Задава се една съвсем различна Коледа

Задава се една съвсем различна Коледа

© ReutersТова ще бъде една съвсем различна Коледа - без тълпи в магазините, без коледни базари и греяно вино, без шумни купони с приятели и самотно светещи на празни площади празнични елхи. Една ковид Коледа, в която вечерята в тесния кръг на домакинството, с не повече от един двама приятели, ще бъде най-честата картина в европейските градове и села. Това ще е огромна промяна за католици и портестанти, за които Коледата е най-светлият празник през годината и традицията повелява пищни тържества и веселие.


Притисната от втората вълна на инфекцията, Европа бързо потъва в ново повсеместно затваряне с действащ локдаун с Ирландия и Чехия. И с Франция и Белгия, които най-вероятно ще ги последват до края на седмицата. С вечерни часове и строги ограничения за излизане в Холандия, Германия, Португалия, Испания, Гърция и другаде.


Все още не е ясно какъв модел на затваряне ще избере Европа. Лидерите на континента ще говорят дистанционно от кабинетите си в четвъртък как да координират ограничителните мерки, така че отслабят натиска върху болниците си, задъхващи се ковид пациенти. Изборът е между серии продължаващи 3-4 седмици строги мерки, редувани с леко разхлабване на ограниченията за "поемане на въздух" и задържане на пълното затваряне, без разпускане, докато се овладее епидемичната вълна. Такива са очакванията да специалния съветник за коронавирусната епидемия на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за епидемията проф. Петер Пиот.
"Трябва да действаме сега, когато случаите се увеличават, а не след 3-4 седмици, когато много хора започнат да умират", каза Пиот.


Лошите новини


За разлика от пъвата вълна на COVID-19 през зимата, втората засяга еднакво силно всички европейски държави. Пощадени няма. Дори някои от отличниците от първия удар като Чехия, сега са сред най-тежко пострадалите.


Според проф. Пиот причината за толкова мощната втора вълна, освен сезонните особености, е твърде бързото сваляне на ограниченията през лятото и повсеместното подценяване на мерките, както от властите, така и от гражданите.


"От мярка като маските има смисъл, ако ги носят 95% от хората. При 60 на сто, което е средното за Европа, много смисъл от тях няма", каза микробиологът, който оглавява Кралския институт за хигиена и тропическа медицина в Лондон.


Към лошите новини се добавя и умората от ограниченията от страна на гражданите и на бизнеса, както и изтощаването на здравните специалисти, които са на първа линия седми месец.


"Ситуацията е много сериозна и има риск да се влоши, ако не вземем по-спешни и драстични мерки", смята Пиот.


В момента около 1000 европейци умират всеки ден от усложненията, причинени от COVID-19, като в следващите седмици се очаква влошаване на всички показатели, докато въвежданите в момента мерки дадат ефект. Нарастването на смъртните случаи през последната седмица е с 1/3 спрямо предходната.


Добрите новини


Втората вълна идва и с няколко добри новини. Засега реанимациите са пълни едва една трета в сравнение с първата вълна на епидемията, въпреки че заразените са несравнимо повече. Междувременно са разкрити нови легла, купено е оборудване за тях, което увеличи капацитета на реанимациите. Благодарение на по-добрите възможностиза тестване, инфектираните се установяват и изолират по-бързо, както и техните контактни. Лекарите се научиха как да помагат по-ефективно на пациентите си и крайно тежките усложния са по-малко. Рискът от смърт от COVID-19 е намалял наполовина спрямо пролетта.


България е едно от лошите изключения с по-висока смъртност в сравнение с началния стадий на епидемията. Дори сравнена с най-силно засегната в момента в Европа държава - Белгия, данните от България са тревожни. В Белгия всеки ден се откриват около 13 хиляди нови заразени, като общият брой на хоспитализираните е 5554, а в реанимации са общо 911 пациенти. В същото време в България при около 2600 новозаразени дневно, в болници са 2217 души, 145 в интензивни отделения.


Положението с пандемията в ЕС преди седмица. В четвъртък ще бъде представена картата с актуалните данни, но вече е ясно, че от 22 октомври насам са се заразили стотици хиляди и всеки ден от усложнения заради коронавируса умират близо хиляда европейци.

Положението с пандемията в ЕС преди седмица. В четвъртък ще бъде представена картата с актуалните данни, но вече е ясно, че от 22 октомври насам са се заразили стотици хиляди и всеки ден от усложнения заради коронавируса умират близо хиляда европейци.


Здраве или икономика


Разбирането в Брюксел, а и в повечето влиятелни европейски столици е, че първо трябва да се овладее здравната криза, а след това да се мисли за икономиката. На това трябва да бъдат подчинени и решенията за въвеждането на мерки за ограничаване на разпространението на инфекцията. Проф. Пиот посочи, че държавите с най-висока смъртност са и тези с най-голям спад на БВП. Разрешаването на здравния проблем трябва да предхожда икономическото възстановяване, убеден е Пиот, който е категоричен привърженик на по-строгите ограничения, докато втората вълна все още може да се управлява.


Фон дер Лайен, която даде пресконференция днес в Брюксел, подчерта, че пари за икономиката има осигурени и че щетите от временното затваряне на бизнеси не бива да служат като извинение да не се вземат достатъчно категорични мерки за забавяне на разпространението на епидемията.


Коледни желания


Изглежда вестта за откриването на ваксина ще е един от най-желаните коледни подаръци в Европа. В момента 11 кандидати за ваксини са в заключителна фаза на изпитания за ефективност и за безопасност, като поне един от тях ще ги приключи в края на тази и още един - в началото на следващата година. Това обаче не означава, че ваксините ще се появят незабавно на пазара.


По-масово производство на количества не може да се очаква преди април, предупреди Урсула фон дер Лайен. При най-добрия сценарий, при който всички най-напреднали разработки се окажат еднакво успешни и бъдат лицензирани за продажба в Европа, едва през пролетта ще могат да се произвеждат по-масови количества - по около 20-60 милиона дози месечно. Това ще означава, че поне известно време, ваксините ще се използват в комбинация с други мерки като носенето на маски и спазването на социална дистанция например. При този сценарий до края на година ще има налични около 1,2 милиарда ваксини за Европа и за най-бедните страни, на които тя се е ангажирала да помогне, съобщи Фон дер Лайен.


При положение че всички разработки са клинично успешни, до края на годината в ЕС и в страните, на които той се е ангажирал да помага, теоретично ще могат да бъдат ваксинирани повече от 700 милиона души - много повече от необходимото. Трябва да се има предвид и че ефикасността на евентуалните ваксини няма да е повече от 70%. Освен това около 25% от европейските граждани заявяват, че не желаят да се имунизират.


"Ваксината не е чудо, което ще промени всичко за един ден, а светлина в края на тунела", заяви Фон дер Лайен.


Ако не всички разработки обаче се окажат успешни, което е по-вероятният сценарий, всички тези прогнози ще се изпълняват много по-бавно, като ваксините ще достигат по-бавно до нуждаещите се и следващи вълни на масово заразяване не са изключени.


Очаква се в четвъртък Европейската комисия да призове държавите членки да започнат спешно да изготвят национални планове за имунизация, за да са готови със складови помощения, верига на доставки и разпределение, както и с решение кои рискови групи от населението ще могат първи да получат дози от бъдещата ваксина, защото няма да има за всички желаещи.


До момента Комисията е сключила авансови договори с трима производители (Johnson & Johnson, AstraZeneca и Sanofi-GSK) и преговаря с още трима (CureVac, Moderna и BioNTech). Споразуменията предвиждат осигуряване на ваксини при еднакви условия за всички държави членки, като страните сами планират, поръчват и заплащат дозите.


Европейската комисия настоява и новите бързи тестове за антитела на коронавирус да бъдат разрешени за продажба в ЕС чрез общ лиценз. Само така, според Фон дер Лайен, ще бъде възможно те да бъдат признавани във всички държави, а резултатите им да се валидират от властите на всички държави членки.


Новите тестове, които сега излизат на пазара са много по-евтини и по-бързи. Те не само ще облекчат пътуването от една в друга държава, но и ще направят възможно установяването на инфекцията на по-ранен етап, за да се започне лечението преди да се развият усложнения. Те ще позволят да се избегнат и повсеместни пълни затваряния като чрез масово тестване и порследяване на контакти, огнища на заразяване се обезвреждат по-бързо.


Европейската комисия обяви, че възнамерява да купи бързи тестове за 100 млн. евро, които да разпредели между членките, както и да организира обща обществена поръчка, чрез която държавите да купят нужните им допълнителни количества. Бързите тестове, за които се разчита да станат масови като тези за бременност и да се продават също като тях в аптеките, ще бъдат допълваща възможност към PCR тестовете, които остават "златен стандарт" за диагностициране на COVID-19.


Текстът е от личния блог на Йовка Димитрова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  "Такива са очакванията да специалния съветник за коронавирусната епидемия на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за епидемията проф. Петер Пиот."Трябва да действаме сега, когато случаите се увеличават, а не след 3-4 седмици, когато много хора започнат да умират", каза Пиот"  Този нищо не разбира, да пита мънгъровци да им обяснят някои неща...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Задава се нормална Коледа със семейни събирания в тесен кръг. Нищо лошо или страшно.

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2181 Любопитно

  Много хора ще я прекарат скромно и притеснено. За голяма част от търговците и заведенията, основният оборот е по Коледа и Нова Година. Когато търговците нямат оборот а заведенията са празни, производителите на стоки и суровини също удрят кепенците. Та така 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 567 Неутрално

  САЩ и ЕС ще се справят и с пандемията, и с икономическата криза, която ще дойде след това. За щастие ние сме част от ЕС и също ще преодолеем трудностите.
  За нещастие хората, които ни управляват не са сред най- ярките звезди на интелектуалния небосклон, така че няма да ни е лесно.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Кот- такова ... Майната му :(

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 14 Любопитно

  Ми то квото християнството такава и Коледата.Направо да минаваме на Коч Байрям!
  🐂🐪🐂🐪🐂🐪🐂🐪🐂🐪🐂🐪🐂

  Много съм прост
 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Весело

  Господ да ни пази, видях какви ли не чудесии през живота си.
  Вярна е китайското проклятие “Да живееш в интересни времена!”

  klimentm
 8. 8 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 14 Любопитно

  САЩ и ЕС ще се справят и с пандемията, и с икономическата криза, която ще дойде след това. За щастие ние сме част от ЕС и също ще преодолеем трудностите. За нещастие хората, които ни управляват не са сред най- ярките звезди на интелектуалния небосклон, така че няма да ни е лесно.
  —цитат от коментар 4 на Dexx


  ......тоест ние от ЕС сме абонирани за ВЕЧЕН просперитет и щастие?
  🐖🙉🐖🙉🐖🙉🐖🙉🐖🙉🐖

  Много съм прост
 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dexx":

  Точно! Европа е преживяла две унижтожителни и жестоки войни и една много по свирепа епидемия от която умираш за 48 часа, оптимизма е важен!

  klimentm
 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Коледа по принцип си е била семеен празник, преди да я нападнат барманите и ресторантьорите. Г-да 9%.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Весело

  До коментар [#8] от "Шакир Зулов":

  Може да сме в последното купе на последния вагон на влака но да, друга алтернатива няма!

  klimentm
 12. 12 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 14 Весело

  До коментар [#8] от "Шакир Зулов":Може да сме в последното купе на последния вагон на влака но да, друга алтернатива няма!
  —цитат от коментар 11 на klimentm


  Тека е .....,в цирка дори и чистача на слонските л@йн@ е част от спектакъла!
  😎😁😎😁😎😁😎

  Много съм прост
 13. 13 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5780 Неутрално

  Коледа се празнува вкъщи, на Нова година се ходи на ресторант. Подаръци ще има, ще има и постна трапеза с коледни късмети. Ще отидем и на църква - това е най-доброто дело на Борисов може би през целия му живот, не затвори храмовете.

 14. 14 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Преди писах някъде, че тази Коледа ще е тъжна.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 15. 15 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  "България е едно от лошите изключения с по-висока смъртност в сравнение с началния стадий на епидемията. Дори сравнена с най-силно засегната в момента в Европа държава - Белгия, данните от България са тревожни."

  Оставка! Тикво! Най-некадърното управление в последните години. На всички фронтове провал след провал.

 16. 16 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#2] от "zxp53317185":


  Задава се нормална Коледа със семейни събирания в тесен кръг. Нищо лошо или страшно.
  —цитат от коментар 2 на zxp53317185


  Ако нямаш заведение да, но само донякъде. Ще фалира много народ. В това число и производители разни. Ще има дефицит на стоки. Изкуствен. Просто хората ще са фалирали.

  Банкетите започваха на 8-ми декември със студентският празник и така до 20-ти декември.
  С времето, обаче фирмените банкети намаляха почти до нула. Тази година няма да има нито един.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 17. 17 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#15] от "George Svinarov":

  Ти погледна ли за какво е статията?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 18. 18 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#17] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  Даже цитирах текст от нея, ако забелязваш.

 19. 19 Профил на M
  M
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Коледата е семеен празник при нас, да му мислим след Нова година, тска ще се охълцаме без пари и работа, че и печатницата за пари да включат пак няма да помогне.

 20. 20 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#10] от "Един вампир броди из Европа":


  Коледа по принцип си е била семеен празник, преди да я нападнат барманите и ресторантьорите. Г-да 9%.
  —цитат от коментар 10 на Един вампир броди из Европа


  Около Девин и не само има едни къщички за гости.
  Обаждаш се там и като пристигнете 6, 8, 10 човека семейно ви чака агне/прасе или дори слон на пещ приготвени и всички други екстри, които си си поръчал по телефона.
  Така празника става по-добре, а жените не са се счупили от готвене три дни.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 21. 21 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#18] от "George Svinarov":

  Цитата го видях.
  С какво в такъв случай управлението е виновно за високата смъртност първо и второ каква е смъртността знаеш ли? И не в проценти, а в абсолютен брой хора.

  Не рови. Малко е. По-малко от "редовия" грип.
  Просто реакцията ти е странна. Светона пандемия има, а тълпа глупаци искат да няма работещ парламент.
  Питай ме защо написах последното изречение.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":

  Да, но търговията "онлайн" расте и то с много бързи темпове, Безос стана почти 200-милиардер. Производителите няма да са прекалено стресирани, фермерите се преорентираха към директни доставки, големите вериги за хранителни стоки също, поне в САЩ. Виж, за ресторантьори и малки магазини си е проблем. А иначе ще прекараме тези празници иновативно, с включени компютри на Зоом или телефонни видео апликации. Трябва да се приспособяваме.

 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  До коментар [#19] от "M":

  Правителството трябва да помогне на всяко семейство чийто доходи са зстршени, не чакайте а искайте не спете! Сериозно го казвам.

  klimentm
 24. 24 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#21] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  В началото взеха адекватни мерки, след това отпуснаха нещата и виждате резултата

  Маски, лична хигиена и ограничаване на контакти

  А те отвориха заведенията, напълниха стадионите, пуснаха в хотелите да влязат всякакви туристи в България само и само сезона да е ОК

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 25. 25 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1606 Весело

  До коментар [#10] от "Един вампир броди из Европа":

  Коледа :))) Ден на задължителната щедрост :))

  Ден в които мъжа и тъщата оставят ножовете настрана в името на празника и продължават своята битка на масата, чрез пасивно агресивни слова и фалшиви усмивки :))))

 26. 26 Профил на spalding
  spalding
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Започва вече много да ми писва да чета и слушам само за Ковид.

  Дневник имаха много хубав раздел от пролетта, Новини без коронавирус, но всяко чудо за три дни - сега там има новина средно на час и половина, два.
  Вярвам в пандемията и спазвам всички мерки на обществени места, ходя сред хора по изключение, за да пазя близките си, работя от вкъщи, но телевизията се превръща вече в инструмент за терор над хората.
  Като започнеш от сутрешния блок по всички тв, минеш през обедните новини и стигнеш до липсата на каквото и да е интересно съдържание в праймтайм, защото свестните предавания също са с теми Ковид, слушаш едно и също и говорят едни и същи хора.
  Но хората имат нужда и да се забавляват, да научават новото, да живеят, защото далеч не всичко е коронавирус.

 27. 27 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1606 Весело

  До коментар [#23] от "klimentm":

  Звучи като нещо, което само един икономически неграмотен човек, социалист или комунист би казал :))

  Но да предполагам, че ако държавата е обречена... Предполагам, че би било глупаво да не се присъединиш към другите трупни червей, докато има месо по кокала :)))

  Но вземеш ли общи пари, не се преструвай, че си от добрите хора :)) Не си :)) Част от проблема си :))

 28. 28 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Тече постепенно изравняване на равнището на "Златния милиард" по Конго. Agenda2030. Задават се много интересни и гладни времена. Ше си сменяте телефончетата всяка година,а? Ше фъргате манджа на боклука,а? Ше щъкате напред- назад със самолети,а? Ше се поливате с душа по половин час ,а? Вземиииии тоя Ковид ,вземииии тоя Локдаун.

 29. 29 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#22] от "daskal1":

  И си прав и не си прав. Капацитетите на складовете са ограничени, на куриерите също. По тази причина например повечето онлай търговци на храни при нас въведоха ограничение между 35 и 70 кг на една покупка и по една поръчка на ден от един и същи клиент. Отделно определени стоки бележат пълен пропад на оборотите —от много голям онлайн играч при над знам, че паргюми и червила и друга козметика са на тотал щета от март месец на сам. Това естествено удря производители на козметика а от там и производителите на суровини (розово масло, левандула, макадамово масло и т.н.). Куриерите от 01.11 до 31.12 при нас вдигат рязко цените (по стара традиция) за да компенсират извънредният труд на хората си. Тази година обаче много рязко вдигнаха цените. Интересно ще бъде. Някои ще забогатеят, други ще обегнеят рязко. Най на делавера ще са тези на бюджетна издръжка (държавни служители, пенсионери и т.н.)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Весело

  До коментар [#27] от "Ramon Asvalda":

  “ Аз не съм комунист
  и никога няма да бъда” - както се казваше в онази незабравима песен!

  Иначе да, икономически съм неграмотен !

  klimentm
 31. 31 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5780 Неутрално

  До коментар [#28] от "pavur":

  Само без интернет не можем.

 32. 32 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#22] от "daskal1":

  Отделно, тука владее някаква психоза за ”доба йе зла”, ”будоу зли часи” и всичко живо се стиска. Естествено, ти като не купиш моят продукт, аз няма д мога да купя твоя. И всичко се скапва —>от много пресметливост ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 33. 33 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#16] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  Фалитите не са непременно нещо лошо. В случая ще фалират изцяло бизнеси които произвеждат услуги или продукти които не са важни или незаменими за потребителя, дори вредни. А това тълпене по молове и безсмислена консумация на ненужни продукти за мен лично не е духът на Коледа, а нещо изкуствено наложено и абсолютно неестествено.

 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Весело

  До коментар [#33] от "zxp53317185":

  Пазаруването има и чисто психологически ползи “ шопинг терапи”!

  klimentm
 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Весело

  До коментар [#31] от "Тsonkooo":


  И без електричество!

  klimentm
 36. 36 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#29] от "DDR":

  В България ми прави впечатление поевтиняването на западните стоки -сирена, меса,риби, морски дарове и др. с около 25%.

 37. 37 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#34] от "klimentm":

  Е преди ерата на моловете предполагам хората са били много депресирани без "шопинг терапи" ;) ... но не са го знаели.

  Както казах потребяването на стоки без нужда, а само заради самото потребление е нещо изкуствено наложено. Факт е че търговците ги тресе бая страх, че хората ще започнат да купуват само това което им е нужно, но това не е мой проблем определено.

 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#36] от "Да вярваме на истината":

  Борба за оборот. Поне да се върнат вложените пари. След това ... както дойде...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 39. 39 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#25] от "Ramon Asvalda":

  Из одеската хроника: Разказ на зетя:
  - На празника пожелах на тъщата двойно от това, която тя на мен ми желае. Странно, защо прибледня тази жена?

 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#34] от "klimentm":

  Имах една аспирантка, саудитка. много умна млада жена, омъжена, с 4 момчета. Поне през седмица, а понякога всяка седмица през уикенда ходеше до един голям мол и купуваше скъппи парфюми и козметика. После ги раздаваше на другите жени, защото имала, а не било хубаво да връща покупките си. Така си лекуваше мигрената. Скъпичко лекарство, сподели мъжът и... :-)

 41. 41 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#22] от "daskal1":

  Добри гости ковидари...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 42. 42 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1803 Любопитно

  До коментар [#4] от "Dexx":

  Силно се надявам прогнозите че при спад на 40% на покупателната способност света няма да е същия.
  В същото време се очаква понижаване на покупателната способност със 50% в ЗЕвропа и САЩ
  При нас с някакви 10% ще ни стигнат

 43. 43 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#32] от "DDR":

  Чехите винаги са си били най-пресметливите славяни. Казвам го с добро чувство, като ги сравнявам с останалите.
  При нас не зная дали индивидуализма или твърдоглавието са по-силни сред определени части от населението. После помощите по Ковид, особено на по-бедните хора до юни, тук практически двукратно надвишаваха това което те заработваха преди епидемията, затова и сега натискът за подобни програми е голям.
  Ще видим, все пак аз съм в една среда доста добре изолирана от истинските икономически проблеми на мнозинството. Запазихме хората от съкращения, но не назначихме нови на място на пенсиониралите си и напусналите, така че натоварването расте.

 44. 44 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#41] от "дерибеев":

  Дистанционно може...:-)

 45. 45 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1803 Весело

  До коментар [#13] от "Тsonkooo":

  бе измислен христиЕнин
  посно е на Бъдни вечер

 46. 46 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 694 Неутрално

  То па голямата загуба, ако някой не празнува ЗАколеда.....

 47. 47 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  Изборът е между серии продължаващи 3-4 седмици строги мерки, редувани с леко разхлабване на ограниченията за "поемане на въздух" и задържане на пълното затваряне, без разпускане, докато се овладее епидемичната вълна.
  ____________________
  Който владее мерките за вируса той е тиранина който коли и беси в жалките останки от демокрации!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 48. 48 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Весело

  До коментар [#40] от "daskal1":

  И аз имам такъв познат който така се лекува като му докривее,има тонове обувки и ризи в къщи а някои дори не е обличал!

  klimentm
 49. 49 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2158 Неутрално
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Една тъжна Коледа се задава.

 52. 52 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#2] от "zxp53317185":

  БЛАЖЕНИ СА ВЯРВАщИТЕ ,ЯВНО ОщЕ СМЕ НА ФАЗА КОГАТО ВОДАТА В ТЕНДЖЕРАТА Е ТОПЛА И НА ЖАБАТА И Е ДОБРЕ.

 53. 53 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#46] от "EU Fighter":

  Е ПА ГОЛЯМА РАБОТА КАТО ВИ ВЗЕМАТ ВСИчКО ,КОЕТО СИ МИСЛИТЕ ,чЕ ПРИТЕЖАВАТЕ. АМА КАТО ВИ ГЛЕДАМ НЕСПОБНОСТТА ДА МИСЛИТЕ МАЙ СИ ЗАСЛУЖАВАТЕ ТОВА ,КОЕТО щЕ ВИ СЕ СЛУчИ.ГОЛЯМА РАБОТА КАТО ТРЯБВА ДА ХОДИМ НАВСЯКЪДЕ С МАСКИ ,ГОЛЯМА РАБОТА КАТО НИ ЗАБРАНЯТ ДА ИЗЛИЗАМЕ ОТ НАС МЯСТО ПО РЕГИСТРАЦИЯ И Т.НАТ....

 54. 54 Профил на glavatar
  glavatar
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Тъкмо няма да има тълпи от обезумели граждани отрупани с торби с безсмислени покупки!

 55. 55 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#33] от "zxp53317185":

  Споменах и производители.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 56. 56 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Задава се нормална Коледа със семейни събирания в тесен кръг. Нищо лошо или страшно.
  —цитат от коментар 2 на zxp53317185


  Ковидистичната папллач провали Великден, а сега се точи и на Коледа.

 57. 57 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  На фалшивата карта на ДКЦ (Дяволската Ковид Църква) да покажем картата на Разума и числата:
  https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps

  Да, правилно виждате - НИКАКВО УВЕЛИЧЕНИЯ НА ОБЩА СМЪРТНОСТ В ЕВРОПА след март-април, когато само в някои държави ковидидистите успяха да усмъртят много хора в паниката.

  А, и още - Коледата не се отменя, разбира се, но на Великден догодина ще отида да се комкам от общата лъжица в черквата, защото това е най-стария метод на ваксиниране срещу респираторни заболявания като получиш "замаени" от виното вируси и стимулираш имунната си система.
  Ще се положа усилия и да постя в мислите, душата и храната (никога не съм го правил, знам си че съм грешник), защото знам от баба, че само който пости той трябва да се комка.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Весело

  Другарката Йовка сувсям са йе филмирала.

  Мога да и дам идея - вместо шапката на Дядо Коледа да си свива от сега станиолена, та всичко да е точ-в-точ!

 61. 61 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  UNITED ЕU UNION

  дрън дрън...

  Християните на Латиница честват Christmas.
  Християните на Кирилица честват Рождество Христово (същото) и Коледа.

  И едните и другите обичат да похапват.
  Предпочитание незадължително: пуешко или свински пържолки.
  Покрай това...

  Задължителен атрибут: Елха, от Елхови лес.
  Традицията май тръгнала от Германия.

  Дедо Мраз:
  тръгва от Северния полюс и разнася подаръци.
  Не всичко е ясно...

  "Това ще е огромна промяна за католици и портестанти,
  за които Коледата е най светлият празник през годината
  и традицията повелява пищни тържества и веселие."

 62. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Какви продукти произвеждате, ако не е тайна?
  ККП ли бойкотирате?

  До коментар [#32] от "DDR":
  До коментар [#22] от "daskal1":

  Естествено, ти като не купиш моят продукт,
  аз няма д мога да купя твоя.

  И всичко се скапва —>от много пресметливост ...

 63. 63 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#37] от "zxp53317185":"Както казах потребяването на стоки без нужда, а само заради самото потребление е нещо изкуствено наложено. Факт е че търговците ги тресе бая страх, че хората ще започнат да купуват само това което им е нужно, но това не е мой проблем определено."

  Точно така е. Надявам се пандемията да регулира тази мания за купуване и натрупване на предмети, поне у някои хора. Защото, от друга страна, Амазон регистрира непрестанно увеличаващи се печалби.
  От март месец не съм купувала нищо друго, освен храна и продукти за хигиена и козметика. Никакви дрехи, чанти обувки; използвам само ограничен асортимент от гардероба си и даже се чудя как да се освободя от по-голямата му част.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK