ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

"Ако Борисов се беше погрижил за медиците, както за кръчмите"

Къде е алгоритъмът, с който да се преодолее разтакаването на пациентите с грипоподобни симптоми?

© Надежда Чипева, Капитал

Къде е алгоритъмът, с който да се преодолее разтакаването на пациентите с грипоподобни симптоми?Регистрираните нови случаи на заразени с коронавирус в България са скочили с 80 на сто за седмица при около 20% повече PCR тестове, сочи официалната статистика. Министърът обвини болниците за проблемите с приема на пациенти, довели до разтакаването им и дори до смърт, а лекари обвиниха министъра за липсата на организация. "Дневник" подбра няколко мнения за здравната криза без претенции за изчерпателност.


Емилия Милчева, журналист, "Дойче веле":


Човек може да помисли, че развлекателният бизнес е структуроопределящ отрасъл в икономиката на България. Не е. Освен че, както личи, има специално място в сърцето на премиера Борисов. Известен с непоследователността си, министър-председателят е твърд и неотстъпчив по отношение на това да не се "залита" в нови забрани и е против пълното затваряне на ресторанти, фитнеси, салони за красота. Гражданите да се пазят, "за да може бизнесът да работи", бяха посланията на Бойко Борисов, който изиска "гъвкавост" от министрите при обгрижването и на едните, и на другите. Борисов повтаря, че нищо не налага нови ограничителни мерки - въпреки че броят на потвърдените случаи с Ковид-19 в България започна рязко да нараства.
Премиерът дори подчерта важността на кръчмите за психичното здраве на нацията. На среща с Националния оперативен щаб в края на септември Борисов заяви: "Ние успяхме психическото здраве на хората да запазим, да се подготвят за работа в нови условия. Сиреч, държави, които със строгите си мерки през този период, затварянето на заведения, нощни включително, в момента са с много по-лоши показатели от България."


Не е известно с какви данни за психичното здраве на нацията разполага Борисов - все пак регистър на психично болните няма, а Световната здравна организация констатира нарастващо напрежение у хората заради пандемията и публикува специални съвети, свързани с психичното здраве и психосоциалната подкрепа.


Високата загриженост на премиера за развлекателния бизнес контрастира с пълната му незаинтересованост към състоянието на здравната система.


Няколкото летни месеца, през които темповете на заразяване бяха ниски, не бяха използвани, за да се укрепи системата и да се преразпредели натоварването, при което едни болници прегряват от наплив на пациенти с Ковид-19, а други не приемат. Така изведнъж цяла България бе обявена от Германия за рискова зона, което изисква от пътуващите 14-дневна карантина или отрицателен PCR тест. А премиерът изисква... гъвкавост.


Във всеки случай заради ситуацията с пандемията вече никой не говори за изсветляване на развлекателния и туристически бизнес. Затова, както се казва в чалготеките: "Ръцете горе, айде да ви видя сега!" И хвърчат салфетки за по 20 лева пакета...


д-р Румяна Тодорова, бивш директор на здравната каса, пред БНР:


Разбирам го здравния министър, който днес трябва в крачка да решава какво да прави. Затова тръгва на проверки и е готов да облича бялата престилка, и призовава и депутатите лекари да направят това. Но този комсомолски ентусиазъм не ни трябва. Сега трябва много мисъл.


Изпуснато беше благоприятното време през лятото, за да се подготви системата. Пропилени бяха 6 месеца, в които Министерството на здравеопазването не си свърши работата. Смисълът трябваше да бъде да се защитят хората, да се разпише ред, по който те да знаят какво да правят. Когато има ред, финансирането може да бъде направено, поне в НЗОК знаят как да го направят. Касата не е отговорна за епидемия или пандемия, това е отговорност на държавата.


Трябва много спешно да се разпишат мерки и правила, за да може НЗОК да се разплаща. Трябва и да се успокоят хората, че има достатъчно пари. Парите наистина са достатъчно, но при така разписани мотиви не знаем за какво ще се ползват. Трябва да се направи една карта как пациентът ще се придвижва и ще стига най-лесно до съответния специалист и до съответната болница.


Сега в една болница се лекуват и леки, и тежки случаи на инфекции с коронавируса, а трябва пациентите с по-леко протичащо заболяване да се лекуват в по-малки болници, където не се изисква такава мощна реанимация.


Ивайло Мирчев, "Да, България":


В Китай за 10 дни построиха болница, а в България правителството проспа 8 месеца, за да подготви здравната система за есенната COVID вълна. Всички обещания на премиера Борисов от пролетта, когато уверяваше всички, че му е нужно време, за да се адаптира здравната система, се оказаха кьорфишек.


Цяло лято Борисов обикаляше с джипката и показваше асфалт (който до 2 г. обикновено се разпада заради некачествено изграждане), самотен или в компанията на администрацията на някоя гербаджийска община. Цяло лято Борисов се криеше от гражданите и опитваше всякакви фокуси и пируети, за да не подаде оставка.


Резултата от 8 месеца бездействие виждаме днес - препълнени болници, недостатъчен брой линейки, липса на медици, неадекватни и неаргументирани мерки за справяне с кризата, линейки, обикалящи с часове здравни заведения, докато лекари се молят от болница на болница да приемат пациента.


За тези осем месеца можеше:


1. В голяма степен да се електронизира здравеопазването, за да се намали контактът на лекари с болни, да се спести посещение в болниците на здрави хора и да влезе този процес в XXI век.


2. Да се осигурят достатъчно линейки, така както се намериха пари за нови коли на НСО например.


3. Да се реорганизира здравната система, за да не се изпитва недостиг на легла (поне).


4. Да се въведат стимули за фирмите служителите им да работят от дома си (там, където е възможно).


5. Да се използват възможностите на поне едно от софтуерните приложения, които бяха разработени. Днес те не се използват от никого, защото държавата не направи нищо, за да влязат в употреба.


6. Държавата да използва подарените ѝ от IT фирмите 15 000 програмистки часа за електронно здравеопазване.


7. Вместо прокуратурата да преследва проф. Асена Стоименова, държавата да синхронизира с аптеките и да се осигурят достатъчно ваксини срещу грип за този сезон. Тази година ваксини няма.


Нито едно от гореизброените не е асфалт, нито пък от него лесно се краде. Това е причината тези стъпки да не бъдат изпълнени, а от министрите в правителството да чуваме все по-нелепи оправдания.


Осем пропилени месеца, които днес струват човешки животи. Пълен провал на Борисов и правителството, които днес опитват да си измият ръцете с лекарите, които поемат реалния товар от тази криза.


Десислава Кателиева, Национална асоциация на работещите в спешната медицинска помощ, пред БНР:


Една доста закъсняла решителност и в противоепидемичните мерки, и в организацията на работа. За 9-те месеца на пандемията никой не обучи лекарите да разпознават това заболяване и да се пазят от заразата. Малко ни идва в повече това вменяване на вина...


В много от Covid отделенията не работят инфекционисти, пулмолози или реаниматори, а специализанти или лекари от други специалности, които много рядко се срещат с инфекциозни пациенти.


Ние не сме спрели да се борим за всеки един човешки живот - и тези, които са болни от коронавирус, и тези, които не са. Борим се да не се заразят, да не попадне пациент, който не е заразен, в Covid отделение... PCR тестовете се бавят и този пациент остава дълго време в сивата зона - вкъщи и се лекува по телефона от личен лекар. Това е абсурд!


Пациентите не могат да бъдат приемани в Covid отделение без PCR тест, а трябва да бъдат настанявани да чакат в т.нар. буферни зони, но не всички болници имат такива.


Страшно е, че вече в страната има болница, в която има разкрито Covid отделение за персонала. Ние с колегите ми ще продължим да се борим, дори да сме заразени, ние сме опаковани така, че не можем да заразим никого, но страшното е, когато вече няма да има кой да посрещне линейката в спешното отделение и няма да има кой да се качи в линейката, няма да има и кой да работи в Covid отделенията.


Трябва да бъдат затегнати мерките и Министерството на здравеопазването да промени критериите за пациенти с диагноза коронавирус, за да не обикалят по лечебните заведения.


Най-важното е да се спазват мерките и българинът да повярва, че вирусът е реален. Виждаме заболяване, което досега не сме срещали, което унищожава белия дроб, от което с месеци не могат да се възстановят пациентите.


Слави Трифонов, лидер на "Има такъв народ":


През лятото правителството се заинати като магаре на мост и не подаде оставка. То, правителството или магарето, както искате го наричайте, ни каза, че оставка няма да има, защото идва тежка икономическа и здравна криза и само то може да се справи с нея. Никой друг.


И ето че кризата дойде, а правителството, което имаше невъобразимото самочувствие, че единствено то може да се справи с нея, се проваля катастрофално.


Правителството си спечели време с хвърлянето на пари от джипката, но видимо не е използвало спечеленото време да се подготви за здравната криза.


Всъщност правителството използва времето да спаси само себе си, а не да се подготви да помогне на всички. Което е негова основна задача и мисия.


Резултатите от това са плачевни - през телевизора здравният министър умолява болниците да не отказват прием на пациенти с Ковид, а пациенти с Ковид умоляват да ги приемат в болница, защото умират. И умират. Щото нямало места.


Така си отиде 76-годишен мъж в Плевен, който почина на стълбите пред дома си след отказ да бъде приет в болница.


Така си отиде и 33-годишен мъж в София след отказ да му бъде пратена линейка и да бъде приет в болница.
В целия този хаос така си отиват и хора, които нямат коронавирус. Защото все още има и други болести, от които се умира.


И това се случва, въпреки че според данните на Националния оперативен щаб още от март в момента трябва да има около 5000 свободни легла за заразени с коронавирус в некритично състояние и над 1000 свободни легла в интензивните отделения за хора в критично състояние.


Къде са тези легла? Закрихте ли ги?


Или леглата ги има, но няма лекари и сестри? А какво направихте за лекарите и сестрите? Вдигате предизборно заплатите на раздутата си администрация, включително на някаква агенция по сортоизпитване и семеконтрол, щото била на първа линия за коронавируса, а сестрите отново да си стоят с мизерните заплати. Колко пъти сестрите бяха под прозорците и на прозорците на властта, за да искат добри условия на труд и достойно заплащане? Колко пъти ги излъгахте и пренебрегнахте? И не е ли вярно, че голяма част от медиците работят дори за по-малко пари в кризата заради статута на болниците като търговски дружества?


Как стигнахте дотам, че сега искате бусове на жандармерията, бусове на пожарната и такситата да станат линейки? Да, изтребителите и военните кораби определено не стават за линейки.


Ето това е резултатът от вашето бездействие през тези няколко месеца. Всъщност това е резултатът от вашето бездействие или по-скоро престъпно действие в здравеопазването през последните 10 години. Или както казва младият лекар Димитър Лунд, който отива да работи в Германия: "Може да имаш дефицит на легла, може да имаш дефицит на кадри, но най-важното е, че има дефицит на система."


Вие видимо не можете да се справите с този дефицит. Затова си отивайте, за да дойдат хора, които могат да се справят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK