По наклонената плоскост като при Виденов – раздаване на пари на калпак

Министър-председателят напътства финансовия министър в пряко излъчване по "Фейсбук" от една кравеферма.

© Стопкадър

Министър-председателят напътства финансовия министър в пряко излъчване по "Фейсбук" от една кравеферма.Коментарът е препубликуван от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


"Всеки в България трябва да усети, че държавата в тая пандемия не му говори само за маски и да пази дистанция, а и заедно трябва да преодолеем това чудо гадно (...) Така че ти няма да се мериш с финансовите министри, които държаха здраво преди тебе, а ще мислиш за всеки един човек, за малките населени места, до всеки човек трябва да стигне."


Краят на една над 20-годишна политика
Такива напътствия даде преди десетина дни министър-председателят на финансовия министър в пряко излъчване по "Фейсбук" от една кравеферма. Мизансценът в обора край кравите и телетата създаваше силно комично усещане. Когато обаче след това бе публикуван проектобюджетът за догодина, се оказа, че нещата са доста сериозни. Министърът строго се е придържал към напътствията на началника си и щедро е отпуснал двата края на държавните сметки - милиардни дефицити за години напред и (за тяхното покриване) драстично нарастване (със 77%) на държавния дълг.


Така управляващите се канят да сложат край на политиката на финансова дисциплина, спазвана стриктно в продължение на над 20 години. Самите те за десетина години не успяха да завършат нито една реформа в нито един сектор, но поне благоразумно пазеха финансовата стабилност. Но ето че сега са на път с лека ръка да зачеркнат най-голямото (и комай - единственото) постижение на собственото си управление.


Заради пандемията ли?


Както вече стана дума, внезапно сполетелият ги порив към разточителност обясняват с необходимостта да се ограничи пандемията и да се тушира предизвиканата от нея икономическа криза, защото така правели всички по света. По света обаче правят нещо доста по-различно.


Според препоръките на МВФ например мерките трябва да са таргетирани - тоест да са насочени към онези, които реално са ударени от икономическия шок, както и да са навременни и временни. Тъй че проблемът не е в самия дефицит - той може да е и по-голям, стига да отговаря на горните критерии. Което не може да се каже за огромната част от предвидените в нашия случай извънредни разходи.


В нашия проектобюджет почти не се забелязват мерки, свързани пряко с пандемията и икономическите последици от нея (Освен схемата "60/40", средствата за която обаче са направо миниатюрни на фона на общите харчове). Да не говорим за някакви реформи, които да стимулират затруднената бизнес активност, инвестициите и създаването на работни места.


Тук става дума почти само за раздаване на пари на калпак на групи от хора, чиито доходи и трудова заетост ни най-малко не са пострадали в резултат от пандемията (като по-високи пенсии и заплати в държавната администрация), става дума също така за безсмислени, но скъпоструващи социални разходи (като помощи за отглеждане на всички деца без оглед на доходите на родителите).


По принцип в някакъв момент на икономически възход тези мерки може да са справедливи и необходими, но не им е сега времето. Те нямат нищо общо с борбата срещу икономическите ефекти от пандемията, поради което бюджетът не е нито антикризисен, нито "антипандемичен", какъвто се опитват да ни го представят.


Защо го правят?


Какъв е тогава? По този въпрос има две мнения. Според едното принципът гласи "след нас и потоп". Тоест целта е да се минира предварително следващото управление. Аз клоня по-скоро към другото мнение: въобще нямат намерение да сдават властта и действат чисто предизборно - купуват си гласове.


Което и да е вярно обаче, поведението им е политически безотговорно. По този повод пък се правят две сравнения. Първото е със Станишев и "Тройната коалиция" и завещания от тях на днешния премиер и тогавашното му първо правителство финансов капан.


Аз клоня по-скоро към второто сравнение, колкото и времената да са се променили: сурват държавата по наклонената плоскост подобно на Виденов и неговото прославило се с компетентността си правителство. Дано да не съм прав. Иначе наистина "всеки в България ще го усети".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  ,,. (Освен схемата "60/40", средствата за която обаче са направо миниатюрни на фона на общите харчове.) Да не говорим за някакви реформи, които да стимулират затруднената бизнес активност, инвестициите и създаването на работни места.“

  Пука им че толкова много хора са засегнати от безработицата.
  Налапали кокала и се чудят какви глупости да измислят.

 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Не мога да ви хвана логиката ,държавата кипи от ковид болни ,които скоро няма къде да има да се лекуват ,а вие сте се загрижили ,че видиш ли веднага трябва реформа за нови места и бизнес активност ,и как да стане тази реформа ,като се очаква затваряне на граници ,на хора по домовете ,затова са и тези помощи за всички деца , за хора без работа ,държавата ще има сметка да им плаща да не работят и да стоят в къщи и да се пазят ,защото иначе не може да им поеме здравните разходи като се разболеят и усложнят ,друг е въпроса ,че населението разбира цялата тази игра ,като подкупи за изборите ,ядене и пиене и лайф до дупка .

 3. 3 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 593 Неутрално

  ТАЯ ВЕЧЕР ИЗЛЯЗОХ ДА ПОРАБОТЯ РАБОТАТА МИ Е СВЪРЗАНА С ХОРА , ХОРА НЯМАШЕ НЕ РАБОТИХ , СЕМЕЙСТВОТО МИ Е ГОЛЯМО ИМАМЕ И МАЛКИ ДЕЦА , ИЗБОРА МИ Е ИЛИ ДА ГЛЕДАМ СЕМЕЙСТВОТО МИ КАК ГИНЕ ИЛИ..............

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  А това е само началото.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 6. 6 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii":

  А аз не мога да хвана логиката на това правителство да затваря производства при 50 заразени а при 2200 да не ги затваря!
  Удобно им беше да се нагласят здравните противоепидемични разпоредби според избирателите,а?
  А сега като им дойде яйцето ба г.за се сетиха колко аджеба бил опасен тоа вирус

 7. 7 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii":


  И когато говориш за обезщетяване на безработен, я ми обясни когато му свърши срока на обезщетяване той какво ще прави след това?
  Как ще преживява?

 8. 8 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#3] от "reply":

  Огледай се за друга допълнителна работа. По Виденово време бях в същото положение, взех си неплатен и се хванах на втора работа - съвсем различна/в строителството , с плащане на ръка в края на деня/, а вечер въртях такси. Чак след две години започнах пак работа като инженер....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 9. 9 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Няма да се стигне до сценарии “Виденов” поради няколко причини - валутен борд, ЕС и нагласа на ГЕРБ пак да управляват.

  Но дълговият капан ни е сигурен , което ни превръща автоматично в силно зависима икономика от чужди инвестиции в структурно определящи сектори.

  Силно се надявам на Борисов чафката да не му е изпила акъла , защото иначе действията му са лишени от разумна икономическа логика.
  То , не че е свършено нещо като хората, ама поне се преструваше , че върши....

  Напоследък никой не си дава сметка за нищо. Дано да съм лош пророк , но да не стане така , че да им търси сметка народа!
  Щото ,тогава .....лошо,Седларов,лошо!

 10. 10 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 722 Любопитно

  "Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото." Оруел.
  Много хора бързо забравиха Виденовата зима и купоните за храна на Луканов, режима на ток-а от развития соц и т.н. А който бързо забравя, той бързо отново се озовава в същия сюжет. /По мотиви на Оруел/.

 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  Г-н Бояджиев явно смята, че криза няма. Въобще умнокрасивите анализатори и особено икономисти този път анализират твърде грешно.
  Бюджетът и дефицитът от 5,1% от БВП е крайно недостатъчен. Няма държава в ЕС, САЩ и Канада да предвиждат такъв малък дефицит. За какъв нулев бюджет ми говорите при положение, държавите по-горе посочени предвиждат от 10 до 20%.
  Поне още 5% около 6 милиарда лева трябва дефицит.

 12. 12 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  До коментар [#10] от "save_knforest":

  А който контролира еврата в шкафчетата си-за него не се бой.Ще оздравее ...
  Ще прекара някак с гладните...

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#9] от "Strymski":

  Може ли да обясните какво разбирате под "дългов капан"?
  Дългът на България към днешна дата е само 30% от БВП,при разрешени 60% от ЕС.

 14. 14 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Аз също клоня по-скоро към втория вариант с допълнението, че протестите сериозно промениха шансовете на боко за още едно правителство. Сега ще му бъде по-трудно да скалъпи такава послушна и изпълнителна коалиция и това налага да спечели повече гласове на следващите избори. Доколкото няма как това да стане с нова програма и нови идеи, той се старае да купи максимум гласове, раздавайки пари, които не са негови. Ясно е, че всички ще плащаме и то дълго време.

  без подпис!
 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Има-дава! Айде стига предизборни глупости! При БСП защо не даваха пари на калпак?! Защото нямаше! Окрадоха 4 мрд за 3 месеца!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 758 Неутрално

  При Виденов тези пари се крадяха от БСП(К). До стотинка. Някои помним.

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4157 Неутрално

  До коментар [#15] от "lz2":

  Малко послъгваш. Станишев остави на Боко 8,9 млрд във фиска. Боко остави на Орешарски 3,7 млрд, от които 1,4 на НЗОК, прибрани на топло от Дянков. Орешарски остави 8,7 млрд на Боко. БНБ, финансов надзор, финансовия министър на вожда, проспаха източването на КТБ, докато три поредни години избираха Цветан Василев за банкер на годината. Ма, както и да е. Всичкото ГЕРБ са светци,според теб.

 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Аз също клоня по-скоро към втория вариант с допълнението, че протестите сериозно промениха шансовете на боко за още едно правителство. Сега ще му бъде по-трудно да скалъпи такава послушна и изпълнителна коалиция и това налага да спечели повече гласове на следващите избори. Доколкото няма как това да стане с нова програма и нови идеи, той се старае да купи максимум гласове, раздавайки пари, които не са негови. Ясно е, че всички ще плащаме и то дълго време.
  —цитат от коментар 14 на Лопе де Вега


  Не искаме нова програма и нови идеи тип Румен Гечев! Искаме България да продължи възхода си както до сега! Айде къш!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#13] от "deaf":

  Към момента дългът на България е 26 милиарда или 23 % от БВП. Обаче имаме 61 милиарда лева валутен резерв. Минус 26 милиарда дълг минус 20 милиарда пари в обръщение остават 15 милиарда чисти.
  Затова лихвите по нов дълг да почти нулеви. И се явяват четири пъти повече кандидати от емитираните облигации.

 20. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#17] от "Vlado Nikolov":

  В момента България има икономика. Един път и половина по-голяма от 2015 година и расте. Сиреч има производство. А ДБби БСП и Резидента смятате, че няма производство. Според вас България живее от смешните еврофондове и парите на миячите ни на задници. Груба грешка
  Не само, че има производство но сега в кризата износът ни е намалял със 6,9%, на Румъния със 18,7% например.

 21. 21 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":Не мога да ви хвана логиката ,държавата кипи от ковид болни ,които скоро няма къде да има да се лекуват ,а вие сте се загрижили ,че видиш ли веднага трябва реформа за нови места и бизнес активност ,и как да стане тази реформа ,като се очаква затваряне на граници ,на хора по домовете ,затова са и тези помощи за всички деца , за хора без работа ,държавата ще има сметка да им плаща да не работят и да стоят в къщи и да се пазят ,защото иначе не може да им поеме здравните разходи като се разболеят и усложнят ,друг е въпроса ,че населението разбира цялата тази игра ,като подкупи за изборите ,ядене и пиене и лайф до дупка .
  —цитат от коментар 2 на edin drugii


  Опитваш се да оправдаеш безумието!
  Пари на калпак, повишение на заплатите на администрацията, а болници плачат за пари за ХРАНА, ОДЕАЛА И КОНСУМАТИВИ!
  Къде Киро на кирия!

 22. 22 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#9] от "Strymski":
  "Силно се надявам на Борисов чафката да не му е изпила акъла , защото иначе действията му са лишени от разумна икономическа логика.
  То , не че е свършено нещо като хората, ама поне се преструваше , че върши...."

  Не се надявай, чафката му е изпила остатъка от акъл!
  Боко усеща жегата зад ъгъла и панически харчи, раздава от прозореца на "Жипката" собствените/нашите пари!
  Страхът от близкото бъдеще е мното лош съветник, Боко умира от страх!

 23. 23 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Г-н Бояджиев явно смята, че криза няма. Въобще умнокрасивите анализатори и особено икономисти този път анализират твърде грешно.Бюджетът и дефицитът от 5,1% от БВП е крайно недостатъчен. Няма държава в ЕС, САЩ и Канада да предвиждат такъв малък дефицит. За какъв нулев бюджет ми говорите при положение, държавите по-горе посочени предвиждат от 10 до 20%.Поне още 5% около 6 милиарда лева трябва дефицит.
  —цитат от коментар 11 на Да вярваме на истината


  Адвокат на дявола си станал!
  Сравняваш слонове в икономиката с врабче!

 24. 24 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Има-дава! Айде стига предизборни глупости! При БСП защо не даваха пари на калпак?! Защото нямаше! Окрадоха 4 мрд за 3 месеца!
  —цитат от коментар 15 на lz2


  ГЕРБ отнася около 10 млрд на година!
  Доказано!

 25. 25 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#9] от "Strymski":Може ли да обясните какво разбирате под "дългов капан"? Дългът на България към днешна дата е само 30% от БВП,при разрешени 60% от ЕС.
  —цитат от коментар 13 на deaf

  Мога.
  Обикновено дълг се поема , когато БВП на държава не е достатъчен за да се задоволява нуждата на икономиката от финансов ресурс за да расте.

  Понеже ние нямаме мощни предприятия , които да генерират стабилен национален доход ,се наслага теглене на заем с оглед задоволяване на текущи социални нужди —пенсии, здравеопазване,социална дейност и т.н.

  Ако заемните средства не се използват ,за да се повиши икономическата конкурентоспособност , която от своя страна да спомогне за обслужването на кредита то това води до последващи заеми с които по неволя ще трябва да се покриват стари такива.


 26. 26 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  Борисов гледа какво правят другите европейски държави и той прави същото. Държавата трупа дългове по време на кризата с ковида с надеждата за по-бързо възстановяване след нея. Целта е да няма много фалити, фирмите да оцелеят и възстановят дейността си след кризата.
  Доколко такава стратегия е печеливша никой не може предварително да каже.

 27. 27 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Човека в ляво от Боко, Кирил Ананиев е правил балансирани и изпълними бюджети, като експерт в министерството на финансите.
  Като започна ковид кризата стана ясно, че ще се качи дълга. Започнаха мераците да се дават пари, сега като се дават ревът е защо се дават.
  Сега на афтора ли да вярвам, който ни плаши с увеличения със 77% дълг без да казва каква става дълговата тежест спрямо БВП, или на експерта Ананиев който ясно обясни, че поетия дълг не създава проблем, защото съотношението на дълга към БВП у нас продължава да е най ниското.

  Опитите на червените аналлизатори да правят каквито и да е аналогии с миналото ще се сринат, както се сринаха прогнозите им за 'политическата криза', протестите, сринатата подкрепа, .......
  А напролет след изборите парламента ще е пак същият.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 28. 28 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1603 Весело

  До коментар [#10] от "save_knforest":А който контролира еврата в шкафчетата си-за него не се бой.Ще оздравее ...Ще прекара някак с гладните...
  —цитат от коментар 12 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  В фейка с шкафчето вярват само глупаците.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  До коментар [#18] от "lz2":

  Голям възход. Защо тогава няма чужди инвестиции, а тези , които бяха дошли се изнесоха. Защо никой няма доверие на това правителство и все сме последни в класациите. Това, че досега в ЕС не са се занимали с нас се дължи на факта, че ние , освен да крадем , не създаваме други проблеми, както правят унгарци и поляци. Боко само козирува и изпълнява. Да потънеш в земята от срам с такъв премиер.

 30. 30 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1383 Весело

  Умнокрасивците в тежък когнитивно дисонансен нокдаун.

  А броенето вече е на осем :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 31. 31 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Парите на "калпак", включително за пенсионери и деца са най-бързо харчените и съответно пряко подпомагащи цялата икономика, особено по време на пандемия. Те са един вид финансова инжекция, чрез която пряко се подържа потреблението, а то леката промишленост, която пък директно подпомага всички други отрасли. Но това го знаят макроикономистите, а не невежият Ясен Бояджиев. Друг е въпросът, че невежеството отдавна е приоритет на Дневник.

 32. 32 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3437 Неутрално

  Не е акуратно това сравнение. По-точно е сравнението с правителството на Луканов. То действаше съзнателно, за да бъдат спечелени изборите през 1990г, без значение за последиците.
  Виденов не целеше да съсипе държавата. Правителството му толкова си можеше.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 33. 33 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#7] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Докато му свърши срока на обезщетяване ще си търси нова работа!
  А ако не намери да ходи да сади картофи!
  Впрочем, като му свърши срока на обезщетението има и социални помощи.

 34. 34 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3614 Весело

  До коментар [#26] от "pamela":

  Доколко такава стратегия е печеливша никой не може предварително да каже.

  Ама това стратегия ли е или е тактика?

 35. 35 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Възмутен съм, че този финансов министър не си носи тефтерче и не записва мислите на вожда, така както правят на снимките с други любими вождове.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 36. 36 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4157 Неутрално

  До коментар [#20] от "Да вярваме на истината":

 37. 37 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Не е акуратно това сравнение. По-точно е сравнението с правителството на Луканов. То действаше съзнателно, за да бъдат спечелени изборите през 1990г, без значение за последиците.Виденов не целеше да съсипе държавата. Правителството му толкова си можеше.
  —цитат от коментар 32 на Николай Колев


  Момчето толкова искаше да ни отърве от "чорбаджиите". . . с помощта на др. Спасов младши и други добри другари.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 38. 38 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4157 Неутрално

  До коментар [#20] от "Да вярваме на истината":

  Хайде да сравним и цените на продуктите от първа необходимост и плащанията към монолите - ток, вода, парно. Инфлацията е изяла това "нарастване" на БВП. Не случайно евростат слага пет от шестте региона на България в десетте най - бедни в Европа /ЕС.

 39. 39 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4157 Неутрално

  До коментар [#21] от "Alexander97":

  Най - вече на държавната администрация. Трето увеличение за две години.

 40. 40 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#10] от "save_knforest":

  Преди ковида, широконародната реторика беше защо в Кауфланд ни продават мляко с дълъг срок на годност и защо шампоана в България мирише различно от немския шампоан...

  Много бързо забравихме опашките пред мизерните полупразни квартални магазини, с магазинерки с бели манти като нагли ханджийки, режещи сиренето върху амбалажната хартия.

 41. 41 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4157 Неутрално

  До коментар [#32] от "Николай Колев":

  И неговите хора му подляха вода, заради приватизацията.

 42. 42 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4157 Неутрално

  Извинявайте за празната реплика на коментар. Без да искам я изпратих. Пиша от смартфон.

 43. 43 Профил на Делян Тонев
  Делян Тонев
  Рейтинг: 8 Весело

  В фейка с шкафчето вярват само глупаците.
  —цитат от коментар 28 на zz_s


  Да не си имал илюзии, че смолянската Мадам е някакъв интелектуален колос?

 44. 44 Профил на Делян Тонев
  Делян Тонев
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#18] от "lz2":Голям възход. Защо тогава няма чужди инвестиции, а тези , които бяха дошли се изнесоха.
  —цитат от коментар 29 на Роси


  https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2020/01/10/4014424_novite_fabriki_na_bulgariia/


  Темата накратко

  През 2019 г. бяха обявени 1.3 млрд. лв. инвестиции в производство.
  Повечето проекти са във вече съществуващи предприятия около София на български компании. 45. 45 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3437 Неутрално

  Само някой (както беше казал Ивайло Дичев) с интелект на цинкова кофа* би повярвал, че е продуктивно да вземаш заеми и да ги раздаваш на калпак за "харчлък" предизборно. Списъкът на подобни провали е дълъг. Списък на държави. Измъкването е много, много трудно и болезнено.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 46. 46 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1603 Весело

  Само някой (както беше казал Ивайло Дичев) с интелект на цинкова кофа* би повярвал, че е продуктивно да вземаш заеми и да ги раздаваш на калпак за "харчлък" предизборно. Списъкът на подобни провали е дълъг. Списък на държави. Измъкването е много, много трудно и болезнено.
  —цитат от коментар 45 на Николай Колев


  Като каза кофа, та се сетих за протестъра с кофата.
  Изтървахме го, дневник не направи интервю с него, а можеше да разберем какво дрънка под нея.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 47. 47 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#15] от "lz2":

  В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ ДОСЕГА ТАКОВА РАЗДАВАНЕ НЕ Е ИМАЛО НИКОГА.ПОСЛЕДСТВИЯТА СКОРО (ДО 6-8 МЕСЕЦА)ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СЕ УСЕЩАТ.ТО ТОВА МАЙ Е И ЦЕЛТА.ИМАШЕ ЕДНА ПЕСНИЧКА
  ИНФЛАЦИЯ ИНФЛАЦИЯ ,ИНФЛАЦИЯ УРА

 48. 48 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#26] от "pamela":

  КАКВИ ФИРМИ 90% ОТ ПАРИТЕ СА ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИ НА ПОЛИЦАИ УЧИТЕЛИ И ДРУГИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ.+ДОБАВКИ КЪМ ПЕНСИИТЕ.ПРАВИ СЕ НЯКАКЪВ АБСУРДЕН ЕКСПЕРИМЕНТ ДА ПЕЧАТАМЕ И РАЗДАВАМЕ ПАРИ НА ХОРА ,КЛИЕНТИ(КАТО В РИМ).ЦЕЛТТА Е ТОЧНО ПРЕМАХВАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИ АКТИВНИТЕ СУБЕКТИ.ВСИЧКИ КЛИЕНТИ НА ДЪРЖАВАТА КОНТРОЛ И ПОДЧИНЕНИЕ

 49. 49 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 830 Любопитно

  До коментар [#3] от "reply":Огледай се за друга допълнителна работа. По Виденово време бях в същото положение, взех си неплатен и се хванах на втора работа - съвсем различна/в строителството , с плащане на ръка в края на деня/, а вечер въртях такси. Чак след две години започнах пак работа като инженер....
  —цитат от коментар 8 на mitko11


  То хубуу, ама т'ва с "плащането на ръка в края на деня", нещо така - данъци, осигуровки, а?...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 50. 50 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3437 Весело

  Като каза кофа, та се сетих за протестъра с кофата.
  Изтървахме го, дневник не направи интервю с него, а можеше да разберем какво дрънка под нея.
  —цитат от коментар 46 на zz_s

  Брътвежите на някоя Цинкова Кофа по държавните медии. ПИК, Труд, 24 часа, etc.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 51. 51 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4983 Неутрално

  Хайде, не сравнявайте с Виденов. Жан го унищожиха Луканов и сие, защото не искаше да им даде България на безценица.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Тия сегашните безкрупулни крадливи некадърници отдавна задминаха Жан Виденовото управление по рейтинг, сега искат и да му бият рекорда по разруха на държавата.

 54. 54 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#31] от "xso16686927":


  Ти даваш ли си сметка за какво му отиват парите на пенсионера? За храна, лекарства и сметки. При положение, че хранителните магазини и аптеките няма и да усетят от кризата, а и определено не са основен стълб на икономиката, заключението ти е повече от смешно.

 55. 55 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  [quote#24:"Alexander97"][/quote]

  Кай го даказа бе комуне?Арман ли? Видния доказвач!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 56. 56 Профил на vadrigar
  vadrigar
  Рейтинг: 532 Гневно

  Виждате ли сега защо не можеше да се чака до МАРТ?!? Ще плащаме на Тиквата кражбите до гроб.

 57. 57 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Бюджет на популизма и корупцията

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 58. 58 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 776 Неутрално

  А аз пък смятам, че Бойко е наясно със ситуацията. Затова действа именно на принципа "след нас и потоп". Уверен съм! Той много обича да наказва тези, които не са с него. Макар и в ущърб на цялата държава.... Егото му е ненормално високо. Ще заложи и родината си ...

 59. 59 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До тук добре. Познах по заглавието, че ще са тия боклуци от дойче веле.
  Сега да видим и статията.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 60. 60 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Да.
  Очаквано автрочето е напълно неподготвено.

  ................обясняват с необходимостта да се ограничи пандемията и да се тушира предизвиканата от нея икономическа криза.............

  Правилното ДойчоВелев е пандемията увеличи размера на икономическата криза.

  Превод като за дойчовелевци. Икономическата криза си набираше обороти и преди вируса.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 61. 61 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#58] от "papunqk":

  Кой очакваш, че ще спечели изборите, че си ги наСИпал такива.

  След мен и потоп беше, когато серГЕЯ увеличи пенсиите, след като научи, че вече няма да командва нищо никога.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 62. 62 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#9] от "Strymski":Може ли да обясните какво разбирате под "дългов капан"? Дългът на България към днешна дата е само 30% от БВП,при разрешени 60% от ЕС.
  —цитат от коментар 13 на deaf


  Позволете: може и 10 % да е дългът от БВП, но ако нямаш с какво да ги платиш , си е проблем.
  А при нашата икономика, която е най-неконкуретната и с най-ниска производителност, както и тотално зависима от щедростта на европейския данъкоплатец, не знам...

 63. 63 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  тоя дърт комунист автора е типичен тъп журналист, много плямпа, но не може да мисли, да не говорим, че икономиката му е тъмна индия, ще ми сравнява сегашното положение с виденовото..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK