Защо във Франция се радикализират толкова много мюсюлмани

Социални жилища във Франция.

Социални жилища във Франция.Около 9% от населението на Франция изповядва исляма - колкото в никоя друга западна страна от ЕС, разказва "Дойче веле". 1/3 от френските мюсюлмани подкрепят идеята за разделение в обществото и живот по собствени правила. Кой и как ги радикализира?


След последния атентат в Ница бившият министър-председател на Малайзия Махадир бин Мохамад написа в туитър, че мюсюлманите имали "правото да убият хиляди французи заради кланетата в историята". Публикацията беше изтрита по настояване на френското правителство.


Призиви за насилие се чуха и от антифренските протести, провели се в различни части на мюсюлманския свят, в това число в Пакистан, Ливан, Индонезия и Бангладеш. Там се развяха плакати с лика на френския президент Еманюел Макрон и настояване за "обезглавяване на богохулника". В тази връзка френският външен министър Жан-Ив льо Дриан заяви: "Стъпката от виртуална омраза към истинско насилие е малка."


Заплахата дебне отвън и отвътре
Вътрешният министър Жералд Дарманин обяви в телевизионно интервю, че страната "е във война срещу ислямизма както вътре, така и навън" и предупреди, че са възможни и други терористични нападения. Правителството мобилизира хиляди допълнителни полицаи и войници - най-вече за да осигури по-добра защита на църквите и в частност училищата.


Още през февруари президентът Макрон обяви началото на кампания срещу политическия ислям и "ислямския сепаратизъм". Той разкритикува имамите, свързани със салафизма и "Мюсюлманско братство" и чиито проповеди са насочени "срещу републиката". Това е причината френският президент, както обяви самият той във втората си реч през октомври, да поиска забрана за имами, обучени в чужбина, да работят във Франция.


Още преди последните атаки в Париж и Ница Еманюел Макрон се опита да отговори на нарастващата загриженост на много французи относно влиянието на нарастващата ислямистка радикализация в предградията на градовете. Който търси доказателства за нея, може да ги открие в книгата на бившия кмет на град Сарсел Франсоа Пюпони "Емирствата на републиката: Как ислямистите поемат контрола над предградията".


Кой радикализира френските мюсюлмани?


В нея той описва как група от 100 до 200 ислямисти и дребни престъпници могат да тероризират общност от 60 000 граждани - включително мюсюлмани, християни, евреи и други. "Една от реалностите в тези предградия е разрастването на радикалния ислям", пише Пупони.


Изследване на института "Монтен" в Париж анализира развитието на радикалния ислям във Франция. Според неговия автор Хаким ел Каруи ултраконсервативният уахабизъм на Саудитска Арабия например от години се изнася по целия свят с помощта на средствата, генерирани от продажбата на петрол. А Франция със своите над шест милиона мюсюлмани - 9% от населението на страната - се явява подходящ пазар за организираните от саудитските организации езикови курсове и проповеди.


Ел Каруи посочва още, че след Арабската пролет и успеха на политически партии, свързани с "Мюсюлманско братство" например, в държави като Тунис е нараснало и влиянието на европейските "мюсюлмански братя". "Става дума за една транснационална мюсюлманска общност. Тя споделя целите на близкоизточните групи, но провежда своя собствена политика", посочва експертът.


Антифренски протест в Бангладеш.

Антифренски протест в Бангладеш.


Салафизмът, който цели сепаратизъм


Сред членовете на организацията се разпространява консервативното течение салафизъм. Салафизмът според Ел Каруи се основава на изучаването на свещените текстове и вижда себе си като опозиция на "западния упадък". Целта на салафитите е пълно отделяне от обществото и обособяване на общност, която живее по свои собствени правила. Във Франция вече има и термин за сливането на двете течения - философията на "Мюсюлманско братство" и тази на салафизма. Наричат това frèro-salafiste.


Според проучване на института "Монтен" 28 процента от френските мюсюлмани симпатизират на идеята за разделение на обществото. Тази воля за разделяне е това, което президентът Макрон нарича "сепаратизъм", тоест формирането на паралелни общества. "Ислямисткият сепаратизъм е несъвместим със свободата и равенството, с неделимостта на републиката и необходимото единство на нацията", казва Макрон. Но групи от френските мюсюлмани, изглежда, отдавна са отхвърлили тези идеали.


В своята книга "Територии, окупирани от ислямизма" социологът Бернар Ружие описва как цели квартали на френските градове са попаднали под контрола на ислямистите. Той анализира възхода на салафизма и неговото "религиозно прекодиране на социалната реалност във Франция или Европа". И посочва затворите като развъдници на ислямистката идеология. Факт, който стана очевиден след атаките през 2015 г. Тогава стана ясно, че редица престъпници са били радикализирани в затвора.


Ружие поставя под съмнение това, че много от атентаторите са "самотни вълци". По-скоро той вярва, че "салафистките екосистеми" предоставят на младите джихадисти идеологическа основа и ги насърчат да действат. Социологът също така описва как салафитите първо превземат местна джамия, за да могат след това постепенно да поемат контрола над целия квартал.


Салафизмът, обяснява социологът, "е разпространението на нов свят на религиозни идеи. Това е идеология, която се опитва да ни предложи религиозна измислица като реалност". Той смята, че социалното неравенство, престъпността и безработицата са важни фактори за радикализацията на френските мюсюлмани, както и че социално-религиозната екосистема на frèro-salafiste играе още по-важна роля.


Какво е решението?


Левите партии във Франция отричат радикалния ислямизъм като чисто социален феномен, а дискусията по темата бива отхвърляна като "ислямофобска". Десните пък от години правят политика от страховете на хората, особено партията на Марин льо Пен.


Фактът, че предполагаемият нападател от Ница е нелегален мигрант, засилва критиките към бежанската политика и призовава към тежки репресии. Консервативният депутат Ерик Киоти настоя Франция да създаде "свое Гуантанамо", за да предотврати подобни случаи в бъдеще.


Президентът Еманюел Макрон знае, че борбата срещу ислямизма не може да бъде спечелена с мерки, които допълнително разделят страната. Неговият подход е по-гъвкав. Преди изборите през пролетта на 2022 г. обаче той трябва да привлече поне умереното крило от консервативните избиратели на своя страна. А ако в страната има още нападения като това в базиликата в Ница и убийството на учителя по история в Париж, които провокират гняв и несигурност сред французите, толкова по-вероятно е риториката на Макрон да се втвърди.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2734 Неутрално
 2. 2 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Не французите дойдоха при мюсюлманите и започнаха да им показват карикатури, това е мюсюлманите дойдоха при французите и увидяха карикатури там, това е важното.

  "Чуждестранен агент"
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  "1/3 от френските мюсюлмани подкрепят идеята за разделение в обществото и живот по собствени правила" - нищо ново, а просто мафиотски структури под друга форма. Подчинението чрез правила, които са "близки" до манталитета, до битието, което въпреки, че са приобщени към републиката, а и не само там, не се променят нарочно. Лесно е да се връщат към миналото, отколкото да осъзнават реалността, промяната и към по-добро, а пък какви ли да са надеждите им за бъдещето. Ценности, основани на недемократични порядки, които малко или много имат смисъл, но нямат място сред днешните псевдо демократични такива. Извратените демократични ценности са по-скоро лигавене, сравнени с твърдите порядки на религията, което се приема по-лесно, по-обяснимо е, та защо да не го следват и използват!? Колкото и социални авантажи да им се дава, няма да са от полза, освен ако не се обвързват с огръмотяване, към страната, света. Сложни са нещата заради всезнаещите, но нищо неказващите ЕС политици, мекушави и нерешителни, но и далече не само от гетата, а и от собствените си народи.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Само във Франция ли? Поданиците на баба Меркел да не би да си мислят, че ще им се размине?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Хайде сега всички радикални представители на политическият ислям да бъдат депортирани в родните си страни!
  В Магреба, Африка и Азия ще имат възможност да практикуват радикализма си!

 6. 6 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Защото Франция е държавата с най-дълги традиции на секуларност, означаващо по дефиниция, че държавата не се меси на гражданите в какво да вярват. Което от своя страна, при един специфичен вид религия, води до формиране на затворени общности, нетолерантни към тези принципи.

 7. 7 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  В Чечения ще плащат по 100 хиляди рубли на тези, които назовават новородените "Мохамед“.
  Республика субсидирана до 85% от бюджета на Путенланд, което означава, че тези, които наричат ​​децата Саша и Маша, ще платят за това, със своите данъци.

  "Чуждестранен агент"
 8. 8 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Не, бе! Канете си още "лекари" или си ги отглеждайте на място. Те ще "излекуват" всички ни!
  А лефтофончетата ислямофили трябва да бъдат изпратени да поживеят в някое ислямско гето поне за година и без да имат право да го напускат. Ако им хареса (и ако оцелеят), да продължават с мечетата, антифа глупостите и мулти-култи простотиите...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 9. 9 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Нормално е да се радикализират, след като с малки изключения са приемани като втора ръка хора и то трето поколение мюсюлмани ...
  Лицемерието на французите е огромно, но добре прикрито

  Freedom of speech
 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#9] от "Petar Ivanov":

  Извинявай, ама това са си втора ръка хора. Как да бъдат приемани? Нещата си имат истински имена. Което не означава, че няма втора ръка и истински бели французи. Но с тях няма проблеми на религиозна основа. Проблемът е, че хората втора ръка изповядващи исляма и особено такива с арабски корени, имат по-висока склонност към радикализация и действия водещи до насилие или убийства.
  И като спомена за лицемерие. При арабите няма ли го? Има го естествено.

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Религия, сър!
  —цитат от коментар 1 на Deaddark

  Не. Ислям, сър.

  Послание на свети апостол Павла до Колосяни
  Глава 3

  12. И тъй, като избраници Божии, свети и възлюбени, облечете се в милосърдие, благост, смиреномъдрие, кротост, дълготърпение,
  13. като се търпите един други и си прощавате взаимно, ако някой има против някого оплакване: както Христос ви прости, така и вие.
  14. А над всичко това облечете се в любовта, която е свръзка на съвършенството, -
  15. и мир Божи да цари в сърцата ви; към него сте и призвани в едно тяло, затова благодарни бъдете.
  16. Словото Христово да се вселява у вас изобилно с всяка премъдрост; учете се и се вразумявайте един други с псалми, славословия и духовни песни, като с благодарност възпявате Господа в сърцата си.
  17. И всичко, що вършите словом или делом, всичко вършете в името на Господа Иисуса Христа, като благодарите чрез Него на Бога и Отца.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 12. 12 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Нормално е да се радикализират, след като с малки изключения са приемани като втора ръка хора и то трето поколение мюсюлмани ...Лицемерието на французите е огромно, но добре прикрито
  —цитат от коментар 9 на Petar Ivanov


  И как все мюсюлманите се радикализират? Как не се радикализират китайските общности или на черните християни от Хаити, Мартиника или Того?

 13. 13 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Защото им го е позволила ли???
  Щот тия хора отдавна не зачитат чуждите закони. Живеят си по своите. Ако им забранят нещо вият , като заклани прасета. Все реват за права, а не поемат задълженията си. Избягали от едно място уж подгонени от ислямисти а дошли и искат пак същото. Е няма такъв филм. Който иска ислям да отива където го има .

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 14. 14 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#10] от "Petleshev":

  Да, и това е вярно - млже би истината в някъде по средата.

  Но е факт все пак, че мюсюлманските емигранти за разлика от останалите от т.н “Трети свят” (индийци, африканци, азиатци, латиноси) и то най-вече арабите, са склонни към тероризъм и насилие..


  Freedom of speech
 15. 15 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  Радикализира ги това, че могат. Навсякъде е така: шериатът се установява къща по къща, улица по улица, квартал по квартал, докъдето стигнат силите и с безкрайно търпение -- в края на краищата, нали го правят за Аллах, а не за Хасан, няма за къде да се бърза. И в Германия ще стане така, спокойно. А дотогава медиите могат да замазват с немска методичност.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 16. 16 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Там са 9%, в България 13%, а я няма радикализацията (с малки изключения на такива като Ети😂), а причината е, че там имат възможно най- лошата генетична комбинация между араби (разбирай примитивизъм) и ислям (завоевателна доктрина далечна от всякаква религия)

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3108 Неутрално

  Гарантиран покрив, храна и скука.
  Ето ти причина за безконтролно размножаване и радикализация.

  Еретик
 18. 18 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Левите партии във Франция отричат радикалния ислямизъм като чисто социален феномен, а дискусията по темата бива отхвърляна като "ислямофобска". Десните пък от години правят политика от страховете на хората, особено партията на Марин льо Пен.

  И как се прави политика от "страховете на хората"? Т.е. няма никакви проблеми, точно както левандурите сънуват, но напразно се разпалват страховете на хората?
  Няма основание да се страхуваш, че някой малоумен радикализиран клет ислямист няма да те нападне - просто зашото не споделяш правоверните му фантазии? Или няма основание да се страхуваш, че дъщеря ти ще бъде обиждана и нападната само защото носи къса пола през лятото(каквито случаи има много)?

  А това даже няма нужда да се анализира - "група от 100 до 200 ислямисти и дребни престъпници могат да тероризират общност от 60 000 граждани" .
  И половин процент от влезлите безконтролно мигранти да са такива, това напълно стига да се тероризират по-големите градове. И развитие няма, понеже има страх да не те обвинят в ислямофобия. Точно както разкритията за многобройните изнасилвания в Англия от пакистански банди - полицията умишлено не разследвала много, понеже са се страхували от обвинения в расизъм.

  Това са фактите и последствията от политиката на широко отворени врати.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  Снимката е покъртителна, такава "цигания" дори у нас не може да се види.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 20. 20 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Защото ядат твърде малко бой и чалмите им калцират. Но трябва да се отбележи известен прогрес в поведението на френската полиция и специални служби, които сега бяха много по-напред с материала, от случая с Батаклан. Да им пожелаем да отхвърлят вредните стереотипи и да станат поне толкова ефективни, колкото израелските им колеги. Ще е от ползва за всички в ЕС.

 21. 21 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  "Защо във Франция се радикализират толкова много мюсюлмани?"

  Ми просто защото има много мюсюлмани.
  Пропити със салафизъм.
  Защото правата им да изповядват това най-радикално течение са гарантирани.
  Комбинацията от голяма бройка и при това радикализирани не предвещава нищо добро.
  И разбира се те се увеличават.
  Ако не се предприемат наистина сериозни мерки срещу религиозните им водачи и тези, които вече са с промито съзнание, нещата ще излезнат от какъвто и да е контрол.

  Panta rhei....
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  Левите партии във Франция отричат радикалния ислямизъм като чисто социален феномен, а дискусията по темата бива отхвърляна като "ислямофобска"
  ========
  Исляма също отхвърля радикалния ислямизъм.....но какво да се прави......
  Тази игра на думи е манна небесна за западните медии.....
  Когато и както си искат менят смисъла на словото.....и по този начин го сервират на не просветения читател......
  И понеже в Исляма хумор няма.....оставиха тая работа на някаква сатирична газета.....
  А Макрон.....като видя че вълната на недоволството почна да го надвишава....веднага даде заден.....
  Всъщност мисията на провокаторите е изпълнена....
  Поне те са доволните.....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  И християнството отдава почит на мъченическата смърт, НО не я прави цел за фанатизираните си последователи. Това е огромната разлика между радикалите в двете религии. Впрочем, в Европа разделението държава - църква е базисно и е време наистина да се спазва. Което на наша почва ще рече да спрем с водосветите на всяка резната лентичка и първа копка към големите пари.

 24. 24 Профил на perro
  perro
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Ясно е като бял ден - идват избори и всеки ползва всичко за да дойде/остане/намърда във властта.

  perro -si yankees - no
 25. 25 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 454 Весело

  Вчера, на един от многохилядните си митинги, Тръмп е рецитирал стихотворението за змията - адаптирана от Оскар Браун версия на известна басня. Съдържанието е, че жена спасила змия и тя за благодарност я ухапала. После заявила: "Ти много добре знаеше, че съм змия преди да ме прибереш!"
  Тръмп и преди е използвал тази алегория за кризата със сирийските бежанци.

 26. 26 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1067 Весело

  Подсказвам на ДВ тема за едно хубаво журналистическо изследване, може и цяла серия да излезе:

  Франция е стълб на либералната демокрация, пример за мултикултурализъм, високи стандарти в свободата на словото, върховенството на закона, правата на малцинствата и прочие.
  Абе нещо като либерално-демократичен Едем.
  Затова Франция има смочувствието да размахва пръст на другите държави и редовно ги поучава колко много и как точно трябва да се стараят, че да станат и те стълбове на либералната демокрация, пример и пр., виж по-горе.
  Във Франция има почти 10% мюсюлмани, мнозинството живеят в гета по някакви техни "закони", една част от тях някак си внезапно "се радикализират" и вече ежедневно колят, стрелят и взривяват аборигените.
  "Защо?"

  България е под мониторинг от Брюксел, куцо, кьораво и сакато я плюе, че нямало никаква либерална демокрация, нямало мултикултурализъм, мръсни гадове газели свободата на словото, плюели на върховенството на закона и мачкали правата на малцинствата. И нагло обявила Истанбулската конвенция за противоконституционна, щото държала да си бие жените, не за друго.
  Абе нещо като либерално-демократичен Пъкъл.
  Затова България има право да мълчи, когато Франция и подобните й я поучават и да изпълнява "препоръките" на куцо, кьораво и сакато, докопало се до някой чуждестранен грант и регистрирало пет-десет еднолични НПО-та.
  В България има също почти 10% мюсюлмани, които обаче не живеят в гета, спазват законите, интересно защо не се радикализират и въобще не колят, стрелят и взривяват аборигените.
  "Защо?"

  Защо бе, ДВ, защо?

  Подсказвам: "Защото България е много изостанала във всички гореизброени сфери и трябва да навакса, за да се цивилизова. Като навакса, ще си има мюсюлмански гета с "радикализиращи се" мюсюлмани, които да колят, стрелят и взривяват ежедневно аборигените. Но пък ще е цивилизована и европейска държава, в която всичко ще е шест."

  Е как да не се стараеш с всички сили да се сбъдне този блян?

  Знанието е сила, информацията - власт
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#20] от "ivanpopov":
  "Да им пожелаем да отхвърлят вредните стереотипи и да станат поне толкова ефективни, колкото израелските им колеги"

  Не можем да станем толкова твърди като израелците без да сме дали толкова жертви колкото те.

  подпис
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3660 Весело

  До коментар [#23] от "Лелка":

  И християнството отдава почит на мъченическата смърт, НО не я прави цел за фанатизираните си последователи.
  ========
  А....сериозно?
  Затова ли носите с гордост по вратовете ония кръстчета.... 😁....?
  Разпънали сте го човека.....и затова му се кефите как виси, набучен на гвоздеи....

  Bukalemun
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4243 Любопитно

  "Защо във Франция се радикализират толкова много мюсюлмани?"

  В статията е обяснено добре защо е така. За съжаление радикалната салафитска - уахабитска секта е пуснала доста стабилни корени във Франция. Дано сегашния президент и правителство ограничат до максимум дейността на тази опасна секта, която разпространява само омраза, насилие и разделение навсякъде където съществува включително и мюсюлманските държави.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2407 Весело

  Ако може да се наричат нещата с истинските им имена. Няма такова нещо като "радикален ислям". Рязането на глави на неверници за много по-малко от "подигравки с Пророка" си е залегнало в абсолютно всички ислямски свещени текстове. Има си го черно на бяло. Тия дето режат глави просто си следват стриктно учението, а другите просто ги е страх. В Пакистан сигурно разбират от ислям по-малко от европейските левичари, че в законодателството им има смъртна присъда за "богохулство", която се налага редовно на друговерци. Истината е, че ислямът не може да съжителства с останалите. И французите тепърва ще си патят.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Правителствата на западноевропейските държави до голяма степен са виновни, защото допуснаха огромно число емигранти-мюсюлмани да обособят отделни квартали, да си построят джамии, пък и прилагат шериата на местно ниво и накрая допуснаха ислямистки проповедници да се настанят във джамиите и да проповядват радикален ислям.

 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#19] от "hamiltonf":

  Аха...! Не може? Може естествено, че и в много по-големи размери. Станалият например нарицателен блок 20 в Ямбол, който направо събориха. Тия социални жилища във Франция на снимката са просто приказка.

  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/sybarqt-blok-20-v-qmbol-589238

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1539 Весело

  Отговор: винаги са били радикализирани, или по-просто казано, никога не са взимали насериозно идеята за френска държава. Някои неща трудно се промиват от мозъка, то и затова има религия - защото е защита от зомбиране. Да, чрез друго зомбиране, но е много ефективна. Без религия и като те подхване някоя система, ставаш вярващ хунвейбин. С религия - правиш се на член на обществото, но си имаш едно наум.

  А другият елемент е, че са им позволили да им се качат на главите, дават им много ресурс. И те като са се качили вече на главата, почват да потропват ръченица.

 36. 36 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1067 Весело

  Защото им го е позволила ли???Щот тия хора отдавна не зачитат чуждите закони. Живеят си по своите. Ако им забранят нещо вият , като заклани прасета. Все реват за права, а не поемат задълженията си. Избягали от едно място уж подгонени от ислямисти а дошли и искат пак същото. Е няма такъв филм. Който иска ислям да отива където го има .
  —цитат от коментар 13 на Тиква загубена


  Айде да минем една стъпка нататък :
  "Ако им забранят нещо вият , като заклани прасета." И има кой да им приглася "ама те имат ПРАВО (да правят каквото си искат), щото са малцинство".
  "Все реват за права, а не поемат задълженията си." Задължения? Какви задължения??? Те са МАЛЦИНСТВО бе, имат ПРАВА, не някакви си задължения! Мнозинството има ЗАДЪЛЖЕНИЯ!"
  "Избягали от едно място уж подгонени от ислямисти а дошли и искат пак същото" Избягали са от едното място, не щото ги гонели някакви митични "ислямисти" (те всички са си ислямисти, кой кого да гони?), а щото там имат ЗАДЪЛЖЕНИЯ и НИКАКВИ ПРАВА.
  Те така.

  Знанието е сила, информацията - власт
 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Защото има много мюсюлмани :)

  То и в Англия има много и там също се радикализират. Ама англичаните са по политкоректни и гледат да не ги дразнят много.

 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3660 Любопитно

  До коментар [#23] от "Лелка":

  Ето лелке....
  За да не ме обвиняваш в голословие.....

  https://images.app.goo.gl/jvVyR2ncenbZEuRU8

  Всъщност този символ е пагански......
  И по съвременните християнски разбирания е нещо от типа...садо/мазо.....
  Да почиташ истезанието, насилието и мъката....

  Bukalemun
 39. 39 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2734 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дисидент в ЕССР":

  Затова ли избиха безмилостно 14 000 деца и жени, вкл. бременни в Плиска?
  Религия, сър! На думи лицемери, на действия - изроди. Убеден съм че ако бяхме не правова, а християнска държава - щяхме да сме същия коптор, като ислямските халифати. Било е вече.
  Религия, сър!

 40. 40 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Хайде сега всички радикални представители на политическият ислям да бъдат депортирани в родните си страни!В Магреба, Африка и Азия ще имат възможност да практикуват радикализма си!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Това зучи много добре, ако не беше фактът, че 3то, 4то, дори 5то поколение, родени на територията на Франция се поддават на тая идеология.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 41. 41 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Защото има едни хора, които се облажват от парите на саудитците, продават им оръжие, въпреки че законите им забраняват и им позволяват да правят каквото си искат. Те на са само французи - англичаните, белгийци, немци, всички са намесени в това, като големи производители на оръжие. И няма политик, който да дойде на власт дори в тези държави, ако не е подкрепен от оръжейното лоби.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 42. 42 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2734 Неутрално

  До коментар [#38] от "eti mehter":

  Това е Прометей, прикован на кръста, защото дал познанието на хората.

 43. 43 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  До коментар [#26] от "pag":

  Още по-притеснително е, когато уроците по законност се изнисат от серийната закононарушителка Меркел.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 44. 44 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  До коментар [#19] от "hamiltonf":Аха...! Не може? Може естествено, че и в много по-големи размери. Станалият например нарицателен блок 20 в Ямбол, който направо събориха. Тия социални жилища във Франция на снимката са просто приказка.https://dariknews.bg/novini/bylgariia/sybarqt-blok-20-v-qmbol-589238
  —цитат от коментар 34 на Petleshev


  Кметът на Дуйсбург, мисля, се беше провикнал: дайте ми всички сирийски бежанци, само вземете циганите!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 45. 45 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5984 Неутрално

  Отричането на радикалния ислям не е ислямофобия.
  Твърдението, че няма друг ислям, освен радикален, обаче е ислямофобия.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 46. 46 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5984 Весело

  До коментар [#38] от "eti mehter":

  Аркадаш, ако разбираш така повърхностно посланието на евангелията и го възприемаш по детски, като проста приказка за изтезания и кървища, няма лошо.
  Поне си признаваш...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Това не е Багдат, а Монпелие Франция :)

  https://twitter.com/MLP_officiel/status/1322919429731164160

  Ако такова нещо стане в България (или Унгария, Полша някоя там неполиткоректна държава) всички медии ще тръбят до небето. Обаче понеже става във Франция на Макрон - лидера и знамето на свободния либерален свят - ни вопъл, ни стон. :)

 48. 48 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ами никой не им е виновен на французите! Нали девиза им е „Liberté, Égalité, Fraternité“ (Свобода, равенство, братство)? Ами да им е честито „братството“! Нали Макрон се плюнчеше: „Je préfère avoir des gens qui viennent de Guinée ou de Côte d’Ivoire légaux, qui sont là et qui font ce travail, que des filières bulgares ou ukrainiennes clandestines“ - https://www.lefigaro.fr/vox/societe/immigration-ce-qu-emmanuel-macron-ignore-ou-refuse-de-comprendre-20191104 - (Предпочитам да има хора, които идват от законна Гвинея или Кот д'Ивоар, които са там и извършват тази работа, отколкото български или украински тайни мрежи)? Ами да са ви живи и здрави всички тези от бившите колонии, те много обичат Франция, а пък няма да ви казвам колко са влюбени във френските социални помощи!

  Който е имал възможност да пообиколи в Париж на повече места, не може да не е забелязал, че Париж е обсаден град! Какво да говорим – попитайте някой парижанин, от по-възрастните, дали и през хитлеристката окупация на Париж са пиели кафе в кафенетата на булевардите, пазени от жандармеристи с автомати? Макрон сам се бута в политическия пейзаж, защото, ако продължава по същия начин, следващият президент ще бъде Марин Льо Пен! Без майтап! Защото мнозинството от французите вече никак, ама хич не си падат да умират по улиците, само защото някакви си вманиачени на тема „слободия на пресата“ публикуват карикатури с, най-меко казано, твърде лош вкус!

 49. 49 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Я за първи път лява медия да се престраши да напише, че парите на саудитците са причината за радикализацията. Това си е целенасочена политика на арабските страни за налагане на исляма в Европа! С парите дълги години арабите си купуваха политическо влияние. Това е и причината да се позволи на толкова много мигранти да влязат в Европа. Не е нито липсата на работна ръка, нито населдство от "колониалната" политика, а много продажни политици, работещи срещу държавните си и срещу интереса на гражданите на ЕС!

 50. 50 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Левите партии във Франция отричат радикалния ислямизъм като чисто социален феномен, а дискусията по темата бива отхвърляна като "ислямофобска"========Исляма също отхвърля радикалния ислямизъм.....но какво да се прави...... Тази игра на думи е манна небесна за западните медии..... Когато и както си искат менят смисъла на словото.....и по този начин го сервират на не просветения читател......И понеже в Исляма хумор няма.....оставиха тая работа на някаква сатирична газета.....А Макрон.....като видя че вълната на недоволството почна да го надвишава....веднага даде заден.....Всъщност мисията на провокаторите е изпълнена.... Поне те са доволните.....
  —цитат от коментар 22 на eti mehter


  Айде стига глупости. Учител се опитва да използва карикатурите , за да обясни коннцепцията за свободата на словото. Моли учениците, които биха се засегнали, да не присъстват. И въпреки това е заклан.
  Но реакцията срещу Макрон не е заради карикатурите, а защото каза, че религия, която продуцира подобен радикализъм , е в криза и поиска, откъсване на френското мюсюлманско духовенство от центровете и държавите, които развиват исляма като политическа идеология. Ердоган затова го нарече "неофашист". Последвалата карикатура на списанието за Ердоган не е на религиозна тематика.
  Сетне, атаките срещу черкви и свещеници - при това не само във Франция, показват, че всъщност политическият ислям, ислямизмът не подбира между неверници и хора на писанието. Преди две години Ердоган плашеше Австрия с война между кръста и полумесеца, защото дръзнаха да изгонят хората на Дианета оттам. В Западна Европа човек като него щеше да е съден за разпалване на религиозна омраза. То не бяха кръстонсци, то не бяха кланета на мюсюлмани, то не беше чудо в приказките му срещу гнилия запад. И не е само Ердоган, защото връзките му с Мюсюлманското братство са добре известни. Ислямизмът, т.е. политическият Ислям настъпва в целия мюсюлмански свят. Макрон го констатира, иска да опази страната си от това. На човек му стига да погледне само хилядните шествия с призиви Макрон да бъде обезглавен, изгорен, ребит с камъни в страните, в които господства "религията на мира".

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 51. 51 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#36] от "pag":

  Именно и никой, дори хора като вуйна Меркел, която всяка сутрин намира сводките на специалните служби на Германия – разузнаването и контраразузнаването - на бюрото си, не си зададе въпроса защо, аджеба, никой от така изтормозените мигранти и „бегълци“ не си загуби смартфона, а всички си губят документите? Знае ли някой защо, щото аз знам?

 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4243 Любопитно

  До коментар [#45] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Така е. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Франция- държава на световния ислямски фундаментализъм и тероризъм . Санкции ,ембарго и ежедневни бомбени рейдове над Париж от Коалиция на желаещите от Саудитска Арабия , Катар , Иран ,Ирак и Мали.

 54. 54 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  “социално-религиозната екосистема на frèro-salafiste играе още по-важна роля.”

  Да де, ама защо сформират такива общества , като са избягали от подобни такива в родината си.
  Бягащите от комунизъм например не сформират комунистически общества назапад. Макрон да им обясни причината за изостаналост на родните им места . И без това си е сложил главата в торбата, няма връщане назад.


 55. 55 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Обградили исляма с табута, така че нищо в него не може да се обсъжда и си седят в 7-ми век. Една част от забраните се отнасят дори и за немюсюлманите. Върха на наглостта. Изобразяването на пророка например.

 56. 56 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Защо във Франция очакваха нещо друго?

 57. 57 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#29] от "eti mehter":

  Шмокльо,ние носим кръстчетата,защото този разпънатия-е жертвал себе си заради спасението на цялото човечество,включително на такива плазмодии като тебе,дето по 5 пъти вирят трибуквие във възхвала на един педофил.А са го осъдили едни твои първи братовчеди,дето и днеска ви шокат репите през чалмите.Още няква полюция да изхвърлиш трольо?

 58. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3660 Весело

  До коментар [#54] от "half truth":

  И без това си е сложил главата в торбата, няма връщане назад.
  ======
  Има има.....
  Оня ден Макрон направи страхотен 'кръгом'.....но тук не го казаха....

  Bukalemun
 59. 59 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#38] от "eti mehter":

  Най-обичам полуинтелигенти като тебе-простият като му говориш те слуша,интелигентният те рзбира.Полуинтелигента -ни те слуша ,ни те разбира.Садо-мазо е на шиитските ти братчета самобичуването ,да се покажат колко страдад заради имама Али в Кербала.А това дето го пускаш е символ.Ма вие от символи не разбирате...Както и от карикатури.

 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7692 Неутрално

  Ами , защото мюсюлманите са много, затова.

 61. 61 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  "Левите партии във Франция отричат радикалния ислямизъм като чисто социален феномен, а дискусията по темата бива отхвърляна като "ислямофобска". Десните пък от години правят политика от страховете на хората, особено партията на Марин льо Пен."
  *
  За левите знаем, че не са в час и никога не са били. Те са пета колона в западните общества, полезни идиоти, обслужващи интересите на всякакви врагове. Проблемът бил социален, дрън-дрън... Проблемът е сблъсък на култури, традиции и манталитет.
  Всеки, който смята, че страховете са неоснователни е жестоко заблуден от лявата пропаганда.

 62. 62 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#58] от "eti mehter":

  Нищо такова не е казвал, напротив, дипломатично има каза, че няма проблем засега, но и това до време...

  А бе турче, а нещо да ни светнеш, за опита за убийство на гръцки свещеник от турски екстремист.
  Да ни светнеш за Ердогановия призив към спящите клетки в Западна Европа, за връзките на Турция с Ислямска държава.
  Признай си, ще ти олекне , 👳‍♂️ ислямист.

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 63. 63 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 314 Неутрално

  В Чечения ще плащат по 100 хиляди рубли на тези, които назовават новородените "Мохамед“. Республика субсидирана до 85% от бюджета на Путенланд, което означава, че тези, които наричат ​​децата Саша и Маша, ще платят за това, със своите данъци.
  —цитат от коментар 7 на putinxujlo


  Русороб , кво ни занимаваш с твоите проблеми??
  СТАТИЯТА Е ЗА ФРАНЦИЯ , КАКВА ТОЧНО ТИ Е НЕАДЕКВАТНАТА ИДЕЯ , ни в клин , ни в ръкав изневиделица да бръщолевиш за любимата ти Русия?

 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3660 Весело

  До коментар [#55] от "half truth":

  Един шут на Макрон и от Русия

  https://youtu.be/LlICgVr1kfA

  Bukalemun
 65. 65 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Мерки трябва да се вземат срещу ислямските фанатици, само дано да не е късно. Да не говорим, че всички тези масови уж протести и варварски призиви за насилие срещу Макрон и французите са добре организирани от определени ислямисти, много вероятно и с държавно участие и одобрение. Нали не мислите, че десетки хиляди полуграмотни бангладешци или пакистанци ей така спонтанно са се събрали на протест с обидни плакати с лицето на Макрон, който знаят по име и физиономия като президент на Франция, чели са Шарли Ебдо и знаят изобщо къде е Ница или пък Франция.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 66. 66 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4289 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  Ще се съглася с теб че в разбиранията за "правилната политика" Макрон отстъпи, което ще се отчете като слабост. Съгласен съм и с това, че мнозинството мюсюлмани, особено в по-обезпечените слоеве са против радикалния ислям. Проблемът е, че чрез системата на приетите дарения (минимум 2.5% годишно) 80% нормални вливат средства в системата която позволява да се издържат тези 8-12% "ненормални" ислямсисти и терористи и да се развяват лозунги от типа на "ама вие кръстоносците!", все едно че именно в този период далеч повече християни са пострадали от терора на католическите догми до идването на Ренесанса, когато те са отхвърлени и църквата и държавата са разделени.

 67. 67 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Един шут на Макрон и от Русия
  До коментар [#64] от "eti mehter":

  Вятърът на промените винаги духа от запад на изток. Русия си прави мили очички с ислямистите, докато друг върши работата.

 68. 68 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Основната причина за радикализация е в нежеланието на държавата и политическия естаблишмент да интегрират, асимилират тези хора. Те са там като самовъзпроизвеждащ се пролетариат и се ползват като патерици на властта. За разлика от Източно-Европейските мигранти, които не смятат цял живот да вършат тъпата работа, а децата им се образоват и растат в социалната йерархия и конкурират местните хора, диаспората от Араби и Магребци си остава с ниско образование, капсулована в техния си кръг и много малка част се интегрират и растат в социалната стълба. Отделно от това, държавата толерира факторите на радикализация. Така радикализирани, са много удобни на властта и всякаквата там пропаганда. Има и външни фактори, но, мисля че самите тайни служби и подобни структури спомагат за задълбочаването на проблема. Държавата Франция има всички необходими средства и инстурменти силово да ликвидира проблема за 3-6 месеца и несилово за 5-10 години. Засега липсва политическа воля да се реши проблемът.

 69. 69 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 673 Весело

  До коментар [#19] от "hamiltonf":

  Ти сериозно ли? Иди в Столипиново или в махалите на Сливен и Ямбол да видиш какво е “цигания”..: ))

  Freedom of speech
 70. 70 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Основната причина за радикализация е в нежеланието на държавата и политическия естаблишмент да интегрират, асимилират тези хора. Те са там като самовъзпроизвеждащ се пролетариат и се ползват като патерици на властта. За разлика от Източно-Европейските мигранти, които не смятат цял живот да вършат тъпата работа, а децата им се образоват и растат в социалната йерархия и конкурират местните хора, диаспората от Араби и Магребци си остава с ниско образование, капсулована в техния си кръг и много малка част се интегрират и растат в социалната стълба. Отделно от това, държавата толерира факторите на радикализация. Така радикализирани, са много удобни на властта и всякаквата там пропаганда. Има и външни фактори, но, мисля че самите тайни служби и подобни структури спомагат за задълбочаването на проблема. Държавата Франция има всички необходими средства и инстурменти силово да ликвидира проблема за 3-6 месеца и несилово за 5-10 години. Засега липсва политическа воля да се реши проблемът.
  —цитат от коментар 68 на transvaal


  Но за сметка на това както директно, така и чрез финансирани от тях НПО-та ни обвиняват , че ние не сме били желаели да си интегрираме малцинствата и да приемаме "клети бежанци", щото сме били гадни расисти, фашисти и супремасисти.
  Когато обаче част от едно малцинство отиде да им погостува, моментално забравиха за солидарността и ги товариха на самолети наобратно.
  Лицемери.

  Знанието е сила, информацията - власт
 71. 71 Профил на zvs09502608
  zvs09502608
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "eti mehter":

  Да! Точно защото отдава почит на мъченическата смърт!
  И пак: но не призовава последователите си към насилие заради това!

 72. 72 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  Не французите дойдоха при мюсюлманите и започнаха да им показват карикатури, това е мюсюлманите дойдоха при французите и увидяха карикатури там, това е важното.
  —цитат от коментар 2 на putinxujlo


  Дъртите империи викаш, са били като царството небесно. А Премиерът на Малайзия що тъй приказва? Сигурно е злобар.

 73. 73 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Решението е Марин Льо Пен и беше дадено преди повече от 80 г. в Германия.

 74. 74 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Весело

  За радикалиацията си е виновно френското общество!

  И онзи сатиричен парцал, Шарл не знам кой си!

  Сега като знам, че съседът ми е кибритлия и за най-малък повод вади кама и я размахва, бих ли имала кураж, да му бутам в носа една карикатура?

  Или си представете една карикатура с Макрон, как прави любов с бабичката му! Ми сите мюслита ще се спукат от смях, ама на Макрон няма да му много кеф, нали? И току пратил самолети да бомбандират Либия.

 75. 75 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Весело

  Нормално е да се радикализират, след като с малки изключения са приемани като втора ръка хора и то трето поколение мюсюлмани ...Лицемерието на французите е огромно, но добре прикрито
  —цитат от коментар 9 на Petar Ivanov


  Прав сте, около големите градове има предградия тип гето, където млади мюсюлмани второ и трето поколение са без работа. Дрога, криминалитет и жестокост, което е благодатна почва а излямизмът!

 76. 76 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  "Хайде сега всички радикални представители на политическият ислям да бъдат депортирани в родните си страни!"

  Не става, не могат да депортират отпадъците, щото от страните им не ги искат. Отказват масово да ги приемат с мотива, че нямат документи и не може да се докаже, че са граждани на съответната страна.

  И можем ли да обвиняваме станите, че не искат да приемат доказани отрепки?

  Единственото спасение е, да не се допускат изобщо да стъпят в ЕС.

 77. 77 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1024 Весело

  До коментар [#23] от "Лелка":И християнството отдава почит на мъченическата смърт, НО не я прави цел за фанатизираните си последователи.========А....сериозно?Затова ли носите с гордост по вратовете ония кръстчета.... 😁....?Разпънали сте го човека.....и затова му се кефите как виси, набучен на гвоздеи....
  —цитат от коментар 29 на eti mehter


  Етка, образовай се малко бе човек ! Как точно християните ще са разпънали Христа ? Е защо тогава евреите са гонени 20 века в почти всяка християнска държава ?

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK