Здравна система не се купува, а се изгражда с пари

Национален протест на медиците през 2007 г. – времето, когато нещата можеха да се оправят с пари, отмина безвъзвратно и преди много години.

© Анелия Николова

Национален протест на медиците през 2007 г. – времето, когато нещата можеха да се оправят с пари, отмина безвъзвратно и преди много години.Анализът е препубликуван от специализираното здравно електронно издание clinica.bg.


"Може да имаш дефицит на легла, дефицит на кадри, ние със сигурност, но най-важното е, че имаме дефицит на система. Това е основата! Дори и да си набавиш другите 2 неща, нищо няма да направиш! Една такава форсмажорна ситуация като пандемията, просто разкри истината!", каза в знаменития репортаж на БНТ младият д-р Димитър Лунд от Центъра за спешна медицинска помощ в София, докато се опитваше да хоспитализира пациента си с КОВИД в Четвърта градска болница в столицата. Отне му над час разправии, защото болният нямаше разпечатан на хартия положителния си тест за коронавирус.


Така приключи последното дежурство на д-р Лунд, който замина да работи в Германия. Здравният министър Костадин Ангелов се разлюти във "Фейсбук", че подобно размотаване на болен е недопустимо и поиска кметът на София Йорданка Фандъкова да уволни директора на Четвърта градска болница. Тя пък направи проверка, която показа, че да държиш тежко болен над 1 час пред болницата в опит да не го приемеш, е недопустимо, но не уволни директора, защото не било време за оставки, а за организация и подреждане на системата. Часове след това пък премиерът Бойко Борисов нареди заплатите на 18 000 лекари, 20 000 медицински сестри и 12 000 санитари да бъдат увеличени със съответно 600, 360 и 120 лева.
От седмици заетите на първа линия с пандемията - спешна помощ и болници, предупреждават, че е


крайно време да започнат карантинни мерки, защото положението излезе от контрол -


заради хаотичната "организация", липсата на подготвени протоколи за действие и все по-големия брой болни.


Пациенти чакат с часове линейки - някои не успяват да дочакат, други в паниката си започват да обикалят болниците, леглата за лечение на КОВИД са изчерпани, РЗИ е пред пълен блокаж и вече не е в състояние да следи никого и нищо, хиляди със сиптмоми ходят, където искат - без да са диагностицирани и карантинирани, защото трябва сами да платят за това.


И понеже това е само началото, лекарите настояват за затваряне на всичко, което може да се затвори, защото катастрофата вече не е близо - тя е настъпила, но още можем да ограничим последиците. На това се отговаря, че нищо няма да се затваря, ще се вземат гъвкави мерки, а оцелелите ще получат и бонус от 600 лева.


Това е здравната система на България, от която се очаква да поеме пандемията. Вместо система - подхвърляне на пари, с които да се гаси вече бушуващ пожар. Вместо организация - рушвети. Вместо адекватни мерки - запушване на усти със заплати. Само че времето, когато нещата можеха да се оправят с пари, отмина безвъзвратно и преди много години.


Дълги години РЗИ бяха третирани като ненужна структура. Пари за заплати нямаше и възнагражденията полека лека стигнаха минималната заплата за страната, а


текучеството мина критичния минимум.


Сега, когато те се издигнаха до важната позиция да са здравното министерство на съответната област, пари се намериха, но хората ги няма. При 100-200 случая на коронавирус дневно те бяха в състояние да проследяват контактни, да тестват, да карантинират и да координират системата. При 1000-2000 случая вече не могат, а случаите минаха 4000.


От десетилетия медицинските сестри протестират и предупреждават, че с подобни възнаграждения и натоварвания няма кой да работи. Отговорът беше, че това не е проблем на властта - те работят в търговски дружества, в които заплатите зависят от директорите, и няма закон, по който държавата да им гарантира по-високи възнаграждения. Сега изведнъж такъв се намери, но сестрите ги няма - критичният минимум беше минат преди 10 години.


Спешната помощ, която в момента е единствената структура, през която болен с КОВИД може да бъде хоспитализиран, е в подобно положение. Там поне бяха осигурени европейски проекти - за ремонти, апаратура и обучения, но екипите си остават малко.


Извънболничната помощ и най-вече първичната - общопрактикуващите лекари, които по дефиниция трябва да поемат и отсеят всички случаи на КОВИД, а и изобщо цялата заболеваемост в страната, се състои от 4000 души, които намаляват ежегодно, защото работата им е зле платена и зле организирана. В условията на пандемия те все още дори не могат да назначат тест за коронавирус, а само могат


да чуят как кашля пациентът по телефона и да се обадят на 112.


Цялата извънболнична помощ е оставена на самотек и вместо основа на пирамидата, която поема и лекува почти всичко, така че в скъпата болнична помощ да попадат само наистина тежките случаи, е просто формалност, която всеки заобикаля. Това не е проблем, който се решава само със заплати.


Преди 10 години по-високи заплати можеше и да помогнат частично за запазването на специалности като инфекциозни болести, пулмология, микробиология, вирусология. Сега няма на кого да ги плащаме - нито специалисти останаха, нито пък отделения по болниците - защото не носят приходи.


И сега от тези липсващи, но по-добре платени хора, се очаква да компенсират липсата на система. Другите, които ще изнесат пандемията на гърба си, са гражданите. Техен дълг е да носят маски, да пазят дистанция и да си мият ръцете. Само че - поради липса на система - се оказва, че те са и тези, които сами организират и плащат и диагностиката, и голяма част от лечението си. Въпрос на време е пари под формата на "подкрепа" или "добавка" да започнат да получават и пациентите, оцелели от КОВИД.


Плюс грамота - я от премиера, я от здравния министър.


Колкото и да се люти и заплашва министър Костадин Ангелов лошите болници, които не искат да откриват и обявяват легла за КОВИД и саботират иначе стройно описаната на лист, но непроиграна и логистично обезпечена организация, той най-добре знае какво й куца - като бивш директор на болница.


Първо - болници, които от години са свикнали да правят каквото им харесва, да си подбират пациентите и да следват собствени бизнес правила, ще продължат да го правят. Защото така са научени и никога не са били контролирани ефективно. Няма причина да не продължат да го правят и сега. Най-много министърът или здравната каса да им напишат акт, който ще падне в съда.


Защото - второ - при управление, което залага единствено и само на изливане на пари и купуване на електорат, а не на реформи, т.е. очаквани резултати срещу парите, администрацията се състои от безпомощни калинки. Които нито са в състояние да създадат организация за реакция при пандемия, нито пък да я контролират. Защото са там по партийна линия, а не за да вършат работа. Повечето ентусиасти, които се опитваха да работят ефективно, отдавна се предадоха и напуснаха администрацията. Само с пари - толкова. За система е нужно много повече, но отдавна го нямаме.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Много обективен анализ, поздравления! За сведение на редакцията на "Дневник" в областен град като Кюстендил, в местната болница няма инфекциозно отделение от година и половина. Като започна пандемията/епидемята откриха в отделна сграда на тази МБАЛ нещо като лазарет, който гордо го наричаха "Ковид отделение". Така че нито система има /по д-р Лунд/, нито млади специалисти /лекари, здравни работници/ извън София. Ще дойде време и в София да няма.

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3084 Любопитно

  Много хубав и обективен текст, браво. Здравната ни система е отдавна на абсолютен автопилот, сега просто това се видя отвсякъде и от всички. С такива управляващи - толкова. Трябва и акъл.

 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Здравната система се изгражда изключително просто.
  Всяка здравна вноски отива в индивидуална здравна каса. Така:
  - хората ще започнат да се осигуряват на реални заплати;
  - няма да има ропот, когато се вдига процента на здравната вноска;
  - ще спрат фалшивите приеми по болници, защото пари ще се точат от личната сметка;
  - ще спре фалшивото изписване на скъпи лекарства;
  - много други...
  Държавата отново е редно за спонсорира здравната система, но като осигурява средства за инвалиди и пенсионери.

 4. 4 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Коя ли система в Бг не е на автопилот.

 5. 5 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Между другото, днес данните от тестовете още не са качени. Преброителите в САЩ ли ще бъдат първи или нашите? Баси, как се побръкА свето....

 6. 6 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lazarus":

  Има едни ,,братушки” които не знаят какво е работа. Тях кой ще ги лекува ако твоята реформа стане реалност?

 7. 7 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Проблемите в здравната система дойдоха откак се пръкнаха частните болници. Те засмукаха добрите специалисти и превърнаха здравето в търговска стока!

 8. 8 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Много хубав и верен текст. Уви той не е валиден само за системата на здравеопазването. Цялата държава се управлява на автопилот. Всички чакат нареждане "от горе" и се опитват да прехвърлят проблемите вместо да ги решават.

 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3084 Весело

  До коментар [#7] от "Dariya Koleva":

  Ходи в Русия, там болниците са държавни, доволна ще останеш.

 10. 10 Профил на Зоро
  Зоро
  Рейтинг: 36 Разстроено

  ГЕРБ не направиха нищо за здравеопазването в страната, осен:
  - да поддържат ниски заплатите;
  - да унижават лекари и мед сестри
  - арести на лекари (например Горна Оряховица навремето)
  - да нямат никаква стратегия в продължение на месеци през 2020 г.
  - да харчат пари за инфраструктура (която в момента няма да бъде ползвана от никой) и да усвояват заедно с ДПС.

  Изобщо ГЕРБ могат ли да си дадат сметка че здравеопазването и образованието са основни приоритети на една държава? Май не.

 11. 11 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1712 Любопитно

  До коментар [#3] от "Lazarus":

  Пак опити да се открие колелото,вместо да се вдигне поглед и да се види, че е подпряно на оградата....
  Хората отдавна са го измислили - вместо здравен данък - здравна ЗАСТРАХОВКА за бъдещ период. Не си застрахован - получаваш базова помощ и безплатна първа помощ. Застрахован си за 100 единици - получаваш помощ за 100 единици - останалото доплащаш. Застрахован си за 200 единици - получаваш съответната помощ. Държавата се грижи за инвалиди, пенсионери и т.н.
  Ида попитам скромно - а къде е Църквата? Къде са църковните милосърдни сестри, църковни болници, хосписи, храна за бездомни и т.н.?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  При 10 милиарда тази година за здравеопазване - 6,8 милиарда от НЗОК и бюджета и 3,2 милиарда от ценоразписите в болниците какви повече пари трябват не знам.
  Така, че хубаво е да се говори с реалните числа.

 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Пари, пари, ама то и акъл си требе. 11 год. една Мутра ликвидира постепенно държава и общество...
  Сега вирус, а недай си Боже да станат и военни конфликти...

 14. 14 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lazarus":

  Хи-хи, големи щуротии си написал. Абе мислете малко ве...

 15. 15 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Добра здравна система се изгражда като се ползва най- добрият световен опит, опит почерпен от хора, които са изпитали на гърба си здравните системи на държавите, видели са кусурите и предимствата им. САЩ имат великолепна система за лицензиране на лекарите, но въпреки че там здравеопазването е най- добре финансирано (за лекарите говорят, че са торба с пари), нито продължителността на живот, нито качеството им на живот, нито успехите при лечението на редица заболявания са най- добрите. Системата "Семашко" в здравеопазването преди 2000г. у нас беше няколко хиляди пъти по- добра от настоящите недомислици (нескопосано, хаотично, еклектично заимстване от различни системи).

 16. 16 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 798 Неутрално

  На частен кабинет следобед, едва ли е по-професионално или хуманно. Оборудването си е хранилка за доставчиците.

 17. 17 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#11] от "mitko11":

  Митко, намери си и прочети "Ударът(The rainmaker)" на Джон Гришам. Като я прочетеш два - три пъти вероято ще ти светне, че модел на здравно застраховане в България не може да бъде въведен НИКОГА при тази структура на обществото. Всякакви подобни идеи ще доведат единствено до масови откази от лечение и много смърт.

 18. 18 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Където има пари, винаги има някой, който иска да открадне от тях, колкото маже. Ако може всички. Когато тези пари би трябвало да са приоритет на обективно, компетентно, държавно управление в интерес на здравето на хората, и очевидно не се управляват по горе казаните начини, тогава очевидно става въпрос за организирана кражба на тези пари с участието на държавата. Това означава, че в съответните ресори на държавата, основно парламентарната комисия по здравеопазване, Министерството на здравето, неправителствените организации занимаващи се със здравеопазването, лекарствената мафия, начело с някой си Марешки , са част от държавна организирана схема за източване на парите за здравеопазване. Т.е. власт + пари = мафия. Резултат: едни чекмеджета, пълни с ..... за награда, че е осигурил на други, да си пълнят техните чекмеджета. Грешният извод, който си прави масовият гласоподавател е, че тези с ппълните чекмеджета са причина. Не!!! Те са следствие! Причината е масовият гласоподавател, за който все някой друг му е виновен и чака от някъде някой спасител на бял кон да дойде. И този някой спасител винаги се появява, изпратен от тези с пълните чекмеджета, под възторжения поглед на клепоухите.

 19. 19 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 378 Неутрално

  "Здравна система не се купува, а се изгражда с пари"

  Не само - всъщност, този анализ подсказва друго заглавие -- "Добра здравна система се изгражда на основа на морални ценности и компетентност (а не пари).


 20. 20 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 865 Неутрално

  При 10 милиарда тази година за здравеопазване - 6,8 милиарда от НЗОК и бюджета и 3,2 милиарда от ценоразписите в болниците какви повече пари трябват не знам.Така, че хубаво е да се говори с реалните числа.
  —цитат от коментар 12 на Да вярваме на истината


  Е, успокоих се. Щом има толкова пари, значи нема грижи и проблеми в здравеопазването.
  А щом и детските ги вдигнаха за всички, значи скоро и демографията ще оправим. Още някой друг милиард за полицаите и с престъпността ще се разправим.

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#10] от "Зоро":

  "ГЕРБ не направиха нищо за здравеопазването"

  ГЕРБ не направиха нищо в коя да е област! Никакви реформи, никакво подобрение! Освен донякъде в инфраструктура и то преди да започнат яко да крадат! Т. е. през първия мандат на Борисов!

 22. 22 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Както писах вече, не става само с пари, трябва и акъл...
  На всички нива, от изборната урна, през самата система, та до кабинетите и парламентите.
  А той все повече отсъства или е насочен в посока у(при)свояване...
  Резултата не закъсня особено.

 23. 23 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1137 Весело

  В паралелната вселена където Сандокан с двете лодки е Премиер мъдро сочещ пътя на победилия умнокрасивицизъм и човеколюбивите редови умнокрасивци са изчистили всички лоши с човеколюбиви павета здравеопазването е първокачествено и безплатно

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Добро утро.

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на nedko
  nedko
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#23] от "Morbias":

  Биеш даже Местан по неразбираемост и накъдреност на речта

 26. 26 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lazarus":Има едни ,,братушки” които не знаят какво е работа. Тях кой ще ги лекува ако твоята реформа стане реалност?
  —цитат от коментар 6 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  А трябва ли да бъдат лекувани?

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 27. 27 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 975 Неутрално

  .... Те засмукаха добрите специалисти и превърнаха здравето в търговска стока!
  —цитат от коментар 7 на Dariya Koleva


  Ами ще ги засмучат!

  Ти защо не работиш без пари?

  : ))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 28. 28 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  Стига глупости! Не четох статията, но само от заглавието е ясно, че е пълна боза. Налели сме МИЛИАРДИ в здравната система. Тя Е УМИШЛЕНО сгрешена изначално! Трябваше да има 100 болници в България, но силно финансирани, не 20000 но недофинансирани и нищонеправещи. Който иска собствена болница, на свободния пазар! Касата да работи само с общински и държавни болници, големи, модерни и поддържани!

 29. 29 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1137 Весело

  До коментар [#25] от "nedko":

  За всеки влак си има пътници :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 30. 30 Профил на Сава Чанков
  Сава Чанков
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ако здравеопазването не е солидарно, а трябва да имаш индивидуална застраховка, за да получии лекарска помощ, последствията при епидемия са много по-тежки за цялото общество: много от болните няма да получат необходимата грижа и ще имат дългогодишно влошено здраве или пък ще заразят повече хора. На света няма идеално работеща здравна система, дори добре работещите масови системи в Скандинавия сега се задъхват.

  Всеки трезвомислещ човек, който се е сблъсквал с болничната ни система, би трябвало да е взел грижата за здравето си в собствени ръце.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Здравната ни система , както и цялата нация е оставена на доизживяване. Който оцелее.

 32. 32 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 681 Весело

  Янке,умалително от дългото ти първо име,кой съсипа здравната система?Мисля и съм убеден че това са твойте баба,дядо,майка,баща,чичовци,вуйчовци,лели,учинайки и т.н.т.н..

  Ръй! Ръй!
 33. 33 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 480 Любопитно

  До коментар [#10] от "Зоро":

  Нерегистрирано тролче?

 34. 34 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#21] от "vassilun":

  Няма нужда от писанията на такива като тебе - само пишете *долу ГЕРБ*и е достатъчно!

 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Весело

  До коментар [#28] от "Stargate":

  "Стига глупости! Не четох статията"

  Правилмно! Вие герберите сте писатели, а не читатели!

 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Любопитно

  До коментар [#21] от "vassilun":Няма нужда от писанията на такива като тебе - само пишете *долу ГЕРБ*и е достатъчно!
  —цитат от коментар 34 на tedif


  Какво реформа направи ГЕРБ за 10 години във властта? Хайде опровергай ме!

 37. 37 Профил на vsg33691538
  vsg33691538
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Вижте на каква интересна статия попаднах.

  https://pomisli.bg/obshtestvo/zdraveopazvane-v-kolaps/

 38. 38 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  Здравна система не се купува, а се изгражда с пари
  ********************************************

  Заглавието е в челото на класацията "Идиотизъм на деня" : сложни системи нито се купуват, нито се изграждат само с пари, в основата на подобни изграждания е сивото вещество, визиите, облечени в алгоритми и материализиращи се в отделните свои елементи. Материализации, които струват пари. Много пари. Но и милиарди да имаме, нямаме ли визионери и експерти, нищо няма да съградим. Просто ще похарчим "едни пари". За пореден път.

  Мараба, С-ДС доносници!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK