А, бе, Немец, кой си ти, бе, и що ни речиш

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (154)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4000 Любопитно

  "...същото съм писал докторската си за ДС, Щази и другите им тайни приятелчета. Е, дорбе де, светът е голям..."?!

  Да пооправим малко текста.

  http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близки
 2. 2 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Претенциозен като мисирка.

  Не го дочетох. Аха, аха да ти каже нещо и свършил.

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4000 Весело

  "Убедих другарите в "Дневник"..."

  С това "другарите" е оцелил десятката...

  http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близки
 4. 4 Профил на dgapi
  dgapi
  Рейтинг: 506 Неутрално

  май много е ходил по кръчми ,да беше станал барман или кръчмарски клуб по интереси да беше отворил .

  Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно. Уолтър Липман
 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Всеки конфликт има две гледни точки.
  "Дневник" показва само едната.

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1723 Весело

  Като четох, четош, чесАх са по рЕпата, па са усетИх, че и аз ша са включа:

  А бе, Немец, ма ти с к'ви о'ра са сбираш тука, бе?!

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  Нелоша външна гледна точка отвътре...

 8. 8 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  Алкохолизирали сме го горкия човек, очевидно е :) Ще ми е интересно продължението.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Когато аз се будалкам с българския език, го правя със самочувствието на българин с известен литературен опит. И никога не съм си причинявал позора да работя за евродупетати.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Само да не се окаже новия Алеко, пишещ за Бай Ганьо в собствената си дръжава.

 11. 11 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Mal sehen...

 12. 12 Профил на чичовото
  чичовото
  Рейтинг: 349 Неутрално

  За де не звучи изкуствено и претенциозно, ще е добре да пише така, както говори - а едва ли говори само на полу-диалект, полу-жаргон.

  И второ - ако искате да се чете, а не да се отхвърля априори, да не се споменава Булгаристан, защото за голяма част от читателите звучи обидно.

 13. 13 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#2] от "xyi25666099":

  "Не го дочетох." Ама да се изкоментирам, нали?

  Като повечето останали. Да ви се чуди човек какво търсите в този сайт.

 14. 14 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Забвано пишеш, Немец :)

  До коментар [#2] от "xyi25666099":
  Много як ник ти се е паднал :) :) :). Ама ти отива

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 15. 15 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1195 Весело

  "Убедих приятелите в "Дневник" да ми дадат възможност да разкажа моите истории у Булгаристан."

  Тъпак със самочувствие, типичен умнокрасивец. Националността няма значение, те всички са "граждани на света".

  Знанието е сила, информацията - власт
 16. 16 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Какъв е смисъла на тази статия ? Да ни покаже, че българина е лош и се държи с чужденците у нас така както те се държат с нас в техните страни ? Че трябва да сме гига-турбо либерали като в САЩ откъдето идват благинките за дневничето ? Или че природонаселението влияе зле на западняците? Е за последното автора ДОСТА е приел от селския ни манталитет.... който ни е до болка познат.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 17. 17 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Браво, немец, много интересен текст. Буквално показва как звучи българския ако не е учен в училище.

 18. 18 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Претенциозен като мисирка.Не го дочетох. Аха, аха да ти каже нещо и свършил.
  —цитат от коментар 2 на xyi25666099


  Дано дочетеш това! Не е претенциозно , полезно е макар и длъжко. И за него не се говори ! Не е писано на една ракийка със салатка , по възможност - шопска :

  Европа
  Германски трагедии по границите на НРБ

  Хиляди източногерманци са се опитвали навремето да избягат през НРБ. Някои от тях са били убити. Получавали ли са българските войници премии за смъртоносните изстрели? И как е изглеждало сътрудничеството между ДС и ЩАЗИ?

  Symbolbild Lager & Stacheldraht (picture-alliance/dpa/A. Halada)

  Тази година Службата за изследване на архивите на ЩАЗИ публикува обширно изследване на Кристофър Неринг, посветено на опитите за бягство на източногерманци през българската граница. Книгата подробно описва всички известни случаи на убити германци. Мария Илчева разговаря с него:

  Дойче Веле: Г-н Неринг, колко опита за бягство през българската граница са предприети от граждани на ГДР? И колко от тях са били убити?

  Кристофър Неринг: До 1989 година оперативната група на Министерството на държавната сигурност на ГДР в България е документирала близо 2000 опита за бягство на източногерманци. Тази информация обаче най-вероятно е непълна. Що се отнася до броя на смъртните случаи, за това не съществуват абсолютно никакви официални данни. През 1992 българското Министерство на вътрешните работи публикува един непълен списък, според който общият брой на жертвите на българската граница е бил между 300 и 400. Според него, само от 1947 до 1953 година са загинали 270 души, а между 1962-1992 още 105. Данни за периодите 1944-1946 и 1985-1990 там няма. Не е посочен и броят на убитите гранични полицаи, които не спадат към бежанците, но все пак са част от убитите на границата. Според същата тази публикация, поне 36 от жертвите от периода 1962-1992 година са били чужденци. Преди време социологът Васил Кадринов е направил подробно изследване на бягствата и смъртните случи, което е публикувано на сайта diktaturata.bg, но и то по всяка вероятност е непълно. По време на изследванията за моята книга аз успях да документирам общо 18 случая на убити граждани на ГДР. Толкова бяха случаите, за които имаше някакви доказателства в архивите. Германия също не разполага с пълната информация за броя на германските жертви в България. Това обаче не е нищо необичайно. Защото дори и за жертвите на Берлинската стена и на германо-германската граница няма точни данни.

  Дойче Веле: В книгата на Вашия сънародник Щефан Апелиус "Смърт в България. Забравените жeртви на Желязната завеса", излязла през 2008 година, се твърди, че българските гранични полицаи са получавали премии за убити германци, опитали се да преминат границата. Вие отхвърлятe подоби твърдения.

  Кристофър Неринг: Не само че не се е плащало за смъртоносните изстрели, но и граничните войници са били спирани да произвеждат такива. След 1990 редовно плъзваха слухове за премии от 1000 дойче марки на убит източногерманец. Това обаче си остава само в сферата на митовете и слуховете. Досега не е намерено нито едно писмено доказателство за изплащани премии. Освен това и сумата изглежда абсурдна. Тя се е равнявала горе-долу на една българска министерска заплата. И трето: в нито един момент до 1989 за германските бежанци не са важали по-различни правила, отколкото за другите. Гражданите на ГДР са представлявали само една малка част от броя на хората, опитали да избягат през българската граница, както и една малка част от жертвите. Поляци и чехословашки граждани също са се опитвали да избягат през България и някои от тях също са били убити.

  Тук трябва да добавя, че според съществуващата система на българския апарат, при която българските гранични войници са се радвали на допълнителна отпуска и предметни подаръци или пък са били наказвани служебно, подобни премии са били ненужни и контрапродуктивни. В България е имало съпротива дори и срещу отличията, които Минитерството на държавната сигурност на ГДР е връчвало на сътрудници на ДС и близки на граничните войници.
  50 Jahre Bundesrepublik Mauerbau (picture-alliance/dpa)

  Бягствата от ГДР започват веднага след издигането на Берлинската стена през август 1961 г.

  Дойче Веле: Как е изглеждало сътрудничеството между ДС и Министерството на държавната сигурност на ГДР? Как са били координирани преследването и арестите на източногерманци? Берлин ли е издавал заповеди?

  Кристофър Неринг: Източногерманското министерство не е имало думата в България. Ако въобще някоя външна служба е имала подобно право, то това е била само КГБ. Координацията на работата по следенето на източногерманските бежанци е започнала през 1960-те години. През 1980-те достига връхната си точка. Моето лично мнение гласи, че ДС и българските гранични войски са били най-важният фактор при предотвратяването на опити за бягство от страна на източногерманци – въпреки наличието на служители на източногерманските служби в българските курорти и засиленото сътрудничество. Българските гранични войници тъй или иначе е трябвало да си вършат работата – независимо каква е била националността на хората, опитали се да прекосят границата.

  Координираната дейност между София и Берлин е служила най-вече на разкриването на планирани опити за бягство. Интересното в случая е, че самият български министър на вътрешните работи през 1959 пръв отправя предложението към Източна Германия да изпрати своя оперативна група в България. То е било аргументирано с покачващия се брой на туристите от Западна и Източна Германия по българските курорти и възможността за създаване на контакти между тях. ДС е очаквала от ГДР подкрепа при наблюдението на западните туристи. Министерството на държавната сигурност на ГДР обаче изпраща свой сътрудник в България едва година след издигането на Берлинската стена, през 1962 – и то след като България още два пъти е отправила молба за подобна подкрепа. Броят на бягствата на източногерманци обаче продължил да се покачва, което накарало ГДР да изпрати повече служители в България и така постепенно се стигнало до професионално българо-германско сътрудничество в следенето на източногерманците.
  Редакцията препоръчва
  През България към свободата

  Преди 40 години двама западногерманци помагат на трима души от ГДР да избягат през България в Западна Германия. За срещата им неотдавна в София разказва един репортаж за германското обществено радио. (28.07.2014)
  Как се бяга на Запад
  Как ДС разядоса Щази

  Дойче Веле: В ГДР са се носели слухове за "слабо охраняваната българска граница". Те ли са вдъхвали кураж на източногерманците да се опитат да избягат през България?

  Кристофър Неринг: Най-късно след смърттана Вера Сандерс и нейния западногермански годеник през 1972 година - случай, който съм описал и в моята книга - и на западните медии е станало ясно, че българската граница е строго охранявана. Но много от гражданите на ГДР са били слабо информирани и това е била и причината, поради която са си мислели, че е по-лесно да се избяга през България. Впрочем, случаят на Вера Сандерс е един от най-драматичните. Тя е била таен служител на областната администрация на Министерството на държавната сигурност на ГДР в Котбус.

  Дойче Веле: Занимавал ли се е Берлин след 1989 с темата за убитите германци на българската граница?

  Кристофър Неринг: Преди много години Службата за архивите на ЩАЗИ се е захващала с темата, само че тогава България още не беше член на ЕС и българските архиви бяха недостъпни. Доколкото знам, дори и през 1990-те германската прокуратура не е предприемала нищо, просто защото тези престъпления са извършени в България и германската прокуратура няма право да действа в България. Това е задача на България. Само че наказателното преследване на комунистическите престъпления се протака над 25 години, осъдени така и няма.

  Дойче Веле: А защо, според Вас, в България почти не се говори за убитите източногермански бежанци?

  Кристофър Неринг: Доколкото знам в България все още никой не е бил приведен под отговорност за престъпленията на комунизма. Убитите на българската граница са само една част от жертвите на комунизма – много повече убити е имало в лагерите и в затворите. А и чисто статистически германските жертви играят малка роля – в сравнение с броя на българските жертви

 19. 19 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 616 Весело

  или Немеца, или Стирлиц.
  ----
  Лошо почваме старши, лошо.. не беше ли Щирлиц?

 20. 20 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Има да яде много боб докато стигне Ник Щайн.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 21. 21 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2935 Весело

  Направо 1 към 1 същата история и с мен :)))
  И същото по-надолу по текста:)))
  Само Германия трябва да се промени на Русия😂😂


  ©️ "Едните хора направо падат на колене, хвалят Германия и немците, бият се в гърдите колко ги харесват и изкарват суперлативи, пред които дори Раят изглежда като руинте на Кремиковци. Искат да ме поканят у дома си, да ме почерпят, да ме разходят и най-вече да ме пазят от другите българи, че щели да ме прецакат."©️

  "Чуждестранен агент"
 22. 22 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#15] от "pag":

  "Комунисти сър"

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 23. 23 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Интересен човек е този немец. Очаквам следващия му материал. Начинът му на говорене на български е малко позастарял и с отчетлив диалект. На места прави доста правописни грешки. Но пък кой съм аз да го съдя, щом почти всички коментатори във форума правят повече правописни грешки от Немеца - включвам и себе си в това число.

  Хубаво е човек да се огледа в едно безпристрастно огледало, за да види как изглежда пред другите. Нека този Щирлиц, както го наричали приятелите му, да бъде тукашното дневнишко огледало.

  Пожелавам на немеца да не последва съдбата на един друг известен телевизионен немец преди много години, който после си имаше проблеми със закона. :)

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 24. 24 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3494 Неутрално

  До коментар [#2] от "xyi25666099":

  Аз издържах до края, ама дали си дава сметка къде се набутва.
  Ще видим.
  Че както сме им набрали покрая тая ковид далавера баш на немците заради кака Урсула и аверите й от фамилната фирма дето им засили 350милиона еврака "за ваксина" бадева, щото немски вестник бил писал, че Тръмп искал да им купи ваксината и да не дава на Европата и европейците щяли сме да мрем яко.

 25. 25 Профил на Stoyan Dimitrov
  Stoyan Dimitrov
  Рейтинг: 82 Неутрално

  Хаха браво пич, готин си!

 26. 26 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1195 Весело

  До коментар [#18] от "doroteus":

  Ами да бяха публикували това, а не простотии на развален български за радост на умнокрасивитета.

  Знанието е сила, информацията - власт
 27. 27 Профил на kotkaraka_iik
  kotkaraka_iik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво, супер е рубриката. Ако искаме да имаме съвременна държава трябва да сме толерантни към тези които искат да дойдат в нея и да допринасят тя да се развива. Това е перфектното огледало. Има значителен проецнт Българи които отивайки в чужбина си мислят че с тях се държат като с втора класа граждани. С тази статия става ясно че това е възможно и в България, разликата е че преди никой не го е казвал. Едно е да си мислим че сме много толерантни към другите но реалноста може да е малко по-различна. Ние сме толерантни, или част от нас. Но има и такива които не са. Същото е в чужбина. И е хубаво да има инициативи като тази които да покажат истинската динамика на нещата.

 28. 28 Профил на Илиян Колев
  Илиян Колев
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Статията презентира нов за сайта колумнист,
  Иначе всеки се е сблъсквал с това,някой да му обяснява какъв е той или какъв е еди кой си,доста неприятна и вредна особеност на културата и манталитета ни.Въздържам се да го правя и показвам отвращението си от това.Зависимостта и свръхценноста на чуждите мнения и оценки ,както и това,да размахваме мнения и оценки,коитоо не са ни поискани или възложени също е сред елементите на културата и манталитета ни,които намирам за вредни и които ме отвращават,

 29. 29 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1744 Любопитно

  Ами, в интерес на истината и поради редица обстоятелства, познавам доста чужденци – но не немци, а англо- и френско-говорящи – които имат друго отношение към България и които никога не биха си позволили да напишат „некои статии са антропологическите ми хипотези за homo sapiens bulgaricus“! Разговарям съм надълго и нашироко с французи например, които са много критични към познанията на другите по френски език и са леко арогантни. В момента обаче, в който видят, че си съвсем наясно с техния език, с тяхната история, култура и общество, показват уважение и стават чудесни приятели! Англичаните не са толкова претенциозни! Но и едните, и другите важи това, че никой от тях не се опитва да държи назидателен тон!

  Имам известно подозрение, че понеже „Дневник" и младият германец Кристофер Неринг започваме поредица за "приключенията на един немец в България", това се прави с цел тънко, фино манипулиране на българина за това как го вижда един чужденец, който познава България и говори български. Същият модел, по който бяха поканени четиримата евродепутати в България – да ни кажат колко сме тъпи, че търпим това правителство! Дано не се окажа прав, ама все така става, че накрая аз се оказвам прав! Ще имате ли търпението да наблюдавате следващите писания на Немеца, драги съфорумци?

 30. 30 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 616 Весело


  Дано дочетеш това! Не е претенциозно , полезно е макар и длъжко. И за него не се говори !
  ----
  През 1992 българското Министерство на вътрешните работи публикува един непълен списък, според който общият брой на жертвите на българската граница е бил между 300 и 400. Според него, само от 1947 до 1953 година са загинали 270 души, а между 1962-1992 още 105.
  —цитат от коментар 18 на doroteus


  Аз го прочетох и разбира се може да кажем че е глупост. Дори и ти можеш да намериш инфо - ГДР е създадена края на 49г, пиши го направо 1950г , а берлинската стена да кажем най-рано 1960. Какви са тея източни немци дето между 1947 и 1960 ще бягат през България и то накъде?

 31. 31 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Забавно, само това "Булгаристан" ми идва горно... Та, да питам:
  Немец, кой те научи на тази дума и защо?

  Мома, събори Альошата!
 32. 32 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 135 Неутрално

  Има ли някаква причина стилът, с който е написана тази статия, да е толкова ретардирал? (Българска дума, знам...) Братляга, не си Чудомир, няма и да бъдеш Чудомир. Не ставаш.

 33. 33 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Драги ми Пешо,

  Чак се върнах да го допрочета. И, кое точно в последната част на това отгоре ти дава право да мислиш, че трябва да загубиш някому времето да чете до края, когато още към средата картинката му е ясна? - Пунтаж на журналистика за 111 място.

  Относно въпроса ти.
  С какви претенции смяташ, че можеш да ограничиш някого в тоя или оня сайт на свободното пространство? Ти що не почнеш да пишеш за пари в платени сайтове и веднага де рабереш колко струваш, с или без дойче веле и фасонлийски фриипрес е-майли които с колегите бутате отпред, колчем някой се върже.

  Там, и само там, можеш да ме попиташ що си хабя парите като не чета до края. Евентуално. Ама нито ти ще отидеш, нито аз ще дам пари да те чета.

  Що съм тука? Ами да си си подъжам критериите. За ботъм лайна. За да ценя повече горния сегмент като виждам разликата. Имаш нещо против ли?

  Със само най-необходимото уважение,
  и то зорлям, по скоро към мене си,

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 34. 34 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Немец,пиши и се не стряскай :))) И доброто и лошото си го носим ние,в себе си , и то не е чак толкова по-различно от това у другите хора по света .

 35. 35 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Че има немалко прости и комплексирани българи, които се държат по гореописания начин като видят чужденец е така, но си мисля, че и този германец явно просто се движи в такива среди...

  Мен също в Германия са ме питали коя беше столицата на България - Букурещ или Будапеща, или дали не ходим на лов, за да си осигурим прехраната...но явно за тях това е реда на нещата ..

  Да не говорим, че за да пишеш в сериозен сайт като Дневник се изисква поне нормално владеене на българския език..

  Freedom of speech
 36. 36 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Иво Балев даже , ми се вижда по-добър.
  Да не говорим за Тони Филипов , д-р , или Божан Петров.

  Ама като са решили "Дневник" да го публикуват - ОК!

 37. 37 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  Човекът се оплаква че му задават все едни и същи въпроси. Дай да му измислим нови:

  Абе немец, да не си женен за някое българско момче.

 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2254 Весело

  Много яко. Точно така говорят чужденците, когато са учили български от приятели и по кръчмите. С интерес очаквам другите материали.

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 39. 39 Профил на fua07571515
  fua07571515
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Евала Дойч, карай все така нататъка!

 40. 40 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  Моят съвет към немеца: махни турбото, карай на обикновен хумор.

 41. 41 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Щирлиц, един съвет от мен. Двойно повече време живея в твоята родина.
  Навремето моята учителка по немски ни казваше; докато не научите немския перфектно, няма на се опитвате да говорите диалект. Наистина е грозно.
  Може би е за провокиране, но ми прилича на ,, пасшо,,
  ,, сервусла,, ......... мда

 42. 42 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2254 Весело

  Забавно, само това "Булгаристан" ми идва горно... Та, да питам:Немец, кой те научи на тази дума и защо?
  —цитат от коментар 31 на CINZANO - оправете си сайта!


  Чел е във форума на Дневник. Добре, че не е написал "територията" или "кенефа" (също любими изрази на голяма част от съфорумците по отношение на Бг)

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 43. 43 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 616 Весело

  Забавно, само това "Булгаристан" ми идва горно... Та, да питам:Немец, кой те научи на тази дума и защо?
  —цитат от коментар 31 на CINZANO - оправете си сайта!


  Цялата статия е написа странно, може би има редакторска намеса - Стирлиц, би трябвало да го напише Стирлитз,(ако е "заблуден" немец, който си превежда от немски на български) въпреки това познава Ц, но не използва Щ. Щом знае български, би трябвало да знае буквата Щ - ще, щях, щяхме. Това е основна буква на бъдеще време и минало, а буквата Ц не е основа на нищо, но я ползва.
  Следователно може да му пишем двойка(нетолерантни сме), ако беше написал Щирлитз, може би щяхме да мислим за 3-ка, но в тоя случай няма как.

 44. 44 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 239 Неутрално

  И да не говорим, че винаги са ми били много жалки тези наши сънародници, които комплексарски се мазнят пред чужденците (западняците) и твърдят, че тук е някъв ад, а в Германия в случая всичко е някъв рай.

  Без да си позволявам да сравнявам директно и България и Германия, ще кажа, че който е бил в Германия или някъде другаде на Запад, знае че и там не всичко е идеално, което само говори за огромните комплекси за малоценност на доста българи...

  Freedom of speech
 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7194 Неутрално

  До коментар [#18] от "doroteus":

  Понеже вижда, как разговарят с нас тези, дето са на върха на държавата и ние им се радваме,човекът иска да ни стане близък. Иначе едва ли ще се прави на толкова елементарен.

 46. 46 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 679 Весело

  Ох, искрено се смях с историите на този! :-)

 47. 46 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#18] от "doroteus":

  Да бяха публикували това вместо някакви обши приказки на развален български, все едно на масата в кръчмата ..: ))

  Freedom of speech
 48. 48 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 456 Неутрално

  "...същото съм писал докторската си за ДС, Щази и другите им тайни приятелчета. Е, дорбе де, светът е голям..."?!Да пооправим малко текста.
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  Така де, ама изгарям от любопитство ти дали би успял да напишеш нещо такова на немски...

 49. 49 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Претенциозен като мисирка.Не го дочетох. Аха, аха да ти каже нещо и свършил.
  —цитат от коментар 2 на xyi25666099


  А като не си го дочел, как коментираш? Или и ти като чукчата - не читател, а писател?

 50. 50 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#42] от "DDR":

  За съжаление И тук е пълно с такива "родолюбци", които пишат за Отечеството по начин, който не подобава на никой нормален и почтен българин!!!

 51. 51 Профил на imar
  imar
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Глупости

 52. 52 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 450 Весело

  Абе, Немец, не те знам, ама пиша под коментар № 50. Следователно, давай!

 53. 53 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  На първо четене изглежда интересно. Макар и не чак толкова... Не разбирам, защо въпросният германец е контактувал основно с утайката в нашето общество? Или това е целта?

  Бивш tww09306483.
 54. 54 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  На първо четене изглежда интересно. Макар и не чак толкова... Не разбирам, защо въпросният германец е контактувал основно с утайката в нашето общество? Или това е целта?
  —цитат от коментар 53 на Petleshev


  може би защото утайката е поне 60-80% от населението на територията.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 55. 55 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2253 Разстроено

  Нйе мреме някой иностранец да ни казва кривиците и правиците
  Само дето някакъв немец да нарича страната ми Булгаристан ми идва предозирано.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 56. 56 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3557 Весело

  "...знам кои са Бате Бойко, Бай Тошо и Бай Ганьо"
  Немец, ми ти знаеш 'сичко за България, бе...

  🇺🇦* ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание🇺🇦
 57. 57 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#55] от "dedoliben":

  Що бе, и ние така я наричаме, и си я обичаме.
  Колкото по-далече сме, толкова повече я обичаме......мда

 58. 58 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  човекът го е казал, никои не ви кара да четете ако не ви харесва. мен лично не ме притеснява нито иронията му, нито лошият му български/шопски.
  Давай! :)

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 59. 59 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 790 Неутрално

  А, бе, Немеце, к'во ще речиш да научиш, че страната, за която пишеш, има само едно име?

 60. 60 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Може би Дневник иска да покаже на практика, как един може би нормален човек, се превръща в матрял, за има няма 15 год. ....... мда

 61. 61 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Прочетете текста внимателно. Параграф написан на книжовен български е последван от просташко-цигански текст, после пак книжовен. Предозиране тип Слави Трифонов. Търсене на евтин ефект, търсене на чалго-немец? Няма как образован чужденец бил в България за 15 години да е научил само каруцарски български. Може и вероятно се опитват да привличат внимание и публика със този “не радакторан” текст. Според мен е редактиран в посока просташко, чалгсарско, каруцарско. И идва в повечко, доста повечко. Даже до степен да не е смешно.

 62. 62 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Тоя пич па кво толко каза че възпали панелната чичария?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 63. 63 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Немец, какво влияние оказва дългия ти престой в България, върху прословутата немска дисциплинираност навсякъде или сдържаност в отношенията с хората?
  Къде чувстваш по-голяма свобода, тук или в Германия? Свободата за вас в Германия даденост ли е или както пишеше в моя учебник по Дойче шпрахе ”Diese gluckliche Leben mustte man erkamfen".

 64. 64 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Браво, Немец!
  Поздравления! Продължавай така!
  Нищо, че много хора (повечето) няма да те разберат. Те реагират според максимата (перифразирам) "Който не е като мене, е против мене!"

 65. 65 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4097 Неутрално

  През 1992 българското Министерство на вътрешните работи публикува един непълен списък, според който общият брой на жертвите на българската граница е бил между 300 и 400. Според него, само от 1947 до 1953 година са загинали 270 души, а между 1962-1992 още 105.
  —цитат от коментар 18 на doroteus


  Аз го прочетох и разбира се може да кажем че е глупост. Дори и ти можеш да намериш инфо - ГДР е създадена края на 49г, пиши го направо 1950г , а берлинската стена да кажем най-рано 1960. Какви са тея източни немци дето между 1947 и 1960 ще бягат през България и то накъде?
  —цитат от коментар 30 на deutschland


  Ти си написал глупост. Никъде не е казано , че жертвите при опит за бягство през българската граница за периода от 1947 до 1960 година са немци. Изришно е казано:

  "Бягствата от ГДР започват веднага след издигането на Берлинската стена през август 1961 г."

 66. 66 Профил на aresega
  aresega
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Нямате ли чувство за хумор, бе ? Не сте срещали 100% български простак, ли бе ? Не познавате Бялата Златка, не сте се псували и били по кръстовищата, не сте псвула всички наред, че са ви виновни за всичко в живота ? Егати българите - срам.
  Разбирам, че ви харесва да ви покажат колко сте лекьосани, но сигерно има и нещо положително - не бързайте да плюете т.е. да изпадаш в отбранителна позиция, ма.

 67. 67 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 835 Любопитно

  Германец, къртиш мивки, брато, как си го научил шопския жаргон?! Но, да знаеш, че публиката на Дневник е по-интелигентна и може да включиш и по-стандартен речников запас. Пак ще е весело.

  Аз ще ти казвам германец, защото това немец ми звучи много нямо. Нали знаеш, че славяните са започнали да наричат предците ти немци, защото мислели, че сте неми хора, без истински език. Е, аз предпочитам да си германец. Аз съм от първата група, която виждаш. Много уважавам германците и от 1990 г. държа за Германия по футбол. Е, 1994, направих едно изключение в един мач, сещаш ли се кой? Е, шегувам се, няма да те закачам на тази тема.

  Ние сме колеги с теб, само че моята дисертация е за македонската имиграция в Канада и как манипулират полираните югославски мозъци нашата история и фалшифицират оригинални исторически документи като ги помакедончват. Ще ми е интерсно да прочета твоето мнение по въпроса като колега историк. Нормално ли е, колега, човек, който цял живот е казвал, че е българин да се представя за македонец като Гоце Делчев или Братя Миладинови, примерно или пък редица средновековни български владетели и въстания? Нормално ли е книгата Народне песме македонски бугара от Стефан Веркович да се преведе като Македонски народни песни или Людмил Спасов да пише докторска дисертация за македонско-руския речник на Константин Петкович, издаден през 1848 г. като Болгаро-русский словарь?! Или пък в Торонто да твърдят разни промити мозъци, че първите македонски имигранти в началото на 20 век, когато македонският им език не е бил още кодифициран даже, били говорели македонски език и го учели този език от първия българо-английски джобен речник на Димитър Малинчев, издаден в Торонто, 1913 г. (First Bulgarian-English Pocket Dictionary by D.G. Malincheff (Toronto,1913), както и българо-английският разговорник на Христо Неделков (Hristo Nedelkov’s Bulgarian and Bulgarian-English Phrasebook (Granite City, IL, 1911)?! Не само това, но тези документи също са намерили своето място в македонската колекция на мултикултурното историческо дружество на Онтарио. И Българо-Американският Писмовник на А. Йовчев, издаден в Чикаго през 1917 г. е в македонската колекция със заглавие Macedonian-Bulgarian Phrase Book and Letter Writer, написан на: английски и македонски език. А, българската секция на архивите почти празна, защото всичко е македонско. Е, кажи, колега това нормално ли е? И разбира се, че подобни фалшификации са недопустими за нас българите. А, защо Дойче веле и други германски медии, журналисти и писатели се опитват да ни окарикатурят позицията и да ни представят като някакви диви балкански идиоти, които не признавали реалността, че има такава държава Северна Македония с отделен език?! Ще ми бъде интересно да видя твоето мнение.

  Ако се чудиш защо пък аз съм Андреас Хофер, преподавал съм и в Инсбрукския университет като гостуващ лектор и там научих за местния тиролски герой.

  Благодаря предварително за отговора, колега!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 68. 68 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4097 Неутрално

  Забавно, само това "Булгаристан" ми идва горно... Та, да питам:Немец, кой те научи на тази дума и защо?
  —цитат от коментар 31 на CINZANO - оправете си сайта!


  Из многото тъпи въпроси , които са му задавали на Немеца , се прибави и твоя.

 69. 69 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1762 Весело

  До коментар [#2] от "xyi25666099":"Не го дочетох." Ама да се изкоментирам, нали? Като повечето останали. Да ви се чуди човек какво търсите в този сайт.
  —цитат от коментар 13 на PetarKara

  Не се чудете,Карабоев! Тук сме,защото имаме и ние право да си казваме мнението,което в повечето случаи не съвпада с редакционната ви "политика"-нали в спора,уж,се раждала истината?! Е, коментарите,дето не съвпадат с вашата "редакционна политика" в повечето случаи биват изтрити,защото...спам били,обидни и нецензурни били..та много-много спорове вече не се получават,ама то и ги няма ония коментиращи истински ерудирани съфорумци...Но иначе в дневника няма цензура! Не!
  Горното писание и аз не го дочетох.Този автор няма да ми стане любим. Дано да греша.

 70. 70 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 674 Неутрално

  [quote#43:"deutschland"][/quote]

  Какво говориш? Немците си имат Щ - St

 71. 71 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#67] от "andreas_ германски медии, журналисти и писатели се опитват да ни окарикатурят позицията и да ни представят като някакви диви балкански Идиоти.....

  Тъмни балкански субекти, колега. Субекти......мда
  Не идиоти.


 72. 72 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 450 Весело

  С това "Булгаристан" заприличахме на негрите, дето те могат да си казват един на друг "нигър", ама външни като го кажат е люта обида...

 73. 73 Профил на gvl48575682
  gvl48575682
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Звучи обещаващо, но може би трябва да има повече редакторска намеса?

 74. 74 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#50] от "selqnin":

  ”За съжаление И тук е пълно с такива "родолюбци", които пишат за Отечеството по начин, който не подобава на никой нормален и почтен българин!!!”

  Сигурно за Немеца е тъмна Индия, що авторите на ”Бай Ганьо тръгна по Европа” и ”Не сме народ, а мърша” не само са нормални и почтенни българи, но и много почитани писатели. 😂 А други, които просто констатират неоспоримия факт, че сме затънали в корупция, за вас герберите са непочтени, неморални комунисти и предатели.
  Давам си сметка, че едва ли има народ, който да обича да го критикуват чужденци, но едва ли има и много народи, които да могат да преглътнат самокритика като Бай Ганьо или например Швейк на Хашек. Но все пак, не знам нито един народ, който да приема истината за мепочъенност и птедателство, както искате да бъде вие от ГЕРБ.

 75. 75 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#73] от "gvl48575682":

  Може човека да говори нормално, но след ,,редакторската намеса,, да изглежда по- банкянски........мда

 76. 76 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4097 Неутрално

  До коментар [#18] от "doroteus":
  "Дойче Веле: А защо, според Вас, в България почти не се говори за убитите източногермански бежанци?

  Кристофър Неринг: Доколкото знам в България все още никой не е бил приведен под отговорност за престъпленията на комунизма. Убитите на българската граница са само една част от жертвите на комунизма – много повече убити е имало в лагерите и в затворите. А и чисто статистически германските жертви играят малка роля – в сравнение с броя на българските жертви"

  Този отговор на Немеца и това с което се е занимавал да изследва жертвите от опитите за бягство на германци от ГДР през българската граница е достатъчно да го намразят една част българските му "другари".
  Немецо , пиши. Ще бъдеш интересен. Предполагам , че си обръгнал и няма да ти пука какво пишат някои "другари" от този форум.

 77. 77 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 402 Любопитно

  До коментар [#64] от "Gai-jin":

  А може би маса народ не са фенове на словесният онанизъм ?

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 78. 78 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#43:"deutschland"]
  —цитат от коментар 70 на T.M.
  Какво говориш? Немците си имат Щ - St[/quote]
  Те имат СТ ние имаме Щ, те имат ТЗ ние имаме Ц. Когато пише на български използва немско СТ и завършва с българско Ц, можеше да го напише ТЗ, вместо Ц. Понеже буквата Ц е по-рядко използвана от Щ в българския би следвало да познава Щ, а не Ц.
  На немски основно се използва Ш, Щ и Ц. Ако немец изучава български би следвало веднага да види Ш, Щ и Ц, понеже той ги използва често на родния си език и би забелязал тези букви в друг език.
  Въпреки това той е забелязал само Ц, а не Щ.
  Класическа двойка.

 79. 79 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Немец,пиши и се не стряскай :))) И доброто и лошото си го носим ние,в себе си , и то не е чак толкова по-различно от това у другите хора по света .
  —цитат от коментар 34 на chvor_s


  Благодаря! Страхотен коментар с няколко думи!

 80. 80 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ти си написал глупост. Никъде не е казано , че жертвите при опит за бягство през българската граница за периода от 1947 до 1960 година са немци. Изришно е казано:
  —цитат от коментар 65 на tacheaux


  Как така никъде не било казано, ами като не е казано ти какво чети?

  Хиляди източногерманци са се опитвали навремето да избягат през НРБ. Някои от тях са били убити.
  —цитат от коментар 18 на doroteus

 81. 81 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  [quote#43:"deutschland"][/quote]

  Странно,че и аз си помислих нещо такова...
  Все едно българин,който се опитва да имитира чужденец,говорещ развален български.

 82. 82 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2623 Весело

  В кръчмата седят немци, нашите ги закачат:
  - Ама руснаците ви разказаха играта, а?
  - Вас, вас?
  - Абе по-късно и на нас.

 83. 83 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Нйе мреме някой иностранец да ни казва кривиците и правиците Само дето някакъв немец да нарича страната ми Булгаристан ми идва предозирано.
  —цитат от коментар 55 на dedoliben


  Предполагам,че чете коментарите във форума или поне П.Карабоев ще го сведоми.Надявам се вече да не виждам България ,изписана по тоя начин.

 84. 84 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Личи си че е контактувал с журналисти от Дойче веле и Дневник !

 85. 85 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 616 Весело

  Странно,че и аз си помислих нещо такова...Все едно българин,който се опитва да имитира чужденец,говорещ развален български.
  —цитат от коментар 81 на G.Okatova


  На немски Ш, Щ и Ц са класика в езика им, следователно, когато той погледне друг език веднага първото кое ще види е Ш, Щ и Ц. Немец който не е видял Ш, Щ и Ц в българския е двойкаджия, но той може да има и двойка по немски. Кой го знае.

 86. 86 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#55] от "dedoliben":Що бе, и ние така я наричаме, и си я обичаме. Колкото по-далече сме, толкова повече я обичаме......мда
  —цитат от коментар 57 на Pomak


  Вие потурнаците така я наричате. Ние си я наричаме България.

 87. 87 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Браво, Немец! Много ме забавлява текста ти, благодаря!
  Българите са малко саркастични, а вие малко се комплексирате от Хитлер. Бас държа, че те гъбаркат с Хитлер. А някои ти разправят с респект, как Хитлер е интегрирал ромите. Няма да се гипсираш. Ще си тарикат и няма да им се даваш.

  Скивай ся к'во ще те питам:
  - Абе, Немец, научи ли се да шофираш по български? Псуваш ли яко другите галфони на пътя? Питаха ли те вече "И к'во праим ся?", а? Даде ли лептата?

  Жив и здрав!

 88. 88 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4097 Неутрално

  До коментар [#67] от "andreas_hofer":
  " моята дисертация е за македонската имиграция в Канада и как манипулират полираните югославски мозъци нашата история и фалшифицират оригинални исторически документи като ги помакедончват. "

  Твоята дисертация е ценна за отстояване на историческата истина. Подобни проучвания трябва да се разпространяват в западни медии и научни исторически издания. Недопустимо е западното обществено мнение да бъде манипулирано от агресивния антибългарски македонизъм.

 89. 89 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 929 Весело

  ще ми бъде интересно да прочета :-)

 90. 90 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Надявам се този не особено забавен текст да не метаморфозира в завоалирана политизирана дидактика и каскада от "хумористично-негативни" случки. Защото в България се случват и много добри неща.

  Оставете човека да се радва на невиждана вече в родината му свобода на словото в 100-и-найстата страна в света по този показател.

 91. 91 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Твоята дисертация е ценна за отстояване на историческата истина. Подобни проучвания трябва да се разпространяват в западни медии и научни исторически издания. Недопустимо е западното обществено мнение да бъде манипулирано от агресивния антибългарски македонизъм.
  —цитат от коментар 88 на tacheaux


  Благодаря! Правя каквото мога. Имам издадена книга от едно от известните академични издателства на английски език, писал съм и статии на английски по въпроса, догодина и глава от книга на италиански език ще излезе. В Уикипедия също ми цитират книгата вече в над 50 статии с исторически личности и исторически събития, свързани с Македония като източник, че те имат български характер. Доволен съм, макар че, винаги се опитвам да правя още. Казвам и на моите студенти какво се случва.
  Но, със съжаление искам да споделя, че българското МВнР не са много активни или поне не бяха в периода 2009-2012, когато активно се занимавах с въпроса. Имах среща в София в МВнР през 2012 г. и ги помолих да се свържат с Торонтския университет и историческите архиви на провинция Онтарио за да се прехвърлят всички фалшифицирани документи в българската секция на архивите, както и да се архивират отново с коректно описание като документи написани на български език, а не на македонски. Обещаха ми, че ще го направят, но от 2012 г. никой не се е свързвал с мен и току-що проверих, че много български документи продължават да са в македонската секция на архивите. Ето линкче
  http://ao.minisisinc.com/SCRIPTS/MWIMAIN.DLL/121612151/DESCRIPTION_WEB_NOSRCH/REFD/F ~201405-27?JUMP
  Вижте само колко исторически снимки има и дори първата българска катедрала Св. Св. Кирил и Методий в Торонто с пълно име Българо-македонска православна катедрала Св. Св. Кирил И Методий, защото е построена от българи от Македония продължава да се представя като Saints Cyril and Mthody Macedonian Orthodox Church и всичките исторически снимки с български знамена вкл. по тях са в македонската колекция, както и цялата документация на МПО - Македонската политическа, по-късно патриотчна организация - отвъдокеанско крило на ВМРО. Документи на МПО, написани на български език за българския характер на Македония, всичко е в македонската колекция и кодифицирано като македонски документи, написани на македонски език.
  Ако един канадски или който и да е чужд историк иде в архивите, на кого ще повярва, на документите пред него, описани като македонски документи на македонски език или на нашия вицепремиер, който кресливо обяснява, че нема такова нещо?!
  Тъжната истина е, че всички политици са много големи на думи пред българските медии, но реална работа не се върши на терен, за разлика от гърците, които при подобни сигнали побесняват и впрягат цялата си дипломатическа и държавна мощ и влияние да се поправят подобни безобразия незабавно. Интересно ми е какво ще каже германския колега по въпроса.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 92. 92 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3224 Неутрално

  Идеята за колонката на Кристофер Неринг ми допада. Очаквам да чета нещо подобно на стила на Бил Брайсън, описващ пътуванията си из Обединеното кралство и Европа, и не само.
  Надявам се новите текстове да са написани с дозиран жаргон. За забележката относно името Булгаристан се присъединявам към колегите, писали преди мене. Прави ми впечатление изключително грамотно написаният текст и като граматика, и като пункутация - поздравления, ако е без редакторска намеса.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, Д-р
 93. 93 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Абсолютно безсмислена статия. Ако и другите му са такива, напразно се хаби.

 94. 94 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 835 Разстроено

  Ето работещи линкове, на втория линк излиза пдф с колекцията от етнически архиви. Българската колекция се състои само от ТРИ документа, а македонската секция на стр. 34 е много богата. Българо-американският писмовник под документ номер 329 продължава да виси в македонската колекция като Macedonian Book and Letter Writter, написан на македонски език!
  http://mhso.ca/wp/macedonian-street-meeting/
  https://www.mhso.ca/docs/microfilm_col.pdf

  Къде спят българските институции?! Колко пъти и колко години трябва да алармирам за това безобразие?!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 95. 95 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Човекът не пише за това какви са българите, а какво отношение имат към него като германец. Поне до тук е така. Предстои да се види какво ще напише за актуалната политическа действителност. Щом е Дойче веле, ясно. В интерес на истината, германците най-добре ни познават от западняците , по-добре от славяните /руснаци, украинци, поляци и пр./. Имат прагматично отношения, не хранят никакви илюзии, критични са. Един германски посланик беше казал, че дупките по пътищата не са въпрос на пари, а на манталитет. Именно като човек, наясно с българските потайности, немецът Манфред Вебер, лидер на десните в европейския парламент, шунтира Елена Йончева и Радан Кънев с резолюцията им.

 96. 96 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5261 Неутрално

  Имам известно подозрение, че понеже „Дневник" и младият германец Кристофер Неринг започваме поредица за "приключенията на един немец в България", това се прави с цел тънко, фино манипулиране на българина за това как го вижда един чужденец, който познава България и говори български. Същият модел, по който бяха поканени четиримата евродепутати в България – да ни кажат колко сме тъпи, че търпим това правителство! Дано не се окажа прав, ама все така става, че накрая аз се оказвам прав! Ще имате ли търпението да наблюдавате следващите писания на Немеца, драги съфорумци?
  —цитат от коментар 29 на Santos


  Абсолютно прав си!

  I настане час, коли один скаже: "Слава Украiнi!". I мiльйони вiдповiдатимуть: "Героям слава!". Степан Бандера
 97. 97 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Вебер шунтира резолюцията на Кънев и Йончева, /шунтирам - отбягвам, отклонявам, слагам под миндера и пр./

 98. 98 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2206 Весело

  Здрасти, Немец, пич си и ще те чета, но ако още веднъж наречеш държавата ми Булгаристан, ще ти викам Крис, а на твоята Германистан.
  Може да не ти пука, но това е нещо като н...р за афроамериканеца.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 99. 99 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Същият модел, по който бяха поканени четиримата евродепутати в България – да ни кажат колко сме тъпи, че търпим това правителство!
  —цитат от коментар 29 на Santos

  О, да, тъпи сме!

 100. 100 Профил на gql35564103
  gql35564103
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Тоа немц голяма раота бил уе и у Столипиново на халки играл. Нема тън нема пън.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK