Супер кризата иска супер решения - какво прави Белгия

Превозването на белгийски пациент до болница в Германия.

© Reuters

Превозването на белгийски пациент до болница в Германия.С почти всеки трети от направените PCR тестове с положителен за COVID-19 резултат, Белгия се приближава неумолимо към изчерпване на леглата в болниците.


На 3 ноември свършиха всички легла за болни от коронавирус в реанимациите в Брюксел, където в момента 187 души се борят за живота си. Подобно е и положението в Гент, където 50 души са запълнили докрай интензивното оделение на университетската болница. Още в края на миналата седмица броят на хоспитализираните надмина пика на първата вълна, когато Белгия беше една от най-силно засегнатите от епидемията държави в света.


От дни здравните заведения си прехвърлят пациенти, за да решат проблема с увеличаващия се брой на хора, които се нуждаят от болнично лечение. Въпреки това рутинните консултации в болниците, които не изискват хоспитализация, не са забранени.
В момента в Белгия, която има население от 11.5 милиона души, има хоспитализирани над 7231 души с тежко протичане на COVID-19 и повече от 1302 в интензивни отделения. Всеки ден около 600 души постъпват в болниците в страната с коронавирус. Две седмици след първото затягане на мерките - затваряне на барове, кръчми и нощни заведения и въвеждане на вечерен час, се забелязва леко забавяне на темпа на пациентите, които се нуждаят от хоспитализация.


Тези, които се заразяват обаче все още са много - около 15 000 души дневно. Резултат от влязлата в сила на 1 ноември обща карантина (lockdown), плюс затваряне на училищата, не се очаква по-рано от две седмици. Дотогава системата трябва някак да издържи.


Без паника


Критикувано от гражданите както за нерешителност, така и за прекомерно затягане на ограниченията, правителството обаче не изглежда паникьосано.

  • Още от началото на втората вълна се водят интензивни преговори със съседните държави за поемане на пациенти. Белгия не се отказа да търси помощ у съседите, въпреки че заради силната първа вълна трябваше да откаже подобен жест на французи и холанци по време на първата вълна, а след това да преглътне отказа на Холандия и Люксембург да ѝ помогнат с медицински грижи при завръщането на епидемията. Засега уговорката е с Германия, като се изисква съгласие на пациента да бъде изпратен за лечение в чужбина. На 3 ноември беше извършено и първото успешно прехвърляне на трима болни с медицински хеликоптер от Лиеж в германския град Мюнстер, което е по-рисково от транспортиране с линейка, но значително скъсява времето за операцията.

Въпреки трудностите в средата на октомври, когато за първи път се стигна до изчерпване на леглата за COVID-19 в Брюксел, вече е организирано прехвърлянето на пациенти в болници в по-слабо засегнати райони в Белгия. Според медиите преразпределението на пациенти вече е ежедневие.


Само в Брюксел около 10 души всеки ден биват настанявани в болници в други райони или в чужбина.Същото се случва и във Фландрия и Валония, паралелно с разкриването на нови интензивни легла. В Белгия реанимационните легла са около 2000, като в момента властите са разпоредили на болниците да пазят половината от тях за ковид пациенти, бройка, която вече е надхвърлена (1302).


От тази седмица военните лекари и друг медицински персонал, обслужващ армията, също е привлечен за лекуването на пациенти с коронавирус в болниците. В Лиеж на военните беше дадено едно ковид отделение, за което да се грижат.


Част от персонала на новата суперлаборатория за изследване на ковид в Университетската болница в Гент.

© UZGhent

Част от персонала на новата суперлаборатория за изследване на ковид в Университетската болница в Гент.


Заради бързото нарастване на новите случаи властите решиха от 21 октомври да прекратят тестването за COVID-19 на хора, които нямат симптоми и искат да се проверят за собствено спокойствие или да пътуват. Правителството заяви, че пътуванията са крайно нежелателни и че трябва да се предприемат само при крайна нужда.


Национална платформа за тестване


Изследвания се правят само на хора със симптоми, връщащи се от високорискови страни или имали пряк контакт с болен. Всички останали са задължени да се самокарантинират за 10 дни. При новата организация в Белгия всеки ден се правят по около 63 000 проби за COVID-19 като на 3 ноември 29.2% от тях са позитивни.


Още през лятото тогавашният министър, отговорен за тестването за коронавирус Филип Де Бакер (да, в служебното правителство имаше и такъв министър) обеща, че ще бъде създадена национална платформа за тестване, в която ще се включат 8 университетски лаборатории.


Болницата в Лиеж.

© Reuters

Болницата в Лиеж.


Първите три започнаха работа в понеделник, а до две седмици се очаква пускането и на останалите. Осемте университетски центрове за тестване се очаква да имат общ капацитет от около 50 000 теста дневно, като помогнат на клиничните лаборатории да наваксат закъсненията при обработването на пробите и да разширят обема на изследваните. Властите ги нарекоха "супер лаборатории".


Още през пролетта властите организираха фармацевтичните си предприятия да започнат производството на собствени реактиви за PCR-проби, така че да не зависят от внос.В лабораторията към болницата на Университета в Гент например работят 40 служители, от които се очаква да да обработват 7000 теста на ден. Пред фламандския обществен тв канал VRT News ръководителят ѝ Бруно Верхаселт обеща резултатите да излизат за 24 часа.


С откриването на осемте супер лаборатории Белгия трябва да има достатъчно капацитет, за да позволи да се поднови изследването на безсимптомни хора, които са имали високорискови контакти, както и на завърнали от чужбина. Целта е това да стане до 15 ноември.


Коментарът е от личния блог на Йовка Димитрова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  #Незабавна оставка.
  Гарантирано от белгийския ГЕРБ!

 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Просто супер статия :))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 3. 3 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Начи в Лиеж на военните лекари дали " едно ковид отделение, за което да се грижат."

  Сигурно щото те и бездруго имат противогази, що да не се грижат за " едно ковид отделение"?

  Не това изобщо не е само простотия и глупост!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  "На 3 ноември свършиха всички легла за болни от коронавирус в реанимациите в Брюксел"
  ........
  Да викат дрогаря Радев и Бабикяните, да им решат кризата.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Тази госпожа, често публикувана напоследък, продлжава с асолютно излишни сравнения и приказки, дори продължава да нарича Нидерландия - Холандия, а била или още е съветник в Европейския парламент?!
  Майко мила...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  сЛободна Европа няма ли да излезе със заглавие?
  "Търси се пилот за самолета. Кой управлява COVID кризата в Белгия"

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":

  Бойко ти колко медицински хеликоптера закупи ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Какво виждаме на снимката - медицински хеликоптер. Елате в страната на пожарникаря, за 15 години нямаме нити един противопожарен хеликоптер, нямаме нито един медицински хеликоптер и най-важното за 9 месеца в Белгия са организирали производство на реактиви използвани при тестовете - бедна държава скръндзи. А в богата бойколандия какво се прави ? Едно голямо нищо, както би казал героя на Ярослав Хашек. 9 месеца инспектираме пътища и строим газопровод за чужди нужди.

 9. 9 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Гент е град с няколко десетки хиляди български граждани от гетата в България

 10. 10 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":

  Разликата между интелигентния и ограничения, е че интелигентният се учи от грешките на другите, докато ограниченият само се присмива на тези, които са допуснали грешки

 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":Бойко ти колко медицински хеликоптера закупи ?
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  Колкото Партията ти за 65 години.

 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":Разликата между интелигентния и ограничения, е че интелигентният се учи от грешките на другите, докато ограниченият само се присмива на тези, които са допуснали грешки
  —цитат от коментар 10 на ilinko


  От кого са се учили белгийците?

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#11] от "4ort":

  Поредната ти греда. България имаше развита медицинска авиация другарю гербер.
  Не лъжи докато има живи свидетели. НЕ МИНАВА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#11] от "4ort":Поредната ти греда. България имаше развита медицинска авиация другарю гербер.Не лъжи докато има живи свидетели. НЕ МИНАВА !!!
  —цитат от коментар 13 на КМЕТ В СЯНКА


  Лъжеш, като дърт комунист!
  https://kiselec1.blogspot.com/2019/12/38-24.html?m=1

 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":

  сЛободна Европа няма ли да излезе със заглавие?"Търси се пилот за самолета. Кой управлява COVID кризата в Белгия"
  —цитат от коментар 6 на 4ort


  Не. В Белгия си имат пилот в самолета. И е ясно кой управлява кризата.

  За разлика от България,където най-накрая може и да ви светне това, което се знае от доста години - от Бойко Борисов не става и чеп за зеле.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#14] от "4ort":

  Я кажи бойко ти коя болница построи, че забравих- Пирогов,ИСУЛ, МА или Окръжна !
  А може би Александровска,Майчин дом, Онкологията???
  Както и стотици други!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":
  —цитат от коментар 15 на Един препатил


  От Бойко може и да не става чеп за зеле, ама за какво стават тия, които не могат да го бият на избори?
  Лесно е да стоиш под опашката на коня и да намишар кусури. Трудно е да прескочиш 4% . Още по трудно е да победиш на избори.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#17] от "4ort":

  Издишаш. Скоро ще се моли да си е подал оставката и да си бе отишъл с добро.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  До коментар [#18] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Бойко Борисов се беше приготвил да подаде оставка в началото на септември. Протестите му дойдоха много дюшеш. Ама Путин не му разреши - трябвало да завърши "Турски поток" и да подпише за "Белене". Че той Луканов беше даже по-млад.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#17] от "4ort":

  Чакам да ни кажеш за новите болници на вожда ти!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#20] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ето бе кмете! Само попитай. Най-модерната, и открита лично от обсесията ти!:

  https://www.economic.bg/bg/a/view/otkriha-naj-modernata-bolnitsa-v-balgariya-snimki-59613

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#21] от "todor._89":

  Тази знаеш кой я е построил и с какви пари ?
  Защото е частна и бойко не е забил един пирон в нея. Не ти минават лъжите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Много си умен кмете! Бойко да не е Кольо Фичето!?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#23] от "todor._89":

  Питай го да ти каже. Все се Фали кат голям дюлгерин.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#24] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Виж като си общуваш денонощно с обсесията си как му знаеш способностите!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 26. 26 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Белгия си е сама виновна за ситуацията, защото последва примера на всички други в ЕС и въведе локдаун още на 13 март. Факт е, че Швеция е единствената страна в Европа, където няма втора вълна, в смисъл на брой на умрелите на ден. https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

  По принцип да се следи броят на заразените е безсмислено. Този показател се използва от политиците, които налагайки все по-строги мерки се опитват да убедят неграмотния електорат колко те са загрижени за него . Само в Швеция, където не политици решават какво трябва да се прави, а НЕЗАВИСИМИ учени, подходът е различен и дава далеч по-добри резултати от решенията на политиците в Белгия, Франция, Англия, Испания, Италия, България, и т.н., които изтормозиха населението си с репресивни мерки и сега си плащат за това малоумие.

  В Швеция от месец юни насам умират само по 2 до максимум 8 души на ден и повече няма увеличение на умрелите на ден. Докато навсякъде другаде, където въведоха драконовски мерки, сега си плащат за глупостта с наличието на втора вълна и с постоянно увеличаващи се и много повече умрели ден. Сега като прибавим и грипа, всички страни, които не последваха шведския пример, ще получат един голям шамар от природата.

  Шведският модел е единствения, който всъщност спасява хората от рисковите групи. Това е така, защото ако позволиш на младите и здравите се заразят през първите 6 месеца на епидемията (карантинирайки не здравите хора, а само рисковите групи, които са около 10-15%), тогава голямата част от населението успяват да се срещнат с вируса (вместо да бягат от него). В резултат, след известно време, по-голямата част от населението престават да бъдат опасни за рисковите групи и може да пуснеш рисковите групи свободни. Шведският подход го пише в учебниците по епидемиология и се подкрепя от НЕЗАВИСИМИ и световно-известни експерти от Харвард, Оксфорд, Йейл, Станфорд и т.н. https://gbdeclaration.org/

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#25] от "todor._89":

  Не си оригинален. В Пазарджик колко легла за Ковид имате?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#26] от "Господин Никой":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, колко си специален, та да съм ориинален!?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 30. 30 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3460 Неутрално

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да бе да с три кукурузника. Повня ги и трите. Ся ти кажи къде стояха

 31. 31 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Какво трябваше да направи ЕС след пролетта, когато вече имаше предостатъчно информация - да обясни спокойно на хората, че въздушно-капкова инфекция може да бъде забавена с ограничения и тн, но няма как да бъде спряна, да успокои хората, че в огромния процент заболяването се самоограничава и да разработи план за лечение на тежките случаи.

  Какво направи ЕС - нася паника напролет, след това чакаше да не стане нищо, което нямаше как да стане, след това продължи да насява паника, и ликвидира доболничната (а както е тръгнало и болничната помощ), накара очевидно болни хора да висят с часове за безсмислен тест, и карантинира клинично здрави заради същия малоумен тест. (Който не си е патил от фалшив положителен на ПЦР по други поводи, той не знае)

  Короната е навсякъде. Много отдавна трябваше да смените тактиката и да разработите план не за ограничаване, а за лечение. Видя се какво стана от ограничаванките - осрахте се...

  всичко е суета, Боку ни обра
 32. 32 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Не знам какво правят в Белгия ама оказателите им са мноооого зле, включително и тестуването.

 33. 33 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#26] от "Господин Никой":

  Що говориш глупости? Да беше погледнал статистиките за Финландия, Норвегия, Ирландия, Естония... преди "авторитетно" да се изцепваш.

 34. 34 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Белгия си е сама виновна за ситуацията, защото последва примера на всички други в ЕС и въведе локдаун още на 13 март. Факт е, че Швеция е единствената страна в Европа, където няма втора вълна, в смисъл на брой на умрелите на ден.
  ............
  Шведският модел е единствения, който всъщност спасява хората от рисковите групи.
  —цитат от коментар 26 на Господин Никой


  Така е, браво за този анализ!

 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#32] от "areta":


  До коментар [#34] от "Dariya Koleva":

  4041/63 !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":

  Свободна европа и дойчовелевци сега са заети със загубата на Байдън.
  Голяма драма е. Сипят статия след статия сякаш от тук ще променят вота на американците.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Премиерът на Швеция: Пандемичната ситуация е много сериозна

  Прехвалена Швеция без мерки вече с мерки. Доброволни.

  https://novini.bg/sviat/eu/627512

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Имаш ли представа как се взимат супер решения от твоя идол - тиквата?

 39. 39 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#21] от "todor._89":
  Открил е частна болница!
  Построена от Асарел Медет!
  И огромната заслуга на Премиера е, че не е пречил.

  Доскоро да си гербелски трол беше вредно. Сега е престъпление!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 40. 40 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#37] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":
  Смъртност в Швеция от Ковид 0.4 на милион.
  Смъртност в България от Ковид 3.6 на милион.
  Резултати от миналата седмица.
  И ти си от троловете-престъпници.
  Ако във Швеция ситуацията е сериозна, каква е в България?
  Не питам теб, явно не можеш да вързваш нещата.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 41. 41 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#34] от "Dariya Koleva":
  Шведският модел е изцяло неприложим за България.
  Нито имаме тяхната здравна система, нито съзнанието на публиката.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Изследвания се правят само на хора със симптоми, връщащи се от високорискови страни или имали пряк контакт с болен.
  Според мен това е важната статистика и се вижда, че наистина в Белгия вируса добре се вихри.
  Що се отнася до решенията, всяка държава сама си търси решение, но у нас, скапани линейки возт хората доката си отидат, а там ги разпределят с хеликоптери.
  Нищо, ние ще си купим корабчета и самолетчета, та македонците да треперят от военната ни мощ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK