Бюджет 2021 – опасен завой наляво

Настояваме правителството основно да преработи проектобюджета. Безразборното популистко и предизборно харчене ще има тежка икономическа цена.

© Велко Ангелов

Настояваме правителството основно да преработи проектобюджета. Безразборното популистко и предизборно харчене ще има тежка икономическа цена."Дневник" публкува откритото писмо на Клуб "Просперитет" до гражданите и парламентарно представените политически партии във връзка с проектобюджета за следващата година.


Това е най-рисковият бюджет от 1997 г. насам. Нито едно правителство след това на Жан Виденов не си е позволявало такъв растеж на дефицита и дълга. С този бюджет се слага край на широко прокламираната финансова стабилност. Мерките не са насочени към възстановяване растежа на икономиката и/или спасяване на малки и средни фирми от фалит, а са откровено предизборно харчене в огромни размери. Реформи няма, дори вече няма и претенция за такива.


Най-голяма загриженост будят:
1. Близо 4,9 милиардният бюджетен дефицит през следващата година. Допълнителните разходи не са насочени към подкрепа на малки фирми да преживеят кризата, а ще бъдат прахосани за популистко-
предизборни цели.


2. Общият бюджетен дефицит за 2020 г. и 2021 г. ще бъде около 10 млрд. лв., което застрашава финансовата стабилност. Това е антирекорд в новата история на България.


3. Фактът, че очакваните приходи в бюджета през 2021 г.,нарастват с 2 млрд. лв., не може да компенсира огромния дефицит.


4. Огромното нарастване на държавния дълг: от 22 млрд. през 2019 г., до 38 млрд. лв. през 2023 г. Това няма как да не се отрази негативно на кредитния рейтинг на България и има съществена опасност да доведе до поскъпване на кредитирането.


5. Предизборно увеличените със 7,8 млрд. лв. разходи


6. Огромните дефицити и дългове, които ще доведат до увеличаване на данъците


7. Предвидената втора актуализация на бюджета за 2020 г., която още повече ще увеличи дефицита.


8. Очакваните между първо и второ четене още популистки разходи.


9. Липсата на всякакви реформи - бюджетът е планиран все едно няма да се наложат нови рестрикции заради глобалната пандемия. Това го прави изключително рисков.


Безразборното популистко и предизборно харчене чрез бюджет 2021 ще има тежка икономическа цена. Антикризисните мерки няма да могат да я намалят. Ще има допълнителен спад на икономиката, и то във време, в което някои страни ще започнат своето възстановяване.


Настояваме правителството основно да преработи проектобюджета за 2021 г., преди да го внесе за гласуване в Народното събрание.


Клуб "Просперитет":
Калин Манолов - журналист
Мартин Димитров - макроикономист
Христослав Ангелов - микроикономист
инж. Бойко Бочев - бизнесмен
Николай Кюркчиев - икономист
Петър Славов - адвокат
Йордан Стоянов - IT специалист


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3759 Любопитно

  Нито едно правителство досега не е съставяло бюджет с 365 неизвестни епидемични дни !
  Всички т.нар. ''експерте'' хвърлят боб !!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4062 Неутрално

  Не е наляво, а е изцяло в полза на корупционните кръгове у нас ! Хората и обществото изобщо няма да ги ползва този бюджет, той е направен в интерес на приятелите на премиера от т.нар. преход у нас ! За сараите е излишно да пишем, те са винаги там, където става въпрос за усвояване на милиони.....

 3. 3 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 625 Неутрално

  "Бюджет 2021 – опасен завой наляво" - клуб просперитет


  Клуб просперитет за кого? Май просперитета е само за Черепа и Сорос

  И в морето ми е до колене .....................
 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  "Бате к*ре, ти мицилиш ли, че тия 7 милиона изпърделки че це цетят, че парите не вАлят от дърветата? Ма то ъ беха ора као ора, да це цетят, ма то тфа ца идзроди беее, пияндурници бееее, цоц 50 леа ч' оди ъ це ънтреска цоц ракия! Мъртвец, брате, мъртвец....! Талпа, бате! От опашката пред пощата - прао у кръчмата!"

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 5. 5 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Цитат:
  Клуб "Просперитет"

  ----------
  Безчет са сороските НПО-та...

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Клуб "Просперитет" ми напомня за комитет на работниците, селяните и матросите - само дето мартинчо не е ленин... и слава Богу!!!

 7. 7 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Едната "стабилност" остана на Баце, ама и тя замина. И това правителство се нареди до титаните на Виденов.

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  "а ще бъдат прахосани за популистко-предизборни цели"?!!?
  Абсолютно тролене от тези! Ще бъдат "прахосани" за социално-слаби и пенсионери, за които иначе все се реве, че са с много ниски доходи. Отделно, по този начин ще се стимулира потреблението и икономическата активност.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  Е, ... САЩ като произвеждат 18% , а харчат 40 от световния БВП ???? А......м могат да печатат хартия , която са наложили като световна валута :)) Да ...ама и натова му напериха цаката, и сега освен силен спад на икономиката в САЩ друго няма. Тръмп прави опити, .............ама с банки излиза ли се на глава !??

 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  "Бюджет 2021 – опасен завой наляво" - клуб просперитетКлуб просперитет за кого? Май просперитета е само за Черепа и Сорос
  —цитат от коментар 3 на БГА Балкан


  Те са се подписали , но ми се струва , че тази група граждани трябва да мълчи , тъй като нищо не зависи от нея. Бюджетът , с всичките му кусури , е насочен предимно към нас , които търпим и ще търпим всички негативи на пандемията. Ако те се смятат за безсмъртни - тяхна работа. Знам , че "Дневник " би ги подкрепил , но все пак , нека помислим преди на искаме сметка . Тази година - социален бюджет , левичарски и какъвто там го наричат , догодина Бойкикев може да го направи по свой образ и подобие.

 11. 11 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Бюджетът е оставане на всяка цена във властта, после ще му мислим. Какво ще се случи после е ясно. То е функция на деградацията на държавността, унищожаване на институционалността, което от своя страна е функция на опростачването на управлението. Най-голямото наказание за един народ е да допусне простакът да превземе властта.

 12. 12 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 532 Неутрално
 13. 13 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  Как беше? Корабът потъва бавно, вода ще има за всички.

  Гербиджийската пропаганда е в ролята на оркестъра на Титаник, който свири, докато потъва.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 14. 14 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 777 Неутрално


  В началото на кризата с Корона вируса, Борисов каза, че ако сега започнат да се раздават пари- държавата ще се счупи

  Какво се промени за тези 7-8 месеца, та сега раздава като за последно ?

  Освен, че наближават изборите :)

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 15. 15 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Този бюджет е писан за един човек, който много се страхува да не загуби властта и след това Гешев да не го прибере в ареста, „където ще го убият” според шозофренните му фантазии.
  Иначе на мафията и е все едно дали ще усвоява с Трифонов и Нинова.

 16. 16 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Много точно!

  Само ще добавя, че досега завивахме наляво, а с бюджет 2021-остро наляво

 17. 17 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 861 Неутрално

  "а ще бъдат прахосани за популистко-предизборни цели"?!!?Абсолютно тролене от тези! Ще бъдат "прахосани" за социално-слаби и пенсионери, за които иначе все се реве, че са с много ниски доходи. Отделно, по този начин ще се стимулира потреблението и икономическата активност.
  —цитат от коментар 8 на hamiltonf


  Няма лошо да се помага на социалнослаби, но лошото е, че това се прави без яснота от къде ще дойдат парите. Засега това е със заеми, но ако приходите в бюджета не се увеличат, всяка следваща година ще трябва да се взимат нови и нови заеми за да се покрива дупката. А в условията на криза не е реалистично да се очаква повишение на приходите, а напротив възможно е да намалеят. Вероятно следващото правителство ще е принудено да повиши сериозно данъците.

 18. 18 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Едната "стабилност" остана на Баце, ама и тя замина. И това правителство се нареди до титаните на Виденов.
  —цитат от коментар 7 на Индиана


  Само да не ги задмине :):)

 19. 19 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  "а ще бъдат прахосани за популистко-предизборни цели"?!!?Абсолютно тролене от тези! Ще бъдат "прахосани" за социално-слаби и пенсионери, за които иначе все се реве, че са с много ниски доходи. Отделно, по този начин ще се стимулира потреблението и икономическата активност.
  —цитат от коментар 8 на hamiltonf


  Както обикновено - като нямате аргументи, почвате общите приказки :)
  Извинете, но никакво потребление няма да се стимулира.
  Първо: надбавките, които от временни най-вероятно ще станат постоянни са като локална мярка при глобален проблем. Въобще не решават заложените системни дефекти.

  Второ: пенсионерите са хора, които , ако им остане някой лев, няма да го изхарчат за допълнително потребление, а ще го кътат за черни дни. Така са свикнали, а и нерадостният им живот ги е научил. Или смятате, че като един немски пенсионер, ще отворят каталозите за летни почики ? :) Глупости!
  Са съжаление ще има и такива, които ще изхвърлят допълнителните пари на някой ало-измамник през балкона!

 20. 20 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Завой наляво, защото държавата няма допълнителни източници на доходи.
  Приватизиране на печалбите и национализиране (дълг) на разходите !!!

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4140 Весело

  До коментар [#14] от "nessarox":

  Осигурихме си 24 000 000 000 лв. от ЕС, или това го забрави?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Завоя наляво не е нещо лошо, но е много лошо, че не е ясно откъде ще се вземат парите. А това значи да затънем в дългове! Нужни са реформи за освобождаване на ресурс! Например съкращаване на особено раздутата администрация и въвеждане на лекектронно правителство, подобн на Естония. Вече са инвестирани много по-големи суми за такъв софтуер от естонците, а къде е резултата?

 23. 23 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3311 Весело

  Няма страшно, здравите сили ще вземат властта и ще променят бюджета към правилния курс.
  Е, може и да опапат това, което Бойко си е подготвил за своя кръг.

  Еретик
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7574 Неутрално

  Борисов, като толкова се притеснява за бедните, да беше мислил пресз послемите 3-4 добри години. Да беше спестявал, както го съветваха експерти, че да има сега с какво да посреща кризата, а не да харчи по 2-3 млрд. през декември за глупости.

 25. 25 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#14] от "nessarox":Осигурихме си 24 000 000 000 лв. от ЕС, или това го забрави?!
  —цитат от коментар 21 на hamiltonf


  А, значи няма проблем? Нали имаме 24 млрд. чужди пари, давай да харчим здравата, ама за какво не е важно!
  Не разбраха ли такива като Вас, че е важно за какво ще се харчат и какъв ще е ефектът от всеки лев?!?!

 26. 26 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5453 Весело

  Настояват, но само техните гласове няма да стигнат на ГЕРБ да са първа политическа сила

 27. 27 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2278 Весело

  Леваци, сър!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 28. 28 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Бойко Борисов е съчетал в себе си Тодор Живков, Луи XIV и Луи XV: държавата, това съм аз, а ако не — след мен и потоп.

 29. 29 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  Завой наляво?
  Не, просто маските падат и ГЕРБеРЕБЯТАТА се връщат към корените си.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 30. 30 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 449 Весело

  Бюджетът е християнсоциалистическо-патриотичен.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Леваци, сър!
  —цитат от коментар 27 на Николай Колев


  Г-н Борисов успя да излъже Иван Костов, Атанас Атанасов, Радан Кънев и всички депутати от ДСБ да гласуват за него в два Парламента.
  Само БСП не са се връзвали на лъжите му и не са го подкрепяли за Премиер. Даже от БСП са внасяли няколко пъти Вот на Недоверия към Правителствата на Герб.

  До коментар [#27] от "Николай Колев":

 33. 33 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 968 Весело

  Малтинчо - макроикономист?
  Хубав виц, мерси, разсмяхте ме.

  Знанието е сила, информацията - власт
 34. 34 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3255 Разстроено

  Всичко написано е вярно, а лошото е, че дупетатите ще го приемат. Ама и те са си прави - всеки ден още в Парламента е бонус, половината, че и повече повече там никога няма да влязат, даже на посещение.
  Позорна работа е този бюджет, позорна, само че Борисов знае - сега ще му ръкопляскат, може пак да спечели изборите, а след 2-3 години я камилата, я.....

 35. 35 Профил на Делян Тонев
  Делян Тонев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В началото на кризата с Корона вируса, Борисов каза, че ако сега започнат да се раздават пари- държавата ще се счупиКакво се промени за тези 7-8 месеца, та сега раздава като за последно ?Освен, че наближават изборите :)
  —цитат от коментар 14 на nessarox


  За тези 7-8 месеца заразените дневно станаха от 50 на 1500+. Туй как ти се види, достатъчно основание ли е? Да ти снимам ли опашките пред лабораторията отсреща, които вече са на 5-6 ката и се вият от сутрин до късно вечерта?

 36. 36 Профил на Делян Тонев
  Делян Тонев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Много точно!Само ще добавя, че досега завивахме наляво, а с бюджет 2021-остро наляво
  —цитат от коментар 16 на debruckere


  Вие по проирода сте си крайно в ляво - нали затова ДСБ-то се водите радикална фракция на БКП. Само не разбрах, защо реши да ни занимаваш с партийните ви проблеми в темата за бюджета?

 37. 37 Профил на Делян Тонев
  Делян Тонев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Завоя наляво не е нещо лошо, но е много лошо, че не е ясно откъде ще се вземат парите. А това значи да затънем в дългове! Нужни са реформи за освобождаване на ресурс! Например съкращаване на особено раздутата администрация и въвеждане на лекектронно правителство, подобн на Естония. Вече са инвестирани много по-големи суми за такъв софтуер от естонците, а къде е резултата?
  —цитат от коментар 22 на Гражданин


  Умен до умен тук... В условия на криза, когато хиляди остават без работа поради затваряне на производства, заведения, бизнеси, другарите искат администрация да съкращават и да оставят още повече хора без доходи. Ами то само за да обслужат хилядите нови безработни - документи, изчисляване и отпускане на помощи, търсене на работа и т.н. - администрацията трябва да се увеличи бе, другар! Едно е да обслужваш 50-60 000 безработни, съвсем друго е да обслужваш 500-600 000.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Никакво ляво и никакво дясно - става въпрос за корупция и популизъм

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 40. 40 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1241 Весело

  "Клуб Просперитет"

  Сдружение на компаньонките Благочестие

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 41. 41 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 898 Неутрално

  В условията на безпрецедентна криза и бюджетът е безпрецедентен, не може да има балансиран бюджет, не може без заеми.Въпросът е как най-ефективно да се харчат парите.И тук критиците на ББ го заръфаха яко, което е съвсем естествено поради близките избори.Б-ия досега се представя добре:https://www.investor.bg/evropa/334/a/bylgariia-e-sred-stranite-v-es-s-nai-malko-zagubeni-rabotni-mesta-zaradi-covid-314649/

 42. 42 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  До коментар [#2] от "samoedin":
  Накланянето на бюджета наляво и корупицята са не само съвместими, но и взаимно необходими. Гласовете на подкупените чрез отделените средства избиратели ще дадат нов мандат на корупцията.

 43. 43 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4140 Весело

  На другарите от този клуб само да ги уведомя, ако не са осведомени, че дефицита на България за 2021 год. е третия най-нисък в ЕС, така че, западните демокрации не само са с "леви", а с "ултралеви" бюджети. Отделно да им задам едно просто въпросче, коя е държавата с най-нисък бюджетен дефицит за 2020 год.? Не знаете, или не искате да го напишите! Ами просто е, България...
  Жалка история!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 44. 44 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Г-н Борисов успя да излъже Иван Костов, Атанас Атанасов, Радан Кънев и всички депутати от ДСБ да гласуват за него в два Парламента.
  —цитат от коментар 32 на yxy36648763
  Не ги излъга а те като отговорни политици изпълниха патриотичният си дълг! В един Парламент ДСБ успя да избутат Бойко от защитник на Моча, награден с путлеристки медал - до там че отказа Белене. Нещо против? Кажи си ако си путлерист!?
  И в друг много по свестен от сегашния Парламент, заради РБ (СДС+ДСБ+СБГ+зелени+Земеделци.+ граждани..... ами ти все за СДС злобееш!) в него! И с МНОГО ПО КАДЪРНО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ДНЕШНОТО - на ГЕРБ и ченгето каракачанов. Капиш!!??.
  А всеки път, когато БСП е била на власт се е проваляла!
  впрочем ти нима вярваш, че слави няма да се коалира с ГЕРБ или с БСП - който им даде повече!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK