Всички наши страдания

Всички наши страдания

© Associated PressЗа учениците във Франция понеделник бе първият учебен ден след страховития карнавал за празника на Вси светии. Но и първият след ужасния 16 октомври, когато в парижкото предградие Пантен беше обезглавен учителят Самюел Пати, защото показа карикатура на пророка Мохамед по време на урок за свободата на изразяване. Точно в 11 ч. на 2 ноември, преди едноминутно мълчание в негова памет, 12 милиона ученици в цялата страна чуха ето това:


"В ръцете си вие държите интелигентността и душата на децата, вие носите отговорност за родината. Децата, които са ви поверени, ще трябва не само да се научат да пишат и да вникнат в съдържанието на написаното, да разчетат знака на ъгъла на улицата, да събират и умножават. Те са французи и трябва да познават Франция, нейната география и история - тялото и душата си. Те ще бъдат граждани и трябва да знаят какво е свободна демокрация, какви права им дават, но и какви задължения им налага суверенитетът на нацията. В края на краищата те ще бъдат хора и трябва да познават човека. Трябва да знаят, че всички наши страдания се коренят в


егоизма - във всичките му форми
А в основата на величието ни е единството между гордост и състрадание".


Текстът, който се е превърнал във философска база на съвременната образователна система във Франция, е част от писмо до учителите, публикувано през 1888 г. от Жан Жорес - самият той преподавател, политик и основател на левия вестник L'Humanite.


Посланието на Жорес е било внимателно подбрано от екип на френското образователно министерство, подготвил отделен протокол за отдаване на почит към Пати, съобразен с възрастта на децата във всеки етап от обучението им. Този път никой във Франция нямаше право на грешки. През 2015 г. стряскащ брой ученици отказаха да участват в едноминутното мълчание за жертвите от атентата срещу редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо". Някои от тях дори открито застанаха на страната на терористите.


За да не се повтори това, делегати, избрани във всеки гимназиален клас, вчера участваха в срещи с преподаватели и психолози, на които от името на съучениците си зададоха всички въпроси, които ги тревожат след убийството на Самюел Пати. Но и, за да разбере всеки от тях, защо трябва да помълчи в негова памет.


"Тази минута може да замести молитвата


и да позволи на всеки - вярващ, атеист или агностик да участва във възпоменанието - това е толкова важно в едно демократично и светско общество, каза пред един от големите френски телевизионни канали преподавателят по психология Клер Льоконт. Това е минута на братство, споделяне и солидарност, които са същността на нашата история".


В дните, в които френската образователна система се е подготвяла за минутата мълчание в памет на Самюел Пати, а експертите й са търсили грешките си от 2015 г., за да не ги повторят отново, на 26 октомври Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) публикува поредния си доклад. Това е най-задълбоченото и всеобхватно проучване на образователните системи, подготовката на преподавателите и състоянието на подрастващите по света.


Според текста на доклада 15-годишните български ученици попадат в групата на връстниците си, които проявяват най-малко уважение към културата на другите, те са сред най-нетолерантните към мигрантите, не познават особено глобалните проблеми, а по тази причина нямат и особено рационални решения за тях.


Децата от "следващото поколение" българи


които образователната ни система подготвя в момента, не са и сред най-любопитните за това, които се случва по света. А склонността им да изслушват и приемат различни гледни точки е под средната в глобален план.


Под 50% от директорите на български училища, анкетирани в проучването на PISA, са съобщили, че международните конфликти и причините за бедността намират място в образователния процес, който организират. За равенството на половете се говори в 60% от училищата у нас, а в не повече от 30% от тях преподавателите обсъждат с учениците контакта с други културни и религиозни общности.


Тези разлики в способността и желанието на тийнейджърите в България да разбират и приемат гледната точка на другия ги подреждат сред връстниците им от Доминиканската република и Обединените арабски емирства. И фатално ги отдалечават от 15 годишните в съседни балкански страни като Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Румъния, и дори Турция.


В България


училището твърде отдавна не е ценност


Заради липсата на обществен контрол върху системата на образованието тя непрекъснато се разпада на безброй самоцелни реформи, на измислени стандарти, на фалшива, имитирана активност. Така чиновниците печелят още един мандат за оцеляването си, докато класните стаи продължават да изхвърлят на улицата бъдещи граждани, все по-неспособни да се справят с живота. Хора, които не могат, но и не желаят да разбират света около себе си.


Затова и подкрепата за каузите на солидарността у нас все по-често е анонимна, виртуална, фейсбукска.


Но най-лошото е, че 15-годишните в България с всеки ден губят шанса да научат, че "всички наши страдания се коренят в егоизма - във всичките му форми. А в основата на величието ни е единството между гордост и съчувствие".

Всички наши страдания

© Associated Press


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Любопитно

  Само да попитам - защо в "толерантните" държави обгрижените малцинства взривяват, стрелят, колят и газят аборигените, а в "нетолерантните", дето уж си мачкат малцинствата - не?

  Знанието е сила, информацията - власт
 2. 2 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  ...Текстът, който се е превърнал във философска база на съвременната образователна система във Франция,..... от Жан Жорес - самият той преподавател, политик и основател на левия вестник L'Humanite.

  Глупост до глупост, като започнем с това, че цитирания в статията текст бил "философска база на съвременната образователна система във Франция".
  Господин Спасе, айде по-полека с обобщенията. Стой си у лево с другаря Жан Жорес и рони сълзи по " светлия комунизъм, поправител на недъзите в обществото".

 3. 3 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 451 Неутрално

  "Що за народ сме ние Българите? Българинът не вярва на "чиста и свята република". Просто народ прагматик, който за век и половина почти не еволюира. Излиза на Априлско въстание, ама се връща, ако много се отдалечи от къщи. Сега пък гледа Велико народно въстание по телевизията. Прави Априлско въстание не с идеята сам да се освободи, а да привлече вниманието на Европата и тя да го освободи. Сега пък прави Велико народно въстание и чака Еврокомисията и Европарламентът да катурнат управляващите. И тогава, и сега не вярва на "чиста и свята република", защото нали е здраво стъпил на земята, а тези републики не падат от небето. Но е готов веднага да повярва на цар с програма за 800 дни, на бодигарда на същия и на комунистическия цар по-рано, а вероятно и на следващ изкусител спасител. За него въпросът за това кой ще дойде на власт после, ако съборим сега правителството, е зареден с повече енергийно напрежение от благото му бездейно съгласие, че Бойко трябва да си ходи час по-скоро. Етика на отговорността, при която в политиката трябва да държим сметка за последиците? Не, етика на съзерцанието, която е перформативно противоречие в света на общностите, на гражданите, на политиката. Българският проклет, с извинение, прагматик всъщност не е и никакъв прагматик, защото прагматикът има цел, в преследването на която преглъща несъгласията си и я постига с малки стъпки напред. Българският проклет прагматик е просто тулуп, без извинение, по думите на своята еманация, срещу когото недиванно протестират непрагматиците. Причината да няма количество, което да направи качествена разлика, не е, че ГЕРБ е толкова страшна или пък толкова желана. А че прагматичният българин (не българинът изобщо) разполага с множество спирачки срещу гражданско действие. Първо, прагматичният българин на онтологично ниво е пълен индивидуалист. При тази житейска установка всеки друг извън неговия семейно-приятелски кръг е ако не потенциален враг, то поне съмнителен човек. А щом по презумпция е съмнителен, този човек бързо се разлага на безспорно съмнителен на всички нива - когнитивно, етическо, естетическо, политическо: онзи, дето говори от микрофона, е прост; организаторите на протеста преследват користни цели; може да има млади и красиви, но има и откровени мутри; бъка от комунистическа сган на площада."

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  "Юманите" е комунистически вестник,а не ляв. Продаваше се у нас пред "10-ти". Правете си сметката какъв вестник е бил щом можеше да се купи в България.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#3] от "Анти Шишковци":

  Вместо този претенциозно дълъг чаршаф, можеше с две думи да напишеш, че признаваш неуспеха на метежа и обвиняваш за това простия български народ, който пак не ви е разбрал.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#3] от "Анти Шишковци":Скрий се, българомразец. Ако на теб лично нещо не ти изнася почваш да плюеш народа ни. С разни наукообразни думи и купешки фрази, дето си преписал от някъде рано-рано сутринта.Я марш от тука! Връщай се в Гърция да миеш чиний.
  —цитат от коментар 5 на nhh18551388


  Това, че не разбираш текста, говори за големи липси, направо вакуум в съзнанието ти! Намираш се някъде в средата на 19 век.
  Ограмоти се, за да не наричаш смеслен текст "разни наукообразни думи и купешки фрази"!

 8. 8 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 301 Неутрално

  "Юманите" е комунистически вестник,а не ляв. Продаваше се у нас пред "10-ти". Правете си сметката какъв вестник е бил щом можеше да се купи в България.
  —цитат от коментар 4 на deaf


  "Юманите" имаше приложение "Пиф и Еркюл" и от там дойде едно от названието на комиксите у нас "Пифове"..

 9. 9 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":
  "Юманите" е комунистически вестник,а не ляв

  Между БКП и Френската комунистическа партия зее пропаст!
  Нямат НИЩО ОБЩО, освен името комунизъм.
  В Юманите (хуманност) на първа страница стоеше снимка на изпъдените от СССР Мстислав Ростропович и Галина Вишневска, слизащи от самолета. Знаеш ли кои са те?
  Челист и певица от световния музикален връх в най-истинския смисъл!
  Тези двамата, освен че бяха почитани в целия свят, бяха знамето на съпротивата в СССР. Затова са били изхвърлени от страната.
  В България такава статия беше невъзможна, а Юманите ги подкрепи в протеста им!
  Ляв, а не точно комунистически! Това беше Юманите!

 10. 10 Профил на erg31570932
  erg31570932
  Рейтинг: 8 Весело

  Вие съвсем го обърнахте на пропаганда:
  - Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
  - Спас Спасов ръководи кореспондентското бюро на „Дневник” във Варна.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#9] от "Alexander97":

  Не може да се твърди със сигурност,че ФКП се различава коренно от БКП,докато френската ком.партия не дойде на власт.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Описаните проблеми в ценностната система на по-младите у нас се корени по-скоро в домашното възпитание, а не толкова в училището.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 15. 15 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":
  Не може да се твърди със сигурност,че ФКП се различава коренно от БКП,докато френската ком.партия не дойде на власт.

  Малко история няма да ти навреди.
  Информира се какво се случва в Италия ската и Френската КП след чешките "събития" 1968 г. Преди 68 бяха "братски" с КПСС, след това - "ревизионисти" и вражески!
  А и никога няма да вземат властта.
  Обясни си сам защо!

 16. 16 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 83 Весело

  До коментар [#1] от "pag":

  Щото, ако биеш достатъчно шарените стават по послушни.

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 17. 17 Профил на Miroslav Vladimirov
  Miroslav Vladimirov
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Поздравления Спасе за чудесния текст.

  Мирослав Владимиров
 18. 18 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  "През 2015 г. стряскащ брой ученици отказаха да участват в едноминутното мълчание за жертвите от атентата срещу редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо". Някои от тях дори открито застанаха на страната на терористите."

  На фона на вече разделеното общество и липсата на интеграция на поколения придошли от чужбина, тези отказали едноминутното мълчание от кои са?
  Не се казва, а те не са безлични.
  Като са оставени/привлечени да дойдат в страната, като не са интегрирани през годините, като са оставени да са под влиянието на ислямисти.... илюзии са, че може да се говори за обществото като цяло, от което някои не приемат европейските ценности. Тези хора са точно определени и очевидно не са част от цялото, както е описано в текста. Просто се избягват точните определения, което пак не води до нещо добро.
  Рано или късно, това ще доведе до още по сериозни катаклизми.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 19. 19 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Мисля си, че в българското (и не само) образование липсват логиката и риториката. Т.е. способността да анализираш информации, да извличаш същината им, след което да ги използваш като основа за собствените си разсъждения и да изграждаш смислени послания.
  Това дава базата за независимо критично мислене. Залага се на заучаването и след това повтарянето на информации.
  Резултатът е именно липсата на собствено аргументирано мнение. Погледнете само как се спори - не само в този форум. Спорът се изгражда на база лични нападки и определения, а не на тези и антитези, защитени с доказателства. Такъв спор нен търси истината, а търси победителя, което е абсурдно.
  Когато не се търси истината, няма нито взаимно уважение, нито толерантност към инакомислящите. Но което е по-страшно, ако в един спор има "победител", рискът той да не защитава истината, а само своето виждане е доста висок. Така не може да се постигне напредък, но се бетонират предразсъдъците и своеволието. Така няма и как да асимилираме и да научим на нещо имигрантите. Просто ги отделяме в гета, което пък залага социална бомба след няколко десетилетия. Плодовете на подобна късогледа политика ги берат в момента в Западна Европа. Те имат съществени малцинства от преди 70 години - точно времето да израстне второ, че вече и трето поколение имигранти, които самите имат множество комплекси, нерешавани, поради дефектите на образователните системи.

  E PLVRIBVS VNVM
 20. 20 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Много странен текст с класически пример на манипулативния метод "завъртане на реториката". Част от френските ученици (не се споменава коя част?) не отдали почит на загиналите и застанали на страната на терористите, и изведнъж правим прелюдия към България, където под такава нетолерантност се отъждествява например незнанието на българските ученици за политики на груповата идентичност, за трансхуманизъм, за клиширани затоплистки теории.

 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  "Трябва да знаят, че всички наши страдания се коренят в егоизма - във всичките му форми."
  *
  Не можем да сравняваме Франция отпреди 130 години с днешна Франция. В момента най-голямата заплаха за демокрацията на Запад е ислямският фанатизъм и произтичащата от него патологична омраза към "неверниците". Защо поне веднъж не наречете нещата с истинските им имена?
  А прехвърлянето на проблемите на българска почва ми звучи доста предубедено. Зад всичките тези писания, че видите ли, гражданското обучение в България не било на ниво прозира желанието на либералите не за оформяне на критично мислене у децата, а за тяхната индоктринация в желаната от тях посока.
  Неспособността за справяне с живота се корени не в липсата на индоктринация, а в недостатъчните знания по науки като математика, физика, химия, биология, информатика и чужди езици. Точно тези предмети са в основата на професии, които за в бъдеще ще се търсят най-много не само в България, но и навсякъде по света. Без солидни знания по горните науки няма "smart economy" и България ще изостава все повече от световните тенденции.

 22. 22 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  "А склонността ( на децата) им да изслушват и приемат различни гледни точки е под средната в глобален план."
  ===
  Да изслушват, би било добре, ама това да приемат ?
  Спасе, ти приемаш ли гледната точка на симпатизантите на ГЕРБ ?
  Ами че то, ако децата приемат различни гледни точки, това означава, че те нямат своя собствена гледна точка. Те това е целта на новите марксисти, да индоктринират децата и да им промият мозъците.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 23. 23 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  "Според текста на доклада 15 годишните български ученици попадат в групата на връстниците си, които проявяват най-малко уважение към културата на другите, те са сред най-нетолерантните към мигрантите"

  Бих се притеснил ако 15 годишните нямаха никакви познания по математика, физика, езици, биология.
  Никак не се притеснявам от това че са нетолерантни към мигрантите.
  В страните с прекалена толерантност особено към една (все по-голяма) част от мигрантите напоследък черните хроники се задъхват от терористични нападения.
  Има нещо много сбъркано в това да приемаш в страната си елементи, които след това отвръщат с кръвопролития.

  Panta rhei....
 24. 24 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Само да попитам - защо в "толерантните" държави обгрижените малцинства взривяват, стрелят, колят и газят аборигените, а в "нетолерантните", дето уж си мачкат малцинствата - не?
  —цитат от коментар 1 на pag


  Защото само това се отразява. Но няма да отразят как мигрант се влива в тяхната медицинска система или как човек от малцинствата отваря бизнес, който дава друга перспектива на различни проблеми.
  https://atlantatechvillage.com/buzz/2018/04/26/tope-awotona-a-founder-story/

  Страхът от различното всъщност ни капсулира в собствения ни малък свят, докато развитите общества се опитват да вземат максималното от глобализиращия се свят и да се развиват.

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  "Тези разлики в способността и желанието на тийнейджърите в България да разбират и приемат гледната точка на другия ги подреждат сред връстниците им от Доминиканската република и Обединените арабски емирства. И фатално ги отдалечават от 15 годишните в съседни балкански страни като Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Румъния, и дори Турция."

  Не ми е ясно, това съждение резултат на какво е - изследване, повече или по-малко представително или извод на автора, без да е ясен източника или причините които са го породили.
  Ако е вярно, че нашите деца се отличават от децата в цитираните страни, положението е наистина много неприятно, но честно казано аз не вярвам нещата да са такива. Казвам това, не защото съм върл патриот, а защото нивото на образованието, културния облик и дори излъчването на хората и младежите от тези държави, не създава впечатление на пример за диалогичност и кой знае каква човещина.
  А ако не вярно и няма надежден източник за подобен извод, не мога да не се попитам, защо автора го е написал.
  Кой тинейджър не е минал и минава през някакво затваряне, усещане че не го разбират, че се отнасят несправедливо към него и неговите желания - съвсем нормални младежки настроения и усещания и не от вчера и от днес, а от както свят светува. Старите укоряват младите, че не са като тях, а младите се чудят как такива мухали ще им дават акъл. И според автора излиза, че силно деформирани в тази посока са нашите, при това с голяма разлика от изброените съседи.

 26. 26 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Крайно време е от деца всички да бъдат научени,че нищо не е дадено,в най=добрия случай е уговорено и дължимо.Правата се упражняват,влизт в колизии и противоречие помежду си,понякога дори и при едини същи субект,И че е в голямата си част демокрацията са механизми и инструменти,малка част е идея.
  Специално за Самюел Пати,,всякакви пърформанси са глупости,не става дума за карикатури,разбиране за свобода,култури и т,н а за пропуск на властите и вероятмо порок в процедурите.Вктимността му е била повишена и просто е трябвало да бъде чисто физически охраняван,подбуждащите към престъплрния срещу личмостта му установени и изправени пред правосъдието.А за свободата на словото,добре е децата отрано да се запознаят с примери кто Салман Рушди,вероятно човека,който заради заплаха за живота му по аналогичен повод е най=охранявания човек във Обединеното кралство ,както и за Юлиус Щрайхер,който заради словото си е бикл еред подсъдимите в Нюрнбернския процес ,осъден е на смърт и обесен.лорд Хо Хо също съден,осъден на смърт и обесен заради това,което е говорил,Когато придобият зрялост е добре да се запознаят с историята на Айва Икуко Тогури Д’Акино ,където има и конфликт на лоялности и концепции за лоялност,мобинг,натиск на обществено мнение над съд,няколко кратно преразглеждан,активизъм и в двете посоки.Добре би било и да ги запознаят с историите на френски маоисти,отишли да помагат на китайската револщция и репресирани.И не само френските,а и всички деца,Щото в училище и не само въпитанието трябва да бъде на отваряне на канал за влияние върху техните нестрояния и от там решения,а да се имунизират срещу такива.

 27. 27 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Чакай да видя дали съм разбрал урока.
  Колкото по-бързо обърнете резбата толкова по-добре за нацията.

 28. 28 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#21] от "pamela":
  А прехвърлянето на проблемите на българска почва ми звучи доста предубедено. Зад всичките тези писания, че видите ли, гражданското обучение в България не било на ниво прозира желанието на либералите не за оформяне на критично мислене у децата, а за тяхната индоктринация в желаната от тях посока

  Крайно невярно!
  Животът не е само физико-химия, а и от много други неща от хуманизъм до религия!
  У нас това се изчерпва с "какво е искал да каже авторът".
  "индоктринация в желаната от тях посока" – пфу!
  Уж си модерна в професионалното, а всъщност си доста изостанала, казано деликатно!

 29. 29 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2318 Весело

  Като всички истински комунисти и Спас и Дневник много жалят, че българското образование не промива мозъка на децата. Вероятно им е още по-мъчно, че и не ги подпитват като на много места на Запад какво говорят мама и тате вкъщи, че да се взимат мерки. Не е работа на училището да учи децата как да приемат чуждата култура или световните проблеми. Това е работа на семейството. Училището може да даде фактологията, по възможност без коментар. Айде да сме учили по време, когато всяко нещо което се преподадеше биваше последвано от дълга тирада на учителя какво точно трябва да мислим за него. Ей за това време плачат в тази статия. И само не разбрах каква е връзката между ставащото във Франция и българското училище. Май там си обезглавяват учителите, а не тук.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  Спасе, аФторче мило байново, ти кога ще дадеш съкрушителен пример на толерантност, като поканиш едно семейство ислямски мигранти у вас? От тези, дето си губят паспортите, ама не си губят смартфоните? М? Да си гукате, па може и други работи да правите? Гот е така, нали, чуждите деца „приемат гледната точка на другия“, щото, както казва народът, „На чужд гръб и сто тояги са малко“? Ти си гледаш кефа и не се набутваш с мигранти, а другите са лоши, че и те не искат готованци и потенциални убийци да се разхождат по улиците, така ли? И си мислиш, че това ще мине, щото черквата е тъмна, попа е кьорав, а евангелието – с много ситни букви, а?

  Е, малко, ама съвсем малко ще те разочаровам – евтинките ти манипулациики не минават, защото за твое и на твоите спонсори българският народ хич, ама ника не е толкова глупав! Ако си мислите, че е глупав, защото не гласува за вас и не ви се връзва на номерата, поднесени му от разни като трио „Новичок“, пак си помислете! Що ли? Щото след следващите няма да сте под опашката на коня! Не, ще бъдете до фонтана в компанията на барон Румен дьо Ла Фонтан, който ще ви научи как артистично да го запълвате! Не вярваш ли? След няколко месеца ще се убедиш! А ти пиши, не спирай – ако знаеш каква услуга правиш на някои хора, сам ще си фукнеш един шамар! Нещо да питаш?

 32. 32 Профил на Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
  Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Ако говорим за Материален Егоизъм - тоест - "дайте да дадем на Бедните", а те да си клатят краката и да си пият биричката в кръчмата - тоз модел вече го минахме и му видяхме резултата.
  Сега други се пробват с него - във Венецуела, Северна Корея, Бирма и др., като жънат грандиозни успехи с въвеждането на иновации като например здравословни вегански Диети - супа от трева или картофени обелки, и интериорни решения като възглавници пълни с банкноти, вместо с пух.
  Колкото до Менталния Егоизъм какъвто феномен се опитват да си изсмучат от пръстите /и други подобни органи/ колегите с ляв волан, някои от нас помнят че по едно време дори шапката си да сложиш на катедрата, ставаше дипломиран инженер. способен да съсипе до шушка не една и две икономики.
  Та думата ми е - от много инженери и професори накрая нямаше кой да копае и да гледа крави.
  Това че болшинството от 15-годишните дори не са и чували за Шекспир, но пък познават в детайли биографията на Азис, за мен не е проблем, а чудесна перспектива за един бъдещ хармоничен и справедлив обществен баланс.
  Нека всеки да се простира според умствения си багаж и да не се опитва да бъде какъвто не е.

 33. 33 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Весело

  [quote#24:"Rational"][/quote]

  Каква е връзката между тероризма в Европа и деловите успехи на някакъв нигерийски емигрант в САЩ?
  Браво на него, между другото, очевидно има мозък.
  Примерът ви е много хубав, ама във ваша вреда - бившият нигериец нито е "гей" с "нарушени права", нито е ревностен мюсюлманин с "нарушени права", нито като някакво друго "малцинство с нарушени права".
  Пристигнал, стегнал се в кръста, проявил ум, способности и настойчивост, успял, натрупал уважение и пари - БЕЗ да реве за "специални права".
  От това по-голям контраст с тия отрепки, които вие защитавате - здраве му кажи....

  Знанието е сила, информацията - власт
 34. 34 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  До коментар [#28] от "Alexander97":

  Доколкото ми е известно в българското училище религията е свободно избираем предмет така, че който иска да я изучава има тази възможност.
  Дисциплини като философия и психология също се изучават в училище.
  Има също така и предмет гражданско образование.
  Така, че не виждам какъв ти е проблемът.

 35. 35 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Весело

  Като всички истински комунисти и Спас и Дневник много жалят, че българското образование не промива мозъка на децата. Вероятно им е още по-мъчно, че и не ги подпитват като на много места на Запад какво говорят мама и тате вкъщи, че да се взимат мерки. Не е работа на училището да учи децата как да приемат чуждата култура или световните проблеми. Това е работа на семейството. Училището може да даде фактологията, по възможност без коментар. Айде да сме учили по време, когато всяко нещо което се преподадеше биваше последвано от дълга тирада на учителя какво точно трябва да мислим за него. Ей за това време плачат в тази статия. И само не разбрах каква е връзката между ставащото във Франция и българското училище. Май там си обезглавяват учителите, а не тук.
  —цитат от коментар 29 на Тюфлекчия


  То и на медиите задачата им уж е да предават фактологията, айде с малко коментари с цел разясняване на фактологията.
  Виждаме обаче най-много един-два добре омачкани и приведени до пълна успоредност с редакционната политика "факта" предшествани и следшествани с дълги тиради на журналиста какво трябва да мислим за тях.
  Ако пък имаме "анализ", там има само тиради.

  Слава Богу, че в училищата все още не е така!

  Знанието е сила, информацията - власт
 36. 36 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Весело

  До коментар [#21] от "pamela":А прехвърлянето на проблемите на българска почва ми звучи доста предубедено. Зад всичките тези писания, че видите ли, гражданското обучение в България не било на ниво прозира желанието на либералите не за оформяне на критично мислене у децата, а за тяхната индоктринация в желаната от тях посокаКрайно невярно!Животът не е само физико-химия, а и от много други неща от хуманизъм до религия!У нас това се изчерпва с "какво е искал да каже авторът"."индоктринация в желаната от тях посока" – пфу!Уж си модерна в професионалното, а всъщност си доста изостанала, казано деликатно!
  —цитат от коментар 28 на Alexander97


  Ооо, хуманитарчето с прекалено малко мозък за "физико-химия" се засегнало че любимите му алабалистики не са "водещи предмети"?
  Ако не бяха тесногръдите и тъпи "физико-химици", сега щеше да дращеш хвалебствени оди на някой вожд с въглен върху брезова кора.
  Срещу огризки или ритници, според вожда...

  Знанието е сила, информацията - власт
 37. 37 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  "български ученици попадат в групата на връстниците си, които проявяват най-малко уважение към културата на другите, те са сред най-нетолерантните към мигрантите, не познават особено глобалните проблеми, а по тази причина нямат и особено рационални решения за тях."
  ============
  Вие май очаквате от нашите ученици да са Майка Тереза и Зелена Грета едновременно. Нека си изживеят детството, а докато пораснат, мигрантите ще са дали още стотици примери за оправдано недоверие. ЕС пък вече може да е разписал Зелената сделка.

  Еретик
 38. 38 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  До коментар [#31] от "Santos":

  Това с Румения фонтанджия беше добро!

  Еретик
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  "15-годишните български ученици попадат в групата на връстниците си, които проявяват най-малко уважение към културата на другите, те са сред най-нетолерантните към мигрантите, не познават особено глобалните проблеми, а по тази причина нямат и особено рационални решения за тях."
  Тъжно, много тъжно! Все си мисля, че това са децата на т.нар. чалга поколение.Много от тях бяха оставени на грижи на баби и дядовци, а родителите печелеха в чужбина. Ето го резултата.

 40. 40 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2318 Весело

  До коментар [#39] от "Роси":

  Странно - моите родители не са ме оставили на баби и дядовци и чалга не слушам. Ама и аз не проявявам "уважение към културата на другите", особено в частта ѝ, че момичетата трябва да се обрязват/осакатяват и да бъдат убивани с камъни ако заговорят с мъж извън роднинския кръг. Също така не изпитвам особена толерантност към мигранти закачащи жени и имащи ги за "к...ви", съответно "разрешени" само щото не са зачулени. Само ми е интересно как жени дето иначе ще подадете оплакване в HR-a ако ви поканя на кафе в работата нямате нищо против подобни неща...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 41. 41 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Разстроено

  До коментар [#40] от "Тюфлекчия":

  "Само ми е интересно как жени дето иначе ще подадете оплакване в HR-a ако ви поканя на кафе в работата нямате нищо против подобни неща..."
  ==============
  И демокрацията има своите талибани.

  Еретик
 42. 42 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Весело

  До коментар [#40] от "Тюфлекчия":

  Либералите винаги са имали проблем в това чии права да защитават с предимство.

 43. 43 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Цяло щастие е, че спасовци нямат нищо общо с българското образование.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK