Не е късно да се въведат бързите антигенни тестове в училищата

Трябва да се промени дефиницията за потвърден случай и да се включат и други тестове извън PCR диагностиката.

© Георги Кожухаров

Трябва да се промени дефиницията за потвърден случай и да се включат и други тестове извън PCR диагностиката.Адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право, коментира по БНР мерките във връзка заради пандемията. Нейното дете е преболедувало коронавирусната инфекция, без да се карантинира класът му в училище.


Периодът, в който се обясняваше, че локдаунът е с цел да се пригодят всички системи, така че когато вълната е по-тежка и ни удари, да може да реагират адекватно, виждаме, че не е използван рационално. Нито образователната система беше пригодена да отговори на една по-голяма вълна, нито здравната - виждате, че в момента болниците са претоварени, нито пък тази система за контрол на заразните заболявания.


Разумно е специално за училищата да се въведат бързите антигенни тестове, защото децата са най-малко симптоматични и могат да ходят на училище, включително без симптоми, и да разнасят заразата.
Още не е късно да се въведат тези бързи тестове и повече деца да се тестват, за да може тези, които са заразни и рискови, да се изолират временно, но да не се прекъсва учебният процес. Особено за най-малките, на които е много трудно да учат от разстояние.


Виждаме, че не всички контактни хора обективно могат да бъдат карантинирани. Това на този етап е абсолютно нереалистично да си го представим и да си мислим, че може да стане.


Необходимо е да се огласява по-прецизна информация за това кога е най-подходящо да се тестваме и от кой момент човек е заразен, за да знаем за колко дни назад да уведомим хората, с които сме били в близък контакт.


Трябва да се промени дефиницията за потвърден случай и да се включат и други тестове извън PCR диагностиката.


Предписанията на РЗИ са индивидуални административни актове. Ако влезе в действие SMS система, ще трябва да се промени и законодателството.


Моето дете преболедува коронавирусната инфекция, без да се карантинира класът му в училище:


В училище искат номера на връченото предписание на РЗИ, което ни беше връчено може би седмица по-късно (след положителния резултат от теста - бел. ред.) Ние се съгласихме да ни бъде връчено по email, писмено потвърдихме, че сме получили съответния индивидуален административен акт.


В този етап на дифузно разпространение на вируса трябва да разчитаме на самосъзнанието и здравната култура.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Поредната БГмама, която не знае, какво иска.
  Да се въведат тестове в училища, поголовно. Добре госпожа, но кой ще плаща ? Общината, училището ...... ?
  Но, по - важното. Вие не искате карантина при заразен ученик. Ами тогава, защо искате поголовни тестове ? Какъв е смисъла ?
  Какво всъщност искате ?

 2. 2 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 300 Неутрално

  И кво, ще ги бодат всеки ден докато не могат да държат химикалка ли?

 3. 3 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Добре, че си ти, та да ни кажеш какво да правим... от "фотосесии" остава ли ти време!!! Наснимала си е сто снимки в интернет и една пред книга, явно единствената книга, която е прочела!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 4. 4 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Поредното недоразумение което се изказва за неща от които не разбира.
  Каке, да си чувала що е това специфичност и как се използва за преценка дали даден тест става за масов скрининг? Идея нямаш ма си дрънкаш. А да ти помогна малко. И любимия RT PCR не доказва нищо при хора без симптоми При хора със симптоми пак не е гаранция

  Covid live matter. Stop the genocide.
 5. 5 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 284 Разстроено

  Късно е

  Спечелихме битка, но не и войната!
 6. 6 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Поредната Кака която незнайно защо и се дава медиина изява. Някой ако каже нещо съществено няма как да му се даде трибуна. Ей тоя Ковид направи чудеса за бездарните и нагли Хорица

 7. 7 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Направете дарение от вашата кантора,например,десет хиляди теста,и няма проблем.
  Другите ваши калеги също да направят същото.
  Проблемът е решен!

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4996 Неутрално

  "Виждаме, че не всички контактни хора обективно могат да бъдат карантинирани. Това на този етап е абсолютно нереалистично да си го представим и да си мислим, че може да стане."

  При китайците стана. Използваха телефонни приложения и GPS функции. Но ние се водим нация техническа само на книга

 9. 9 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Дотук само сексистки коментари и нищо по същество.
  Какво се казва в статията:
  - PCR-ът не трябва да остане единствената диагностична възможност, след като съществуват по-бързи и евтини тестове в същия времеви прозорец
  - системата на карантиниране на РЗИ сработва само в част от случаите (все по-малка) и със закъснение, което я обезмисля
  - по сегашното законодателство не могат да ви карантинират с SMS
  - тестването на децата е по-малкото зло от затваряне на училища, особено за най-малките

  Кое не е така? Ситуацията в момента е абсолютно изтървана и снежната топка става все по-голяма. Ама не може да ви го каже жена, камо ли пък млада, пък ако е и красива...

 10. 10 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#9] от "velvoofell":

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 11. 11 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Късно е
  —цитат от коментар 5 на PisnaMi


  По-добре късно, отколкото никога!
  Жената е права. Бързи тестове трябва да се въведат и ще се въведат.
  И то не само в училищата, а и на много други места, където се събират много хора.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 12. 12 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Дотук само сексистки коментари и нищо по същество.Какво се казва в статията: - PCR-ът не трябва да остане единствената диагностична възможност, след като съществуват по-бързи и евтини тестове в същия времеви прозорец- системата на карантиниране на РЗИ сработва само в част от случаите (все по-малка) и със закъснение, което я обезмисля- по сегашното законодателство не могат да ви карантинират с SMS- тестването на децата е по-малкото зло от затваряне на училища, особено за най-малкитеКое не е така? Ситуацията в момента е абсолютно изтървана и снежната топка става все по-голяма. Ама не може да ви го каже жена, камо ли пък млада, пък ако е и красива...
  —цитат от коментар 9 на velvoofell


  Разбира се, че е така.
  Това са комплексари-отрепки. Не им обръщайте никакво внимание...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 13. 13 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#9] от "velvoofell": "Кое не е така? Ситуацията в момента е абсолютно изтървана и снежната топка става все по-голяма. Ама не може да ви го каже жена, камо ли пък млада, пък ако е и красива..."
  –––––––––––––––––
  Никой няма нищо против младите и красивите жени, но за да е красива една жена трябва и да е умна и е по-добре да е умна, отколкото красива! А красива и умна жена аз не съм виждам, виждал съм красива и не много глупава, но не и умна! И тук е така! Как разбрах ли, ами виж в интернет снимките на тази жена и виж дали не е "фотосесия на суетата, фалша и посредствеността", както се казва по снимките ѝ ще я познаете!
  А като ѝ видя очиките и не виждам и одухотвореност, а амбиция, да постига спорни неща със всякакви средства и както тя си мисли с най-силното оръжие на жената – външността!
  Отностно сексизма, той е женски продукт, а не мъжки, защото мъжа не иска да се сравнява с жената, но жената винаги търси равенство (това е комплекс), а как да сравняваш две несравними неща, та това са два различни пола и два начина на възприемане на света и от това произлизат драматични разлики и разминавания!
  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 14. 14 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 280 Неутрално

  1. Кой ще плаща наистина? Да, тези тестове са бързи и евтини, но това е относително -- по 15 лева на ден на дете няма кой да плаща за да бъдат на училище

  2. Основната грешка при антигенните тестове са фалшиво отрицателните. Т.е. да се разчита на тях за скрининг на заразените е много опасно. Superspreader event-ът покрай Тръмп се получи точно по този начин -- уповаване в бързите антигенни тестове, някой е дал фалшиво отрицателен такъв, и след това се заразиха над 40 човека

  3. Защо в статията се говори за антигенни тестове, а e дадена на снимката MiSeq reagent cartridge?

 15. 15 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 961 Неутрално

  “ да се въведат тези бързи тестове и повече деца да се тестват”
  ——
  И защо изобщо трябва да се тестват, дали бързо или бавно, ако няма подходящи мерки при положителен резултат от теста? Тоя пример със собственото дете не обезсмисля ли апела на статията? ... или нещо ми се губи тука

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 16. 16 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Най добре и двата вида тестове - да се подкрепя икономиката и в частност на лабораториите, производителите и дистрибутори на тестове. После с само трябва да се измисли лекарство за "лекуване" на безсимптомните "болни" деца.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Любопитно

  До коментар [#11] от "Рим":

  “Бързи тестове трябва да се въведат и ще се въведат. ”

  На входа на училището или на изхода от апартамента? По колко пъти на ден ще се бърка в детското гърло - докато повърне или свършат тестовете? Тъй де, да знаем колко доброволци-лични асистенти ще са необходими и колко пари ще се изкарат от десет “договора по съвместителство” на първа линия като тестващ санитар?

 18. 18 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  Това с какво ще помогне? Бързите тестове показват старо заболяване.

 19. 19 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#14] от "Georgi Marinov":

  Е, колега, защо са показали MiSeq? Можеха да покажат система за бърза електрофореза, или синхрофазотрона в Швейцария - мислите ли, че някои други освен подобните на нас ще забележат?

 20. 20 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#14] от "Georgi Marinov":Е, колега, защо са показали MiSeq? Можеха да покажат система за бърза електрофореза, или синхрофазотрона в Швейцария - мислите ли, че някои други освен подобните на нас ще забележат?
  —цитат от коментар 19 на piliferus


  Другото ми любимо от жанра е статия за COVID тестване, придружена от снимка на лаборантка работеща с бактериални култури, които нямат нищо общо с тестването.

 21. 21 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Що за тъпа дума -карантинира!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 22. 22 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Интересно ми е какво си мисли, че ще постигнат с тия тестове.
  Че то докато светне дори бързия за ИгМ и вече няма файда при ежедневен контакт в затворено пространство - всички са контактни и то дни наред инкубация, по-добре направо затваряй.
  Защото ако някой си мисли, че ще я спре тая лавина в която ни насадиха тиквите и калинките без още по-жесток локдаун от тоя пролетта, много се лъже или много го лъжат.
  Единственото което няма да има смисъл да се затваря са градове и паркове, то и първия път беше прекалено, но още нямаше достатъчно инфо за гадината, а и не бяхме стигнали до дифузния стадий.
  Та подготовката на тая система трябваше да е за още година дистанционно в образованието.
  Вече има 5 известни поне на мен жертви учители на дебилизма на управлението, а годината едва започна. Като станат повечко и самите учители няма да влязат в училище.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK