Това само в България го има, това в Германия не може

Това само в България го има, това в Германия не може

© Яна Киселова"А бе, Немец, к'во ще кажеш за България?" е коментарна колона на германеца Кристофер Неринг специално за "Дневник". Представяме текстовете му така, както ги е написал на български.


Гутен таг, България! Немеца е. Нали Ви обясних в понеделник, какво ще Ви пиша? А бе, чети го тук, де, ако си го пропуснал, немо'а всеки път да повтарям едно и също. Оригинален, 100%-ов Германец съм аз де, пиша за случките ми у България и как ги виждам аз нещата. И такиви неща ги има много.


И тъй, к'во да Ви кажа? То Германия си е навсекъде у Булгария. Зад всеки ъгъл се крие некой надпис "немски стоки" и дори "немско качество на българска цена". Къщи има у България в немски стил (нема такиви у нас или по-скоро изглеждат по съвсем друг начин); български Lidl има ефтина немска бира в кенче, която у моята любима Немция никога не бех виждал. И толкова много немски гимназии като в България само в Германия съм виждал. Нали и тия немци вече пишат и по български вестници (добе де, поне един).
И верно, повечето от Вас имат много добро мнение за Германия и германците. В България Германия е примера за всичко, което функционира, за ред, чистота, добро управление, яки коли, качество и усилие. Дори немски престъпници и измамници немало (всичките били чужденци). Кратко казано: Германия била перфектна или най-малкото перфектно-подобна.


Добре де, има и лоши мнения, дето ние сме били прекалено сериозни, стиснати, стегнати, арогантни и ако искаме да се смеем, трябва да отиваме в чужбина. Има нещо в това. Ама дори тези, които имат лошо мнение за немския характер, ще изброяват в некакви дискусии, къде ли не трябва да се въведе "немски опит" или "немски стил на нещо си".


И са, разхожда се нашият българо-говорящ немец по Софийска улица, нищо немско няма наум, и к'во чува в разговора на минаващите? Германия, Германия, Германия.


Минава един от по-простите съграждани, хвърля боклука си на тротоара и се изплюва яко. Една мадама, виждайки това, се обажда: "...А бе, егати простаците, не е за вярване. Е, това само в България го има, това в Германия не може...". Често се чува този израз в България. Най-вече негативно се използва в контекст за нещо, което е абсурдно и хората го свързват с корупция, измами и лошо поведение.


Караш с 130 по магистралата и някой чичко с Лада те задминава отдесно и се набута в твоята лента? Е това само в България го има, това в Германия не може.


Влакът или рейсът закъснява много? Е това само в България го има, това в Германия не може.


Съседката вика от половин час с мъжа си? Е това само в България го има, това в Германия не може.


Некой продава фалшив алкохол по заведения?


Ченгетата спират мерцедес и шофьора му вика: А бе, знаеш ли кой съм аз, бе?


Един министър-председател рита министрите си при посещението си в Япония, да покаже уменията си по карате?


Стотици милиони да изчезнат при строежа на магистрала, Метро или летище? Всичко това само в България го има, това в Германия не може.


Много ми е любим този израз. Част е от цялото това уважение и обич към Германия, която я има у България. Ама и от чувството за малоценност. Никога не бех чувал нищо подобно у Немция. Когато за нещо се оплакваме, само си се оплакваме. На никому нема да му хрумне да каже: "Е, това само в Германистан го може, това в Луксембург не може."


И к'во да ви кажа? Приятна изненада беше, когато за пръв път срещнах цялото това уважение към Германия. Нема начин да не ти хареса. Ласкателно е. Само дето не е верно.


Щеше и да е твърде хубаво, ако съществуваше таково место. Германия, такава дето е описана и представена в много български разговори, щеше да надмине приказките на братя Грим.


И тъй, нека да видим дали тези неща наистина само в България ги има, а в Германия не може: Връща се нашият Немец при приятелчетата си в Берлин и к'во вижда? Още на летището некой е..ти простака хвърля опаковката на цигарите си точно до кофата за боклук и зад него едни хипстери си изкашлят белите дробове от цялата тази трева.


Движи се Немеца към TXL (рейса от летище Тегел до центъра, дето Немеца обитава стаичка в махалата) и к'во - нема го рейса. Чака си. Нищо. Пристига рейсът, качват се 200 бизнесмени и туристи и за Немеца нема место. Когато го казва на шофьора, оня вика чрез пруцкия си мустак: "А бе, к'во да направя? Требва да изчакаш, моето момче." Немеца опита да му отвърне: "Е, това само тук го има, това в Лукесмбург не може", ама прусянинът вече бе затворил вратите. И Немеца проължава да чака още 20 минутки, докато пристигат три рейса наведнъж.


"Добре де, Немеца, ама к'во за нашата корупция? Нема такава, бе, човек..."


А бе, хора, изслушайте ме до края. Че са ще се спра съвсем накратко върху едни неща, които отскоро са се случили у Германистан: Берлин отвори новото си летище на 1. Ноември. Съвсем леко закъсняха, де, 2006 година почнаха със строежи и трябваше да се открива 2010/11г. Тоест преди 10 години. 7 пъти го отлагаха. През 90-те бе планирано малко над 1 милиард да струва това чудо, а са са станали 7 милиарда!


Държавното летище Берлин-Бранденбург "Вили Брандт" (Flughafen BerlinBrandenburg GmbH или FBB) е един от най-срамните проекти в съвременна Германия. Ето защо: 14 години строителство, 6 отлагания на откриването, премиерата съвпадна с най-бруталната криза за авиопревозвачите (оптимистични очаквания за 10 млн. пътници на берлинските летища при капацитет от 40 милиона), затова сега търси заеми да си плати дълговете (4.1 млрд. евро в края на 2019 г.), строителната компания фалира, окабеляването и противопожарната система се оказаха дефектни, икономистите го наричат "финансова черна дупка", нуждаеща се от грантове, преструктуриране и стратегически инвеститор.

© Reuters

Държавното летище Берлин-Бранденбург "Вили Брандт" (Flughafen BerlinBrandenburg GmbH или FBB) е един от най-срамните проекти в съвременна Германия. Ето защо: 14 години строителство, 6 отлагания на откриването, премиерата съвпадна с най-бруталната криза за авиопревозвачите (оптимистични очаквания за 10 млн. пътници на берлинските летища при капацитет от 40 милиона), затова сега търси заеми да си плати дълговете (4.1 млрд. евро в края на 2019 г.), строителната компания фалира, окабеляването и противопожарната система се оказаха дефектни, икономистите го наричат "финансова черна дупка", нуждаеща се от грантове, преструктуриране и стратегически инвеститор.


И - тази година започна разследване на аферата "кам-екс" в Германия. Чували ли сте за нея? Не? Ама трябва. Едни скромни банкерчета и адвокати у Франкфурт и другаде са измислили схема как да излъжат данъчните. Правиха го в световен мащаб, чисто по немски начин, години наред. Щетата само за немската държава бе невероятни 32 милиарда (!) евро. 32 милиарда, представете си го, мили хора. А Вие ми говорите за магистрала Тракия, де?


Тъй, тъй, боклук се хвърля у Германия, плюят, задминават и лъжат данъчните. И са, к'во остана?


Да де, министър-председател да рита министъра си при официални срещи. Ех, значи, гарантирам ви, че всички германци много искат да видят Меркел да рита министъра си пред публика и репортери. Ама, добре де, хванахте ме, това вече наистина само в България го има, това в Германия не може.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK