Първо беше "Турски", после стана "Балкански". Накрая се оказа руски поток

Първо беше "Турски", после стана "Балкански". Накрая се оказа руски поток

© правителствена пресслужбаТекстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Малко преди Коледа в България трябва да завърши строителството на един газопровод. Той свързва две части на "Турски поток" - тази на територията на Турция и тази на територията на Сърбия. По него Русия ще може да изнася природен газ по дъното на Черно море, а после - през Турция, България и Сърбия - към Централна и Западна Европа.


Българската държава осигурява почти 3 млрд. лева, с които плаща за построяването на газопровод, по който руската компания "Газпром" ще изнася руски газ за Европа. И докато тези ползи за Русия са в близкото бъдеще, още сега голяма част от похарчените пари се връщат към Москва. Основният изпълнител на строителството, саудитската компания "Аркад", се ръководи от руски граждани, които наеха за подизпълнители основно руски фирми. Тръбите също са произведени в Русия, а много от работниците по трасето се оказаха руски граждани.
Но и това не е всичко - 90% от капацитета на бъдещия газопровод за следващите 20 години вече са резервирани от дъщерни фирми на "Газпром" и швейцарската МЕТ, както съобщи "Булгартрансгаз" в началото на 2020 г. А за евентуални бъдещи печалби на България от транзитни такси може да се говори чак след изпълняването на две условия - след като се покрие първоначалната инвестиция, която София изплаща на саудитската фирма, и при достатъчно натоварване на трасето, което изобщо не е сигурно.


Когато в края на май 2018 г. Бойко Борисов отиде при президента на Русия Владимир Путин в Москва и двамата обявиха, че тръбата ще мине през България, премиерът наричаше проекта "Турски поток", както го наричаха и всички останали. По-късно той започна да използва израза "Балкански поток" и дори поправяше журналисти, ако му зададат въпрос за "Турски поток". В началото на 2020 г. Борисов се похвали след среща с президента на Сърбия Александър Вучич, че и Белград вече ще нарича проекта "Балкански".


Но през лятото на 2020 г. Борисов отмени и това име, и започна да нарича проекта "българска газова инфраструктура". Всички външни партньори на България продължиха да говорят за "българската част на "Турски поток".


САЩ обявиха санкции срещу фирми, помагащи за реализацията на "Северен поток" и "Турски поток". Вашингтон разглежда и двата проекта като геополитически инструменти, с които Кремъл поддържа Европа в зависимост от руския газ.


Малко преди завършването на проекта нито един от досега използваните етикети не изглежда да е верен. Оказа се, че проектът не е нито "Турски", нито "Балкански", и че най-подходящото му име е "Руски поток".


Много имена, една цел


Този проект не идва от нищото. Идеята на Русия да заобиколи Украйна и да пренася газ през Черно море към Централна и Западна Европа е стара. Преди 10 години България започна активна работа с Русия по строителството на "Южен поток", който отново трябваше да пренася руски газ от брега на Черно море до Сърбия. Разликата е, че сега тръбата първо достига турския бряг, а след това влиза в България.


През 2014 г. обаче Европейската комисия каза, че проектът противоречи на европейските правила, според които не може едни и същи фирми да контролират и добива, и транспорта, и доставката на газ. През декември същата година Владимир Путин обяви от Истанбул край на проекта и заедно с колегата си Реджеп Тайип Ердоган дадоха името на новия поток - "Турски". Първоначално тръбата щеше да заобикаля България през Гърция, но в края на май 2018 г. Борисов изненадващо отиде в Москва за среща с Путин и тръбата "зави" насам.


"Историята има навика да се повтаря - "Газпром" използва подобна схема за "Южен поток" през 2014 г. Финансирането за тръбата на българска територия беше предоставено от "Газпром" и трябваше да се изплати с транзитни такси. Изпълнител тогава беше консорциум, воден от "Стройтрансгаз" на Генадий Тимченко, санкциониран заради окупацията на Крим", коментира за Свободна Европа Маргарита Асенова, старши сътрудник в Jamestown Foundation във Вашингтон, САЩ.


Този път изпълнителят официално не е руска компания, но дейностите на практика се управляват и извършват от руснаци. През декември 2018 г. "Булгартрансгаз" обяви конкурса за строежа на новата тръба. На първо място се класира саудитският "Консорциум Аркад", но българската държавна компания го отстрани. През май 2019 г. "Булгартрансгаз" подписа договор с втория кандидат - "Газово развитие и разширение в България", свързан според редица публикации с Русия. Отстраняването на саудитците обаче беше отменено от Комисията за защита на конкуренцията и на 18 септември 2019 г. България изненадващо бързо подписа договор с "Аркад" за 1.102 млрд. евро без ДДС.


"Този път "Газпром" и "Булгартрансгаз" предприеха допълнителна стъпка да прикрият участието на руски подизпълнители. ARKAD (по-рано под името Saudi KAD) е частна компания с кратка история, тя е основана преди девет години с цел да строи тръби в Саудитска Арабия и региона. Договорът с "Булгартрансгаз" е много голям успех за ARKAD, защото я издигна на международно ниво. Разбира се, че те ще приемат всякакви условия за подизпълнители, само и само да работят в Европа. Москва работи по същия начин с proxy фирми в други европейски страни, например проекти в Германия, свързани със "Северен поток", обяснява Маргарита Асенова.


Саудитци или руснаци?


През есента на 2020 г. представители на гражданското сдружение "Боец" посетиха няколко пъти строителната площадка на проекта, който по документи се нарича "Разширение на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница", етап: "Линейна част". Активистите разпространиха кадри с надписи на руски език и работници и охранители, които говорят на руски. Това не е изненада, защото "Аркад" официално е прехвърлил голяма част от работата на руски компании.


Още при избора на саудитската компания се появиха съмнения дали тя има необходимия опит за такъв проект. Критици на "Турски поток" още тогава нарекоха саудитците "параван за пред Брюксел и Вашингтон", а и за пред българските данъкоплатци. В деня на подписването на договора Бойко Борисов каза, че "около 90% от тръбите за газопровода вече са в България и от утре започват да ги разпръскват по трасето и да строим".


Ивайло Станчев разкри в "Капитал", че "Аркад" предварително са купили тръбите за близо 300 млн. лева от "Комплишънс дивелъпмънт С.а.р.л.", която има участие във втория кандидат за проекта. Производител на тръбите е руската "Тръбна металургична компания" (ТМК). Т.е. руски фирми са започнали да харчат значителни средства за проекта, още преди да има договор за строителство в България.


Но не са само тръбите. "Свободна Европа" потърси подробности и коментар от Министерския съвет, "Булгартрансгаз", официалния изпълнител "Консорциум Аркад", както и от Държавния департамент на САЩ, които обявиха санкции за участващите фирми. Получихме отговор само от българското правителство, което потвърди, че работата е прехвърлена основно на руски фирми.


Декларираните подизпълнители са "СПК Консорциум", в която участва руската "Спецпромконструкция - магистраль"; Ес Пи Би Пи - с участието на също руската "Закнефтегазстрой - Прометей"; беларуската държавна ОАО "Белтрубопроводстрой"; сръбската "Инфрастръкчър дивелъпмънт енд кънстракшън", която е строила заедно с "Газпром" сръбското трасе; както и още три консорциума с участието на италианските "Бонати" и "Сициосалдо" и турската "Вемак".


Беларуската "Белтрубопроводстрой" трябва да прекара тръбата под река Янтра. Преди година на същата компания беше забранено да строи газопровод между Литва и Полша заради заплаха за националната сигурност, защото беларуската държавна фирма е свързана с руските "Газпром", "Роснефтегазстрой" и "Стройтрансгаз". Ако името на последната компания ви звучи познато, то е защото само преди няколко години тя щеше официално да строи "Южен поток" в България.


Управлението в едно от двете дружества, които представляват "Аркад" в България, е поверено също на руски гражданин - това е Николай Илюшченко. Друг интересен детайл е, че саудитският консорциум печели търга за строителство без да е посочил предварително подизпълнителите, въпреки чл. 66 от Закона за обществените поръчки го изисква.


По данни на Агенцията по заетостта към края на месец септември 2020 г., цитирани в "Капитал", 1727 работници от страни извън ЕС са получили временни разрешения за работа в България по строителството на "Турски поток". Огромната част от тях са граждани на Русия и Беларус.


"Хейтърите" и санкциите


Бойко Борисов често посещава строежа на тръбата, за да "инспектира" развитието на проекта. Пред медиите той демонстрира, че е запознат с процеса. В края на септември 2020 г. той отново посети обекта, този път заедно с министъра по корпоративно управление в Министерството на петрола на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун.


"Да разсеем една лъжа на хейтърите, че зад "Аркад" и Саудитска Арабия стоят руски компании", каза тогава Борисов. Според него противниците му "няма какво друго да измислят и да излъжат, накрая казват, че проектът не е с компания от Саудитска Арабия, а от Русия. Пускат се жълти новини, вместо да дойдат да видят". Алсадун се съгласи и каза, че проектът е на държавната саудитска компания "Аркад".


Русия не крие, че има интерес от бързото завършване на "Турски поток" в България. В края на 2019 г. Владимир Путин директно обвини София, че умишлено забавя строителството на тръбата под влиянието на "външни сили". Последваха изказвания на Борисов, че работата върви "с пълна мощност". В първите дни на новата година Путин, Ердоган, Вучич и Борисов официално откриха в Истанбул "Турски поток".


Официалното откриване Турски поток.

© Кремъл

Официалното откриване Турски поток.


Малко по-рано Конгресът на САЩ гласува възможност за налагане на санкции срещу фирмите, които участват в строителството на "Северен поток 2" и "Турски поток". По това време Борисов все още твърдеше, че в България не се строи "Турски поток". В присъствието на посланичката на САЩ Херо Мустафа, през януари премиерът каза за проекта:


"Той не е продължение на "Tурски поток" България изгражда своята собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори От президента Тръмп, до държавния секретар, през посланика - всички знаят какво правим". Няколко месеца по-късно позицията беше друга и Борисов каза, че "за да няма спекулации, вече си го наричаме "газова инфраструктура на България", ние си правим наша българска инфраструктура".


Въпреки тези опити, на 1 октомври 2020 г. помощник-държавният секретар на САЩ по енергийните ресурси Франсис Фанън каза в София: "Разглеждаме "Балкански поток" като продължение на "Турски поток". За нас името не променя факта, че Русия използва енергията като източник на влияние. Може би има разлики при превода, но за нас каквото и да е името, газопроводът е един и същ".


Преди седмица Държавният департамент разшири обхвата на санкциите и даде 30 дни срок на участващите фирми да се оттеглят. Анализаторът по енергийните въпроси от Центъра за изследване на демокрацията в София Мартин Владимиров очаква пряко отражение върху проекта. Той припомни, че сред банките, кандидатстващи да финансират "Булгартрансгаз", е американската Сити.


"Да не забравяме, че и доставчикът на оборудването за компресорните станции е също американска компания. Много е вероятно това да са и сред първите отказали се от участие фирми", каза за "Свободна Европа" Владимиров. Според него и много от европейските банки ще се замислят, дали да предоставят кредити за "Турски поток" "заради риска от загубата на американските пазари".


Маргарита Асенова от Jamestown Foundation също очаква участващите фирми да бъдат санкционирани от САЩ. "Но най-засегната ще бъде "Булгартрансгаз" като компанията, която е сключила договора с "Аркад". Тя очаква Европейската комисия също да се намеси, за да провери дали договорът е възложен според изискванията за конкуренция на Европейския съюз. "Точно както стана през 2014 г. с "Южен поток", припомня Асенова.


Мартин Владимиров е на мнение, че проектът "Турски поток" "обслужва изцяло стратегическите интереси на Русия". "Проектът изпълнява и целта индиректно да се контролира българската газова инфраструктура, тъй като Газпром е резервирал 90% от капацитета на националната мрежа", казва той.


Според него не са оправдани очакванията за бъдеща печалба за България, защото проектът ще стане печеливш чак след 15 години, но дори и това не е сигурно, защото "все още няма яснота дали "Газпром" изобщо има желание да използва изцяло капацитета".


След толкова много съмнения и неизвестни, остава въпросът защо България строи "Турски поток". Обяснението на Мартин Владимиров е, че "Русия се възползва от съществуващите управленски дефицити в енергийния сектор като непрозрачното управление на държавните енергийни компании, в частност "Булгартрансгаз".


"И от очевидната политическа намеса при провеждането на процедурите за избор на строител", казва още Владимиров.


На фона на всичко това в началото на септември "Булгартрансгаз" е подписал анекс с "Аркад", според който цялото трасе ще е готово предсрочно, още до 15 декември 2020 г., а строителят ще получи предсрочни плащания по договора. Първоначално обявената цена е 2.58 млрд. лева.


Той свързва две части на "Турски поток" - тази на територията на Турция и тази на територията на Сърбия. По него Русия ще може да изнася природен газ.

© правителствена пресслужба

Той свързва две части на "Турски поток" - тази на територията на Турция и тази на територията на Сърбия. По него Русия ще може да изнася природен газ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (247)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  3 милиарда заровени в едни тръби. Колко ли поколения ще ги плащат? Е, не всичко е загуба, едни чекмеджета са се напълнили.....

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2907 Любопитно

  2 неща са крайно притеснителни:
  - колко точно е инвестицията и за колко време България ще си я върне от транзитни такси, такива сметки окончателни и официални аз поне не съм виждал.
  - какво ще стане с похарчените от България пари и въобще с проекта, ако американците от заплахи преминат към действия.

 3. 3 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Гласуваш за ГЭРБ, получаваш Путин.

 4. 4 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Дори царят и компания не успяха да унижат България така, както бодигарда! Ако се държиш като прислуга, ще се отнасят с тебе като прислуга!

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Американците искат да блажат отвсякъде, ама, ... .

 6. 6 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 757 Неутрално

  "През 1996 г. шефът на "Газпром" Рем Вяхирев каца с личния си самолет изненадващо на летището в София и от пистата иска среща с тогавашния премиер Жан Виденов. Веднага. Отказват му. Българското правителство тогава е поставено пред огромен външен и вътрешен натиск да изпълни условията на руската компания да прокара газопровод през България до Централна Европа, който да е нейна собственост и под неин контрол. Това всъщност е началото на опитите на Москва да заобиколи Украйна от юг, които сега се осъществяват чрез "Турски поток". Изненадващо от днешна гледна точка, Жан Виденов се противопоставя. Срещу него освен Москва и "Газпром" отвътре играят Андрей Луканов и "Мултигруп". По същото време шефът на кабинета на Виденов дава изненадващо откровено интервю, в което казва, че исканията на "Газпром" се определят не само от икономически интереси, но и от политическите цели на Москва. Той казва още, че стремежът на руската газова компания е "да се разпорежда на наша територия колкото е възможно по-добре - директно или със свои приятели". Жан Виденов тогава устоява. След него и Иван Костов. После и Симеон Саккобургготски. И Сергей Станишев. Строежът на руския газопровод беше спрян дори и от Пламен Орешарски. Досега."

  Е, сега вече този строеж беше осъществен от тоз, дет ни "пази" от комунистите, дет е "за европейско развитие" на България и дет партията му е член на ЕНП. Прави се на "десен" и загрижен, някой друг "да не му счупи държавата". Зер, ще се "счупи" схемата на пълнене на шкафчето. А може и нещо по-неприятно да му се случи.

  ПП. Ами ... като има кой да го избира, ще напълни не само шкафчето, ами и гардероба.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 7. 7 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Де факто винаги е бил руски, де юре - също. Сал за пред народа се е наричал с сдруги имена, за да се скрие предназначението му и договорите към него - така постъпваха и преди 89-та. Тя и демокрацията ни е само на думи - де факто и де юре сме си още в Съветския съюз.

 8. 8 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Най-важното е че тръбата е Българска.
  По нея може да тече азерска газ и в бъдеще катарска и от новите неходища в средизенмо море.Може и втечнена газ от Гърция.
  А Путин вече няма да може да врътка кранчето.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 9. 9 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Остават по-малко от 20 дни до края на обявения от американците срок, след който ще започнат налагане на санкции на участващите в строежа на тая тръба. Скандалът от това ще е огромен. Заради американската фирма, която доставя компресорните станции и най-вероятно ще се оттегли/спре работа, провода ще остане недовършен. На тоя фон Булгартрансгаз ще продължи да си връща взетия кредит с лихвите без да получава транзитни такси/приходи. Отделно Биволъ, БОЕЦ и др. извънпарламентарни опозиционни формации са сезирали ЕС за нередностите по проекта и че 90% от капацитета на тръбата е запазен за Газпром. Та и ЕС няма да допусне по тая тръба да се транзитира НИЩО. Сега герберските тролове и феновете на Бойко и компания няма какво да кажат като има буквално закопани 4 000 000 000 народна пара. Бойко и Теменужка заслужават многогодишна ефективна присъда.

 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#6] от "simval":

  +1

  Двама са предложили България на Русия - Живков и Борисов.

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  Строим на Путин газопровода.Една тръба за транзитно преминаващ руски газ.Без никакви разклонения на територията на България.Руска тръба с американски компресорни инсталации и платени 4 милиарда лева от България за всичко това.Газ няма да има за България.Единственото което може да очакваме са санкции и от американците и от руснаците.От руснаците ако спрем да строим а от американците ако продължим да строим.Това е което направи командира на мутро-комунистическата групировка ГЕРБ.Същото е и с Белене.Обаче ако гласувате за мутрата-пенсионерите по 50 лв - продължава.

 12. 12 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2940 Весело

  То добре да се окаже поток и да тече все пак нещо !

  Ама май ще е мижаво ручейче или пресъхваща вада ...

 13. 13 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Най-важното е че тръбата е Българска.По нея може да тече азерска газ и в бъдеще катарска и от новите неходища в средизенмо море.Може и втечнена газ от Гърция.А Путин вече няма да може да врътка кранчето.
  —цитат от коментар 8 на deepblue


  не така пише в договора, който Бойко и Теменужка са подписали - 90% е запазен за Путин. Ако пуснем друга ще му плащаме санкции. Страшна полза е уредил Бойко за държавата.

 14. 14 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Беларуската "Белтрубопроводстрой" трябва да прекара тръбата под река Янтра. Преди година на същата компания беше забранено да строи газопровод между Литва и Полша заради заплаха за националната сигурност, защото беларуската държавна фирма е свързана с руските "Газпром"

  Значи на тази фирма е забранено заради забрана за националната сигурност в ЕС, но за бойколандия това не се отнася?! Червените задни части на талпата лъщят от всякъде!

 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Ако ще да е марсиански поток не е ясно въобще какво ще става с пазара на газа.

 16. 16 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  2 неща са крайно притеснителни:- колко точно е инвестицията и за колко време България ще си я върне от транзитни такси, такива сметки окончателни и официални аз поне не съм виждал.- какво ще стане с похарчените от България пари и въобще с проекта, ако американците от заплахи преминат към действия.
  —цитат от коментар 2 на boevbisser


  При официалните 2,1 млд възращаемостта на инвестицията от такси е 20 години. Сметката вече се променя заради това, че инвестицията гони 4 млд, ако има санкции няма да има и такси, така че отвсякъде ядем дървото заради толупа.

 17. 17 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#8] от "deepblue":

  Какъв азерски газ бе трол - втората тръба на турски паток няма връзка с турската газопреносна мрежа - излиза на турския бряг и завива към България до компресорна станция Лозенец. Т.е. на входа е газпром на изхода е Булгартранс газ.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Аргументи на защитниците на Бойко бяха, че ни пази от Русия и само дава вид, че изпълнява техните проекти. Сега какво биха казали?

  Бойко изпълнява стратегически проекти на Путин, които винаги са били вредни и опасни, заредени с бъдеща руска агресия и сегашно зловредно корупционно руско влияние.

  Още от началото на 70-те маме си фирма, която строеше газопроводи не само у нас, но и в арабския свят - Гзстроймонтаж. Защо работата не отива в българската фирма и не се отравят работни места за български работници? Защото, освен заради печалбата за руснаците, с руските работници идват у нас и още и още руски кагебисти.

 20. 20 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 754 Неутрално

  бил лош патока штот го строели бачкатори рушняци.ми кат са професионалисти що не.у нас нема свесни заварчици тва е

 21. 21 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#20] от "uej03527584":

  Е как да има като барба ганьос гони всичко де не е калинка извън бойколандия?

 22. 22 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Явно, Боко знае, че заради тоя "Боков Потпк", от Запад може само да му се скарат, но Путин направо най-безцеремонно ще му налее едно чайче, и ще му каже: "Пий веднага!"

 23. 23 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Най-важното е че тръбата е Българска.По нея може да тече азерска газ и в бъдеще катарска и от новите неходища в средизенмо море.Може и втечнена газ от Гърция.А Путин вече няма да може да врътка кранчето.
  —цитат от коментар 8 на deepblue


  Не е точно така защото газопровода е изцяло транзитен и няма връзка с нашата газопреносна мрежа. Освен това е резервиран на 80% от Газпром и дъщерни фирми.
  Теоритично по него може да тече и неруски газ, но това е малко вероятно защото този газ първо трябва да бъде докаран на входната точка на турската граница. Ако в някоя европейска държава искат да си купят например втечнен газ то има много по кратки маршрути за това.

 24. 24 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 754 Неутрално

  па и рушняшките фирми ша умрат от смех от комбоиските санкции.пхахаххаааааа

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3321 Весело

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":

  Гледаш ли, габровец....какъв сервиз ти се прави....!?
  Компресорите американски, тръбите руски, парите арабски, потока турски.
  Такова чудо и в приказките няма....
  Но ти със сигурност пак ще мрънкаш....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#19] от "spiegel":

  "Още от началото на 70-те маме си фирма, която строеше газопроводи не само у нас, но и в арабския свят - Гзстроймонтаж. Защо работата не отива в българската фирма и не се отравят работни места за български работници? Защото, освен заради печалбата за руснаците, с руските работници идват у нас и още и още руски кагебисти."
  Защото отдавна в България няма заварчици!!! Добри "тръбари" се обучават дълго и трудно. За такъв обект трябват 1000 паспортчика, а в БГ надали има останали 10 човека.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 27. 27 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  КОЙ сега е пазител на имперската рента?А

  SHADOWS of SOFIA
 28. 28 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Весело

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Напротив. 66% от българите подкрепят изграждането на газопровода. 70% са за седми блок на Козлодуй и 57% са за изграждане на Белене.
  Въпросът в момента е, че няма пазар. Ни за газа ни за тока. В момента турските стоки при ниската лира изместват китайските на пазара, а западноевропейските поевтиняват. Газ и ток има в изобилие.
  А в Габрово пречиствателната ни станция и животновъдните ферми си направиха инсталации за производство на газ. И затварят цикъла за отопление. А от пречиствателната станция зареждат градският транспорт.
  Така, че в момента в Габрово е супер. Индустрията работи. Вносните стоки и от изток и от запад поевтиняха драстично. Рай.

 29. 29 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#23] от "pafaka22":

  Вчера ОМВ обяви, че ще инвестира 900 милиона евро за довършването на Северен поток 2. Ако сте обърнали внимание.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#30] от "Гербо Фашунгерска Мъко Модераторска":

  Напротив. Вадя ги от 24 часа. Влез и виж коя агенция го е правила проучването .
  А иначе няма пазар и всякакви дебати са излишни. Особено за тока. Ако имаше пазар никой нямаше да пита.

 32. 32 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 270 Неутрално

  "...проектът "Турски поток" "обслужва изцяло стратегическите интереси на Русия". "
  Дали ако отново се замени наименованието и съвсем се вдигне мъглата, няма да се получи по-ясна картина? Примерно:
  "...проектът "Бойко Борисов" "обслужва изцяло стратегическите интереси на Русия". " ?.

 33. 33 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#28] от "Да вярваме на истината":

  бегаи па ти ве с тва занемарено село габрово.преди десетина ден бех там полвината магазини се дават под наем.влезнах в наи гъзарската пицариа и бехме трима човека само. след полвин час ми донесоха сурово тесто с кучешка радос и кечуп.пхахахаааааа

 34. 34 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Първо бяха Граждани за европейско развитие ,а сега се оказаха Мутри за рускоазиатско закопаване.

 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Каквото е останало от нашата икономика се крепи на природен газ . Пред перспективата да ни затворят и ТЕЦ на въглища, след малките блокове на АЕЦ ... изборът на България не е голям.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Ха “изненада” с Помпиерчето : нито граждани, нито Европейско развитие...
  Поданици на Азиятско поклонничество - това са рубладжиите от Пожарната команда!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 38. 38 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Ха “изненада” с Помпиерчето : нито граждани, нито Европейско развитие...
  Поданици на Азиятско поклонничество - това са рубладжиите от Пожарната команда!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 39. 39 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Много интересна СУДИТСКА ФИРМА с двеОФШОРКИ.на американски фирми.(.с разклонения към специални органи) . Иначе нищо сериозно като ДОВОД. Стилът 30 години е един и същ..а именно : Какво правят руски строители ( афганистанските и арабски стротели са с най -високо качество:))) ?? Сега ако работаеха конкретно АМЕРИКАНЦИ (не ми се вярва..те са станали като англичнаите (борси финасови инструменти) ...нямаше да има ГЪК, нето за демокарация , нето за ценостите. Нали КАПИТАЛИЗЪМ !?? Свободна конкуренция и на работнат сила ,и на капиталите ..и на !! При такива ГОЛЕМИ ПАРИ, и след като контролираш финасовата система -винаги има АМЕРИКАНЦИ ,..винаги!! И тук се бият ДВЕ АМЕРИКАНСКИ ГРУПИ , и създават масовка за други неща!

 40. 40 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Статията пропуска 2 аспекта
  1. Заради този поток, както и да се казва, България подписа анекс към досегашният си договор с Русия за пренос на газ през Румъния, с което се отказа от около милиард евро, които трябваше да получи през следващите 10 години
  2. Договора с катарците предвиждаше да дадем само малка част от парите, а останалите да са на катарците, сега въпреки, че дадохме наши пари, въпреки това дължим на катарците над 400 милиона лихви за пари, които реално не сме получили

  По белият свят за всеки от тези подписани договори(анекси) трябваше да има вкарани в затвора по няколко човека, ама ние сме богата държава като става дума за руснаци...

 41. 41 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2950 Весело

  До коментар [#25] от "eti mehter":Такова чудо и в приказките няма....

  Затова се казва начало на виц

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 42. 42 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Не, не е руски поток. Български е. И по него ще има АЗЕРСКИ и АМЕРИКАНСКИ газ за Европа. Защото са по-евтини.
  Руски поток беше Южен Поток.

  The best way to predict the future is to invent it.
 43. 43 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Накрая се оказа руски поток
  ===================================
  И какво като е руски? Какъв трябва да е - американски, римски или арийско- нордически? Като нямаме газ, ще внасяме или и газта ли говори руски или английски? Дай сега да стоим на тъмно и студено но да угодим на американците. Американците да си санкционират, накрая ще ги санкционира и тях някой така че няма да помислят повече за санкции.

  Свободата, Санчо...
 44. 44 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2044 Любопитно

  Путин няма да дойде в БГто и през следващите 15 години, неговите хора "работят".
  А ние... за какво да бързаме, да не би да раждаме деца.

 45. 45 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Весело

  До коментар [#33] от "uej03527584":

  Че много ясно, че магазините и повече ще се дават под наем, а ресторантите в момента ще са празни. И добре, че понеже имаме клиенти къщи за гости, че имат гости все още,бче да отидат и трима на ресторант 400-те ни ресторанта естествено в момента вият като койоти. Лятото свърши имаме много заразени от Ковид. Кой луд ще отиде на ресторант. Те вече ги затвориха официално де. А магазините. Зависи. Ако си забелязал под всяка сграда има помещения за магазин. Ами има места дето вечно ще търсят някой да ги наеме. Щото са смотани места.
  Така, че още по-мъртво ще става.
  Като гледам Париж и там не работят и няма жив човек по улиците.

 46. 46 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 692 Неутрално

  През 2021 закриваме Газпром. Така сме решили Ние, така ще бъде. Окончателно е.

  The best way to predict the future is to invent it.
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Не е руски, нито турски. Български е. Колкото да се върти и сучи, български е газопровода. Част от българската газопреносна система.Вярно, руснаците са резервирали голям капацитет, но утре, ако нещо не се разберат с турците, ще тече газ от други места. Проблем няма. Но и сега това ще се случва. Резервиран е капацитет и от други източници. Това, което бъдещите ортаци на Демократична България в управлението -БСП искаха да направят не стана. 100% руски газопровод през цяла България, директно от Русия, без капацитет за други доставчици и пр. Разбира се и огромни пари, предвидени за близки до Делян Пеевски фирми. И още нещо. Така и така преносът на газ през Украйна към България за Турция и пр. секна с руско-украинското споразумение, което ни изключи от транзита. Факт ли е? Факт е. И какво следваше? Да клекнем и чакаме от дядо господ да ни напълни тръбите? А връзката с гърците? където закупихме значителна част от терминала за втечнен газ на Егейско море? По-спокойно, ако може. Самият помощник държавен секретар на Щатите, който бе тук, каза, че сме стабилни партньори в енергийната сфера.

 49. 49 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#23] от "pafaka22":Вчера ОМВ обяви, че ще инвестира 900 милиона евро за довършването на Северен поток 2. Ако сте обърнали внимание.
  —цитат от коментар 29 на Да вярваме на истината


  Обявиха, че са инвестирали досега 730 милиона в Северен поток 2. Ако си обърнал внимание. Според ОМВ било твърде рано да се говори за някаква възвращаемост на инвестицията. Така да се каже ще си видят парите на куково ляво. Както ще стане и с инвестицията на БХ с парите на българите в турския паток.

 50. 50 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Същото е и с Белене.Обаче ако гласувате за мутрата-пенсионерите по 50 лв - продължава.
  —цитат от коментар 11 на chicago514


  На пенсионерите по десетина лева, а на Путин десетина милиарда. Защото трябва да пълним едни чекмеджета.

 51. 51 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Нищо не разбирате. Сега бойковистите като габровеца и дифендъра ще ви обяснят как Бойче ни пази от проруския ни президент Радев. 😂😂

 52. 52 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 552 Любопитно

  Не разбирам, ако ще получаване транзити такси, то какъв е проблема? По-добре ли е да плащаме транзит на Украйна и Румъния?

 53. 53 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Ако ще да е марсиански поток не е ясно въобще какво ще става с пазара на газа.
  —цитат от коментар 15 на Да вярваме на истината


  Един добър повод да се похарчат едни 3 млрд.

  С тези пари колко км. качествено магистрали могат да се изградят? Оставяме настрана неудобството, че ще са за български граждани, а не за руски колхозници.

 54. 54 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Абсолютно нормално е разширяването на газовата ни инфраструктура да се строи от френдове на Властелина! Все пак през нея ще минава 90% газ от Великия Газпром! Брутален 10000к найс)))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 55. 55 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Що се отнася за Белене, там нещата откъм бледорозовата пропаганда съвсем спихнаха. Помощник-държавният секретар Кристофър Форд онзи ден подписа в София меморандум за сътрудничество в ядрената енергетика. Твърдо ще строят в Козлудуй нов реактор, а може и два. За какво Белене иде реч? А, може би за мокрите сънища на Таско Ерменков, който се зарече, че щом вземат властта с ортаците си от Демократична България непременно ще започнат беленската АЕЦ с българско финансиране.

 56. 56 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 794 Любопитно

  Не, не е руски поток. Български е. И по него ще има АЗЕРСКИ и АМЕРИКАНСКИ газ за Европа. Защото са по-евтини.Руски поток беше Южен Поток.
  —цитат от коментар 42 на EU defender


  И поради каква причина този американски втечнен газ за Европа ще се кара с кораби до Турция, а не се разтовари примерно в Италия ?

 57. 57 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1424 Весело

  Много интересна СУДИТСКА ФИРМА с двеОФШОРКИ.на американски фирми.(.с разклонения към специални органи) . Иначе нищо сериозно като ДОВОД. Стилът 30 години е един и същ..а именно : Какво правят руски строители ( афганистанските и арабски стротели са с най -високо качество:))) ?? Сега ако работаеха конкретно АМЕРИКАНЦИ (не ми се вярва..те са станали като англичнаите (борси финасови инструменти) ...нямаше да има ГЪК, нето за демокарация , нето за ценостите. Нали КАПИТАЛИЗЪМ !?? Свободна конкуренция и на работнат сила ,и на капиталите ..и на !! При такива ГОЛЕМИ ПАРИ, и след като контролираш финасовата система -винаги има АМЕРИКАНЦИ ,..винаги!! И тук се бият ДВЕ АМЕРИКАНСКИ ГРУПИ , и създават масовка за други неща!
  —цитат от коментар 39 на dejmos


  И са се подготвили мръсниците.

  Плямпат на руски и пресушават водки.

 58. 58 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1654 Весело

  До коментар [#26] от "chichka":

  Вярно, по-добри от руските заварчици няма.
  https://www.youtube.com/watch?v=q0OJ3NXhPvs

  Ех, гербаджии.... В оправдаването на Бойко и руския му служинаж сте готови да плюете на България.

 59. 59 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#42] от "EU defender":

  ”Не, не е руски поток. Български е. И по него ще има АЗЕРСКИ и АМЕРИКАНСКИ газ за Европа. Защото са по-евтини.
  Руски поток беше Южен Поток.”

  Сега остава да обясниш защо в Русия се радват на историческия си успех, за пръв път в историята на ГАЗПРОМ, тръбите за руския газ да се финансират от европейска държава, без руснаците да вложат пукнат долар?

 60. 60 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  САЩ могат без проблем да спрат тръбопровода,. но не го правят.
  Защо?
  Защото планират да вземат контрола над него. На тях той също им е нужен.
  Както и да го наричат, този газопровод наистина е част от инфраструктурата на България и път за доставка на газ към Централна Европа, независимо кой го доставя.
  Така, че Русия може и да строи,. да плаща България, накрая най-печеливш могат да се окажат Съединените щати, а останалите прецакани.
  Голямото надиграване тепърва предстои.

 61. 61 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#33] от "uej03527584":Че много ясно, че магазините и повече ще се дават под наем, а ресторантите в момента ще са празни. И добре, че понеже имаме клиенти къщи за гости, че имат гости все още,бче да отидат и трима на ресторант 400-те ни ресторанта естествено в момента вият като койоти. Лятото свърши имаме много заразени от Ковид. Кой луд ще отиде на ресторант. Те вече ги затвориха официално де. А магазините. Зависи. Ако си забелязал под всяка сграда има помещения за магазин. Ами има места дето вечно ще търсят някой да ги наеме. Щото са смотани места.Така, че още по-мъртво ще става.Като гледам Париж и там не работят и няма жив човек по улиците.
  —цитат от коментар 45 на Да вярваме на истината


  Няма страшно.

  400-те ви ресторанта ще избутат страната до 117-те млрд.

 62. 62 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#53] от "До руските мекерета":

  "Един добър повод да се похарчат едни 3 млрд."

  Поне тръбата се вижда а на любимите ти янки дадохме няколко милиарда, а самолетите никакви ги няма. Но това не им пречи да ни изнудват за още пари разбира се.

 63. 63 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1016 Весело

  [quote#56:"pafaka22"][/quote]

  По причина, че като се разтовари в Италия, няма как да се телепортира до България.
  Много ли е сложно за разбиране, м?

  Знанието е сила, информацията - власт
 64. 64 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#5] от "442":

  Американците искат,НО от България може да се облажава САМО Русия!!!
  Ако им светне на народонаселението с тръби ще ви замеря!

 65. 65 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 590 Неутрално

  За мен пък остава въпроса, защо Германия строи Северен поток, след заплахи от САЩ. Към това трябва да добавим и "санкции" от самата Германия към Русия. Интересно ми е - вие прекопавате ли лозето на съседа? Логично е и да не го саудитците правят.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 66. 66 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  До коментар [#6] от "simval":

  На летището Вяхирев казва на посрещащия го Виденов "мога да те заобиколя, мога и да мина през тебе "

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 67. 67 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1016 Весело

  До коментар [#42] от "EU defender":”Не, не е руски поток. Български е. И по него ще има АЗЕРСКИ и АМЕРИКАНСКИ газ за Европа. Защото са по-евтини.Руски поток беше Южен Поток.”Сега остава да обясниш защо в Русия се радват на историческия си успех, за пръв път в историята на ГАЗПРОМ, тръбите за руския газ да се финансират от европейска държава, без руснаците да вложат пукнат долар?
  —цитат от коментар 59 на Котаракът на Шрьодингер


  Ти за сделката "Газ-тръби" между Германия и СССР от 1970 г. чувАл ли си?
  Нееее, разбира се.
  Ми потърси в гуглето, там и други интересни работи пише.
  Папагали.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 68. 68 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Както каза Президента - МУТРИ ВЪН! и нещата се оправят!

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  Три милиарда данък Русия. А на нас ще ни вдигнат данъците...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 71. 71 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  Да :)) Бойк е управленец от бог. Трябва да изгради нещо друго за Потенланд. Какво? България е богата държава, може да си позволи.

  "Чуждестранен агент"
 72. 72 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Съд и затвор за всички замесени! Ако това не се случи, време е народът да вземе думата, и да ги подгони с тоягата.

 73. 73 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 794 Неутрално

  [quote#56:"pafaka22"]
  —цитат от коментар 63 на pag
  По причина, че като се разтовари в Италия, няма как да се телепортира до България.Много ли е сложно за разбиране, м?[/quote]

  А вие кога ще разберете че "Бойков поток" е транзитен газопровод и по него НЯМА да тече газ за България. Руски газ за България идва по първата тръба през Турция. Втечнен газ ще идва евентуално някога през терминала в Гърция, а не през този както и да го наричате газопровод.

 74. 74 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1424 Любопитно

  До коментар [#53] от "До руските мекерета":"Един добър повод да се похарчат едни 3 млрд."Поне тръбата се вижда а на любимите ти янки дадохме няколко милиарда, а самолетите никакви ги няма. Но това не им пречи да ни изнудват за още пари разбира се.
  —цитат от коментар 62 на moreee


  О, китенски, как са тьотките?

  Дебелеят ли, богатеят ли? Напълниха ли ти бурканите с рубли?

 75. 75 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не става така с тролене по форумите.
  Никой нема да ти поверва.

  Официална декларация на ТАСС.
  Това чакат хората.

  До коментар [#46] от "EU defender":

  През 2021 закриваме Газпром. Така сме решили Ние, така ще бъде. Окончателно е.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  До коментар [#56] от "pafaka22":

  Понеже е американски от Ямал

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Хората се питат..след Иван какво следва...разбира се Ердоган ;-))

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 552 Любопитно

  До коментар [#73] от "pafaka22":

  "А вие кога ще разберете че "Бойков поток" е транзитен газопровод и по него НЯМА да тече газ за България"

  А транзитни такси ще има ли?

 82. 82 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Както казах отдавна - Бойко работи с Ердоган и Путин против глобалистите, но само се прави! Голям актьор излезе!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 83. 83 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  Хората се питат..след Иван какво следва...разбира се Ердоган ;-))
  —цитат от коментар 79 на Петя


  Петя дарагой

  След Иван следва ДЖО БАЙДЪН и САНКЦИИ ДО ДУПКА

  ЛЕКА ИМ ПРЪСТ на ТРЪБИТЕ от РУСКИЯ ПОТОК

  за радост на вас - ТРЪБЕСТИТИТЕ

 84. 84 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1424 Любопитно

  До коментар [#71] от "putinxujlo":"България е богата държава, може да си позволи."А ти какво предлагаш хохол? Да се откажем от тръбата и да продължим да ви наливаме пари за транзит да не сдохнете с голоду?
  —цитат от коментар 76 на moreee


  Китенски, газът, ако му е писано, без пари ли ще стигне до границата ни?

  Така ли казаха тьотките?

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 913 Неутрално

  До коментар [#6] от "simval":

  И май Жан Виденов и Сергей Станишев ще се окажат по-проевропейци отколкото Бойко М. Борисов.

 87. 87 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Не разбирам, ако ще получаване транзити такси, то какъв е проблема? По-добре ли е да плащаме транзит на Украйна и Румъния?
  —цитат от коментар 52 на moreee


  Най-добре ще е да получаваме газ от няколко места
  = едното не пречи на другото ... а да има газ и през Украйна не зависи от нас

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 88. 88 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#81] от "moreee":

  ще има, ама друг път.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 89. 89 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1424 Любопитно

  До коментар [#73] от "pafaka22":"А вие кога ще разберете че "Бойков поток" е транзитен газопровод и по него НЯМА да тече газ за България"А транзитни такси ще има ли?
  —цитат от коментар 81 на moreee


  А къде отидоха транзитните такси, които трябваше да събираме в момента?

 90. 90 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#73] от "pafaka22":"А вие кога ще разберете че "Бойков поток" е транзитен газопровод и по него НЯМА да тече газ за България"А транзитни такси ще има ли?
  —цитат от коментар 81 на moreee


  Ще има ако има транзит. А транзит ще има ако няма санкции и ако има клиенти.
  Така или иначе парите вече са похарчени и кредитите ще се плащат.

 91. 91 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  А къде отидоха транзитните такси, които трябваше да събираме в момента?
  —цитат от коментар 89 на До руските мекерета


  БОКОШЕНКО ги

  О П Р О С Т И на рруснаците

  БОКОШЕНКО е ЕДИНСТВЕНИЯТ който

  НЕ ПОИСКА и НЕ СЪБРА НАДВЗЕТИТЕ от РУСИЯ СУМИ

  по ГАЗОВИТЕ ДОСТАВКИ съгласно СПОРАЗУМЕНИЕТО на ЕС с РУСИЯ

  Става въпрос за МИЛИАРДИ

 92. 92 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#85] от "Hawaii":

  "НЯМА ДА ИМА
  ТРАНЗИТНИ ТАКСИ
  НЯМА ДОГОВОРЕНИ !!!!"

  Ае стига си лъгал бе.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  От падането на Тодор Живков насам не сме имали по-ляво и по-проокремълско правителство от това на Живковия гавазин.

  Само напълно откъснат от действителността човек може да твърди, че Бойко Борисов е “десен” и ни “пази от руснаците”.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 95. 95 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3807 Неутрално

  До коментар [#58] от "spiegel":

  Че вие постоянно го правите.

 96. 96 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 300 Неутрално

  В Банкер има статия че след приключване на тръбопровода Булгаргаз ще има приходи от 400млн годишно. Ако е така е добра инвестиция. Във статията междо другото има доста противоречия и неистини.

 97. 97 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  До коментар [#4] от "L Glassman":

  “Ако се държиш като прислуга, ще се отнасят с тебе като прислуга!”

  Той цял живот си е бил прислуга - дали на Маджо, Пашата и Маргините, или на Путин и Ердоган, разликата няма.

  По-точно има: като средноешелонен СИК-аджийски бухалкаджия не е имал толкова ресурс да вреди на Бълагария, колкото сега, като глава на изпълнителната власт.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 98. 98 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 116 Неутрално

  Винаги си е бил руски. Изначално! Какво се правите на неприятно изненадани.

 99. 99 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  Особено показателно е, че под статии като тази отявлените сталинисти-путинофили тържествуват.

  За тях Бойко е човекът, който върши работа.

  По-ясно от това - здраве.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 100. 100 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  90% от капацитета е резервиран за Газпром. Ако ще и от Марс да докарат газ на входа, той НЕ МОЖЕ да е повече от 10% в тази тръба.
  Отделно, тръбата е ТРАНЗИТНА. По нея газ за българия НЯМА да се пренася. Т.е., ние плащаме 3.5 млрд лева (до сега), за да може Путин да си пренася газа (влиянието) през България, без да даде стотинка.
  Красота. Благодаря, Бойчеее.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK