"Корона" мерките, които ще тежат дългосрочно

Увеличението с 50 лв. на всички пенсии трудно ще бъде спряно след първите три месеца на годината.

© Георги Кожухаров

Увеличението с 50 лв. на всички пенсии трудно ще бъде спряно след първите три месеца на годината.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Общо за 2020 и 2021 г. правителството предвижда дефицит от близо 10 млрд. лв. по консолидираната фискална рамка. Ако изключим негативния ефект на кризата с COVID-19 върху приходите, то големият ефект върху бюджета през 2021 г. минава през социалните разходи.


Когато преди една година правителството е внасяло бюджета за 2020 г., оценката за социалните разходи през текущата година, в т.ч. пенсии и обезщетения, е била за 14,8 млрд. лв. Днес оценката за социалните разходи през 2020 г. е за 15,8 млрд. лв., тоест ръст с около 1 млрд. лв. вследствие на актуализации на бюджета. Проектът за следващата година вече залага 18,2 млрд. лв. или увеличение с нови 2,4 млрд. лв. спрямо актуалната оценка за тази година.
Ключов въпрос пред бюджета е дали новите социални разходи са пряк отговор на пандемията


или имат по-скоро друг характер. От бюджетна гледна точка разходите по COVD-19 мерките могат да се запишат на отделен ред - мерки при извънредни ситуации, и на хартия да не тежат на дефицита с оглед фискалните правила. Така дефицитът реално е по-голям, но като махнем разходите за COVID-19 мерките, дефицитът пада и се влиза в националните правила от 2% дефицит на касова основа. Всички корона мерки, в т.ч. социалните, са разписани като единични - ще тежат на бюджета през 2021 г., но след това ще изчезнат. Дали обаче социалните мерки имат такъв характер?


Увеличението на пенсиите е най-голямата "корона" мярка през 2021 г. Над 800 млн. лв. са допълнителните разходи, които са свързани само с еднократни или извънредни стъпки - увеличението на минималната пенсия до 300 лв. ще струва 474 млн. лв., еднократното изплащане на 50 лв. към пенсиите за първите три месеца ще струва 318 млн. лв., а ваучерите за храна на стойност 120 лв. годишно за пенсионерите с пенсия от 301 до 369 млн. лв. ще струват 47 млн. лв. Тук дори не броим вдигането с 5% на всички пенсии през 2021 г., което вече няма как да влезе в "корона" мерките.


В голямата си част обаче, въпросните 800 млн. лв. няма да са еднократни. Минималната пенсия съвсем очаквано няма да се ревизира надолу, тоест


тези 300 лв. ще си бъдат дължими и през следващите години.


Увеличението с 50 лв. на всички пенсии също трудно ще бъде спряно след първите три месеца на годината. Опитът, в т.ч. от тази година, показва, че тръгне ли едно временно социално плащане, то много бързо се превръща в постоянно.


Отделно от това остава неясен въпросът дали пенсионерите с нова минимална пенсия от 300 лв. ще получат и тези 50 лв. отгоре през първите три месеца. В този вариант увеличението за тях е наистина чувствително - 220 лв. в първата половина на 2020 г., 250 лв. от юли 2020 г. и 350 лв. в началото на 2021 г.


Подобен казус възниква и при семейните помощи за деца или т. нар. детски надбавки. Отпадането на доходния критерий означава, че всяко едно дете в държавата ще се класира за помощ, а новият разход през 2021 г. ще е за 390 млн. лв. Почти невъзможно изглежда


как се допускат толкова много семейства до дадена помощ, а година по-късно това им се отнема.


Натуралните показатели в бюджета показват, че през 2021 г. общо 1 260 хил. деца ще се класират за "детски", а през 2022 г. техният брой ще е 491 хил. Казано с други думи, на близо 800 хил. деца трябва да им бъдат отнети детските през 2022 г. Това, чисто политически, няма как да се случи. Веднъж премахвайки доходния критерий, детските помощи най-вероятно ще останат за дълги години достъпни за всички семейства. Нищо чудно, тази "корона" мярка после цяло едно поколение да се опитва да я реформира и вкара в някакви рамки.


Тези два примера, които са и отчетливо най-големите в социалната политика, ясно показват, че сериозна част от уж еднократните социални разходи, свързани с коронавируса, всъщност ще прелеят и през следващите години. Очакванията, заложени в средносрочната бюджета рамка, че социалните разходи през 2022 г. ще се свият спрямо 2021 г. и съответно и дефицитът ще бъде по-лесно редуциран, са по-скоро пожелателни.


Липсата на извънредни инструменти и използването на обичайни в подпомагането на домакинствата - чрез пенсии и семейни помощи, ще тежи дългосрочно на бюджета. И докато всяка година се води спор за една или друга малка мярка - например за допълнителни 12 млн. лв. за подкрепа на дистанционното обучение, стотици милиони ще си вървят по течението, защото сме отменили доходният критерий в най-голямата социална програма.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Даваааайййй!!! Каквото и да направи правителството, трябва да се оплуе напоително! ОСТАВКА! Правителството създаде Ковид-19 с едната цел, да смаже протеста и икономиката! Долу хунтата! Да живеят отровните и техните последователи-гарант за светлото бъдеще на народа! Долу световния империализъм, който пречи на прогресивните отровни сили да заведат народа на оня светъл свят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Много от мерките засягат хора ,които не са в нужда и корона кризата не ги засяга по никакъв начин ,което си е разхищение на парите от данъците на хората ,които работят и рискуват много повече от онези ,които са си по домовете и си пазят здравето и живота , накрая те вземат повече от тези ,които са на работа .Срива в здравната система и ниското заплащане ще доведат до пълна невъзможност да се обслужват пациенти в нужда в болниците ,в тази насока нищо не се прави и се разчита на млади лекари ,на изнудване на специализанти и на мед сестри без образование и опит , да работят почти безплатно ,на фона на увеличени с милиарди суми за другите групи ,които нямат нищо общо с риска от корона чумата ,това ще изиграе много лоша шега на управляващите ,медиците няма да се съгласят с такива мерки ,нито с мижави 1000 лв .

 3. 3 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Каква пандемия, популистки мерки за предизборно пазаруване на електорат. Барем някой се върже на насраното мафиотско управление. Търсят доброволци за болниците, раздадоха пари на куцо и сакато, за редовите доктори и сестри нищо. ГРОБ-аджийска смрад.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 4. 4 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Любопитно

  В това време вчера НСИ публикува броя на смъртните случаи у нас от януари до май. Излезе, че са по-малко отколкото за същия период на миналата година. Нищо не твърдя, не отричам вируса, не обвинявам Бил Гейтс и не ходя по улицата със шапка от алуминиево фолио. Заземена! Просто не си обяснявам тази разлика. Вирусът трябваше да увеличи броя на починалите, поне според скромната ми логика. Някъде изчезнаха сърдечно-съдовите болести, раковите заболявания, катастрофите и нещастните случаи, да не изброявам всичко.

  Като се има предвид, че данните на НСИ не са в полза на мерките на правителството срещу короната, в този случай съм принуден да вярвам на статистиката.

  без подпис!
 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#4] от "Лопе де Вега":

  "В това време вчера НСИ публикува броя на смъртните случаи у нас от януари до май. Излезе, че са по-малко отколкото за същия период на миналата година."
  =============
  Ми кво искаш тогава? Даже и смъртността в страната пада.....

  Еретик
 6. 6 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Хайде да не наричаме "корона мерки" предизборния опит за купуване на гласове. Явно такса спокойствие стига само за махалите, а вече има нужда от повече политически шарани.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 7. 7 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Колко му е да разпоредят мерки без да компенсират хората по никакъв начин. Хората не искат мерките, защото остават без доходи за няколко месеца, без никакви обезщетения. Ако трябваше да си останат вкъщи и да си получават месечните възнаграждения от тези, които издават заповедите, никой нямаше да възразява.
  Нашият спасител е с пълни шкафчета, а дали са компромат или е грешка в личния му живот според изповедта пред Туск? Ако е второто със сигурност банкнотите са истински. И сега според волята на този човек ще се решава, каква ще е съдбатата за следващите няколко месеца на ученици и пенсионери, на лекари и пациенти, на безработни, работещи и пристигащи гастербайтери, на хора с някакъв малък бизнес.

 8. 8 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#7] от "ggot":

  Вие не знаете какви искате?
  Хем бюджетът бил на дефицит, хем държавата не подпомагала хората.
  Пълен ДБ ужас.

 9. 9 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Никой не е получил обезщетение за принудителното спирането на работа заради коронакризита. Само можете да благодарите на ДБ, че разкара протестите. Същите мерките със спирането на нощните заведения бяха в сила в началото на юли и отменени 1-2 дни след започването на големите протести и след изявлението Бойко пред иконата. Ако не бяха от ДБ и триото, досега гербаджиийте да са напуснали работните си места.
  Ти нали си компетентен, прецени, как ще се надцаквате Герб и ДБ и дали хората ще излезнат да свалят Герб или се крият заради ДБ.

 10. 10 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Който дойде на власт след изборите - дупе да му е яко. Всичко е предварително изядено. Живеем на двойна версия - лична и държавна.
  На гол гъз - Ф 16.

 11. 11 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  Всички се фокусират на отрицателните ефекти и парите за сервитьоите и хотелиерите. Обаче винаги има и положителни ефекти :)
  Както се казва - което не ни убива ни прави по-силни :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 12. 12 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  Сигурен съм, че нито ще измрем от вирОса, нито от глад.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 13. 13 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Даваааайййй!!! Каквото и да направи правителството, трябва да се оплуе напоително! ОСТАВКА! Правителството създаде Ковид-19 с едната цел, да смаже протеста и икономиката! Долу хунтата! Да живеят отровните и техните последователи-гарант за светлото бъдеще на народа! Долу световния империализъм, който пречи на прогресивните отровни сили да заведат народа на оня светъл свят!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  И на мен не ми е приятно, че Дневник изпаднаха до постоянното повторение на общо взето една и съща теза като в същото време спестяват каквито и да било критики към собствените си фаворити.

  Това, обаче, още не означава, че много от казаното си е истина - макар и често тенденциозно поднесена.

  Предупреждаваха ли за концентрацията на държавни средства в
  КТБ?
  Предупреждаваха.
  Някой послуша ли ги от правителството?
  Не ги послуша.

  Аз мисля, че са прави и за бюджета за следващата година.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Покрай многопосочните мнение за сегашната пандемия остана мистерия тоталната липса на ваксини за годишнте противогрипни ваксинации. И в аптеки и при лични лекари. И никаква реакция от никъде! Иначе ''Хоризонт'' ни призовава настоятелно да си купим ваксини. От къде?

 16. 16 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Тиквата си е комуне по образование, а ГЕРБ е лява и разточителна партия. Това стана особено ясно, когато една красива женанаправи видео и снимки в спалнята на ББ, докато той си нанкаше дълбоко.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Официално купуване на гласове с нашите пари, маскирано като противокризисен бюджет.
  Жална ни майка на нас-тия, дето пълним хазната с данъци!

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  най-кофти ковид мерките биха били парите да отидат в дюшеците, вместо в потребление. понеже малко пенсионери имат дюшеци са добри кандидати. държавните служители пък са другата крайност.

 21. 21 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  най-кофти ковид мерките биха били парите да отидат в дюшеците, вместо в потребление. понеже малко пенсионери имат дюшеци са добри кандидати. държавните служители пък са другата крайност.
  —цитат от коментар 20 на karatista


  какво точно потребление очаквате от пенсионерите.
  по-вероятно е да кътат парите, а най-наивните да ги изхвърлят през прозореца за някой ало-измамник

 22. 22 Профил на wqweto
  wqweto
  Рейтинг: 374 Неутрално

  какво точно потребление очаквате от пенсионерите.
  —цитат от коментар 21 на debruckere


  Потребление на лекарства!

 23. 23 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  До коментар [#21] от "debruckere":

  как какво? на тях най-много не им стигат парите и всяко увеличение на доходите им ще се върне обратно в храна и лекарства най-малко. при положение, че храните са поскъпнали с 20-30% напоследък е очевидно в какво потребление ще отиде.

 24. 24 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#21] от "debruckere":как какво? на тях най-много не им стигат парите и всяко увеличение на доходите им ще се върне обратно в храна и лекарства най-малко. при положение, че храните са поскъпнали с 20-30% напоследък е очевидно в какво потребление ще отиде.
  —цитат от коментар 23 на karatista


  Глупости!
  Просто ще консумират същото, но ще се опитват да заделят някакви пари "за черни дни"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK