Не е късно да се въведат бързите антигенни тестове в училищата

Трябва да се промени дефиницията за потвърден случай и да се включат и други тестове извън PCR диагностиката.

© Георги Кожухаров

Трябва да се промени дефиницията за потвърден случай и да се включат и други тестове извън PCR диагностиката.Адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право, коментира по БНР мерките във връзка заради пандемията. Нейното дете е преболедувало коронавирусната инфекция, без да се карантинира класът му в училище.


Периодът, в който се обясняваше, че локдаунът е с цел да се пригодят всички системи, така че когато вълната е по-тежка и ни удари, да може да реагират адекватно, виждаме, че не е използван рационално. Нито образователната система беше пригодена да отговори на една по-голяма вълна, нито здравната - виждате, че в момента болниците са претоварени, нито пък тази система за контрол на заразните заболявания.


Разумно е специално за училищата да се въведат бързите антигенни тестове, защото децата са най-малко симптоматични и могат да ходят на училище, включително без симптоми, и да разнасят заразата.
Още не е късно да се въведат тези бързи тестове и повече деца да се тестват, за да може тези, които са заразни и рискови, да се изолират временно, но да не се прекъсва учебният процес. Особено за най-малките, на които е много трудно да учат от разстояние.


Виждаме, че не всички контактни хора обективно могат да бъдат карантинирани. Това на този етап е абсолютно нереалистично да си го представим и да си мислим, че може да стане.


Необходимо е да се огласява по-прецизна информация за това кога е най-подходящо да се тестваме и от кой момент човек е заразен, за да знаем за колко дни назад да уведомим хората, с които сме били в близък контакт.


Трябва да се промени дефиницията за потвърден случай и да се включат и други тестове извън PCR диагностиката.


Предписанията на РЗИ са индивидуални административни актове. Ако влезе в действие SMS система, ще трябва да се промени и законодателството.


Моето дете преболедува коронавирусната инфекция, без да се карантинира класът му в училище:


В училище искат номера на връченото предписание на РЗИ, което ни беше връчено може би седмица по-късно (след положителния резултат от теста - бел. ред.) Ние се съгласихме да ни бъде връчено по email, писмено потвърдихме, че сме получили съответния индивидуален административен акт.


В този етап на дифузно разпространение на вируса трябва да разчитаме на самосъзнанието и здравната култура.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK