Заповедта за маските на открито не трябва да се обнародва

АПК позволява при неотложни актове, свързани с националната сигурност и обществения ред, за осигуряване на живота, здравето и имуществото на гражданите, да не се спази реда за уведомяване

© Юлия Лазарова

АПК позволява при неотложни актове, свързани с националната сигурност и обществения ред, за осигуряване на живота, здравето и имуществото на гражданите, да не се спази реда за уведомяванеКоментарът е от профила на адвокат Шаркова във "Фейсбук". Заглавието е на "Дневник".


Вчера във фийда ми беше цитирана колега, твърдяща, че заповедите на МЗ, с които се въвеждат различни противоепидемични мерки, включително и носене на маски на открито, следвало да бъдат обнародвани. В спор с апологети на конспирациите и масови противници на мерките срещу ковид няма да влизам. Ако някой не вярва, че ковид съществува, го каня у дома, защото имаме член на семейството, който е положителен и със симптоми.


По темата за обнародването:
Върховният административен съд приема, че заповедите на МЗ, с които се въвеждат противоепидемични мерки, са общи административни актове, съгласно определение No 9499/2020 г на съдията Наталия Марчева. Още две определения в същия смисъл са постановени по адм. дело No 6131/2020 г. и 6129/2020 г. на ВАС.


Общите административни актове не подлежат на обнародване,


а редът за съобщаването им е посочен в АПК. Освен това в определението на Наталия Марчева се приема и следното: "Заповедта, чийто текст относно задължението за носене на маски се оспорва, представлява общ нормативен акт (вероятно съдията има предвид не нормативен, а административен, но е допусната техническа грешка - бел. моя) по смисъла на чл. 65 АПК.


Съгласно цитираната разпоредба общи са административните актове с еднократно правно действие, с които се създават права или задължения или непосредствено се засягат права, свободи или законни интереси на неопределен брой лица, както и отказите да се издадат такива актове.


Разпоредбата на чл. 73 АПК предвижда, че когато неотложно трябва да се издаде общ административен акт за предотвратяване или преустановяване на нарушения, свързани с националната сигурност и обществения ред, за осигуряване на живота, здравето и имуществото на гражданите,


може да не се спазят някои от разпоредбите на този раздел за уведомяване


и участие на заинтересованите лица в производството по издаване на акта. В тези случаи в хода на изпълнението на акта се оповестяват съображенията за издаването му."


Предлагам да се отнасяме малко по-отговорно, когато поднасяме информация на публиката в качеството на експерти, и да не произвеждаме фалшиви новини, каквито има немалко.


Пазете се!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3759 Любопитно

  Тези, които най-много реват против маските, най-много реват, че няма места в болниците !

  [email protected]
 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Пак добре, че Дневник не са сложили заглавие "Наредбата трябва да се пази в тайна".

  Пазете се! От вируси, експерти, политици, журналисти. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Много наточено започва коментарът: "ако някой не вярва, че бацила съществува...".
  Една част от глупаците не вярват, че съществува.
  Друга част мислят, че всичкишеомрем!!!1!
  Аман от крайности!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  Разправях аз, че предната адвокатка, която много се пенеше на тема обнародване, е много слабо подготвена...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 509 Весело

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Е,ама като го написах,редовите тролчета на заплата се изприщиха да слагат *минуси*.
  Ами четете законите и наредбите,другари придворни адвокати,четете ги не КАКТО ВИ УТЪРВА,а както са написани!

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4140 Весело

  До коментар [#5] от "tedif":

  Поздравления, добре си го написал!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Само преди няколко месеца сегашния министър с чувалите за трупове, коремния хирург-масон и клоуна Кантарджиев говореха че маски не могат да спрат въздушно-капкова инфекция по всички телевизии, вестници и сайтове. Сега са най-големите защитници на маските. Аз на такива "професионалисти" няма как да вярвам. Кога ни лъгаха? Тогава, или сега? И защо?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 8. 8 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 727 Весело

  "Разпоредбата на чл. 73 АПК предвижда, че когато неотложно трябва да се издаде общ административен акт за предотвратяване или преустановяване на нарушения, свързани с националната сигурност и обществения ред, за осигуряване на живота, здравето и имуществото на гражданите,"

  И кое е неотложното на заповед, която се издава два дена след оповестяването на нуждата от нея и предполагаемото й съдържание? Кое налага спешност, при положение, че от месеци едно и също се говори?

  Освен това аз сайта на МС не съм длъжна да го чета.
  Виж, срещу публикация в ДВ няма как да протестирам...

 9. 9 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Аз все още чакам правителството да положи усилия да наложи носенето на маски на закрито. Все още има твърде много хора, които не мислят за другите.

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4062 Неутрално

  Мога само да повторя това, което написах вчера по същия повод ! Добре, да се съгласим, че е така - говорим не за нормативен, а за общ административен акт, съгласен съм ! Какво следва от това, обаче ? Обнародване няма, но всеки акт следва да отговаря на законовите изисквания, в случая на АПК, при издаването на общ административен акт си има задължения, които следва да се спазват от властта, които в случая хептен не са спазени, нещо повече, изрично са избегнати :

  Чл. 71. Общият административен акт се издава, след като се изяснят фактите и обстоятелствата от значение за случая и се обсъдят предложенията и възраженията на заинтересованите граждани и техните организации.

  Властта, обаче, се опитва да се скрие зад чл. 73 от АПК, който говори за издаване на такива актове при неотложни случаи:

  Когато неотложно трябва да се издаде общ административен акт за предотвратяване или преустановяване на нарушения, свързани с националната сигурност и обществения ред, за осигуряване на живота, здравето и имуществото на гражданите, може да не се спазят някои от разпоредбите на този раздел за уведомяване и участие на заинтересованите лица в производството по издаване на акта. В тези случаи в хода на изпълнението на акта се оповестяват съображенията за издаването му.

  Но тогава какво основание има да говорим именно за чл. 73 АПК, след като цяло лято ОПГ - то държа отворени молове, хотели и стадиони, въпреки изричните предупреждения на куп специалисти, включително и на печалноизвестния си ген. Мутафчийски ( очаквал " яко да се мре" !) . Т.е задаващите се усложнения са били не само предвидими, но управляващите изрично е трябвало да вземат мерки да не се стига дотук още преди поне половин година ! Половин година ! Толкова трае престъпното безхаберие на властта, за да пълни хотелите на мутрите си, за да продължава строителството на бизнес площи, за да си стоят отворени моловете и всички да си я караме по старому ! И сега, изведнъж, изненада ! Кривата на заразените бясно катери нагоре, леглата за болни от ковид липсват, интензивните отделения са препълнени с тежки случаи, с две думи започваме да си сърбаме престъпното нехайство, което си и надробихме ! Понеже нямат очи да застанат пред хората и да отговарят за безумията и безхаберия си , затова изведнъж се сещаме да позлваме чл 73 като опит да се справим с положението " на пожар", панически, по стария начин......

 11. 11 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Сега ще си мерим и адвокатите...

  No Pain No Gain
 12. 12 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Не мога да разбера защо напоследък име доста комплексарска тенденция пред имената да си слагат "адвокат" или "съдия" едикойси! Това са професии, а не титли като например професор, доктор, инженер и прочее?

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4062 Неутрално

  До коментар [#7] от "Darcas":

  " Само преди няколко месеца сегашния министър с чувалите за трупове, коремния хирург-масон и клоуна Кантарджиев говореха че маски не могат да спрат въздушно-капкова инфекция по всички телевизии, вестници и сайтове. Сега са най-големите защитници на маските. Аз на такива "професионалисти" няма как да вярвам. Кога ни лъгаха? Тогава, или сега? И защо?"

  И в двата случая ! Те мислят на първо място за собственото си оцеляване във властта, мислят за паричните потоци в здравеопазването и едва накрая имат някакво отношение към здравето на хората, но то е толкова рехаво и лицемерно, че не е всъщност никаква реална грижа или отговорност.....

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  До коментар [#11] от "tokkay":

  Не, видяхме, че единия просто не става, но от години БНР си го ползват като консултант по здравни теми, въпреки, че говори такива глупости, единия път говореше по злободневни теми във фармацията, буквално бях, както аз, така и други мои колеги. Отделно същата участва и в някакъви съвети, прави предложение?! Направо нелепо, и после се чудим защо здравеопазването ни е на това ниво...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Напъните да се плаши населението са огромни, но го пишете мисия невъзможна това с намордниците на открито.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 16. 16 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Не е по темата, но само началото на изявлението на адвокатКАТА : "Вчера във фийда ми беше цитиранА колеГА..." ме кара да не чета по нататък. Аман от извратенящини с българския език. Как в Чехия може да има и колежки, и министърки и докторки /да не говорим и за "председателка фон Лайденова"/, а в България не може.

 17. 17 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Адвокатсващата авторка има перфектната биография за глашатай на режима.

 18. 18 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#14] от "hamiltonf":

  То и Тиквата говори ката ден глупости в телевизора, видимо е бавноразвиващ се и не е за управник, ама си го харесваме.

  No Pain No Gain
 19. 19 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Целта на глобалното мероприятие е опитомяване и подчиняване на населението през убиване на малкия бизнес и общо обедняване; промяна изцяло на социалните модели и общуване; затваряне на хората в себе си с цел да ползват само дигитални услуги или да комуникират; продължително разболяване на населението, и втълпяване на необходимостта от ваксини и медикаменти, които да се плащаш цял живот, за да може да имаш и всички граждански права. Всичко е за пари в крайна сметка.

 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  До коментар [#18] от "tokkay":

  Избираме си го. За това, на следващите избори 45-те% негласували да се явяват.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 21. 21 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 904 Весело

  И кво,това с носенето на маски, ако не е данък дишане, пък на! Да си плащаш дадишаш(с маска) иначе глоба! Ев@х ва!

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 22. 22 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 981 Любопитно

  ... Аз на такива "професионалисти" няма как да вярвам. ...
  —цитат от коментар 7 на Darcas


  Извинете, вие в коя точно област сте "професионалист" ?
  Какво ви дава основание да смятате че например проф. Кантарджиев е клоун ? Смятате ли че разбирате нещо повече от него ?
  Какъв според вас е проблемът че Мутафчийски е "коремен хирург - масон" след като функцията на НОЩ е да управлява процеси, а не да лекува заболели. За тази цел е необходимо образование по здравен мениджмънт и опит в управление, нещо което човекът е показал като извади Военна болница от батака в който я беше вкарало предишното ръководство.
  Но вие можете да си хейтите, някакви си факти нямат никакво значение.

 23. 23 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 727 Весело

  До коментар [#22] от "nigel":

  Ма лично Мутафчийски ли е оправил батака на болница, чийто масраф се плаща от данъкоплатеца? И как? Помолил е да не увеличават субсидията всяка година с по 10 мил., ма те са му казали- трай и харчи, и той к'во да прави?
  Ако ВМА беше търговско дружество- щях да кажа "Браво", но не е.
  Айде малко уважение към парите на българите, моля.
  А видяхме вече, с или без заповеди, как така я управляват кризата, че разказаха играта на държавата.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на 1mp
  1mp
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Адвокати и съдии се разберете, ние сме лесни!

 26. 26 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4848 Неутрално

  Носенето на маски е забранено от Конституцията.

 27. 27 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като имаш член на семейството със симптоми, е оправдано да пишеш глупости по медиите.....

 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Топ Тъп Сикрет...
  Old ways die hard.

  Ама заглавието е май майсторско сиреч авторско от Шаренкова?Шаркова,
  каквото си е:

  "Заповедта за маските на открито
  не трябва да се обнародва".

  До коментар [#2] от "Един вампир броди из Европа":
  Пак добре, че Дневник не са сложили заглавие

  "Наредбата трябва да се пази в тайна".

  Пазете се! От вируси, експерти, политици, журналисти. . .

 29. 29 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  В коментар под вчерашната статия писах, че нейния автор е патка (с извинение към патките). Тук нейната колежка дава още доводи в тази посока.

  Само ще спомена, че вчерашния автор (Мария Петрова) и друг път са и давали думата в Икономедия. Явно е от протестърския кръг - и предвид компетентността и (или по-скоро липсата на такава) това не е изненадващо.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 30. 30 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Четем, бе, другарю.
  Четеме.
  Един за всички, всички за един.
  Цвък тук/цвък там удобна нормичка.

  Еднакво солидарно: не четем.
  Естествено: не съобразяваме.
  Табуто нещо Конституция.

  То е незаобиколима публична тайна:
  закон върховен и основен и с непрекъснато и с непосредствено действие;
  велик закон, цар над всички подзакони.

  Нека си остане между нас (тайната)

  До коментар [#5] от "tedif":
  До коментар [#4] от "hamiltonf":
  Е,ама като го написах,редовите тролчета на заплата се изприщиха да слагат *минуси*.

  Ами четете законите и наредбите,другари придворни адвокати,четете ги не КАКТО ВИ УТЪРВА,а както са написани!

 31. 31 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Ми... уравноравяваме се с фейсбука тука.

  Само тъй ще настигнем запада
  преследвайки цел надминаване

  До коментар [#16] от "ivangabrovo":
  Не е по темата, но само

  началото на изявлението на адвокатКАТА :
  "Вчера във фийда ми беше цитиранА колеГА..."

  ме кара да не чета по нататък.
  Аман от извратенящини с българския език.

  Как в Чехия може да има и колежки, и министърки и докторки /
  да не говорим и за "председателка фон Лайденова"/,
  а в България не може.

 32. 32 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1869 Весело

  "Предлагам да се отнасяме малко по-отговорно, когато поднасяме информация на публиката в качеството на експерти, и да не произвеждаме фалшиви новини, каквито има немалко."

  Очарователно е да гледаш как една адвокатка зашива един с опакото на друга адвокатка.

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/10/22/4130007_noseneto_na_maski_na_otkrito_triabva_da_e_obnarodvano/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK