Български лекар в САЩ: Елементарните неща, които България пропусна

При първата вълна на пандемията обществата ни бяха много по-затворени, докато сега работят заведения, магазини, фитнес зали.

© Цветелина Белутова, Капитал

При първата вълна на пандемията обществата ни бяха много по-затворени, докато сега работят заведения, магазини, фитнес зали.Текстът е препубликуван от "Дойче веле".


"Преди всичко искам да кажа, че никого не обвинявам, но ми се струва, че в България беше загубено много ценно време, което можеше да се използва за подготовка на болниците и медиците. Знаеше се, че ще има нова вълна през есента и че в България най-големият проблем е персоналът.


Можеше студентите по медицина шести курс да са преминали вече някакво обучение как да се грижат за болни от Ковид-19 и как да се пазят от вируса при събличане и обличане, което е много важно. Можеше да има вече списъци кой от тях в коя болница ще отиде, ако там не достига персонал.
Можеше да бъдат обучени и лекарите, които нямат нужната специалност и които сега казват, че не искат да влизат в ковид отделенията, защото не знаят как да лекуват болните. Можеше също така да се направи график кой кого ще замести, в случай че даден лекар или сестра се заразят. Това са едни наистина простички планове, които при нас бяха изготвени още през март и които помагат много. А и "Спешна помощ" няма нужда 50 минути да дезинфекцира линейките, след като е возила болен с коронавирус. Една ултравиолетова лампа свършва работата за 15 минути.


По мое мнение в България в момента цари хаос, който не биваше да се случва."


"За България това е първата вълна"


Това ни казва български лекар, пожелал анонимност, който работи във Филаделфия. Д-р Б. има специалности по детска кардиология, вътрешни болести и палиативна медицина. Според неговата преценка причината за толкова много заразени медици се крие най-вече в умората на медицинския персонал.


Д-р Б. дава пример със свой колега в САЩ, който се заразил, след като при прегледа на пациент с други оплаквания носил само хирургическа маска, а не маска с висока защита. "Явно пациентът е имал и коронавирус, защото няма откъде другаде да се е заразил колегата ми. Това се случва, защото всички ние сме силно преуморени и сваляме гарда. Освен това в момента има повече заразени, отколкото през март, а това увеличава риска за лекарите.


И на трето място: при първата вълна на пандемията обществата ни бяха много по-затворени, докато сега работят заведения, магазини, фитнес зали. Специално за България обаче си мисля, че в момента това е първата вълна. И всички в страната трябваше да се подготвят за нея още през лятото", казва д-р Б.


Лекарят разказва и за ситуацията в Съединените щати: "Хората, които повярваха на Тръмп и не носеха маски, пострадаха много. Само един пример: Тръмп направи един предизборен митинг във Флорида сред множество пенсионери, които бяха без маски - и сега там върлува страшна епидемия.


Ако погледнем кои са най-общо привържениците на Тръмп, ще установим, че неговите симпатизанти са хора предимно от дълбоката провинция, които живеят на големи разстояния едни от други във ферми, а работата им е предимно навън. И щом разберат, че някъде има болен, веднага се изолират напълно. Тези места нямат нищо общо с големите градове, където метрото, улиците, магазините са пълни.


Другите привърженици на Тръмп са богатите хора с огромни имения, които така или иначе живеят далеч от останалите.


"Сред лекарите няма привърженици на Тръмп"


Що се отнася до лекарите в страната: лично аз не познавам нито един лекар, който да лекува болни от Ковид-19 и да подкрепя Тръмп или отношението му към пандемията. Не говоря за специалистите, които консултират, без да преглеждат, не говоря и за лекарите в застрахователни и фармацевтични компании. Говоря за лекарите, които влизат в пряк контакт с болните, които по 7-8 часа са с маска и шлем. Говоря за лекарите, които ежедневно са изложени на това физическо и емоционално напрежение. Сред тях няма привърженици на Тръмп.


Не искам да политизирам, но истината е такава - Доналд Тръмп не се интересува какво става с хората около него. Неговият свят е Доналд Тръмп - и толкова. Вижте как сменя съветниците си - един ден ги хвали, а после ги нарича "идиоти", както нарече съветника си за коронавируса.


И днес по въпросите на пандемията го съветва радиолог. Как е възможно? От значение за Тръмп са очевидно единствено личните му интереси. Ако неговите интереси съвпадат с тези на държавата - чудесно. Много често обаче не съвпадат. Надявам се на светлина в тунела", казва д-р Б.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK