Дребните сметки, или защо ще имаме "пак от същото"

За да се промени ситуацията, е нужно усилие, което да обедини макар и разнородни виждания за по-далечното бъдеще в една минимална програма за най-близкото бъдеще. Това изисква въображение, но също и лидерство.

© Георги Кожухаров

За да се промени ситуацията, е нужно усилие, което да обедини макар и разнородни виждания за по-далечното бъдеще в една минимална програма за най-близкото бъдеще. Това изисква въображение, но също и лидерство.Анализът е от блога на автора.


Протестът видимо затихва, макар да продължава с упоритост да се събира в "триъгълника на властта" в София. Упоритостта е удивителна и несъмнено заслужава респект. Но и броят на протестиращите е от значение - правителството се окопити след първоначалния уплах и предприе контраофанзива с мащабното раздаване на бюджетни средства за потискане на недоволствата. Времето също тече и датата на редовните избори е твърде близко, с което на практика се обезсмислят едни предсрочни избори. Това видимо променя и реториката както на протеста, така на парламентарната опозиция и на управляващата коалиция.


Лошото е, че отвъд реториката, ангажираните в тази политическа криза започнаха да правят дребни сметки, с което рискуват да ликвидират тихомълком каузата, с която протестът започна. А каузата се състои в искането за две незабавни оставки - на премиера и на главния прокурор. Основанията й са сходни - корумпирано присвояване на публичната власт и използването й за частни цели. Политическият залог на протеста също е ясен - демонтиране на фактическия политически монопол на ГЕРБ като условия за възстановяване на демократичния цикъл на състезание между различни политически актьори (леви или десни, центристи или радикали)
Дребните сметки, обаче, са от подобно на оспорваното статукво естество - да се присвои частно голямата първоначална енергия на протеста, да се използва частно неговата легитимност. За какво става дума?


"Триото", или кой с кого или против кого?


Наскоро "Отровното трио" обяви, че не смята БСП за алтернатива на ГЕРБ, както и че сега най-важната задача е осигуряването на честни избори. За тази цел триото покани за разговори няколко организации от извънпарламентарната опозиция: "Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се.БГ". На поканата откликнаха двете последни партии, а от ДБ изтъкнаха, че имат отдавна план и действия в същата посока (но не дойдоха на срещата).


На практика единодействие не беше постигнато, а свеждането му до осигуряване на честни избори силно ограничава първоначалните намерения на протеста - промяна на сегашното управление като условие за всичко останало.


"Триото" всъщност се опита да събере на едно място Слави Трифонов, Мая Манолова, Христо Иванов и вероятно други извънпарламентарни организации в нещо като "анти-ГЕРБ" общ политически фронт. Но изключи от него социалистите. Както и ДПС, обвинено, че е в тайна договорка с ГЕРБ (особено активни в това отношение са от ДБ). На ако се погледнат дори най-оптимистичните социологически сондажи, очакваната електорална тежест на трите поканени партии достига 30-35% от гласувалите - повече от ГЕРБ и БСП поотделно, но недостатъчно за парламентарно мнозинство, при положение че се споразумеят за това помежду си (което засега не става).


Тогава - с кого биха се опитали да управляват след изборите? С ГЕРБ, БСП или ДПС - всичките го изключиха изрично? Или може би се надяват някак като политическо чудо някой от тях (поотделно, защото дори и не говорят, че могат да са заедно на изборите) да постигне "ефекта НДСВ" от 2001 г.? Това едва ли ще се повтори, по-скоро потрети, защото ГЕРБ всъщност беше действителното повторение на НДСВ през 2009 г. Или може би се надяват това да бъде направено най-вече от една може би очаквана, но засега избягвана, макар и подшушната като възможна "партия на протеста", ангажираща основно "триото"?


Тези очаквания, обаче, по същество се свеждат до спечелване на няколко места в бъдещия парламент (най-малко дузина от всеки от участниците, но не и повече от половината дори общо). Следователно темата за "смяна на управлението" и "промяна на модела" изглежда е отпаднала от действителните очаквания, както на триото, така и на поканените за консултациите извънпарламентарни организации. Проблемът е, че всеки от тях се страхува да обяви публично, дали възнамерява да си сътрудничи с някой от другите след изборите. Защото е убеден, че такова заявление ще подкопае част от очакваната подкрепа.


Затова принципът е: "Всички за един, но всеки за себе си". Тук т.нар. традиционни десни отново остават в плен на убеждението си, че главният им противник е БСП (или бившите комунисти). Но са пропуснали да забележат, че останките от СДС (днешната партия с този етикет) е вече в траен политически съюз с ГЕРБ. Излиза, че ГЕРБ не е противник днес за тези десни, а дори гаранция, че "комунистите няма да се върнат на власт". Ето защо ГЕРБ могат да не се притесняват в този случай.


Ами БСП и ДПС?


Какво е поведението на парламентарната опозиция в лицето на БСП и ДПС? БСП изглежда предпочита да се занимава със себе си и вероятно трябва истински да се радва (макар и неявно), че не се стигна до предсрочни избори. Защото в ситуацията на вътрешен конфликт социалистите щяха да постигнат много по-малко, отколкото на предишните избори.


Но какво смята да постигне БСП на бъдещите избори? Дали наистина вярва, че може да има самостоятелно мнозинство за управление? Пак най-оптимистичните сондажи показват, че за социалистите смятат да гласуват 20-25% от гласуващите. Дали ще е повече, отколкото за ГЕРБ, или по-малко (сондажите се колебаят), това има само символическо значение. Защото няма да е достатъчно за самостоятелно мнозинство. Тогава? С кого БСП възнамерява да се договаря за общо управление в бъдещия парламент?


Засега БСП също се държи така, сякаш вярва, че на изборите ще получи парламентарно мнозинства самостоятелно. Ако обаче мисли, че ще са й нужни партньори или съюзници (преди или след изборите?), то не го е показала.


Социалистите изключиха всякаква възможност за сътрудничество с ДПС ("опарени" от опита на 2013-2014 г.). Направиха една среща на "леви партии формации", която не доведе до нищо. Първо, защото на срещата отсъстваха формациите на Татяна Дончева и на Мая Манолова. Второ, защото и БСП, и участващите, знаеха, че дори да се стигне до лява коалиция (по-скоро невероятно), "малките" се бъдат със сигурност присъдружни и без право на глас. Трето, защото дори да събере подкрепата на всички леви организации, това пак няма да стигне сега до парламентарно мнозинство. И четвърто, защото едва ли може да се постигне обща политическа програма за управление на толкова различните леви организации в България (разбирането им за "лявост" е често противоположно, а някои смятат убедено, че БСП съвсем не е лява партия).


Но БСП не направи и никакви постъпки за разговори (дори не за договаряне) с протестната опозиция ("Триото", Слави Трифонов или Мая Манолова). Дори с предложение за някакво минимално сътрудничество, дори само за отстраняването на ГЕРБ от властта и за разграждането на установения политически монопол. Напротив, наскоро председателката Корнелия Нинова заяви, че не е даденост БСП да подкрепи Румен Радев (засега единствената институционална опора на протеста), за втори мандат. А в БСП "свалиха доверието си" от една от своите емблематични фигури и активна участничка в противопоставянето на сегашното управление - Елена Йончева. Е, ГЕРБ могат да не се притесняват и в този случай.


Най-сетне ДПС, което обяви още при формирането на коалицията между ГЕРБ и "Обединените патриоти", че ще бъдат твърда опозиция на правителството. Движението предложи най-екстравагантната идея за излизане от кризата - едновременната оставка на Бойко Борисов и Румен Радев. Оставям настрана въпроса дали това не би предизвикало още по-дълбока политическа и институционална криза. Очевидно ДПС искаха с това да покажат "равна отдалеченост", някакво специфично разбиране за центристка позиция в условията на политическа поляризация. Но в дадения контекст тази позиция несъмнено е подкрепа за правителството, тъкмо защото президентът е един от най-ярките му критици и застана на страната на исканията на протеста. И в този случай ГЕРБ няма защо да се притесняват.


Дребните сметки на ГЕРБ


Онова, което най-много разтревожи ГЕРБ в началото на протеста, беше опасението, че може да се стигне, макар и временно, до обединение на "всички срещу ГЕРБ". Частично такава ситуация имаше веднага след изборите през 2013 г., когато нито една от останалите три партии в парламента (БСП, ДПС и "Атака") не искаше да се коалира с подалия оставка Бойко Борисов. Тогава обаче ГЕРБ получиха неочакван "подарък" с назначението (макар само за седмица) на Делян Пеевски за председател на ДАНС, което отприщи дълги протести.


Но поради по-горните причини протестът днес загуби значителна част от първоначалната си енергия. Затова ГЕРБ също започнаха (или продължиха) с дребните сметки: с аргумента "вслушваме се в протеста" вместо оставки (и предсрочни избори) предложиха проект за нова конституция. Оставям настрана кой и за колко време съчини новия текст, който веднага блесна с нещо, изразяващо разбиранията на авторите му за обществото: разделът за правата и свободите отиде най-накрая, след всичко останало. Ясно беше, че ГЕРБ едва ли ще съберат квалифицирано мнозинство за обявяване на избори на Велико народно събрание (2/3 от депутатите или 160 гласа).


Но тук дребната сметка се оказва двойно печеливша. Ако има мнозинство и бъдат насрочени избори за ВНС, редовните избори за Обикновено Народно събрание ще отпаднат, а новите избори ще могат да се отложат до края на май (5 месеца максимум от началото на обсъждане на предложения текст в НС + 3 месеца, в които да се състоят изборите). Така мандатът на действащото правителство ще се удължи дори до края на ВНС, защото последното може да взима решения само по въпроса, по който е свикано (нова конституция). Ако няма квалифицирано мнозинство, дебатите за ВНС могат законно да се отложат до края на февруари 2021 (3 месеца след внасяне на проекта), което ще означава спечелено време до редовните избори (вероятно в края на март 2021).


Освен това при редовни избори няма да има служебно правителство, редовното ще изпълнява функциите си до съставяне на ново. Последното изглежда отсега трудно, заради очаквания разнороден състав на парламента без подчертано политически мнозинство. Така сегашното правителство ще продължи още дълго, много по-дълго при поредица от предсрочни избори без излъчване на ново правителство.


А ГЕРБ се страхуват от ново правителство без ГЕРБ, било то служебно или редовно. Защо? Говорят за реваншизъм? Значи вярват, че има основания за това, и основанията са стореното от това управление. Засега обаче при фактическото наближаване на датата на редовните избори, ГЕРБ могат да бъдат спокойни и по този въпрос.


Тогава? Знаменитата теорема на Томас гласи: "Ако хората дефинират социални ситуации като реални, те стават реални в своите последствия." Понеже сме човеци, действаме съгласно разбиранията си (било то убеждения, вярвания или предразсъдъци) и няма значение, дали те са истинни или лъжовни. Ако си представим днешната ситуация като безизходна, тя ще стане такава поради нашето действие (или по-скоро бездействие). Организациите, които се самоопределят днес като опозиционни, са пред важно решение: дали ще работят за закрепване на ситуацията или за нейната промяна. Ако продължат в сегашния дух, първата хипотеза е по-вероятна.


За да се промени ситуацията (втората хипотеза), е нужно усилие, което да обедини макар и разнородни виждания за по-далечното бъдеще в една минимална програма за най-близкото бъдеще. Това изисква въображение, но също и лидерство. Последното не означава "премахване на вътрешнопартийната опозиция", а обратното, противопоставяне срещу собствените предразсъдъци и предразсъдъците на съпартийците.


Една минимална програма за "възстановяване на нормалността" не е непостижима и по някакъв начин мнозина предлагат различни нейни елементи. Трудността е - липсват дори разговори (не говоря за преговори) между заинтересованите. Смисълът й е демонтаж на политическата хегемония на ГЕРБ, нещо, което би било от полза и за тази партия и в някои случаи се е споделяло и от нейни видни дейци.


Но ще има ли достатъчно храбри и с въображение политици от широката и разнородна опозиция, които да направят стъпката към отместване настрани на старите омрази и недоверия и към началото на разговор за българското общество? Засега съм отчаян песимист по този въпрос


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Разбира се никой няма да е против системата в България. А именно в нея е проблемът. "Демокрацията" създадена от БКП след 1989 г. не е демокрация. Не разбирам как може човек да се пише анализатор и да говори врели некипели? Разрушете системата, декомунизирайте България и нещата ще тръгнат. А то навсякъде е пълно с агенти на ДС и бивши членове на БКП. Пълно е с и сегашни членове на БКП. БКП да бъде принудена да се откаже от историята си, за това е необходимо да се приеме реален закон против комунизма. Да се махнат комунистическите символи ("паметници"), да се наказва със затвор всеки, който разпространява, пропагандира комунистическа идеология. Трябва да има лустрация. И не, не е късно за лустрация. Никога не е късно да отрежеш гангренясалото месо от тялото и да го хвърлиш на боклука.

  ДБ=БКП
 2. 2 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Резултатите от идващите избори ще са доста изненадващи за всички.
  БСП и ДПС няма да успеят да направят дори коалиция

 3. 3 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  ГЕРБ няма да имат мнозинство в парламента

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  ГЕРБ няма да имат мнозинство в парламента
  —цитат от коментар 3 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  ГЕРБ не само ще имат мнозинство, ами въпросът е, дали ще е абсолютно или конституционно! След всички простотии на т.н. "протест", друго реално няма!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  "...възстановяване на демократичния цикъл на състезание между различни политически актьори (леви или десни, центристи или радикали)"

  твърдениет, че в българия има : политически актьори ( леви или десни, центристи или радикали ) е невярно. от там и "анализът" е съчинение по картинка.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 6. 6 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  ГЕРБ няма да управляват!

 7. 7 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Резултатите от идващите избори ще са доста изненадващи за всички.БСП и ДПС няма да успеят да направят дори коалиция
  —цитат от коментар 2 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  БСП и ДПС могат да си работят чудесно и без да са в офицциална коалицция.
  Както и ДПС и ГЕРБ.
  ДПС може да работи с всички - и официално , и неофициално.

  А това, което липсва в политиката е лидерска фигура.

  Както съм казвал и преди, за съжаление Христо Иванов има обаянието на ПТП.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 8. 8 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 436 Неутрално


  "В България назряват условия за истинска демократична промяна, която да тръгне отдолу, а не както беше на 10 ноември – отгоре“. Впоследствие ГЕРБ беше създаден като контролиран проект, който да продължи уговорената промяна отгоре и да не допусне промяната от долу. И полага всички усилия, под ръководството на ДПС, да изиграе ролята си, правейки се на модерна дясна европейска партия.
  Бизнес крилото и политическото крило в ДПС, образно казано, представляват паралелната власт в България или модела #КОЙ. Ролята на премиер на паралелната власт играе майката на ШИШИ, която в последно време прави всичко възможно да не се забелязва, че е начело на бизнес крилото. Символично, ролята на Президент е както винаги на разпределителят на порции или проклятието на България, представляващ политическото крило, който уж се е оттеглил от играта. Моделът държи най-силната карта в тази игра - етническата. Онова нещо, наричано ТИКВА, се оказа най-успешният проект на политическият инженеринг на модела. Тиквата, лансирана от Любен Гоцев и дядото на ШИШИ, някой си Цоло Радев, бивше много влиятелно комунистическо величие, част от БКП/ДС елита, създал ДПС, баща на маман на ШИШИ (известна в корпорацията Д (п) С с прякора МАДАМ), в комплект с още куп старци разбойници от ДС, които се оказаха вплетени в ядрото на корпорацията ДПС, изкараха на върха на държавното управление тиквата, представляващ публичната власт, взаимодействащ си ефективно с ШИШИ, представляващ паралелната власт или модела #КОЙ. Абревиатурата ДС не случайно е вплетена в ДПС, заслугата за което е на Любен Гоцев, от времето, когато ДС замисляше оцеляването си, след като разбраха от перестройката на Горбачов, че социализъмът неизбежно си заминава. На корпорацията ДПС, създадена от ДС и беше даден най-силният коз, етническият, в покера, наречен преход. И ДС спечели играта. Любен Гоцев, който беше избора на КГБ за България пое ролята на отговорник за дисциплинирането на прехода. Създаде силовите инструменти или така наречените борчета/застрахователи и охранители в това число и ИПОН. Никой не можеше да развива каквато и да е подобна дейност, без да е част от схемите за прехода на ДС. Тези, които оцеляха, сложиха бели якички и продължиха бизнеса си. По оправните/послушните, станаха част от най-яките пипала на октопода, чиято глава не случайно се нарича Движение за Права и Свободи. Някои, които подцениха силата на октопода, се възнесоха към небето, решили, че е дошло време да прекратят отчитането си на шефа. В приемането на отчетите се изразяваше част от работата на Любен Гоцев през периода, известен като частният му бизнес - 92-ра 99-та г. Офисът му беше в Парк хотел Москва, за по-близо до руското посолство. Тази част от бизнеса му трайно се отрази върху "демократичния" преход на държавата. В същият хотел беше и офисът на Луканов. Развитието във времето принуди нженерният екип на модела да премахна някои участници, в това число Андрей Луканов и боса на Мултигруп, преценени като заплаха за модела. Единият беше решил да си отмъщава затова, че му е отнето правото да кара влака, а другият, решил, че той ще кара влака и инженерите да си гледат работата. Да, ама не. Бяха премахнати и много други, на които беше дадено правото да участват в модела, при поставени условия, но заиграха собствена игра. Постепенно част от бизнес крилото се срастна с италианската мафия, поради съвместни бизнес отношения още от времето на социализма, по линия на външното разузнаване и крадене на ембаргови стоки и технологии срещу чного пари. Еволюцията на схемите във времето, изкара на повърхността някой си Петьо Еврото. От пипалото на октопода, в което той участва, всички ги е страх. Включително и проклятието на България. Трайно са навлезли в службите. Гарантираха властта си за дълго време напред, като постепенно поставиха под техен контрол съд, следствие, прокуратура и медии и преформатираха пирамидата на държавното управление, така, че поставиха на върха прокуратурата, начело с техният избраник - оня с каскета. Счита се, че така паралелната власт на този етап е приела завършен вид. Всичко това стана под привидно невиждащият поглед на Европа и ехидната усмивка на главният инженер от Москва. Защо привидно? Защото това, което не се купува с пари, се купува с много пари. По времето на Жан Виденов Русия искаше да придобие собственост върху нашата газопреносна мрежа и това не стана. Но сега това може да се случи. Което доказва, че в театъра играят съвместно ГЕРБ, ДПС, БСП, ПАТРИОТИ, ВОЛЯ и АТАКА. След изборите играта ще продължи с известни промени на играчите. Една от най-важните причини да не се подава оставка.

 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2984 Любопитно

  И аз не съм оптимист, че ще се изгради фронт срещу Борисов. Без такъв той ще продължи под някаква форма да е във властта, колкото и да си мисля, че преяде и му е време за дълга почивка.

 10. 10 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боби Колев":

  Какво значи ,,могат да си работят чудесно”?
  Защо след като можеха да си ,,работят чудесно” не промениха поне един закон в степен ,,чудесна”?

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#6] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Естествено че няма....
  Ще управлява ББ....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  ОБЩЕСТВОТО НИ УЗРЯ!
  ХОРАТА ВЕЧЕ ВИДЯХА ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА ГЕРБ....особено на ,,Росенец”...
  Няма да се подведат повече( ако и да не са излезнали всички на площада!)

 13. 13 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#11] от "eti mehter":


  ТОЗИ ПЪТ НА ВАС ОТ ДПС НЯМА ДА ВИ МИНАТ НОМЕРАТА ....ОБАЧЕ

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  ГЕРБ няма да имат мнозинство в парламента
  —цитат от коментар 3 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  А тогава къде ще се скрия Бойко М. Борисов? Защото при тази ситуация няма как да не му поискат сметка за тези 10 години!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#15] от "lz2":

  ,,психиатрия” ли😂
  НАПРАВИХТЕ БЪЛГАРИЯ ЕДНА ГОЛЯМА ,,ПСИХИАТРИЯ”!

 17. 17 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#15] от "lz2":


  Психиатрия от пенсионери, инвалиди и роми...

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Весело

  До коментар [#13] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Днеска си нервна....
  Утре пак ща питам....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До 11
  "Естествено че няма....
  Ще управлява ББ..."


  Иска ти се.

 20. 20 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Весело
 21. 21 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Следващите избори няма да формират мнозинство и съответно кабинет, но ГЕРБ няма да вкарат и 50 депутата, както им дават социолозите, втори избори през 2021 изцяло ще разкарат ГЕРБ, което е най-важното в този момент. Правителство, каквото и да е то и як реваншизъм - ревизии, дела и затвор!

 22. 22 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  Обърка!
  Нервни сте вие от ДПС защото не обичате да ви изненадват...
  Но сега ще ви изненадаме ЯКО

 23. 23 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 110 Неутрално

  ...Впоследствие ГЕРБ беше създаден като контролиран проект, който да продължи уговорената промяна отгоре и да не допусне промяната от долу. ...
  —цитат от коментар 8 на Анти Шишковци


  И тогава Иван Костов и всички депутати от ДСБ подкрепиха ГЕРБ в Парламента. ДСБ избраха Борисов за Премиер и никога не подкрепиха Вот на Недоверие срещу Тиквата!
  По същото време депутатите от БСП гласуваха срещу уговорената промяна отгоре (както пишеш)!

  До коментар [#8] от "Анти Шишковци":

 24. 24 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 554 Неутрално

  РЕСПЕКТ КЪМ ВСИЧКИ КОИТО НЕНАВИЖДАТ ТИКВАТА БЕЗ РАЗЛИКА НА ЦВЯТ

 25. 25 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#24] от "reply":

  Просто с едни 50 лева вече няма да мине...

 26. 26 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Борисов като разкеши на господарите си ще стане удобен да опере пешкира и ще му дръпнат черджето изпод краката. И ще настане една всенародна веселба тогава - вчера депутат/министър, днес затворник!

 27. 27 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonim440":

  не че не съм съгласна, но как се декомунизира манталитет? това е доста съществен проблем.

 28. 28 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  "Ако хората дефинират социални ситуации като реални, те стават реални в своите последствия." Понеже сме човеци, действаме съгласно разбиранията си (било то убеждения, вярвания или предразсъдъци) и няма значение, дали те са истинни или лъжовни"
  Понеже ГЕРБ се страхува от нещо РЕВАНшИСТКО , точно товаще получи...Първо наистина п-роблема бе Б.Б и още няколко , сега в целият АПАРАТ се виждат Бойковчета.
  Ще има нещо като ПРОГРАМНО правителство със всички срещу ГЕРБ...за година и след това на избори. Това ще бъде правителство на ПОБЕДИТЕЛИТЕ ( във всяка война има конференция за подялба сферите на влияние) Пожбедителите ще имат дял от ВЛАСТТА в правителството , и дял от завладенетие КОЛОННИ на ГЕРБ и ДПС ...това е!

 29. 29 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 542 Неутрално

  много смислен текст.
  отчаян песимист е хубаво, и аз съм в тоя клуб.

 30. 30 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Видяхме че вместо да удрят олигарсите- те играят с тях( с тези които са им удобни Божков, Домусчиев)...
  Видяхме че въпреки обещанията да не управляват с ДПС- ГЕРБ дори станаха техни слуги( Росенец, къщите за гости Борино)....
  Обиждаха пенсионерите на ,,лош материал” когато гласуваха за БСП, а сега ги купуват с 50 лева...( въпреки че имаха цели 10 години в които да им увеличат пенсиите...!!!) но не! СЕГА е важно да им дадат по 50 лева за да не забравят март за ГЕРБ...

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боби Колев":

  "Както съм казвал и преди, за съжаление Христо Иванов има обаянието на ПТП..."

  Сложих ти (+), съгласен съм с коментара ти. Но относно обаянието, то може и да е продукт на имиджмейкър. Замислял ли си се, колко бързо може да се срути "обаянието" на тулупа в един публичен дебат с който и да е от "Демократична България"? Всъщност някой виждал ли е главният тулуп-шофер да дебатира с който и да е?

 32. 32 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonim440":

  в допълнение: гешев няма досие, например.
  проблемът е най-вече в изкривяванията на манталитета, наследени от комунистическата система, и непроменени толкова време. зашото мнозина, като вас, си мислят, че проблема е в отделна прослойка, и само трябва да ги лустрираме. а проблемът е далеч по-цялостен.
  а и в края на краищата това е една малка бедна провинциална държава с твърдоглаво и непоодаващо се на еволюция население, убедено с съвършенството си, с тежка история.

 33. 33 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  "трите поканени партии достига 30-35% от гласувалите"
  На този ред се посмях, и толкова с автора.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 34. 34 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 110 Неутрално

  ОБЩЕСТВОТО НИ УЗРЯ!ХОРАТА ВЕЧЕ ВИДЯХА ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА ГЕРБ....особено на ,,Росенец”...Няма да се подведат повече( ако и да не са излезнали всички на площада!)
  —цитат от коментар 12 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Не е голям проблем, че избирателите вкарват в НС хора като Бареков, Жорж Ганчев или Борисов.
  Проблем са депутатите на ДСБ (като Иван Костов, Ат.Атанасов), че след това продават избирателите си и избират такива като Тиквата за министърпредседател. Докато БСП беше силна, такива п@лячовци не вредяха на България. Даже с гласовете на БСП за Президент беше избран Ж.Желев (от СДС) и Иван Костов за министър. Затова на България е нужна силна БСП в НС!

  До коментар [#12] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

 35. 35 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#34] от "bib45647808":

  Лично аз мисля че в нашият случай винаги е по-добре президентска република вместо един слаб и фрагментиран парламент пълен с ПКП

 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  На ако се погледнат дори най-оптимистичните социологически сондажи, очакваната електорална тежест на трите поканени партии достига 30-35% от гласувалите - .."

  Това е ....несериозно, никога никъде "трите партии" са нямали 30-35% подкрепа( дори и в "проучването" поръчано от Дневник). Манолова не е партия-1.9-3%, Х.Иванов също не е партия-5%

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Кой ще води бащина дружина?

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боби Колев":Какво значи ,,могат да си работят чудесно”?Защо след като можеха да си ,,работят чудесно” не промениха поне един закон в степен ,,чудесна”?
  —цитат от коментар 10 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Чудесно за тях си, разбира се, мисля, че е очевидно.

  Никоя партия в парламента не работи за друго освен за себе си.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 40. 40 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#34] от "bib45647808":

  Проблема не е в депутатите на БСП, а в колективното разбиране за общество и справеливост. Българите не понасят БОГАТИТЕ, и в 9,99 % е право да не ги понася. Българите не понасят ГОЛЯМАТА СОФИЙСКА ВЛАСТ, и са в 9.99% са прави да не я понасят. Българите искат да имат свое парче земя /магазин /цех( нещо което се вписва в понятието лична собственост през СОЦИАЛИЗМА) . Българите не понасят ПРЕНАПИСВАНЕТО на историята , и хората които правят това ще бъдат анатемосани . Нормализация на отношения с РУСИЯ , на равнище Гърция или Финландия. Българският народ винаги е бил на печалба от врузките с РУСИЯ, и никога на загуба ( каквото и да са имали в главата руски царе и императори) . Не оставя настрана ,че моят РОД е от Одеса....и там от 300 години има българи , оставам настрана БРАТОВЧЕДИТЕ ОТ ВОЛГА ,които също се наричат българи!!

 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално


  До 15 от "lz2":
  "..Вие на това ребро лежете и пак ще сте под опашката на Коня. Вашето в психиатрията се нарича "пожелателно мислене" ...."

  Противопоставянето спрямо големи групи, или едната половина на нацията срещу другата половина, "биенето", "мачкането", е до време. А и "руско-червената" същност на главния ТУЛУП вече е неудобна и за най-близкото му обкръжение. Даже и по върховете на ГЕРБ си играят на "доброто и лошото ченге". Текат няколко сценария за ГЕРБ след Борисов, даже може и да ни изненадат, както на 10.11.1989г.

 42. 42 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боби Колев":

  За мое голямо ъжаление, вашата констатация е абсолютно вярна. Такава е реалната политика...

 43. 43 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Няма да имате "пак от същото". Нещата се промениха, завинаги. Ние ги променихме и ви спасихме от самите вас.

  The best way to predict the future is to invent it.
 44. 44 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  Проблемът е в липсата на лидери, които да имат репутацията на честни и морални.
  Когато (ако) се появят такива - народа ще има за кого да гласува.

 45. 45 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боби Колев":"Както съм казвал и преди, за съжаление Христо Иванов има обаянието на ПТП..."Сложих ти (+), съгласен съм с коментара ти. Но относно обаянието, то може и да е продукт на имиджмейкър. Замислял ли си се, колко бързо може да се срути "обаянието" на тулупа в един публичен дебат с който и да е от "Демократична България"? Всъщност някой виждал ли е главният тулуп-шофер да дебатира с който и да е?
  —цитат от коментар 31 на historama


  Виждам, че 10 години успява да е на върха на пирамидата...

  Иначе да си говориме всички можеме...и всички сме прави.

  Аз не зная за фигура от политиката която да може да обедини опозиция за да получи мнозинство да извърши някакви кардинални промени.

  Защото без мнозинство и без промени мафията ще е още по-добре всъщност - те ще си действат на сянка и няма даже техните хора да са еднолично отговорни за това, да не говорим, че ще могат да разбиват всякакви опити за смущаване на дейността им още в зародиш по най-законен начин и безотговорен начин - в парламента.

  Трифонов е единственото друго разпознаваемо и декларативно революционно настроено лице, но с мълчанието си до момента напълно потвърждава неспособността си да бъде обединител и лидер на опозицията, да оставим настрана опита му като политик.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 46. 46 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  До коментар [#40] от "dejmos":

  Русия и Кремъл са различни понятия.
  Връзките с крмълската банда на Путин са отровни за България.

 47. 47 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#2] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":


  До коментар [#4] от "lz2":

  В същност единственият вариант и за ГЕРБ и за БСП да управляват е да направят коалиция помежду си.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Весело

  До коментар [#11] от "eti mehter":

  " Естествено че няма....
  Ще управлява ББ...."

  Верно е, че сикаджията направи много за връщане на опононентите на престъпния режим на султана обратно в Анкара, но всяко нещо си има своя край, Ети, за голямо ваше съжаление.........

 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#45] от "Боби Колев":

  Трифонов е част от мафията, или статуквото. Това, че критикува, или казва "верни" неща не означава нищо. Които обикновено са жълтении, но почти винаги тази категория критикари пропускат фундаментални неща.

 52. 52
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 53. 53 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonim440":

  И с руски агенти - да допълня.

 54. 54 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#9] от "boevbisser":

  Отечествен Фронт срещу Борисов имаш предвид? Стар филм, доста посредствен.

 55. 55 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Според мен истинският тест за промяна е демонтиране на схемата "Прокуратурата и ВСС ни пази". Какъвто и парламент да изберем, той е подвластен на съдебно-поркурорско издевателство, тоест несвободенза промяна

 56. 56 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#45] от "Боби Колев":

  Ето, Слави е истинска Тиква!

 57. 57 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 76 Неутрално

  Мъкатада го поемеш с двеста.

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 58. 58 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 382 Неутрално

  По конституция изборите могат да са и на 23 май 2021. Без ВНС.

  Бъдете здрави!

 59. 59 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  А каузата се състои в искането за две незабавни оставки - на премиера и на главния прокурор.
  _____________________________________________

  Това не е кауза, ако погледнем кой води тъй наречения протест става ясно, че Отровното трио и подобието на кауза са причина протестът да утече в канализацията.

  Кауза е нещо възвишено и голямо, тя може да води цял народ напред, каузата дори чертае пътя в постигането на някакви положителни идеи за развитието на обществото.

  А Отровното трио имало "кауза" 2 оставки! И дотук, липсва визия, липсват идеи как да стане ....

 60. 60 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#21] от "nij50393132":

  Реванш, дела и затвор няма да има защото те се решават в съда, а не от кое и да е правителство. Ако не сте забравили през 2009 ББ ревеше, че Станишевци измъдрили такъв закон, че да не могат да бъдат съдени. Една Масларка, на която и носеха парите в чанти, съда я оправда и сега се кичи с титлата "професор". Вальо топлото беше оправдан по повечето обвинения.Пак ще хванете на босия цървулите.

 61. 61 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#44] от "atmanpg":

  Никога вече няма " да се появят". Защото сегашните лидери ги "правят" в медиите за съжаление. Нямаш ли достъп до медиите си никой, дори да си Левски. А медиите са корумпирани и собствениците им не харесват лидери.

 62. 62 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 374 Неутрално


  До коментар [#21] от "nij50393132":Защоне направо фашизъм.А феновете на ГЕРБ питахте ли.да не ви излезе нанагорно.

 63. 63 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Ах, какъв дълбокомъдрен анализ! За всеки, който следи политиката в България тези неща му бяха ясни още в началото на протестите.
  Чудно защо лидерите на тези, които смятат че са алтернатива се занимават с безсмислени протести, а не с привличане на съмишленици и партийно строителство? Искате власт - добре, всяка политическа сила се бори за властта. Направете така, че хората да ви повярват. Изберете лидери, които са разпознаваеми, харизматични и могат да накарат хората да гласуват за тях. Не е важно само да имаш добра платформа, трябва и хората да я припознаят и подкрепят. Избирателите искат нови лица и биха ги подкрепили, както показват и кметските избори в София.
  Ако ще правите ново ОФ от сбиротък от различни партии, зад които прозират стари муцуни, това отсега се очертава като кауза пердута за каквито и да са полезни реформи. И да, ще има пак от същото, защото отрицателният подбор действа не само в ГЕРБ, но и в другите партии.

 64. 64 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 804 Неутрално

  "На ако се погледнат дори най-оптимистичните социологически сондажи, очакваната електорална тежест на трите поканени партии достига 30-35% от гласувалите"

  Хаха, наистина ме разсмя това. Какво е това проучване не става ясно ама трябва всеки да има над 10%, което е чиста пропаганда. Аз дори не съм сигурен дали ще минат бариерата всичките, вие сънувате 35%. Да не говорим, че партията на Слави се състои от негласуващи. И въобще цялата пропаганда в крайна сметка ще роди някакъв многопартиен урод, който ще ни върне години назад. Филма сме го гледали - спиране на фондовете, формула 2-3-4-6 без възможност за единна политика, бавно взимане на всякакви решения и корупционна експлозия поради факта, че всеки внимава да не настъпи другия...
  За мен и предполагам за голямата част от избирателите, които гласуват е важно хората за които ще гласуваме наистина да покажат какво са свършили, а иначе много добре знаем че всички имат много добри намерения. Нагледали сме се на парашутисти, така че в новия цветен парламент ще се разбере новите участници имат ли сериозни намерения или просто искат да осребрят участието по медиите.

 65. 65 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 110 Неутрално

  До коментар [#34] от "bib45647808":Лично аз мисля че в нашият случай винаги е по-добре президентска република вместо един слаб и фрагментиран парламент пълен с ПКП
  —цитат от коментар 35 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Не съм съгласен!
  При Жан Виденов БСП щяха да си изберат техен Президент и нямаше да има смяна на властта (което смятам за по-добър вариант от ТодорЖивковото преизбиране).
  А при управление на ГЕРБ, щяхме да си избираме мухльо след чехльо.  До коментар [#35] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

 66. 66 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 110 Неутрално

  До коментар [#34] от "bib45647808":Проблема не е в депутатите на БСП, а в колективното разбиране за общество и справеливост. Българите не понасят БОГАТИТЕ, и в 9,99 % е право да не ги понася. Българите не понасят ГОЛЯМАТА СОФИЙСКА ВЛАСТ, и са в 9.99% са прави да не я понасят. Българите искат да имат свое парче земя /магазин /цех( нещо което се вписва в понятието лична собственост през СОЦИАЛИЗМА) . Българите не понасят ПРЕНАПИСВАНЕТО на историята , и хората които правят това ще бъдат анатемосани . Нормализация на отношения с РУСИЯ , на равнище Гърция или Финландия. Българският народ винаги е бил на печалба от врузките с РУСИЯ, и никога на загуба ( каквото и да са имали в главата руски царе и императори) . Не оставя настрана ,че моят РОД е от Одеса....и там от 300 години има българи , оставам настрана БРАТОВЧЕДИТЕ ОТ ВОЛГА ,които също се наричат българи!!
  —цитат от коментар 40 на dejmos


  ++++++++++++++++++

  До коментар [#40] от "dejmos":

 67. 67 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 363 Весело

  До коментар [#4] от "lz2":

  ГЕРБ ще имат мнозинство в южното крило на Централния софийски затвор, с ТВЪРДАТА подкрепа на Бай Ставри.
  А вие със Стръки и Флоров може да им организирате митинг-свиждане за подкрепа и да им носите кафе и кроасанчета

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 68. 68 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  до голяма степен нещата описани в статията са верни, проблема обаче е, че не мисля че може да има предизборна коалиция между тези партии, затова и не съм съгласен с изводите. По-скоро подобни намеци работят в полза на ГЕРБ

  реалистично за коалиция с конкретни краткосрочни планове като реформиране на прокуратурата може да се говори след изборите като се види резулатата, понеже подобна промяна трябва да стане с огромно мнозинство ще е необходима по-широка коалиция със сигурст, но това не означава че тази коалиция трябва да е и управленска коалиция.

  така или иначе е рано за подобни разговори, Христо Иванов доста правилно го каза - до изборите всички тези формации трябва да заявят дали ще реформират прокуратурата и мафиотския начин на управление или не. След изборите ще се види дали има мнозинство, което да постигне това

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 69. 69 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Христо Иванов доста правилно го каза - до изборите всички тези формации трябва да заявят дали ще реформират прокуратурата и мафиотския начин на управление или не.
  —цитат от коментар 68 на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани


  Опитите за ново ОФ са обречени на неуспех, щом там се споменава името Христо Иванов!

  Първо докажете твърденията си за корупция!
  Второ точно реформата на Ристьо избра Гешев за главен прокурор!

  Правите си някакви дребни сметчици, ама без кръчмаря/ сюзеренът! А народът с години ви оценява с не повече от 3%!

 70. 70 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Разбира се никой няма да е против системата в България. А именно в нея е проблемът. "Демокрацията" създадена от БКП след 1989 г. не е демокрация. Не разбирам как може човек да се пише анализатор и да говори врели некипели? Разрушете системата, декомунизирайте България и нещата ще тръгнат. А то навсякъде е пълно с агенти на ДС и бивши членове на БКП. Пълно е с и сегашни членове на БКП. БКП да бъде принудена да се откаже от историята си, за това е необходимо да се приеме реален закон против комунизма. Да се махнат комунистическите символи ("паметници"), да се наказва със затвор всеки, който разпространява, пропагандира комунистическа идеология. Трябва да има лустрация. И не, не е късно за лустрация. Никога не е късно да отрежеш гангренясалото месо от тялото и да го хвърлиш на боклука.
  —цитат от коментар 1 на anonim440


  Ето, ако някой създаде партия на база на вижданията на колегата, това би било една КАУЗА!

  И тогава много българи биха последвали тази партия с тази кауза! А иначе разни анализатори и купени политолози местят някакви пешки по политическото поле и мажат ли мажат, без да кажат истината защо България е на това дередже!

 71. 71 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  сега ги купуват с 50 лева...( въпреки че имаха цели 10 години в които да им увеличат пенсиите...!!!) но не! СЕГА е важно да им дадат по 50 лева за да не забравят март за ГЕРБ...
  —цитат от коментар 30 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Приемането на наредба за увеличение на пенсиите след изборите като Станишев е много по-подло решение.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 72. 72 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  ГЕРБ нямаха самостоятелно мнозинство и в най-силните си години. А харизмата се изтърка вече... ГЕРБ е обречен да прави все по-измъчени коалиции за да е на власт. Това е.

  Бивш tww09306483.
 73. 73 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Много добре написано. За разлика от други писания, пълни с лозунги.

 74. 74 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#64] от "nqma zna4ka koi":

  Не, не е пропаганда... Просто едни важни хора с влияние намекват на Борисов какво ще му се случи, ако не слушка и не осигурява пари за къщи за тъщи и за руски потоци.
  Нали се сещаш, как преди време от нищото изскочи един пожарникар от Банкя? Е, сега по същия начин изскочи и Слави. Нищо непознато тоест. Разбирам драмата на някои хора ако ГЕРБ паднат от власт. Но същото беше и едно време с НДСВ. Ще го преживеем и това.

  Бивш tww09306483.
 75. 75 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":ГЕРБ ще имат мнозинство в южното крило на Централния софийски затвор, с ТВЪРДАТА подкрепа на Бай Ставри. А вие със Стръки и Флоров може да им организирате митинг-свиждане за подкрепа и да им носите кафе и кроасанчета
  —цитат от коментар 67 на Kingpin


  И най-големият ви аргумент за затвора е, ЗАЩОТО ТАКА ИСКАМЕ! Само приказки слушаме и нито едно доказателство! Така няма да вземете властта! НИУГИШ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 76. 76 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#75] от "lz2":

  И кой ще търси доказателства? Гешев ли...? Дай по-сериозно, а...?! :)))

  Бивш tww09306483.
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1354 Любопитно

  ОБЩЕСТВОТО НИ УЗРЯ!ХОРАТА ВЕЧЕ ВИДЯХА ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА ГЕРБ....особено на ,,Росенец”...Няма да се подведат повече( ако и да не са излезнали всички на площада!)
  —цитат от коментар 12 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Мда-а-а-а-а, колко вярно! Хората видяха истинското лице на ДеБъ именно на ,,Росенец” - https://dnes.dir.bg/obshtestvo/dogan-govori-s-protestirashtite-v-park-rosenets-video - където на искащите „Да ядем заедно баницата“, Ахмед Хидроинженероглу ефенди изпрати кошница със сладолед, който „протестиращите“ доволно ближат! Друго ще ни напишеш ли, лъчезарна?

 79. 79 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1313 Весело

  Анализ на процесите на ферментация в клозетната яма и гадания за уханието, което се очаква да произлезе!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 80. 80 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonim440":


  « Разрушете стстемата, декомунизирайте България ... «


  Нели това се опитват да правят протестиращите, но освен да декомунизираме България, трябва и да я демутризираме .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 81. 81 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 720 Неутрално

  "Дребните сметки, или защо ще имаме "пак от същото""


  Колегата на Генчо е нацелил повечето неща, но нещо му е избягала тезата кое е "същото". На хоризонта се задава абсолютен сбирщайн, нямащ нищо общо със сегашната конфигурация. Авторът брои в един лагер Слафчо, Мая и Деструктивна България и съжалява, че тая комбинация няма да може да управлява и да премине към курс на разгащена либерастия.
  Обаче сметките му за снецаристите на Слафчо са изключително прибързани. Отделно от това полиномът е изключително дълъг.

  Каква коалиция ще има ако се получат следните доста вероятни резултати?
  1. Баце - 65 депутата
  2. Корнелия - 60
  3. Слафчо - 45
  4. Аамед - 30
  5. Деструктивна България - 15
  6. Каракачанов/Симеонов/Москов - 15
  7. Мая - 10

  Даже и Марешки има доста гласове и в определена коалиция може да влезе.
  И кво правим? Айде комбинирайте от "същото"...

 82. 82 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1607 Весело

  Като си завършат "Прехода ", ще направят и промяната, нещата се докараха с разните "демократи" до тук, защото никой от тях не е бил демократ ...... хубаво е човек да се вгледа в "демократичните промени" и да схване без да му се обяснява, че 30 години е живял напразно, защото се е разминал с демокрацията де факто и де юре!!!

 83. 83 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":ГЕРБ няма да управляват!
  —цитат от коментар 6 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Но ще са част от управляващата коалиция, която най-вероятно ще е тройна.

  Положението с протеста явно е много зле, щом дори в Дневник открито се казва, че той затихва :D

 84. 84 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Правителство, каквото и да е то и як реваншизъм - ревизии, дела и затвор!
  —цитат от коментар 21 на nij50393132


  Тоест - нов "Народен съд"?

  После се чудите защо мнозинството от народа НЕ подкрепи протестите и НЕ излезе на площада.

 85. 85 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Доста "чертожници" имало при нас А ние си мислим...щото обичат стар хлябъ ;-))

 86. 86 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 904 Неутрално

  "Дребните сметки, или защо ще имаме "пак от същото"

  Брей, умнокрасивитетът най-накрая стоплил! На всички останали тая работа ни беше ясна от самото начало. Т.нар. "протест", всъщност опит за пропрезидентски преврат, беше още от ден първи дирижиран от червени ДС олигарси, политически трупове, изхвърлени от червения "Позитаник" и обикновени мутри, всички от "червеното знаме родени". А умнокрасавците си бяха техни полезни идиоти, пак от самото начало.

  П.П. В момента по БНТ дават репортаж от "протеста" край фонтана пред "Дондуков 2" - петдесетина идиота се мотаят като мухи без глави, а тонколоните на озвучителния камион дънят "Партизан за бой се стяга"!

  П.П.П. Така и не се разбра кой плаща това озвучаване (и откъде взимат ток за него) на тоя площад. А то струва бая пари, както и яйцата, доматите, рибата и вчерашните 3 тона тикви)

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 87. 87 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Весело

  До коментар [#52] от "hamiltonf":

  "Антоний нещо употребил ли си?! Най-оптимистичния процент на тези е макс 20."

  Написал е с какво е (зло)употребил - "знаменитата" теорема на Томас - ако социопат ти промива мозъка, то социопатията става реалност.

 88. 88 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 836 Неутрално

  "Но ще има ли достатъчно храбри и с въображение политици от широката и разнородна опозиция, които да направят стъпката към отместване настрани на старите омрази и недоверия и към началото на разговор за българското общество? Засега съм отчаян песимист по този въпрос"

  И аз...

 89. 89 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Весело

  До коментар [#1] от "anonim440":

  "Разрушете системата, декомунизирайте България и нещата ще тръгнат."

  Активните борци против фашизма и капитализма са си намери ново амплоа след спирането на "народните" им пенсии - искат сега да го играят АБЦЕС -активни борци против цоциализма и европейския съюз.

  "Да се махнат комунистическите символи ("паметници"), да се наказва със затвор всеки, който разпространява, пропагандира комунистическа идеология."

  Това не е ли престъпление по чл. 162:
  "Който употреби насилие срещу другиго или повреди имота му поради неговата раса, народност, етническа принадлежност, религия или политически убеждения, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание."!?
  Или разбойниците като Гешев сте над закона!?

 90. 90 Профил на kuzaleef
  kuzaleef
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кур за Лефски оле. СМЪРТ ЗА ДОГАН.

 91. 91 Профил на kuzaleef
  kuzaleef
  Рейтинг: 8 Неутрално
 92. 92 Профил на kuzaleef
  kuzaleef
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "EU defender":

  Кой си ти бе, кура ми Янко, та да говориш от нечие име? Я си фак оф оная и легай в оная.

 93. 93 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1837 Любопитно

  До коментар [#7] от "Боби Колев":"Както съм казвал и преди, за съжаление Христо Иванов има обаянието на ПТП..."Сложих ти (+), съгласен съм с коментара ти. Но относно обаянието, то може и да е продукт на имиджмейкър. Замислял ли си се, колко бързо може да се срути "обаянието" на тулупа в един публичен дебат с който и да е от "Демократична България"? Всъщност някой виждал ли е главният тулуп-шофер да дебатира с който и да е?
  —цитат от коментар 31 на historama


  Съжалявам, ама емоциите (обаянието) бият логиката (фактите изнесени в дебата) някъде около 10 към 1... Цялата рекламна и голяма част от индустрията живеят точно от това съотношение. Политиката също е в кюпа.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 94. 94 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 792 Неутрално

  РЕСПЕКТ КЪМ ВСИЧКИ КОИТО НЕНАВИЖДАТ ТИКВАТА БЕЗ РАЗЛИКА НА ЦВЯТ
  —цитат от коментар 24 на reply


  Типичен пример за фиксиране поради безпомощност. И без този, когото наричате "тиква", пак ще сте под опашката на коня.

 95. 95 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 792 Неутрално

  "Дребните сметки, или защо ще имаме "пак от същото""

  Четем как изтрезнява един грамотен протестер. Трябваше да се досети, че ако само отричаш и нищо не предлагаш до никъде не стигаш.

 96. 96 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Разбира се никой няма да е против системата в България. А именно в нея е проблемът. "Демокрацията" създадена от БКП след 1989 г. не е демокрация. Не разбирам как може човек да се пише анализатор и да говори врели некипели? Разрушете системата, декомунизирайте България и нещата ще тръгнат. А то навсякъде е пълно с агенти на ДС и бивши членове на БКП. Пълно е с и сегашни членове на БКП. БКП да бъде принудена да се откаже от историята си, за това е необходимо да се приеме реален закон против комунизма. Да се махнат комунистическите символи ("паметници"), да се наказва със затвор всеки, който разпространява, пропагандира комунистическа идеология. Трябва да има лустрация. И не, не е късно за лустрация. Никога не е късно да отрежеш гангренясалото месо от тялото и да го хвърлиш на боклука.
  —цитат от коментар 1 на anonim440


  На демокрацията и пречели агентите на ДС, след като ДС няма вече от 30 години? Както се казва "На крива ракета космосът ѝ пречи". Така наверемето и комунистите се оправдаваха с "агентурата на Гешев", която саботирала "строителството на социализма и комунизма". Сега пък пак някакви агенти, но този път тези на ДС саботирали строителството на демокрацията и бицши членове на БКП, които към 1989 г. наброяваха към 1,5 милиона? Да, тотатилтарният режим е прилагал, в определени случаи, някаква необявена лустрация, но как би се съвместявала сега една лустрация с претенциите за либерална демокрация, изградена въз основа на върховенството на закона? Например с презумпцията за невинност? А с принципа за личния характер на правата и отговорността? С какво демократичното общество ще е по-различно от тоталитарния режим? Решението е работеща съдебна система и установяване на власт на закона. Правната отговорността за действията на всеки правен субект е лична и виновност се доказва от влязла в сила присъда, а не със закон, обявяващ извън закона, само заради партийна или професионална принадлежност, цели групи от обществото, на едро. Освен до отваряне на нови рани и протовопоставяния на отделни обществени групи и техните близки на други, това няма да доведе до нищо друго. Да, отваряне на криминалните досиетата на прехода е добре, но също при спазване на принципите на правовата държава. Другото е популизъм, демагогия и всяване на разделение в обществото.

 97. 97 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  А каузата се състои в искането за две незабавни оставки - на премиера и на главния прокурор._____________________________________________Това не е кауза, ако погледнем кой води тъй наречения протест става ясно, че Отровното трио и подобието на кауза са причина протестът да утече в канализацията.Кауза е нещо възвишено и голямо, тя може да води цял народ напред, каузата дори чертае пътя в постигането на някакви положителни идеи за развитието на обществото.А Отровното трио имало "кауза" 2 оставки! И дотук, липсва визия, липсват идеи как да стане ....
  —цитат от коментар 59 на Dariya Koleva  Политическите програми, т.е вижданията (или както ги наричате визиите) на политическите партии се излагат в процеса на предизборна борба. Само, че за да има предизборна кампания трябва да има обявени избори. А редовните избори са някъде между април и май 2021 г. Само, че това означава хайдушките набези върху хазната и евросредствата да продължават с месеци. Та затова каузата е спиране на пладнешкия обир на хазната, asap, чрез предсрочни избори.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  Не мога да си отговоря на следния въпрос: Дали гербаджийскиге тролове все още носят нощното дежурство или не ги лови сън, та в 7.10 ч. сутринта вече са започнали да чукат по клавиатурата. Ей, спокойно – няма да изпуснете надницата. Шехерезада ще плати. В нощното шкафче парите не са свършили. В колко часа застъпва дневната дежурна смяна?

 100. 100 Профил на npj45368855
  npj45368855
  Рейтинг: 273 Неутрално

  И аз не съм оптимист, че ще се изгради фронт срещу Борисов. Без такъв той ще продължи под някаква форма да е във властта, колкото и да си мисля, че преяде и му е време за дълга почивка.
  —цитат от коментар 9 на boevbisser


  Плачът на комуниста е мехлем за душата ми!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK