"Ако Борисов се беше погрижил за медиците, както за кръчмите"

Къде е алгоритъмът, с който да се преодолее разтакаването на пациентите с грипоподобни симптоми?

© Надежда Чипева, Капитал

Къде е алгоритъмът, с който да се преодолее разтакаването на пациентите с грипоподобни симптоми?Регистрираните нови случаи на заразени с коронавирус в България са скочили с 80 на сто за седмица при около 20% повече PCR тестове, сочи официалната статистика. Министърът обвини болниците за проблемите с приема на пациенти, довели до разтакаването им и дори до смърт, а лекари обвиниха министъра за липсата на организация. "Дневник" подбра няколко мнения за здравната криза без претенции за изчерпателност.


Емилия Милчева, журналист, "Дойче веле":


Човек може да помисли, че развлекателният бизнес е структуроопределящ отрасъл в икономиката на България. Не е. Освен че, както личи, има специално място в сърцето на премиера Борисов. Известен с непоследователността си, министър-председателят е твърд и неотстъпчив по отношение на това да не се "залита" в нови забрани и е против пълното затваряне на ресторанти, фитнеси, салони за красота. Гражданите да се пазят, "за да може бизнесът да работи", бяха посланията на Бойко Борисов, който изиска "гъвкавост" от министрите при обгрижването и на едните, и на другите. Борисов повтаря, че нищо не налага нови ограничителни мерки - въпреки че броят на потвърдените случаи с Ковид-19 в България започна рязко да нараства.
Премиерът дори подчерта важността на кръчмите за психичното здраве на нацията. На среща с Националния оперативен щаб в края на септември Борисов заяви: "Ние успяхме психическото здраве на хората да запазим, да се подготвят за работа в нови условия. Сиреч, държави, които със строгите си мерки през този период, затварянето на заведения, нощни включително, в момента са с много по-лоши показатели от България."


Не е известно с какви данни за психичното здраве на нацията разполага Борисов - все пак регистър на психично болните няма, а Световната здравна организация констатира нарастващо напрежение у хората заради пандемията и публикува специални съвети, свързани с психичното здраве и психосоциалната подкрепа.


Високата загриженост на премиера за развлекателния бизнес контрастира с пълната му незаинтересованост към състоянието на здравната система.


Няколкото летни месеца, през които темповете на заразяване бяха ниски, не бяха използвани, за да се укрепи системата и да се преразпредели натоварването, при което едни болници прегряват от наплив на пациенти с Ковид-19, а други не приемат. Така изведнъж цяла България бе обявена от Германия за рискова зона, което изисква от пътуващите 14-дневна карантина или отрицателен PCR тест. А премиерът изисква... гъвкавост.


Във всеки случай заради ситуацията с пандемията вече никой не говори за изсветляване на развлекателния и туристически бизнес. Затова, както се казва в чалготеките: "Ръцете горе, айде да ви видя сега!" И хвърчат салфетки за по 20 лева пакета...


д-р Румяна Тодорова, бивш директор на здравната каса, пред БНР:


Разбирам го здравния министър, който днес трябва в крачка да решава какво да прави. Затова тръгва на проверки и е готов да облича бялата престилка, и призовава и депутатите лекари да направят това. Но този комсомолски ентусиазъм не ни трябва. Сега трябва много мисъл.


Изпуснато беше благоприятното време през лятото, за да се подготви системата. Пропилени бяха 6 месеца, в които Министерството на здравеопазването не си свърши работата. Смисълът трябваше да бъде да се защитят хората, да се разпише ред, по който те да знаят какво да правят. Когато има ред, финансирането може да бъде направено, поне в НЗОК знаят как да го направят. Касата не е отговорна за епидемия или пандемия, това е отговорност на държавата.


Трябва много спешно да се разпишат мерки и правила, за да може НЗОК да се разплаща. Трябва и да се успокоят хората, че има достатъчно пари. Парите наистина са достатъчно, но при така разписани мотиви не знаем за какво ще се ползват. Трябва да се направи една карта как пациентът ще се придвижва и ще стига най-лесно до съответния специалист и до съответната болница.


Сега в една болница се лекуват и леки, и тежки случаи на инфекции с коронавируса, а трябва пациентите с по-леко протичащо заболяване да се лекуват в по-малки болници, където не се изисква такава мощна реанимация.


Ивайло Мирчев, "Да, България":


В Китай за 10 дни построиха болница, а в България правителството проспа 8 месеца, за да подготви здравната система за есенната COVID вълна. Всички обещания на премиера Борисов от пролетта, когато уверяваше всички, че му е нужно време, за да се адаптира здравната система, се оказаха кьорфишек.


Цяло лято Борисов обикаляше с джипката и показваше асфалт (който до 2 г. обикновено се разпада заради некачествено изграждане), самотен или в компанията на администрацията на някоя гербаджийска община. Цяло лято Борисов се криеше от гражданите и опитваше всякакви фокуси и пируети, за да не подаде оставка.


Резултата от 8 месеца бездействие виждаме днес - препълнени болници, недостатъчен брой линейки, липса на медици, неадекватни и неаргументирани мерки за справяне с кризата, линейки, обикалящи с часове здравни заведения, докато лекари се молят от болница на болница да приемат пациента.


За тези осем месеца можеше:


1. В голяма степен да се електронизира здравеопазването, за да се намали контактът на лекари с болни, да се спести посещение в болниците на здрави хора и да влезе този процес в XXI век.


2. Да се осигурят достатъчно линейки, така както се намериха пари за нови коли на НСО например.


3. Да се реорганизира здравната система, за да не се изпитва недостиг на легла (поне).


4. Да се въведат стимули за фирмите служителите им да работят от дома си (там, където е възможно).


5. Да се използват възможностите на поне едно от софтуерните приложения, които бяха разработени. Днес те не се използват от никого, защото държавата не направи нищо, за да влязат в употреба.


6. Държавата да използва подарените ѝ от IT фирмите 15 000 програмистки часа за електронно здравеопазване.


7. Вместо прокуратурата да преследва проф. Асена Стоименова, държавата да синхронизира с аптеките и да се осигурят достатъчно ваксини срещу грип за този сезон. Тази година ваксини няма.


Нито едно от гореизброените не е асфалт, нито пък от него лесно се краде. Това е причината тези стъпки да не бъдат изпълнени, а от министрите в правителството да чуваме все по-нелепи оправдания.


Осем пропилени месеца, които днес струват човешки животи. Пълен провал на Борисов и правителството, които днес опитват да си измият ръцете с лекарите, които поемат реалния товар от тази криза.


Десислава Кателиева, Национална асоциация на работещите в спешната медицинска помощ, пред БНР:


Една доста закъсняла решителност и в противоепидемичните мерки, и в организацията на работа. За 9-те месеца на пандемията никой не обучи лекарите да разпознават това заболяване и да се пазят от заразата. Малко ни идва в повече това вменяване на вина...


В много от Covid отделенията не работят инфекционисти, пулмолози или реаниматори, а специализанти или лекари от други специалности, които много рядко се срещат с инфекциозни пациенти.


Ние не сме спрели да се борим за всеки един човешки живот - и тези, които са болни от коронавирус, и тези, които не са. Борим се да не се заразят, да не попадне пациент, който не е заразен, в Covid отделение... PCR тестовете се бавят и този пациент остава дълго време в сивата зона - вкъщи и се лекува по телефона от личен лекар. Това е абсурд!


Пациентите не могат да бъдат приемани в Covid отделение без PCR тест, а трябва да бъдат настанявани да чакат в т.нар. буферни зони, но не всички болници имат такива.


Страшно е, че вече в страната има болница, в която има разкрито Covid отделение за персонала. Ние с колегите ми ще продължим да се борим, дори да сме заразени, ние сме опаковани така, че не можем да заразим никого, но страшното е, когато вече няма да има кой да посрещне линейката в спешното отделение и няма да има кой да се качи в линейката, няма да има и кой да работи в Covid отделенията.


Трябва да бъдат затегнати мерките и Министерството на здравеопазването да промени критериите за пациенти с диагноза коронавирус, за да не обикалят по лечебните заведения.


Най-важното е да се спазват мерките и българинът да повярва, че вирусът е реален. Виждаме заболяване, което досега не сме срещали, което унищожава белия дроб, от което с месеци не могат да се възстановят пациентите.


Слави Трифонов, лидер на "Има такъв народ":


През лятото правителството се заинати като магаре на мост и не подаде оставка. То, правителството или магарето, както искате го наричайте, ни каза, че оставка няма да има, защото идва тежка икономическа и здравна криза и само то може да се справи с нея. Никой друг.


И ето че кризата дойде, а правителството, което имаше невъобразимото самочувствие, че единствено то може да се справи с нея, се проваля катастрофално.


Правителството си спечели време с хвърлянето на пари от джипката, но видимо не е използвало спечеленото време да се подготви за здравната криза.


Всъщност правителството използва времето да спаси само себе си, а не да се подготви да помогне на всички. Което е негова основна задача и мисия.


Резултатите от това са плачевни - през телевизора здравният министър умолява болниците да не отказват прием на пациенти с Ковид, а пациенти с Ковид умоляват да ги приемат в болница, защото умират. И умират. Щото нямало места.


Така си отиде 76-годишен мъж в Плевен, който почина на стълбите пред дома си след отказ да бъде приет в болница.


Така си отиде и 33-годишен мъж в София след отказ да му бъде пратена линейка и да бъде приет в болница.
В целия този хаос така си отиват и хора, които нямат коронавирус. Защото все още има и други болести, от които се умира.


И това се случва, въпреки че според данните на Националния оперативен щаб още от март в момента трябва да има около 5000 свободни легла за заразени с коронавирус в некритично състояние и над 1000 свободни легла в интензивните отделения за хора в критично състояние.


Къде са тези легла? Закрихте ли ги?


Или леглата ги има, но няма лекари и сестри? А какво направихте за лекарите и сестрите? Вдигате предизборно заплатите на раздутата си администрация, включително на някаква агенция по сортоизпитване и семеконтрол, щото била на първа линия за коронавируса, а сестрите отново да си стоят с мизерните заплати. Колко пъти сестрите бяха под прозорците и на прозорците на властта, за да искат добри условия на труд и достойно заплащане? Колко пъти ги излъгахте и пренебрегнахте? И не е ли вярно, че голяма част от медиците работят дори за по-малко пари в кризата заради статута на болниците като търговски дружества?


Как стигнахте дотам, че сега искате бусове на жандармерията, бусове на пожарната и такситата да станат линейки? Да, изтребителите и военните кораби определено не стават за линейки.


Ето това е резултатът от вашето бездействие през тези няколко месеца. Всъщност това е резултатът от вашето бездействие или по-скоро престъпно действие в здравеопазването през последните 10 години. Или както казва младият лекар Димитър Лунд, който отива да работи в Германия: "Може да имаш дефицит на легла, може да имаш дефицит на кадри, но най-важното е, че има дефицит на система."


Вие видимо не можете да се справите с този дефицит. Затова си отивайте, за да дойдат хора, които могат да се справят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  А туйто
  Реваха, че имало мерки сега пък нямало мерки. Ужас.
  И нашата здравна система все още работи за разлика от Германската например

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2693 Гневно

  "Но този комсомолски ентусиазъм не ни трябва. Сега трябва много мисъл." - сега си правят равносметка, която няма как да се случи, защото нищо не са направили с мисъл, а под стрес, по инерция, както правят другите. Не чуха медицинските сестри, подиграваха ги, блъскаха ги отвратително къде ли не, лекарите продължават да напускат държавата, а търговските дружества се чудят как да вържат заплати, при условия, които няма никъде по света. Грозна, но реална истина, която ТЕ няма как да осмислят, а и дори не са ентусиазирани.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Бездействието на властта доведе до хаос в момента

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  А нещо за горенето на маски от протестърите няма ли да кажат тези 'експерти' начело със Славчо?

 6. 6 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Бездействието на властта доведе до хаос в момента
  —цитат от коментар 4 на neut


  Това важи за цяла Европа. В много европейски държави ситуацията е много по-тежка от България.

 7. 7 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Не че Учиндолския не е прав (вероятно тва му го е написал някой), но се питам кой баш от редколегията е подготвен за каквото и да е освен за чалгия та така да иска да вземе управлението в ръцете си. Сякаш ако той е Баш Тиквата на Бостана няма да има дефицити, болести и социална несправедливост. Ама поне той ще пее от теуевизора вместо да се мандръса с жипката по нивята... Все същото ама с различни кОври...

 8. 8 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Дневник колко пъти дадоха трибуна на лекари и сестри вместо на политиканстващи безполезни празнодумци като Дайнов, Смилов и цялата кохорта от Дойче веле?

 9. 9 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 478 Неутрално

  А туйто Реваха, че имало мерки сега пък нямало мерки. Ужас.И нашата здравна система все още работи за разлика от Германската например
  —цитат от коментар 1 на Да вярваме на истината


  Пълен хаос и административна некадърност - това ни е здравното управление на ковид кризата. Адхок гасене на пожари, липса на планиране или сгрешено такова.

 10. 10 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До дни ще затворят ресторанти, барове, дискотеки, кина и т.н. Защото медиците намаляват.

 11. 11 Профил на Maria Hristova
  Maria Hristova
  Рейтинг: 8 Весело

  На мен ми е забавно това за "психиката" на народа, която били опазили, оставяйки кръчмите отворени. Как се опазва нещо, което го няма?!

  Каква "здрава психика" у неграмотни създания, вярващи на простотии и не можещи да спазят пет прости изисквания за безопасност? И как ще ги спазят, като 80-90% им липсват не просто първите 6 години, а сивото вещество, като цяло, а оттам и възпитанието!

  "Великия кръчарски народ" с велика "кръчмарска" психика и политика!

  Смешно е!

 12. 12 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#2] от "Корки":
  Извън темата сте, вероятно по медицински причини. Отидете на психиатър!

 13. 13 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#2] от "Корки":Извън темата сте, вероятно по медицински причини. Отидете на психиатър!
  —цитат от коментар 12 на ck

  От първите десет коментара поне половината са за спешен преглед и лечение.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  Напълно съгласна съм с Емилия Милчева.

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4401 Неутрално

  7. .... държавата да синхронизира с аптеките и да се осигурят достатъчно ваксини срещу грип за този сезон. Тази година ваксини няма?!
  Абсолютно лъжа. Хората които наистина бяха най-нуждаещи се, бяха ваксинирани, както и други, естествено.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Борисов даде 1000 лева отгоре на медиците.
  Какво повече...

 17. 17 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ruse_Island":

  И как ще планираш здравеопазване в пандемив Сподели да го въведат.
  В Габрово и четирите болници включително и двете частни работят на пълна мощност. Има достатъчно лекари засега въпреки, че те са най много от заразените и пак няма как да се справят .
  Мои близки двама го изкараха вкъщи. Личните лекари съвсем спокойно им обясниха, че е по-добре отколкото да се тъпчат в болниците предписаха им лекарства и оздравяха вече да чукна на дърво.
  Обществото ако спазваме мерките ще имаме и лекари.

 18. 18 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  До коментар [#16] от "palav_nik":

  Не само. Индустрията ги обезпечи със всичко необходимо Според мене има прекалено много над 2000 човека, които нямат нужда от обдишване в болниците. Ама лекарите си знаят.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 798 Неутрално

  "Изпуснато беше благоприятното време през лятото, за да се подготви системата."

  Еми същото казват и за Германия, ве Дойче зеле.
  Фрау Меркел преди една седмица призна, че не достигат 4000 доктори и медицински сестри.
  Първом си оправете собствените бакии, па сетне давай акъл на другите...


 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4606 Неутрално

  До коментар [#1] от "Да вярваме на истината":

  При 20 случаяна ден през пролетта туриха КПП-та! При 2000 случая на ден през есента едва затвориха "структуроопределящите" чалготеки! Е, те това е последователна политика!

 22. 22 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#21] от "vassilun":

  Какво да допълня, пич....гледам в Измир.....след земетресението "строили" набързо 2000 палатки да не се чудят хората къде да преживеят първите дни....а в Бургас разкарват 2-3 нещастни човека от болница в болница....няма къде да ги приемат да ги лекуват....
  .....написах нещо по наш адрес, на българите....и го изтрих....Щото има ли смисъл...да стои написано...на всички известно....и без резултат.....!?((((

 23. 23 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 537 Неутрално


  "В България назряват условия за истинска демократична промяна, която да тръгне отдолу, а не както беше на 10 ноември – отгоре“. ГЕРБ беше създаден като контролиран проект, който да продължи уговорената промяна отгоре и да не допусне промяната от долу. И полага всички усилия, под ръководството на създателя си - ДПС, да изиграе ролята си, правейки се на модерна дясна европейска партия.
  Бизнес крилото и политическото крило в ДПС, образно казано, представляват паралелната власт в България или модела #КОЙ. Ролята на премиер на паралелната власт играе майката на ШИШИ, която в последно време прави всичко възможно да не се забелязва, че е начело на бизнес крилото. Символично, ролята на Президент е както винаги на разпределителят на порции или проклятието на България, представляващ политическото крило, който уж се е оттеглил от играта. Ръката на модела, която държи най-силната карта в тази игра - етническата е ръката на ДС. Онова нещо, наричано ТИКВА, се оказа най-успешният проект на политическият инженеринг на модела. Тиквата, лансирана от Любен Гоцев и дядото на ШИШИ, някой си Цоло Радев, бивше много влиятелно комунистическо величие, част от БКП/ДС елита, създал ДПС, баща на маман на ШИШИ (известна в корпорацията Д (п) С с прякора МАДАМ), в комплект с още куп старци разбойници от ДС, които се оказаха вплетени в ядрото на корпорацията ДПС, изкараха на върха на държавното управление тиквата, представляващ публичната власт, взаимодействащ си ефективно с ШИШИ, представляващ паралелната власт или модела #КОЙ. Абревиатурата ДС не случайно е вплетена в ДПС, заслугата за което е на Любен Гоцев, от времето, когато ДС замисляше оцеляването си, след като разбраха от перестройката на Горбачов, че социализъмът неизбежно си заминава. На корпорацията ДПС, създадена от ДС и беше даден най-силният коз, етническият, в покера, наречен преход. И ДС спечели играта. Любен Гоцев, който беше избора на КГБ за България пое ролята на отговорник за дисциплинирането на прехода. Създаде силовите инструменти или така наречените борчета/застрахователи и охранители в това число и ИПОН. Никой не можеше да развива каквато и да е подобна дейност, без да е част от схемите за прехода на ДС. Тези, които оцеляха, сложиха бели якички и продължиха бизнеса си. По оправните/послушните, станаха част от най-яките пипала на октопода, чиято глава не случайно се нарича Движение за Права и Свободи. Някои, които подцениха силата на октопода, се възнесоха към небето, решили, че е дошло време да прекратят отчитането си на шефа. В приемането на отчетите се изразяваше част от работата на Любен Гоцев през периода, известен като частният му бизнес - 92-ра 99-та г. Офисът му беше в Парк хотел Москва, за по-близо до руското посолство. Тази част от бизнеса му с руското посолство трайно се отрази върху "демократичния" преход на държавата. В същият хотел беше и офисът на Луканов. Развитието във времето принуди нженерният екип на модела да премахна някои участници, в това число Андрей Луканов и боса на Мултигруп, преценени като заплаха за модела. Единият беше решил да си отмъщава затова, че му е отнето правото да кара влака, а другият, решил, че той ще кара влака и инженерите да си гледат работата. Да, ама не. Бяха премахнати и много други, на които беше дадено правото да участват в модела, при поставени условия, но заиграха собствена игра. Постепенно част от бизнес крилото се срастна с италианската мафия, поради съвместни бизнес отношения още от времето на социализма, по линия на външното разузнаване и крадене на ембаргови стоки и технологии срещу много пари. Еволюцията на схемите във времето изкара на повърхността някой си Петьо Еврото. От пипалото на октопода, в което той участва, всички ги е страх. Включително и проклятието на България. Трайно са навлезли в службите. Гарантираха властта си за дълго време напред, като постепенно поставиха под техен контрол съд, следствие, прокуратура и медии и преформатираха пирамидата на държавното управление, така, че поставиха на върха прокуратурата, начело с техният избраник - оня с каскета. Счита се, че така паралелната власт на този етап е приела завършен вид. Всичко това стана под привидно невиждащият поглед на Европа и ехидната усмивка на главният инженер от Москва. Защо привидно? Защото това, което не се купува с пари, се купува с много пари. По времето на Жан Виденов Русия искаше да придобие собственост върху нашата газопреносна мрежа и това не стана. Но сега това може да се случи. Което доказва, че в театъра играят съвместно ГЕРБ, ДПС, БСП, ПАТРИОТИ, ВОЛЯ и АТАКА. След изборите играта на ДПС/ГЕРБ е подготвена да продължи с известни промени на дребните играчите/ политически патерици - най-важната причина да не се подава оставка.

 24. 24 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 543 Весело

  Ами нали дочно на този форум и *дойче зеле* дължим апокалиптичните картини за *диктатура на Борисов?
  Както не успяхте да направите едно читаво искане по време на протеста-метеж,така и не можете да направите един читав план,с който да помогнете на правителството.
  Само с плюене не става,другарЕ!
  Дела,дела и пак дела,другарЕ!

 25. 25 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  Като срине Борисов здравната система, партията на Радан са много добри по "оздравителните" програми като бърза приватизация. Ще се наредят и лекарите на опашката след инженерите като високо квалифицирани кадри. От новите приватизатори болниците ще се ползват като бизнес сгради след като разпродадат цялата техника за скрап.

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4401 Любопитно

  До коментар [#22] от "Chedeuvre":

  Ама ти голям пример даде бе, другарю!? Що не кажеш, защо паднаха като кибритени постройки сума ти сгради в този Измир?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  Като срине Борисов здравната система, партията на Радан са много добри по "оздравителните" програми като бърза приватизация.
  —цитат от коментар 25 на ggot


  Ако вземем предвид Нефтохим, трябва да чакаме руско здравеопазване.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 28. 28 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 721 Неутрално

  "Може да имаш дефицит на легла, може да имаш дефицит на кадри, но най-важното е, че има дефицит на система."
  Уви, така е!
  Чалготеките може да работят, защото нивото на башбакана е такова: асвалти, жипки, приятелски кръгове, любовници, чекмеджета.... Дори и когато става напечено, не го вземаме насериозно. Той и не може да бъде такъв!
  А когато става въпрос за отговорност и държавническо поведение, не го търсете.

 29. 29 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#26] от "hamiltonf":

  Това е друга тема, господинчо на каишка....паднаха сгради, щото и в турция има мекерета (ментета)-строители колкото искаш...както и в бг е пълно с такива "строители"....на магистрали, фонтани, перки разни по графа в софия.....а пропо най-неугледната, най-недоделяно "управляваната" (доста хищно крадена) столица в европата....Преди 2 месеца бях в София....потрес....стари олющени блокове....и хоп огромен мол....или някаква "бизнес-сграда" (да поизперем малко пари, де...)....
  Не ме коментирай, хамилточно....ниска топка си ми....но бъди жив и здрав...)))))

 30. 30 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Those who can, do. Those who can't, teaches
  Почти всички от публикацията спадат към втората категория.

 31. 31 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Лекари у нас си има и болните не са чак толкова много, но малко лекари ще са съгласни да ги експлоатират и да си рискуват здравето срещу жалко заплащане докато управляващи нагло лъжат какво били направили за тях и виждат как се раздават чували с пари за администрация и МВР. Всички пари, които отидоха за безполезната администрация или за бонуси за пенсионерите, трябваше да бъдат давани като директни стимули за работещите в тези оделения медици. Тогава щеше да има достатъчно лекари и сестри на първа линия и живота можеше да продължава относително нормално без крайности и затваряне на отрасли.
  След 8м "подготовка" в болниците все още няма достатъчно предпазни средства и медиците трябва да си ги набавят сами или да импровизират, а леглата не са дори на 1/3 от обещаните.

 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4401 Весело

  До коментар [#29] от "Chedeuvre":

  Аз не знам каква "топка" съм, май съм от по-скъпите, но просто ми омръзна да чета глупости, и то елементарни глупости, ако е измислено подобно понятие, от някакви мигранти, с предполагаемо бедно съществуване, и озлобеност към собствената им държава. Гласувайте на следващите избори, не се скатавайте...
  Жив и здрав да си и ти...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 33. 33 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#3] от "ЗаНиЗа":

  Споко, шеф Манчев прави шоу от кръчми пре-Ковид платено от великия синдикат на кръчмарите дето крепят БВП-то на територията.
  Да живее кръчмаря Тиква.

 34. 34 Профил на bokoci
  bokoci
  Рейтинг: 227 Неутрално

  В статия присъства г-н Трифонов. Защо? Че за него кръчмите винаги са били структуроопределящи. А Мангъров на практика води предаване в неговата телевизия. От какво се оплаква в момента г-н Трифонов?

 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  "Цяло лято Борисов обикаляше с джипката и показваше асфалт (който до 2 г. обикновено се разпада заради некачествено изграждане), самотен или в компанията на администрацията на някоя гербаджийска община. Цяло лято Борисов се криеше от гражданите и опитваше всякакви фокуси и пируети, за да не подаде оставка.


  Резултата от 8 месеца бездействие виждаме днес - препълнени болници, недостатъчен брой линейки, липса на медици, неадекватни и неаргументирани мерки за справяне с кризата, линейки, обикалящи с часове здравни заведения, докато лекари се молят от болница на болница да приемат пациента."


  Хаосът в гербавата шайка е пълен ! Цената се плаща от всички нас ! За съжаление, нерядко в човешки животи.............

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Абе, нали нямаше корона-вирус?! Какво станА, че изведнъж се загрижихте за потърпевшите от него?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 38. 38 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  Дневник колко пъти дадоха трибуна на лекари и сестри вместо на политиканстващи безполезни празнодумци като Дайнов, Смилов и цялата кохорта от Дойче веле?
  —цитат от коментар 8 на galapagas


  Дневник публикува няколко статии на д-р Коста Костов, с възможно най синтезираната и достоверна информация по болестта. Дори само за това може да им се благодари, вместо да се плямпа по опорните точки от тролската инструкция. А какво направи Ти по въпроса?

 39. 39 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Толкова грехове и толкова трески за дялане има баце, че да го критикуваш за ситуацията с епидемията е малко пресилено и не защото съм му адвокат, а защото няма държава в света, която да е решила или поне поставила под контрол този проблем.
  Говори се за Китай, но информацията от там е толкова прецедена, че аз лично не им вярвам. Колкото и да измрат от 1. 5 млрд население, а слава Богу тази епидемия не е сред най-смъртоносните и трудно ще му хванеш края, дали причините са естествени, поради други заболявания или от вируса.
  Други по-положителни примери са от някои отдалечени и по принци доста затворени и по редко населени острови.
  В останалите, най-развитите и богати държави виждаме какво става, така че ние не сме изключение, но не сме и в най-тежко положение.
  Дали е могло да сме по-добре, ако...не знам какво си. Както се казва в историята и любовта няма "ако".
  Баце трябва да си ходи по много други и не по-малко важни причини и дали след това трябва и ще бъде разследван/съден ще видим, а за Ковид-а...това не е тежкия му грях.
  Що се отнася до нападките за ресторантския и почивен бизнес, авторката на текста не е права да представя по тзи начин нещата. Това е бизнес, който дава прехрана на много хора и не само от предния фронт, като готвачи, сервитьори, рецепционити, камериерки и прочее, а на маса други хора, които произвеждат и приготвят хранителни продукти, напитки, извършват перални, транспортни и други услуги като снабдяват и дистрибутират стоки за тези заведения, така че спирането му, наистина има катастрофални за много хора, а не само за собствениците последствия.

 40. 40 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 947 Неутрално

  "Ако Борисов се беше погрижил за медиците, както за кръчмите"

  Ееееех . . . . мечтииии . . . .

 41. 41 Профил на sjz30536678
  sjz30536678
  Рейтинг: 176 Неутрално

  До коментар [#31] от "tri":

  Абсолютно вярно!!!

 42. 42 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 335 Неутрално

  И наскачаха платени трололупи...
  Закривай!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK