Сега търпим ефекта от неспазването на мерките срещу вируса

Това, което се случва с училищата, е мек модел на т.нар. опит да придобием обществен имунитет. Този модел се проваля.

© Георги Кожухаров

Това, което се случва с училищата, е мек модел на т.нар. опит да придобием обществен имунитет. Този модел се проваля.Пред БНР пулмологът проф. Коста Костов коментира развоя на пандемията в страната, бума на заразени в училищата и сред медицинските специалисти, както и реакцията на правителството.


В рамките на ЕС не сме най-зле, но проблемът е, че нашата здравна система не може да се сравнява с техните.


Очаквано стигнахме до тази ситуация. Мащабно проучване на колеги от Шотландия сочи, че след като се отворят училища, ръстът на новоефектираните е минимум с 25%. Но забележете - необходими са две, три до четири седмици, за да се прояви този ефект.
В момента консумираме най-вече ефекта от започването на учебната година.


И това опровергава всички скептици, които казват, че децата не разпространяват инфекцията. Това е абсолютно несъстоятелно. В момента имаме над 500 заразени ученици и над 500 заразени учители, но можете да бъдете сигурни, че са много повече.


Сега е моментът да преосмислим нашето отношение към мерките. И да разберем, че това, което се случва с училищата, е мек модел на т.нар. опит да придобием обществен имунитет. Този модел се проваля. Стадният имунитет е вреден за обществото и води до тежки последствия.


По отношение на училищата решенията за мерки трябва да се вземат централно. Аз обаче си мисля за най-малките ученици, които не могат още да пишат и четат - как това би станало онлайн. Разбира се, трябва да се има предвид, че условията в училищата са различни в едно село и в голям град. Необходима е медицинска експертиза за това.


Що се отнася обаче за обществото,


предприемането на локални мерки е адекватно решение.


Защото ситуацията в различните места е различна. Вижте Германия как подхожда към България - някои градове имат преференции, други имат ограничения при пристигане в Германия. Ние трябва да постъпим по същия начин. Трябва да се даде свобода на местните власти да вземат решения - там има лекари, там има компетентни хора, медицински щабове.


Трите най-добри противоепидемични мерки всички ги знаем - маски, дистанция, дезинфекция. Под дистанция се разбира да се ограничи възможността хората да влизат в директен контакт под 2 м. Тоест във всички случаи на места, където това не може да бъде спазено, трябва да бъдат въведени ограничения. Такива места са стадионите, нощните заведения. Това, че на стадионите се пускат 30%, 1000 души няма никакво значение. Когато има гол - какво се случва? А когато излязат младежите от стадиона на тълпи?


В дискотеките танцуването става на групи, там може да има двама-трима, които разпространяват по-често и по-интензивно инфекцията, и цялата дискотека ще пламне.


В ресторантите нещата са по-различни. Там може да бъде спазена дистанцията.


Кой храни илюзията, че като наложиш мерки на стадионите, те ще бъдат спазени? Ние се провалихме като общество, което не можа да осъзнае и да наложи на политиците това решение за адекватни мерки.


Не вярвам в конспирации, вярвам в науката. Експертите навреме предупредихме управляващите, че ще се случи това, което се случва сега. Неслучайно в София сега нещата са така. Нищо няма да загубим, ако временно спрем възможността да спрем събирането на много хора на едно място. Но държавата да помисли да компенсира тези собственици.


С мерки жертвите ще са много по-малко. Проучване сочи, че ако отсега нататък до февруари 2021 г. не се спазват никакви противоепидемични мерки, САЩ ще загуби 1 млн. души. Ако се наложат рестрикции, ще загубят 500 000 души.


Ако към тези рестрикции се наложи стриктно носене на маски, ще спечелят още 100 000 живота.


Локдаунът не е решение, а ако се наложи нов, то той трябва да е не по-малко от 60 дни, за да има някакъв ефект, това обаче ще нанесе щета върху всички - ще пострадаме и икономически, и психически. Представете си какъв стрес е това към малките деца. Сега търпим ефекта от неспазването на мерките


Ако не се мобилизира цялото общество, нищо чудно да достигнем до полевите болници. В болница "Света Анна" леглата за ковид са запълнени. Вече сме на границата на възможностите на здравната система, а те не са много. Управлението на здравната ни система тепърва ще разбере какви фатални грешки бяха допуснати в годините.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Човекът почна хубаво, искаше да представи изследване, но журналистката го прекъсна и трябваше пак да се говори ан гро, което аз не можах да изтърпя.

 2. 2 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  Кръчмаря с мазната коса е по-важен от живота на хората! Лумпените на стадиона са по-важни от живота на хората!.....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Призивът към приятели и съмишленици да спазват предпазните мерки, когато са на протест. Не очаквайте всички да се съобразяват, за да го правите и вие. Колкото повече хора прилагат мерките, толкова по-ниски са рисковете, затова поведението на всеки един човек е важно
  по Свободна Европа

 4. 4 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1614 Разстроено

  Значи хем знаели какво ще стане, хем не се подготвили, доколкото могат, хем отворили училищата, хем хората виновни... Ашколсун!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 5. 5 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Сега търпим ефекта от избирането на обслужващ персонал за министър председател!

 6. 6 Профил на vld
  vld
  Рейтинг: 462 Неутрално

  За първи път се съгласявам с мнението на д-р Костов

 7. 7 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  Истинатс е друга. Март месец пресолиха манджата, вързаха хората и след това гузно се покриха. Като вържеш някого и после го 8твържеш, той започва да се държи в общия случай, като отвързан.

 8. 8 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 674 Неутрално

  В област Видин има най-малко училища в България и затова и коронавирусът е най-малко.

 9. 9 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  До коментар [#5] от "L Glassman":

  Попадение! С добавка, че положението се влоши рЕзко, когато обслужващият персонал забрави от къде е тръгнал и си повярва.

 10. 10 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1297 Весело

  Поредният учЕн, на който хората са виновни! Мерки? Беше напълно ясно, че няма да се спазват мерки, защото не успяха да убедят хората, че са ефективни, а и те не са. Почти никаква работа не вършат тия мерки на практика. Погледнете Франция и Испания. Там имаше яки мерки и през лятото - маски на открито и т.н.. Сега там заболяемостта е най-висока. Друго трябваше да направят нашите "умни" властимащи, посъветвани от учЕни като този професор - трябваше да подготвят здравната система за есенния пик, който всички предричаха. Трябваше да подготвят временни помещения във всяка болница. Трябваше да се определят и подготвят лекари, медицински сестри, които, ако се случи пикът, да се отделят от основните си занимания и да се пренасочат към лечение на пациенти с коронавирус. За времето на подготовка и пренасочване - 10000 лева заплата на лекар, 6000 лева заплата на медицинска сестра, 3000 за санитари. Доброволци щяха да се намерят при подобни нива на заплащане. Трябваше да се закупят предпазни средства и медикаменти, да се изготвят планове за действие и т.н и т.н. Нашите калинки на власт какво направиха? Обикаляха насам-натам из страната и констатираха, даваха интервюта и прочее безсмислености. И за капак искат да ме изкарат мен виновен, че не спазвам наложените мерки - да ходя с маска по безлюдната улица, докато отивам на работа, защото това е следващият им ход - да наложат някаква идиотска мярка като маски на открито НАВСЯКЪДЕ или нещо друго също толкова идиотско и безсмислено, която няма да се спазва от голям процент хора, които да се посочат с пръст за виновни за създалата се ситуация, вместо калинките на власт, които бездействаха половин година ...

 11. 11 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Аз не мога да разбера, защо населението си мисли, че на държавниците им пука за живота им. За тях всичко са гласове за избори.

 12. 12 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Глупости, ама пълни ..

  Заразяването ставаше и става НА РАБОТНИТЕ МЕСТА на хората.. което явно се вижда от фактите!
  А хората ходехме на работа, СЪГЛАСНО МЕРКИТЕ!

  Показвахме на КППтата бележка, сотавяхме декларация и отивахме в цехове, заводи, по строежи , в кравеферми, кланици, колбасарски фирми, логистични паркове , ТЕЦове..

  То ТОВА БЯХА МЕРКИТЕ.. и съгласно тях си с действаше!

 13. 13 Профил на KERUX
  KERUX
  Рейтинг: 806 Гневно

  "Сега търпим ефекта от неспазването на мерките срещу вируса"

  Глупости и отново глупости!
  И кои мерки по-точно не спазваха в по-дисциплинираните европейски държави, а пък вижте - там паниката същата?!

  И защо всички спряхте да говорите за непослушната Швеция?! Защото фактите говорят, а те, мили паникьори, в момента никак не ви изнасят.

  Смърт за световния ковидизъм!
 14. 14 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 775 Неутрално

  И друго не схващам. Защо правителството не призовава за ограничаване на контактите и карантиниране на хронично болните. Ако имаше една подобна кампания, всеки щеше да се чувства задължен да ги пази. А те решиха да стягат ученици, фенове, купонясващи и сходни групи, на които не им пука.

 15. 15 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Спокойно можем да се лишим от мачове, барове и дискотеки. От масови сватби и чествания. Това засяга много малък контингент от бизнеса и няма да попречи на икономиката. И компенсирането на засегнатите би излязло по-евтино на държавата, отколкото срутването на здравната система, която без друго е на ръба.

  vesela
 16. 16 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 341 Неутрално

  НЕ ОТИВАЙТЕ НА РАБОТА, ЗА БОГА!

  Там се заразявате, а после и разнасяте вируса ..
  Ето и факти:

  -----------------------
  И ей ги заразените:

  "..29.09.2020 г. — 49 работници от цех в Айтос са заразени с коронавирус"

  "град Сърница има шест жени работнички в цех за облекло в града. "

  "21.05.2020 г. — Разраства се огнището на коронавирус в най-големия завод в Пазарджик, съобщава БНР"

  "13 нови заразени с Covid-19 в Сърница"

  "51 станаха случаите на коронавирус в цеха за играчки в ...btvnovinite.bg ›
  Разраства се заразата от COVID-19 на територията на Община Доспат"

  "Ковид-19 плъзна в предприятие в Ямбол, тестват 670 работници. Заразените 10 човека са работили в един цех. 15.09.2020 "

  Не отивайте на работа - останете си в мекото легло!
  Само така можем да ударим по вируса - всички заедно

 17. 17 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Значи хем знаели какво ще стане, хем не се подготвили, доколкото могат, хем отворили училищата, хем хората виновни... Ашколсун!
  —цитат от коментар 4 на Хриси


  Има архив на статиите тук, може да видиш какво е публикувано от него на 16.09.,като е цитирал изследвания и фактология. В общи линии е било очаквано, но докато има идиоти да вярват на медийни звезди като Мангъров няма да станат по-добре нещата.

 18. 18 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 525 Гневно

  Това е нова порция манипулативна информация.
  На никой ли не му прави впечатление, че заразените учители са колкото заразените ученици. Че децата се заразяват вкъщи от семейството, а не в училище. И че нямаме клъстери от изпозаразени съученици. Изпозаразяват се учителите един друг, а учениците не, странно нали?
  Опасни са родителските срещи, учителската стая, но не и децата, особено малките.
  От април месец е доказано, че децата не са разпространители и е обяснено защо.
  И пак се дрънкат глупости.

 19. 19 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Това е нова порция манипулативна информация. На никой ли не му прави впечатление, че заразените учители са колкото заразените ученици. Че децата се заразяват вкъщи от семейството, а не в училище. И че нямаме клъстери от изпозаразени съученици. Изпозаразяват се учителите един друг, а учениците не, странно нали?Опасни са родителските срещи, учителската стая, но не и децата, особено малките.От април месец е доказано, че децата не са разпространители и е обяснено защо.И пак се дрънкат глупости.
  —цитат от коментар 18 на petiopit


  а стига бре? кой доказа още април, че децата не са заразоносители?

 20. 20 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Спокойно можем да се лишим от мачове, барове и дискотеки. От масови сватби и чествания. Това засяга много малък контингент.
  —цитат от коментар 15 на vesela


  Медиците?
  Те са основната заразена група май??

  Дали са били, все на барове и по дискотеки??
  Спрете се бе, лекари ... стига сте танцували по масите ..

  ИНАЧЕ ХОРАТА СЕ ЗАРАЗЯВАХА И ЗАРАЗЯВАТ НА РАБОТА!
  Съгласно Мерките!

  Имаш документи, оставяш ги на КППто и отиваш на строежа!

  Така се прави, това ни дава сили!

 21. 21 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Спокойно можем да се лишим от мачове, барове и дискотеки. От масови сватби и чествания. Това засяга много малък контингент от бизнеса и няма да попречи на икономиката. И компенсирането на засегнатите би излязло по-евтино на държавата, отколкото срутването на здравната система, която без друго е на ръба.
  —цитат от коментар 15 на vesela


  явно не можем, ежечасово някои от тези сектори ни обяснява как не можем.

 22. 22 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1159 Разстроено

  „Ако към тези рестрикции се наложи стриктно носене на маски, ще спечелят още 100 000 живота.“

  Пробвайте да го обясните това на проф. Иво Христов, Пламен Пасков или на някой от многото им последователи. Успех, пожелавам! 🙃

 23. 24 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 583 Весело

  И друго не схващам. Защо правителството не призовава за ограничаване на контактите и карантиниране на хронично болните. Ако имаше една подобна кампания, всеки щеше да се чувства задължен да ги пази. А те решиха да стягат ученици, фенове, купонясващи и сходни групи, на които не им пука.
  —цитат от коментар 14 на Lazarus


  Вие от явно скоро сте дошли на гости от друга планета, че се питате за тези неща

 24. 25 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 583 Неутрално
 25. 26 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#18] от "petiopit":

  Доста ти е старичка информацията. През април така разправяха за децата, през септември се оказа, че децата са едва ли не супер разпространители. https://www.princeton.edu/news/2020/09/30/largest-covid-19-contact-tracing-study-date-finds-children-key-spread-evidence

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 26. 27 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До [#5] от "L Glassman":
  Топно така. И хората копират модела на Тулупа с носене на маска на брадата, или в най-добрия случай им стърчат носовете.

 27. 28 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Слушах го по радиото.Сега го прочетох отново и виждам колко точно говори. За съжаление идиотите си знаят своето.

 28. 29 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  НЕспазването на никакви мерки и лежерното разхождане на всички по курорти и заведения , доведе до масовото разпространение на короната ,училищата само доразпространиха това ,което учениците успяха да съберат през лятото ,а и много учители също донесоха от вън инфекция в училищата , нещата вече са изтървани и всеки ще разбере истината за ковида от първо лице ,ама в дома ,не в болницата и на стадиона ,защото там ще има легла ,ама няма кой да му слугува .

 29. 30 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  "Мерките" с изключения на хигиената и дистанцията са напълно неефективни и ненужни. Разни "затваряния " само вредят , а за да вярваш в намордниците трябва д си много т*** парче .Повечето хора разбират само от теста че са тежко болни , т.е. болни са само за статистиката.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 30. 31 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 583 Весело

  „Ако към тези рестрикции се наложи стриктно носене на маски, ще спечелят още 100 000 живота.“Пробвайте да го обясните това на проф. Иво Христов, Пламен Пасков или на някой от многото им последователи. Успех, пожелавам! 🙃
  —цитат от коментар 22 на Zippie  Поредният учЕн, на който хората са виновни! Мерки? Беше напълно ясно, че няма да се спазват мерки, защото не успяха да убедят хората, че са ефективни, а и те не са. Почти никаква работа не вършат тия мерки на практика. Погледнете Франция и Испания. Там имаше яки мерки и през лятото - маски на открито и т.н.. Сега там заболяемостта е най-висока. Друго трябваше да направят нашите "умни" властимащи, посъветвани от учЕни като този професор - трябваше да подготвят здравната система за есенния пик, който всички предричаха. Трябваше да подготвят временни помещения във всяка болница. Трябваше да се определят и подготвят лекари, медицински сестри, които, ако се случи пикът, да се отделят от основните си занимания и да се пренасочат към лечение на пациенти с коронавирус. За времето на подготовка и пренасочване - 10000 лева заплата на лекар, 6000 лева заплата на медицинска сестра, 3000 за санитари. Доброволци щяха да се намерят при подобни нива на заплащане. Трябваше да се закупят предпазни средства и медикаменти, да се изготвят планове за действие и т.н и т.н. Нашите калинки на власт какво направиха? Обикаляха насам-натам из страната и констатираха, даваха интервюта и прочее безсмислености. И за капак искат да ме изкарат мен виновен, че не спазвам наложените мерки - да ходя с маска по безлюдната улица, докато отивам на работа, защото това е следващият им ход - да наложат някаква идиотска мярка като маски на открито НАВСЯКЪДЕ или нещо друго също толкова идиотско и безсмислено, която няма да се спазва от голям процент хора, които да се посочат с пръст за виновни за създалата се ситуация, вместо калинките на власт, които бездействаха половин година ...
  —цитат от коментар 10 на Иполит Матвеевич


  Никъде не е имало "яки" мерки лятото - спекулация.
  Вие явно не разбирате смисълът на думата "доброволец" .
  Никой не ви кара ВЕЧЕ да ходите с маска по безлюдна улица - отново спекулация.
  Няма как да подготвиш здравна система за нация от мангъровчета

 31. 32 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 791 Неутрално

  В Швеция от 14 дни има карантина във всички големи градове. Шведите не зачетоха науката и сега си плащат с лихвите.

 32. 33 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  То неспазването си беше държавна политика.
  Да не би мат'ряла да серазсърди и да не гласува за ГЕРБ :)

 33. 34 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Още в началото на пандемията шведите обясняваха, че този вирус е като цунами и не може да бъде спрян - ще премине през всички страни. И при тези със строги мерки, и при тези с меки мерки, и при тези без никакви мерки накрая резултатът ще е почти еднакъв. Тогава ги обявиха за луди и всички полагахме героични усилия да спрем вируса. Единственото, което спря беше икономиката.
  Сега пак упражнения за луди - носенето на маски на открито щяло да намали заболеваемостта с 30% (според здравния министър). Добре, носиме маски, айде да видим дали ще излезе сметката.
  П.С. Много ми е интересно, според щаба, какъв процент от населението на България се е срещал с коронавируса от началото на пандемията.

 34. 35 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 583 Весело

  Кат не ви кефят мерките - отскочете до Китай, там КОВИД вече няма

 35. 36 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#25] от "limbize":

  А ти да беше прочел последните абзаци. В статията е писано за 2 различни изследвания. За съжаление мина време и не ми се търсят оригиналните резултати от изследването. Може сам да поровиш.

  До коментар [#26] от "Хриси":

  Че децата са суперразпространители го повтарят от началото до днес. Това е по аналогия с други заразни болести. Но факта си е факт. Вече имаме стотици положителни деца и никъде няма изпозаразяване на деца съученици или в детска градина. Очевидно тази болест е различна.

 36. 37 Профил на sbk59434786
  sbk59434786
  Рейтинг: 20 Неутрално

  В Швеция от 14 дни има карантина във всички големи градове. Шведите не зачетоха науката и сега си плащат с лихвите.
  —цитат от коментар 32 на Dimitar Kunev


  Не успах да открия информация за въведена карантина в Швеция. Може ли линк?

 37. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Докторите се взеха много на сериозно. Да не стане така, че да започнат да ги бият и други, не само циганите?

 38. 39 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Мерките" с изключения на хигиената и дистанцията са напълно неефективни и ненужни. Разни "затваряния " само вредят , а за да вярваш в намордниците трябва д си много т*** парче .Повечето хора разбират само от теста че са тежко болни , т.е. болни са само за статистиката.
  —цитат от коментар 30 на Иван


  моля тогава следващият път като отидете на чалготека да спазвате дистанция и хигиена

 39. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До 35:"limbize"...Кат не ви кефят мерките - отскочете до Китай, там КОВИД вече няма..."

  Будалите вярват.

 40. 41 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Аз не мога да разбера, защо населението си мисли, че на държавниците им пука за живота им. За тях всичко са гласове за избори.
  —цитат от коментар 11 на Lazarus


  мен ми е ясно, че на боко грам
  не му пука за нищо, освен
  да си харчи парите, които крадна
  и за никого, освен командващия
  лейтенант на путин в България доган.
  иска някой да му гарантира, че няма
  да го вакарат в кауша. ма май и
  путинските чепиги (разбирай доган)
  не му осигуряват тая сделка. сигурно и са го
  записали как дава парата от чекмеджето на
  пашата и манолов за да я транспортират в катар.

 41. 42 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  В цял свят случаите се увеличават заради вируса, само тук заради мерките.

 42. 43 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иполит Матвеевич":

  и аз така мисля.

 43. 44 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1792 Весело

  А бе, колко умряха от заразените наши политици?!?
  Или тази много зла болест политиците у нас
  и навсякъде по земното кълбо все ги жали и не ги мори!

 44. 45 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  "Очаквано стигнахме до тази ситуация. Мащабно проучване на колеги от Шотландия сочи, че след като се отворят училища, ръстът на новоефектираните е минимум с 25%. Но забележете - необходими са две, три до четири седмици, за да се прояви този ефект."

  Цяло лято децата бяха заедно по градинки, молове спортни площадки и пр., почти без предпазни мерки и никакъв бум... Сега тръгннаха на училище и скок с 25% ?

  I Want To Believe
 45. 46 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#25] от "limbize":А ти да беше прочел последните абзаци. В статията е писано за 2 различни изследвания. За съжаление мина време и не ми се търсят оригиналните резултати от изследването. Може сам да поровиш. До коментар [#26] от "Хриси":Че децата са суперразпространители го повтарят от началото до днес. Това е по аналогия с други заразни болести. Но факта си е факт. Вече имаме стотици положителни деца и никъде няма изпозаразяване на деца съученици или в детска градина. Очевидно тази болест е различна.
  —цитат от коментар 36 на petiopit


  Явно вие не разбирате какво четете, говори се за различен интензитет на заразяване, а не липсата му. В предишни публикации, Костов описва случай в Израел, след училищата са определени като огнища със значителен принос за разпространението на вируса.

 46. 47 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  Сега търпим ефекта от липсата на адекватни мерки срещу вируса.

  Sic transit gloria mundi
 47. 48 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#45] от "2.5":

  Умнико, едно е навън, на слънце и чист въздух, друго е заврян с поне още 25 деца в малко стайче без вентилация. Като играеха навън децата тъпчеха ли се из претъпкания транспорт? Акъл море патки пасе!

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 48. 49 Профил на Ana Toneva
  Ana Toneva
  Рейтинг: 87 Неутрално

  Какви мерки още? Едни маски не искаме да слагаме и ги горим по протестите.
  Няма смисъл от други мерки, защото няма да се спазват.
  Вирусът е непредвидим и когато всеки от нас се окаже, че познава някой с трагичен край от Ковид , сами ще си сложим мерки.
  Жалко, че някои загубили доверието във всякакви институции прехвърлят това недоверие и върху учените- специалисти.

 49. 50 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1089 Неутрално


  До коментар [#39] от "limbize":

  Който го е страх никои не го кара насила (както сега карат хората да носят намордници) да ходи на чалготека , още повече че на по голяма част от "рисковата " група сиромашките пенсиите в БГ не стигат за чалготека , а само за хляб , сметки и лекарства(често и за това са малко).

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 50. 51 Профил на vok45683625
  vok45683625
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Истинатс е друга. Март месец пресолиха манджата, вързаха хората и след това гузно се покриха. КЗабато вържеш някого и после го 8твържеш, той започва да се държи в общия случай, като отвързан.
  —цитат от коментар 7 на 3biri


  Забраната за разходки и спорт в парковете и на Витоша, на слънце, е било ГРЕШКА, но оттам натък разпасването на простащината в Бълггария ще доведе до множество жертви, защото в България, както е казал и д-р Костов, лекари и медицински сестри няма, в чужбина са! Централна Европау усети новата вълна като започна учебната година, само че в Германия там където се учи, се спазват дрантични мерки, маски, проветряване задължително ПРЕДИ, СЛЕД И ПО ВРЕМЕ на учебен час! Кой в България спазва подобни мерки? Чехия също си въобрази, че е по-силна от вируса и сега си плаща, само че чешкото здравеопазване не е като българското, а и е на границата с Германия и вече и дават помощ! На България кой ще помогне?! Ако оцелеете тази зима,при това здравеопазване, на Господ трябва да благодарите.Само той може да спаси България.

 51. 52 Профил на vok45683625
  vok45683625
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Истинатс е друга. Март месец пресолиха манджата, вързаха хората и след това гузно се покриха. КЗабато вържеш някого и после го 8твържеш, той започва да се държи в общия случай, като отвързан.
  —цитат от коментар 7 на 3biri


  Забраната за разходки и спорт в парковете и на Витоша, на слънце, е било ГРЕШКА, но оттам натък разпасването на простащината в Бълггария ще доведе до множество жертви, защото в България, както е казал и д-р Костов, лекари и медицински сестри няма, в чужбина са! Централна Европау усети новата вълна като започна учебната година, само че в Германия там където се учи, се спазват дрантични мерки, маски, проветряване задължително ПРЕДИ, СЛЕД И ПО ВРЕМЕ на учебен час! Кой в България спазва подобни мерки? Чехия също си въобрази, че е по-силна от вируса и сега си плаща, само че чешкото здравеопазване не е като българското, а и е на границата с Германия и вече и дават помощ! На България кой ще помогне?! Ако оцелеете тази зима,при това здравеопазване, на Господ трябва да благодарите.Само той може да спаси България.

 52. 53 Профил на vok45683625
  vok45683625
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Истинатс е друга. Март месец пресолиха манджата, вързаха хората и след това гузно се покриха. КЗабато вържеш някого и после го 8твържеш, той започва да се държи в общия случай, като отвързан.
  —цитат от коментар 7 на 3biri


  Забраната за разходки и спорт в парковете и на Витоша, на слънце, е било ГРЕШКА, но оттам натък разпасването на простащината в Бълггария ще доведе до множество жертви, защото в България, както е казал и д-р Костов, лекари и медицински сестри няма, в чужбина са! Централна Европау усети новата вълна като започна учебната година, само че в Германия там където се учи, се спазват дрантични мерки, маски, проветряване задължително ПРЕДИ, СЛЕД И ПО ВРЕМЕ на учебен час! Кой в България спазва подобни мерки? Чехия също си въобрази, че е по-силна от вируса и сега си плаща, само че чешкото здравеопазване не е като българското, а и е на границата с Германия и вече и дават помощ! На България кой ще помогне?! Ако оцелеете тази зима,при това здравеопазване, на Господ трябва да благодарите.Само той може да спаси България.

 53. 54 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Когато генерал Мутафчийски каза, че ще се мре, ама яко ще се мре, олигофрените се хилеха. Те ви сега...

 54. 55 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  на Господ трябва да благодарите.Само той може да спаси България.
  —цитат от коментар 53 на vok45683625

  Еретик , какъв Господ само бащицата слънце Боко Кратунов може да ни спаси от злочестата съдба на ЯКОТО умиргане предречено от неговия пророк!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 55. 56 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  На мерките се подиграваха,
  сега резултатите ги видяха.

 56. 57 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 875 Неутрално

  На мерките се подиграваха,сега резултатите ги видяха.
  —цитат от коментар 56 на Michael Jordan


  Мхъ, това е само прегледът.
  Главният филм юще не е почнал.
  В Испания е въведено Извънредно положение до месец май 2021...

 57. 58 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#20] от "simChо":

  Трябва да се мрънка, нали? Осмисля ли живота?

 58. 59 Профил на sbk59434786
  sbk59434786
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Доста подвеждащо заглавие. Смисълът в изказването на проф. Костов беше, че трябва да преосмислим отношението си към налагането на мерки, т.е. според него са необходими мерки, а не толкова, че не спазваме сегашните.
  Въобще, прави впечатление, че от ден на ден Дневник все по-настойчиво и истерично внушава вина у хората, сякаш ако носят маски, не се доближават един до друг и си поливат ръцете си със спирт, вирусът ще се укроти. Не, няма да се укроти, тепърва започва трудната част, защото времето застудя, защото хората се събират в затворени помещения, защото това е въздушно-капкова инфекция и не е възможно да бъде спряна, така както досега не сме спрели разпространението на грип всяка година. Откакто се появи коронавирусът, сякаш други болести няма и от тях не се умира.
  По-важните въпроси са защо нямаме достатъчно медицински специалисти, защо в малките населени места болниците са едни умиралници, но не и лечебници, къде отиват милиардите за здравеопазване, защо не можем да осигурим лечение на болните от коронавирус без да блокираме системата и да лишим хората с други заболявания от операции и лечение, и още, и още... Ами ако стане война? Какво ще правим тогава?

 59. 60 Профил на KERUX
  KERUX
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#32] от "Dimitar Kunev":

  И къде я прочете тази лъжа?

  Смърт за световния ковидизъм!
 60. 61 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 291 Неутрално

  "Сега търпим ефекта от неспазването на мерките."
  Мисля, че е по-точно да се каже:
  Сега търпим ефекта от неадекватния Борисов и чиновниците му, които въпреки предупрежденията на експертите , пропиляха половин година без да изработят и да прилагат елементарна последователна програма за правилно информиране на хората и ограничаване на епидемията .

 61. 62 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Не философствайте! Носете маски навсякъде, ако има хора. Изолирайте се в къщи при възможност. Излагайте се умерено на слънце, когато е възможно. Помагайте предпазливо на болните съседи. Вирусът е китаец - не чете на български и не може да се вслуша в идеите Ви! Живи здрави от мен. Докладвам: В Германия стриктно се носят маски на улицата в повечето случаи, дори да няма хора. Старателно се опитват да се спасят.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 62. 63 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 468 Любопитно

  Добре де, ще ни обясни ли някой сега защо само в Швеция няма втора вълна?

 63. 64 Профил на sbk59434786
  sbk59434786
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Добре де, ще ни обясни ли някой сега защо само в Швеция няма втора вълна?
  —цитат от коментар 63 на SoloV


  Никъде в Европа няма втора вълна. Втора вълна означава, че вирусът е бил изчезнал или инфектирането е било сведено до единични случаи, след което отново се е завърнал с високи стойности. От началото на годината наблюдаваме една и съща вълна с пикове и спадове.
  За Швеция. Може би защото в големия пик измряха повечето от уязвимите хора? Имаха много висока смъртност. Някои учени предполагат, че тежкото протичане и леталния изход от/с коронавирус се дължи на генетични фактори.

 64. 65 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  Най лошото е че здравната система изобщо не е подготвена и беше изтървано ценно време! Както винаги смятахме че ще се размине, нещо повече здр министър вчера лъга в Търговище че всичко е наред! Това е симптоматично за страната

  klimentm
 65. 66 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3427 Весело

  До коментар [#63] от "SoloV":


  Coming soon!

  klimentm
 66. 67 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  До коментар [#36] от "petiopit":

  Нямаме защото не ги тестват. Ако ги тестваха не се знае, но кой родител ще даде 100 лв ако няма външни симптоми - заразявали голяма работа детето нали е добре

 67. 68 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Спокойно можем да се лишим от мачове, барове и дискотеки.
  —цитат от коментар 15 на vesela

  Оказа се че не можем, лумпените излизат да протестират.

 68. 69 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Спокойно можем да се лишим от мачове, барове и дискотеки.
  —цитат от коментар 15 на vesela
  Оказа се че не можем, лумпените излизат да протестират.
  [quote#68:"smotlixx"][/quote]
  Нека си протестират. Мирно, без да създават затруднения за останалите граждани. Ако създават властта трябва да се намеси. И да създаде проблеми за протестиращите. Както и когато протестите са незаконни. Но властта в България не смее.
  Между другото професор Минеков - един от лидерите на продължаващите повеот 3 месеца протести, въстания и революции цинични обяви центъра на София за питейно заведение, където няма да се спазват противоепидемиологичните правила. Обяснимо, не е неочаквано. Професорът е син на представител на средната (или над средната) комунистическа номенклатура. От малък е учен и възпитаван, че е над другите, че за него не важат правила. Самият той е част от посткомунистическата номенклатура.

 69. 70 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 468 Неутрално

  [quote#64:"sbk59434786"][/quote]
  ............За Швеция. Може би защото в големия пик измряха повечето от уязвимите хора............... Това просто не е вярно и е напълно манипулативно изявление.
  Още повече уязвими хора измряха в Италия и Испания по времето когато бяха напълно карантинирани. И сега ужасът там продължава. Не може просто да се живее така- три месеца изолация после отпускане на мерките за няколко месеца и пак отново.. Вирусът ще се "успокои" едва когато ни "налази" повечето от нас. Едва тогава ще добием колективен имунитет/а не "стаден" както се изразяват почитателите на методите на китайските хунвейбини/. Всичко останало е ужас до безкрай....

 70. 71 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Колкото и примиренченски да звучи - имало е да се случва и няма реално как да се подходи рационално - нито икономиката ни може да спре (ако имаме изобщо икономика, а не - разнос с баничарки на продукция от цехове и други бутикови дейности), нито образованието, нито хората могат да се затворят съвсем в къщите си.

  Няма 100 % успеваеми мерки - просто няма - това е стихията на природата - просто, добре, че не сме в район на бедствия (макар колко хора да се издавиха, ами последният случай - заради ръждясала мантинела на моста във Варна и т.н.).

  При все - Правителството е тотално неадекватно - не може да обясни, защо няма пари в хазната и де-факто не може да помогне - аз бих си стоял в къщи ако ми "цакат" поне 400 лева на човек - нещо поне - ама не.

 71. 72 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Колкото и примиренченски да звучи - имало е да се случва и няма реално как да се подходи рационално - нито икономиката ни може да спре (ако имаме изобщо икономика, а не - разнос с баничарки на продукция от цехове и други бутикови дейности), нито образованието, нито хората могат да се затворят съвсем в къщите си.

  Няма 100 % успеваеми мерки - просто няма - това е стихията на природата - просто, добре, че не сме в район на бедствия (макар колко хора да се издавиха, ами последният случай - заради ръждясала мантинела на моста във Варна и т.н.).

  При все - Правителството е тотално неадекватно - не може да обясни, защо няма пари в хазната и де-факто не може да помогне - аз бих си стоял в къщи ако ми "цакат" поне 400 лева на човек - нещо поне - ама не.

 72. 73 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 468 Любопитно

  И пак питам форумните хипохондрици : Защо в Швеция няма втора вълна?

 73. 74 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Съжалявам, че ще го кажа, но е факт. Медиите са виновни за задълбочаване на ковид кризата. Колко дълго време даваха мегдан на откровен идиот като Мангъров да говори глупости и да заблуждава обществото. Чак вчера се разбра, че пряката му административна началничка му е поискала обяснения и че не е влизал в ковид зоната на Инфекциозна болница. На хора като този просто не трябва да им се обръща внимание, за да не дезинформират. Ако бяхме германци, примерно, в момента в който Борисов си играеше в парламента с маска под брадата и в който я носи като наакан увиснал памперс, щяха да му направят забележка. Само че тук на идиотите и некадърниците се подсмихваме, затова сме на последно място в Европа по много точки. Българинът все на тарикат и професор по всичкология се прави.

 74. 75 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Коце, Коце-е-е-е ... Тургай парцаля на зурлата и жив бъди!

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 75. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 77 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  [quote#0:"да разберем, че това, което се случва с училищата, е мек модел на т.нар. опит да придобием обществен имунитет. Този модел се проваля. Стадният имунитет е вреден за обществото и води до тежки последствия.[/quote]

  Професор, професор, но ако се позамисли, ще се сети, че голяма простотия е казал.
  С един замах зачерта хиляди години еволюция. Щото природата си е измислила механизми за саморегулация (не само на епидемиите) и със своята мъдрост е изнамерила точно това генерално решение за епидемиите - от индивидуален към групов имунитет. Това, че като популация решаваме да го стигаме относително бавно (чрез мерки), не означава, че крайната точка, към която се стреми целият процес, не е точно тази - стадният имунитет. Бързо (без мерки) или бавно (с мерки) - ако ще и след 50 години, природата е дала крайното си решение - групов имунитет. И слава Богу, че го има и че ще сработи. Само ще се окаже, че медикът проф. Костов (поради глупост или популизъм), е сбъркал.

 77. 78 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 211 Неутрално

  И този го сготвиха гербаците,,,цял ден едно и също...много ясно, че отговорността я прехвърлиха на хората...гребаджиите само доброто ни мислят

 78. 79 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 211 Неутрално

  До коментар [#54] от "palav_nik":

  ми мри си е, кой те спира

 79. 80 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 233 Гневно

  Костов, Костов, разочарова ме, чоджум! Да не си станал член на партията на некадърник и бивш здравен министър Москов! Или Тиквата и твоята уста запуши/купи. Епидемията се развива по свои си правила и докато не развие необходимия колективен имунитет няма кой да я спре! Така е чоджум и при имунизациите - ако не се обхванат поне 70-на процента от подлежащите на имунизиране, риска от избухване на епидемия става много голям.

 80. 81 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Колективният имунитет при КОВИД не работи, защото образуваните в организма антитела не се запазват с месеци. Освен това, за да спадне вирулентността на вируса, т.е. да намалее способността му да заразява тежко, трябва да мине много време. Това означава, че ще измрат много хора, ако не се спазват мерките.

 81. 82 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 846 Весело

  До коментар [#38] от "historama":

  Ми да, собствениците на нощни заведения, нощни шкафчета, наркоразпространителите... Докторите им пречат.

 82. 83 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 752 Любопитно

  До коментар [#17] от "limbize":

  Значи хем знаели какво ще стане, хем не се подготвили, доколкото могат, хем отворили училищата, хем хората виновни... Ашколсун!

  —цитат от коментар 4 на Хриси


  Има архив на статиите тук, може да видиш какво е публикувано от него на 16.09.,като е цитирал изследвания и фактология. В общи линии е било очаквано, но докато има идиоти да вярват на медийни звезди като Мангъров няма да станат по-добре нещата.

  ---------------

  Бе нали Мангъра март месец разправяше, че това е един обикновен грип и че ако до юни не отмине, щял да си скъса дипломата. И к'во станА, а? Сега сме края на октомври...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 83. 84 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Държавата се видя че е спала цяло лято и няма отговор на това което се очакваше. Сега пак ще го отнесат бедните.

 84. 85 Профил на FL
  FL
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#73] от "SoloV":

  Защото не е свършила първата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK