Борисов и завоят към политическото средновековие

Той ще трябва да застане рамо до рамо с Корнелия Нинова. В това пространство отскоро се засели и главният прокурор Иван Гешев, чиято дейност не се отличава много от тази на политическите партии.

© Юлия Лазарова

Той ще трябва да застане рамо до рамо с Корнелия Нинова. В това пространство отскоро се засели и главният прокурор Иван Гешев, чиято дейност не се отличава много от тази на политическите партии.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Кризата с коронавируса направи съвсем отчетлива следната дългосрочна тенденция в десния политически спектър. В икономически план всички развити държави предприеха масивна държавна подкрепа за икономиката. И САЩ, и ЕС вече изразходиха и планират да изхарчат трилиони публични средства, за да стимулират своите стопанства. Както и да се облича идеологически, тази политика е модерна интерпретация на идеите на Джон Мейнард Кейнс - вдъхновител на Рузвелт в САЩ и на следвоенното възстановяване в Западна Европа. Сега просто всички отново са кейнсианци и в това отношение няма голяма разлика между Тръмп и Байдън, Джонсън и Стармър, Меркел, Макрон, Путин и Ердоган.


Към тази група може да добавим и Бойко Борисов и ГЕРБ, които предложиха първия от десетилетия насам истински кейнсиански бюджет на България. В него има сериозно поемане на нов публичен дълг, увеличен бюджетен дефицит и разходи за социални дейности. Раздаването на пари на калпак с цел стимулиране на потреблението намира различни изрази в този бюджет, но не е изключено българите (както и много други европейци) в някой момент да започнат да получават пари директно в сметките си за смекчаване на ефектите от кризата. Където всички, там и гол Хасан, както се казва.
Като Барон Мюнхаузен


Не е ясно дали тази Барон Мюнхаузенова стратегия - да се издърпаш от икономическото блато сам за косата с повече харчене - ще е успешна: времето ще покаже. Но така или иначе светът, а и в частност България, няма друга стратегия за справяне с кризата. Правителството след Борисов също ще предприема подобни мерки, като надеждата е в тях да има повече дългосрочна мисъл за решаване на структурни проблеми и по-малко желание за предизборно предразполагане на електората.


Два примера са достатъчни в тази посока. Вместо да се раздават социални помощи на богатите (наравно с тези за бедните) и да се дават по 50 лева на всички пенсионери, кейнсианската ситуация би могла да се използва за дългосрочни смислени реформи в социалната и пенсионната сфера. Вместо това ГЕРБ решиха да дадат предизборен рушвет на възможно най-голям кръг от потенциални гласоподаватели.


Възприемането на кейнсианските идеи от страна на десни партии безспорно води до политическо обезличаване на някои от тях. Още повече, че поне в Източна Европа се наложи и всеобща политика на ниски (и плоски) преки данъци, която трудно ще бъде ревизирана сериозно в бъдеще. Дори тези, които предлагат отмяна на плоския данък в България, имат предвид по-скоро малки корекции: въвеждане на необлагаем минимум (което е цивилизовано и необходимо допълнение) и вкарването на малко по-високи квоти от около 15% на високите доходи (което е по-спорна мярка с неясен нетен ефект). Дори с такива корекции България би си останала страна с много ниски преки данъци в сравнителен план.


Това са реалните ограничения, в които съвременната политика се разгръща. И десни, и леви партии трябва да се съобразяват с тези ограничения. Нито десните могат да се откажат от кейнсианските програми, нито пък левите могат да наложат политика на високи данъци.


За лидери с голяма тежест и авторитет, като Ангела Меркел например, тези ограничения не са голям проблем. Хората ги разпознават като принципни, последователни и добри управленци, а в кризисна ситуация доверието към тях расте. Те успяват да обединят обществото около собствените си програми и да направят и малките икономически разлики със своите опоненти политически значими. В крайна сметка дори в една кейнсианска среда десните може да са по-пестеливи и по-загрижени за дългосрочната финансова стабилност от левите.


В общества като САЩ, Полша, Унгария и други конвергенцията на десните и левите в икономиката имаше обаче и друг ефект: завой на някои десни партии в средновековна посока. Политици като Тръмп и Качински заложиха на максималната обществена поляризация и тъй като тя не е възможна в икономиката, те избраха културната сфера за отличаване от центъра и лявото. Така се стигна до намигванията на Тръмп към белите супремасисти (от които той се разграничи открито едва наскоро), ескалацията на конфликтите между мнозинство и малцинства, полуприкритата хомофобска реторика, пълната забрана на абортите в Полша и възможната отмяна на "Roe v. Wade" (делото, легализиращо абортите) в САЩ и т.н.


Спорно е дали Тръмп и компания се появиха, защото хората изведнъж станаха консервативни от почти средновековен тип. Или пък обратното - политици като Тръмп, разчитащи на поляризацията като компенсираща стратегия за липсата на идеология и управленски опит и умения, създадоха търсене за един дълбок и провинциален по своя характер социален консерватизъм.


Факт е обаче, че в редица общества политическата надпревара беше изместена от подобни политици в културната сфера: те станаха защитници на историята на нацията, на паметниците ѝ, на сексуалната ѝ идентичност и репродуктивния ѝ потенциал. "Културният" завой надясно не е нещо повече от етнизация, биологизация и връщане на религията директно в политика. А това са маркери на политическото средновековие, с които светът всъщност беше скъсал след Просвещението или поне след Втората световна война. Тази раздяла обаче може и да се окаже само временна.


А в България?


Къде е България в тази обща картина? Ключово за разбиране на нашето място в нея е случващото се в ГЕРБ, а донякъде и в БСП. В европейски план Борисов беше застанал до Меркел и в този смисъл не се присъедини към лагера на средновековното дясно: Орбан, Салвини, Качински, Льо Пен, Вилдерс и т.н.


В домашен план обаче той прикотка "Обединените патриоти" и дори сигурно обмисля да се яви на следващите избори заедно с тях. Домашният завой към средновековното дясно започна с отстъплението на ГЕРБ за Истанбулската конвенция и навярно ще ескалира до опити да се блокира пътят на Северна Македония към ЕС.


По вътрешни убеждения Борисов не е средновековно десен - той е суеверен, но все пак светски човек. Но и Тръмп всъщност е един нюйоркски бонвиван, за когото няма особено значение дали държи Библията нагоре или надолу. Проблемът е, че поставени до политическата стена, подобни хора са в състояние да се обърнат за спасение към средновековното дясно.


А Борисов безспорно е до политическата стена. Не са му останали маневри и други ресурси, освен обществена поляризация по "културни теми". Персонално той е дискредитиран не само в България, но вече и в чужбина. Изповедта на "многото грешки" пред Туск показва, че ЕНП му е дала някакъв временен сертификат за търпимост, който едва ли е със срок по-дълъг от няколко месеца.


В такава обстановка пред него са останали две възможности - кейнсианско харчене на средства и завой към средновековното дясно. Борисов вече използва първата възможност. По отношение на втората е по-колеблив, макар и да тества водата. Едно от нещата, което го възпира да прибегне към този отчаян ход, е, че ЕНП все пак му даде надеждата, че ще може да се договори с тях и за в бъдеще.


А има и друг куриоз в българската ситуация. Ако Борисов сериозно прегърне средновековното дясно, той ще трябва да застане рамо до рамо с Корнелия Нинова, която вече направи завой в тази посока. "Консервативният социализъм" на Нинова е същият този синтез между кейнсианство и скептицизъм към малцинствени права и свободи, водещ до политизация на етноса, религията и сексуалността.


В това пространство отскоро се засели и главният прокурор Иван Гешев, чиято дейност не се отличава много от тази на политическите партии. Той пък се дефинира като "християнсоциалист патриот" - тоест леви икономически политики, съчетани със социален консерватизъм от религиозен тип и с национализъм.


Съдържателно "средновековното дясно", "консервативният социализъм" и "християнсоциалният патриотизъм" са едно и също нещо. С различни нюанси, етикет и опаковка.


От какво има нужда България сега


Полузавоят на ГЕРБ в тази посока отваря сериозно място за просвещенското дясно, което стъпва на след-средновековни ценности: правовата държава и правата на хората, уважението към институциите с граждански и светски характер, свободната пазарна инициатива, експертността и благоразумието.


България има нужда и от просвещенско дясно, и от просвещенска левица, а предстоящите избори са възможност за тяхното утвърждаване. Възможност, която не бива да се пропуска.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (123)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2216 Весело

  Това е завой към корените. Към началото-комунистическото АЗ.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  Нито Бойко Борисов, нито някой от кохортите му ще разбере нещо от тази статия.

  Там са на ниво “Абе, има ли пенсии тука?
  - Ами има, г-н премиер.
  - Бе вие получИхте ли едни пеесе уева?
  - Е па, получИхме.
  - Па кАжете едно мерси де!”

  Това е нивото, друго нема.

  И у склада нема.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Той не завива към средновековието. Той си кара направо към него по преките пътища.....

 4. 4 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Цветанов го създаде, той и ще го унищожи.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  Червените чугуни нямат прошка!
  Бойко им е като скъпа брошка !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Ще се оправим като ги извадим тия веднъж завинаги от властта. Първа стъпка на национално, втора на местно ниво!

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  "Те станаха защитници на историята на нацията, на паметниците ѝ, на сексуалната ѝ идентичност и репродуктивния ѝ потенциал. "Културният" завой надясно не е нещо повече от етнизация, биологизация и връщане на религията директно в политика. А това са маркери на политическото средновековие, с които светът всъщност беше скъсал след Просвещението или поне след Втората световна война. "

  Направо да сваляме гащите пред Третия Свят, той и без това има много голям репродуктивен потенциал. :)

 8. 8 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1838 Весело

  До коментар [#6] от "nij50393132":

  С вадене само не става :))) Ако ставаше, щеше да има по малко самотни майки :))

  Вадиш и идват другите паразити :))) Че ще те оправят ще те оправят, портфейла ти ще бъде Содом и Гомора, особено ако дойдат другите по червените комунисти :)))

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Не се разбира , що иска да ни каже , тоз платен "просвещенец" .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Ще се оправим като ги извадим тия веднъж завинаги от властта. Първа стъпка на национално, втора на местно ниво!
  —цитат от коментар 6 на nij50393132


  Питай Нормана, как ще ги извадите с пеесе човека, които ви подкрепят. Той ще ти обЯсни.
  С лозУнги не става, с револУция и въстания видяхте, че пак не става. Нали сте умни и красиви измислете го!

 12. 12 Профил на wtt20646140
  wtt20646140
  Рейтинг: 0 Неутрално
 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  "Изповедта на "многото грешки" пред Туск показва, че ЕНП му е дала някакъв временен сертификат за търпимост, който едва ли е със срок по-дълъг от няколко месеца."

  Каквато и да е сделката с ЕНП, истината е, че тя изобщо не му помага във вътрешен план, където единствената му стратегия е да се крие от народната любов.....

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  Поредният нескопосан умнокрасив 'анализ' на тема колко 'лошо' е стоящата отлично като фискални параметри България да подпомага гражданите в условията на криза и несигурност при това със средства от ЕС именно за това.

  Тоя път има един изход - под опашката :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 17. 17 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Орбан,Качински,Салвини...били средновековното дясно.Тогава Меркел и Макрон би трябвало да са съвременото дясно.Може,но не знам ,обезглавеният учител и закланите в Ница,кое дясно ще предпочетата.

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  Към средновековието ли ? Не, една е породата на тези хора и всичко се изчерпва с това по долу:

  https://www.alarmanews.com/който-е-снимал-борисов-в-спалнята-му-с/


  .............................

 19. 19 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Ще се оправим като ги извадим тия веднъж завинаги от властта. Първа стъпка на национално, втора на местно ниво!
  —цитат от коментар 6 на nij50393132


  Кои сте тези "вие " , които смятате , ще извадите Борисов от властта ??? Да започнем с Бойкикев и свълшим със Славиту . С помощта на разни деискредитирани телевизийки като "Евроком " , канал 7 / 8 , битивиту , ТВ1 с Веско Дремджиев и Генка Шикерова ....Все отлор кресльовци . А колкото до др. Смилов - не коментирам.:

  " Това са реалните ограничения, в които съвременната политика се разгръща. И десни, и леви партии трябва да се съобразяват с тези ограничения. Нито десните могат да се откажат от кейнсианските програми, нито пък левите могат да наложат политика на високи данъци "
  Къде е решението ?

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1933 Весело

  Смилов, Бояджиев, Дайнов, Смилов, Бояджиев, Дайнов....
  Дали ако горе не е написано кой го е писал можем да познаем писача. Дневник?
  Ми те глупостите са още в заглавието.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  До коментар [#15] от "witch_doctor":

  "Тулупа, простотията му и още по простия му електорат един ден ще бъдат изучавани! Назидателно!"


  Чудя се какво изобщо има да му се изучава на тая простотия.....

 23. 23 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1933 Весело

  Ще се оправим като ги извадим тия веднъж завинаги от властта. Първа стъпка на национално, втора на местно ниво!
  —цитат от коментар 6 на nij50393132


  Айде де, направете го. Ама трябват правачи, а не крякачи.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Весело

  А бе на този Дани Смилов какво му става!? Вси по-лоши, буквално трагични материали, а пък за провокативните заглавия просто нямаме думи...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 25. 25 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  "Културният" завой надясно не е нещо повече от етнизация, биологизация и връщане на религията директно в политика. А това са маркери на политическото средновековие, с които светът всъщност беше скъсал след Просвещението или поне след Втората световна война. "
  В главата на г-н Смилов има бъркотия от либерастия и неомарксизъм.
  Ако я караме все така с подобни глупости нашите внуци наистина ще са в средновековието . Имам напредвид по Мохамеданското летоброене.
  Дойче веле с главен редактор на Бг секцията бивш комунистически цензор в БНР от времето на соца продължава със зомбирането на българите.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 792 Любопитно

  Просвещенска левица аз лично не виждам от къде ще се появи по нашите ширини през следващите поне две поколения. Да не се обърка някой, „инструментът“ християн-социалист не попада в тая категория.

 29. 29 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Не се разбира , що иска да ни каже , тоз платен "просвещенец" .
  —цитат от коментар 10 на schwimmwagen  Като завършиш 4-ти клас - ще започнеш да разбираш .
  Не се отчаивай още от сега .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 30. 30 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Колев":

  Да беше прочел статията ли?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#29] от "niksan1":

  "Като завършиш 4-ти клас - ще започнеш да разбираш ."

  Те минаха дистанционно, тъй че ... едва ли...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#19:"doroteus"][/quote]

  Ние сме гражданите на тая държава, които не искаме и няма да допуснем да ни управляват крадливи неграмотници.

 33. 33 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Протестърите са в Паника.След като бутафорният им метеж се провали,сега с ужас наблюдават как Боко, вместо"оставка веднага",прави всичко разрешено от закона,за спечелване на редовните избори.Затова и ще има такива "статии",ще има плач за " политическото средновековие ", за " раздаване на нашите пари "итн.Всуе!

 34. 34 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Браво Смилов, в главата ти са нахлули мисли, които още не можеш да разбереш. Тезата "Борисов и завоят към политическото средновековие" и допълнението, че има "дясно средновековие" е много свежа, опитвам се да си го представя преди Ренесанса, нуждае се от обяснение. А защо не "десен първобитно-общинен строй"? Паралелът ти с Кейнс няма нищо общо и е банален - такава е рецептата при криза, но как допусна да наредиш еднокнижника Борисов до него и до останалите световни лидери! Чудя се защо си написал това и къде се притъпи жилото ти? Все повече подозирам, че "Дойче веле"-то не преглежда материалчетата, които пробутвате чрез него.

 35. 35 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2332 Весело

  [quote#19:"doroteus"]
  —цитат от коментар 32 на nij50393132
  Ние сме гражданите на тая държава, които не искаме и няма да допуснем да ни управляват крадливи неграмотници.[/quote]

  Ако не е голяма тайна, какво ще направите по въпроса???

 36. 36 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#24] от "hamiltonf":

  Идиотия в драматични мащаби.
  Или падението на една медия. И все за едно нещо става въпрос.
  ИК и болката на ЕС, че беше забранена в България и факта, че така ще си остане.

  .........Орбан, Салвини, Качински.........все хора, които ще обесят ИК и ще я закачат на кръстовище за да видят всички нормални хора какво са направили с нея.

  Чудех защо е средновековно. Кейнсианството го преглътнах като незначително и се оказа правилно. Купища простотии за да се подпъхне под килимчето тази свинщина:
  "средновековното дясно започна с отстъплението на ГЕРБ за Истанбулската конвенция и навярно ще ескалира до опити да се блокира пътят на Северна Македония към ЕС."

  Отстъпление нарича тоя продажник решението на Конституционният Съд на Република България.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Точно определение за Орбан, Тръмп, Качински, Путин и Ердоган.....нали Бойко е мъзга, хлъзгав и е наникъде. При него е важно чекмеджето да е пълно.
  Това дясно не дясно, това е опит да се върне човечеството в осъвременена форма на инквизицията. Разбира се, шанса им е нулев.
  А по отношение на данъците.......голяма глупост е плоският данък. Както казва един мой заможен зет американец "с такива данъци си заслужавате този живот"

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#6] от "nij50393132":

  От статията, обаче не разбра нищо, нали?

  Е, заради парчета като теб ББ ще стои вечно на власт.
  Не му трябват и особени закони като на Путлер.
  Достатъчни са му безмозъчните 80% калпав матриал.

  Против си, ама не можеш да обясниш защо.
  Не можеш да стоплиш, че тази статия изобщо не е за ББ или ГЕРБ.

  Това е платена статия внушаваща едно и също от ДВЕ години. Чети какво пишат другите и се учи. После ще "метеш".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 40. 40 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#37] от "stanislavdi":

  И ти ли не разбра за какво е статията?

  Четете между редовете бе хора. Изобщо не става въпрос за ГЕРБ.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 41. 41 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 752 Неутрално

  ''Спорно е дали Тръмп и компания се появиха, защото хората изведнъж станаха консервативни от почти средновековен тип. Или пък обратното - политици като Тръмп, разчитащи на поляризацията като компенсираща стратегия за липсата на идеология и управленски опит и умения, създадоха търсене за един дълбок и провинциален по своя характер социален консерватизъм.''

  появиха се заради закона от физиката за действие и противодействие и малоумните левичарски простотии като почнеш от 100 различни пола и стигнеш до минимален базов доход за всичката плява (включително тая биеща чело о пода по 5 пъти на ден и мислеща как да избие неверниците)

 42. 42 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#38] от "nxl27679751":

  Той тоя си е извадил мозъка отдавна и е забравил да го сложи обратно на мястото му.
  Или са му го откраднали и си е поръчал нов от Китай на промоция.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 43. 43 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#24] от "hamiltonf":Идиотия в драматични мащаби. Или падението на една медия. И все за едно нещо става въпрос.ИК и болката на ЕС, че беше забранена в България и факта, че така ще си остане..........Орбан, Салвини, Качински.........все хора, които ще обесят ИК и ще я закачат на кръстовище за да видят всички нормални хора какво са направили с нея.Чудех защо е средновековно. Кейнсианството го преглътнах като незначително и се оказа правилно. Купища простотии за да се подпъхне под килимчето тази свинщина:"средновековното дясно започна с отстъплението на ГЕРБ за Истанбулската конвенция и навярно ще ескалира до опити да се блокира пътят на Северна Македония към ЕС."Отстъпление нарича тоя продажник решението на Конституционният Съд на Република България.
  —цитат от коментар 36 на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия


  Росен, време е да прочетеш ИК. Ти сам си призна, че не си я чел, но си против нея. Хайде се подготви преди да се изказваш. Дори да слушаш шкембе войвода, откакто съм в този форум до сега винаги съм смятал, че можеш да четеш и че имаш повече акъл от Каракачанов, че да му се доверяваш. Вземи я прочети и пак коментирай.

 44. 44 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#41] от "carmello":

  Един от малкото мислещи хора си.

  След 12 години тук мислех вече да се разкарам завинаги.
  Не се трае опита за внушение от страна "Икономедиа".
  Дененощно облъчване за ИК. Няма да я бъде. Не могат да стоплят явно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 45. 45 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1933 Весело

  Към средновековието ли ? Не, една е породата на тези хора и всичко се изчерпва с това по долу:https://www.alarmanews.com/който-е-снимал-борисов-в-спалнята-му-с/ .............................
  —цитат от коментар 18 на samoedin


  На фейка с шкафчето и на такива сайтове вярват само глупаците.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 46. 46 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  ''Спорно е дали Тръмп и компания се появиха, защото хората изведнъж станаха консервативни от почти средновековен тип. Или пък обратното - политици като Тръмп, разчитащи на поляризацията като компенсираща стратегия за липсата на идеология и управленски опит и умения, създадоха търсене за един дълбок и провинциален по своя характер социален консерватизъм.''появиха се заради закона от физиката за действие и противодействие и малоумните левичарски простотии като почнеш от 100 различни пола и стигнеш до минимален базов доход за всичката плява (включително тая биеща чело о пода по 5 пъти на ден и мислеща как да избие неверниците)
  —цитат от коментар 41 на carmello


  Кое е левичарското в ИК? В нея няма и помен за минимален базов доход.

 47. 47 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#43] от "stanislavdi":

  Никога не съм признавал , че не съм я чел, а че съм заспивал над нея стотици пъти.
  Все пак истина е, че не аз, а юристите ни откриха "десетте разлики".
  Време е да мислиш преди да пишеш на тия теми. Дори Полша се прекара и НЕ прочете обяснителния доклад, а там е заровено кучето. Ако искаш подробности има интернет.
  Все пак. Полша оттегля подписа от ратификацията на ИК, защото като я ратифицира вкара условия при които....., обаче НЕ са прочели в обяснителният доклад, че НЕ МОЖЕ с местно законодателство да се променя каквото и да било в ИК.

  Каракачанов от нас научи за какво става въпрос.
  Идея си нямаха за свинщините, които точно ГЕРБ се опита да вкара.
  А този пасквил горе е за абсолютни глупаци. Тюрлю гювеч от простотии събрани от гугъла с една цел. Внушение.
  Изобщо не е против ГЕРБ.
  Реклама на ИК е. Нищо повече.

  Затова и са споменати останалите хора, които са разбрали каква варварщина е Истанбулката Конвенция и защо тя е забранена в страни, в които хората все още могат да мислят.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 48. 48 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#41] от "carmello":Един от малкото мислещи хора си.След 12 години тук мислех вече да се разкарам завинаги.Не се трае опита за внушение от страна "Икономедиа".Дененощно облъчване за ИК. Няма да я бъде. Не могат да стоплят явно.
  —цитат от коментар 44 на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия


  Общо взето противниците на ИК сте готови да рецитира те Корана. Общо взето отношението ти към правата на човека са на ниво Коран. Ама, ти е и логично де, в него жената няма права, също като в твоето мислене.

 49. 49 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#46] от "stanislavdi":

  Разбира се, че нищо левичарско няма в нея.
  Само има лека тенденция децата, жените да са общи...но в по-далечен план.
  Идеята на болшевиките или по-скоро въпросите на крепостните. Ама жените и те ли ще са общи?

  Левичарско-болшевишка е Истанбулската Конвенция и си набий това в главата.
  Цели унищожението на семейството като такова. Цели неосъзнаването на децата момчета ли са или момичета. Крайната цел е едно общество от плужеци, които не се вълнуват от нищо. Духовни евнуси, а от там и намаляване на населението на планетата. И започват от нас белите хора. Останалите ще ги унищожат с някой супер нова корона.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 50. 50 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 393 Весело

  Вие представяте ли си Себастиян Курц , седнал на някъв пън в гората и да срича писмо за рейтинга на Мудис или Марк Руте яхнал джипка из къра да подвиква на някой тракторист “ Абе наборе , земи тия 20 евро и не си мий ръцете до изборите “ ? ...
  По темата за ретроградната Тиква и средновековието има една много хубава народна мъдрост : “ Не по-високо от бухалката , сикаджийо”
  За това положението е такова , каквото е : Тиква с каскет

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 51. 51 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#43] от "stanislavdi":Никога не съм признавал , че не съм я чел, а че съм заспивал над нея стотици пъти.Все пак истина е, че не аз, а юристите ни откриха "десетте разлики".Време е да мислиш преди да пишеш на тия теми. Дори Полша се прекара и НЕ прочете обяснителния доклад, а там е заровено кучето. Ако искаш подробности има интернет.Все пак. Полша оттегля подписа от ратификацията на ИК, защото като я ратифицира вкара условия при които....., обаче НЕ са прочели в обяснителният доклад, че НЕ МОЖЕ с местно законодателство да се променя каквото и да било в ИК.Каракачанов от нас научи за какво става въпрос.Идея си нямаха за свинщините, които точно ГЕРБ се опита да вкара.А този пасквил горе е за абсолютни глупаци. Тюрлю гювеч от простотии събрани от гугъла с една цел. Внушение.Изобщо не е против ГЕРБ.Реклама на ИК е. Нищо повече.Затова и са споменати останалите хора, които са разбрали каква варварщина е Истанбулката Конвенция и защо тя е забранена в страни, в които хората все още могат да мислят.
  —цитат от коментар 47 на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия


  Росен, разяснителният доклад не е документ, той е препоръчителен. Конвенцията е документа. Чел съм го, и там е ясно всичко написано.
  Особено за равноправието между половете (в ИК изрично е казано, че половете са ДВА), всичко друго са ваши интерпретации. Разяснителният доклад ли ви е проблема?

 52. 52 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#48] от "stanislavdi":

  Бе ти самотник ли си?
  Втори път ти казвам почни да мислиш, че дрънкаш абсолютни простотии.
  Жена ми знаеш Гърлето от тук я познавам...по-умна от мен.
  Смяташ ли, че би останала и една секунда при мен, ако бях такъв, какъвто ме описваш?

  Мога да се съглася да мислиш така....не да прав, а само да мислиш така, ако си на другият бряг. Тогава мисленето ти би било напълно нормално, но не помня да си такъв. Би си проличало.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 53. 53 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 782 Неутрално

  миличкият смилов, пътьом едно текме на лошите, които стара европа мрази по разлрични причини. и все тръмп гадният, бе, деца яде!

 54. 54 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#48] от "stanislavdi":

  братми, много евтино - против ИК си, значчи не уважаваш жените....

  ма жените по конституция и всякакви закони са РАВНОПОСТАВЕНИ в Бг на мъжете, за чий ти е ИК?


  ааа,а извинявай, сетихме се че там има едни други неща ;)

 55. 55 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  "България има нужда и от просвещенско дясно, и от просвещенска левица, а предстоящите избори са възможност за тяхното утвърждаване. Възможност, която не бива да се пропуска."
  *
  Къде ги? Като гласоподавател питам за десницата, левицата не ме интересува.
  Авторът (както и в други статии) не е посочил алтернатива, способна да спечели изборите и да извърши реформите.

 56. 56 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#51] от "stanislavdi":

  Първо искат равноправие на половете, ама на всички полове бе главо дебела.
  Всичките 60 пола. Не на реално съществуващите ДВА пола, каквито Бог или някой по-умен от него е създал.

  Второ разяснителният доклад разпердушини условията на Полша.
  Пак ли не е документ?
  Ами точно, заради него не важат условията, които Полша постави за да ратифицира тая лайнарщина и точно по тази причина сега Полша ГОНИ като мръсно псе Истанлбулската Конвенция. ЩЕ я изписвам цялата, докато не бъде изхвълена от Европа напълно.

  Конвенция направена само за обратните.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 57. 57 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 792 Весело

  До коментар [#49] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  ... семейството като такова
  —цитат от коментар 49 на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  ... като такова от времето на Гераците, нъл тъй?

 58. 58 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#54] от "carmello":

  Това е постоянният им номер. Ама ти жена си ли искаш да биеш?
  Сякаш конвенция ще ми попречи, ако биех жена си.

  Освен това, както знаеш в Истанбулската Конвенция няма никаква реална защита за жените.

  И точно ЖЕНИ разпердушиниха Истанбулската Конвенция в България. Мъжете сме много малко.

  "Капитал" призна, че Истанбулската Конвенция е само за правата на ЛГТБейците.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 59. 59 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#46] от "stanislavdi":Разбира се, че нищо левичарско няма в нея.Само има лека тенденция децата, жените да са общи...но в по-далечен план.Идеята на болшевиките или по-скоро въпросите на крепостните. Ама жените и те ли ще са общи?Левичарско-болшевишка е Истанбулската Конвенция и си набий това в главата.Цели унищожението на семейството като такова. Цели неосъзнаването на децата момчета ли са или момичета. Крайната цел е едно общество от плужеци, които не се вълнуват от нищо. Духовни евнуси, а от там и намаляване на населението на планетата. И започват от нас белите хора. Останалите ще ги унищожат с някой супер нова корона.
  —цитат от коментар 49 на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия


  Росене, да ти кажа нещо, а? В страните които са приели ИК семвйството е на много по-високо ниво отколкото у нас. Разводите там са в пъти (В ПЪТИ) по-малко отколкото при нас (дали пък защото не бият жените си?). Погледни оная кочина (Русия),дето ви ги набива в главата тия свинщини, там сигурно 50-60% от децата не познават бащите си. Натам ли искаш да изпратите България? Да прилича на руската кочина?

 60. 60 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#48] от "stanislavdi":братми, много евтино - против ИК си, значчи не уважаваш жените....ма жените по конституция и всякакви закони са РАВНОПОСТАВЕНИ в Бг на мъжете, за чий ти е ИК? ааа,а извинявай, сетихме се че там има едни други неща ;)
  —цитат от коментар 54 на carmello


  Братми, намери ми в един завод мъж и жена да извършват една и съща дейност и да имат еднакви заплати и после ела ми се обади

 61. 61 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#48] от "stanislavdi":Бе ти самотник ли си?Втори път ти казвам почни да мислиш, че дрънкаш абсолютни простотии.Жена ми знаеш Гърлето от тук я познавам...по-умна от мен. Смяташ ли, че би останала и една секунда при мен, ако бях такъв, какъвто ме описваш?Мога да се съглася да мислиш така....не да прав, а само да мислиш така, ако си на другият бряг. Тогава мисленето ти би било напълно нормално, но не помня да си такъв. Би си проличало.
  —цитат от коментар 52 на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия


  Тоз тъй като те чета какво пишеш, не е трудно човек да е по-умен от теб. В ИК не се говори само за домашното насилие. Прочети я и тогава пиши. Не я е чел, но разказал на Каракачанов какво пишело в нея. Дае умниците ви

 62. 62 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1933 Весело

  ''Спорно е дали Тръмп и компания се появиха, защото хората изведнъж станаха консервативни от почти средновековен тип. Или пък обратното - политици като Тръмп, разчитащи на поляризацията като компенсираща стратегия за липсата на идеология и управленски опит и умения, създадоха търсене за един дълбок и провинциален по своя характер социален консерватизъм.''появиха се заради закона от физиката за действие и противодействие и малоумните левичарски простотии като почнеш от 100 различни пола и стигнеш до минимален базов доход за всичката плява (включително тая биеща чело о пода по 5 пъти на ден и мислеща как да избие неверниците)
  —цитат от коментар 41 на carmello


  +++++
  Най ми е смешно, че левундерите се смятат за прогресивни.
  Толкова прогресивни, че като дойдат на власт всичко прогресивно спира.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 63. 63 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#51] от "stanislavdi":Първо искат равноправие на половете, ама на всички полове бе главо дебела.Всичките 60 пола. Не на реално съществуващите ДВА пола, каквито Бог или някой по-умен от него е създал.Второ разяснителният доклад разпердушини условията на Полша.Пак ли не е документ?Ами точно, заради него не важат условията, които Полша постави за да ратифицира тая лайнарщина и точно по тази причина сега Полша ГОНИ като мръсно псе Истанлбулската Конвенция. ЩЕ я изписвам цялата, докато не бъде изхвълена от Европа напълно. Конвенция направена само за обратните.
  —цитат от коментар 56 на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия


  Главо тъпа, половете са два. Социалните полкове е нещо съвсем различно. Според ИК никой няма права да дискриминира по пол. Мъж иска да бъде фризьор или медицински брат? Моля! Жена иска да е капитан на кораб или генерал в пехотата? Щом има качествата моля. Само ограничени мозъци като теб виждат в правата на хората единствено домашното насилие.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#60] от "stanislavdi":

  ''Братми, намери ми в един завод мъж и жена да извършват една и съща дейност и да имат еднакви заплати и после ела ми се обади''

  в моята фирма собственичката е жена, и повечето меринджейки са жени и взимат повече кеш от мен, и като цяло е кой за квото се споразумее, отдавна ако не си забелязал мина тва с увеличаваме заплатата на всички с 50 лева дето изкарат 8 ми разряд за електрожен, и на всички става колкото да не умрете от глад

 66. 66 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#38:"nxl27679751"][/quote]

  Сега ще е еднократно и качествено!

 67. 67 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 752 Весело

  До коментар [#63] от "stanislavdi":

  а мъж ако иска да се състезава на 100 метра спринт със жени?

 68. 68 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#45:"zz_s"][/quote]

  Само идиот може да не вярва, че снимките са истински

 69. 69 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#60] от "stanislavdi":''Братми, намери ми в един завод мъж и жена да извършват една и съща дейност и да имат еднакви заплати и после ела ми се обади''в моята фирма собственичката е жена, и повечето меринджейки са жени и взимат повече кеш от мен, и като цяло е кой за квото се споразумее, отдавна ако не си забелязал мина тва с увеличаваме заплатата на всички с 50 лева дето изкарат 8 ми разряд за електрожен, и на всички става колкото да не умрете от глад
  —цитат от коментар 65 на carmello


  То само това оставаше, меренджей жена да взема по-ниска заплата от мъжа хамалин. И не, не е до договаряне, защото ако когато някой откаже да наеме или да вдигне заплата на жена служител, но го прави за мъж служител, то жената няма основание да си търси правата, защото сегашния закон защитава половата дискриминация

 70. 70 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Нито Бойко Борисов, нито някой от кохортите му ще разбере нещо от тази статия.Там са на ниво “Абе, има ли пенсии тука?- Ами има, г-н премиер.- Бе вие получИхте ли едни пеесе уева?- Е па, получИхме.- Па кАжете едно мерси де!”Това е нивото, друго нема.И у склада нема.
  —цитат от коментар 2 на Norman Granz


  Напротив разбрахме, искате да влезете насила във властта, а Дойчо веллев ви помага!

  Няма да стане, чакайте Борисов 4!

 71. 71 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#69] от "stanislavdi":

  ма ти верно живееш в ерата на електроженистите - аз ти говоря за нормална професия, дето много ясно един мъж ако я върши по- добре ще взема повече кеш, ти кво искаш - отива там неква пръдла и вика - не ми вдигате заплатата щото съм жена и ме дискриминирате, а тя скатава примерно по цял ден и не върши работа за 2 стинки

  аре стига измислен морал

 72. 72 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Политиката на ДБ за безвъзвратно скъсване с ГЕРБ е грешна.След изборите в парламента ше се оформят две групи -около ГЕРБ и около БСП.Към коя от тях ше се ориентира ДВ, за да има влияние в управлението?В противен случай остава в глуха опозиция.

 73. 73 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#69] от "stanislavdi":ма ти верно живееш в ерата на електроженистите - аз ти говоря за нормална професия, дето много ясно един мъж ако я върши по- добре ще взема повече кеш, ти кво искаш - отива там неква пръдла и вика - не ми вдигате заплатата щото съм жена и ме дискриминирате, а тя скатава примерно по цял ден и не върши работа за 2 стинкиаре стига измислен морал
  —цитат от коментар 71 на carmello


  Абе кой ти говори за по-добре или по-зле? Тук става въпрос при равни други условия. Прумер: Има дневна норма за изработка колеги мъж и жена си изпълняват нормата. Но жената получава по-ниско заплащане от колегата си мъж. Има ли закон в България който да я защити? У този пример не е изсмукан отнякъде, това е масово.

 74. 74 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#73] от "stanislavdi":

  ма какви норми какви 5 лева - има обява за работа, примерно 1000 лева, мъж жена, съгласяваш се и почваш да работиш за 1000 лева

  или - не е обявена заплата, само обява за работа - примерно фирмата има бюджет 1500 лева за тая позиция - мъжът вика искам 1000, жената вика искам 800, назначават и 2-мата (или обратното), къде е дискриминацията тук?

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1838 Весело

  До коментар [#73] от "stanislavdi":

  Не е дискриминация, ако се е съгласила толкова да й плащат :)) Ако не преговаряш и не четеш, подписваш където свариш....

  Между другото, мъжа като работник при равни други условия, дори и 100 на 100 да се припокриват с жената има едно предимство :))) Няма риск да забременее и да взима майчинства и прочие :)) С лапе или без можеш да разчиташ, че няма да прекъсва работата си :))

 77. 77 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1838 Весело

  До коментар [#76] от "Ramon Asvalda":

  Мъжа при равни други условия е по малък риск, жената може след година да реши, че не й се работи вече и иска да бъде майка :))) Бил съм свидетел на такава докторка :))) Толкова години инвестиция и учене, за да бъде майка, а в болницата един доктор по малко :))

  Те растат по дърветата разбираш ли :)))

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  Политиката на ДБ за безвъзвратно скъсване с ГЕРБ е грешна.След изборите в парламента ше се оформят две групи -около ГЕРБ и около БСП.Към коя от тях ше се ориентира ДВ, за да има влияние в управлението?В противен случай остава в глуха опозиция.
  —цитат от коментар 72 на dlagnikov


  Ти да си видял ДБ да са направили една вярна оценка и да са взели едно вярно решение в политиката.
  Така и сега, така ще е и утре.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 381 Неутрално

  От статията разбрахме че психодесните са за цитирам-"масивна държавна намеса в икономиката".

  В страните които са приели ИК семйството е на много по-високо ниво отколкото у нас.
  —цитат от коментар 59 на stanislavdi

  А дъртите кардинали разширяват ауспусите на младите послушници за да ги доближат и възвисят до Бога...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 85. 85 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 508 Весело

  змилув и дойче зеле?!?
  Дру го ня ма те ли?

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  "По вътрешни убеждения Борисов не е средновековно десен - той е суеверен, но все пак светски човек."
  По скоро е един неандерталец.

 88. 88 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1768 Весело

  "...кейнсианската ситуация би могла да се използва за дългосрочни смислени реформи в социалната и пенсионната сфера..."

  Този с всеки изминат ден се олива все по-неудържимо.
  Най-малконто, което трябва да направи е, да посочи поне една страна в света, която в дадения момент , в разгара на невиждана пандемия от сто години насам, да се опитва да прави реформи в социалната и пенсионната сфера.
  Сега въпросът е на ОЦЕЛЯВАНЕ.
  И не само физически.
  Хората трябва да излезат от това невиждано изпитание с нормален ритъм на живот, с нормални възприятия, нормално отношение към заобикалящата ги действителност, с минимум душевни травми и загуба на достойнство и самоуважение.
  За целта всички разходи в разумни предели са оправдани!
  Чест прави на ЕС, респективно България, че възприе именно такъв подход.
  Хората ще го оценят по достойнство.
  Хората, викам- не болшевиките.

 89. 89 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3259 Весело

  До коментар [#46] от "stanislavdi":

  Кое е левичарското в ИК? В нея няма и помен за минимален базов доход.
  ++++++++++++
  Вярно! Точно това няма.
  А преди няколко седмици видях равенството между мъжа и жената в буквалното му глупаво разбиране.
  Ходих за захар до един склад и там кьорав мъж нямаше. Две млади циганки донесоха стековете и ги тряснаха в багажника.
  "За това ли се борихме?" обикновено казват разочарованите. Има защо.

  Еретик
 90. 90 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2872 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Пак добре, че не им прати чекове с неговото име по примера на неговия задокеански аналог-популист.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 91. 91 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2872 Весело

  До коментар [#49] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  Според мен си предозирал с кремльовска ортодоксална хомофобска пропаганда. Виж страните подписали Конвенцията, ама какво разбират те - друго си е балканските мачовци да им я разяснят както Дявола чете Евангелието (не че ти си я чел де).

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 92. 92 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Нито Бойко Борисов, нито някой от кохортите му ще разбере нещо от тази статия.Там са на ниво “Абе, има ли пенсии тука?- Ами има, г-н премиер.- Бе вие получИхте ли едни пеесе уева?- Е па, получИхме.- Па кАжете едно мерси де!”Това е нивото, друго нема.И у склада нема.
  —цитат от коментар 2 на Norman Granz


  един от симптомите на непреодолимата слабограмотност на комунетата е, че никога не сте способни да оцените колко сте слабограмотни

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 93. 93 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1768 Весело

  До коментар [#92] от "hhhuuunnnn":

  "един от симптомите на непреодолимата слабограмотност на комунетата е, че никога не сте способни да оцените колко сте слабограмотни"

  Има и по-каратък израз:
  "Знае толкова малко, че не знае, колко малко знае".

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  В световен план новоизлюпеният "консерватизъм", не нищо друго освен карикатура на десницата, скалъпена за да обслужи откровени търгаши от финансовите кръгове.
  Аденауер, Де Гол, Де Гаспери бяха практикуващи католици със здрави семейства, които в собствения си живот бяха приложили моралните ценности на дясното. Същото се отнасяше и за новото поколение консерватори и десни лидери от 80-те - Рейгън,Тачър и Кол.
  Сравнете техния живот, интелектуално ниво, начин на изразяване и най-вече резултати от управлението с тези на Тръмп и Джонсън. За комуноидните "десни" творения Путин, Орбан и Борисов пък да не говорим.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK