Това само в България го има, това в Германия не може

Това само в България го има, това в Германия не може

© Яна Киселова"А бе, Немец, к'во ще кажеш за България?" е коментарна колона на германеца Кристофер Неринг специално за "Дневник". Представяме текстовете му така, както ги е написал на български.


Гутен таг, България! Немеца е. Нали Ви обясних в понеделник, какво ще Ви пиша? А бе, чети го тук, де, ако си го пропуснал, немо'а всеки път да повтарям едно и също. Оригинален, 100%-ов Германец съм аз де, пиша за случките ми у България и как ги виждам аз нещата. И такиви неща ги има много.


И тъй, к'во да Ви кажа? То Германия си е навсекъде у Булгария. Зад всеки ъгъл се крие некой надпис "немски стоки" и дори "немско качество на българска цена". Къщи има у България в немски стил (нема такиви у нас или по-скоро изглеждат по съвсем друг начин); български Lidl има ефтина немска бира в кенче, която у моята любима Немция никога не бех виждал. И толкова много немски гимназии като в България само в Германия съм виждал. Нали и тия немци вече пишат и по български вестници (добе де, поне един).
И верно, повечето от Вас имат много добро мнение за Германия и германците. В България Германия е примера за всичко, което функционира, за ред, чистота, добро управление, яки коли, качество и усилие. Дори немски престъпници и измамници немало (всичките били чужденци). Кратко казано: Германия била перфектна или най-малкото перфектно-подобна.


Добре де, има и лоши мнения, дето ние сме били прекалено сериозни, стиснати, стегнати, арогантни и ако искаме да се смеем, трябва да отиваме в чужбина. Има нещо в това. Ама дори тези, които имат лошо мнение за немския характер, ще изброяват в некакви дискусии, къде ли не трябва да се въведе "немски опит" или "немски стил на нещо си".


И са, разхожда се нашият българо-говорящ немец по Софийска улица, нищо немско няма наум, и к'во чува в разговора на минаващите? Германия, Германия, Германия.


Минава един от по-простите съграждани, хвърля боклука си на тротоара и се изплюва яко. Една мадама, виждайки това, се обажда: "...А бе, егати простаците, не е за вярване. Е, това само в България го има, това в Германия не може...". Често се чува този израз в България. Най-вече негативно се използва в контекст за нещо, което е абсурдно и хората го свързват с корупция, измами и лошо поведение.


Караш с 130 по магистралата и някой чичко с Лада те задминава отдесно и се набута в твоята лента? Е това само в България го има, това в Германия не може.


Влакът или рейсът закъснява много? Е това само в България го има, това в Германия не може.


Съседката вика от половин час с мъжа си? Е това само в България го има, това в Германия не може.


Некой продава фалшив алкохол по заведения?


Ченгетата спират мерцедес и шофьора му вика: А бе, знаеш ли кой съм аз, бе?


Един министър-председател рита министрите си при посещението си в Япония, да покаже уменията си по карате?


Стотици милиони да изчезнат при строежа на магистрала, Метро или летище? Всичко това само в България го има, това в Германия не може.


Много ми е любим този израз. Част е от цялото това уважение и обич към Германия, която я има у България. Ама и от чувството за малоценност. Никога не бех чувал нищо подобно у Немция. Когато за нещо се оплакваме, само си се оплакваме. На никому нема да му хрумне да каже: "Е, това само в Германистан го може, това в Луксембург не може."


И к'во да ви кажа? Приятна изненада беше, когато за пръв път срещнах цялото това уважение към Германия. Нема начин да не ти хареса. Ласкателно е. Само дето не е верно.


Щеше и да е твърде хубаво, ако съществуваше таково место. Германия, такава дето е описана и представена в много български разговори, щеше да надмине приказките на братя Грим.


И тъй, нека да видим дали тези неща наистина само в България ги има, а в Германия не може: Връща се нашият Немец при приятелчетата си в Берлин и к'во вижда? Още на летището некой е..ти простака хвърля опаковката на цигарите си точно до кофата за боклук и зад него едни хипстери си изкашлят белите дробове от цялата тази трева.


Движи се Немеца към TXL (рейса от летище Тегел до центъра, дето Немеца обитава стаичка в махалата) и к'во - нема го рейса. Чака си. Нищо. Пристига рейсът, качват се 200 бизнесмени и туристи и за Немеца нема место. Когато го казва на шофьора, оня вика чрез пруцкия си мустак: "А бе, к'во да направя? Требва да изчакаш, моето момче." Немеца опита да му отвърне: "Е, това само тук го има, това в Лукесмбург не може", ама прусянинът вече бе затворил вратите. И Немеца проължава да чака още 20 минутки, докато пристигат три рейса наведнъж.


"Добре де, Немеца, ама к'во за нашата корупция? Нема такава, бе, човек..."


А бе, хора, изслушайте ме до края. Че са ще се спра съвсем накратко върху едни неща, които отскоро са се случили у Германистан: Берлин отвори новото си летище на 1. Ноември. Съвсем леко закъсняха, де, 2006 година почнаха със строежи и трябваше да се открива 2010/11г. Тоест преди 10 години. 7 пъти го отлагаха. През 90-те бе планирано малко над 1 милиард да струва това чудо, а са са станали 7 милиарда!


Държавното летище Берлин-Бранденбург "Вили Брандт" (Flughafen BerlinBrandenburg GmbH или FBB) е един от най-срамните проекти в съвременна Германия. Ето защо: 14 години строителство, 6 отлагания на откриването, премиерата съвпадна с най-бруталната криза за авиопревозвачите (оптимистични очаквания за 10 млн. пътници на берлинските летища при капацитет от 40 милиона), затова сега търси заеми да си плати дълговете (4.1 млрд. евро в края на 2019 г.), строителната компания фалира, окабеляването и противопожарната система се оказаха дефектни, икономистите го наричат "финансова черна дупка", нуждаеща се от грантове, преструктуриране и стратегически инвеститор.

© Reuters

Държавното летище Берлин-Бранденбург "Вили Брандт" (Flughafen BerlinBrandenburg GmbH или FBB) е един от най-срамните проекти в съвременна Германия. Ето защо: 14 години строителство, 6 отлагания на откриването, премиерата съвпадна с най-бруталната криза за авиопревозвачите (оптимистични очаквания за 10 млн. пътници на берлинските летища при капацитет от 40 милиона), затова сега търси заеми да си плати дълговете (4.1 млрд. евро в края на 2019 г.), строителната компания фалира, окабеляването и противопожарната система се оказаха дефектни, икономистите го наричат "финансова черна дупка", нуждаеща се от грантове, преструктуриране и стратегически инвеститор.


И - тази година започна разследване на аферата "кам-екс" в Германия. Чували ли сте за нея? Не? Ама трябва. Едни скромни банкерчета и адвокати у Франкфурт и другаде са измислили схема как да излъжат данъчните. Правиха го в световен мащаб, чисто по немски начин, години наред. Щетата само за немската държава бе невероятни 32 милиарда (!) евро. 32 милиарда, представете си го, мили хора. А Вие ми говорите за магистрала Тракия, де?


Тъй, тъй, боклук се хвърля у Германия, плюят, задминават и лъжат данъчните. И са, к'во остана?


Да де, министър-председател да рита министъра си при официални срещи. Ех, значи, гарантирам ви, че всички германци много искат да видят Меркел да рита министъра си пред публика и репортери. Ама, добре де, хванахте ме, това вече наистина само в България го има, това в Германия не може.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (121)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Не подценявайте германците, и на тях нищо човешко не им е чуждо.

 2. 2 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Айде и аз малку в твоа стил Немец да та питам нещо. Кайш в Немция корупцията била голема, 32 млрд и прочие. Ама ми обясни кат на човек в Немция корупцията преследвали се или е държавна политика? Корупцията нещо лошо ли е или е маслото с което се смазват чарковете на машината да върви? За корупция има ли осъдени по затворите или само се дъвче по медиите и сураттефтера? Айде со здраве! :)

  Демократ за силна България
 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Както беше казал гошо-тарабата - "за 10-15 години трябва да постигнем това което други народи са постигнали за 100 години при други условия"
  И наистина - талпата за 10-15 години съсипа държавата така, както други народи не са успели и за век!

 4. 4 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Авторът, макар в леко неприятен стил, като за аборигени за каквито мнозина в "Немция" ни смятат, правилно отбелязва пресиленото ни самобичуване и преувеличеното възхваляване на по-развитите страни, но не отбелязва най-важното. Това, което тук го има, а в Германия наистина го няма са хронично повсеместно нефункциониращи, на места даже тотално отсъстващи, институции. Ключовата разлика между успешните и неуспешните държави е функционалността на техните институции. Всички останали аспекти в стандарта на живот на народа произохождат от точно този фактор.

 5. 5 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално

  Само в България се прехласват по немците, никъде другаде. В Германия има високи глоби, тук немците не спазват, защото глоби няма. А стилът на писане не ми харесва, сякаш е написано на македонски диалект, дето им е литературен, но и в Македония не навсякъде говорят така, в Охрид си говорят на чист български, но младите си учат на македонски в училище, не го говорят на улицата, но го знаят.

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2136 Любопитно

  До коментар [#5] от "Тsonkooo":

  Кое не говорят на улицата младите в Охрид, македонската норма ли? Или българската? Щото ако в училище учат на македонската, малко странно е да не я знаят.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 327 Весело

  Немец, един голям + от мене!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 8. 8 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":

  На улицата тези, които питах за пътя към бара, където ни беше срещата, ми говореха на чист български език, а бяха млади момчета и една майка с две деца, същото беше в магазините. В хотела собственикът ни говореше на български, а момичето на рецепцията на "литературен" македонски, от който нищо не разбрах.

 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тsonkooo":

  Ако е живял в София немецът, точно така си се изразяват софиянци. Ако някой си мисли, че няма по този начин говорещи хора... Всъщност богатството на тази статия е и това, че за да покаже какво мислят хората от улицата за Германия, авторът използва езикът на хората от улицата.
  Българинът е малко пън и не разбира, че богатството на един език са и диалектните му форми и жаргона.

  ДБ=БКП
 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  До коментар [#8] от "Тsonkooo":
  Това не означава, че не знаят официалната македонска норма. По торлашките краища по улиците си говорят на торлашки, но си знаят българската, респективно сръбската норма много добре.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  На мен ми е странно, че България изпадна в някаква интелектуална дупка от доста време. Липсват интересни български предавания по тв. Няма да говоря за различните формати, взети от чужбина, защото то тях ги има навсякъде по Света. Но например къде е "Улицата"? И песни български няма хубави (с малки изключения). Някак си преди всичко това го имаше.

  ДБ=БКП
 12. 12 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално
 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1683 Весело

  Пази боже да станем като немците като начин на живот:)
  По-добре да живеем по български.
  Ще умрем от скука.

 14. 14 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1994 Весело

  До коментар [#9] от "anonim440":
  Споко, скоро нЕкой французин ще пусне дописка от северозападна България, там диалекта е френски...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  Харесвам хората с чувство за хумор,дори и да не споделям някои техни мнения.


  До коментар [#11] от "anonim440":

  Това е целенасочена тъпа "политика" на управляващите комунисти - да опростачват българите. Но няма да им се получи,разбира се.
  Имаше една програма БНТ-2 с прекрасен сутрешен блок. В него нямаше и грам политика,а предимно битови леки и приятни репортажи от цялата страна. И точно затова комунистът Кошлуков с педерасткият прякор Момата,го закри.

 17. 17 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Много добра статия за комплексирания българин, дето все се сравнява с останалите и дето все тича по Европата да се оплаква.

 18. 18 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Чудесно си го е написал Кристофер.
  Данке!

 19. 19 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#17] от "Червен дисибар":

  То сините и червените болшевики така са обучени. "Да не се изложим пред чужденците". И продължават с това самосъзнание.
  В момента българските машини и продукти са по-добри от германските щото те използват Китай, Пакистан, Индия и ги скапаха. Ама кой ти разбира.

 20. 20 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Авторът, макар в леко неприятен стил, като за аборигени за каквито мнозина в "Немция" ни смятат, правилно отбелязва пресиленото ни самобичуване и преувеличеното възхваляване на по-развитите страни, но не отбелязва най-важното. Това, което тук го има, а в Германия наистина го няма са хронично повсеместно нефункциониращи, на места даже тотално отсъстващи, институции. Ключовата разлика между успешните и неуспешните държави е функционалността на техните институции. Всички останали аспекти в стандарта на живот на народа произохождат от точно този фактор.
  —цитат от коментар 4 на goofy


  Като на гарата в Кьолн ли имаш предвид?Наистина образец за професионализъм-2200 жени изнасилени,ограбени и жертви на насилие само за една нощ.Е само 24 престъпника осъдени.

 21. 21 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonim440":

  Учат и работят в чужбина, да учат в България е по-скъпо от Германия, например, таксите са по-високи, а работа никаква, само в държавната администрация, която е на минимална заплата с изключение на висшата администрация с главозамайващите им заплати. Сега покрай вируса някои се върнаха, но тукашните ги нарекоха лумпени, защото са видели друго там, където учат и го искаха и тука.
  А в националната телевизия със смяната на политическата власт се сменя директора, а той подменя кадрите с удобни и верни на властта.

 22. 22 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Вероятно го усеща смътно, но си заслужава да дадем отговор на автора кой всъщност е най-безценния комплимент към българите, който той е направил: пише на български. Само това стига да му се стисне здраво ръката и да му се каже: Пич си, няма да останеш без приятели тук!

  Иначе: ако трябва с една фраза да дам моет определение за разликата между българите и германците, тя е: ОСЪЗНАТАТА СИЛА НА ОБЩНОСТТА. Достатъчно ми е да гледам 90 минути футбол от германски отбор и това направо избожда очите. Който има поглед (пък и в коя ли не друга сфера), ще види как целенасочено, упорито и неотклонно се стремят да действат като един. Никой не блести сам, но накрая се получава една машина, която е изцедила максимума от себе си. Методично и хладно като питон (по Балзак). Е, това не винаги е за симпатия от другите - за Щефи Граф казваха, че никой не я обича точно защото винаги е първа.
  За съжаление при нас идеята за колективната силае тежко деформирана. Не е за оправдание, но 500-те години робство са ни довели до "мъдростта": "Всяка коза за свой крак!" (германец, тази поговорка я нямате). Другият ужасно нещастен удар върху тази ценност беше социализмът по съветски тертип. Затова и с право още си мразим нашите социалисти. Затова и първата ни мисъл виннаги е да се спасяваме поединично, а при болшинството от германците - мисълта за това какво трябва да направи маншафта.

 23. 23 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Това "Немция" сефте го чуваме. Сигурно е нещо шопско.
  Иначе за корупцията - ми в БГ има само думата "корупция" и зад нея нищо,
  А в за случая в Г-я с данъчните се разбра в цял свят. Но случаят не е корупция - те са лъгали данъчните, а тук данъчните са в схемите. Ей там е разликата.
  Най-болното в тази статия са .... гимназиите.

 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonim440":

  Това е последица от ”малко, но качествени” Вследствие на това, няма хора, няма източници на нови идеи и свежа енергия. Средна възраст на обществото — 42 години. Кой болен, кой студент храни, кой чака пенция... Нема кой да си разваля хатъра и да опитва нови неща. 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  До коментар [#15] от "uxa45648628":

  Ето малко инфо, от български източници. Па може и да се поразходите натам:
  https://1url.cz/DzgHq
  https://1url.cz/JzgHE

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 27. 27 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Е, прав е! Откога го казвам!. И не е само летището Тегел в Берлин. Гарата в Шутгарт е също така забавена, а цената силно нараснала. И един германски пилот в депресия фрасна Ейрбуса в Алпите и утрепа над 200 пътника. И друг германец застреля в Офенбах 10 човека, включително българин в един бар-кафене. А и Балканите били такива , онакива, разбойнически. А знаете ли, че през ПСВ от 1914 само за две години на германо-френския фронт са убити около 10 милиона, следват газови атаки и какво ли не. Балканите са рай в сравнение.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 28. 28 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не знам за немците, ама съм чувал че всички далавери, корупционни практики и политически шашми във Великобритания ги правят от десетки години.

 29. 29 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  На мен ми е странно, че България изпадна в някаква интелектуална дупка от доста време. Липсват интересни български предавания по тв. Няма да говоря за различните формати, взети от чужбина, защото то тях ги има навсякъде по Света. Но например къде е "Улицата"? И песни български няма хубави (с малки изключения). Някак си преди всичко това го имаше.
  —цитат от коментар 11 на anonim440


  Те спряха и "Мелодия на годината".. .. мани , мани .

 30. 30 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Оригинално пише Немеца.
  Малко трябва да поизчисти стила според мен...прекалява с фамилиарничинето.
  Иначе лесно се чете, наблюдателно е, провокира размисъл и има чувство за хумор.
  Съгласен съм, че българите сме комплексирана нация. Няма как иначе - турско робство, две световни войно на губещата страна и за капак съветски социализъм....тези неща не прощават.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 31. 31 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2304 Любопитно

  И сега какво ще излезе, дори в недостатъците ни превъзхождат немците, добре, че Меркел не рита, ударихме ги в земята с футболиста Боци!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 32. 32 Профил на Асенски
  Асенски
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Изпусна най-новото 20 Уайъркард. Факт е че губим повече време в мрънкане и оправдания вместо да си подредим нещата. Препоръчвам разходка около бизнес парк Сердика - цяла БГ може да изглежда така, просто трябва да искаш.

 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#22] от "inn":

  Бърка се патологичният егоизъм с индивидуализмът. Българинът НЕ Е маниакален егоист,а индивидуалист в лошият смисъл на думата.

  През Средновековието в Германия е избухнала такава ужасна гражданска война,в сравнение с която нашата през първата половина на 20-ти век изглежда като детско боричкане! Ако въобще може да се нарече гражданска война.

 34. 34 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#8] от "Тsonkooo":Това не означава, че не знаят официалната македонска норма. По торлашките краища по улиците си говорят на торлашки, но си знаят българската, респективно сръбската норма много добре.
  —цитат от коментар 10 на DDR


  Торлаците и в Нови Сад говорят "отидоше , узмеше " и без падежи.
  Ако искат шумадийците - да ги разбират!
  А нормата може и да я знаят , но им е зор да говорят литературен сръбски и си пердашат по тяхному.

 35. 35 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  И сега какво ще излезе, дори в недостатъците ни превъзхождат немците, добре, че Меркел не рита, ударихме ги в земята с футболиста Боци!
  —цитат от коментар 31 на etty1


  Боко и той е типичен българин-козирува на другите европейски лидери и ги нарича"големите началници".

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  До коментар [#22] от "inn":Бърка се патологичният егоизъм с индивидуализмът. Българинът НЕ Е маниакален егоист,а индивидуалист в лошият смисъл на думата. През Средновековието в Германия е избухнала такава ужасна гражданска война,в сравнение с която нашата през първата половина на 20-ти век изглежда като детско боричкане! Ако въобще може да се нарече гражданска война.
  —цитат от коментар 33 на deaf


  Е точно в Тридесетгодишната война немците изобщо не са били единен народ.Делили са се по религия и племена-саксонци,баварци и така нататък. Едва Бисмарк ги обединява.

 38. 38 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2085 Весело

  Научихме всички имена на родните българомразци, които за жълти стотинки плюят срещу България, сега ни вкарват вносни под прикритие.
  А що се касае до това "В Германия го няма"- разбира се в Германия никога не може да има президент, който преднамерено разделя страната, на която е държавен глава, воюва срещу изпълнителната и законодателната власт и я злепоставя по света навсякъде, където може.
  А подобна гледка като на снимката съм виждал например във Франция, където изчистиха мазетата на една сграда, преди да я разрушат.
  Дори там беше много по-внушително.
  Но щом някой е дошъл в България , за да се рови в подобни мръсотии, лошо няма!
  Ще му се посмеем , както и над тези, които са го повикали.
  ПС По асоциация- и Бай Ганьо би могъл, като се върне в България , след като е бил на гости у Иречек, да показва на всички това, което е написал на листчето "Тук е забранено да се п.кае" и да говори, че в Чехия всички п.каят по стените.
  Но дори Бай Ганьо не е паднал дотолкова.

 39. 39 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  Прочел го. Разстроих се. Мислех, че е добра идея да печатате впечатленията и мислите на чужденец. Ако първата статия по някакъв начин е била подобна на нотите на чужденец, то втората е категорично НЕ! Не за това и не в такива изрази чужденец ще пише за България.

  "Чуждестранен агент"
 40. 40 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#21] от "Тsonkooo":

  //Сега покрай вируса някои се върнаха, но тукашните ги нарекоха лумпени, защото са видели друго там, където учат и го искаха и тука.//
  ===================
  Не съм тиквар, но все пак да попитам, какво точно искат...ако са с "голямо" образование защо не са на работа в "прекрасните" страни, а ако са работили са плащали данъци там а не тук, нека ползват прекрасната система за която са работили!!!!

 41. 41 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  Да, германското здравеопазване е на ниво, но германците плащат осигуровка 14-15% от заплатата си. Там също се наблюдава източване на здравните каси от недобросъвестни фирми, които осигуряват услуги, заплащани от тези каси. Просто надписват услуги, които не са извършили. Твърдят, че това били фирми с чуждестранно, разбирай източноевропейско участие.

 42. 42 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 334 Неутрално

  //Сега покрай вируса някои се върнаха, но тукашните ги нарекоха лумпени, защото са видели друго там, където учат и го искаха и тука.//
  =====================
  Акцента май е ИСКАТ, а нещо да дадат май не чувам!!!

 43. 43 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Кучето скача според тоягата, а явлението корупция зависи от законите, по които се управлява държавата. С големите пари раздавани безнаказано и безконтролно от банките (първият закон, който премахнаха "демократите" беше законът предвиждащ от 3 до 10 години затвор за всеки, който отпусне необезпечен кредит на неплатежоспособен индивид) няма нужда да корумпираш, а да си поръчаш в народното събрание закони, каквито ти харесват, които да ти позволяват на развиваш бизнеси, каквито е било немислимо преди 30 години: хазарт, наркотици, проституция, ЧСИ, полиция, съд и прокуратура, залагания. В някои случаи производителят и пласьорът на наркотици получава по- ниска присъда от БОЛНИЯ- НАРКОЗАВИСИМ, за когото държавата и обществото пет пари не дават и го декласират като пълен БОКЛУК. За това сме с най- тежката, непозната в световната история демографска криза и сме на път да изчезнем от картата на света. В Барцелона видях само едно голямо казино, докато в София са стотици; в Гърция, на остров Корфу, видях само едно казино и то завряно в някакво сутеренно помещение. В Германия, колко казина позволява обществото и дали безотговорно необезпечените "бързи, лесни" кредити" се раздават безнаказано. С "лесните" пари можеш да си купиш оръжие, да станеш терорист, да ги прахосаш в казината, или да се превърнеш в наркоман, безвъзвратно загубен за семейството и обществото, или ДА КОРУМПИРАШ; каква протекция има В ГЕРМАНИЯ за безнадеждните длъжници? В БЪЛГАРИЯ- НИКАКВА!!!!!

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално

  До коментар [#40] от "LudLustrator":

  Не мога да разбера, защо започвате най-напред с това, аз не съм гербер, не съм гласувал за ГЕРБ, не съм за Борисов, но го наричате умилително Баце. Аз гласувах за ГЕРБ при първия мандат, защото обеща да изхвърли ДПС от властта, но веднага след изборите каза, че Доган бил най-големият политик в България, сега чувствам вина че и с моя глас е на власт. А младите свободолюбиви българи са лумпени, ок.

 46. 46 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#9] от "anonim440":

  //Ако е живял в София немецът, точно така си се изразяват софиянци.//
  ==================
  Ако си садил арпаджик на жълтите павета си чул автентична софийска реч!!!
  ------------------------------
  Диалекта и жаргона са символ на ниско образование и тотална простащина!!!

 47. 47 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2524 Весело

  До коментар [#44] от "LudLustrator":

  Аха, нищо свинско не им чуждо, само в рашнята са им конкуренция!!!
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Ти някога бил ли там, селски?!:)))))

  "Чуждестранен агент"
 48. 48 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 363 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мусаши":

  Провалиха се, да. Въпросът е, че там гафовете на институциите са изключение, а тук ежедневие.

 49. 49 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално

  И защо трябваше да защитава Пеевски, че се нуждаел от охрана на НСО, защото го заплашвали снайперисти като Алексей Петров, поне него да не беше споменавал, и на него ли ще осигурят охрана на НСО. Стигна се до там, сам Пеевски да се отказва от охраната на НСО, както навремето веднага подаде оставка като шеф на ДАНС още след първия протест. Оказа се, че има повече достойнство от обслужващия го Горанов, например, който докрая твърдеше, че няма причина да подава оставка.

 50. 50 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#40] от "LudLustrator":Не мога да разбера, защо започвате най-напред с това, аз не съм гербер, не съм гласувал за ГЕРБ, не съм за Борисов, но го наричате умилително Баце. Аз гласувах за ГЕРБ при първия мандат, защото обеща да изхвърли ДПС от властта, но веднага след изборите каза, че Доган бил най-големият политик в България, сега чувствам вина че и с моя глас е на власт. А младите свободолюбиви българи са лумпени, ок.
  —цитат от коментар 45 на Тsonkooo

  ========================
  Подчертавам че не съм тиквар, защото съм за протеста само че е безидеен,а това че си толкова наивен или прост да гласуваш за един комунист, обучаван в школата за питбули на ПАРТИЯТА означава че въобще нямаш право за политическо мнение!!!

 51. 51 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1083 Весело

  //Сега покрай вируса някои се върнаха, но тукашните ги нарекоха лумпени, защото са видели друго там, където учат и го искаха и тука.//=====================Акцента май е ИСКАТ, а нещо да дадат май не чувам!!!
  —цитат от коментар 42 на LudLustrator


  Как бе, акъл са готови да дават денонощно!
  Почти безплатно, само срещу "западни" заплати, каквито "на Запад" никой не им е дал. Щото там търсели бачкатори, не даващи акъл.

  Знанието е сила, информацията - власт
 52. 52 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Всичко е малко в стил с едновремешните излияния на уж един англичанин, който обеснява какъв тип са българите, който англичанин май бе българин.
  Имаше го във Фейсбук, преди време.
  Та и верно да е с този Щирлиц, след още две статии , ще е изпразнил пълнителя..........мда

 53. 53 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Любопитно

  Не разбрах точно какво иска да каже Немецът! Корупция има навсякъде по света. Това трябва да ни успокоява и да не искаме корупцията да се преследва от закона ли? Онези банкерчета и адвокатчета били си спестили данъци за умопомрачителната сума от 32 милиарда евро! Да, ама тях ще ги съдят! А тука едни 4 милиарда лева заминаха в КТБ, но името на Шиши (и на Обама, по думите на Каскет Гешев) го няма в обвинителния акт! Божков си спестил едни 700 милиона от такси и данъци, но Влади Горанов не бил забелязал това. И така в продължение на пет години!

  Та какво иска да ни каже Немецът?

 54. 54 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 301 Неутрално
 55. 55 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#45] от "Тsonkooo":

  // Аз гласувах за ГЕРБ при първия мандат, защото обеща да изхвърли ДПС от властта//
  --------------------
  Вярно си много наивен, Д(П)С никой не може да изхвърли от властта, защото са "перфектен " проект на КГБ и ДС , те разпределят порциите и това не са думи, а истина....фактически ДПС докара на власт ГЕРБ и те ще го свалят "когато му дойде времето" протестите са само масовка, а младите не са лумпени а глезени наивници, които си мислят че както мама и тате и купуват компютри, така и някои ще ги монтира на хранилка.....просто "слънчицата" са много, а баница няма за всички!!

 56. 56 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#53] от "vassilun":


  Та какво иска да ни каже Немецът?
  —цитат от коментар 53 на vassilun


  Че се притеснява от това как се случва сближаването: вместо българите да дърпат по-бързо напред, германците почват да вървят назад...

 57. 57 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално

  До коментар [#50] от "LudLustrator":

  Всеки има право на мнение и политически убеждения, а има ли някой в българската политика, който не е свързан с Партията, дори тук най-активни са синове на партийни секретари и внучета на офицери от ДС, които дори са били в специалните за тях детски градини, сега техните деца и внуци учат в училището в Горна Баня, което толкова критикуваха навремето, че било за номенклатурата. Една карантина не могат да им наложат.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално

  До коментар [#55] от "LudLustrator":

  ОК, бъди здрав!

 60. 60 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#57] от "Тsonkooo":

  //а има ли някой в българската политика, който не е свързан с Партията, дори тук най-активни са синове на партийни секретари и внучета на офицери от ДС//
  =======
  НЯМА, леко полеко ще прогледнеш, имаш право само на мълчалива съпротива, тоест да не гласуваш.....Ганди така в изгонил англичаните, само че тук са дивите азиатски хазари, и когато рухне кочината наречена Русия ще имаме някакъв шанс!!!

 61. 61 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално

  До коментар [#60] от "LudLustrator":

  Ами аз това правя, гласувам само за кмет, и то невинаги.

 62. 62 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1006 Весело

  Абсолютно го разбирам !!-когато видиш такива неща винаги боли и човек започва и трябва да крещи на всякъде.
  Само ,че в Германия доста богати ,важни и представителни хорица с милиарди търка нарове и за по-дребни престъпления.Е и главния прокурор не е видимо т€-Ро парче,който се заиграва и навежда пред Видимо едро даровито 'дете'.

 63. 63 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Разбирам чочечеца, иска да ни накра да не сме толкова черногледи и самокритични, като дава примери, но дори и неговия разказ само потвърждава основната разлика между БГ и Германия - че у нас всички тия прояви на простащина, селяндурщина и корупция са по-скоро правило с малки изключения, докато в Германия е обратното - има го, но са по-скоро изключения. Та така, с или без различна гледна точка Булгаристан си е Булгаристан, за голямо наше съжалене...

 64. 64 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1006 Весело

  До коментар [#40] от "LudLustrator":Не мога да разбера, защо започвате най-напред с това, аз не съм гербер, не съм гласувал за ГЕРБ, не съм за Борисов, но го наричате умилително Баце. Аз гласувах за ГЕРБ при първия мандат, защото обеща да изхвърли ДПС от властта, но веднага след изборите каза, че Доган бил най-големият политик в България, сега чувствам вина че и с моя глас е на власт. А младите свободолюбиви българи са лумпени, ок.
  —цитат от коментар 45 на Тsonkooo


  Ооооо!- Мойте съболезнования!

 65. 65 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#53] от "vassilun":

  //Та какво иска да ни каже Немецът? //
  ==============
  Иска да ни каже че е готино да се живее в беззаконие, правиш каквото си искаш докато не те смели някоя джипка на някоя мутра, и не попаднеш в болница, тогава ще вика "Така не се прави по немачко"!!!

 66. 66 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Авторът, макар в леко неприятен стил, като за аборигени за каквито мнозина в "Немция" ни смятат, правилно отбелязва пресиленото ни самобичуване и преувеличеното възхваляване на по-развитите страни, но не отбелязва най-важното. Това, което тук го има, а в Германия наистина го няма са хронично повсеместно нефункциониращи, на места даже тотално отсъстващи, институции. Ключовата разлика между успешните и неуспешните държави е функционалността на техните институции. Всички останали аспекти в стандарта на живот на народа произохождат от точно този фактор.
  —цитат от коментар 4 на goofy


  Вярно е, но да не забравяме, че институциите се правят от хора. Ние не умеем да ги градим и пазим като народ. Може и много да се ядосваме, но така изглежда.

 67. 67 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Така е, като не се пътува (бедна страна) се раждат всякакви митове и легенди.

  Същото бе и 90-та година с опашките пред хранителните магазини. Редя се на опашка в 30 хиляден град - хората роптаят, че тук е зле, за да има за "Софиянците", за тях има всичко, а нас кучета ни яли.

  След два дни съм в София и се редя на огромна опашка пред супермаркета (тогава един) в Овча купел 2. И Софиянците се възмущават, че пазят храната на "Провинциалистите", а нас тук кучета ни яли.

  Опитах да обясня на хората, че навсякъде е едно и също - и по градовете и по селата, ама кой ти слуша някакъв си 12 годишен, друго си е да роптаеш.

  Връщам се при "провинциалистите" и същата работа, казвам им, че съм бил две седмици в София и е същото, ама хората просто искат да изкарат напрежението, не са важни фактите.

  И тук сега така с Немция, немското, немците ...

  preklara rara
 68. 68 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#44] от "LudLustrator":Аха, нищо свинско не им чуждо, само в рашнята са им конкуренция!!!▪️▪️▪️▪️▪️Ти някога бил ли там, селски?!:)))))
  —цитат от коментар 47 на putinxujlo


  =============================
  Селски е брат ти, работил съм с германци в Рашнята и в Германия (не на свинекланица), познавам много добре и едните и другите свине!!!

 69. 69 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Само в България се прехласват по немците, никъде другаде. В Германия има високи глоби, тук немците не спазват, защото глоби няма. А стилът на писане не ми харесва, сякаш е написано на македонски диалект, дето им е литературен, но и в Македония не навсякъде говорят така, в Охрид си говорят на чист български, но младите си учат на македонски в училище, не го говорят на улицата, но го знаят.
  —цитат от коментар 5 на Тsonkooo


  Всичките шопи и общо взето в западната част на България си се ползва в много думи е вместо я: Нема, навсекъде, хлеб. Това не е нещо ново. Най-силно според мен се забелязва в Плевенския регион, но и в столицата също.

 70. 70 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#69] от "T.M.":

  //Всичките шопи и общо взето в западната част на България си се ползва в много думи е вместо я: Нема, навсекъде, хлеб.//
  ===============
  Да беше ги попитал, случайно дали не са завършили Бузема, Карол Сверчевски, ТОХА или някой ПУЦ в завода!!!

 71. 71 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Немец, тия момчета от Кам-екс схемата ги хванаха,, нали? И от тия от Уайркард също.
  Е тука е разликата ;)

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 72. 72 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Опит за хумор, ама бая дървен, да ме прощава автора.
  Иначе има истина в текста, ообено в частта корупци, защото алчността и мерака да изкяриш са обочовешки, а не български или балкански черти. Но и в това, както и в някои други области:), размера е от значение. Ако е вярно, че черепа законно е прецакал бюджета със 700млн или пък всички скъпоплатени (по нашия стандарт де), контролни органи по финансовата част (ДАНС, БНБ, НАП, КОНПИ, икономическа полиция, НСБОП и може би и други) "леко проспаха" 3.5 млрд от КТБ и ако съотнесем само тези загуби (както виждате без магистралните, без тези по програмите от ЕС, къщи за гости и прочее) към нашия БВП, току виж че въпросните 32 млрд, при това разсрочени във времето към техния БВП, може да се окаже че си ги бием от движение.

 73. 73 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Немец като говориш с числа опитвай се където е възможно да ги даваш в проценти, че така е малко подвеждащо. Говориш, че някои криели данъци в Германия, та тук това е въпрос на оцеляване за частният бизнес в огромната си част, въобще нещата не са сравними.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 74. 74 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#73] от "ck2013":

  При КамЕкс не криеха данъци, а точеха данъчната система чрез данъчни кредити. Нещо като нашите ДДСари

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 75. 75 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Германец, само да те светна ,че бирата на Лидл (Perlenbacher)може да сложи доста германски бири, които съм пил в малкия си джоб ,прави се във Франция(!) всъщност и това изобщо не е реклама.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  До коментар [#68] от "LudLustrator":

  По причина на твоите изрази по отношение на други народи ти нарекох селски и затова другарче никакъв ти не брат ми:)). И съм почти 100% сигурен, че никога не се бил в Русия. Иначе ти никога не би написал такива глупости. И затова твоите "оценочни суждения" повече приличат на оплаквания на някой селски мъж, пишеш с омраза и завист към столичане. Няма да ти пиша нищо подобно в отговор, нито за България, нито за Германия. Не искам да прилича на теб.:)

  "Чуждестранен агент"
 78. 78 Профил на 9999
  9999
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Германия, която има задължителен пакт, който трябва да се подписва от всеки канцлер. Този пакт е казва, че Германия не може да има свободни медии.
  Подписан е пакт по времето на Аденауер за работна ръка от Турция. Сега сте заляти от ислям и чернилки.
  Говорете ми още за Германия..

 79. 79 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2085 Весело

  До коментар [#53] от "vassilun":

  "Та какво иска да ни каже Немецът? "

  За каквото му платят!
  Утре можеш да прочетеш, че Борисов е събирал вмирисаната риба и я е слагал в чекмеджетата.
  Да прикрие пачките.
  След като щедро ги показа на цяла България.
  Живописно наредени.
  Не забрави и пистолета, с който ги пази.
  Картечницата се оказала много голяма, трябвало да се снима в далечен план.
  Но тогава няма да личат добре пачките.
  Компромис, сър, минахме без картечница.
  Но и така е достатъчно...
  Европа го схвана.
  И се посмя на воля.

 80. 80 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2085 Весело

  До коментар [#68] от "LudLustrator":

  "Селски е брат ти, работил съм с германци в Рашнята и в Германия (не на свинекланица), познавам много добре и едните и другите свине!!!"

  Така и си помислих, като прочетох един-два твои поста.
  Бил си свинар!
  Иначе откъде ще познаваш свинете, ако не си работил в свинекланица.
  Оказва се, че действително професията оформя човека.
  В случая- стопроцентово!

 81. 81 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2085 Весело

  Аз дружески бих посъветвал Немеца да не смята името и народността си за индулгенция срещу това, да омаскари Германия в очите на българите.
  Ако държи на нея, де ( въпреки, че което не се купува с пари, се купува с много пари)!
  В нета вече се появиха нежни епитети като "свине" и тем подобни.

 82. 82 Профил на Nikolay Lazarov
  Nikolay Lazarov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тsonkooo":

  Това е нормален български уличен диалект. И няма какво да се срамува някой от това. От всеки диалект може да се изкара отделен език. Питайте словенци, хървати, сърби и босненци! Те говорят на абсолутно еднакъв език, но с различен диалект. Но всеки твърди, че говои словенски, хърватски, сръбски и босненски.

  Та така и македонците се опитват със всички сили да отделят макдонският си диалект от българската му основа (не им се получава много). На една македонка като и казах, че говори като баба ми, тя ми отвърна: а бабати да не би да е македонка (аз съм от плевенско и баба ми също). Та първо паднах от смях, но после като се поосъзнах и отвърнах: Моята баба не е македонка, ама май твоята е била българка :-)

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 84. 84 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#2] от "stoedin":


  Айде и аз малку в твоа стил Немец да та питам нещо. Кайш в Немция корупцията била голема, 32 млрд и прочие. Ама ми обясни кат на човек в Немция корупцията преследвали се или е държавна политика? Корупцията нещо лошо ли е или е маслото с което се смазват чарковете на машината да върви? За корупция има ли осъдени по затворите или само се дъвче по медиите и сураттефтера? Айде со здраве! :)
  —цитат от коментар 2 на stoedin


  Хелмут Кол /мисля той беше/ го хванаха с черни патрийни каси за 100 милиона. НИЩО не му направиха, повтарям, НИЩО! Дори не го съдиха. Ето ти отговора. Там също като тук, за милиони няма закони, за кокошка няма прошка! Последно, в САЩ, разкритията за сина на Байдън и търговията с влияние. Имат документи, имат свидетел, имат всичко, а те вместо да го съдят, до правят президент. Това са някакви митове, че там съдебната система е нещо различно! Мисля, че отговорих изчерпателно на въпросът Ви!

 85. 85 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  И аз като чуя вече някоя надувка да изцепи подобно нещо и го режа. Аман вече, там как било, еди къде си как било. Аман вече от надувки, които се мислят за много видели и ходили! Навсякъде са едни и същи л*на, само някъде са повече парфюмирани!

 86. 86 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 705 Весело

  Немец, ше ти цитирам един, дето на младини прекора му беше "Дървото", а после станА "Камата":

  "Айн-цу, цвайн-цу, драй, дрън! Айде!"

  Требе да си го чувАл.

  Айде със здраве!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 87. 87 Профил на eqf28366123
  eqf28366123
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#4] от "goofy":

  Начи, нищо не знаеш за нефункциониращи институции!!!
  Преди 20-на години имах взимане-даване с гръцката държава и нейната бюрокрация.
  Не знам, може-би защото тук живея в София, а там бях в сравнително отдалечена част в северна гърция, всичко ми се стори изключително абсурдно.
  Първо, всеки един документ пътуваше по един месец в посока с държавните пощи.
  Защото това е официалния начин да изпратиш документ до държавна институция.
  Този документ - например дипломата ми, го изпращам в оригинал, със заверен от нотариус превод и за всеки случай с по две заверени ксерокопия.
  След един месец това пристига в тяхното министерство на образованието им.
  От там, те изискват от тяхното Външно министерство да провери дали тези документи са истински. Пътуват още един месец между двете министерства.
  Външно министерство възлага на консулството в България да извърши проверката.
  Минава още един месец докато искането стигне от Атина до София. Консултвото я извършва за около 3 месеца и връща резултат.
  Външното министерство връща на министерство на образованието резултата от проверката... след 1 месец. И на 7-ия или 8-ия месец аз получавам писмо в което се казва нещо от сорта на (цитирам по памет) - Дипломата ви е валидна, но понеже имате допълнителна квалификация, може ли да ни изпратите удостоверение от университета..... и т.н.
  И се започва сагата отново. И едно валидиране на диплома отнема между година и половина и две години. И ти нямаш право да работиш по специалноста си, а само някаква неквалифицирана работа като барман, сервитьор, продавач или нещо такова.
  В България всеки документ който ми е трябвал някога, ми е бил издаван, ако не веднага, то максимум до 2 седмици след като съм подал искането.

 88. 88 Профил на Boris Krastev
  Boris Krastev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да напишат и една статия за наркоманията, алкохола сред младите и престъпните групи в Германия. Ясно, че в България сме бита карта, но и ситуацията не е розова в Германия.

 89. 89 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Весело

  Много социализиран този немец, браво, като излязат от Германия и заприличват на нормални хора, иначе - арбайтен, в 17:30- 18:30 през магазина, оттам вкъщи, всеки работен ден, няма приятели, няма роднини, за съседи да не говорим, никакви социални контакти. Петък вечер идва голямото социализиране, и от това "социализиране" до 21:30 вече са в будна алкохолна кома, следва събота - ден на възстановяване, неделя - подготовка за работната седмица, най-много някой мач, формула или друг спорт с 1-2 малки бири. В понеделник - отначало.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 90. 90 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Същата работа е и в Испания.Краде се на най високо ниво.Летище за 1.2, милиарда се ползва като паркинг.Окрадоха парите за околовръстното на област мадрид.Голяма страна а заплатите бетер България.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 91. 91 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#43] от "bobhunter":

  В Барселона имало само едно голямо казино - кажи верно.Вярваш ли си.Над 100 са . И то големи.Ама нема как да ги знаеш.Не са близо до Лидл и Карфур че да ги знаеш.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 92. 92 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#43] от "bobhunter":

  Само за справка - в Испания на казината им викат casa de apuestas.Затова може би не си видял.И понеже цените са адски,гледат да разположат повече на брой но по малки казина.Затуй.В испания само за две неща има опашки - пунктовете за цигари и пунктовете за търкане на билетчета на лотариите.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 93. 93 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonim440":

  Преди всичко беше хубаво? Или просто вие с е чувствахте по-добре/по на място?

 94. 94 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#77] от "putinxujlo":

  //И съм почти 100% сигурен, че никога не се бил в Русия. Иначе ти никога не би написал такива глупости. И затова твоите "оценочни суждения"//
  ===================
  Хуйло, пошел на хуй!!!
  ===============
  Не само съм бил в Рашнята, а съм и живял и работил там а и не на последно място жена ми е рускиня и 25г. не иска и на карта да гледа Русия...дълги години вечер се озърташе и трепереше като се разхождахме... за лошо "поведение" я заплашвах че ще блокирам всички канали и ще гледа само парашка телевизия или ще я пратя на "екскурзия" до родата, това което за мен беше майтап, за нея се превръщаше в потрес, за това и престанах да се майтапя!!!

 95. 95 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  А бе Немец.
  Страхотен си :)
  Ще те черпя бира, колкото можеш да носиш.


  Този пич разката цялата антибългарска истерия от ДВ(Дойче Веле).

  Panta rhei....
 96. 96 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#89:"hamiltonf"]Много социализиран този немец, браво, като излязат от Германия и заприличват на нормални хора, иначе - арбайтен,
  ===========
  Няколко пъти съм бил в Линдаун (на полуострова, не в сезона), в 20-20.30, всички прозорци угасват, отначало се чудех защо....но в 5 часа вече са на магистралата за Мюнхен (около 170 км)....в що годе кръчма, в петък хапват по една пица за 15 евра, пият бири за по 4 евра, а някой дори си поръчват шнапс за 30 евра, и това е !!!

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  Приемам смисъла на написаното от Немеца, но не и начина, по който ни го поднася.
  Но пък всеки от нас има избор да чете определен текст или не.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 100. 100 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#90] от "Петър Петров":

  Изгуби се, и туй то...........мда

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK