COVID-19 като колективна травма. Има ли изход

Една травматична промяна не на всяка цена трябва да е лоша. Тя може да мобилизира ресурси, да активира иновативно мислене и творчески импулси.

© Юлия Лазарова

Една травматична промяна не на всяка цена трябва да е лоша. Тя може да мобилизира ресурси, да активира иновативно мислене и творчески импулси.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Втората вълна на пандемията от коронавирус е факт. Факт е и поляризацията на общественото мнение по цял свят за мерките, които могат да я овладеят. Факт е всеобщият климат на несигурност.


Това се все признаци, че живеем в ситуация на колективна травма.
Полският социолог Пьотр Стьомпка прави анализ на знаците, по които можем да разпознаем травматичния характер на социалната промяна:


- случва се бързо
- засяга големи групи хора
- радикална е
- неочаквана е


Когато дълбоки социални промени стават колективни културни травми, обществата реагират по следния емоционален начин:


- с общ климат на несигурност и страх,
- недоверие - както към хора, така и към институции,
- дезориентация по въпроса за колективната идентичност
- песимизъм по отношение на бъдещето


Ако погледнем пандемията COVID-19 и обществените реакции в България и по света през призмата на тези дефиниции, отговорът няма да е труден - ние живеем в ситуация на колективна травма.


Ние познаваме тези сипмтоми, те не са нови за нас. Промените през 1989 г. в българското общество могат да бъдат сравнени и описани именно по този начин.


Какво обаче е различно сега? Защо това е важно? Какво означава и какво променя това за нас?


Новото в ситуацията с пандемията е, първо, че ние я преживяваме заедно и едновременно с хора от целия свят и, второ, че можем да наблюдаваме и сравняваме себе си със другите.


Бягство или борба


В ситуация на стрес ние реагираме по един от двата възможни начина - с бягство или с борба. Травматичната ситуация е предизвикателство за всички нас, защото нито една от тези реакции не е възможна.


Травмата е преживяване на несъвместимост - между заплашителното събитие и личните възможности за справяне с него, свързано с чувство на безпомощност и дългосрочно разтърсване на чувството за света и за себе си.


Тогава идва реакцията на "замръзване", "смразяване", фрагментиране на действителността. Човек може да е недоволен, да кипи вътрешно от гняв, но няма къде да избяга, нито как да се бори.


Ако всеки от нас се върне към собствените си реакции от пролетта до днес, може да открие любопитни неща за себе си - в кой фрагмент от действителността избира да живее, какви чувства изпитва, кое точно "замръзва" или спира да е важно в живота му.


Любопитно е, че макар да ни се струва, че чувствата, които изпитваме, са лични и само наши, те са същите като тези, които изпитват милиони други хора.


"В ситуация на криза се активира общ резервоар от споделени чувства". Това са част от феномените, които описва един от най-изтъкнатите изследователи на големи групи от хора - американският психиатър и психоаналитик Вамик Волкан. Волкан е с огромен принос към разбирането на конфликтите в и между големите общности.


Общо усещане за регрес


Общото усещане за регрес и инфантилност става преобладаващо. В травматична ситуация всяка нация или отделна общност избира един специфичен "колективен травма-наратив", който става подходящ за мобилизиране. Този травма-наратив съдържа общо преживяване на несправедливост в миналото, свързан е с общи идеали, позволява преместването на агресията върху един общ враг.


Примери за това в нашата история има много - достатъчно е да се върнем към насилственото преименуване на българските турци през 1984/85 година и тогавашното мобилизиране на идеята за неправдата, нанесена от вековния поробител, която трябва да бъде поправена в името на възстановената въобразена идентичност.


Но ако се върнем към началото на световната епидемия през пролетта и националните наративи, избрани от европейските лидери тогава - можем да проследим именно връщането към този специфичен травма-наратив. Той съдържа общо национално преживяване в миналото.


В своите обръщения към нацията френският президент Еманюел Макрон, британската кралица Елизабет Втора и германската канцлерка Ангела Меркел използваха образи от или след Втората световна война. Френският президент Макрон беше първият, който употреби термина "война", британската кралица припомни бомбардировките, които тя самата беше преживяла в евакуация и общото чувство на солидарност пред заплахата, Ангела Меркел припомни ценностите на демокрацията, лишенията и солидарността след края на войната, помогнали за възстановяването на Германия от катастрофата. Това имаше своя положителен ефект.


По-късно, когато пандемията пламна в няколко месопреработвателни фабрики в Германия, министър-председателят на провинция Северен Рейн Вестфалия Армин Лашет обвини директно за "вноса" на вируса работниците от България и Румъния - за което беше подложен на унищожителна критика, особено след разкритията за недопустимите условия за работа и живот на работниците от Източна Европа.


Именно тази всеобща необходимост да се търси и посочи враг се оказва най-силната последица от пандемията. Тя подхранва и до днес множество конспиративни теории, които намират милиони привърженици.


Интересен би бил анализът на българския национален отговор и противоречивата правителствена политика от началото на пандемията до днес. Става въпрос за издаването и отменянето на заповеди в рамките на дни, липсата на прозрачност и ясно съотношение между реални факти и реални мерки. Вероятно каквото и да се беше случило, обществото щеше да бъде поляризирано. Но кой травма-наратив е способен да мобилизира обща солидарност? Има ли такъв?


Новото на ситуацията е, че имаме възможност да наблюдаваме, сравняваме и мислим - както и да анализираме доколко чувствата, които изпитваме, са наистина свързани с конкретната ситуация, а не идват от обкръжението ни - или от миналото. Можем ли да приемем, че носим лична отговорност за себе си и околните или вярваме, че ако "се снишим" и се правим, че няма криза, тя ще ни отмине по принципа на поговорката "върху храстите не падат мълнии"?


Травматичната промяна невинаги е лоша


Интересен пример за дискусии тези дни е Япония - докато Европа препоръчва ограничаване на пътуванията, японското правителство прие специална програма GO TO TRAVEL, за да активира туризма вътре в страната. Новото послание към японците "Пътувайте в Япония - ние плащаме половината" от края на юли е хит, а от началото октомври се разшири към столицата Токио. Засега няма данни, че тези пътувания увеличават броя на заразените с COVID-19. Усещането за грижа и солидарността са най-важните предпоставки за преодоляване на кризата.


Не бива да забравяме, че една травматична промяна не на всяка цена трябва да е лоша. Тя може да мобилизира ресурси, да активира иновативно мислене и творчески импулси. Тя може да бъде конструктивна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Винаги има изход и винаги има някакъв грип.
  Короната си шета доказано поне от 1985
  само дето сега е истерия по медиите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Хареса ми формулировката "колективен травма-наратив".

  Много добре описва кресчендото, както тук във форума, така и по медиите.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  Преписвайте от отличниците които се справят.

 8. 8 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  Преписвайте от отличниците които се справят.
  —цитат от коментар 7 на blondofil


  Преди всичко шведския модел, възрастни над 60 години с някакво друго основно заболяване да се изолират! Останалите който иска да си носи маска, ама доброволно!

  Иначе си съсипваме икономиката! В Германия за първите 9 месеца минус 10% БВП!

 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  Дианчето половинчато днес, що тъй? В Германия един особено умен немец пише, че по време на пандемия имали особено голяма нужда от имиграция. Щото щяло да бъде голяма грешка, ако не затвърдят постигнатите дотук успехи. Ако някой верва, че съм си го измислил -- в Ди Велт преди 2-3 дни.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  Оф! Няма втора вълна. Продължава си първата, която не е спирала.

 11. 11 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#9] от "Един вампир броди из Европа":

  Отчела се по една от стандартните опорки на РСЕ: възродителния процес

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 12. 12 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Може за някого 1989 г. 10 ноември да е бил ужас, кошмар, но за всички нас, останалите, беше нещо хубаво, надежда за избавление, приятна емоция. Няма "смразяване", има повече страх да не се минем, непрешителност за радикална промяна в живота ни, например да сменим града със селото, да спрем да мечтаем за екскурзии и пътувания, да не се събираме с близки, приятели и роднини на празници и да се концентрираме върху други, полезни в обстановката на епидемията дейности. Българите, а и всички европейци, са склонни да приемат желаното за действителност и се поставят в положението на жертви на конспиративни теории. Иначе, стресът като индивидуално или колективно, масово явление, е част от живота на човека. Човекът е роден да понася стрес, има механизми за компенсация и логичен, разумен изход от всяка ситуация. Умните, решителните китайци успяха изключително успешно да ликвидират короната в държавата си и днес 1,5 милиарда мислят единствено как да се спасяват от нашествието на заразени в чужбина китайци. Днес те не мислят за травматичен стрес от ковид-19, да се колебаят дали да бягат (от трън, че на глог), или да се борят! СТРЕСЪТ НЕ МОЖЕ ДА ОБЯСНИ ПО КАТЕГОРИЧЕН НАЧИН НИТО ЕДНО ПАТОЛОГИЧНО ЯВЛЕНИЕ!

 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  Оф! Няма втора вълна. Продължава си първата, която не е спирала.
  —цитат от коментар 10 на Vlado Nikolov


  За втора вълна може да се говори в страни, предприели енергични мерки да спрат първата: Австрия, Швейцария, Белгия, Нидерландия и т.н. На кривата за България забелязвам не един, а два опита, но половинчати.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  Друг пример - Израел. Жестока карантина, забрана за събиране, забрана за излизане (почти тотална). И това е през пролетта. Даваха ги за пример. Сега е още по - зле. За разлика от Швеция, където приеха всичко много по - спокойно.

 15. 15 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  То и в България казаха същото за пътуванията, но с друг аргумент - пълнете хотелите на приятелите на властта по морето.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 16. 16 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1076 Любопитно

  Не знам дали нямаше по-добре да се справим с вируса, ако икономиката си вървеше. Защото при нормална ситуация, без наплашени лекари, доста хора щяха просто да си изпълнят рецептата и да се лекуват успешно у дома. Сега с това спичане и паника - чакаш да стигнеш до пневмония и се молиш за внимание.

  А по-гадното е, че за някои хора мерките са като сбъдната мечта. Кефят се, че имат карт бланш да мачкат и дехуманизират другите, дори за дребни отклонения (Сложи си маската на носа, убиец на баби такъв!). В същото време реално проблемът с вируса е другаде, но се замита под килима. Но все пак има хора, които си мислят, че спирането на света е голямо благо, че някой им мисли доброто и ей утре ще потекат реки от мед и мляко, само да си носим маските...

  А истината е: трябва да сме супер радостни, че вирусът щади децата. Че за хора под 50г., с подходящо внимание и лекарства, не е по-рисково от грип. Че повечето починали са отвъд очакваната продължителност на живота. Че ако си здрав и в норми, имаш голям шанс да оцелееш.

 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#16] от "lil_alex":

  Имате много прагматично мислене но то за съжаление е присъщо за много малко хора. Тълпата е като инфантилно дете - непрекъснато изпада в крайни състояние - паника или еуфория. А и всички медии - традиционни, социални и т.н. допълнително усилват тия настроения.

 18. 18 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  Преписвайте от отличниците които се справят.
  —цитат от коментар 7 на blondofil


  Пандемия се брои наесен , вирусът няма да си тръгне ни след 5 , ни след 7 години и кой, как се в справил може да се види поне след 15 години.
  Ся ко да гледаме?
  Оперативни данни за момента?

  Тоталът след 10 години , може да е точно обратен .

 19. 19 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 197 Неутрално

  ...Иначе, стресът като индивидуално или колективно, масово явление, е част от живота на човека. Човекът е роден да понася стрес, има механизми за компенсация и логичен, разумен изход от всяка ситуация...
  —цитат от коментар 12 на bobhunter


  Лошото е, че като ефект от тези компенсаторни механизми, хората започват да приемат новото за нормално и така си продължават напред. И резултатът е, че неусетно започваме да се отказваме от неща, които сме имали и даже не се сещаме повече, че хората са правили революции аз отвоюването им.
  Едничкото, което ни остава е да бачкаме повече, щото да си стоим вкъщи.
  По принцип аз така си живея от много време и за мен тези промени не са нещо драматично. Но аз го правя, за да мога да се измъкна по-рано от тая гадна система и да спра да работя на 50 години примерно. Само дето ако това, което е в момента стане нормално, няма смисъл да се напъвам повече, а мога направо да се гръмна.

 20. 20 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 771 Неутрално

  За вашите травми лекове няма открити, няма открити

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8160 Неутрално

  "една травматична промяна не на всяка цена трябва да е лоша. Тя може да мобилизира ресурси, да активира иновативно мислене и творчески импулси. Тя може да бъде конструктивна."
  Това за нашата територия не се отнася.

 22. 22 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  Докато част от населението не е осъзнало важността на спазването на препоръките на лекарите разпространението на вируса няма да се ограничи.
  В Япония са го ограничили, но европейците са много далеч от дисциплината на японците и възприемат мерките не като предпазване за себе си и околните, а като ограничаване на личната свобода.

 23. 23 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#22] от "pamela":

  Препоръките на лекарите казват неща от рода на - ако имаш симптоми, стой у дома, чакаш да се влошиш и после на опашка пред болницата, ако има места.

  Така, обаче като се разболя детето ми - да не мислиш, че така направих? Отидохме при смел лекар на частно, който преглежда наживо и назначава ранно, резултатно лечение, прилагано у дома. Не те праща на тестове, не чака, не трепери от страх, а почва да лекува както знае за състояния от тоя тип, без да му пука корона ли е или морона.

  Ако бях следвала препоръките, трябваше да си причиним хилядократни мъки, уж да "предпазим лекарите".

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  Много хубав анализ на Диана Иванова, интересен, със спокоен тон, без да повтаря до болка познатото.
  Според мен, обикновените граждани имат повече възможности за реакция срещу травмата, политиците са тези, които трябва да внимават.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 26. 26 Профил на IliyaAndreev
  IliyaAndreev
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Да, има временно решение. Немският опит показва:

  Бедствието в българските болници, в мирно време, е резултат от липсата на лекарствена профилактика на персонала. Личните предпазни средства много помагат, но не осигуряват пълна защита. Всички работят в страх, изтощени са и обезверени. Скоро надеждна и безопасна ваксина няма да има и демотивацията расте.

  Единствената надежда е лекарствената профилактика с българския регистриран и напълно безопасен MoriVid (хидроксихлорохин), която остава за сега без алтернатива. Положителният опит на БКИ е сериозно доказателство (вж. съобщението по-долу). Университетът в Оксфорд покани БКИ да участва в световното изследване COPCOV.
  http://www.bta.bg/bg/c/OT/id/2296045

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Ceco
  Ceco
  Рейтинг: 5 Неутрално

  последните проучвания се изказват благосклонно към терапията с хидрокси-хлорокин, а вече има регистриран и на българския пазар

 29. 29 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Умрели от Ковид на 1 милион:

  Белгия -- 931

  Нидерландия -- 411

  България -- 158

  Ама дай да псуваме България, щото е лесно и модно.

  И бъдете здрави!

 30. 30 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 70 Весело

  Какво можем да кажем за "епидемията", освен, че според националния статистически институт, имаме рекордно ниска смъртност за изтеклата част от 2020, в сравнение с последните 5 години !!!!
  По-добре ковид, отколкото хепатит, стрес, сърдечносъдови заболявания ;)

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 31. 31 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 70 Неутрално

  До коментар [#30] от "hli32616303":

  Капиталистите и десните поне се надяваха, че ковид ще реши проблемите с ликвидността на пенсионната система, косвено и некадърността/ лакомията на частните пенсионни фондове, които не реализрат доходност.
  Ама уви... не умират...

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 32. 32 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  Докато част от населението не е осъзнало важността на спазването на препоръките на лекарите разпространението на вируса няма да се ограничи.В Япония са го ограничили, но европейците са много далеч от дисциплината на японците и възприемат мерките не като предпазване за себе си и околните, а като ограничаване на личната свобода.
  —цитат от коментар 22 на pamela


  Многократно съм давал съвсем, съвсем простички примери от Реалния Живот.
  КАК строежите не бяха спирани и как там не може да има дистанция, как е в заводи и цехове, колко човека са заедно в АЕЦа , в ТЕЦовете , в Идеал-Стандарт и т.н.

  И съм питал КАК ХОРАТА да спазят мерките?
  Да не ходят на работа или що?

 33. 33 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  Докато част от населението не е осъзнало важността на спазването на препоръките на лекарите разпространението на вируса няма да се ограничи.В Япония са го ограничили, но европейците са много далеч от дисциплината на японците и възприемат мерките не като предпазване за себе си и околните, а като ограничаване на личната свобода.
  —цитат от коментар 22 на pamela


  Многократно съм давал съвсем, съвсем простички примери от Реалния Живот.
  КАК строежите не бяха спирани и как там не може да има дистанция, как е в заводи и цехове, колко човека са заедно в АЕЦа , в ТЕЦовете , в Идеал-Стандарт и т.н.

  И съм питал КАК ХОРАТА да спазят мерките?
  Да не ходят на работа или що?

 34. 34 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  Умрели от Ковид на 1 милион:Белгия -- 931Нидерландия -- 411България -- 158Ама дай да псуваме България, щото е лесно и модно.И бъдете здрави!
  —цитат от коментар 29 на m.konstantinov


  Южна Корея - 9.
  А, да и икономиката си върви. Най-добре да ги бомбардираме, дават повод да се мисли, че нашите велможи са глупаци.

 35. 35 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Трябва да накараме Китай да си плати щетите който продължава да трупа стотици милиарди от кризата.

  Марс е изконна Американска територия!
 36. 36 Профил на vok45683625
  vok45683625
  Рейтинг: 79 Неутрално

  Дианчето половинчато днес, що тъй? В Германия един особено умен немец пише, че по време на пандемия имали особено голяма нужда от имиграция. Щото щяло да бъде голяма грешка, ако не затвърдят постигнатите дотук успехи. Ако някой верва, че съм си го измислил -- в Ди Велт преди 2-3 дни.
  —цитат от коментар 9 на Един вампир броди из Европа


  Имате превдив красавицата от Монтана и нейните поредни плоски писания? Интересно ако Тръмп спечели втори мандат, дали ще продължи да финансира това подобие на Свободна Европа?

 37. 37 Профил на vok45683625
  vok45683625
  Рейтинг: 79 Неутрално

  Много хубав анализ на Диана Иванова, интересен, със спокоен тон, без да повтаря до болка познатото. Според мен, обикновените граждани имат повече възможности за реакция срещу травмата, политиците са тези, които трябва да внимават.
  —цитат от коментар 25 на etty1


  Този така наречен анализ е нищо повеме от преписано оттук-оттам и адаптирано от немски медии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK