Пандемия се управлява и с тестване

Дори човек с класически симптоми на коронавирус не може да получи направление за безплатен PCR по линия на здравната каса току така.

© Георги Кожухаров

Дори човек с класически симптоми на коронавирус не може да получи направление за безплатен PCR по линия на здравната каса току така.Анализът е препубликуван от специализираното здравно електронно издание clinica.bg.


"България най-бързо и адекватно реагира и на здравната, и на икономическата заплаха от COVID пандемията". "България се справи с миграцията, България влезе в банковия съюз, в чакалнята на еврозоната, справи се най-добре и с пандемията". Думите на премиера Бойко Борисов отпреди месец-два звучаха арогантно още тогава, но сега, когато и на практика се оказа, че царят е съвършено гол, са още по-нелепи.


България не се справя, и беше напълно ясно, че няма да се справи още при първото малко по-сериозно изпитание - 2000 души с КОВИД в болниците, напук на всички хвалебствия и клетви от лятото, че сме по-подготвени, знаем повече за вируса, имаме лекарства и апаратура. С малки изключения, никой и в Европа не се справя кой знае колко добре, тук обаче провалът е още на базовото ниво - профилактика и превенция и основни епидемиологични мерки.
България е на последно място в Европа по брой тестове за коронавирус на глава от населението.


Според последните данни на Европейския център за контрол на заразните заболявания, у нас през 42-та седмица на годината са се правили 509 теста на 100 000 души, което е с близо 50% по-малко от следващите страни с най-ниско ниво на тестване, които са с над 700 теста на 100 000 души за отчетената седмица. С първенците с по над 3000 тесте е безсмислено да се сравняваме, но например Румъния прави по 924 теста, Гърция - 1116, Германия - 1400.


Няма директна връзка между масовост на тестовете и заболеваемост - Дания, например, е с малко нови случаи на фона на останалите страни в Европа, а прави огромен брой тестове - 4250 на 100 000 души, и обратно - във Великобритания също се тества масово - 2870 теста, а случаите са 338 на 100 000 - тройно над тези в България за въпросната седмица - 108. Пламналите Чехия и Белгия също тестват много.


Но, както отбелязват и от самия Европейски център, чиито данни се ползват от Европейската комисия, включително и за общата карта на ЕС за пътуване и определяне на рискови зони, броят положителни зависи от броя тестове.


При подобно ниско ниво на тестване е очевидно, че в България скритата заболеваемаст е доста по-висока от страни, където се тества далеч по-мащабно. Последно от щаба за борба с коронавируса обявиха, че тук се откриват един от осем заразени, т.е. при 20 000 активни случая у нас реално имаме 160 000 заразени. И, естествено, колкото повече са скритите случаи, толкова по-голям е рискът от бързо и експоненциално нарастване на заразените.


Защо тестовете у нас са малко? Защото достъпът до тях е възможно най-труден.


Защото дори човек с класически симптоми на коронавирус не може да получи направление за безплатен PCR по линия на здравната каса току така - трябва да иде при личния лекар, който да иска разрешение от РЗИ, или да прати пациента при специалист по инфекциозни болести или пулмология в извънболничната помощ, който вече да назначи теста. Другият вариант е пациентът просто да си плати 100-120 лева в лабораторията. В резултат в най-засегнатите райони кметовете се оплакват, че въпреки, че имат симптоми, хората не се тестват и ходят по сватби и кръщенета болни.


Сега, с нарастването на случаите, и самите РЗИ официално твърдят, че нямат лимити, но реално отказват направления за безплатни тестове, а в Благоевград дори си позволиха да сложат лимит от 30 на ден. Отделно човек може да се тества без пари и като част от епидемиологично проучване, т.е. пак от РЗИ, но и това вече почти не се прави, а и в момента разпространението вече не е на огнища, а дифузно - и не е от компенциите на РЗИ. От известно време в лабораториите има и по-достъпни тестове - т.нар. бързи антигенни - за по 35-40 лева, но при положителен резултат и ако иска да официализира болестта - за болничен, например, човек трябва да направи и PCR.


И това при положение, че официално се смята, че 40 на сто от хората с коронавирус нямат никакви симптоми, а други 40 на сто са с леки и в масовия случай не биха платили 100 лева, за да го докажат, а и за капак да стоят под принудителна изолация 14 дни.


Всичко е оставено на съветта на гражданите, същите тези, 40 на сто от които не смятат, че вирус има. И на които всекидневно се потваря, че всичко зависи единствено и само от тях, че те са тези, които не носят маски и се бутат в дискотеки и по стадиони и не си мият ръцете и съответно


те са виновни, че болниците се пукат по шевовете.


Само че когато говорим за инфекциозно и силно заразно заболяване, говорим за обществено здраве, т.е. за система, която поема отговорността и управлението на епидемия, тъй като не се очаква от всеки един индивид да проявява високо самосъзнание по отношение на обществото и за здравето на хора, които не познава.


С други думи, това е функцията на карантината и активното издирване на потенциални заразени. А тази машина, доколкото изобщо вече е в състояние да се задейства, зависи от тестването. Тоест, ако на гражданина е осигурен възможно най-лесен достъп до диагностика, то вероятността поне част от положителните да си стоят вкъщи, нараства. Но е точно обратното.


Основната причина - според здравната каса - за безплатен тест да се минава през иглени уши, е липсата на капацитет за повече тестване на лабораториите у нас. Сигурно е така, но щом дори Румъния и Гърция са успели от пролетта насам да подсигурят по-големи възможности за диагностика, явно не е непостижимо.


От ноември се очаква бързите антигенни тестове да се назначават от личния лекар, което е добре и осигурява адекватен триаж. Но при положителен резултат и ако гражданинът реши, че ще е отговорен спрямо околните, следва отново същата непреодолима стена - платен PCR. Резултатите от подобна неадекватна политика ще жънем теръпва.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 96 Неутрално

  Така е, ама сме на последно място в ЕС по брой тестове на глава от населението.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  Голяма далавера с тези тестове !
  Гарантирано от ГЕРб !
  ОСТАВКА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Я да излезе Борисов и пак да ни обясни как сме се справили с епидемията най-добре в света.

 4. 4 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Мнението ми е, че в България "щаба" и особено правителството толерират скритата заболеваемост. Основната им цел изглежда още е да не плашат населението. Това се видя и от интервютата на математика Витанов - щаба не иска населението да бъде информирано за прогнозата, която той прави.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Сега започнаха да натегат мерките, защото сгафика с тестове на Бойко и се разработиха. А колко други тестове са направени неправилно по същия начин на контактни лица и са пропуснали да се разхождат заразени.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  На Бойко трябваше на всеки два месеца да му дават по 14 свободни дни, да може си преброи пачките, да отпочине и да продължи работа освежен.

 10. 10 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 597 Неутрално

  В момента колко ни е ефективното R? Към 1,5?
  —цитат от коментар 5 на koo42676080

  Толкова ще да е. Само че не може да се изчисли колко е точно в момента. Може да се изчисли колко е било преди 2 седмици и приблизително колко е било преди седмица. Но вероятно си е около 1.5.

 11. 11 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  От статията:
  Няма директна връзка между масовост на тестовете и заболеваемост - Дания, например, е с малко нови случаи на фона на останалите страни в Европа, а прави огромен брой тестове - 4250 на 100 000 души, и обратно - във Великобритания също се тества масово - 2870 теста, а случаите са 338 на 100 000 - тройно над тези в България за въпросната седмица - 108. Пламналите Чехия и Белгия също тестват много.

  В такъв случай какво оправдава гръмкото заглавие?

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 12. 12 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  В София не можеш да си направиш тест без да чакаш три часа на опашка. И това е в най-добрия случай, ако тестовете доставени в лабораторията за деня не свършат преди да ти дойде реда. Ако свършат, на другия ден пак се редиш и чакаш.

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#8] от "koo42676080":

  Ето го първообраза на сценката с пънчето и вожда !!!
  https://lenta.ru/news/2012/11/09/lenin/

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Я да излезе Борисов и пак да ни обясни как сме се справили с епидемията най-добре в света.
  —цитат от коментар 3 на pafaka22


  Как да се справиш с нещо което зависи от теб? Ако от щаба ти кажат да не носиш маска, ами ако ти кажат да ходиш гол? Всъщност, ти вземаш 90% от мерките по свое усмотрение, останалите 10% са принудителни.

 15. 15 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2010 Весело

  До коментар [#4] от "blagoj":


  Мнението ми е, че в България "щаба" и особено правителството толерират скритата заболеваемост. Основната им цел изглежда още е да не плашат населението. Това се видя и от интервютата на математика Витанов - щаба не иска населението да бъде информирано за прогнозата, която той прави.
  —цитат от коментар 4 на blagoj


  Не знам щаба, какво е намислил,
  ама "Дневник" до момента за днешната дата
  е публикувал "9" девет статии на тема
  корона вирус -"ковид-19"!
  Информация ни залива отвсякъде!

 16. 16 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  Тая лудост с тетовете е време да започва да се изкючва постепенно.
  Така както направи Китай през март и съответно вируса изчезна или като Нова Зеландия където от августа когато бяха стигнали до 25000 теста на ден ги намалиха постепенно 5 пъти и вирусът също изчезна.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2162 Любопитно

  Пропускате и гледната точка на вносителите на тестове - те не са сто, а два и имат интерес да поддържат монопола и да прибират по 100 лева. Този на Рамус каза, че бил струвал 70 лв с консумативи и труд, значи реално макс 50. Ако и държавата беше махнала ДДС, можеше да има достъпни тестове по 30-40 лв, дори да не са от РЗИ, но беше по-важно да се намали в кръчмите. (не съм сигурен всъщност дали има ДДС, гледам касовите бележки и пише само 100 лв)

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 19. 19 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#11] от "The Shadow":
  Не е ли ясно? Ако реално има малко случаи на ковид няма значение колко тестове правите.
  Важен е не броя на тестовете, а тяхната достъпност. В западноевропейските страни
  има мобилни пунктове - правиш си тест без да слизаш от колата си, виждали сме ги на снимки. Няма опасност да заразиш никого. Да сте виждали тук в България подобно нещо?
  https://www.glosnews.com/articles/mobile-covid-19-testing-venues-in-gloucestershire-for-the-next-ten-days
  https://www.countytimes.co.uk/news/18433006.coronavirus-mobile-testing-units-hit-road-powys/

 20. 20 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Аман от сайтове и люде, ставащи популярни на гърба на ковид. Някой по света дали е направил връзка между заразени, заболели, умрели и брой тестове?

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не знам какво е IQ то на хората, които вярват на ГРОБ и Борисов, но със сигурност знам, че не е високо.
  В България всичко е ОК но само на хартия, Пътища, бюджет, брой детски градини, икомика, че даже пак на хартия имаме и ел. правителство. Борисов е най-големият патологичен лъжец и крадец управлявал изобщо България от 13 века.

 23. 23 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#11] от "The Shadow":Не е ли ясно? Ако реално има малко случаи на ковид няма значение колко тестове правите. Важен е не броя на тестовете, а тяхната достъпност. В западноевропейските страни има мобилни пунктове - правиш си тест без да слизаш от колата си, виждали сме ги на снимки. Няма опасност да заразиш никого. Да сте виждали тук в България подобно нещо?https://www.glosnews.com/articles/mobile-covid-19-testing-venues-in-gloucestershire-for-the-next-ten-days https://www.countytimes.co.uk/news/18433006.coronavirus-mobile-testing-units-hit-road-powys/
  —цитат от коментар 19 на blagoj


  Няма и да видим.

 24. 24 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  "базовото ниво - профилактика и превенция и основни епидемиологични мерки"
  Като се има предвид, каква шуробаджанащина е в държавните институции и някои частни фирми, е все едно, дали са на работа или си седят вкъщи.

 25. 25 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ще върнем България в Европа":

  Това с опашките е първия признак за бавното и мъчително връщане към социализЪма. Очакваме следващите!

 26. 26 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 308 Неутрално

  "Резултатите от подобна неадекватна политика ще жънем тепърва."

  Имало да пати народ от управници!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 27. 27 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#11] от "The Shadow":

  Ами очевидно заглавието насочва, че масовото тестване предполага повече и по-надеждна информация, което води до ограничаване на скритата заболеваемост и съответно контролиране на разпространението при адекватни мерки.

 28. 28 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Весело

  Доста слабичък материал.
  Когато санкциите бяха сериозни, зверски, тази и много други скочиха за правата си, за демокрацията, за правото на придвижване и т.н. После, под обществения натиск, под давлението което оказа лекаря-трол Мангъров в няколкочасовия си разговор на министър-председателя, представете си (лекаря, който се хвалеше, че в транспорт и инфекциозно отделение влизал без маска!?, че втора вълна няма да има, че вируса изчезвал през юни, а най-последно през август, който трябваше да си скъса дипломата, вече), напук на всички специалисти, особено пулмолози, България буквално "заживя" с мерки като в Швеция, дори и още по-облекчени. И подобно на Швеция, логичното се случи, лъснахме и ние...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 29. 29 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Ей Жалко хората са Зомбирани от Телевизора и искат измислените грешни тестово. А само ако не чуваха разни цифри а ги осмисляха и сравняваха спрямо предходни Години и показатели. Така се прави за да ти е ясно какво търсиш е да ама НЕ. Сега няма Грип ха ха ха. Или се Събудете или ще заспите безвъзвратно. Човека е жалко подобие на Най интелигентното Създание на Земята. Е Сега без да Мислите Цъкайте минусчета като първосигнални Маймунки

 30. 30 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  НОЩ и Ангелов са другите лични грешки в живота на Бойко.

 31. 31 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Янина, тя епидемията се и самоуправлява. По-точно: управляват я механизми, изработвани с хиляди години еволюция. Да се обзаложим ли, че в средата на април графиката на заболеваемостта ще изглежда точно така:

  (гледаме първите две графики).

  По-сериозното е дали наистина издЪржа тезата: ако се тестваме повече чрез по-голяма достъпност на ПСР-тестовете, то непременно ще ограничим разпространението. Хич, ама хич не ми се вярва - съмнявам се дали и самата авторка си вярва. Защото сама е забелязала един от най-важните детайли: 14-дневната карантина. Хайде сега да си помисли за хората, за които 14 дни в къщи са почти равни на уволнение (при частни работодатели) и са почти равни на силно снижени доходи - самонаети и пр. Да си кажа и частното мнение - без пари да ми го дават теста, не бих го приел, докато нямам видими и ясни симптоми. Сега е моментът да бъда заклеймен като убиец на невинните жертви, които може да заразя - безсимптомен, но нетестван ... (Фридрих Дюренмат има един много хубав разказ по темата)...

 32. 32 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Въпросните графики (първите две) - чуден профил:

  https://espanol.cdc.gov/flu/weekly/weeklyarchives2018-2019/Week18.htm

 33. 33 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  От статията:Няма директна връзка между масовост на тестовете и заболеваемост - Дания, например, е с малко нови случаи на фона на останалите страни в Европа, а прави огромен брой тестове - 4250 на 100 000 души, и обратно - във Великобритания също се тества масово - 2870 теста, а случаите са 338 на 100 000 - тройно над тези в България за въпросната седмица - 108. Пламналите Чехия и Белгия също тестват много.В такъв случай какво оправдава гръмкото заглавие?
  —цитат от коментар 11 на The Shadow


  За да има коментари, като номер 2.

 34. 34 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1586 Весело

  "Г-Н Мазен Политик се обади, каза да бройм всеки положителен тест като 5 ":))

  Цената за всичките злоупотреби е недоверие, дори по легитимни проблеми :))

  Един ден ще дойде страшна болест, наистина страшна, за всички не само за вампирите на 80, които стискат живота, се едно ще живеят до 200, за сметка на бъдещето на младите, които ще трябва да блъскат да плащат сметката след тая корона криза :))) Загубени години младост...

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#29] от "Danail Mindov":
  Може и да си "Ха-Ха", но знай, че сега грип у нас няма. С голяма вероятност няма и да има. В Австралия годишно има по около 60 000 случая на грип. Тази зима там, когато тук беша лято имаха само около 500 случая.

 37. 37 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 486 Весело

  До коментар [#22] от "Perry_Mason":

  Твоето на д милион?!?
  Прочети си пак коментарчето и дано се усетиш.Да,ама не.С това високо ...

 38. 38 Профил на wtz53314030
  wtz53314030
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Не, че имам нещо против .. тези които знаят/не знаят дали са болни. Не ги подкрепям, но и не ги обвинявам. Ако сме честни - колко от нас с лека температура ходят на работа, десетки, стотици хиляди. В крайна сметка - ако от това зависи дали ще ядеш или няма да ядеш, ще си на топло и студено, стига да можеш ще ходиш на работа ще ходиш. Ам, може да кихнеш веднъж два пъти, ама нали на теб ти няма нищо друго? Проблема е много по сериозен от това дали носиш маска или не.

  Защо "държавниците" не разберат, че със затваряне реално нищо не се постига, само се отлага края. За 30 год., успяха да съсипят здравеопазването и да няма ресурси - болници, оборудване, кадри? Всеки завършваш заминава навън или се насочва към нещо по доходоносно - очевидно не иска да е високоплатен колкото други професии. И понеже няма ресурси - прехвърлят на нас вината, че не спазваме мерките. Къде общини, къде работодатели - само да не е държавата и управляващите. Защо един дезифектант ще струва 2.80 на промоция., който стига за до седмица на човек. Ми 4-ри човека? Ми другите тестове???

  Престанете да обвинявате хората, че не спазват мерките затворени в черупките си. Като дойде да работи за 1000 лв, надница преди данъците да ми говори да не работя и да си стоя в къщи защото здравната система нямало да издържи.

  Колко по просто щеше да бъде, да се обясни на хората какви мерки се взимат, какво да правят ако се почувстват зле, какво плащат. какво се случва с тяхната работа, заеми и т.н. Ясни механизми, кого на какво и къде. Контрол, кой го изпълнява, наказания.

  Личните лекари са хора също - много от тях са и педиатри, на места на пределна възраст и с възрастни пациенти. Какво болен да ходи при тях за тест? Гениално. признавам. Никой няма да отиде .. то сега едвам ходиш, че чакаш в помещение 2х2 ... наред с още болни.

  Цената на теста е безумна и средния масов "заразител" няма как да отдели 200 лв от семейния бюджет за да се тестват без да смятаме децата. Очевидно е, че част от специфично население в част от регионите няма и да се тества - при 3-5 деца,... как ще стане това?

  Всичко е сбъркано.... целия механизъм.
  За какво са ми тези непрекъснато черни новини - не ни информират нищо ново? Ми кажете какво не се спазва, какви мерки се взимат да се спазват нещата, които не се спазват. След 2 седмици увеличение на бройките - щели да увеличат екипите които наблюдават дали се спазват правилата? Че те досега 10 екипа за 2 мил. София (примерно) Ами полицията какво, те са за украса? За почти 7 месеца, се хвалят с 3100 производства. Смешно и тъжно. На фона на броя тестове, които са проведени и на коефициента на зараза - сметнете какъв е този процент! За какво е производство? Глоба, към годишните данъци и това е, взимания от държавата. Без коментар.

  Подобни анализи като горния са готини, но не са довършени. За какво ни е анализ без ясно предложение? Като поредната нова заповед на министъра "здравеопазването" за нови мерки - без ясни дефиниции и ясни правила? За какво са ми математици по новините - оптимистични прогнози - това е за управляващите, не за нас. Моделя трябва да покаже, всяка една мярка как ще се отрази за да намалеят заболяванията. От пусто в празно, както винаги в нашата мила родна страна.

 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#33] от "4ort":

  Пак не си разбрал написното. Не ме учудваш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#38] от "wtz53314030":

  Ако искат да спрат вируса трябва да се тества дори всеки, който има леко болно гърло или сополи. Ама вече е късно за това. Сега вече се разпространява дифузно. Много яко през училища, детски градини и други места където хората седят на затворено дълго време заедно. Както е тръгнало само при достигане на стаден имунитет ще намалее и спре.

 41. 41 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Някой по света дали е направил връзка между заразени, заболели, умрели и брой тестове?
  —цитат от коментар 20 на Lazarus


  Бе има некои се опитват, ама досега няма достатъчно мащабно баш по научните правила. Еле пък с тея тестове не може се управлява пандемия (пандемията е 3-4 % - ова епидемия), ами само статистоброячи на тестове.
  Пецерето не открива вирус, за да се каже че някой се е разболял, ами следи от рибена киселина. После се прави обосновано предположение, че щом има следи, нема начин да нема вирус. Ама начин има. УчЕните са установили, че ренекато от коронавируси, инфлуенца, ебола и зика артисва в клетките много след като вирусът е бегАл.
  https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736 (20)30868-0/fulltext
  (друг е моментът че туй ренека може изобщо да не е било от вирус)
  Понеже машината с тестовете единствено дублира пробите докато светне при достигане на количество, колкото по - малко се дублира, толкова повече парчета ренека е имало в пробата и по - голяма вероятност наистина да има вирус. Най - достоверни резултати има при 20 цикъла (пробата се мултиплицира на 20 - та степен) , ама така бройката положителни тестове е много мизерна. Затуй се работи с 40 цикъла. Каква е разликата ако едно число, примерно 2, се повдигне на 20- та степен, и на 40 - та степен, може да каже в щаба има един математик..

 42. 42 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1505 Неутрално
 43. 43 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Пандемията се разраства,а държавата е на автопилот с грешно зададен курс и скоро ще стигнем там,където бяхме преди 30 години...

 44. 44 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#15] от "vagabond66":
  Вярно е че има много статии за коронавируса, но това е и най-важната тема. Затова пък няма статии за Русия - някои преди страдаха от това, че Дневник само за Русия пишеше.
  Иска ми се да поправя баланса, ето новина от Русия:
  "Министерството на здравеопазването на Руската Федерация уведомява ръководителите на учрежденията, подведомствени на министерството и главните нещатни специалисти на министерството, че всякакви коментари и публични сведения по темата за коронавируса трябва да се съгласуват с пресслужбата на министерството по пощата или по телефона".
  Коментара ми всъщност е по темата - приличаме си с Русия, макар че те са отишли малко по-надалеч.

 45. 45 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До # 40 Симо,ние не сме овце и още по малко стадо. Ние сме общество,а не стадо.

 46. 46 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#40] от "Симо":

  Тва са половинчати мерки. После трябва да се прахосва ресурс да се проверяват карантинираните да не забегнат. Пък и тестовете струват пари. Всеки закашлял се или със сополи директно се разстрелва и трупът се третира с огнепръскачката. Същото и с близките му контактни. За една неделя ше изкореним вируса . Да чакаш на Ганьо с маската под брадата и идол Мангъра - заеби.

 47. 47 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#32] от "inn":

  Да ама през 2019-та не броиха положителни за flu A ,B по телевизори и вестници. Не спореха дали си умрял ОТ или СЪС грип А,Б . Пишеха рак , сърдечна ,недостатъчност и други , независимо ,че си влязъл с респираторни инфекция. Сега е друго . Терминално болен от рак с респираторни инфекция умира ОТ Ковид . Тва е.

 48. 48 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 549 Неутрално

  А когато човек без симптоми е бил контактен, остава и половин месец без доходи (+ половинката), щот трябва да се самоизолира, ама отпуската свърши при първата карантина, когато имаше 200 болни, но разни хора говореха за чували за трупове. И същите тия хора 6 месеца не можаха да измислят, никакъв начини, поне административно да не сме в такъв батак.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Ами да си плащат бе. Те така се пестят пари за държавните чиновници.

 50. 50 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Пандемия не се управлява.

  Просвещават се хората, съветват се мерки, извършват проучвания...
  отново и пак.

  Ако "управляваш" пандемия се изсилваш или признаваш че си автор създател
  на "управляема" пандемия.

  Аман от многознайци. Айде по-кротко.

  "Пандемия се управлява..."

 51. 51 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#43] от "Toni Ivanov":

  Кой е грешния курс- Ойропската Уния и ОТАН ли?

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Той си е добре.
  Веднага след два отрицателни теста влезе недосегаем под карантина.
  Напразно хората по площади чакат диалог и най-вече оставка.

  https://ivo.bg/2020/10/28/какво-ново-ни-готви-старият-борисов-че/

  До коментар [#3] от "pafaka22":

  Я да излезе Борисов
  и пак да ни обясни как сме се справили с епидемията най-добре в света.

 53. 53 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  До коментар [#3] от "pafaka22":

  Най-добре да слезе.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В началото Мангъров искаше тестове, за да се види какво става.
  Макар и бързи, които са ненадеждни.
  Щаба беше против.
  Сега се тества масово, с тестове, които все още не са надеждни.
  Пресни случаи - Бойко борисов и оставката на шефа на здравната инспекция, Кристиано Роналдо...
  На братята роми кой им ги плаща не е ясно, и къде са тези хиляди които сами си плащат тези СКЪПИ тестове, също не е ясно.
  Как да не се заподозре финансов интерес ?

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 56. 56 Профил на gueorgui tzvetanov gueorguiev
  gueorgui tzvetanov gueorguiev
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Янина ,а не бой са.Въобще страховете ти са напразни забравяш най -важното,че сме БЪЛГАРИ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK