Трябват пари, и то много - за да има кой да лекува болните

Нужни са не бонуси, а сериозно увеличение на заплатите на медиците.

© Надежда Чипева, Капитал

Нужни са не бонуси, а сериозно увеличение на заплатите на медиците.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


След като телевизиите започнаха да показват как болници връщат болни, а Спешна помощ се бави с часове, здравният министър хукна да проверява болниците и да ги плаши със спиране на финансирането от НЗОК. Премиерът пък нареди пред всяка болница да се разкрият временни здравни приемни (такива фургони и палатки пред някои болници има отдавна), които да определят кой за къде е и в тях именити професори и доктори като Мутафчийски, Балтов, Ангелов "да посрещат, да помагат, да упътват, да лекуват". Даже и министрите трябвало "неотстъпно" да са на първа линия, макар и всеки "в своята сфера", каквото и да значи това.


Хаосът, предизвикан от здравното министерство, Националния оперативен щаб и правителството се замазва с безсмислено височайшо присъствие на място и бутафорни премиерски заклинания като "трябва организация, никакво колебание, никакво!".
Че няма никаква организация се видя и от кратък репортаж на БНТ миналата седмица, в който съвестен млад лекар от Спешната помощ настоява болният от Ковид-19 пациент в линейката да бъде приет в столичната Четвърта градска болница и само благодарение на упоритостта му човекът накрая е приет, въпреки забраната на директора. Болният съчувствено пита лекаря какво изобщо прави тук, а той отговаря, че това е последният му работен ден в България и от следващата седмица е на работа в Щутгарт.


Средните заплати на медиците са под средните за страната


И в момента Центърът за спешна медицинска помощ в София търси лекари и сестри дори без никакъв стаж. Но и никакви увеличения и добавки заради коронавируса не правят заплатите там атрактивни. В Германия средната брутна лекарска заплата е 6 259 евро. Начинаещите лекари взимат по около 5 000 евро, специалистите - по 7 000, а главните лекари - 10 000 и повече. В България от догодина, според гордото съобщение на финансовия министър Кирил Ананиев, стартовата заплата на лекар ще е 1150 лв., а на медицинска сестра - 950. Но средните заплати на българските медици си остават под средните за страната. За разлика например от друга регулирана професия - тази на магистратите.


После премиерът добави в проектобюджета за 2021-а допълнителни бонуси за голяма част от медиците - по 600 лв. месечно за 18 000 лекари, по 360 лв. - за 20 000 медицински сестри, и по 120 лв. - за 12 000 санитари. Временно, за една година, заради пандемията.


Хроничният недостиг на медицински сестри и анестезиолози е от години. Една четвърт от тях са в предпенсионна възраст, а в някои райони на страната този дял е далеч по-висок, като смяна не се задава. Теч на медици към чужбина има от всички специалности. А при сегашния хаос, предизвикан от пандемията, той може само да се увеличи. И никакви леки индексации и бонуси, нито обвързването на следването със задължение за минимални години работа няма да го спре.


Увеличението на заплатите ще окуражи медиците


Бившият социален министър Иван Нейков подхвърли идеята, че сега е моментът за драстично увеличение на заплатите на медицинските сестри - на 1500 евро, при което огромната част от отишлите да работят в чужбина ще се върнат. Ако това е базата за увеличение и на лекарските заплати, които сега спрямо тези на сестрите са в съотношение 1,6 към едно, лекарите трябва да взимат по 2400 евро.


Но и за сегашното малко увеличение на заплатите на медиците министър Ананиев се оправдава с това, че според механизма на финансиране у нас всичко е в ръцете на болниците, не на правителството. А не беше ли той министърът, който допреди месеци отговаряше за здравеопазвавето и трябваше да предложи нов здравно-осигурителен модел? Направи една неубедителна крачка и спря. Пък и ако правителството иска да даде пари, има много начини да го направи. И без това сега е във фаза на големи харчове. Премиерът нареди и увеличение с 15 процента на заплатите на 48 000 служители в МВР.


Единствената инвестиция в човешки капитал при управлението на ГЕРБ бе увеличението на учителските заплати. Разбира се, до постигането на видим резултат в системата - сериозен спад на функционалната неграмотност и отскок от ниското средно ниво на българските ученици спрямо другите в ЕС, са нужни още много стъпки.


Сега е нужно сериозно - двойно и тройно увеличение на заплатите на медиците. И то не толкова като трамплин за по-високо качество на здравните услуги, колкото като мярка да не рухне изцяло здравната система, която по-нататък я чака далеч по-тежка реформа от всички останали сфери.


Тъкмо времето насред пандемията е моментът това увеличение да се случи - ще окуражи медиците и ще бъде прието с по-малко завист от другите професионални съсловия. Впрочем едно разумно правителство трябва да залага на приоритети - не да дава навсякъде по нещо, а да дава най-много там, където хем има най-много нужда, хем ще има най-голям ефект.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3180 Любопитно

  Хубав текст, напълно подкрепям - без двойно увеличени заплати докторите и сестрите ще продължат да намаляват. А ако властта се чуди откъде да вземе - МВР, на които вчера премиерът обеща 15 % отгоре, са 48 000 /четиридесет и осем хиляди/ човека и си стоят толкова от доста време. Държавната администрация - около 150 000 човека, която като бройка не мръдна надолу последните 10 години, въпреки всички закани, също е добър избор за съкращаване и спестяване.

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  Кой да ги дава тези пари? Това дясна политика ли е? Болниците са си търговски дружества, дългата ръка на пазара е още по дълга, клиничните пътеки са върха на мисълта

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2904 Разстроено

  "се замазва с безсмислено височайшо присъствие на място и бутафорни премиерски заклинания като "трябва организация, никакво колебание, никакво!". - типично за профани, които са на места, даващи им възможности да крадат и да се излагат, макар и да не се усещат, че го правят. Заплатите на всеки, който работи в България не съответстват на труда, който полага, не съответстват и на тези в ЕС, в съседните страни дори, и е правилно и належащо да се приравняват, а не да се раздават пари, които временно да решат липсата им. Само, че както и при лозунгите, които са толкова нескопосани, при ГРЕБ ентусиазЪма, че могат, колебанието е видно и то не защото няма пари, а защото не знаят как. Освен това е толкова голяма разликата между обгрижваните и държавни болници, че големите заплати едва ли ще са примамка за който и да е здравен работник, след като е видял условия, съответстващи на добрите практики. Отделно са чиновниците, мислещи какви ли не причини да не ДАВАТ пари за лечение, все едно са техни, а не на тези, които ги отделят от заплатите си и за здраве. Важното е, че Баш Боса е добър и периодично раздава на калпаците, надигнали глава, по нЕкой и друг лев. Сбъркана система, която не се оправя с търговски отношения. Увиране на глави няма да има, сбъркана е рецептата.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3180 Весело

  До коментар [#2] от "дерибеев":

  Абе търговски дружества, но повечето болници са държавни и общински, т.е. ако принципалът иска да им увеличи заплатите - може.
  А иначе - не е дясна политика, разбира се, но става дума буквално за оцеляване на нацията и държавата. Ако няма войници, учители, лекари, магистрати и полицаи, няма държава. Виж, миксът между тях е тънка работа и очевидно тежко сгрешена при нас.

 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 674 Неутрално

  "Трябват пари, и то много - за да има кой да лекува болните"
  Естествено че трябват! То ако ставаше без пари а само със заклинания талпата нямаше да трупа сухо в нощни шкафчета. Както беше казал в училище на другарката малкият Иванчо (достоен представите на не дотам достойния български народ)- и мама не дава на тати без пари даже и касов бон дава. Край на цитата.
  Затова в новия стар бюджет се предвижда възможност за нов заем от 4.5 милиарда - току що го съобщиха.

 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1893 Любопитно

  Извинявам се за наивния въпрос:
  А къде са браншовите синдикати?
  Не е ли работа на синдикалната организация да договаря финансовите взаимоотношения?
  Колко национални стачки са организирани от синдикални организации/не говоря за държавните синдикати КНСБ и Подкрепа/?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 7. 7 Профил на kvt10319485
  kvt10319485
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Дайте да дадем... Соца няма край...

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  До коментар [#7] от "kvt10319485":

  И "соца" има край, и здравеопазването има край, и образованието има край..... Край нямат борците със "соца". Лекари и сестри бягат основно в Германия и Великобритания, там как е "соца" в здравеопазването

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Ей, пак ли за пари ревнахте бе! Ся кво сте си харесали? Омръзна ви с 15 метровите яхти и с четириместните витлови самолети, та искате по-големи суперлуксозни яхти и реактивни свръхзвукови частни крила? От тия най-новите, че предишното поколение бяха дозвукови. По-добре хората по света въобще да се откажат от здравни грижи и да си живеят безгрижно колкото успеят, без да хранят алчното съсловие. Пък като им зачегъртат на дофторите стомасите от глад...и за МРЗ ще се съгласят да бачкат, щот иначе ще трябва да се научат да фотосинтезират..

  мурзилка
 10. 10 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1727 Гневно

  Нееее....НЕ !
  Оставете ги докторите и сестрите , дайте на полицаите и купете подводници !

 11. 11 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1536 Неутрално


  Има пари за магистрати , да го защитават един ден
  Има пари за полиция, за да го пазят
  Има пари за ресторантьори .............

  Няма пари за доктори, лекари , няма за здравеопазване- , за да се лекуват хората

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 12. 12 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Ай сега и полицаите ли зачесахте. Ами ако на Боко му писне и просто ги уволни. Ама ей така групово. Ще е по-евтино да си наемем за полицаи граждани от някоя по-бедна страна, ако все още има по-бедни от нас страни...

  мурзилка
 13. 13 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Болните от какво?
  От КОВИД.
  От не-КОВИД.
  От глупост!
  От идеология, объркваща съзнанието.
  От мързел.
  От завист.
  От сърце.
  Нелечимо, нелечимо!

 14. 14 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  По-дясна политика от това да държиш максимално здрава работната ръка няма. Така стимулираш и производство, и потребление, и продуктивност. Така държиш и женните кадри в страната. Хора, които не се притесняват за базовите неща работят по-добре, измислят нови идеи, започват нови бизнеси, коитоизкарват много повече от спестените.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#11] от "nessarox":

  В коя държава живеете не може ясно?!
  Тази година в здравеопазването официално ще влязат 10 милиарда лева. Официално. Или 8,5% от БВП.

 16. 16 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 516 Разстроено

  "Късно е,либе,за китка!"-текст народен.

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  Не е само и до пари...! Естествено, че парите са важни и са един от основните фактори, но трябва и мозък. А мисълта е в голям дефицит при нашите управляващи.

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  Правителствените нищоправци дали знаят,че в извънболничната медицинска помощ -3800 лични лекари и 3600 тесни специалисти няма 'заплати' , а има плащания от НЗОК свързани с прегледи. И дълбоко нагло не остойностен труд и смешни разценки за дейнсота на лекарите . На каква база някой ще плаща след като няма реформи при чичките от НЗОК и в НРД или пак просто хвърлени думи в пространството да се успокои населението ,че на лекарите уж вече ще се плаща повече. А утре пак това население ще се чуди защо пак не намират лекари, нали казАха ,че вече им плащат. Ето този тип гнусна , нагла и хитра предизборна пропаганда ще прати гетото в гроба. Гаранция от ГЕРБ, да не се чудите утре...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 19. 19 Профил на Strymski
  Strymski
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Не само увеличение на заплатите е необходимо , а и внимателно управление на паричните потоци насочени към болниците.
  Очевидно е ,че някъде по веригата има проблем. Някъде някой е брънка от корупционна схема , която източва пари от системата и така спомага за вечния недоимък в бюджетите на болничните заведения. Как се организира закупуването на лекарства и санитарни материали и как се изразходват , как се извършват ремонти и как се случва целия процес. Как е организирана отчетността? И най важното — кой носи отговорност?

  Освен тези неща , според мен е лоша практика лекари работещи в държавни болници да имат частни кабинети. Така се създава предпоставка за недобросъвестно отношение към задълженията на работното място и работодателя, в случая държавата или община , към пренасочване на пациенти в частните кабинети.

  Също смятам за изключително несправедливо и фактът с доплащане за здравна услуга.
  Ако се заплаща здравна вноска , защо трябва винаги и навсякъде да се налага допълнително бъркане в и без това изтънелия джоб на хората? Нали в крайна сметка тези вноски са за това , да получи адекватно лечение в случай на нужда и да не се налага да дава пари за всяка манипулация.

  Прави са хората , като казват , че болниците не бива да са търговски дружества. Търговия с човешкото здраве и живот не може и не бива да се прави.

 20. 20 Профил на StandBy
  StandBy
  Рейтинг: 194 Неутрално

  Не става само с пари, трябва и акъл!
  Инак уж в системата влизат едни милиони и милиарди, а резултата го видяхме всички.
  Краде се, ужасно се краде, от най-високото ниво в стил - парите от вноски в НЗОК - в общия бюджет и под масата като излишъци на свои хора, па се мине през самата НЗОК, па търговете за лекарства и се стигне до обикновено надписване на пътеки тук таме, че да имат от де пари за заплати!
  И нито имаме медицински персонал достатъчно, нито болнци като хората, нито доболнична помощ както трябва, нито каквато и да е профилактика!
  Докато тая система не се изрине до основи и не се почне на чисто, няма да има здравеопазване.
  Ама то това важи за цялата ни държава!

 21. 21 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Не става само с пари, трябва и акъл!Инак уж в системата влизат едни милиони и милиарди, а резултата го видяхме всички.Краде се, ужасно се краде, от най-високото ниво в стил - парите от вноски в НЗОК - в общия бюджет и под масата като излишъци на свои хора, па се мине през самата НЗОК, па търговете за лекарства и се стигне до обикновено надписване на пътеки тук таме, че да имат от де пари за заплати!И нито имаме медицински персонал достатъчно, нито болнци като хората, нито доболнична помощ както трябва, нито каквато и да е профилактика!Докато тая система не се изрине до основи и не се почне на чисто, няма да има здравеопазване.Ама то това важи за цялата ни държава!
  —цитат от коментар 20 на StandBy


  Така е. Даваме съпоставим процент от БВП за здравеопазване спрямо западните държави, но резултатите ги виждаме. Парите може и да са проблем, но всичко е твърде неорганизирано. Лекарите работят в болница, но има и частна практика. Сестрите пък, ако не получат пари под масата, изобщо не обръщат внимание на пациента.
  Така, че хем донякъде е ок текстът, но организацията и липсата на визия са най-големият проблем. Монополът на НЗОК също.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на StandBy
  StandBy
  Рейтинг: 194 Неутрално

  Лекарите работят в болница, но има и частна практика. Сестрите пък, ако не получат пари под масата, изобщо не обръщат внимание на пациента.
  —цитат от коментар 21 на Rational


  Е то ако гледаме само тая част на картинката, тия лекари и сестри или ще го правят или ще умрат от глад. Не се вторачвайте в това, че виждате само тях.
  Безумно е да очаквате друго при положение, че тая сестра взема по-малко от продавачка в Лидл. А лекарите от болничната помощ освен частни кабинети в много болници се водят и на по няколко отделения... инак ще я затворят тая болница и ще се наложи да търсиш такава на 100 км. и 2 часа по разбити пътища с още по-разбити линейки.
  Тук рибата мирише главно от главата и околния планктон.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7649 Неутрално

  Боко не мисли така. Здравето на българските граждани не е сред приоритетите му толкова години.

 25. 25 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Дам

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 26. 26 Профил на Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
  Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Грейнис ООД работи по проект Вертикална Ферма, чието внедряване в икономиката ще увеличи няколко пъти Брутния Продукт на България, с възможност за въвеждане до 2030 г. на Минимална Заплата от 2,500 Евро, Минимална Пенсия от 1,000 Евро, плюс Базов Доход и безплатни Ваучери за храна, лекарства и лечение, подслон, дрехи, транспорт, отопление и почивка на социално слаби.
  Целта е до 2030 г. България да се нареди в челото на най-развитите и богати икономики в света, с население над 10 млн. души - завърнали се емигранти плюс квалифицирани чужденци.

  https://vertikalna-ferma.alle.bg
  https://bgsprint.alle.bg

 27. 27 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Това е всичко друго, но не и анализ.... Г-н Стойнев, първият бюджет на НЗОК е бил малко над 250 млн. лв. , а за 2021 - почти 5 млрд. лв. За малко повече от 20 г. имаме 20 пъти увеличение на парите, повтарям 20 ПЪТИ ?!?!? ... Бихте ли ми казали, колко по-добро е здравеопазването при 5 млрд. лв. спрямо онова при 250 млн. лв. ??? ... Каква част от парите отиват за лекарства сега и преди 20 години ??? ... Колко байпаса и стендове годишно са поставяни преди 20г. и сега ???

 28. 28 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Напълно съм съгласен. Само дето не разбирам защо купуваме бойни кораби и мислим за още самолети и в същото време взимаме заеми. Не може ли да вземем по-малък заем и да не купуваме топно сега военна техника или да нссочим парите към по-важни неща.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK