Държавен бюджет за купуване на любов

Избирателите трябва много да внимават, когато им подхвърлят огризките от баницата, защото в деня след изборите това може да им струва много, много скъпо

© Николай Дойчинов

Избирателите трябва много да внимават, когато им подхвърлят огризките от баницата, защото в деня след изборите това може да им струва много, много скъпоНа Ото фон Бисмарк се приписва фразата, че "Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов". Ако трябва да перифразираме тази сентенция за случващото се в момента с публичния ресурс в България, може да се каже, че "Най-много се раздава преди избори, а най-много се прибира след избори".


Правителството е поело смел курс към различен вид плащания, без какъвто и да е анализ за ефективността от тях, чиято цел все по-очевидно е опит да се влияе върху резултатите от изборите и да се осигури благосклонността на избирателите.


Международни организации, сред които ОССЕ, ГРЕКО, ИФЕС, от няколко години работят върху проблема с използването на публичния ресурс за предизборни или електорални цели. Тази злоупотреба е особен тип корупционно поведение, което често не е (или не може да бъде) поставено под регулация, но попада в широкото разбиране за извличане на недължащи се ползи вследствие от заемането на служебно положение и позиции в публичната власт.
Оказва се, че


политическите елити на власт в много държави са изкушени да развързват кесията преди избори.


Когато това се прави без план, без анализ, без обществено обсъждане, когато дадено социално плащане например е непропорционално на други периоди, когато няма избори; когато инфраструктурни проекти се откриват непосредствено преди избори (или се обещава да бъдат довършени след тях); когато се оказва формален и неформален натиск върху държавната администрация около предизборния период за риск от уволнения; когато на фирмите предизборно се дават обществени поръчки или обратно - спират се за след изборите, то ние имаме директно негативно влияние върху правото на добро управление и директно върху политическите права на гражданите.


Човек може и да си каже, че тези прояви едва ли са най-важният проблем на обществото ни, при положение че вече никой няма очаквания скандални снимки с пачки евро, злато и оръжие от спалнята на премиера да получат обективно разследване.


Фактът, че се намираме в здравна, политическа и в началото на икономическа криза трябва да ни кара да обръщаме силно внимание и на по-широката картина при злоупотребата с публичните средства. Това е проблем, който не е за подценяване, защото той влияе върху поведението на цели групи избиратели, и то с обществен ресурс, тоест парите, които плаща всеки от нас. Когато Деница Сачева обяснява, че кризисните надбавки от


50 лв. върху пенсиите ще останат до март 2021 г., когато се очаква да бъдат редовните парламентарни избори,


а след това ще се мисли дали те ще продължат, прилича на случай на отвличане с искане за откуп. Създава се недвусмислен намек, че тази политика би била продължена, ако, да кажем, Деница Сачева отговаря в бъдещото правителство за политиките по труда и социалната сфера и след изборите.


Контекстът, в който се започна с голямото раздаване, също не е за подценяване. В началото на извънредното положение, когато мерките бяха най-стриктни и хората имаха нужда от помощ в най-голяма степен, правителството дръпна задна и даде старт на масивно и нецелево харчене едва след началото на протестите.


Международното положение също работи в посока дерегулация, тъй като заради кризата с COVID-19 Европейската комисия задейства клаузата за дерогация по отношение на бюджетните правила и изискването за дефицит, като въведе и временни правила за държавната помощ. Това са адекватни мерки, но не трябва да забравяме, че България е в състояние на овладяна държава, при което доверието в институциите е много ниско и всяко действие на правителството трябва да бъде обект на съмнение дали не е с цел нечие лично, партийно или властово облагодетелстване.


Този текст не е срещу социалните плащания, компенсации или помощи за хората и бизнеса, които в България липсват или са нищожни. Целта му е, да обърне внимание на


антидемократичния феномен на злоупотребата с държавен ресурс


за предизборни и електорални цели, който се наблюдава в България. Унижението, на което са подложени българските граждани и бизнес от обсега и размера на държавната помощ, не трябва да се допълва с това те да бъдат под въпрос спрямо това какви биха били изборните резултати. Тегленето на заеми и използването на европейските средства за справяне с кризата не трябва да стават оръжие за печелене на политическа подкрепа чрез наливането им в нереформирани и пробити обществени системи, в които нито работещите, нито ползващите ги усещат осезаемо подобрение.


И макар че българинът често си казва: "Добре, че идват избори, за да дадат нещо", то проблемът в регулаторната рамка за превенция, разследване и санкциониране на злоупотребата с държавен ресурс за политически цели е осезателен. Публична тайна е, че по време на избори държавната администрация е впрягана да работи за тези, които са на власт. Като се има предвид дългото пребиваване на ГЕРБ във властта, през годините те създадоха армия от войници-администратори, които работят като политически функционери.


Стигало се е до скандални случаи, в които на хора, на които им се полагат например целеви помощи за отопление, им се казва, че


ще ги получат, ако определен кандидат бъде избран.


Още по-проблематично е положението там, където общината е най-големият работодател. Изборният кодекс казва, че е достатъчно кандидат за изборна позиция, когато заема позиция в държавната администрация, да излезе в отпуск за времето на кампанията. Но това не важи за всички други участващи в кампанията, които също са на държавна служба. Неслучайно няма практика и партиите да декларират доброволен труд като част от финансирането на кампанията.


В отделните етични кодекси на държавните администрации, там където съществуват, както и в Етичния кодекс на държавния служител, на практика липсва (или е екзотика да се намери) забрана за злоупотреба с държавния ресурс или служебно положение за изборни цели, която да е експлицитно посочена. Инспекторатите и Главният инспекторат също не обръщат внимание на този корупционен елемент, като няма данни прокуратурата или други разследващи органи да са се сблъсквали с този проблем през годините. Част от причината е в липсващата законодателна уредба, а другата част е в състоянието на овладяване на институциите, които по време на избори са впрегнати да обслужват по разнообразни способи назначилите ги.


Социално-икономическата картина в България е тъжна, но подобряването й не може да стане чрез наливане на публични средства и обществени ресурси с цел спечелването на властта от който и да е политически субект. Това става с експертиза, постоянство и политически кураж. Избирателите трябва много да внимават, когато им подхвърлят огризките от баницата, защото в деня след изборите това може да им струва много, много скъпо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  То хубаво увеличение на помощи ,пенсии и заплати , ама има и хора ,които плащат и данъците , а те не ползват почти никакви привилегии от това .След изборите ,на същите тези хора ,ще бъдат пак повишени данъците ,за да поемат разхода за другите ,без данъците ,дето ще получават бонусите и увеличенията !

 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  "Избирателите трябва много да внимават, когато им подхвърлят огризките от баницата, защото в деня след изборите това може да им струва много, много скъпо."
  Трябва да внимават още повече ако гласуват за чалга - босът Славчо, или не дай си Боже за "вуду - магьосниците " или "отровните " .......

 3. 3 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 506 Весело

  Три дена вече е публикуван проекта на бюджет за 2021г., три дена мислене върху него, цяла статия и вътре само 1 цифра - 50 лева добавка към пенсията...
  И това ако е анализ на Бюджет 2021....

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 4. 4 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1241 Весело

  Умнокрасивците на война с изстрадалите български пенсионери за да откъснат 50 лева от залъка им.

  Само така, бай чиляк гледа. И вижда

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1835 Разстроено

  За съжаление практиката да се "купува народната любов" с обществени средства в Отечеството в най-новата ни история има 30 годишна традиция!!!

 6. 6 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":

  Опиши ми човек, достоен за власт ?

  Много малко хора могат да го направят, но имат претенции :))

  Избират по симпатии, избират тоя дето им дава, тоя дето им обещава нирвана..

  Не виждам достойни за власт, предимно защото е вид кариера и няма последствия за злоупотреба... Дори аз бих се изкушил да правя каквото си искам.. Системата е структурирана така, че даже да стане нещо, най много ще ме пенсионират рано удобно :)) Моркови само, без пръчки :))

  Единствения вариант за свестни управляващи е да се премахне кариерата политик и да се мине на 4 годишни мандата, след това да се гонят и всеки политик да отговаря с цялото си имущество при доказани злоупотреби и корупция до степен в която ще е навън с канчето с цялото си семейство :)) Все пак всяко решение отгоре обрича на мизерия много под него, дори на смърт..

 7. 7 Профил на Prozerpina
  Prozerpina
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Избирателите трябва много да внимават, когато им подхвърлят огризките от баницата, защото в деня след изборите това може да им струва много, много скъпо."

  И понеже българският избирател е доказал, че е един внимателен... Щом дори и София си преизбра Фандъка, какво остава за феодалните градове и села...

 8. 8 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  По-лошо приятел. Тези дето плащаме данъците, ще купуваме стоките в магазините по-скъпо, защото раздадените каскети с пари ще надуят инфлацията.

 9. 9 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4893 Неутрално

  Сигурен съм, че когато дебългарите поемат властта след предсрочните избори, моментално ще спрат безразборното раздаване на пари.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 10. 10 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ramon Asvalda":

  Гиньо Ганев. Петър Дертлиев, Стефан Савов, Даниел Вълчев, Петър Жотев.

  Имало е и достойни политици в управлението.

 11. 11 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1905 Весело

  До коментар [#8] от "3biri":

  Инфлацията не идва веднага, идва когато се успокоят нещата, след кризата, каквато и да е тя. Сега също има увеличения, но за мен това са симптоми за много лоша инфлация след това, щом от сега увеличават :))

  А освен това се раздават пари, хем се работи по малко сега заради корона паниката, хем се дават пари.. От къде ? елементарно... От децата и бъдещето :))) Ай честито млади, ще ядем и пием за ваша сметка :))

 12. 12 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Пропуснах Ренета Инджова.

 13. 13 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4893 Неутрално

  Отново свръхкомпетентен анализ на индивид, нищо не разбиращ от икономика. Обаче пък плюе правителството.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 14. 14 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 888 Любопитно

  До коментар [#3] от "dohco":

  Не си съвсем обективен с това си твърдение. Ето, пак от рубриката анализи ...
  https://www.dnevnik.bg/4130873

 15. 15 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Трябва да си тера прост за да вярваш на ГЕРБ и техният патрон. Софиянци доволни ли са от Фандъчката и обещанията ти които така и не могат да се случат вече 4 ти мандат?

  Колко още може да ви лъжат ГЕРБавите?

 16. 16 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  Решението е смаляване и оптимизаране на публичния сектор и насърчаване на частната инициатива, елиминиране на държавни пенсионни фондове и замяната им с по-гъвкави финансови инструменти за гражданите, и образование в класически либерализъм.

  Тогава и политическия процес би придобил съвсем друг вид – няма как да управляваш с 50 лева увеличения на държавни заплати и пенсии, имаш хора с независим икономически гръбнак които само ще се подиграват на демагози, имаш независима от политическата конюнктура икономика и много други съществени разлики.

 17. 17 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ramon Asvalda":

  Наъ-елементарните икономически теории започват с това, че цините са равновесната точка на търсене и предлагане и че всяко нещо струва толкова, колкото някой е склонен да плати за него. Повече пари в чиновниците със ситурност ще бутнат цените нагоре.

 18. 18 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Три дена вече е публикуван проекта на бюджет за 2021г., три дена мислене върху него, цяла статия и вътре само 1 цифра - 50 лева добавка към пенсията...И това ако е анализ на Бюджет 2021....
  —цитат от коментар 3 на dohco


  От управляващите и това не сме чули. Да се говори за причини защо бюджетът е такъв? Няма.

  Уж бил КОВИД-бюджет, пък реално се подпомагат точно тези, на които финансите не се влияят от пандемията - пенсионери и държавни служители. Но пък и двете групи са най-зависи от властта и съответно биха дали най-много гласове за тях на изборите.

  Всичко е прозрачно ясно.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Кой ще ни даде париииииии

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 21. 21 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Само не разбрах,какво предлага икономическият корифей др. Славев.Пенсионери,учители,лекари,държавни служители итн ,да върнат получените увеличения?Фирмите да се откажат от мярката 60/40 ,заведенията от намаления ДДС ?След което всички,гладни но горди,да отидат и да гласуват за кандидатите на ДБ ?Май,няма да стане така.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на Едмон Дантес
  Едмон Дантес
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Май печатницата на БНБ работи на пълни обороти. Много нови банкноти влезнаха в обръщение. То май и европейските печатници не стоят. Така се справят политиците с кризата. Ясно е кой ще плаща.

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  Който е склонен да се продаде за 50 лева, едва ли струва много повече.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  "при положение че вече никой няма очаквания скандални снимки с пачки евро, злато и оръжие от спалнята на премиера да получат обективно разследване.", когато този израз е основа на разсъждения за бюджета, няма как да е сериозен анализ

  такава литература в нормалните държави не четат. комисар йорова.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 26. 26 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#15] от "Perry_Mason":

  софианци съвсем скоро отговориха на въпроса ти.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 27. 27 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 968 Весело

  Трябва да си доста алтернативно интелектуално надарен за да предлагаш на избирателя да не гласува за тези, които му увеличават доходите, а да гласува за тези, които са против да му се увеличават доходите.

  Изглежда леко малоумно? Е, от доктори по "науката" политология - толкоз.

  Знанието е сила, информацията - власт
 28. 28 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Весело

  Това купуване на любов защо ми го докарва малко на проститутска работа и значи ли, че щом боко почна да мята пари налево и надесно иска да ни... с двеста? Отново?

  без подпис!
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ramon Asvalda":Гиньо Ганев. Петър Дертлиев, Стефан Савов, Даниел Вълчев, Петър Жотев.Имало е и достойни политици в управлението.
  —цитат от коментар 10 на 3biri


  Стефан Савов? Бог да го прости!
  Заради една фабрика за щавене на кожи в Красно село прокара закона за реституцията в реални граници. С всички последици за изчезващото селско стопанство и презастрояване на урбанизирани територии.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 32. 32 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 306 Весело

  Купуването на любов не се ли нарича с една друга дума?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4893 Любопитно

  Който е склонен да се продаде за 50 лева, едва ли струва много повече.
  —цитат от коментар 24 на Norman Granz


  В това число влиза ли Льотчика, който чинно си получава вече няколко месеца 50 лв. добавка към пенсията?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 35. 35 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "Perry_Mason":

  По малко от комунистите или отрочетата на Костов, като Дай България

 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4191 Весело

  Промяната на името от "Тодор" на "Теодор" явно е повлияла на езика, изразът с "огризките" е идиом за "кокала", а за баницата са "трохите". :-)
  Иначе статията би спечелила от фокус, например върху неправомерната политическа употреба на държавните ресурси и служители по места.

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7574 Неутрално

  След изборите може и да ги няма. А може да се наложи даже и огризките, един друг кабинет да си ги вземе.

 38. 38 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Не само избирателите трябва да внимават много! Трябва да внимават още повече тези дето си купуват любовта на избирателите с пари, защото от платената любов остават тежки ... венерически следи.

 39. 39 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 496 Любопитно

  Това което раздават в момента от ГРОБ е валутният резерв. Някой им е обещал до две години да влезем в еврозоната и тогава няма да ни трябва. Защо да не го изхарчат в аванс? Никой няма да ги обвини, че са го изхарчили за преминаването през ковид кризата...

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 40. 40 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  До коментар [#31] от "PisnaMi":

  И как го прокара!? С вино или с бира? Въпросът с реалните граници беше концептуален за СДС.

 41. 41 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 424 Весело

  Умните и красивите да си напишат в предизборната програма, че ако гласуват за тях, ще намалят пенсиите , ще спрат детските за всички деца и ще орежат учителските заплати.
  Ако ги изберат, да действат по програмата си

  Голям плач, че пенсионерите взели по 25 евро бонус. Ще ви приседнат или , че месечната пенсия на един милион пенсионери ще стане цели 150 евро

 42. 42 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  До коментар [#20] от "Един вампир броди из Европа":бтв, обикновеното грипче вече е станало plague
  —цитат от коментар 33 на Моа Преател Тайпи


  Ми щом Тръмп станА Линкълн. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 43. 43 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Това купуване на любов защо ми го докарва малко на проститутска работа и значи ли, че щом боко почна да мята пари налево и надесно иска да ни... с двеста? Отново?
  —цитат от коментар 28 на Лопе де Вега


  А, и с триста може. Апетитът идва с яденето, а скоростта с . . . шофирането?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 44. 44 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  "Избирателите трябва много да внимават, когато им подхвърлят огризките от баницата, защото в деня след изборите това може да им струва много, много скъпо."Трябва да внимават още повече ако гласуват за чалга - босът Славчо, или не дай си Боже за "вуду - магьосниците " или "отровните " .......
  —цитат от коментар 2 на doroteus  Или не дай Боже мутрата и шайката !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 45. 45 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Авторът явно няма представа как се живее с 300 лева на месец.И ръси бисери.

 46. 46 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Де да бяха само жалките 50 пенсионерски лева, дето вече ги и сънувате! Цяла серия мерки за по-безболезнено преминаване през кризата са - на хора, фирми, отрасли...

  Ако следваме вашата логика, то всичко добро, което едно правителство прави за народа си, е купуването му с оглед на следващите избори.

  Норман вече го обясни - ГЕРБ правели добро за хората, щото за разлика от другите партии нямали идеология. Но той си е типичен представител на партията си - същата, която в името на идеологията си три пъти при социализъма и поне два пъти след него фалира България; която въздигаше в култ мизерията - и в обичайния смисъл на думата, и духовната; която в името на идеологията си изтребваше българския народ.

  И да, прави сте - ГЕРБ не просто купуват ХОРАТА, те вече са ги купили. За изборите. Действащото правителство има това предимство, че за него предизборната кампания трае през целия му управленски период.

  Интересно обаче, защо нито Луканов, нито Виденов, нито Станишев успяха да купят хората по време на управлението си.

  А вашата рецепта няма да проработи - толкова пъти я декларираха по-глупавите ви другарчета, че наизуст я научихме: трябва да се направи така, че да му е зле на тъпия български народ, който се състои от 80% олигофрени, та да се научи за кого да гласува.

  Даже и да успеете да го постигнете, И ТОЗИ ПЪТ хората ще са наясно, на кого го дължат. А ако започнат да забравят, ние ще им припомняме.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK