Втора бюджетна актуализация – още разходи за магистрали

Подписват се договори, поемат се ангажименти, а как ще се изпълняват – да му мисли следващото правителство.

© Надежда Чипева, Капитал

Подписват се договори, поемат се ангажименти, а как ще се изпълняват – да му мисли следващото правителство.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Покрай публикувания проект на бюджет за следващата година и Средносрочната бюджетна рамка между капките се промуши предложената втора актуализация на държавния бюджет за 2020 г. Корекциите са както при приходите, така и при разходите, но при последните липсва повече информация за необходимостта им, като общият ефект е увеличение на дефицита по държавния бюджет от 3,4 млрд. лв. (актуализация от 6 април) на около 5,2 млрд. лв., или увеличение с 1,7 млрд. лв.


В приходната част неизпълнението се дължи на неданъчните приходи, които се очаква да са с близо 900 млн. лв. по-ниски в сравнение с актуализацията от април. Обективните причини за това са последствията от пандемията върху транспортния сектор и понижени очаквания за събиране на тол и винетни такси.
Постъпленията от тол такси за цялата година се очаква да са едва под четвърт от планираните 450 млн. лв., докато при винетните такси се очаква преизпълнение с 89 млн. лв. Сходна е ситуацията и с концесията на Летище София - предвид ограниченията във въздушния транспорт не се очаква предвидените постъпления от първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 млн. лв. да бъдат преведени през тази година.


В разходната част са предвидени допълнителни средства в размер на 840 млн. лв., от които 765 млн. лв. (91%) насочени за


строителство и поддръжка на пътна инфраструктура:


- Укрепване на свлачища (неотложни дейности) - 49,5 млн. лв.;


- Текущ ремонт и поддръжка (неотложни дейности) - 367 млн. лв.;


- Строителство на АМ "Струма" (авансови плащания) - 107 млн. лв.;


- Модернизация на "Калотина-Софийски околовръстен път" (извършени дейности) - 30 млн. лв.;


- Ремонтни дейности по АМ "Хемус", АМ "Тракия", АМ "Люлин" и "АМ "Струма" (извършени) - 114,3 млн. лв., и стартирал ремонт (неотложен) на АМ "Тракия" - 90 млн. лв.


Заедно с това се увеличава таванът на ангажиментите за плащания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от 424 млн. лв. на 2 546 млн. лв. Този таван ограничава възможностите за сключване на нови договори, които водят до бъдещи ангажименти за плащания от страна на министерството, които се финансират държавния бюджет в следващите години, като тези, които Агенция пътна инфраструктура възлага на държавната компания "Автомагистрали". Друг начин да се илюстрират тези ангажименти за плащания е


прословутото обяснение на първия кабинет "Борисов" за тежкото наследство


от предходното правителство, което е оставило скрити договори по чекмеджета. Нещо подобно може да се твърди и в момента - подписват се договори, поемат се ангажименти, а как ще се изпълняват - да му мисли следващото правителство.


Ако има нещо положително в цялата история, то е че, за разлика от предни години, допълнителните разходи минават през актуализация на бюджета за годината, а не се приемат в последните три седмици на декември с постановление на Министерския съвет. По този начин те имат поне възможността да станат обект на обществено обсъждане, да получат допълнителна аргументация за тяхната ефективност, да се обсъди дефиницията на "неотложен" и целесъобразността на отпускане на авансови плащания, възможните алтернативи и т.н.


Разбира се, няма гаранция, че това ще има реален резултат -


мнозинството в парламента може да пренебрегне всякакви аргументирани възражения,


но поне е стъпка в посока повече прозрачност и отчетност.


На консолидирано ниво управляващите очакват дефицит от 4,9 млрд. лв. (4,1% от БВП) в сравнение с дефицит от близо 5,2 млрд. лв. по държавния бюджет, което означава, че другите големи бюджети - тези на социално и здравно осигурителните фондове, се очаква да приключат годината с излишък.


Промяната в консолидираните разходи е най-ярко изразена в отпускане на допълнителни възнаграждения, извън тези за заплати, в бюджетната сфера, по-високи разходи за пенсии (добавките от 50 лв. към пенсиите се оценяват на около 650 млн. лв.), а капиталовите разходи и тези за издръжка отново разочароват, както вече писахме.


Доколкото предложената актуализация е стъпка в правилната посока заради допълнителната прозрачност, която осигурява, то предлаганите промени и очакваното изпълнение на консолидирания бюджет


затвърждават опасението, че управляващите са лишени от въображение.


Независимо дали икономиката расте или се сблъсква с безпрецедентна криза, фокусът на правителството са доходи, социални помощи, включително пенсии, и магистрали.


Всичко останало, свързано с иновации, включително наложилото се дистанционно обучение в училища и университети, подобряване на условията за повече инвестиции в outsourcing и очаквания nearshoring, и като цяло трансформацията на икономиката под натиска на конкурентни и административни фактори е оставено да се развива безпризорно, а внимание му се обръща само ако има достатъчно голям скандал.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1669 Любопитно

  Пътят към Рая е постлан с магистрали.......

 2. 2 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 873 Неутрално
 3. 3 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  “ опасението, че управляващите са лишени от въображение.”
  ——
  Опасение? И пак добре — поне нещо ще оставят зад себе... някаква ифраструктура, дето отмалели протестиращи могат да полегнат за почивка след многото възвишени лозунги

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Сега ще започне една нова процедура за фирмите - Адаптиране с Ковид 19. Една от възможностите по нея е закупуване на хардуер и софтуер за отдалечен достъп. Което е много добре, ако сумата по процедурата не беше толкова малка - 78 млн. лв.

 5. 5 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  От години бюджетите са копие на предишната година с леко вдигнати разходи тук-там. Дългосрочна мисъл няма, нито цели, които тези финансови рамки да подкрепят. Или по-точно има и те се случват - от една страна да се "купят" максимален брой гласове с директни плащания и от друга да се "усвояват" спокойно пари с инфраструктурни проекти. Неща като реформи, намаляване на администрацията, насърчаване на образованието, което да направи страната водеща в някоя област след 10 години, мисъл как да се реформира пенсионната система и здравеопазването, отвъд пълненето на бездънни каци, няма. И понякога идванова идея за крадене, като ББР.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 6. 6 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1099 Весело

  "институт за пазарна икономика" - ай, стига бе!

  нпо, нпо, като нло, нло!

  Смях в залата!

  Машини прости, народ неук.
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#5] от "fpyyh":

  ....което означава, че другите големи бюджети - тези на социално и здравно осигурителните фондове, се очаква да приключат годината с излишък."

  Щом има излишък не трябва реформа

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Към края на септември бюджетът е на излишък 790 милиона лева. Интересно ми е как Правителството ще изхарчи според авторът близо 13 милиарда лева за три месеца.

 9. 9 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Въображението на тиквите и калинките има два източника - кражба и купиване на избори. Затова и бюджетът е такъв, какъвто го коментираме.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3203 Любопитно

  До коментар [#8] от "Да вярваме на истината":

  13 млрд ги получи от?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3081 Любопитно

  Очевидно, съвсем спокойно дефицитът може да е много по-малък - 2 % вместо 4 %, напълно излишно е това масирано харчене като за последно в края на годината.
  А за заложените бомби в бюджет 2021 поколенията ще съдят Герб така, както сега съдят Станишев за неизпълнимия бюджет 2009 г., който беше наследен от първото правителство на Борисов. Дай боже в пленарна зала част от безумията да не минат, аз все още вярвам - може би леко наивно, че е останала капчица разум в управляващите.

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#9] от "stein":

  “Въображението на тиквите и калинките има два източника - кражба и купиване на избори.”

  Както казва Мечо Пух:

  Колкото повече* - толкова повече.**  ______________
  * бюджетни средства се харчат за мегапроекти
  ** отива в чекмеджето под пищова

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  “ опасението, че управляващите са лишени от въображение.”——Опасение? И пак добре — поне нещо ще оставят зад себе... някаква ифраструктура, дето отмалели протестиращи могат да полегнат за почивка след многото възвишени лозунги
  —цитат от коментар 3 на Gretel


  Хайде сега, то на гербаджиите като ви се отправи и дори конструктивна критика включвате плочата с магистралите, метрото, пътищата. Ето това се има предвид с липса на въображение, а и тая грамофонна плоча вече се изтърка. Но и тук има какво да се каже. Изграждането на "Тракия" например трябваше да даде няколко ефекта - развитие на районите около нея, намаляване на ПТП по натоварения стар път и комфорт на пътуващите на почивка към южното черноморие. От трите само последното се постигна - ГЕРБ направиха отсечката Стара Загора - Бургас в обхвата са 4 области - Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас, при които не се забелязва някакъв ефект от наличието на магистрала; Пътна безопасност - първо от 350 км магистрала 50 км са перманентно в ремонт вече 10 г; Второ - наклоите са така изпълнени, че при дъжд водата остава на платното, участъците в които има проблем с навяванията си остават такива и след 10 г, а за такъв период задължителното засаждане на дървета щеше да реши въпроса,; трето поддръжка - в зимния период още се работи със натриев хлорид, а той работи до -5 градуса, мантинели - те се компроментират след всяко ПТП и подмяната им е задължителна - пример ТИР-а, който навлезе в насрещното и помете 5 коли с 6 жертви. Тук безхаберието на АПИ е повече от явно и не е до пари, всяко МПС има гражданска и тя покрива материални щети на трети лица - АПИ е трето лице, повредена мантинела - щета, но няма нито една заведена такава към застраховател (защо ли?), така мантинелите се оставят до разпад. Та за "Тракия" може да се каже, че е магистрала само при ясно, топло и сухо време. Стария път е оставен на произвола на съдбата, а трафика по него не е спаднал и ПТП са ежедневие. Та това не са магистрали - това са едни асфалтирани трасета, целящи да хвърлят прах в очите на гражданите и ЕС, но да обогатят едни отбрани кръгове. За протестиращите/недоволните - над 80% от тях им писнаха празни обещания, демагогия, лъжи и т.н. Всичко, от което недоволстват над 70% от гражданите го има описано в доклада на ЕК, а отскоро и самите управляващи го описаха в доклада за пред ЕК за да обосноват защо трябва да ни дадат 9,7 млд евро.

 14. 14 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#10] от "дерибеев":

  Даже повече.
  За трите месеца държавата ще събере 10 милиарда плюс 790 милиона излишък, плюс 4,9 милиарда според авторът дефицит равно на минимум 15,690 милиарда да изхарчи за три месеца. Невъзможно.

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3203 Любопитно

  До коментар [#11] от "boevbisser":съдят Станишев за неизпълнимия бюджет 2009

  Щетите довели до съд на поколенията от бюджета на Станишев са?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3081 Весело

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Морално осъдими бяха действията на Станишев, както и сега ще са тези на Борисов.
  Да вдигнеш всички пенсии и повечето бюджетни заплати, както и да предвидиш огромни инфраструктурни разходи при задаваща се тежка икономическа криза е голяма простотия. Най-лошото е, че за да се осъществят горните напълно излишни в година криза действия държавата ще трябва да вземе нов дълг.
  Защо Борисов причинява това цялото нещо на следващите управляващи и на следващото поколение, ти ми кажи. Досега въпреки всичките си трески за дялане ГЕРБ спазваха финансова дисциплина, сега, когато трябва да се харчи умно - айдеееее.

 17. 17 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#16] от "boevbisser":

  Аз пък съм на мнение, че спрямо Западният свят бюджет 2021 е консервативен. Трябват поне още 4 милиарда дефицит та процентно да сме с ЕС. Защо умнокрасивите искате бюджет без дефицит само за България в цял свят не ни обяснявате.
  А иначе чрез доходите стимулиране на икономиката е най-справедливо. Потребителят избира какво да си купи.

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#16] от "boevbisser":

  2009/10 г как ти беше бизнеса?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3081 Весело

  До коментар [#18] от "дерибеев":

  Точно 2008-2009 беше добре, що не ме попиташ за 2010-2014 г., когато пари нямаше.
  Това и имам предвид - ако опухаме парите и влезем в дълг, какъвто е проектобюджетът, лошата година няма да е 2021, а следващите. Не бива хоризонтът да са следващите избори, така минираш бъдещето, както го направиха Станишев и тройнатаа коалиция.

 20. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#19] от "boevbisser":

  Борисов харчи толкова бавно, а резервите на България са толкова огромни, че не се притеснявай няма как дори еврофондовете да усвоим.
  Да ти напомня, че имаме да усвояваме 15 милиарда лева още от периода 2014-2020 година. Добре, че разрешиха тази година около един милиард евро от разни програми да ги дадат за кризата, че поусвоихме малко. Ама още 15 милиарда за три години не се надявай.

 21. 21 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#13] от "nij50393132":

  “ конструктивна критика”
  ——
  Критика? Ади сега! Туй мой да е еВлогия или дитирУмба, ама критика ни е. Аз, ако почна да характеризирам управниците ви, ша ма изтрият( и с право) още на първата дума. Ама пак да кажа — барем са оставили след себе си нещо повече от мините в храстите около Орлов мост. Ша чакаме плодовете на Великите индустриални равалюции, дето миноносците ги готвят... хубу пак, че носим маски... може да помогнат

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 22. 22 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3081 Весело

  До коментар [#21] от "Gretel":

  Герб някоя и друга магистрала ще оставят след управлението си, няма лошо, малко скъпички излязоха, но да не се заяждаме. Да не подценяваме обаче и мините, с които сериозно са се заели да обзаведат бюджет 2021. Един приятел беше написал във фейсбук, че следващият финансов министър ще е като сапьор, ако се гласуват безумните им предложения за харчове и нов дълг...

 23. 23 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#16] от "boevbisser":

  “ да предвидиш огромни инфраструктурни разходи при задаваща се тежка икономическа криза е голяма простотия.“
  ——
  Болшинството от икономистите, и специално Кейнс, биха Ви оспорили. Едно име поне да цитирате във ваша подкрепа?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 24. 24 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 608 Неутрално

  4,1% дефицит имаше Румъния последните години и то без Ковид. Ако държавата не развърже кесията ще има безработица и спад на БВП. Тоест след 1-2 години има два варианта - нисък дълг и по-малко БВП или по-голям брутен дълг и по-голямо БВП. И в двата варианта съотношението дълг/БВП ще е еднакво. При ниските нива на обслужване на дълг далеч по умно е да се харчи и да не се допуска рецесия. Логиката е, в една рецесия ще фалират хиляди фирми, които после ще им трябва по дълго време да се възстановят.
  Тоест това което прави правителството тук го правят всички развити икономики. Даже ние се справяме по-добре, защото предишните години, които бяха ръстови, ние правехме излишъци, а много държави не. Сега тези държави които бяха на дефицит, отиват много по-зле - с по-високи разходи за обслужване на дълга.

 25. 25 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4281 Любопитно

  "Втора бюджетна актуализация – още разходи за магистрали"

  Елементарно Уотсън- много добре се краде от инфраструктура!

 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4281 Любопитно

  До коментар [#2] от "hasmokar":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Под "Рай " да разбираме "Ад"!

 27. 27 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Първо, след като БСП, при правителството на Станишев, го подреди с обещания, парите за които не са предвидени в бюджета, а той трябваше да ги изпълнява, ЕТИЧНО е и той да подреди с нетърпение очакваното СЕГА от БСП тяхно правителство ПО СЪЩИЯ НАЧИН. Второ, и на чираците (да ме прощава авторът) е ясно, че ако Боку спечели, той ще се справи с наложените разходи. БСП обаче няма да може. И трето, ако внимание ви се обръща само ако има достатъчно голям скандал", продължавайте да си хабите времето за провокиране на скандали. Имали сте бол време - изхабили сте го. Ние ще си живеем живота.

 28. 28 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  4,1% дефицит имаше Румъния последните години и то без Ковид. Ако държавата не развърже кесията ще има безработица и спад на БВП. Тоест след 1-2 години има два варианта - нисък дълг и по-малко БВП или по-голям брутен дълг и по-голямо БВП. И в двата варианта съотношението дълг/БВП ще е еднакво. При ниските нива на обслужване на дълг далеч по умно е да се харчи и да не се допуска рецесия. Логиката е, в една рецесия ще фалират хиляди фирми, които после ще им трябва по дълго време да се възстановят.Тоест това което прави правителството тук го правят всички развити икономики. Даже ние се справяме по-добре, защото предишните години, които бяха ръстови, ние правехме излишъци, а много държави не. Сега тези държави които бяха на дефицит, отиват много по-зле - с по-високи разходи за обслужване на дълга.
  —цитат от коментар 24 на Lazar Petrov


  +++++++++++++++++++++++++++++

 29. 29 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#23] от "Gretel":

  Що обръщаш внимание на чираци? Непрекъснато правят "открития", защото още не са си прочели книжките за кандидат-майстори (май "калфи" се казваше, ама не съм много сигурен).
  ...............................
  Беше ми писнало да ги гледам такива в НБ. Облещили поглед към тавана и пристъпят, гаче ли ходят върху облаци. Всичките, от първия до последния, разгадали най-великите тайни на битието.

 30. 30 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#21] от "Gretel":Герб някоя и друга магистрала ще оставят след управлението си, няма лошо, малко скъпички излязоха, но да не се заяждаме. Да не подценяваме обаче и мините, с които сериозно са се заели да обзаведат бюджет 2021. Един приятел беше написал във фейсбук, че следващият финансов министър ще е като сапьор, ако се гласуват безумните им предложения за харчове и нов дълг...
  —цитат от коментар 22 на boevbisser


  Ми имаме си подходящ кандидат - Румен Гечев.

 31. 31 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#16] от "boevbisser":Аз пък съм на мнение, че спрямо Западният свят бюджет 2021 е консервативен. Трябват поне още 4 милиарда дефицит та процентно да сме с ЕС. Защо умнокрасивите искате бюджет без дефицит само за България в цял свят не ни обяснявате.А иначе чрез доходите стимулиране на икономиката е най-справедливо. Потребителят избира какво да си купи.
  —цитат от коментар 17 на Да вярваме на истината


  ++++++++++++++++++++++++++

 32. 32 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Включително, но не само...

 33. 33 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#5] от "fpyyh":....което означава, че другите големи бюджети - тези на социално и здравно осигурителните фондове, се очаква да приключат годината с излишък."Щом има излишък не трябва реформа
  —цитат от коментар 7 на дерибеев


  Така си е.

 34. 34 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  бюджетите нямат никаква цел оствен пълненето на бездънните джобове на сараите...там са приоритетите, а за матряла трохички и да се спасява сам...с две думи завладяна държава...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 35. 35 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1557 Весело

  До коментар [#23] от "Gretel":

  Той май визира факта, че "болшинството от икономистите, вкл. Кейнс", да писали за икономически последствия от държавни харчове за икономиката, която имаш.
  Ние имаме внос от Китай и "нов" внос от Западна Европа. Освен ако не е важен за държавата алтруистичният момент: " Да помогнем на чуждите икономики, пък ние ще печелим от...нещо друго".
  Да не говорим, че магистралите верно са "тотал щета". Ще им е неудобно на хората да лежат по тях- кой би си почивал на перманентна строителна площадка?

  По темата:

  Ма к'во го грее биби как ще се оправят тия след него? Нали целта му е да се върне на бял кон в политиката някога, а ако иска това да се случи- точно такава основа на финансите на държавата трябва да постави. Хитър ни е като две стада лисици.
  А не вярвам българите да изберат екип, който наистина да моце да оправи неговите каши.

 36. 36 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3081 Весело

  До коментар [#23] от "Gretel":

  Аз съм крайно десен, Милтън Фридман ми е теоретичното, а Тачър - практическото знаме. Сигурно изглеждам старомоден в днешните времена, когато уж набедени десни политици ни харчат парите, винаги с най- добри намерения.

 37. 37 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3081 Весело

  До коментар [#30] от "gr52":

  Пу, пу, не дай боже, само като се сетя за Гечев ми прилошава. Но иначе - според мен поне, вдигане на разходи в година на криза без никакъв анализ, то Борисов не я знае думата, е лоша идея.

 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4281 Любопитно

  До коментар [#24] от "Lazar Petrov":

  До известна степен сте !Но дадем едно сравнение с Румъния-северните ни съседи трупат /както и ние/ , но прави впечатление , че се индексират ударно пенсии/ това води до стимулиране на частта на БВП-то -вътрешно потребление/ , а у нас ще се вземат заеми за едни изтребители/износ на пари/ или инфраструктурни проекти/ временен ефект за икономиката!Никой от властта не мисли за рязко намаляване на държавните хрантутници/ държавна и общинска администрация и т.н./!Освен това има един тънък момент в сравнение с Румъния , защото там ДДС-то е принципно по-ниско и държавата има къде "да маневрира" , докато у нас ставките са едни от най-високите в ЕС и освен това имаме ниска спрямо другите страни събираемост!

 39. 39 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4281 Любопитно

  До коментар [#5] от "fpyyh":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Бяха изтървани "златни години" за реформиране на тежката и многобройна държавна администрация и това ще пречи изключително занапред на финансовата рамка!

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7790 Неутрално

  Борисов да не се мъчи да фалира държавата, преди да си тръгне, за да може после да казва, колко са некадърни следващите.

 41. 41 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1557 Гневно

  До коментар [#40] от "Роси":

  Той не се мъчи.
  Той, до голяма степен, го постигна.

 42. 42 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  34 милиарда брутен външен дълг към 2020 година според БНБ!....... За вътрешен всич не се говори даже .....

 43. 43 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#36] от "boevbisser":

  “ Милтън Фридман ми е теоретичното”
  ——
  Без да визирам Вас, а по-скоро Фридман, теоретичната ви база е войнстващ наивитет, тясно групово самообслужване с плодовете на обществото, с нищо неразличаващо се от исканията, примерно, на група рязани читаци, емигрирали на запад, да са ползват от свободата да режат и зашиват онова там на жените си. Що? Ми и в двата случая зимат обществото като даденост. И игнорират на какво ще заприлича туй общество ако техните правила станат норма.

  И когато вашият “теоретик” спомене за любимата си свобода като “voluntarily shared consensus” ти иде да му изровиш кокалите и нежно да ги погалиш по черепчето —браво, мама, опитваш се да мислиш, опитай пак! Такава нелепост!, само-отричаща изначално сичкото, дето следва оттам нататък. Същото и за разбиранията му за ролята на държавата и свободния пазар. Та дайте да не му ровим кокалите, току виж сме му протрили черепчето от много галене.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 44. 44 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#29] от "gr52":

  “ Що обръщаш внимание”
  ——
  Нездрав интерес към глупости, кво да се прави... естетика на уродливото един вид

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 45. 45 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#35] от "Lilith":


  “ Нали целта му е да се върне на бял кон в политиката някога,”
  ——
  Или по-скоро — да остане. Дума да няма. Тия там, с мозъците на влечуги, без власт не могат да живеят

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 46. 46 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3081 Весело

  До коментар [#43] от "Gretel":

  Както и подозирах, Фридман не ти е любим. Както и да е, аз пък го харесвам, макар че е доста безсърдечен . Нейоми Клайн, една канадска писателка, журналист и философ, също не му е фен и на него, и на другите неолиберали - ако не си чела Шоковата доктрина, препоръчвам.

 47. 47 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#46] от "boevbisser":

  “ ако не си чела Шоковата доктрина“

  :) Аз съзнателно избегнах окъкването на чикагските момченца в Чили. Отделно взет провал не оборва непременно концепта. За да сработи кат experimentum crucis се искат години чесане по вратовете от много хора.

  А Наомито, по време на издаването на книгата беше много лъскава мадама, виждаше се дори от последния ред в салона. Тия от първите редове бяха в сексуален екстаз. Всяка религия си има божествата.

  Аз си харесвам последния ред, а още повече — големите виртуални сбирки от последната година... туряш си аватара, изключваш звука и си правиш каквото си искаш. Оперативките са друго нещо

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 48. 48 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Корумпираното некадърно правителство залага на кражбите в строителството, най-лесно осъществимите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 49. 49 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Към края на септември бюджетът е на излишък 790 милиона лева. Интересно ми е как Правителството ще изхарчи според авторът близо 13 милиарда лева за три месеца.
  —цитат от коментар 8 на Да вярваме на истината


  Ще ги изхарчи и още как!
  Стой и гледай!
  И после плащай сметката, ако не си държавен служител. :)

 50. 50 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#24] от "Lazar Petrov":

  Това въобще не е вярно!
  Важно е за какво се харчат парите, освен , че се харчат.
  Питам, примерно, с какво ще помогне наливането на милиони за +30% за увеличение на заплатите на държавните служители, които така или иначе са най-малко засегнати от кризата? М? Ще стимулира ритейла? Бг производството? Или купуването на нови коли?
  С какво ще помогне оставянето на несъбраното ДДС в джобовете на т.нар. "ртесторантьорски бизнес", чийто генезис всички знаем, заради по-ниската ставка?
  Извинете, но това са базови икономически постулати, които се учат по макроикономика в първи курс (айде някои от тях във втори). Поне преди ги учехме...
  Сметката , впрочем, ще яплатят и тези, които нищо не вдяват от икономика, но пък ще припяват,че ББ оставил поне нещо построено след себе си.
  Общо взето нищо ново от времето на "построеното" от бае ви Тошо в стил "Кремиковци"...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK