Въпросът е: имаш ли право да убиваш заради вярата си

Не може да има предпазени от критика или окарикатуряване, пък били те и обявявани за светии. Иначе просто ще се откажем от толкова човешкото качество на смеха.

© Анелия Николова

Не може да има предпазени от критика или окарикатуряване, пък били те и обявявани за светии. Иначе просто ще се откажем от толкова човешкото качество на смеха.



Текстът е от блога на автора.


В Париж млад чеченец уби учител, показвал в клас карикатури от "Шарли Ебдо", изобразяващи пророка Мохамед. Френският президент Еманюел Макрон заяви веднага след убийството: "Един от нашите съграждани беше убит, защото преподаваше, учеше своите ученици на свобода на изразяването, да вярваш или да не вярваш". А по-късно заяви: "Няма да се откажем от карикатурите".


Тава предизвика бурна реакция, най-вече в мюсюлманските страни, но също и критични коментари в Европа, включително в България, които обвиняват френския президент, че е направил "гаф" или дори по-остро, че "налива масло в огъня". Защото, както е известно, изобразяването, а още по-малко окарикатуряването на пророка Мохамед се смята от мюсюлманите за светотатство и обида към тяхната вяра. [Всъщност в Корана няма такава забрана, тя се разпространява по-късно и е по-скоро предписание. В архивите има многобройни персийски миниатюри с изображения на пророка Мохамед (макар понякога с було пред лицето)]




Реакциите в България


Две реакции по темата в България са показателни. Политологът Димитър Аврамов казва по БНР: "Аз съм изключително шокиран от късогледството и радикализма на френското общество. Да си мислиш, че тъпите карикатури на радикална редакция на едно списание, защитата на тези карикатури е свобода на словото, значи много си изглупял Не трябва да се подлагаме на радикалите. Свободата свършва там, когато навлизаме в нечия чужда територия Френската държава излага на риск собствените си граждани За съжаление французите са расисти".


А в своя блог Иван Стамболов - Сула пише: "Не се прави така! Срещу полумесеца издигаш Кръста. На една войска противопоставяш друга войска, а не ансамбъл по синхронно плуване. На една вяра противопоставяш друга вяра, на едно лъжеучение противопоставяш истинно учение. На джамията противопоставяш катедралата, на имама - епископ, а не обединените карикатуристи от Шарли Ебдо, които проявяват лошия си вкус и отсъствието на чувство за хумор не само по отношение на Мохамед, но и на Христос."


Накратко двете реакции по темата казват: Самюел Пати, убитият френски учител, си го е изпросил, а "Шарли Ебдо" не трябва да окарикатурява светините (било то мюсюлмански или християнски). Но реакцията на Иван-Стамболов - Сула е апел за религиозна война, нито повече, нито по-малко. Защото в текста си той обяснява още: "Рано или късно Франция - венерическата болест на Европа, както я нарече Мартин Табаков преди години, - трябваше да се опълчи. Беше длъжна, защото първа се захвана да руши Църквата - оградата и твърдината на християнската цивилизация. Макрон сякаш се е заел да се справи с ислямизма, но от печално погрешни позиции." Според Сула "печално погрешните позиции" за позициите на "безбожието", с други думи - позициите на светската държава.


Смятам, че този тип реакции в България са от позициите на един краен дори радикален нов консерватизъм. Защото едновременно поставят под въпрос една от фундаменталните свободи на либералната демокрация (либерална, в смисъл основана на свободите): свободата на изразяване. В случая, чрез карикатури. Както е известно, карикатурата окарикатурява, представя с насмешка някой или нещо. Тя е част от инструментите на свободното публично изразяване. Но в случая карикатурите на "Шарли Ебдо" се квалифицират като "тъпи" (въпрос на мнение и възприятие), и като "радикални" (не знам за "нерадикална карикатура"). Квалифицират се като неприемлива свобода, защото "навлиза в чужда територия".


Тези квалификации са същите като много официални реакции на правителства на мюсюлмански държави подобно и на позицията, изразена от турския президент Реджеп Ердоган: "Какъв е проблемът на този човек, наречен Макрон, с мюсюлманите и исляма? Макрон се нуждае от психиатричен преглед." Според тази позиция изказването на Макрон е "наглост" и "провокация".


Какво е свобода на словото?


Единствената граница пред свободата на словото в демократичните управления е езикът на омразата. Но тук въпросът винаги е бил за границата - доколко законовите ограничения срещу омразата накърняват правото на свободно публично изразяване. Споровете не могат лесно да приключат, но несъмнено би трябвало да предполагаме, че не всяко критично слово е слово на омразата. И когато казваме "слово на омразата" трябва да разбираме подбуждане към насилие най-вече. Слово, което съдържа риска да се превърне в насилие.


В своята защитна реч пред съда през 1925 г. Гео Милев, обвинен че с поемата си "Септември" призовава към насилие, казва на съдиите: "За честта на българското правосъдие не произнасяйте осъдителна присъда, защото с нея бихте нанесли удар, рана, петно върху родното изкуство и неговото развитие. Изкуството цъфти само на почвата на свободата. Не стеснявайте писателя, за да не убивате изкуството!" Той е осъден на една година затвор, но е убит на следващия ден от тайната полиция без съд и присъда.


И друг случай, този път от Франция: през 2002 г. авторът на едно силно дискутирано произведение "Подчинение" Мишел Уелбек е изправен на съд по обвинение с слово на омразата заради следното негово заявление: "А най-тъпата религия все пак е ислямът". Съдът обаче го оправдава с мотива, че изявленията на Уелбек са в рамките на правото на критика на религиозните доктрини и че в заявленията му няма проява на расизъм, който е преследван от закона във Франция. (Gazette du Palais, 2 octobre 2003, no 275, p. 14)


Призовават ли към насилие карикатурите на "Шарли Ебдо"? И могат ли да бъдат критикувани религиите? Както и да бъдат окарикатурявани? На първия въпрос отговорът се видя в многолюдните прояви на солидарност с разстреляните през 2015 г. журналисти от списанието. А и последвалите карикатури бяха със силен антинасилнически заряд.


Какво е "обида на вярата"?


Но карикатурите не са ли все пак обида към вярващите, към мюсюлманите като общност? Мнозина ги виждат по този начин. Но въпросът е, как една обида може да се превърне в убийство? И как една общност може да бъде насъскана срещу друга общност? И как мнозина авторитарни управители на мюсюлмански държави видяха в случая чудесна възможност да отклонят масовото недоволство срещу управлението си и да го обърнат срещу един "външен враг".


За започнем с обидата. Тя най-често се изразява с думи, но в случая става дума за карикатури. Обиденият има правото да търси правата си, например пред съда, но също може да реагира по същия начин - с думи и изображения. В никоя съвременна правна система не е позволено на обидата да се реагира с убийство. А именно за това става дума - убийство на учител, че е следвал официалната образователна програма на страната си. Убийството беше последвано от няколко други, като акт на колективно отмъщение. Ето за това трябва да се говори, защото няма и приемлива религия в света, която да насърчава убийството заради обида на вярата. Въпросните убийци не са "мъченици на вярата", те са насилници, които развяват религиозно знаме. Това съвсем не е от вчера.


Ако приемем за възможно наказанието за карикатури, дори и смятани от някои за светотатство, с убийство, тогава ще се върнем в годините на Светата (?) инквизиция, горенето на вещици, на учени, на забранени книги. Не може да има предпазени от критика или окарикатуряване, пък били те и обявявани за светии. Иначе просто ще се откажем от толкова човешкото качество на смеха.


Всъщност въпросът е за държавата, за политическата рамка на съвместното ни съжителство. Само светската държава осигурява възможност хора с различни вероизповедания, но също и атеисти, да живеят заедно. И "светска държава" означава отказ от официална религия и от официални, да не говорим за задължителни, религиозни предписания. Светската държава отмества религията в частната сфера, вярата е въпрос на частния живот. Това, което за един е светотатство, за друг не е и това също трябва да се уважава.


Да се върнем към обидата. Разбираемо е, че в определени общности, най-вече заради дълга история на подценяване, дискриминация, насилие, "масовата обида" може да пламне от нищожен инцидент (например карикатура в едно седмично списание някъде в Париж, едно от стотиците хиляди в света). Но може ли обидата да оправдава убийството?


Ами ако утре някой американски или руски президент се почувстват обидени като лидери на велики нации, могат ли да решат да използват цялата ядрена мощ на страните си срещу народа на онзи, който ги е обидил? Би било абсурд, нали?


Както са абсурдни изобщо колективните обвинения, съдържащи се в изказвания като "французите са расисти". Също толкова вярно би било, че "арабите са терористи", "германците са нацисти" или "руснаците са комунисти".


Затова нека пазим светските държави, едно завоевание на модерността. Да ги предпазваме от подчиняването им на една или друга религиозна доктрина. И да знаем, че всяка религия, докарана до фанатизъм, престава да бъде вяра.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (155)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 764 Неутрално

  За жалост това е нивото на демокрацията в България.

  За едни благата, за други ла*ната
 2. 2 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 764 Неутрално

  За жалост това е нивото на демокрацията в България.

  За едни благата, за други ла*ната
 3. 3 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Някои имат не само правото, но и задължението да убиват заради вярата си. Срещу това ще получат на богато възнаграждение. Познайте кои са тези.

  без подпис!
 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Разстроено

  "Въпросните убийци не са "мъченици на вярата", те са насилници, които развяват религиозно знаме. Това съвсем не е от вчера."

  За вярващите муслими са точно такива както и терористите забили самолетите в кулите в Ню Йорк!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  А бе Тони, и ти го усукваш. Тъпи ли са карикатурите? Олигофренско тъпи са. Омраза ли е? По скоро отровно презрение. Обида на нечия вяра ли е? Като едното нищо. И кво от това? Ми да рисуват и те карикатури, Да на мразят обратно и да ни се присмиват на вярата. И най-добре да го правят сичкото туй от ония райове за рязани читаци под Средиземно море

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 6. 6 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  А бе Тони, и ти го усукваш. Тъпи ли са карикатурите? Олигофренско тъпи са. Омраза ли е? По скоро отровно презрение. Обида на нечия вяра ли е? Като едното нищо. И кво от това? Ми да рисуват и те карикатури, Да на мразят обратно и да ни се присмиват на вярата.
  —цитат от коментар 5 на Gretel


  Подобни карикатури трябва да бъдат забранени със закон!

  Жива подигравка си е с мюсюлманите, после ама защо убига много хора в Париж и Виена!

  А даскалът в Париж си е сам виновен, да дразни мюсюлманите сам го е решил!

 7. 7 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#3] от "Лопе де Вега":

  Християните - пример - през 811 по нареждане на вселенския патриарх в Плиска са изклани 14 000 деца и майки (вкл. бременни). Възнаграждението е в злато, от заграбеното - но гадните пагани по нечестен път избиват завръщащите се християни - като нечестно ползват в армията си жени - а както е казал Св. Тимотей - християнски светец от най-висок йерархичен ранг - жената е говедо за разплод - няма право ни на глас, ни да мръдне.

  А сега по темата - в правовата държава, каквито са цивилизованите държави, правото е над религията и нямаш право да убиваш заради вярата си. В религиозните държави, където религията е над правото - имаш право да убиваш заради вярата си. Ренесансът точно това е направил - подчинил религията на закона и дал права на всички хора, макар и векове да е трябвало да се очисти от пипалата на религията. Примерно равноправието на жените и на тъмнокожите идва реално някъде след 1965-та. За съжаление днес всеки провалил си живота неук мързел е на крачка да стане религиозен фанатик - знаем си ги нашите православни, виждаме ги по света и братята им мюсюлмани.

 8. 8 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "...Въпросът е: имаш ли право да убиваш заради вярата си..."

  Абсурдно е да се задава днес в Европа този въпрос; абсурдно е въобще да се коментира.
  Както е абсурдно неглижирането от страна на повечето държави в Европа на поведението на членовете на сектата на дъртия педофил.
  След Макрон, изказването на следващия европейски държавник трябва да завърши с думите : "..започва обратното броене за исляма в Европа..." .

 9. 9 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Отървали сме се от християнската диктатура, ще се отървем и от ислямските амбиции за такава.

 10. 10 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Светска държава като завоевание на модерността има още от френската революция. Когато са клали свещениците като добитък. Особено се натрапва и светската държава като завоевание на модерността от октомври 1917 г. в Русия. Без да ще авторът се повтаря с Ленин. Г.Н. Крижановски разказва че Ленин му казал - "Още в пети клас в гимназията /на шестнадесетгодишна възраст/ аз рязко скъсах с всички религиозни въпроси: свалих кръста си и го изхвърлих в едно кошче за боклук". Още през 1905 г. Ленин пише /цитатите са от книгата на Дмитрий Волкогонов "Ленин-руският демон"/ - "Ние настояваме за пълно отделяне на църквата от държавата, с цел да победим религиозната мъгла..." След 17-та година не само я отделят от държавата, но изобщо я отделят от земния мир. В буквалния смисъл на думата барабар със свещениците.Избити поголовно и садистично. Любимо занимание на комисарите атеисти било да им палят брадите и да гледат как се опичат главите им.Към онова време в Русия имало 80 000 църкви. Най-напред обират златната и сребърната църковна утвар, след това ги взривяват или превръщат в агитпунктове, обори и т.н. Например Казанския събор в Ленинград /Санкт Петербург/, превърнат в музей на атеизма. Чак през 2000 г. е върнат на църквата. Почти десет години след рухването на комунизма!? Както се вижда светската държава като завоевание на модерността процъфтява отдавна, отдавна. Сега и в САЩ, където се палят библии и събарят статуи на Исус Христос. Забранени са символи на християнската вяра и пр., и т.н. Но ислям - може. Може и някакви дяволоподбни божества. Пред сградата на администрацията в Оклахома имало монумент с десетте божи заповеди. Първоначално активисти сатанисти искали да го премахнат и поставят на негово място статуя на сатаната. Кметът републиканец обещал да се бори за монумента с Десетте божи заповеди /не кради, не лъжи, не убивай и пр., нали така/ Върховният съд на Оклахома обаче се съгласил с доводите на сатанистите и постановил да се премахне монументът с Божиите заповеди. Последно статуята на сатаната била откарана в Детроит и пр., и т.н. Така че светската държава като завоевание на модерността шества победоносно днес в Америка. А Тръмп, след като запалиха църквата до Белия дом застана пред още горящите останки с библия в ръка. А неговата говорителка излиза пред репортерите с кръстче на шията. Ужасно и неприемливо за модерността.

 11. 11 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  всяка религия, докарана до фанатизъм, престава да бъде вяра.
  ==================================================
  Вярата затова е вяра, защото е фанатична - Вярвам, защото е абсурдно, казал Тертулиан.

  Свободата, Санчо...
 12. 12 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Да, и християните са убивали заради вярата си. Но преди 400-500 години. Значи ли това, че сега трябва да приемем и оправдаем същото при мюс'лманите? Ами не, не трябва. 21 век е.
  А за глупаците твърдящи, че учителят сам си го е изпросил - и момичетата нападнати и обиждани миналото лято пак в Париж(понеже носели къси панталони и поптници) от едни забулени правоверни? И те ли са си го изпросили и са си виновни, че лятото не ходят като купи сено?
  Оправдано ли би било всеки чувстващ се обиден по някакъв начин да вземе ей така да убие някой, който го дразни?
  А ако един атеист каже, че не вярва в Мохамед (защото това си е негово право в какво да вярва) - и някой ислямски активист му премаже главата, понеже се чувства обиден? И това ли е приемливо и атеистът си го е търсил?

  Не мога да разбера хората защитаващи обидеността на мюсюлманите и оправдаващи убийството/ Обикновени тъпанари ли са или нещастни лузъри мразещи всечко и всеки.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 13. 13 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#10] от "nik_77.":

  Папата каза че комунизма и християнството си приличат много. Та нищо чудно комунистите да са били привърженици на Светата Инквизиция. Двете религии (да - комунизмът си е религия по всички показатели), са докарали само мизерия и страдания - не случайно християнската епоха се нарича "Тъмните векове" и не случайно комунизма - "Червената чума" . По същата логика исляма е "средновековно варварство" - защото е 1:1 с християнството, когато последното е било на власт.

 14. 14 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Обаче комунизмът не си прилича със сатанизма. В никакъв случай.

 15. 15 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#10] от "nik_77.":

  Като християнин би следвало да знаеш че е монотеистична религия и Сатаната е измислен от паганите/неверниците. Но когато се оплиташ като пате в кълчища в собствената си религиозност - няма как да видиш цялата абсурдна картинка на религията и хилядите парадокси в нея - като това нЕкви светци да се тачат (изказванията им), повече от тези на Исус - християнинът вместо винаги да избира Сина Божи на първо място, според изгодата избира пред Него разни хора, провъзгласени за идоли, само лицемерно да не спазват разпоредбите на Христос, включително да нямат други идоли освен Него (визира Баща Си - Бог). А в църквите се палят свещи пред всякакви идоли, стоящи наравно със Сина Божи и Майка Му. Светотатство според Него - но християнинът кога е бил истински християнин!?

 16. 16 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#12] от "Сър Джон":

  Много точен коментар. Имам предчувствието че точно нашите православни защитават мюслюлманите, оправдавайки ги че убиват заради религията си и ако някой се пошегува с нея или даже да не й се подчини; защото искат същата власт над цивилизацията, която са изгубили заради правото.

  21 век - а още много нечовеци щъкат по земята.

 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#14] от "nik_77.":

  Сатанизмът, комунизма и християнството са много близки, съпоставени с липсата на вяра и религия - атеизма, който е много близо до светския хуманизъм, от който горните три са доста далече.

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Статията е много точна, но ние се нуждаем от мерки за да предотвратим убийствата.
  Мерките не могат да бъдат "повече демокрация" а публичен дебат в обществото дали човек убиващ за демокрация може да се ползва от благата на демокрацията.

  подпис
 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Разстроено

  Политологът Димитър Аврамов казва по БНР: "Аз съм изключително шокиран от късогледството и радикализма на френското общество
  ========
  Атеизма минава в атака.....точно тогава когато едно общество е най обезверено.....
  За едно огромно съжаление....през 1789 година....една такава атака успя.....
  А най лошото бе, че я кръстиха революция....

  Bukalemun
 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  Антоний, пак не можеш да стигнеш до правилния извод, че демокрацията свършва до там, когато започне да накърнява личните чувства на другите, става дума за карикатурите на ония пророк, след това вече не е демокрация.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  "Въпросът е: имаш ли право да убиваш заради вярата си"

  Според мен отговорът на този въпрос е ясен - НЕ! Но от друга страна имаш право да защитаваш вярата си по други начини, примерно словесно или различни протестни кампании. Обикновено християните правят така.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Не става дума за собствена религиозност, а за факти. Комунизмът /съветският/ е имал много общо със сатанизма. Твърде много. След 17-та година в Русия изникват паметници на сатаната. Като този:
  https://www.actualno.com/america/statuja-na-satanata-be-otkrita-v-nosht-na-haos-i-razvrat-snimka-news_486910.html
  Забележим е пентаграмът, избран от болшевиките сатанисти за символ на революцията. Вярно древен символ. Всякак тълкуван. И използван съответно. В случая като знак на дявола. Америка явно не го е тълкувала така. Но вече не се знае.

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  До коментар [#20] от "hamiltonf":

  Да, и тук става въпрос не само за карикатурите на Мохамед, но и също карикатурите на парцала Шарли Ебдо на Господ Исус Христос. Подобни гнусни карикатури са обидни за всеки нормален християнин.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#7] от "Deaddark":

  Ти сляп ли си?! След като законът,(държавата),подчини религията,са настъпили такива кървави времена,че Инквизицията бледнее... То Френската революция,национално-освободителни войни,Първа и Втора световна война,комунистически революции и режими,които избиха десетки милиони хора по света. Всички тези ужасяващи злодейства бяха извършени от светската държава и "закона",а не от Църквата.

 25. 25 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 672 Весело

  Смехът бири КОВИД.
  Медицината - също.
  Не забравяйте йогата и физическата активност.
  И малко секс.
  Слънце и туризъм.
  Как някой хора имат време за глупости и средновековие.

 26. 26 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 730 Неутрално

  В цивилизования свят такъв въпрос не трябва въобще да стои..

 27. 27 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 672 Весело

  Злини в името на вярата.
  Супер долна и побъркана клика.

 28. 28 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 734 Неутрално

  "Само светската държава осигурява възможност хора с различни вероизповедания, но също и атеисти, да живеят заедно. И "светска държава" означава отказ от официална религия и от официални, да не говорим за задължителни, религиозни предписания. Светската държава отмества религията в частната сфера, вярата е въпрос на частния живот. Това, което за един е светотатство, за друг не е и това също трябва да се уважава."

  Това е основата на съвременна цивилизация, на обществата изградени върху знание, а не на невежество. Няма място в съвременния свят за религиозни войни и противопоставяне.

  Религията е изиграла своята роля в историята, но времето й е отминало. Трябва да гонаучим всички, някои може да се наложи да го научат по трудния начин.

 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  " Но карикатурите не са ли все пак обида към вярващите, към мюсюлманите като общност"

  Как мислим, дали мюсюлманите атакуват Европа на талази заради ревността си към Корана и пророка Мохамед ? Какво търсят при " неверниците" тогава ? Ислям ? Коран ? Или финикийски знаци ? Това ли е религиозност, всъщност, да живееш с неверници заради материална изгода и после да подскачаш спрямо това, което отдавна си захвърлил след себе си в пустинята, че и да убиваш същите тези, показали ти гостоприемство.......

 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  Трябва да си много прост, ама наистина много, става дума за френски политици десетилетия назад, да допуснеш мюслмани от къде ли в собствената си родина, вкл. "Сиви вълци", "Ислямска държава", салафити и какви ли не още, да ги галиш с перце, полицията да мижа с едното око, да им снасяш сочни социални помощи, и после да толерираш пускане на скандални карикатури, осмиващи техния религиозен идол?! И да не очакваш да се случи нещо?!
  Много прост дори е много меко казано...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 31. 31 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  До коментар [#3] от "Лопе де Вега":

  "Някои имат не само правото, но и задължението да убиват заради вярата си. Срещу това ще получат на богато възнаграждение. Познайте кои са тези"

  Защо Европа отваря широко вратите си за такива ? Не ги знае ли ? Не е преживявала войни с тях ? Атентати ? Смърт ? Разруха ? Че иска и от нас да сме солидарни с подобни самоубийствени политики....Защото преди убийствата от представители на тази " мирна религия" има самоубийствена глупост от страна на самите европейци.....

 32. 32 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  А бе Тони, и ти го усукваш. Тъпи ли са карикатурите? Олигофренско тъпи са. Омраза ли е? По скоро отровно презрение. Обида на нечия вяра ли е? Като едното нищо. И кво от това? Ми да рисуват и те карикатури, Да на мразят обратно и да ни се присмиват на вярата. И най-добре да го правят сичкото туй от ония райове за рязани читаци под Средиземно море
  —цитат от коментар 5 на Gretel


  Не се разбира какво искате да кажете всъщност.

  Уж обвинявате Тони, че го усуквал, пък всъщост после изразявате съгласие с тезата му, какт аз я разбирам - тъпи или не, карикатурите имат своето право на съществуване.

  Като не им харесва да отговорят реципро1но и съръзмерно, точно така мисля и аз.

  Но те не отговарят съръзмерно и тук е слабото място на западната демокрация.

  Един нарязаха на парчета и нищо, други ги изпоизклаха на открито и нищо...крайно време е да има твърд отговор и желязна стена пред всички, които използват религията като инструмент за собствени политически цели.

  Пука им на редовите турци какви карикатури показват в Шарли Ебдо...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 33. 33 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 361 Неутрално




  До коментар [#31] от "samoedin":

  Точно...!!!!!!!!!

 34. 34 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Ако една вяра може да бъде обидена, значи тази вяра е гола вода, не ми я хвали. Тези, дето са се обидели от едни рисунки, са с много слаба вяра, щом с молив можеш да я разклатиш. Все едно мен малката Грета да ме обиди, щото обичам да горя въглеводороди.

 35. 35 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 361 Неутрално

  До коментар [#30] от "hamiltonf":

  Този път си прав....))))
  Имах приятел (просто не съм не го виждал и чувал отдавна и затова пиша "имах") от Тунис...та той ми разказваше какво му е разказвал баща му.....когато французите се оттеглят от Тунис през 1962 год. (сиреч, Тунис престава да бъде френска колония)....на следващия ден човека с тъпана в селото (селският глашатай) още рано сутринта съобщавал на населението, че Франция търси работници и обещава настаняване и нормално заплащане.....та така....)))).....не мога да пресметна колко поколения са се народили от 1962 год. до сега....)))))
  Бъди здрав.....!)))

 36. 36 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Можеш да убиваш ако защитаваш живота, семейството или родината си,
  всичко останало е престъпление !!!

 37. 37 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Някой хора и анализатори, се вживяха по консервативна линия дотолкова, че да симпатизират на архаични ислямски фундаменталисти и политици от типа на Ердоган.
  Да гледаш с влажен премрежен поглед към миналото е новата мода.

 38. 38 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Нито вярата трябва да бъде обиждана, нито да се режат глави, но щом за "безобидните" картинки резултата е отрязани глави, може би не са безобидни картинките.

 39. 39 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Атеизма минава в атака.....
  —цитат от коментар 19 на eti mehter


  Е, и?
  Невярата на един атеист е точно толкова важна, правилна и основана, колкото и вярата на един вярващ - от която и религия да е.
  Както един атеист има право да защитава убежденията си, точно толкова право - не по-малко, не повече - има един религиозен човек.
  Въпросът е да не вредиш/нараняваш другите хора с вярат или невярата си.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  За жалост това е нивото на демокрацията в България.
  —цитат от коментар 1 на Ivayloto бе


  Освен критично за Путин , може да се пише и за исляма! Става все по нормално за медиите на "свободата", кой показва карикатури на пророка Абу Касим ибн Абдаллах - да му резнат гръкляна!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bornagain":

  Светски държави са били Вавилон,в Кодекса на Хамурапи никакви богове няма ,гръските полиси Древния Рим ,още от царскоия период,в Закона на 12 таблици никакви богове и религии няма,.И България до насилственото въвеждане на хрисиянството.Великобритания е светска от 1689,когато с Билата за правата се ликвидират църковните съдилища,Въобще идиотията за религиозна власт е просъществувала в Тъмните векове ,които е и педизвикала и е изоставена някъде след 30 годишната война,когато реално цъърквата е изтласкана от политиката и публичната власт,катои отрязана от публично финансиране ,

 42. 42 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 343 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bornagain":Светски държави са били Вавилон,в Кодекса на Хамурапи никакви богове няма ,гръските полиси Древния Рим ,още от царскоия период,в Закона на 12 таблици никакви богове и религии няма,.И България до насилственото въвеждане на хрисиянството.Великобритания е светска от 1689,когато с Билата за правата се ликвидират църковните съдилища,Въобще идиотията за религиозна власт е просъществувала в Тъмните векове ,които е и педизвикала и е изоставена някъде след 30 годишната война,когато реално цъърквата е изтласкана от политиката и публичната власт,катои отрязана от публично финансиране ,
  —цитат от коментар 41 на slonsco


  Глупости, законите на Хамурапи започват "В Името на Бога..."...леле неуки либерасти бол.

 43. 43 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#22] от "nik_77.":

  Пентаграмът е Божията звезда, обърната надолу. Точно Божията е прословутата комунистическа рубиненочервена петолъчка. А преди да заклеймяваш Сатаната, помисли - Бог може ли да сгреши и да го създаде?

 44. 44 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  Димитър Аврамов казва по БНР: "Аз съм изключително шокиран от късогледството и радикализма на френското общество. Да си мислиш, че тъпите карикатури на радикална редакция на едно списание, защитата на тези карикатури е свобода на словото, значи много си изглупял Не трябва да се подлагаме на радикалите. Свободата свършва там, когато навлизаме в нечия чужда територия Френската държава излага на риск собствените си граждани За съжаление французите са расисти".

  --------
  и продължават да пълнят фабриките и цеховете си с африканци и азиатци, за да плащат по-нисик заплати.

  Любовта ще спаси света!!!
 45. 45 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  А, какво очаквате от фанатици с манталитет от ранното средновековие?!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":

  ПСВ и ВСВ са на религиозен принцип. Както ученикът на ордена Св. Бенедикт, и носител на най-висшия му символ - пречупения кръст - Адолф Хитлер е казал:
  "Не всеки християнин е нацист, но всеки нацист е християнин"
  Християните, също като комунистите, все някой друг им е виновен като оплескат работата. Лъжат че друга е причината и така пак се намърдват да опропастяват.

 48. 48 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 544 Неутрално

  що за заглавие повече от ужасно
  къде са мюсюлманските лидери да заклеймят убийствата на учители и невинни хора иначе много ги бива да се обиждат от рисунки

 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Весело

  До коментар [#23] от "Иво":Днес не си ли на петъчна молитва? 🤣
  —цитат от коментар 46 на venci4


  Никога не съм бил. Ти обаче, не забравяй утре да минеш през синагогата за съботната си молитва. 🤣

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  "Въпросът е: имаш ли право да убиваш заради вярата си".
  Що за въпрос изобщо.
  Нямаш никакво право да убиваш заради вярата си.
  Тези. които твърдят че може да ходят в страните, където това е допустимо.
  А и още нещо.
  Не съм чул християнин да убива(в днешно време) заради карикатура на Христос, Богородица или някои светия.
  Та въпроса е малко повечко политкоректен.

  Panta rhei....
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  До коментар [#47] от "Deaddark":

  Това са пълни глупости! Ти чувал ли си за името Алфред Розенберг!? Знаеш ли, че той е бил главния идеолог на престъпната и кървава нацистка идеология!? Знаеш ли, че той е бил атеист, който е написал антихристиянски книги!?

  А, неговите планове за религиозната трансформация в Германия можеш и трябва да прочетеш тук:

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Алфред_Розенберг #Религиозни_теории

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  До коментар [#51] от "Иво":

  Религиозни теории на Розенберг:

  Розенберг се аргументира за нова „религия на кръвта“, основана на предполагаемите вродени подбуди на скандинавската душа да защитава своя благороден характер срещу расова и културна дегенерация. Той вярва, че това е въплътено в ранните индоевропейски религии, а именно древноевропейски (келтски, германски, гръцки, римски) езически, зороастрийски и ведически хиндуизъм.

  Той отхвърля християнството за неговата универсалност, защото доктрината му за първоначалния грях (поне за германците, които той обявява, че са се родили благородни), и за ученията си за безсмъртието на душата. Публично, Розенберг осъжда деградацията на християнството поради еврейското влияние. Следвайки идеите на Чембърлейн, той осъжда това, което нарича „отрицателно християнство“ (православните вярвания на протестантски и католически църкви), вместо да твърди за така нареченото „положително“ християнство.

  През януари 1934 г. Хитлер назначава Розенберг за културен и образователен лидер на Райха. Sanctum Officium в Рим препоръчва книгата на Розенберг да бъде включена в Index Librorum Prohibitorum (списък на книгите, забранени от Католическата църква). По време на Втората световна война, Розенберг очертава бъдещето на хитлеристкото правителство за религията в Германия, с 30-точкова програма за бъдещето на германските църкви. Сред нейните основи:

  - Националната райхска църква в Германия ще претендира за изключителен контрол над всички църкви
  - Публикуването на Библията ще бъде преустановено
  - Разпятия, Библии и светии трябва да бъдат отстранени от олтарите
  - Mein Kampf ще бъде поставена на олтарите като „за германската нация и следователно за Бога най-свещената книга“
  - Християнският кръст ще бъде премахнат от всички църкви и ще бъде заменен със свастиката

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  До коментар [#48] от "owen":

  Съвсем скоро ще ги видиш:

  https://www.dw.com/en/vienna-attack-german-muslims-call-for-peace-rally/a-55514701

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Писна ми от либерастични драсканици!

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Абе нали в демокрацията уж правото на едини свършвало там, където почвало правото на другия?

 57. 57 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Когато религията се обяви извън закона, тогава ще има ред. Не може зрели хора да вярват все още в приказки, писани преди векове за сплашване на невежото население.
  —цитат от коментар 55 на EU Fighter


  Много си още зелен за да можеш да формираш някакво си що годе смислено мнение.

 58. 58 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  За това става въпрос. Което тук "Иво" е написал. Припокриване на нацистката идеология с антихристиянството. Както и на комунистическата. И двете като сродни в основата си логично отхвърлят християнството. Както тук някакъв "дедддарк". Приел нацизма и болшевизма без уговорки в името на сатаната.

 59. 59 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#47] от "Deaddark":Това са пълни глупости! Ти чувал ли си за името Алфред Розенберг!? Знаеш ли, че той е бил главния идеолог на престъпната и кървава нацистка идеология!? Знаеш ли, че той е бил атеист, който е написал антихристиянски книги!?А, неговите планове за религиозната трансформация в Германия можеш и трябва да прочетеш тук:https://bg.wikipedia.org/wiki/Алфред_Розенберг #Религиозни_теории
  —цитат от коментар 51 на Иво


  Ха, ха....знаеш ли как обичам да чета папагалчене от википедия !Ти какво си чел от Розенберг, че вече с такава сигурност се изказваш?

 60. 60 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#42] от "Lord Elrond":

  Споменават се боговете,групи богове и конкретни богове ,като источник на властта на Хамурапи,в тяхняма и следа от влстниèски правоюия на никой орган на религиозна институция.
  И Декларация за независимост на САЩ започва с " Ние считаме тези истини за видни от само себе си, че всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждаеми права, че сред тези права са живот, свобода и стремеж към щастие",което изобщо не противоречи на светския характер на САЩ още от създаването и думата религия да се среща два пъти Конституцията, "за заемане на каквато и да било държавна или обществена длъжност в Съединените щати няма да се изисква никакъв религиозен критерий" и в
  I ДОБАВКА .Конгресът няма да приема закони, установяващи или забраняващи свободното изповядване на каквато и да било религия, ограничаващи свободата на словото или на печата или ограничаващи правото на хората да се събират мирно и да се обръщат с петиции към правителството за отстраняване на несправедливости

 61. 61 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 711 Неутрално

  За това става въпрос. Което тук "Иво" е написал. Припокриване на нацистката идеология с антихристиянството. Както и на комунистическата. И двете като сродни в основата си логично отхвърлят християнството. Както тук някакъв "дедддарк". Приел нацизма и болшевизма без уговорки в името на сатаната.
  —цитат от коментар 58 на nik_77.



  Глупости! Ти правиш ли разлика между езотерично, гностическо и догматично, ритуално, църковно християнство?

 62. 62 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#51] от "Иво":

  А случайно да знаеш че Розенберг е създал православието в Русия, после комунизма у днес пак той дърпа конците там - вкл. и на руското православие, в т.ч. и на нашето. То у затова го знаеш - служите му православните.

 63. 63 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Кланът Розенберг - еквивалентът на Сорос, Ротшилд, Блумбърг и др. свръхбогати с амбиция да го играят "Живи Богове"

 64. 64 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#51] от "Иво":А случайно да знаеш че Розенберг е създал православието в Русия, после комунизма у днес пак той дърпа конците там - вкл. и на руското православие, в т.ч. и на нашето. То у затова го знаеш - служите му православните.
  —цитат от коментар 62 на Deaddark


  Баси простотиите, честно!

 65. 65 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Весело

  До коментар [#58] от "nik_77.":

  Ахаха, показа ли си злобната душица, показа ли християнската същност - заклеймяване на всеки с различно мнение - 1984, 451 - лош, лош сатанист, нацист, човекоядец е deaddark, на кладата да мре.
  Слава Богу че живея в светска държава, където религиозния фанатик не може да ми подпише смъртната присъда с лъжливо омаскаряване. Ислямистът е неозаптен от правото Християнин.

 66. 66 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Весело

  До коментар [#64] от "von_seeckt":

  А кои го спонсорират Ленин, кои нацисти се крият след ВСВ с вагони богатство в Русия. Правилно - Розенбергови. Като гледаш днешното руско православие няма как да не разбереш кой го е моделирал. Нацистки тертип - стил Розенберг.

 67. 67 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Весело

  Човекът може да стане християнин, но християнина човек - не.

 68. 68 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Този въпрос не стои на никой дневен ред. Няма нужда от повече коментари

 69. 69 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#64] от "von_seeckt":А кои го спонсорират Ленин, кои нацисти се крият след ВСВ с вагони богатство в Русия. Правилно - Розенбергови. Като гледаш днешното руско православие няма как да не разбереш кой го е моделирал. Нацистки тертип - стил Розенберг.
  —цитат от коментар 66 на Deaddark


  Рекох, стига глупости! Ленин го спонсорира ГенЩаба на германската армия.

 70. 70 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#69] от "von_seeckt":

  Именно - а Розенберг в чий щаб беше.

 71. 71 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#69] от "von_seeckt":

  Фон Зеект - тотален провал ПСВ, посветил живота си да не се проваля така и ВСВ бил напред с материала. От негова гл. т. си прав.

 72. 72 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Любопитно

  """"имаш ли право да убиваш заради вярата си"""" разбира се че не ! Тероризма е отвратително нещо ! .... но защо САЩ въведоха санкции срещу Международния наказателен съд в Хага ??? Защо не го признават вече ?......... А колко са цивилните жертви в тази борба с тероризма ? https://www.wsws.org/en/articles/2020/09/09/cost-s09.html

 73. 73 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#69] от "von_seeckt":Именно - а Розенберг в чий щаб беше.
  —цитат от коментар 70 на Deaddark


  Рекох, стига глупости! По това време Розенберг е студент в Москва.

 74. 74 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  До коментар [#29] от "samoedin":

  "да убиваш същите тези, показали ти гостоприемство......."

  европейците ги "канят" заради финансова изгода, няма никакво "гостоприемство" в това.

  Любовта ще спаси света!!!
 75. 75 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Показа ли си злобната душица и християнската същност!? И що да не съм си показал християнската същност? Християнската същност укорима ли е? Защо? Не била толерантна към другите религии? Сега да не сме в ерата на инквизицията и борбата с ереесите. Че "деддарк" се плаши да го не изгорят на клада?

 76. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  До коментар [#55] от "EU Fighter":

  Твоята атеистична мечта никога НЯМА да се сбъдне! Във целия цивилизован и демократичен свят религиозната свобода е водеща. Хартата на ЕС, както и конституцията на САЩ това също е записано ясно и точно.

  Религии винаги е имало и винаги ще ги има. Свиквай с това. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 77. 77 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  До коментар [#59] от "von_seeckt":

  А, ти какво си чел от него и какво си научил от Розенберг!? Слушаме те.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 78. 78 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  До коментар [#51] от "Иво":А случайно да знаеш че Розенберг е създал православието в Русия, после комунизма у днес пак той дърпа конците там - вкл. и на руското православие, в т.ч. и на нашето. То у затова го знаеш - служите му православните.
  —цитат от коментар 62 на Deaddark


  Розенберг бил създал православието в Русия! Мисля, че подобен абсурдно твърдение дори не заслужава отговор! Вярваш наистина в невероятни щуротии.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 79. 79 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Всяка религия представлява набор от идеи. Когато излезе извън частната/индивидуалната сфера на даден човек и се приложи към някои/всички обществени въпроси става идеология подобно на либерализма, марксизма, сталинизма и т.н.

  Не виждам никаква причина да бъде забранено или някой да трябва да се въздържа да критикува коя да е идея или идеология, включително и с безвкусна сатира.

  Обидата е ЧУВСТВО, то е индивидуално за всеки човек. Някой се ЧУВСТВА засегнат, друг - не, трети - малко, четвърти - изключтелно много и т.н. Чувствата не могат да са оправдание за насилие/убийство.

  Не бива дори да набия някого защото се чувствам обидена, колкото и да е силно моето чувство, в каквато и е сфера обидата. Не виждам какъвто и да било повод дори и за най-малкото съмнение по въпроса.

  Тук в действителност става въпрос за власт. Някои хора се опитват да замаскират с религия своето желание да се наложат над други хора - забранявам ти да казваш еди-какво-си!

 80. 80 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#59] от "von_seeckt":А, ти какво си чел от него и какво си научил от Розенберг!? Слушаме те.
  —цитат от коментар 77 на Иво


  Засега не съм стигнал до Розенберг, но затова и не се изказвам папагалски като тебе. Ако се интересуваш, той има една тухла, казва се "Митът на 20 век", ако знаеш немски я прочети.


 81. 81 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  Няма такъв въпрос...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 82. 82 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dariya Koleva":

  Как го постигаш :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 83. 83 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  До коментар [#76] от "Иво":

  така е, 80% дебили, обаче в глобален план :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 84. 84 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иво":

  "Да, и тук става въпрос не само за карикатурите на Мохамед, но и също карикатурите на парцала Шарли Ебдо на Господ Исус Христос. Подобни гнусни карикатури са обидни за всеки нормален християнин."

  Да, обидни са. И какво от това? За различните хора най-различни неща са обидни, при това са обидни в различна степен, толкова силно колкото го чувстваш.

  Аз например се обиждам на всякакви вицове и карикатури за блондинки. Вярвам, че е унизително е да класифицираш някого негативно единствено според цвета на косата му, ама едва ли ще тръгна да трепя другите заради моята вяра.

 85. 85 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иво":"Да, и тук става въпрос не само за карикатурите на Мохамед, но и също карикатурите на парцала Шарли Ебдо на Господ Исус Христос. Подобни гнусни карикатури са обидни за всеки нормален християнин."Да, обидни са. И какво от това? За различните хора най-различни неща са обидни, при това са обидни в различна степен, толкова силно колкото го чувстваш. Аз например се обиждам на всякакви вицове и карикатури за блондинки. Вярвам, че е унизително е да класифицираш някого негативно единствено според цвета на косата му, ама едва ли ще тръгна да трепя другите заради моята вяра.
  —цитат от коментар 84 на areta


  Обидата е престъпление аректе!

 86. 86 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#55] от "EU Fighter":

  "Когато религията се обяви извън закона, тогава ще има ред. Не може зрели хора да вярват все още в приказки, писани преди векове за сплашване на невежото население."

  Така ли? Да се забрани викаш, а? А защо?

  Изобщо не си по-различен от ислямистите.

  Всеки може да вярва в каквото си иска, ако ще и в Дядо Коледа, стига да не се опитва да налага вярата си на друг.

 87. 87 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#74] от "hope":

  Именно "канят" ги ,не ги карат насила ,не са ги отвлякли и докарали тук против волята им.Защо идват на тълпи от стотици хиляди в земите на неверниците?Защо не си седят
  в собствените си страни и да градят мюсюлманският просперитет.Защо като са толкова обидени от някой вестник ,списание,или нечие изказване си го изкарват на
  обикновени хора нямащи нищо общо с това?Защо се унизяват да приемат социални помощи от неверниците?И накрая защо като са видели и не им харесва в държавите на неверниците не се върнат там от където са дошли.Сега ще кажете ма много от тях са родени в западните страни.Ами да ама ако не ги кефи да емигрират милиони хора емигрират годишно,кой насила е държал родителите им та да се родят те в западните страни.

 88. 88 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#30] от "hamiltonf":

  Мюсюлманите са влезли във Франция, защото Франция е била колониална държава и арабите са били автоматично френски поданници. Както индусите и пакистанците във Великобритания са наследство от Британската Империя, когато Великобритания е владяла Индия и Пакистан. Дори робството в Англия е отменено ... през 1834 ...

  The Church of England was implicated in slavery. Slaves were owned by the Anglican Church's Society for the Propagation of the Gospel in Foreign Parts (SPGFP), which had sugar plantations in the West Indies. When slaves were emancipated by Act of the British Parliament in 1834, the British government paid compensation to slave owners. Among those they paid were the Bishop of Exeter and three business colleagues, who received compensation for 665 slaves.[51]

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 89. 89 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Весело

  До коментар [#75] от "nik_77.":

  Е, като те гледам как ми набираш, само да не ти падна в ръчичките - откъде го измисли че съм нацист и сатанист? Това ли е християнската ТИ същност - да лъжеш с цел да омаскариш опонента? Както казах - Слава Богу - не сте на власт.

 90. 90 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Весело

  До коментар [#76] от "Иво":

  Hail Queen Helen, Hail Shirley!!!!

 91. 91 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Весело

  До коментар [#78] от "Иво":

  Значи си приличаме - ти също вярваш в невероятни щуротии.

 92. 92 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#85] от "von_seeckt":

  "Обидата е престъпление аректе!"

  Тц! Не е.

 93. 93 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Колеги, всичките ви разсъждения и коментари страдат от една основа грешка - гледате на случая от позицията на западната (в това число и нашата) цивилизация. Гледната точка на тези фанатици е съвсем друга - тяхната вяра е на първо място, светските закони са след нея и са приложими само там където не и противоречат. За тях те са си прави, и каквото и да ни говорят мирните мюсюлмани, вътре в себе си те все пак ги възприемат като "нашите", па макар и "малко" крайни. Вярно е че сигурно един на десет или сто хиляди мюсюлмани ще тръгне да реже глави заради карикатурите, но съм сигурен че поне половината от тях няма да предадат убиеца.
  Имам приятели мюсюлмани (не от нашите турци, които са религиозни горе-долу колкото нас) и знам че мога да разчитам на тях в много случаи. Но нямам особени илюзии за момента, в който пред тях застане въпросът "от нашите ли е този или не".
  Дълбоко в себе си човешката същност не се е променила особено от времето когато сме се гонили с тояги из пещерите.
  Това е действителността. За съжаление.

 94. 94 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Проблемът е Шарли Ебдо и се решава лесно със забраната му.
  Вие не го следите този парцал. Когата в Черно Море падна самолетът с ансамбъла Александров и екипаж и пътници загинаха, парцалът публикува карикатура. Как може да се подиграеш с такова нещо! Има разлика между свобода на словото, слободия, неприличност. Парцалът се подигра и с много други неща ... смъртта на едно дете-бежанец.
  Французите са свикнали да обезглавят безразборно и доста често чужденци. Не се поколебаха да гилотинират кралицата Мария-Антоанета по причини, които са крайно долнопробни и да оставят децата й пълни сирачета. За да се радва тълпата ... на зрелища!
  На ви сега други зрелища!
  Но ако сме честни, не бива да има убийства. Това не е оправдано и не може да се приеме. Мюсюлманите трябва да протестират пред Елисейския Дворец (понеже Шарли Ебдо се е укрил в хоум офис и никой не знае къде твори всъщност) до забраната на този парцал.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 95. 95 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 588 Неутрално

  "Въпросът е: имаш ли право да убиваш заради вярата си"
  За съжаление, авторът и повечето коментиращи се отклоняват от
  темата, формулирана в заглавието!
  Съществени са разсъжднията за правните и морални норми в съвременната
  правова (и либерална ?) държава. Но още тук възниква едно противоречие. Не е коректно да се твърди, че правовата държава трябва да е и либерална. Правова е държавата, в която правото ръководи държавата. Тоест, всички дейности и действия на властите съответстват на правото. То е формулирано от законодателството на съответната страна. Няма универсално право. Глобалистичните тенденции и претенции не са задължителни! Либертарианските теоретици също се стремят да налагат своите виждания,
  свързвайки ги като неотменима част от разбирането за свобода, демокрация и
  "универсални човешки ценности" на светската държавност. Същите похвати използват и глобалистите. Едните са с всевъзможен произход, другите прокарват определен държавен интерес.
  Исламският свят е чужд на съвременните виждания на западния свят. Той си има своята идеолегия и политическа доктрина. Въпреки многото различни исламски секти и учения, в крайна сметка исламските държави и течения запазват солидарност, когато се изправят пред останалия свят. Исламът не е само религия, той има политическа сърцевина. Истинският ислам е напълно осъществен в две форми - исламската държава и световното господство на учението на Пророка. Всичко друго е преходен период за исламската общност.
  Когато исламски крак стъпи на нова териитория, тя се счита за исламска. Разпространението на вярата е един от приоритетите на ислама.
  Непознаването на Ислама е сериозен недостатък и съдбоносен пропуск от страна на Запада!Повечето действия и политики спрямо ислама и мусулманите са погрешни. Смесва се вода и масло...И после се чудят защо имигранти от второ и трето поколение се радикализират и стават терористи. Може 99 на сто от мохамеданите да са лоялни, но опасността е несравнимо по-голяма от процентното съотношение! Голям е и процентът на приелите ислама местни жители, разочаровани от християнството.
  Освен официалното исламско право, в исламските държави и народи съществува и древното обичайно право, което дори и да влиза в конфликти със закона, бива приоритетно за населението или част от него. Нещата са много сложни.
  Връщайки се към обсъждания въпрос, трябва да си зададем още един въпрос:
  Имигрантът в "християнска" държава, изповядващ ислама, приел ли е изрично и официално да поставя на първо място местните закони, като се отказва от законите, на които се е подчинявал като член на друга народност, племе и вярващ? Категорично НЕ! Младият коренен жител получава ли гражданство едва след като е декларирал подобна вярност? Не! Обаче, декларация от такъв вид прави всеки имигрант в САЩ, преди да получи гражданство.!
  Очевидно е, че законодателството и практиката на нашите страни трябва да се преосмислят и изменят след много обмисляне.
  Ние не можем да премем, че верските убеждения и чувства могат да оправдават убийствата на другомислещи.
  Иначе бихме оправдали и насилственото налагане на ислама при помаците!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 96. 96 Профил на Hristiyan Hristov
  Hristiyan Hristov
  Рейтинг: 70 Неутрално

  [quote#6:"Dariya Koleva"][/quote]

  Ето заради това жените нямат място в политиката - вие живеете в розов свят, в който всички мислим еднакво, сме еднакво раними душици и искаме световен мир, еднорози. Всички заедно да живуркаме в една кофа с помия - бели, черни, жълти, кафеви, турунджави; мюсюлмани, християни, евреи, атеисти и всякакви други.

  Не може три Авраамови религии да казват "Аз съм Бог и всеки друг е фалшив" и да има разбирателство. Не може да водиш дискусия с хора, които вярват, че Авраам е живял 120 години и Бог му се е явил на някаква планина. Че неграмотен "пророк-педофил" от Близкия изток е Избрания на другия бог, и този бог, разбира се, пише само на арабски. Примерите са безкрайни. Каква дискусия да водиш с хора, които вярват, че ангели са слизали от небето?

  Религията е логичен, научен, социален, биологически и ПРАВЕН абсурд. Според която и да е от гореизброените религии, жените нямат равни права с мъжете, ако въобще имат някакви. Те трудно се различават от стадото и когато се споменава за отнемане от врага, те често са включвани наред с животните "Земята, овцата, жената - за победителя правоверен-войник". Всяка от трите религии поощрява, ако не директно насърчава робството и взимането на роби. В Корана има детайлни инструкции. Убиването на друговерници е всеизвестен факт. Без изключения с когото и от трите религии да разговарям се стига до един момент, в който истината им загорчава и стават още по-ирационални и тук дори не говоря за екстремисти, говоря за хора, които даже не са чели "книгата" си.

  Мюсюлманите са гости тук. Европейците никога не са били мюсюлмани и са платили кървава цена за тази екстра. Никога коренното население няма да бъде защото Европа е огнище на хуманизма - Исляма изпъква просто защото е в най-голям разрез с него от трите религии и без да се обижда ( да се обижда, хич не ми пука, научен факт е) - от трите религии, мюсюлманите са със значително по-ниско средно ниво на интелигентност, от което и производните изблици на насилие. Когато нямаш право, когато нямаш аргументи, когато няма друг начин - рефлексът ти е да прибегнеш до насилие.

 97. 97 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Да погледнеме хипотетично и от страна на запада.Ми гражданите се обиждат на атентаторите и решават зъб за чене око за две.Правят една статистика и се вижда ,че над 80% от атентатите в страните им са от мюсюлмани.И казват ,щом те избиват невинни цивилни и ние така ще правиме.Предупреждават в целия свят ,че почват защита на държавите си.След месец флотите на САЩ,Канада,Англия,Австралия,Франция, Гърция,Италия и др се позиционират по света и се почва масирани бомбандировки ,след няколко дена като няма вече ПВО идва ред и на авиацията до седмица играта свършва.Сухопътни операции над мюсюлманските държави не се предвиждат.Просто се блокират по суша ,вода ,въздух, и ги оставят да си градят мюсюлманското благополучие.
  Доста тъп сценарий ,нали. Но ако радикарният ислям не се кротне вероятноста да се случи нараства. В края на краищата всяка толерантност си има граница.
  За съжаление на ислямистите ,индустриалната ,научната и военната сила са на страната на запада .Вместо да се възползват от подадената им ръка те я хапят.

 98. 98 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#85] от "von_seeckt":"Обидата е престъпление аректе!"Тц! Не е.
  —цитат от коментар 92 на areta


  Ами прочети НК.

 99. 99 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 781 Неутрално

  въпроса не е в това!
  ВЪПРЭСЪТ Е ДАЛИ ТВОЯТА РЕЛИГИЯ ТИ Е НАСАДИЛА ЖЕЛАНИЕ ДА УБИВАШ И ТИ Е ДАЛА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ГО ПРАВИШ, ОНЕВИНЯВАЙКИ ТЕ КАТО СВЕТЕЦ ЗАРАДИ ТОВА...........

 100. 100 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 631 Гневно

  А даскалът в Париж си е сам виновен, да дразни мюсюлманите сам го е решил!
  —цитат от коментар 6 на Dariya Koleva


  Демек недей да дразниш някого, защото съвсем основателно може да те убие?!?! Още малко ще го изкарате и съвсем законно! АБСУРД!!!!

  Има си съд и закони за това, а не автомати и ножове.

  https://i.pinimg.com/originals/98/97/e1/9897e184accc194138a9556de09ac409.jpg

  @)----,--'--




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK