Кашляй по телефона - това е чисто здравеПОГАЗВАНЕ

Кашляй по телефона - това е чисто здравеПОГАЗВАНЕ

© Надежда Чипева"Дневник" публикува разкази на хора с личен опит от коронавируса, за да помогне за ориентирането на останалите, на които още им предстои, както и за да помогне за подобрения в здравната система. Предлагаме ви историята на Мария Георгиева, главен редактор на "ELLE България", разказана от нея в профила й във "Фейсбук". Заглавието е на редакцията. Снимките на Надежда Чипева са от април.


От известно време насам и аз съм в групата на сървайвърите. Коронавирусът не ме уби, но здравната система почти ме закопа.


С положителни тестове РЗИ ни изпрати с децата на собствен ход да сеем вируса до "Пирогов", а от Спешна помощ ми начертаха план за действие по телефона: "Звъннете на джипито, дайте слушалката на сина си и нека той да кашля в нея, за да преслуша лекарят белите му дробове по телефона." Те за кашлица по 10 пъти в минута и температура 38.5 при коронавирус не пращали екип. Това е накратко положението.
Дълго се чудих да разказвам ли тази история или да си спестя писането, защото знам, че нищо няма да се промени. Правя го за тези, на които им предстои да изтърпят на свой гръб абсурдите, които превръщат българското "здравеопазване" в живо здравеПОГАЗВАНЕ. Ако ви се чете до края, воала:


Въпреки маските, дезинфектантите, социалната дистанция, изолацията, храната и кафето само от къщи, миенето на ръце на всеки 5 минути и цялото стерилно ежедневие, което си изградих в последните месеци, коронавирусът дойде и вкъщи.


Не знам дали има смисъл да казвам, че училищата са най-големият му инкубатор. Но има смисъл да разкажа как след повече от 7 месеца карантини, извънредни мерки, щабове, генерали, брифинги и хаотични действия на тези, от които зависи животът ни, децата са извън цялата схема (не че ние сме в нея). Коронавирусът не ги убива - факт, нас също няма да убие - да се молим да имаме този късмет, но системата ще го направи - бързо и сигурно!


Безплатни тестове за деца? Такива няма


"Безплатен ще бъде PCR тестът за ученик със съмнения за COVID-19", заяви главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев преди началото на учебната година.


Пълна лъжа! За една седмица класът на дъщеря ми остана наполовина, включително и като учителско присъствие, но РЗИ не направи нито един тест.


Сополивите и болни деца просто бяха връщани сутрин на родителите им без указания къде се правят безплатните ученически тестове, защото такива НЯМА. Познайте колко родители извадиха 100 лв. за тест на някакви си сополи или леко неразположение? Нито един. Та нали това е обичайното състояние на повечето деца още от яслата!?


Обаче, оказва се, това са и най-вероятните симптоми на коронавирус при тях - дъщеря ми нямаше дори хрема и никой в училище не забеляза, че е отпаднала или болна, докато не я оставихме вкъщи заради подобно леко неразположение. Вдигна ниска температура на два пъти, гърлото й малко се зачерви, заболя я корем и толкова. Достатъчно, за да тръгне към нас и да разберем, че е коронавирус.


В класа на сина ми положението не беше по-различно. Но на 17 г. симптомите не са като при 9-годишните. Първият лекар беше категоричен: "Вчера дойдоха едни младежи с корона, на фона на които вашият син е в цветущо здраве. Високата температура и кашлицата не са резултат само от ковид - другите болести си вървят. Сигурно е ходи гол в дъжда и е настинал." Доверих му се, а и не смятах, че с настинка от дъжда имаме работа на опашките пред лабораториите, където не знаеш кой с какво ще кихне до теб.


Седмица по-късно обаче цветущото здраве беше все така "цветущо" - същата кашлица и същата температура, сваляна и вдигана няколко пъти, въпреки шепите с лекарства и витамини, всички чайове и бабини илачи. Ясно беше, че снимка трябва да се направи.


Кашляй по телефона - това е чисто здравеПОГАЗВАНЕ

© Надежда Чипева


И тук започна сагата...


"Отивате веднага в палатката пред инфекциозното на ВМА - там ще ви поемат", каза ми джипито. Открихме палатката в петък по обед, но в нея нямаше никой. На десетина метра встрани пред огледални стъклени врати се беше заформила скромна опашка от 6-7 души. Никой не кашляше, но всички чакаха преглед за ковид. Били там от час, защото вървяло бавно. По мои сметки след още час щяхме да сме вътре при лекар.


Добре де, след 4 часа. Късмет, че беше слънчево и топло, защото чакалните на болниците вече са навън. Да му мислят заразените през декември!


"Не преглеждаме деца!" - с този отговор възнаградиха 4-часовото ни търпение тук.


А къде? Започна се едно гадаене, само дето боб не хвърляха. Имало инфекциозно отделение за деца към "Софиямед", но там не работели със симптоми на ковид. Ами нямало къде.


Нелегално трябвало да го прегледат. И нелегално да му направят тест. И нелегално на следващия ден да ми се обадят, че тестът е положителен. А РЗИ най-легално да ми кажат: "Отидете цялото семейство на собствен ход до "Пирогов" за рентген на белите дробове."


Обадих им се по телефона, след като не повярвах на джипито и Координационния център, откъдето бяха изпратили същите нареждания. Все пак на собствен ход може да означава 5000 лв. глоба за нарушаване на карантината, а също и достатъчно висок риск за всички останали по пътя ни. И ако за мен "на собствен ход" е личен автомобил, за други ще е такси, автобус или още по-зле - метро.


7 часа до фургона пред "Пирогов", поне се извиниха


След като пред ВМА търсихме палатка, пред "Пирогов" кодовият сборен пункт за ковид беше бял фургон. Пред парадния вход е, ако още не сте го посетили. Изчаках десетина минути, за да приключат разговорите за времето и кафето в Москва с руснаци, които си плащаха тестовете, докато някой ми обърне внимание, че водя дете с ковид. На учудените погледи, озъртащи се за детето, обясних, че е в колата, защото не смятам за редно да го изтипосам на главния вход, за да кашля срещу всяка линейка, която пристига.


Но там, в "Пирогов", направиха точно това - настаниха го в чакалнята на парадния вход.


Знаят, че е с ковид, бързо ще стане, помислих си в началото. Докато не занесох личната му карта на детска регистратура. Дали не затвориха прозорчето под носа ми, като чуха коронавирус? Дали не ме оставиха с двете деца близо час из чакалните на "Пирогов", докато звънят телефони и тепърва установяват (след повече от половин година наличие на този вирус в София) имат ли право да преглеждат деца с ковид? Дали и тук не ни прегледаха нелегално? Ами, направиха го!


За втори път имахме късмета да попаднем на съвестен и загрижен лекар - д-р Теа Александрова, която пое поне Ниа. Затвориха ни в една стая, направиха ѝ всички изследвания за по-малко от час. За себе си не смеех да попитам - тогава още нямах симптоми и не исках да създавам допълнителен хаос и в без друго хаотичната здравна система.


Четирите часа пред палатката на ВМА се оказаха загрявка за 7-часовия престой край белия фургон на "Пирогов".


Не смея да си помисля за това време колко души може да сме заразили. Като добавим и още един младеж с ковид в чакалнята на "Пирогов", който вече имаше пневмония, а с майка си 9 часа чакаха РЗИ да изпратят линейка в "Пирогов", за да го закара в някоя болница за лечение. Децата просто никъде не ги приемаха.


Никой от големите мозъци в тази държава не беше предположил, че коронавирусът ходи и по тях - трябваше да дойде 15 септември, за да се разбере, че ковид не само че засяга децата, но тръгва най-вече от училищата, където социална дистанция е много относително понятие.


Към 9 вечерта реших да се обадя в РЗИ и да ги попитам редно ли е това, което се случва - деца с ковид да кашлят на входа на "Пирогов". Беше събота вечер, извънработно време, включи се секретар. Оставих съобщение, имената и телефона си, но никой така и не ме потърси.


На следващия ден обаче ми се обадиха от "Пирогов", за да ми се извинят за целия хаос, от който сме били потърпевши. Не са виновни лекарите - те също страдат от системата. А единственият начин да помогнат, е да я заобикалят.


И вирусът пристигна вкъщи


След нелегалния преглед, нелегалния тест и почти нелегалния рентген на 17-годишното ни дете, легалната карантина дойде, симптомите при всички вкъщи - също. Тотална загуба на обоняние и вкус, температура - понякога ниска, понякога не чак толкова, при някои - тежка кашлица, при други - зачервено гърло, възпален синузит, болки в очите и корема, гадене


Ако един час си добре, в следващите 5 си сринат. Нямаш сили да станеш от леглото и всичко, което усещаш, е как се разпадаш. Дори да си с "леки" симптоми като кашлица в продължение на три седмици и температура 38.5, както ни категоризираха от Спешна помощ в София. Стигнахме до тях, защото на осмия ден от лечението с антибиотици и всякакви противовирусни препарати и сиропи състоянието на сина ми не се променяше, а мен никой дори не ме беше прегледал - лечението ми се контролираше от джипито по телефона.


След час чакане за свободна линия със Спешна помощ на 112 най-после попаднах на любезна лекарка, която любезно ми обясни: "Обадете се на личния лекар, за да ви преслуша по телефона!" Но аз вече бях говорила с джипито и според него единственият начин лекар да ни чуе на слушалки, без да отнесем глоба за неспазване на карантината, е екип на Спешна помощ да дойде до къщи.


Поисках името на любезната лекарка, в случай че се влошим през уикенда, за да знам кой ни е дал този професионален съвет. И тя любезно ми затвори (имам датата и часа на обаждането, а записите би трябвало да се пазят).


С малко повече упоритост след 30 минути успях отново да се свържа със Спешна помощ. Казах им часа на предишното ми обаждане и отново поисках името на лекарката, която е назначила преглед на белите дробове по телефона. "Не сте разбрали колежката, госпожо - тя е искала да каже да позвъните на джипито, да накарате сина си да кашля в слушалката, за да прецени лекарят дали кашлицата е сериозна."


Ако не беше сериозно, щеше да е смешно!


Кашляй по телефона - това е чисто здравеПОГАЗВАНЕ

© Надежда Чипева


Прехвърляне на топката? Не, на животи


Накратко, кашлица по 10 пъти на минута и температура 38.5 на осмия ден от антибиотичното лечение не са опасни симптоми при ковид според Спешна помощ. Изпратиха екип след 3 часа.


Докато ги чаках, звънях на джипито, РЗИ, Министерство на здравеопазването На първите две места прехвърляха топката към Спешна помощ, а в министерството от 3 телефона в сайта не вдигаха нито един с часове.


Истински късмет беше, че не стигнахме повече до болница. И понеже всички гледаме много филми и много новини, в които някъде някоя РЗИ поема грижата за болните, семействата им, контактните лица, ще кажа само, че аз звънях десетки пъти в столична РЗИ, но от тях получих едно-единствено обаждане - за да си запишат членовете на семейството, ЕГН-та и телефони, в случай че нарушим карантината.


И да ни донесат "Предписание за изолация в домашни условия" 2 дни преди края на карантината. Защото са загрижени за глобите, но не и за хората.


От столична РЗИ не ни попитаха за други контактни, не ни дадоха наставления какво да правим, ако се влошим, не изпратиха екип, за да ни прегледа и тества. Прехвърляха топката към "Пирогов" и Спешна помощ. А от там им я връщаха обратно.


Лошото е, че докато тези институции си "прехвърлят" живота на хората, някои имат нужда от лекари. И е пълен късмет, че оцеляват.


Въпреки системата на здравеПОГАЗВАНЕ


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1827 Неутрално
 2. 2 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":

  Аман от анонимни "разбирачи". Защото си имал болни деца и са ти изпратили джипа на Бойко, за да ги спаси?

 3. 3 Профил на sjz30536678
  sjz30536678
  Рейтинг: 85 Неутрално
 4. 4 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  "главен редактор на ELLE България"
  Ако го бяхте поставили горе до името на авторката... щях да си спестя четенето. Знаех какво ще внуши в текста!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 5. 5 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Искрено благодаря на Мария Георгиева за тази статия. Това за съжаление е ситуацията. Това всеки здравомислещ човек го очакваше още пролетта, когато единствената реакция на управляващите беше да започнат да плашат, забраняват, и наказват, вместо да обясняват, да предпазват, и недай си боже, да се организират. И имаха невероятната наглост непрекъснато да обвиняват нас за своята глупост и управленческа немощ.

  Това трябва за съжаление да си го признаем: те, "управляващите", уж избрани от нас, ни презират заради това, което ние им позволяваме.

  А иначе, който както може да се пази, да пази най-вече своите възрастни родители, и да мисли поне малко за околните. Всичко по един или друг начин се връща пак до нас. Може да е под формата на Ковид-19, но може и да е с това, че няма да има лекар да ни погледне ако се разболеем от нещо друго, или ще останем всички залостени вкъщи, ще има около нас хора останали без поминък, и така нататък.

 6. 6 Профил на nqb29617416
  nqb29617416
  Рейтинг: 48 Неутрално

  До коментар [#1] от "svobode

  И до теб ще дойде този вирус. Дано се имаш повече късмет в отношенията със здравните власти - дано някой ти обърне внимание

 7. 7 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":Аман от анонимни "разбирачи". Защото си имал болни деца и са ти изпратили джипа на Бойко, за да ги спаси?
  —цитат от коментар 2 на PetarKara


  Проверете как се справят в Испания.И не говоря само за вируса в момента.Как се правят първоначалните прегледи,как се стига до специалист,рецепти как се издават и изпълняват, всичко опишете стъпка по стъпка. Много бих искала да видя поне един материал за тия неща от журналист. Проверете и напишете.После се заяждайте с коментиращите.
  А в Лондон моя приятелка беше "прегледана "през разстояние от няколко метра и през плексигласова преграда,по микрофон,за да се чуват лекар и пациент.Без стетоскопи и термометри,без преглед на гърло и т.н.Само с въпроси-отговори.
  Опорните точки за джипа ги знаем вече до втръсване.Други джипове няма ли в България?!

 8. 8 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#6] от "nqb29617416":

  Такива като този си мислят, че са от богопомазаните. Дори и да му се случи най-лошото, единствената му реакция ще е неимоверно учудване: "ама мен нали не ме касае? как така?"

  Излишно е да се говори с такива хора като с нормален човек.

 9. 9 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1859 Гневно

  [quote#7:"G.Okatova"][/quote]

  Така де, а в Америка бият негрите, нали? К'во ме интересува как е в Испания и в Лондон? Мен ме интересува как е тук, а тук е като в Сомалия. Щото не съм забелязала Борис Джонсън да разправя как е пътят и истината и животът и без него сичкишеумрем. Но, виж, с Бойчето е много вероятно. И сигурна съм, че в Лондон не са отказали преглед на дете с ковид, защото "деца не преглеждаме". Вероятно и в Сомалия няма да откажат.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 10. 10 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#4] от "chichka":

  Аз пък видях "chichka" и веднага ми стана ясно какво ще внушиш в коментара. Така е то.

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  Самокарантиниране,самолечение,самонапиване,самонаяждане.Докато не изчезне тази зараза ще е така.Да се молим по бързо да се намери лек защото докато я има по лошо ще става.Ще започнат и да се отключват психо болести.Само можем да се молим да останем здрави поне и тази зима.Следващите четири месеца като се омешат всички грипове не ми се мисли какво ще стане.

 12. 12 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 1038 Гневно

  Къде е онбашията Боко Борисов? Чете ли това, срам има ли изобщо? А да, сетих се, той се кара на хората от Фейсбук... жалкар, национален предател!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1623 Любопитно

  [quote#7:"G.Okatova"]
  —цитат от коментар 9 на Хриси
  Така де, а в Америка бият негрите, нали? К'во ме интересува как е в Испания и в Лондон? Мен ме интересува как е тук, а тук е като в Сомалия. Щото не съм забелязала Борис Джонсън да разправя как е пътят и истината и животът и без него сичкишеумрем. Но, виж, с Бойчето е много вероятно. И сигурна съм, че в Лондон не са отказали преглед на дете с ковид, защото "деца не преглеждаме". Вероятно и в Сомалия няма да откажат.[/quote]

  Та викаш, @Хриси, „К'во ме интересува как е в Испания“, ама в замяна на това ни насочваш към друго място и се цепиш „тук е като в Сомалия“! Ама разбира се, както дойдат на власт Нинова, Манолова, Копейкин, Гошо от Боец, Бабикян, Хаджигенов, Минеков, Христо Иванов, Слафчо и „Българско лято“ (сеща ли се някой какво е това?), веднага ще се оправи здравеопазването, само за няколко месеца! Едни заплати ще се вдигнат, едни лекари като заприиждат, едни сестри и санитари като се разтичат насам, стой та гледай каква чудесия! За другите неща даже няма и да разправям, нали, щото сега Баце краде по 10 милиарда на година, а тогава няма да се краде и 10 милиарда ще остават за грижи за хората! Впрочем, хората вече ги изброих, ако някой се пита кои са! Други въпроси?

 15. 15 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Статията изключително точно предава състоянието на здравната система, както и качеството, в чисто човешки и професионален смисъл, на една голяма част от работещите в нея. Да търсим пак вина някому няма смисъл, по-скоро смисъл би имало да се порадваме на висящи по дърветата политици, докарали въпросната система до абсолютен крах със или без ковид, чрез корупционни схеми и наши хора.

 16. 16 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2053 Гневно

  Доскоро с дете с такива симптоми имаше опции - детски отделения, частни клиники амбулаторно; периодични прегледи, снимка, смяна на антибиотик.

  Сега от грижа "да пазим другите" накрая няма помощ за тоя, дето е с проблем.

  Реално ако детето ми е с такива симптоми, изобщо няма да ми пука за някой абстрактен "друг", приоритет е помощ за опазване на един конкретен живот. Здравната грижа е да лекува, не да блокира от лечение. И да, няма да хукна за великия тест и да влизам в драмата с документи. Болен - лечение. Алгоритмът болен - бюрокрация е абсурд. Време е да го осъзнаем.

 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  До коментар [#13] от "Chung Kuo":

  По принцип, почти на 99%, такива клетви се обръщат срещу теб, та внимавай.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 18. 18 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Интересно, къде бяха журналята когато царчето и следващите спряха реформите в здравеопазването

 19. 19 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1859 Гневно

  [quote#14:"Santos"][/quote]

  А за 10 години управление на крадците от гербавата шайка и уж милиардните бюджети на здравната каса, нещо подобри ли се здравната система? Не. Затъваме все повече и това ще ни довърши. Буквално и преносно. И изобщо няма значение кой ще дойде на власт след това, вече не ме и интересува, защото едва ли е възможно да стане по-зле. Това е една тотално провалена държава. Гербавата шайка сега краде като за последно и оставя след себе си изгорена земя. И Господ да слезе отгоре, не може да ни помогне.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 20. 20 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 860 Неутрално

  В България без познанства, връзки и пари ако си болен умираш прав. Това е от години.

  В спешни случаи има не има страхотни лекари. Уважавайте ги.

 21. 21 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Аз 3 дни бях с температура и пих прахчета, няма кашлица, няма сополи, обонянието изчезна изведнъж (и вкуса), на 4-тия ден ми дойде акъла и почнах ракиите и веднага се оправих. Но обонянието не се е върнало още, мина над седмица.
  Не се занимавайте с лекари и не се врете да си давате парите за тестове (ако е възможно), няма лечение, няма смисъл, ако оживееш дюшеш ако пукнеш кофти, това е работата.

  всичко е суета, Боку ни обра
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1529 Весело

  [quote#7:"G.Okatova"]
  —цитат от коментар 9 на Хриси
  Така де, а в Америка бият негрите, нали? К'во ме интересува как е в Испания и в Лондон? Мен ме интересува как е тук, а тук е като в Сомалия. Щото не съм забелязала Борис Джонсън да разправя как е пътят и истината и животът и без него сичкишеумрем. Но, виж, с Бойчето е много вероятно. И сигурна съм, че в Лондон не са отказали преглед на дете с ковид, защото "деца не преглеждаме". Вероятно и в Сомалия няма да откажат.[/quote]

  Христино,както винаги си написала куп хъшлашки изцепки,ама с агресивния тон,който ме разсмива.Приличаш на онова същество,дето било българче и обичало наш'те планини зелени.Никак не ми дреме нито за П.Санчес,нито за Б.Джонсън,така че...Исках да обърна внимание,че уж по-напреднали и богати държави,дето им викате "бели" държави,се справят не по-добре от нас.Да не кажа и по-зле!

 24. 24 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Също така си избийте от главата "пазене", няма пазене, всички ще го минем това. Хубавото е, че много не развиват симптоми. Не си давайте парите за тестове, ще ви вкарат в ченгеджийски филми, докато не покажете отрицателен на ПЦР, което нищо не значи. А съм си патил и наплащвал от положителен ПЦР преди, тия работи 98 % точност са шменти капели, това е най-лошото изследване, особено в частна лаборатория е карти таро, и после ти казват "ами сори стават грешки"

  всичко е суета, Боку ни обра
 25. 25 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 280 Неутрално
 26. 26 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1623 Любопитно

  До коментар [#19] от "Хриси":

  @Хриси, нали сега, според теб, „Гербавата шайка сега краде като за последно“? А като дойдат други ще се краде или няма да се краде, пак според теб? Ще можеш ли да отговориш или сама се сети най-после в какъв капан се набута, а?

 27. 27 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#26] от "Santos":

  Няма да има какво да се краде, нито от кого.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 28. 28 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Статията изключително точно предава състоянието на здравната система, както и качеството, в чисто човешки и професионален смисъл, на една голяма част от работещите в нея. Да търсим пак вина някому няма смисъл, по-скоро смисъл би имало да се порадваме на висящи по дърветата политици, докарали въпросната система до абсолютен крах със или без ковид, чрез корупционни схеми и наши хора.
  —цитат от коментар 15 на Chung Kuo


  Висящи по дърветата политици,казваш? Браво, много остроумно! Ами на тяхно място кого да изберем,предложи някой,за да се ориентирам и аз. Впрочем ти да не би да си някой от ония тримата токсични?... Абе,я по -добре недей ми отговаря, сещам се какъв ще е отговорът.

 29. 29 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 587 Неутрално

  8 месеца празни приказки и пачки за избрани от високата джипка...
  Е сега се и ще се вижда и усеща от всички, какво е да те управляват тиква и калинки.
  Не само по джоба и обстановката... а със здравето и живота.

  А платените трололупи не скачайте, стотинките ви вече са кървави!
  Закривай!

 30. 30 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  А вие си мислехте ,че със здравни вноски 9 до 12 пъти по-ниски от германските ще имате германско здравеопазване .Да, ама не. Ако можеше германски делегации щяха да да идват на челен опит и щяха да си намалят годишния бюджет с 22 пъти защото значи можело. Да ,ама не. Организацията и наличието на ресурси се определят от високи нива на финансиране. Перпетуум мобиле няма и в социологията. Каквото посееш
  това ще жънеш. От всичко най-странното е ,че има изненадани с нереалистични очаквания на всичко отгоре....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 31. 31 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ще има някои "сухи съчки", какво толкоз? Така каза Мангъров.

  А по телефон преглеждат и в Англия. Няма како да се стряскате. Като сте по-умни от епидемиолозите и не щете правила сега ще кашляте в слушалката.

 32. 32 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#15] от "Chung Kuo":

  Да, как не сме се сетили, че всички са маскари, а като изберем Вас, ще оправите нещата завчас!!!

 33. 33 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1623 Любопитно

  До коментар [#26] от "Santos":Няма да има какво да се краде, нито от кого.
  —цитат от коментар 27 на Хриси


  @Хриси, а какво ще кажеш за 30-те милиарда до 2030 г. от ЕС или ти сега за пръв път чуваш за това, а?

 34. 34 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#30] от "Dr_Doolittle":

  Вноската в Германия е 14,6% от брутния доход. В България е 8%. Това не е между 9 и 12 пъти по-малко от немската осигуровка. Всъщност е 54,80% от немската. Ясно е, че не може здравеопазване като в Германия, но поне 54,80% от здравеопазването в Германия би трябвало да може да го докарате с такъв бюджет.
  Истината е, че се спря всичко друго като медицинска дейност, за да може да се обърне внимание на болните от ковид, а самите болни от ковид са оставени да се лекуват сами и никой не иска или не смее дори да ги прегледа. Като цяло какво в момента правим в такъв случай? Нито за болните от ковид се грижим, нито за останалите болни...

 35. 35 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1623 Любопитно

  Много интересно защо аФторката не продумва и дума за следния факт: „Нинова: На системи съм четвърти ден, лечението ми продължава“ - https://tribune.bg/bg/politika/ninova-na-sistemi-sam-chetvarti-den-lechenieto-mi-prodalzhava/ ? Значи Нинова може да е във ВМА, а Борисов да си седи в къщи на домашно лечение? Защо Нинова отиде във ВМА, а не при Мангъров? Нали е неземният специалист и светило в медицината? Може ли да ни каже симпатичната аФторка? Дали пък заради такива като Нинова достъпът до ВМА не е толкова затруднен? Кой ще ни каже?

 36. 36 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#35] от "Santos":

  Аз ще ти кажа. Ако си в болница, за теб и за още 15 -30 се грижи един лекар и една сестра.
  Ако си вкъщи и пред дома ти дежури линейка, то имаш блокиран 1 лекар и 1 санитар само за теб. Дори и елементарен човек може да прецени кое е по-рационалното и пести ресурс на здравната система. Туй то. Надявам се вече да спреш с манипулациите за храбрия Бойко, който реално блокира един лекар само за себе си (а дали е наистина болен вече е друг въпрос), който в това време може да се погрижи за поне 15 болни. Ако не си разбрал все още, не леглата са кът в здравеопазването, а медицинските работници.

 37. 37 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1859 Весело

  [quote#33:"Santos"][/quote]

  Хаха, миличък, ти сериозно ли вярваш, че ЕС ще даде и един евроцент, особено за китната презентацийка с общи приказки на Томето и предвид, че вече и глухият цар в ЕС разбра, че тук се краде като за световно? Ще има да почакаш! Те, че в ЕС също са се овъртолили в схеми е ясно, но имат малко повече акъл от тукашната ОПГ и само си търсят повод да врътнат кранчето. А поводи - бол.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 38. 38 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 999 Весело

  [quote#33:"Santos"]
  —цитат от коментар 37 на Хриси
  Хаха, миличък, ти сериозно ли вярваш, че ЕС ще даде и един евроцент, особено за китната презентацийка с общи приказки на Томето и предвид, че вече и глухият цар в ЕС разбра, че тук се краде като за световно? Ще има да почакаш! Те, че в ЕС също са се овъртолили в схеми е ясно, но имат малко повече акъл от тукашната ОПГ и само си търсят повод да врътнат кранчето. А поводи - бол. [/quote]

  Чака те голямо разочарование - ще види как ЕС ще даде около 3 трилиона евроцентове, от които лилявците ще получат нула.

  Знанието е сила, информацията - власт
 39. 39 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1623 Любопитно

  До коментар [#36] от "Smile":

  Я ни кажи @Smile, като как да сме сигурни, че пред дома на Баце дежури линейка и има блокиран 1 лекар и 1 санитар само за него? Нещо снимков материал, нещо журналистическа дописка? Къде са журналистите? Къде са разстилащите черни чували пред дома му? Страх ги е от линейката? А къде са печените магьосници, които правеха вуду-магии срещу Министерския съвет, пък взе, че се гътна Любен Гоцев? Това ли им беше целта, а? Кажи, душко, белким ни отвориш очите! Ще можеш ли?

 40. 40 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1623 Любопитно

  До коментар [#37] от "Хриси":

  @Хриси, много ще трябва да се постараеш, за да можеш да се надяваш да ти стана „миличък“! Акъла ти е като на махленска клюкарка и селска кавгаджийка, тип „Не съм от тия, как‘ Сийке“ и само това е достатъчно, за да ме отврати! Това първо и второ, ха сега спомни си на кои юнаци, когато дойдеха на власт, им спираха на минутата европейските фондове? Спомни си ти, да не ти припомням аз, че ще те заболи много повече! Ще можеш ли?

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Това е направо ужасно ! Не, това е отвратително. За какво плащаме здравни осигуровки, за какво ни са 400 болници. За да мрем по домовете без никой да ни помогне ли?

 44. 44 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  "От столична РЗИ не ни попитаха за други контактни, не ни дадоха наставления какво да правим, ако се влошим, не изпратиха екип, за да ни прегледа и тества."
  Какъв екип да изпратят да ви прегледа... при 2000 положителни на ден има ли 2000 екипа в София, че да ги изпращат по домовете? Има 38 линейки ли, колко бяха в София. Ама те покриват и инфаркти, инсулти, инциденти, катастрофи, какво ли още не?
  Биха могли наистина да ви дадат съвет какво да правите - ако знаеха как се лекува тази болест. Но то и лекарите не знаят. А в РЗИ дори не са лекари, а администратори.
  Всеки сам да се оправя, то не само в БГ е така ами по цял свят, за Ковид-19 няма лек, който прескочи трапа - прескочи. Хубавото е, че смъртността пада, преди беше 2%, сега май падна под 1% от заболелите. Агресивността на вируса отслабва явно. Не вярвам да са се научили да го лекуват по-добре. Ако се бяха научили какво е лекарството, щеше да има протокол - а то няма, всеки лекува по преценка. Хлорикин ли не беше, ремдисивир ли не беше, бабини церове колко видове опитаха, но универсално лечение оше няма.

 45. 45 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Това, че се чака е кофти, но това, че чакалнята е отвън е разумно решение. Всяко затворено помещение, без специално проектирана вентилация и редовна дезинфекция, би се превърнало моментално в инкубатор на заразата. Може би трябва да се мисли за проектиране на инфекционни приемни, поне в големите болници?
  Или тези приемни да се правят до някой голям паркинг, през който колите на заподозрените пациенти да минават подобно на McDonald's Drive?

 46. 46 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Всъщност статията ни казва, че коронавирусът не е опасен, но системата ни убива. Т.е. се самоубиваме, като поощряваме тази система да ни пази.

 47. 47 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Признавам, първоначално ме привлече само снимката на автора, но и четивото си струваше, комплименти!
  А иначе по същество - поредният пример, в който се оказва, че държавата пречи повече, отколкото помага и ако нещо се случва, то е въпреки нея, а не благодарение на нея...

 48. 48 Профил на ldc51604279
  ldc51604279
  Рейтинг: 54 Неутрално

  "И понеже всички гледаме много филми и много новини, в които някъде някоя РЗИ поема грижата за болните, семействата им, контактните лица...."

  Не се филмирайте и не произвеждайте новини ;)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK