Бюджет 2021 – опасен завой наляво

Настояваме правителството основно да преработи проектобюджета. Безразборното популистко и предизборно харчене ще има тежка икономическа цена.

© Велко Ангелов

Настояваме правителството основно да преработи проектобюджета. Безразборното популистко и предизборно харчене ще има тежка икономическа цена."Дневник" публкува откритото писмо на Клуб "Просперитет" до гражданите и парламентарно представените политически партии във връзка с проектобюджета за следващата година.


Това е най-рисковият бюджет от 1997 г. насам. Нито едно правителство след това на Жан Виденов не си е позволявало такъв растеж на дефицита и дълга. С този бюджет се слага край на широко прокламираната финансова стабилност. Мерките не са насочени към възстановяване растежа на икономиката и/или спасяване на малки и средни фирми от фалит, а са откровено предизборно харчене в огромни размери. Реформи няма, дори вече няма и претенция за такива.


Най-голяма загриженост будят:
1. Близо 4,9 милиардният бюджетен дефицит през следващата година. Допълнителните разходи не са насочени към подкрепа на малки фирми да преживеят кризата, а ще бъдат прахосани за популистко-
предизборни цели.


2. Общият бюджетен дефицит за 2020 г. и 2021 г. ще бъде около 10 млрд. лв., което застрашава финансовата стабилност. Това е антирекорд в новата история на България.


3. Фактът, че очакваните приходи в бюджета през 2021 г.,нарастват с 2 млрд. лв., не може да компенсира огромния дефицит.


4. Огромното нарастване на държавния дълг: от 22 млрд. през 2019 г., до 38 млрд. лв. през 2023 г. Това няма как да не се отрази негативно на кредитния рейтинг на България и има съществена опасност да доведе до поскъпване на кредитирането.


5. Предизборно увеличените със 7,8 млрд. лв. разходи


6. Огромните дефицити и дългове, които ще доведат до увеличаване на данъците


7. Предвидената втора актуализация на бюджета за 2020 г., която още повече ще увеличи дефицита.


8. Очакваните между първо и второ четене още популистки разходи.


9. Липсата на всякакви реформи - бюджетът е планиран все едно няма да се наложат нови рестрикции заради глобалната пандемия. Това го прави изключително рисков.


Безразборното популистко и предизборно харчене чрез бюджет 2021 ще има тежка икономическа цена. Антикризисните мерки няма да могат да я намалят. Ще има допълнителен спад на икономиката, и то във време, в което някои страни ще започнат своето възстановяване.


Настояваме правителството основно да преработи проектобюджета за 2021 г., преди да го внесе за гласуване в Народното събрание.


Клуб "Просперитет":
Калин Манолов - журналист
Мартин Димитров - макроикономист
Христослав Ангелов - микроикономист
инж. Бойко Бочев - бизнесмен
Николай Кюркчиев - икономист
Петър Славов - адвокат
Йордан Стоянов - IT специалист


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK