Български и македонски учени: На карта е поставено добросъседството

Притеснително е чрез преговори между две държави да се търси съгласие за само една историческа истина.

© Анелия Николова

Притеснително е чрез преговори между две държави да се търси съгласие за само една историческа истина."Дневник" публикува отвореното писмо на български и македонски учени във връзка с историческия спор между правителствата на двете държави, който може да доведе до вето от страна на България за приема на Северна Македония в Европейския съюз.


До:


Бойко Борисов, министър-председател на Република България
Зоран Заев, министър-председател на Република Северна Македония


Никола Димитров, вицепремиер по европейски въпроси на РСМ


Екатерина Захариева, министър на външните работи на РБ


Буяр Османи, министър на външните работи РСМ


Уважаеми госпожи и господа,


Ние, представители на хуманитарните и социалните науки от двете държави, се обръщаме към вас в този важен момент, когато на карта е поставено приятелството и добросъседството между нашите две страни и два народа. Опасяваме се, че фокусирането на преговорния процес върху проблемите на миналото поражда нереалистични очаквания и крие огромни рискове.


Проблемът е, че в целия сегашен спор по исторически въпроси се изхожда от остарели и твърде ограничени разбирания за националната идентичност, като нещо извечно и неизменно, а за националната история - като нещо свещено. При така изградената смесена историческа комисия също се възпроизвежда един модел от миналото: представителите на двете национални историографии отбраняват и се опитват да наложат утвърдените в собствената си страна интерпретации.


Съвременните хуманитарни и социални науки обаче разглеждат всички нации като конструирани и дори буквално "изкуствени", а националните истории - като интелектуални построения, като само един от начините, по които може да се осмисля миналото.


Притеснително е също така чрез преговори между две държави да се търси съгласие за само една историческа истина. Съвременната историография отдавна е приела съществуването на множествени интерпретации, като резултат от различни перспективи. Ние живеем в плуралистични общества и работим в академична среда, която приема плурализма на интерпретациите (включително интерпретациите на миналото) за нещо нормално.


Поради всички тези причини се обръщаме към вас с призив за разбирателство по актуалните проблеми, а що се отнася до споровете и различията по исторически въпроси достатъчно би било създаването на една по-диалогична среда.


Досегашната работа на смесената историческа комисия показва, че постигане на съгласие дори по най-трудните за двете ни страни въпроси е възможно, но това е дълъг процес и не бива да се поставят нереалистично кратки срокове. При това този процес не бива да протича под натиск, който би дискредитирал постигнатите компромиси и споразумения.


Всеки разказ за националното минало подлежи на преосмиляне и преоценка, но това трябва да става в свободни академични и обществени дискусии.


Катерина Колозова (Скопие)


Александър Везенков (София)


Любчо Петковски (Скопие)


Стефан Дечев (София)


Здравко Савески (Скопие)


Чавдар Маринов (София)


Димитър Бечев (Оксфорд)


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (136)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1211 Неутрално
 2. 2 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1979 Гневно

  Първите наведени българи! Дневник бърза и той да ни осведоми.
  Разберете ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ- отстъпим ли с историята край! Утре ще ни вкарат македонско малцинство, ще ни откраднат всичко.
  Признавайте им езика, да се пишат каквито искат, но не ДАВАЙТЕ ИСТОРИЯТА ни.
  Аман от либерастки изцепки на български...... /няма да пиша какви щото модераторът ще ме отреже/

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 3. 3 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 319 Неутрално

  "Проблемът е, че в целия сегашен спор по исторически въпроси се изхожда от остарели и твърде ограничени разбирания за националната идентичност"

  Това казва всичко.

  Дневник и останалите леви, както и ЕС, искат да довършат започнатото от БКП и Коминтерна. Това е национално предателство.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 4. 4 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Що е земя, се е македонска.
  Що е история се е Българска.
  Кратко и ясно. :)

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Тези открити писма ми идват в повече...!
  Обективната истина и историческите факти са ясни!
  Братята ни от Северна Македония или ги приемат и се държат с нас почтително или продължават както до сега и получават вето за начало на преговорите си!!!

 6. 5 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Истината е една - колкото и да се надуваме,е факт че българите са македонци византийци римляни и други етноси.Спойката я прави османската империя.Благодарение на петте века стабилност в рамките на османската империя.Тогава сме се изградили като българи християни които ползват кирилица.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  "Проблемът е, че в целия сегашен спор по исторически въпроси се изхожда от остарели и твърде ограничени разбирания за националната идентичност, като нещо извечно и неизменно, а за националната история - като нещо свещено."

  Разбира се, разбиранията са остарели и ограничени. :)

  Ако бяхме широко-скроени (опен майндед) щяхме да приемем всякаква история и всякакви полове и всякакви неща. :)

  Изобщо мир и любов щеше да има ако бяхме опен майндед :)

 8. 8 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 559 Весело

  Занимават се с глупости. Какво им пречи да признаят исторически че има Български корени? Никой не им пречи да си наричат езика както си искат.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 9. 9 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Кое добросъседство? "Фашистичко-окупаторското" ли? Или "татарско-турското"? Може би пък онова добросъседство от 11 октомври, официалният македонски празник за антибългарска омраза? А за онова "добросъседство", което чупи надгробни камъни на български войници и пренаписва стари средновековни български надписи на паметници и църкви с нови македонистични текстове? За това добросъседство ли говорим?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 10. 10 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1859 Гневно

  К'ви са тия глобалистки глупости?! Боже, господи, хилядите дали живота си във войните и въстанията за връщането на македонските земи в границите на България, в гроба се въртят!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 11. 11 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#5] от "Петър Петров":
  Първо и Второ Българско царство?Или те са само във фантазиите на Омуртаг, Иван Владислав и Иван-Асен || ,дето са го изсекли на камък ?

 12. 12 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#11] от "chvor_s":

  Първо българо славянско царство - виж Уикипедия на английски.Виж какво пише там.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 13. 13 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Когато дойде денят мутрите да се разправят с Икономедия и Прокопиев аз няма да изляза да ги защитя. Заради тези писания.

 14. 14 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2108 Весело

  Български и македонски учени: На карта е поставено добросъседството
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Добре де следва вето!
  Ако ли не, язък за напъните на "тиквичко"
  да остане на власт, като най, най-гоУемия
  пич в нашата история!

 15. 15 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  "Ние, представители на хуманитарните и социалните"
  това аз лично го разбирам, като "грантаджии"!

  Надраскали са, разбира се, пълни глупости!

 16. 16 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5556 Неутрално

  "Досегашната работа на смесената историческа комисия показва,..."

  Закривай

 17. 17 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Имам въпрос към историчарите Катерина Колозова (Скопие), Любчо Петковски (Скопие), Здравко Савески (Скопие).

  Защо уважаемите историчари не изнасят пред македонските медии истинските решения на историческата комисия? Защо не обясняват по медиите, че Самуил е български цар, създал столица на днешна македонска територия, а не е македонец - нали точно това са се разбрали в комисията? Да, ама това не се казва пред македонските медии. Защо въпросните загрижени историчари през комисията говорят едно, а пред медиите - друго?

  За българските учени от тази декларация мога да кажа едно - Кириак Стефчов и Хаджи Иванчо Пенчович няма да са сами на тоя свят. В пантеона българските предатели има още много свободно място.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 18. 18 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 948 Весело

  "Притеснително е също така чрез преговори между две държави да се търси съгласие за само една историческа истина. Съвременната историография отдавна е приела съществуването на множествени интерпретации, като резултат от различни перспективи."
  -----------------------------------------
  Лефти олигофрените (без извинение) имат много "истини" и ползват тази, която им е угодна според случая, а платените подлоги (пак без извинение) от Думник, бързат да ни уведомят за дебилщината на тези измислени учени...

  П.п. Къде е дичуф...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  То това са и абсолютни глупости, само като прочетеш това: "Съвременните хуманитарни и социални науки обаче разглеждат всички нации като конструирани и дори буквално "изкуствени", а националните истории - като интелектуални построения, като само един от начините, по които може да се осмисля миналото"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 20. 20 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2108 Весело

  Преди 20-30 минути имаше статия ,
  че сме направили "пробив" според
  нашата "Убавица",
  пък сега пишат, че

  Български и македонски учени: На карта е поставено добросъседството
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Само за няколко минути позициите се сменят!

 21. 21 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Проблема е ясен и сравнително лесно може да се дефинира - от едната страна се говори за историята като наука със свои правила, систематичност, обоснованост, последователност, взаимовръзки на събития, както и с факти, писмени доказателства, археология, документи. От другата страна се говори за съвременна интерпретация, за актуален политически прочит, на нови разбирания.

  Просто се водят различни разговори, затова и няма как да се стигне до разбирателство. Невъзможно е. Дори и в историческата комисия, македонските учени застъпват становища, които не са обосновани исторически, а вдъхновени от желанията на съвременниците им.

  За съжаление това дори не е единствената слабост на диалога. Защото, ако науката история си има своите правила, то за "новите разбирания за национална идентичност" правила и норми не съществуват, въображението е безкрайно, а разлика между желаното и реалното не се вижда. Обречени са такива преговори и даже не знам защо толкова време беше загубено, за да се констатира очевидното.

 22. 22 Профил на xlf5o648452
  xlf5o648452
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Айде и американските НПО-тата се обадиха по въпроса. Абсолютни глупости с две думи:

  "Съвременните хуманитарни и социални науки обаче разглеждат всички нации като конструирани и дори буквално "изкуствени"

  Какви нации бе? Тия не разбраха ли, че никой не оспорва идеята за македонска нация от американски тип, включваща всички етноси в Северна Македония? Спорът е за ЕТНИЧЕСКА идентичност, не за национална. Северномакедонските политици и историци твърдят, че славяноезичното население на историко-географския регион Македония не е част от българския етнос, а е отделен такъв. Съответно и Гоце Делчев, братя Миладинов и пр. исторически личности не са българи, нито пък съвременните са такива. Ограмотете се първо що е то нация, етнос, народ и после пак се пробвайте да пропагандирате грантаджийските си щуротии за интерпретации и пр.

 23. 23 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  Мда, Коминтерна е жив и решенията му ще пребъдат във вековете!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Занимават се с глупости. Какво им пречи да признаят исторически че има Български корени? Никой не им пречи да си наричат езика както си искат.
  —цитат от коментар 8 на danvan


  Пречи им.

  Нали ще лъсне цялата машинация на сърбите "сръбските македонци" и тогава вожда ще остане без индианец. :)

 25. 25 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Кам го тоя "български корен"? Изначално не му е чист косъма, башка ашламите от легионите на хуни, готи, татари и общоевропейски рицари... Дабре, че са докепцали от Кабардино-Балкария до границата с Византия, та тя ги цивилизовала до някъде. Ама не съвсем.

 26. 26 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Всяко стадо си има мърша. Появи се такава и при нас. с имена.

 27. 27 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Аман от "специалисти" разглежадщи иторията кога как им отърва, особено ако са се устремили към нови финансови попълнения на собствените си празни, продупчени джобове.
  Ай сиктир вече!!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 28. 28 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 907 Весело

  Само вижте кои са подписали това от "българска" страна - Дечев, Бечев, Везенков, Маринов.... Тези хора са "българи" точно колкото е бил българин Георги Димитров или Вълко Червенков. От техния сорт са хора като Ленин, Сталин, Пол Пот - готови на планини от трупове за извратените им идеи.

 29. 29 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#17] от "Lou":

  Те онези а български учени, нищо че се пишат македонци. Всички са Кирякстефвочци!

 30. 30 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 706 Неутрално

  >Съвременните хуманитарни и социални науки обаче разглеждат всички нации като конструирани и дори буквално "изкуствени", а националните истории - като интелектуални построения, като само един от начините, по които може да се осмисля миналото.   Тоест истината и фактите са субективни.  Това се наричи Crtical Theory . Тоест ако решим че не сме имали турско робство - нямаме, ако решим че СССР не ни е натресъл комънизъма а демокрация - това е нвоата истина.

  Това е страшно опасна лява комунистическа идеология!

  'progressives' is the politically correct word for communists
 31. 31 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#19] от "hamiltonf":

  В голяма степен това е отговор на въпроса :"Защо/как попаднахме в тази неумна ситуация"?!
  Такива псевдо "интелектуалци" ни дърпат назад и надолу, докато си мислят, че се върха на интелекта...

 32. 32 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#20] от "vagabond66":

  Едното е позиция на едни, второто на други, еднолинеен примитив.

 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Катерина Колозова (Скопие)

  Katerina Kolozova is a Macedonian academic, author and philosopher. She is a director of and professor of ***gender studies*** and philosophy at the Institute of Social Sciences and Humanities, Skopje and a professor of the ***University American College Skopje***, both in Skopje, Macedonia.

  Александър Везенков (София)


  Любчо Петковски (Скопие)


  Стефан Дечев (София)

  Стефан Дечев завършва история в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Специализира в Амстердамския университет и ***Централноевропейския университет в Будапеща***.

  Здравко Савески (Скопие)

  Здравко Савески (роден на 11 декември 1976 во Битола) — доктор на политички науки, синдикалец и активист. Поранешен член на преизидумот на политичката партија Левица.[1] Бил основач и член на левичарското движење Солидарност до 2015, и на движењето за социјална правда Ленка до 2011. Савески бил секретар на Мултиетничкиот синдикат на образованието до февруари 2016 година, а претходно бил професор на ***универзитетот ФОН*** во Скопје.

  Чавдар Маринов (София)

  Чавдар Маринов е доктор по история и цивилизации (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, 2006). От 2010 г. е изследовател във Френския археологически и исторически институт в Атина

  Димитър Бечев (Оксфорд)

  Dimitar Bechev is a research fellow at the Center for Slavic, Eurasian, and East European Studies at the University of North Carolina at Chapel Hill and a nonresident senior fellow at the Atlantic Council.  Все видни "алтернативни" учени :)

 34. 34 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Добросъседството никога не е било предмет на заплаха. Както нашите хора по Вардарско, така и техните в България никога не са били възприемани като нищо по-различно от далечни роднини. Единственото, поставено на карта, е съществуването и бъдещето на политическата клика в Северна Македония, която е наследена от екс-Югославия и се държи на вълната на ксенофобията и извратения национализъм. Махнете 10К от най-долните им политикани, медийни манипулатори и откровени шизофреници и останалите нормални гора сами ще намерят общ език с Майка България.

 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  "... Проблемът е, че в целия сегашен спор по исторически въпроси се изхожда от остарели и твърде ограничени разбирания за националната идентичност..."!

  Само не разбрах, кой има остарели и ограничени разбирания?! Ние тук в България или нашите братя около Вардаро?

  Бивш tww09306483.
 36. 36 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Разстроено

  UNITED EU UNION

  От кого?
  Вразийски сили.
  Интерционално хазартни недобросъседци.
  ЕС точно определени като бандити.

  "Български и македонски учени:
  На карта е поставено добросъседството"

 37. 37 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  До коментар [#20] от "vagabond66":

  "Само за няколко минути позициите се сменят!"
  =============
  Писмото е контраатака с половин пехотно отделение срещу пробива.
  На "Дневник" не му пука за резултата, а каквото и да стане, ще бъде виновно правителството.

  Еретик
 38. 38 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 726 Гневно

  Начи скопските историчари сакат да ни крадат историята?
  Да си я пъхнат у джобо и да я укрият по скопско?

  Гламавщини и простотии от 19 век!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 39. 39 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Любопитно

  Катерина Колозова (Скопие), Любчо Петковски (Скопие), Здравко Савески (Скопие).
  След като и без това спорим за глупави, неактуални и незначителни неща, защо не отстъпите вие?

  Еретик
 40. 40 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  "На карта е поставено...."

  А на по-старите карти няма такава държава Македония! Има област в България, която се казва "Македония" ама е българска област а не държава!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 41. 41 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2108 Любопитно

  До коментар [#30] от "vik":

  >Съвременните хуманитарни и социални науки обаче разглеждат всички нации като конструирани и дори буквално "изкуствени", а националните истории - като интелектуални построения, като само един от начините, по които може да се осмисля миналото. Тоест истината и фактите са субективни.  Това се наричи Crtical Theory . Тоест ако решим че не сме имали турско робство - нямаме, ако решим че СССР не ни е натресъл комънизъма а демокрация - това е нвоата истина. Това е страшно опасна лява комунистическа идеология!
  —цитат от коментар 30 на vik


  Едва ли става въпрос само за "комунизъм"!

  „Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото”. ГОЛЕМИЯТ БРАТ ТЕ НАБЛЮДАВА (Big Brother Is Watching You)
  – гласи надписът под безброй портрети.

  >>>>>>>

 42. 42 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Любопитно

  До коментар [#25] от "venelingeologia":

  "Кам го тоя "български корен"? Изначално не му е чист косъма, башка ашламите от легионите на хуни, готи, татари и общоевропейски рицари... Дабре, че са докепцали от Кабардино-Балкария до границата с Византия, та тя ги цивилизовала до някъде. Ама не съвсем."
  ______________
  Това напълно важи за македонците, преживели всички тези процеси и клонирани от нас като овцата Доли при есксперимент на Коминтерна.

  Еретик
 43. 43 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Все едно комшията да се появи на вратата ми и да ми каже: "може да сме добри съседи, ама ако излъжеш." Е, има ли някой нормален човек, който би се съгласил? Добросъседство ли ще е всъщност това, ако заради него се отречем от историческите факти и истина? Да не говорим за хилядите българи, изселили се от Повардарието. Все едно плюем на техния живот.

 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Весело

  Като гледам кои учени са се подписали от българска страна - резолюция " Без последствия" и право в кошчето!

  Прочее ... забелязва се модел при Дневник.
  Когато се пуска активно мероприятие и журналистическа диверсийка на турболибералната соросоидна безродна агентура се изпозва винаги безлично спрежение.
  "Учени", "Журналисти", "Сдружение", които това и това ...
  И сега е така!

 45. 45 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 716 Неутрално

  "Съвременните хуманитарни и социални науки обаче разглеждат всички нации като конструирани и дори буквално "изкуствени", а националните истории - като интелектуални построения, като само един от начините, по които може да се осмисля миналото."

  ... Генетиката ряпа да яде !!!

  "Притеснително е също така чрез преговори между две държави да се търси съгласие за само една историческа истина. Съвременната историография отдавна е приела съществуването на множествени интерпретации, като резултат от различни перспективи. Ние живеем в плуралистични общества и работим в академична среда, която приема плурализма на интерпретациите (включително интерпретациите на миналото) за нещо нормално." .... а това тук направо обезмисля историята като наука ?!?

 46. 46 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Респект към тези учени! Българите от тях доказаха за пореден път, че в България има истинска научна общност, а не единствено "феодални старчета" както точно един финансов министър определи академицити постигнали титлите си благодарение на БКП.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 47. 47 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Любопитно

  "Притеснително е чрез преговори между две държави да се търси съгласие за само една историческа истина."
  =============
  Така ли? Някой да е спорил, че през петнайсти век районът на Хасково е османски? Може и да не ми харесва, но е така!

  Еретик
 48. 48 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  Кам го тоя "български корен"? Изначално не му е чист косъма, башка ашламите от легионите на хуни, готи, татари и общоевропейски рицари... Дабре, че са докепцали от Кабардино-Балкария до границата с Византия, та тя ги цивилизовала до някъде. Ама не съвсем.
  —цитат от коментар 25 на venelingeologia


  Щото пък македонския корен "расте и не старее".
  Май твоят косъм не е чист!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 49. 49 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 733 Весело

  Има,Българи,има Български език и евентуално РСМ,може да помирише,засега какво е ЕС.

  Ръй! Ръй!
 50. 50 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  ...Такива псевдо "интелектуалци" ни дърпат назад и надолу, докато си мислят, че се върха на интелекта...
  —цитат от коментар 31 на selqnin


  По-скоро са под руски похлупак.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 51. 51 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  До коментар [#31] от "selqnin":

  "Такива псевдо "интелектуалци" ни дърпат назад и надолу, докато си мислят, че се върха на интелекта..."
  ==============
  И това с маргиналията е вярно, нищо че е замислено иначе...

  Еретик
 52. 52 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Весело

  До коментар [#33] от "realguru":
  Мерси за справката.
  Нашичките си ги знаем, но за македонските, не че имаме чак такива съмнения за косъма им, гледайки писанието, е също добре да сме наясно.

 53. 53 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  По-скоро са под руски похлупак.
  —цитат от коментар 50 на Храбър


  Сороски, човек, сороски!

 54. 54 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 716 Неутрално

  За Бечев сме наясно - човекът разбира от всичко, което се заплаща добре.

  Потърсих за Александър Везенков - ами, то само баскетболист излезе ?!

  ... А за въпросният Стефан Дечев - вижте само публикациите му https://ais.swu.bg/profile/stdetchev ... пък сами си правете изводите. Да не споменвам в кой "университет" е станал доц.д-р... и т.н. ...

 55. 55 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  "Проблемът е, че в целия сегашен спор по исторически въпроси се изхожда от остарели и твърде ограничени разбирания за националната идентичност, като нещо извечно и неизменно, а за националната история - като нещо свещено. "

  За националната идетичност не съм сигурен, но историята...Един мой учител преди време ми каза, че колкото и да не ни се вярва, историята е точна наука...

 56. 56 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 935 Весело

  Дневник, последните месеци се "надскочихте" и стигнахте чутовните 5-6%! Но чрез подобни статии и чрез други издънки(гласуването в ЕП за Истанбулската конвенция) до март ще стигнете обичайните и безопасани за обществото 3%.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 57. 57 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  До коментар [#47] от "Костадин Иванов":

  Явно трябва да приемем, че има две исторически истини...., ми НЕ, благодаря!

 58. 58 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 907 Неутрално

  И още нещо: заглавието
  Чета "Български учени..." и очаквам учени. Вместо това какво да видя: Дечев, Бечев, Вечев... социални антрополози... това в коя нАучна дисциплина се пада точно?

 59. 59 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  "Съвременната историография отдавна е приела съществуването на множествени интерпретации, "

  Що не пробвате да обясните на евреите в САЩ и Израел, че има множество интерпретации дали холокоста се е случил.

 60. 60 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#25] от "venelingeologia":

  В момента кутмичевски човече РСМ, Сърбия, Украйна, Белорус, Русия, Румъния, Молдова, България СМЕ в БЪЛГАРСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ.
  Така, че като не ти харесва излез от нея и мини в друга цивилизация.
  Артър Тойнби - "Световните цивилизации".

 61. 61 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2194 Гневно

  Това не е исторически спор. Исторически бе спора между Гърция и Северна Македония какъв е бил Александър Македонски.

  Не може да се иска приемане на македонската идентичност (което е разумно искане) без да се признава същото право на личности, които почиташ (като Г. Делчев, например)! Това не е древна история!

 62. 62 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 813 Неутрално

  А промиването на мозъци за "фашистички окупатор" и други определено исторически неиздържани и меко казано непристойни определения за България и българския народ България в продължение на десетилетия не поставя ли на карта добросъседството между РСМ и България?

  Или само ако България защитава достойностовто, паметта и наследството на българския народ, тогава са "поставени на карта" добросъседските отношения?

 63. 63 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1363 Любопитно

  Очевидно академично писание!
  В него не се споменава основният факт, а той е че РЦМ има малцинствени претенции към РБ.
  РБ пък има червен картон за да не позволи тези претенции да получат покритие от ЕС!
  Сещай се Сърбия!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 64. 64 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  Браво на учените. Теси спорове наистина не би трябвало да се месят в политиката. Още повече, че България има полза от влизането на Македония в ЕС.

  Няма нужда да се правим на по големи македонци от самите македонци.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 65. 65 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  До коментар [#47] от "Костадин Иванов":Явно трябва да приемем, че има две исторически истини...., ми НЕ, благодаря!
  —цитат от коментар 57 на lz73


  Защо само две? На всеки човек трябва да има по една историческа истина!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 66. 66 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Кам го тоя "български корен"? Изначално не му е чист косъма, башка ашламите от легионите на хуни, готи, татари и общоевропейски рицари... Дабре, че са докепцали от Кабардино-Балкария до границата с Византия, та тя ги цивилизовала до някъде. Ама не съвсем.
  —цитат от коментар 25 на venelingeologia  До коментар [#25] от "venelingeologia":

  Ами, точно това му е хубавото на българския корен - че е ашладисан с различни гени ... Здравите гени са смес от различни такива - генетиката също го потвърждава ... Иначе минаваш на вариант Н-ти братовчед за Н-та братовчедка ... и резултатът е повече от плачевен

 67. 67 Профил на mitaka_1
  mitaka_1
  Рейтинг: 422 Гневно

  Тия безродници що не напишат едно открито писмо до тези,които от години ни наричат "татари","фашисти",които фалшифицират историята и езика ни?У,измет нещастна "академична",а и разни либерастки медии им дават трибуна на менталните напъни.....

  Изпреварващо увеличение на доходите-стимул за икономиката..John Maynard Keynes
 68. 68 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Много смешно написан текст от макетата :Д, доста аматьорско. Разбирам да говореха за далечно "минало" и далечна "история", ама то това са по-малко от 100 години, аре стягане.

 69. 69 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Браво на учените. Теси спорове наистина не би трябвало да се месят в политиката. Още повече, че България има полза от влизането на Македония в ЕС.Няма нужда да се правим на по големи македонци от самите македонци.
  —цитат от коментар 64 на kaiser  До коментар [#64] от "kaiser":

  Посочи поне една полза ???

 70. 70 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Катерина Колозова (Скопие)
  —цитат от коментар 33 на realguru


  Др Колозова още през 2001 г е работила активно по популяризиране на идеите на гендеризъма. [email protected]

  https://osf.to/3emeo1c

 71. 71 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 813 Неутрално

  На карта е поставена евроинтеграцията на РСМ - политическото ръководство в Скопие избира дали да продължава с идеологемите и лъжите от времето на комунистическа Югославия или ще скъса решително с тях, повеждайки страната си към реално сближаване с България и цялостна евро-интеграция на РСМ.

  Изборът е в Скопие - изоставане сами в догмите на комунистическото минало или общо бъдеще в ЕС.

 72. 72 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Може да се интерпретират много неща, но ФУНДАМЕНТАЛНО истината е ЕДНА.
  Пише го навсякъде, по всички документи отпреди 1944.
  И османските документи казват - "в Кукуш, Скопие, Охрид, Битоля, населението преимуществено е от БЪЛГАРИ".
  Гоце е БЪЛГАРИН.
  Сега можете да интерпретирате за какво се е борил Гоце, защо МАкедония е останала в пределите на еди коя си държава, но не можете да интерпретирате фундамента.
  Кур@ц за вас, измекяри.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 73. 73 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Неуважаеми учени,

  Най-неучтиво настоявам, да обясните последиците, ако ние признаем, например, цар Самуил е македнски цар, че Гоце Делчев е македонец; признаем всички паметници, книги и писания, и каквото се сетите друго, на които са променени текстове и имена от български на македонски; когато признаем Григор Пърличев, брятя Миладинови и много, много други българи за македонци; когато признаем пиринския край за част от Северна Македония и населението там за македонци; когото ме накарате да призная убитият ми прадядо през Илинденското въстание и изселените ми предци след 9-ти за македонци - какви ще са последиците? Ще ги накарате северняците да не ни смятат за татари, да не ни наричат "фашистки окупатори", че ще построят коридор №8 - да не изброявам повече. Вие не сте учени. Вие сте или наивни по детски, или предатели (това е по-вероятно). Даже не се поучихте от гърците как се защитават национални интереси. Повръща ми се.

 74. 74 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2359 Весело

  Скопските сърбомани подписали писмото слабо ме вълнуват. От наша страна - пак едни и същи грантаджии, решили че това ще им е добре в CV-то като някой Сорос почне да раздава парички за "проекти" (от типа "Македонски паметници от района на Благоевград от XVII век."). Само не знам и защо са го адресирали до Буяр Османи, като него вероятно въобще не го вълнува.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 75. 75 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Весело

  "Притеснително е също така чрез преговори между две държави да се търси съгласие за само една историческа истина. Съвременната историография отдавна е приела съществуването на множествени интерпретации, като резултат от различни перспективи."-----------------------------------------Лефти олигофрените (без извинение) имат много "истини" и ползват тази, която им е угодна според случая, а платените подлоги (пак без извинение) от Думник, бързат да ни уведомят за дебилщината на тези измислени учени...П.п. Къде е дичуф...
  —цитат от коментар 18 на CINZANO - оправете си сайта!


  Дичев няма как да не изскочи и той.
  Сигурно загрява все още, че стилът му е цветист и си иска повече нахъсване ...

 76. 76 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Дорогие товарищи учени от двете страни на границата............!!!
  Всичките сте за бой бе, магарета ньедни!!!За какво добросъседство пишете, когато в учебниците на тия скопски измекяри пише, че сме татари и фашистчики окупатори!!!
  Айде нема нужда да сме винаги ние добрия съсед, а те да правят квото си сакат!!!

 77. 77 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Имам въпрос към историчарите Катерина Колозова (Скопие), Любчо Петковски (Скопие), Здравко Савески (Скопие). Защо уважаемите историчари не изнасят пред македонските медии истинските решения на историческата комисия? Защо не обясняват по медиите, че Самуил е български цар, създал столица на днешна македонска територия, а не е македонец - нали точно това са се разбрали в комисията? Да, ама това не се казва пред македонските медии. Защо въпросните загрижени историчари през комисията говорят едно, а пред медиите - друго? За българските учени от тази декларация мога да кажа едно - Кириак Стефчов и Хаджи Иванчо Пенчович няма да са сами на тоя свят. В пантеона българските предатели има още много свободно място.
  —цитат от коментар 17 на Lou


  Грешка - не са историчари.

  Катерина Колозова е "македонска теоретичарка, професорка и феминистка."

  От Уикипедия:
  She is a director of and professor of gender studies and philosophy at the Institute of Social Sciences and Humanities, Skopje

  Любчо Петковски

  "Дипломирал политички науки и меѓународни односи на Универзитетот во Љубљана, Словенија. Магистрирал политички на државниот универзитет во Скопје. Магистрирал Идеологија и дискурс анализа на Универзитетот Есекс, Обединетото Кралство.

  Неговите истражувачки интереси се демократизацијата, национализмот, популизмот и авторитаризмот; европската интеграција и теориите за интегрирањето; политика за проширување на Европската унија. Во Евротинк работел на развој и спроведување на проекти, обуки. Исто така, бил раководител на истражувачката програма."

  Здравко Савески

  Уикипедия:
  Доктор на политички науки, синдикалец и активист. Поранешен член на преизидумот на политичката партија Левица. Бил основач и член на левичарското движење Солидарност до 2015, и на движењето за социјална правда Ленка до 2011. Савески бил секретар на Мултиетничкиот синдикат на образованието до февруари 2016 година, а претходно бил професор на универзитетот ФОН во Скопје.

 78. 78 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  До коментар [#61] от "plamen_b":

  "Не може да се иска приемане на македонската идентичност (което е разумно искане) без да се признава същото право на личности, които почиташ (като Г. Делчев, например)! Това не е древна история!"
  =============
  И какво като ги почитат? Българи почитат и Иисус, това да не значи, че е българин от Стара Загора?

  Еретик
 79. 79 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Ще се наложи всеки да направи крачка назад. Само с инат не става.

 80. 80 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Весело

  Само не знам и защо са го адресирали до Буяр Османи, като него вероятно въобще не го вълнува.
  —цитат от коментар 74 на Тюфлекчия


  Бе добре е да се отметнат, че знае ли се.
  Може да му потрябват за някоя мръсна работа ...

 81. 81 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 465 Неутрално

  В този сайт преди около месец беше обнародвано подобно отворено писмо... на 27 историци (?!?!)... От въпросните 27, поне 14 са минали в някакъв момент през Централноевропейския университет... на Сорос... Това като бърза справка... Има и разширена

  I shave with Occam's razor
 82. 82 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  "... Проблемът е, че в целия сегашен спор по исторически въпроси се изхожда от остарели и твърде ограничени разбирания за националната идентичност..."!Само не разбрах, кой има остарели и ограничени разбирания?! Ние тук в България или нашите братя около Вардаро?
  —цитат от коментар 35 на Petleshev


  Малка справка за хората от македонска страна показва, че те всички бясно работят за македонистичната кауза, явно за тях тя не е пример за "ограничени разбирания за националната идентичност". Справка за нашите представители в писмото показва, че те целокупно се занимават с оспорването на фундаментални български исторически интерпретации и замяната им с други. Например - македонски.
  Просто факти, нищо лично.

  Мараба, С-ДС доносници!
 83. 83 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Весело

  До коментар [#17] от "Lou":

  Голем праз! Пък Стефан Душан е бил най-великият средновековен сръбски владетел, а столицата му е била в Скопие!

 84. 84 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Щом и Оксфордското светило Димитър Бечев се е подписал, работата е ясна! Отдалече се вижда дългата ръка на политкоректността и криворазбраната солидарност.

 85. 85 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Весело

  До коментар [#47] от "Костадин Иванов":

  Но какво е било християнското население на района около Хасково през шестнадесети век - ония 9% християни, които е имало в тогавашния еялет Чирмен?
  Българи, гърци или сургучи (турскоговорящи християни от Тракия, днес асимилирани от българите).
  Те това е въпросът!

 86. 86 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#77] от "terorio":

  Хахах точно това търсех.
  Тази са еБасИ и уЧените!

 87. 87 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2194 Гневно

  Аман от либерастки изцепки на български...... /няма да пиша какви щото модераторът ще ме отреже/
  —цитат от коментар 2 на kvasimodo


  Всичко добре го бяхте написали, докато започнахте да разделяте българите по политически принцип (използвайки путинска терминология) в коментар по тема по която българите трябва да са единни!

 88. 88 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Ще се наложи всеки да направи крачка назад. Само с инат не става.
  —цитат от коментар 79 на Роси


  Стига с тези крачки назад! България достатъчно категорично и недвусмислено е доказала през последните 30 години, че е най-големият и искрен приятел на РСМ.

  За 30 години РСМ не са направили почти нищо за изграждането на добросъседски отношения и за преодоляването на отворените проблеми. Напротив, ако не са преговорите с ЕС и възможността за тяхното отлагане отстрана на България, политическата клика в Скопие въобще не би седнала дори да разговаря, камо ли да преговаря по въпроси свързани с манипулирането и фалшифицирането на историята!

  Никола Димитров много добре знае каква е историческата истина, защото неговият баща Димитър Димитров в своята книга „Името и умът” пише:

  „Да, най-голямо зло за македонците беше, че бяха българи, а Европа чрез Гърция и Сърбия, не им позволи да продължат да бъдат. (Какво да направят?) Да бъдат окосени? Да се предадат? От Груев до Мисирков, от Христо Узунов до Cтoян Мишев, от Шарло и Ченто до Колишевски и Глигоров, в кървава драма, се разкъсва един народ. Как да избягаш от злото, когато то представлява твоето собствено битие, ти самият?

  Ние, македонската нация - краен съвременен продукт на тази драма, нямаме причина да се срамуваме от себе си, от дванадесет вековната етнобиография под „номиналното обозначение" българи. Срамът е на Европа, най-вече на Русия, Англия, Франция, Австро-Унгария; на Сърбия и Гърция затова, че един народ, който е удържал половин хилядолетие под турско политическо робство и още толкова, че и повече под гръцка духовна доминация, го разпокъсаха поради собствени егоистични стратегии, на част от него инжектирайки му гръцкия и сръбския шовинизъм, „възпитавайки" го да си намрази името и рода."

  България не иска нещо повече от ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА!

 89. 89 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#13] от "johnniewalker":

  Няма да чакаш много, познат от ВМРО открито искаше да се закрие заради "пропагандиране на гей общества, лгбт и прочие българомразие" по негови думи.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 90. 90 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 469 Гневно

  Гнусни национални предатели.

 91. 91 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  "Съвременните хуманитарни и социални науки обаче разглеждат всички нации като конструирани и дори буквално "изкуствени", а националните истории - като интелектуални построения,"

  Нашите учЕни представители бадева са харчили парите на данъколплатците.
  По всичко си личи че са взимали пари и от другаде.

  Panta rhei....
 92. 92 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#70] от "dosetliv":

  Отвратителна драскачка.

  Panta rhei....
 93. 93 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2359 Любопитно

  До коментар [#82] от "Манчо":

  Аз се чудя защо няма ни едно писмо призоваващо античките да се стегнат малко? Човек остава с впечатлението, че те са целите в бяло, а ние като някакви злобари само им пречим. Нещо Дневник много едностранно подхожда към въпроса. Май не разбират, че на всички е ясно, че едно безусловно признаване на "македонска идентичност" за каквато натискат те и разни писмописци, отваря вратата за безкрайни претенции на скопските сърбомани. За малцинство, за история и за какво ли не. Ами че какво им пречи да заявят, че те техния "идентитет" си го имат от VII век и Охридската школа си е тяхна? Накрая ще обявят че и те са дали азбука и свещени книги на руснаците и сърбите. Хич не бих се изненадал, щото точно това им е идеята. Не знам защо грантаджиите ни имат за толкова глупави.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 94. 94 Профил на Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
  Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
  Рейтинг: 312 Неутрално

  В турските данъчни книги през цялото турско робство няма вписан НИТО ЕДИН МАКЕДОНЕЦ
  Има хиляди гърци, сърби, турци, българи, албанци, власи, евреи, цигани и НИТО ЕДИН МАКЕДОНЕЦ !
  Дядо ми е роден и израсъл в Битолска Македония и нито веднъж не съм го чул да казва, че е македонец. Казваше, че е Българин от Македония.
  Имало е стотици училища на територията на днешна Македония, където се е преподавало на гръцки, български, турски, сръбски, иврит, и НИТО ЕДНО където се е преподавало на МАКЕДОНСКИ език !
  През турското робство Македония се е наричала Източно-Тракийската област около Одрин / Едирне, в днешна Турция.
  На никого и през ум не е минавало да нарича земите на днешна Македония с това име - всичко е било българско.

 95. 95 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Получава се пълно съвпадение по отношението към македонизма между комунистите интернационалисти които създадоха македонизма като етнос и либералните интернационалисти(глобалисти) които защитават македонизма с всички средства, без да ги е грижа за историческата истина и интересите на България.

 96. 96 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Да изхвърлят от учебниците си омразата и обидните определения татари и фашисти, защото е лъжа. В България фашизъм не е имало въпреки твърденията на комунистите. Дължиме разкриване на истината за българската коледа 1944, когато са избити хиляди заради това че са българи.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 97. 97 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Имам въпрос към историчарите Катерина Колозова (Скопие), Любчо Петковски (Скопие), Здравко Савески (Скопие). Защо уважаемите историчари не изнасят пред македонските медии истинските решения на историческата комисия? Защо не обясняват по медиите, че Самуил е български цар, създал столица на днешна македонска територия, а не е македонец - нали точно това са се разбрали в комисията? Да, ама това не се казва пред македонските медии. Защо въпросните загрижени историчари през комисията говорят едно, а пред медиите - друго? За българските учени от тази декларация мога да кажа едно - Кириак Стефчов и Хаджи Иванчо Пенчович няма да са сами на тоя свят. В пантеона българските предатели има още много свободно място.
  —цитат от коментар 17 на Lou


  Сред българските учени е Чавдар Маринов, един от най-добре запознатите с
  Айде и американските НПО-тата се обадиха по въпроса. Абсолютни глупости с две думи:"Съвременните хуманитарни и социални науки обаче разглеждат всички нации като конструирани и дори буквално "изкуствени"Какви нации бе? Тия не разбраха ли, че никой не оспорва идеята за македонска нация от американски тип, включваща всички етноси в Северна Македония? Спорът е за ЕТНИЧЕСКА идентичност, не за национална. Северномакедонските политици и историци твърдят, че славяноезичното население на историко-географския регион Македония не е част от българския етнос, а е отделен такъв. Съответно и Гоце Делчев, братя Миладинов и пр. исторически личности не са българи, нито пък съвременните са такива. Ограмотете се първо що е то нация, етнос, народ и после пак се пробвайте да пропагандирате грантаджийските си щуротии за интерпретации и пр.
  —цитат от коментар 22 на xlf5O648452


  Смешно е. ФАКТ е, че редица народни будители , в резултат от полученото гръцко образование, икономически и прочее връзки на рода и родното им място "се гърчеят": Такива са Никола Пиколо, Васил Априлов, Братя Миладинови, Атанас Богориди, Григор Пърличев, Ксенофонт/Райко Жинзифов и др. Всични те в една или друга степен приемат гръцка народностна самоличност.
  Нека цитирам Михаил Арнаудов за Васил Априлов:
  "Достигнал 42 години, зрял умствено и наглед установен в своите национални симпатии, той бива поразен от историческите разкрития на Венелин - и дремещото българско съзнание избухва стихийно в душата му, за да го превърне като гражданин и патриот и даде нова насока на усилията му. От сега нататък и до края на живота си той ще бъде най-яркият и авторитетен апостол на българската идея, най-ревностният проповедник на българското образование и най-енергичният ратник за културното обособяване на българския народ."
  Подобен е ефектът, който срещите с италианските емигранти в Янина, а сетне с руския славист Виктор Григорович оказват на Димитър Миладинов, който постепенно ОТКРИВА българската си народност. Но каква ще да е тази българска народност.
  Райко Жинзифов описва един спор на Д. Миладинов с грък от Кукуш. Миладинов “поискал от гърка не само днешните македонци, но и старите с Филип и Александър”. Днешните македонисти в Скопие претендират за Миладиновци заради това, че макар и осъзнати българи, те включват в понятието Александър, Юстиниан, Св. Наум, та до Крали Марко. Да звучи на някой познато?

  Точно защото хора като Ал. Везенков, Чавдар Маринов и Стефан Дечев са наясно с етническите и националните процеси, при това Чавдар Маринов е може би най-добрият български специалист по Македония и Македонизма , обвиненията срещу тях са абурдни. Това, че някакво анонимно същество ги отправя, показва само деградацията на дискусията по въпроса.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 98. 98 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  На карта....то на картата от времето на Симеон сме си една държава.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 99. 99 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Майцепродавци. За това ли Гоце и Даме са си оставИли кокалите.

  Аке сме по-ербап може да поискаме макетата да си признаят и за сърбоманщината щедро финасирана от зложалатели на България.

  Тазаи глабалистка д..я ми идва в повече.

 100. 100 Профил на Pavel Penev
  Pavel Penev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това писъмце е гнусно литературно съчинение,подписано за жалост и от платени български предатели. Ако се направи преглед на тези,които са го писали,ще се види ясно,че това са псевдо учени и "общественици",чието мнение е излишно да се обсъжда.Излишно е да се благодари и на Германия,която винаги е била екзекутор на българите още от времето на Берлинския конгрес.Именно там се коренят днешните последици с изкуствено създадената държава Северна македония.
  До коментар [#98] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK