Тайната е в Маските.

  Ето как ходят облечени новогвинейците:
  https://www.thesun.co.uk/news/8716261/photos-colourful-traditions-papua-new-guinea-tribes/
  https://www.dailymail.co.uk/news/article-4476392/Mud-Men-Papua-New-Guinea-pictured-clay-masks.html
  https://anywayinaway.com/wp-content/uploads/2017/04/papua-new-guinea-mask-festival-rabaul-kokopo-036.jpg
  https://headtopics.com/images/2019/1/15/newsweek/newsweek-on-instagram-once-a-year-the-tribes-of-papua-new-guinea-put-aside-their-differences-and-1084918331545665541.webp

 87. 87 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 151 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lazarus":

  Е хубаво е , че някои са чели нещо, но по добре ще е ако и почнет да мислят и да разсъждават.
  А за маската , има толкова факти , че дори на тези с проблематичното мислене трябва да им е ясно , че да предпазва. Както и миенето на ръцете , междувпрочем.
  Елементарна хигиена за днешно време

 88. 88 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Ако си заразен с коронавирус единственият начин "да ме опазиш" е изобщо да не ме срещаш или пък да носиш скафандър. Всичко останало е въпрос на лицемерие. Маската няма да ме опази.Ако използвам стилистиката на премиера слънце маските са "пунта мара". Задължителното им носене е въпрос на политика и няма нищо общо с медицината. Целта е правителствата да покажат, че уж контролират ситуацията и да въздействат върху умовете на лековерните и повърхностни потребители на социалните мрежи,които комай са мнозинство в целия свят- и на изток и на запад. Точно като по книга на Ореул. Медицински фашизъм и нищо повече. ДОЛУ МАСКИТЕ!

 89. 89 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lazarus":Е хубаво е , че някои са чели нещо, но по добре ще е ако и почнет да мислят и да разсъждават. А за маската , има толкова факти , че дори на тези с проблематичното мислене трябва да им е ясно , че да предпазва. Както и миенето на ръцете , междувпрочем.Елементарна хигиена за днешно време
  —цитат от коментар 87 на valerie pvi


  .................................
  Имам един колега който по цял ден ходи в работата с маска НО когато ходи да пик.ае не си мие ръцете. Гнусна работа!

 90. 90 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От къде го намерихте този авторитет?!

 91. 91 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 8 Неутрално


  1 T Jefferson, M Jones, et al. Physical interventions to interrupt or reduce the spread of respiratory viruses. MedRxiv. 2020 Apr 7.

  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.30.20047217v2  2 J Xiao, E Shiu, et al. Nonpharmaceutical measures for pandemic influenza in non-healthcare settings – personal protective and environmental measures. Centers for Disease Control. 26(5); 2020 May.

  https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/5/19-0994_article  3 J Brainard, N Jones, et al. Facemasks and similar barriers to prevent respiratory illness such as COVID19: A rapid systematic review. MedRxiv. 2020 Apr 1.

  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.01.20049528v1.full.pdf  4 L Radonovich M Simberkoff, et al. N95 respirators vs medical masks for preventing influenza among health care personnel: a randomized clinic trial. JAMA. 2019 Sep 3. 322(9): 824-833.

  https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2749214  5 J Smith, C MacDougall. CMAJ. 2016 May 17. 188(8); 567-574.

  https://www.cmaj.ca/content/188/8/567  6 F bin-Reza, V Lopez, et al. The use of masks and respirators to prevent transmission of influenza: a systematic review of the scientific evidence. 2012 Jul; 6(4): 257-267.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5779801/  7 J Jacobs, S Ohde, et al. Use of surgical face masks to reduce the incidence of the common cold among health care workers in Japan: a randomized controlled trial. Am J Infect Control. 2009 Jun; 37(5): 417-419.

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19216002/  8 M Viola, B Peterson, et al. Face coverings, aerosol dispersion and mitigation of virus transmission risk.

  https://arxiv.org/abs/2005.10720 , https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/2005/2005.10720.pdf  9 S Grinshpun, H Haruta, et al. Performance of an N95 filtering facepiece particular respirator and a surgical mask during human breathing: two pathways for particle penetration. J Occup Env Hygiene. 2009; 6(10):593-603.

  https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/15459620903120086  10 H Jung, J Kim, et al. Comparison of filtration efficiency and pressure drop in anti-yellow sand masks, quarantine masks, medical masks, general masks, and handkerchiefs. Aerosol Air Qual Res. 2013 Jun. 14:991-1002.

  https://aaqr.org/articles/aaqr-13-06-oa-0201.pdf  11 C MacIntyre, H Seale, et al. A cluster randomized trial of cloth masks compared with medical masks in healthcare workers. BMJ Open. 2015; 5(4)

  https://bmjopen.bmj.com/content/5/4/e006577.long  12 N95 masks explained. https://www.honeywell.com/en-us/newsroom/news/2020/03/n95-masks-explained  13 V Offeddu, C Yung, et al. Effectiveness of masks and respirators against infections in healthcare workers: A systematic review and meta-analysis. Clin Inf Dis. 65(11), 2017 Dec 1; 1934-1942.

  https://academic.oup.com/cid/article/65/11/1934/4068747  14 C MacIntyre, Q Wang, et al. A cluster randomized clinical trial comparing fit-tested and non-fit-tested N95 respirators to medical masks to prevent respiratory virus infection in health care workers. Influenza J. 2010 Dec 3.

  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/j.1750-2659.2011.00198.x?fbclid=IwAR3kRYVYDKb0aR-su9_me9_vY6a8KVR4HZ17J2A_80f_fXUABRQdhQlc8Wo  15 M Walker. Study casts doubt on N95 masks for the public. MedPage Today. 2020 May 20.

  https://www.medpagetoday.com/infectiousdisease/publichealth/86601  16 C MacIntyre, Q Wang, et al. A cluster randomized clinical trial comparing fit-tested and non-fit-tested N95 respirators to medical masks to prevent respiratory virus infection in health care workers. Influenza J. 2010 Dec 3.

  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/j.1750-2659.2011.00198.x?fbclid=IwAR3kRYVYDKb0aR-su9_me9_vY6a8KVR4HZ17J2A_80f_fXUABRQdhQlc8Wo  17 N Shimasaki, A Okaue, et al. Comparison of the filter efficiency of medical nonwoven fabrics against three different microbe aerosols. Biocontrol Sci. 2018; 23(2). 61-69.

  https://www.jstage.jst.go.jp/article/bio/23/2/23_61/_pdf/-char/en  18 T Tunevall. Postoperative wound infections and surgical face masks: A controlled study. World J Surg. 1991 May; 15: 383-387.

  https://link.springer.com/article/10.1007/BF01658736  19 N Orr. Is a mask necessary in the operating theatre? Ann Royal Coll Surg Eng 1981: 63: 390-392.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2493952/pdf/annrcse01509-0009.pdf  20 N Mitchell, S Hunt. Surgical face masks in modern operating rooms – a costly and unnecessary ritual? J Hosp Infection. 18(3); 1991 Jul 1. 239-242.

  https://www.journalofhospitalinfection.com/article/0195-6701 (91)90148-2/pdf  21 C DaZhou, P Sivathondan, et al. Unmasking the surgeons: the evidence base behind the use of facemasks in surgery. JR Soc Med. 2015 Jun; 108(6): 223-228.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4480558/  22 L Brosseau, M Sietsema. Commentary: Masks for all for Covid-19 not based on sound data. U Minn Ctr Inf Dis Res Pol. 2020 Apr 1.

  https://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2020/04/commentary-masks-all-covid-19-not-based-sound-data  23 N Leung, D Chu, et al. Respiratory virus shedding in exhaled breath and efficacy of face masks Nature Research. 2020 Mar 7. 26,676-680 (2020).

  https://www.researchsquare.com/article/rs-16836/v1  24 S Rengasamy, B Eimer, et al. Simple respiratory protection – evaluation of the filtration performance of cloth masks and common fabric materials against 20-1000 nm size particles. Ann Occup Hyg. 2010 Oct; 54(7): 789-798.

  https://academic.oup.com/annweh/article/54/7/789/202744  25 S Bae, M Kim, et al. Effectiveness of surgical and cotton masks in blocking SARS-CoV-2: A controlled comparison in 4 patients. Ann Int Med. 2020 Apr 6.

  https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M20-1342  26 S Rengasamy, B Eimer, et al. Simple respiratory protection – evaluation of the filtration performance of cloth masks and common fabric materials against 20-1000 nm size particles. Ann Occup Hyg. 2010 Oct; 54(7): 789-798.

  https://academic.oup.com/annweh/article/54/7/789/202744  27 C MacIntyre, H Seale, et al. A cluster randomized trial of cloth masks compared with medical masks in healthcare workers. BMJ Open. 2015; 5(4)

  https://bmjopen.bmj.com/content/5/4/e006577.long  28 W Kellogg. An experimental study of the efficacy of gauze face masks. Am J Pub Health. 1920. 34-42.

  https://ajph.aphapublications.org/doi/pdf/10.2105/AJPH.10.1.34  29 M Klompas, C Morris, et al. Universal masking in hospitals in the Covid-19 era. N Eng J Med. 2020; 382 e63.

  https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2006372  30 E Person, C Lemercier et al. Effect of a surgical mask on six minute walking distance. Rev Mal Respir. 2018 Mar; 35(3):264-268.

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29395560/  31 B Chandrasekaran, S Fernandes. Exercise with facemask; are we handling a devil’s sword – a physiological hypothesis. Med Hypothese. 2020 Jun 22. 144:110002.

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32590322/  32 P Shuang Ye Tong, A Sugam Kale, et al. Respiratory consequences of N95-type mask usage in pregnant healthcare workers – A controlled clinical study. Antimicrob Resist Infect Control. 2015 Nov 16; 4:48.

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26579222/  33 T Kao, K Huang, et al. The physiological impact of wearing an N95 mask during hemodialysis as a precaution against SARS in patients with end-stage renal disease. J Formos Med Assoc. 2004 Aug; 103(8):624-628.

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15340662/  34 F Blachere, W Lindsley et al. Assessment of influenza virus exposure and recovery from contaminated surgical masks and N95 respirators. J Viro Methods. 2018 Oct; 260:98-106.

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30029810/  35 A Rule, O Apau, et al. Healthcare personnel exposure in an emergency department during influenza season. PLoS One. 2018 Aug 31; 13(8): e0203223.

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30169507/  36 F Blachere, W Lindsley et al. Assessment of influenza virus exposure and recovery from contaminated surgical masks and N95 respirators. J Viro Methods. 2018 Oct; 260:98-106.

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30029810/  37 A Chughtai, S Stelzer-Braid, et al. Contamination by respiratory viruses on our surface of medical masks used by hospital healthcare workers. BMC Infect Dis. 2019 Jun 3; 19(1): 491.

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31159777/  38 L Zhiqing, C Yongyun, et al. J Orthop Translat. 2018 Jun 27; 14:57-62.

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30035033/  39 C MacIntyre, H Seale, et al. A cluster randomized trial of cloth masks compared with medical masks in healthcare workers. BMJ Open. 2015; 5(4)

  https://bmjopen.bmj.com/content/5/4/e006577  40 A Beder, U Buyukkocak, et al. Preliminary report on surgical mask induced deoxygenation during major surgery. Neurocirugia. 2008; 19: 121-126.

  http://scielo.isciii.es/pdf/neuro/v19n2/3.pdf  41 D Lukashev, B Klebanov, et al. Cutting edge: Hypoxia-inducible factor 1-alpha and its activation-inducible short isoform negatively regulate functions of CD4+ and CD8+ T lymphocytes. J Immunol. 2006 Oct 15; 177(8) 4962-4965.

  https://www.jimmunol.org/content/177/8/4962  42 A Sant, A McMichael. Revealing the role of CD4+ T-cells in viral immunity. J Exper Med. 2012 Jun 30; 209(8):1391-1395.

  https://europepmc.org/article/PMC/3420330

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK