Случаят "ХелпКарма" – огромна щета за дарителството

"Няма нищо нередно работещите в сферата на благотворителността да получават заплащане за труда си, НО това трябва да е при гарантирана прозрачност на процеса без никакво съмнение за злоупотреба"

© Стопкадър от btv.bg

"Няма нищо нередно работещите в сферата на благотворителността да получават заплащане за труда си, НО това трябва да е при гарантирана прозрачност на процеса без никакво съмнение за злоупотреба"Платформата за събиране на дарения "ХелпКарма", през която минават много каузи за набиране на средства за болни деца и възрастни, е разпределяла от парите от даренията за огромни заплати на служителите си, както и за щедри годишни бонуси. Част от тях достигат до 80 хиляди лева, изплатени на техническия директор на фондацията Слави Славчев. Това показа разследване на Би Ти Ви с автор Мария Цънцарова, което утре ще има продължение. "Дневник" публикува коментари от социалните мрежи за огромния скандал и последиците, които той влече за дарителството и гражданските организации, на които то е кауза.


Красимира Величкова, Български дарителски форум:


Да развиваш дарителството в България е работа в полза на обществото и тя се върши като:
1. Бориш се за по-добро законодателство.


2. Насърчаваш дарители да даряват и намират правилните и коректните партньори; да реализират смислени инициативи с даренията си в полза на хората.


3. Помагаш на каузи да намират съмишленици.


4. Разказваш историите на дарителите (не на корпулентните), за да вдъхновяваш други....


5. Правиш кампании, за да популяризираш изконния смисъл на дарителството за обществото.


6. Създаваш образователни програми, за да възпитаваш ценностите за отговорност, съпричастност и гражданска активност (което включва и дарителството).


И всичко това в рамките на закона и морала.


Това не е и не може да бъде бизнес за лично обогатяване. Ако е, тогава е подмяна и носи щета за всички - за дарителите, за тези, които разчитат на дарения, и за организациите като нас, които от години работят в това поле.


Евелина Христова:


Огромна щета, рана в обществото се отвори със случая с "ХелпКарма" и разследването на Мария Цънцарова. За развитието на благотворителността трябва да се работи много и целенасочено. Бизнесът може да дава за благотворителност и да бъде насърчаван, но благотворителността не може да бъде бизнес!!!


Няма нищо нередно работещите в сферата на благотворителността да получават заплащане за труда си, НО това трябва да е при гарантирана прозрачност на процеса без никакво съмнение за злоупотреба. Един такъв случай може да демотивира хиляди хора да дават и да нанесе огромни щети. Чакам с нетърпение репортажа в следващите дни ...


Мария Черешева, журналист:


Силно се надявам оправданият гняв към фондация HelpKarma Fundraising да се насочи към тези, благодарение на които това е възможно, а именно българските институции. Тези, които затриха Фонда за лечение на деца в чужбина и реално не помагат, и на тези, нуждаещи се от лечение в България. Тези, които оставиха спасяването на човешки животи да се случва на пазарен принцип.


Ще го илюстрирам. Аз съм организирала кампания в помощ на дете чрез платформата. Семейството на детето се нуждаеше от пари, за да може изобщо да лекува детето в България. Да пътува до София, където единствено той можеше да се лекува, да плаща лекарства, изследвания и хотели. Първоначално събирах пари на моята сметка от приятели, но това нямаше как да продължи от гледна точка на отчетност. И започнах да търся начини това да стане по-организирано.


И познайте какво, нямаше друг начин. DMS кампаниите бяха невъзможен вариант, защото нямат тази гъвкавост. А пазарът, издигнат в култ в нашия изкривен постсоц капитализъм, предлага именно това - гъвкавост. Знаех ли, че платформата удържа от средствата за оперативна дейност - знаех. Реално това е упоменато в условията при организиране на кампании. Разбира се, изобщо не съм предполагала, че заплатите на служителите може да са толкова високи. Но не бих казала и че съм изненадана. Вижте заплатите на шефовете на Amnesty International, Human Rights Watch и всички международни организации, работещи на корпоративен принцип, който тук се продава като висше постижение на развития свят, и тогава пак ще си говорим.


Но да се върнем към "ХелпКарма". Парите за детето се събраха за дни. Семейството получи спокойствие и ресурси да води тежка битка. Която проведе успешно. Екипът на фондацията, който се занимаваше с кампанията, беше изключително бърз и разбиращ и помогна много. Длъжна съм да го кажа. Това явно струва скъпо. Лошият вкус в устата е налице. Но днес детето е живо и здраво. Имаше ли друг начин да се помогне в този частен случай? Нямаше.


Това, за което се моля, е грозната истина да помогне за преосмисляне на това какво имаме като държава и като възможности за дарителство. Защото, опасявам се, разочарованието в случая ще е за сметка на най-нуждаещите се.


Валентина Каменарска, адвокат:


Когато за пръв път видях платформата да ми се рекламира във "Фейсбук", казах на съпруга ми, че това е измама и ще падне яко крадене от даренията.


После подкрепих много каузи, защото реших да дам шанс. До момента, в който случайно забелязах, че при дарение от 100 лева от сметката ми липсваха 118, а надареният беше получил... 100.


Изобщо не ме учудва подобна арогантност. Да си сложиш заплата на себе си от 26 - 50 хиляди, а на служителите си по 4-5-6, докато развиваш... благотворителност.


Атанас Чобанов, журналист:


За този ми пост от 15 май 2020 г. относно комисионните и бизнес модела на Help Karma бях квалифициран като "доста неприятен социалист-анархист":


"Левски" събрал над 40 000 евро за няколко дни в платформата "ХелпКарма". От които платформата гушва 5% за разходи по платформата. Отделно 3% за PayPal. Добър бизнес модел е тая карма, няма спор. Ако феновете съберат необходимите 1,5 милиона лева, платформата ще гушне 75 000 лв.


Основателят Константин Кръстев се свърза с мен и обясни за какво са тези комисионни - имат голям щат от програмисти, кол-център, маркетинг и т.н., но самият той не получава заплата и за него това е кауза. Въпреки това считам, че 5% са много за процеси, които могат да се автоматизират и оптимизират.


Гледам сега тук ври и кипи от неприятни соцанархисти. А този, дето ми се обясняваше, че не получавал заплата, но пък имали големи разходи, получавал апартаменти, доколкото разбрах от материала на Мария Цънцарова.


Такава платформа може да се направи с много малко пари:


- Wordpress - безплатен;


- Хостинг - 100 евро на година за много добър хостинг план;


- GiveWP плъгин - 400 евро на година;


- Stripe - 2% комисионна за картови плащания


- Epay.bg. - 0,5 лв. комисионна за входящ превод по търговска микросметка (за благотворителност даже май няма комисионна);


- IT специалист: два часа работа за настройка на всяка кампания.


За всяка кампания се правят и настройват отделни акаунти в Stripe и Epay на името на крайния получател. Така парите отиват директно при нуждаещите се. Може и PayPal да се добави, но там комисионната за малки дарения е голяма.


Айде, къде са доброволците, които даряваха 15 000 часа IT труд на правителството?


Димо Господинов, адвокат:


Гледах интервюто на Мария Цънцарова с хората от HelpKarma Fundraising и не мога да си обясня нито възторга от журналистическия материал, нито всеобщото възмущение за раздадените заплати.


Първо това не е разследване, тъй като не открива нещо скрито, а интервю, базирано на публична информация и вероятно такава на вътрешни лица. Всичко, което бе "разкрито", всъщност си го казаха самите участници в интервюто.


Второ, това, което са си разпределили за разходи, е около 2 млн, при събрани над 20 млн. Нека и хората, които се занимават с дарителство, да се изкажат, но за мен 10% административни разходи и то за първите 3 години (после ще спадат), и то при тези обороти, са малко. Само се замислете това колко административна работа е. Като знам тези, които обикалят по подлезите колко събират (60-70% от дарението е за тях), като знаем и държавните пари с какъв коефициент на прахосване се харчат, то 10% си е направо супер.


И в тоя контекст, ако има IT специалист, който може да свали разходите от 20% на 10%, що да не му се плати половин милион или повече? Изнесените заплати са напълно нормални за IT бизнеса, а всички оптимизации, които са постигнали при даренията, са благодарение на добрата си информационна система (навярно, не съм им правил одит).


В заключение, от едно интервю, от едни прибързани изводи може да се унищожи един работещ инструмент за събиране на дарения, помогнал реално на много хора. Ако за някой 10% разходи са много, да направи по-добър такъв, но се съмнявам.


Елисавета Белобрадова, "Майко мила":


Случаят с HelpKarma е ужасен и не мога да спра да мисля за него от сутринта.


Да си дадем сметка, че няма в България институция или механизъм, които толкова бързо и категорично да помогнат на човек в критична здравна нужда.


Фондът за лечение на деца беше умишлено и съзнателно съсипан от държавата и единственото спасение за родителите и въобще за хората остана тази организация.


Но какво направиха хората, създали най-ефективния инструмент за събиране и обработка на дарения? Пренебрегнаха социалния ефект. Пренебрегнаха най-важното, което кара хората да даряват, а именно силната емоционална връзка между дарителството и морала.


Системното дарителство се крепи на един-единствен крак - доверието. И когато този крак бъде отрязан, няма сила, която да го оправи.


За мен този казус е ужасен финал на нещо, което можеше да бъде пример за подражание. Платформа, създадена от млади хора, които знаят как се работи и наистина имат познания в дигиталната среда. Хора, които работят бързо и ефективно. Те, обаче, не са потърсили съвета и експертизата на тези, които пък имат познанието на социалния ефект, за да изградят доверие.


Сега единствените въпроси, които си задавам, са:


Какво ще правят родителите на децата в една държава, която отряза всякаква помощ по институционален начин?


Какво ще прави целия сектор, за да възобнови доверието към организациите, които си скъсват задниците от работа?


Как ще бъдат убедени хората, че всяка организация, макар и благотворителна, има значителни разходи, които някак трябва да бъдат заплатени, за да може тази организация да функционира и някой да ходи на работа в нея?


И най-вече, къде е пресечната точка между истинска, съвременна, впечатляваща ефективност и сериозна работа по изграждане на доверие, пълна прозрачност, удовлетворение у всички, които работят за каузата.


Социалната работа не е просто машина за ефективност. Колкото и да си добър в това, което правиш, трябва да си отговорен и към обществото. Звучи тежко и емоционално, но когато те изправят срещу един от водещите журналисти в България, трябва да можеш публично да покажеш уважение. С подготовка, яснота, прозрачност, дори разходите да са големи.


Сега не знам кой друг би се осмелил да направи това, което направиха HelpKarma, дори и да е чист като сълза, да ходи със скъсани сандали и да яде сух хляб. Доверието на хората е перо, което трябва да фигурира във финасовия отчет на всяка подобна организация и да напомня за какво сме се събрали.


Надежда Цекулова, БХК:


Може ли всички потресени да влезете в сайта на НЗОК, да отворите отчетите за лечение в чужбина, които институцията иначе съвестно изготвя и качва, и да осмислите какво означава фактът, че за 6 месеца е платила лечение на деца в чужбина на стойност около половин милион лева.


Просто, толкова да ми се повръща от способността ни като общество да се шокираме от неща, дето ги знаем от сто години!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Гнусна история, тези са морални изроди от най-долен тип

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 2. 2 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Доверието е най-важното, а без него нямам как да има дарителството. Много жалко защото всички фондации трябвда да отоговорят на критиите за прозрачност и очкавам по-трудно да се набират средства, където реално са небходими. От хелпкарма все пак имат възможност да дарят дареното им.

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  Е, зависи ...

  Още от 90-те ние даряваме само лично, директно на закъсалите.

  Прочее - точно заради такива "практики" ...

 4. 4 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  Неслучайно в България думата "фондация"е мръсна.

 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Идеален случай да се повдигне въпросът за отговорността на самите дарители. Независимо дали даряват пари или гласа си. Крайно време е да се интересуваме какво правим и до какво води това.

 6. 6 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 992 Неутрално

  "Основателят Константин Кръстев се свърза с мен и обясни за какво са тези комисионни - имат голям щат от програмисти, кол център, маркетинг и т.н., но самият той не получава заплата и за него това е кауза."
  Основателят не получава заплата. Просто управителят, който е много специален му дава по-голямата част от своята.

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5706 Неутрално

  И тия са се оакали. Живеят на гърба на дарителите и то много добре

 8. 8 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Само като им видиш комисионните и ти става ясно. Има си начини да се дарява и те задължително изключват посредниците.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  И какво незаконно ли е? Какво ми пречи да си направя благотворителна организация която да харчи 10 процента от приходите за на благотворителност и 90 за покриване на разходи. Има ли закон който да ми го забрани.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Предпочитам да дарявам директно, но някога ме спират на улицата, знам че ме мамят и въпреки това не мога да ги отмина. А трябва.

 11. 11 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 237 Разстроено

  Изгледах репортажа. Първо, хората от Хелпкарма изглеждаха неуверени, неподготвени, объркани и гузни. Имаха крещяща нужда от адвокат или качествен пи ар. Второ, дори да приемем, че се насажда вина и нещата са преувеличени или преекспонирани, цялта история оставя най-малкото горчив вкус. Дарителството не може да бъде съвместимо с корист и алчност. Знаем, че хората няма как да работят без доходи, но подбни абсурдни възнаграждения и неясноти при правлението на дарените средства нямат нищо общо с моралните норми, които предполага всяка една доброволческа инициатива в помощ на нуждаещите се.

 12. 12 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Е, наистина ще е голяма щета за дарителството.
  Особено ако паричките са събирани на дребно с SMS. Просто ще има масово оттегляне на дарители.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 13. 13 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 822 Неутрално

  в тази държава на където и да погледнеш все едно и също виждаш. явно това сме си българите.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 14. 14 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  И дарителството стана ... в ЧЕКМЕДЖЕТА!
  Но както казва народната мъдрост, рибата се вмирисва от към главата.

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Разстроено

  Ние (форумът на Дневник) дарихме пари за нова инвалидна количка на колегата Чардо! Директно! За жалост Чардо ни напусна!

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Любопитно

  Евелина Христова:
  Огромна щета, рана в обществото се отвори със случая с "ХелпКарма" и разследването на Мария Цънцарова. За развитието на благотворителността трябва да се работи много и целенасочено. Бизнесът може да дава за благотворителност и да бъде насърчаван, но благотворителността не може да бъде бизнес!!!

  Бизнесът може да дава за благотворителност ...
  Тази Евелина дали е виждала какво "ходене по мъките" е фирмено дарение за по-дребните и най-вече за дребните фирми? Дори за нещо съвсем дребно като стойност ...

 17. 17 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Неутрално

  И като се знае, че собственикът на това е и лихвар от онези с бързите кредити...
  Още като им видях кампаниите във Фейсбук, знаех, че това е измама и бизнес с мъката и надеждата за изцеление на разни хора.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 18. 18 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2339 Любопитно

  Гадна история, браво на Мария!
  Още от името са съмнителни.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 19. 19 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  5% не е голям процент. То 2% им ги вземат Страйп и Пейпал. Така, че за тях я остават 3%, я не.

  Това, което не изглежда добре са 2 неща:

  - заплатата на техническия директор е около 2 пъти по-голяма от пазарната

  - това със заема е абсолютно недопустимо.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 20. 20 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  В една медия Кадиев обясни вероятната причина за невероятната заплата. Парите на голама част от хората са минавали през един човек, осигуряващ се на максимален праг. По този начин се пестят пари от осигуровки. След това кеш са раздавани на когото трябва.

 21. 21 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Ние (форумът на Дневник) дарихме пари за нова инвалидна количка на колегата Чардо! Директно! За жалост Чардо ни напусна!
  —цитат от коментар 15 на vassilun


  Оооо, дано да е на по-добро място! Пак ще помагаме, и пак директно. Ще си запазя снимката от Чардо.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 22. 22 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Неслучайно в България думата "фондация"е мръсна.
  —цитат от коментар 4 на Alarmstufe: Rot


  Тя и ГЕРБ и правителство е мръсна, ама някои хора си замижават за тях.

 23. 23 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  айде стига драми... хората си имат цял community happiness team и 24/7 съпорт за разстроени от таксите им дарители

 24. 24 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Предпочитам да дарявам директно, но някога ме спират на улицата, знам че ме мамят и въпреки това не мога да ги отмина. А трябва.
  —цитат от коментар 10 на Роси


  Отдавна така правя. За Чардо ни организира Мойше.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 25. 25 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 324 Неутрално

  в тази държава на където и да погледнеш все едно и също виждаш. явно това сме си българите.
  —цитат от коментар 13 на ck2013


  Глупости, виж как се помага на "Ботев" Пловдив..

  Десетки хиляди участват!

 26. 26 Профил на Стагияр
  Стагияр
  Рейтинг: 8 Гневно

  Като гледах предаването и ми се доповръща от тия боклуци . А на оная гадина с блузката и мазната коса му дали и фирмен заем за апартамент .Отрепки мръсни

 27. 27 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Още като им видях кампаниите във Фейсбук, знаех, че това е измама и бизнес с мъката и надеждата за изцеление на разни хора.
  —цитат от коментар 17 на Пипера е много лют


  що да е непременно измама... банкстерите какви такси ще ти съберат за превод от $5-10 примерно... или като им напишеш, че е дарение ще вземат да се откажат от заплатите си може би

 28. 28 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Ного кърлежи много нещо! Пенсионни фондове, фондации, благотвирителни организации, смучат ли смучат, населението измършавява, а един в Банкя напротив.

 29. 29 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Там един адвокат пише, че дарил 100, а му изтеглили 118... Но то си пише в самата платформа, че теглят комисионна. Което разбира се не ги оправдава. Точно преди 3 дена за първи път реших да разгледам Хелпкарма и ми направи това впечатление. Мошенници!

 30. 30 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Ние (форумът на Дневник) дарихме пари за нова инвалидна количка на колегата Чардо! Директно! За жалост Чардо ни напусна!
  —цитат от коментар 15 на vassilun  [quote#21:"chichka"][/quote]

  Разбира се, че и занапред трябва да го правим.

  Голяма благодарност за Мойше!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 31. 31 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 914 Гневно

  Класически българчета. Ганьовци. Тия са история

 32. 32 Профил на allin
  allin
  Рейтинг: 246 Неутрално

  5% не е голям процент. То 2% им ги вземат Страйп и Пейпал. Така, че за тях я остават 3%, я не.
  —цитат от коментар 19 на Николов


  Не си чел/гледал внимателно. Само заплатите са 8-9% от всички дарения - това означава, че директно цоцат от парите на хората в нужда. Над 2.2 млн. лв липсват от даренията. Те са общо 21 млн - 5% са 1 млн. Сам сметни колко са взели от останалите пари.

 33. 33 Профил на knd24619640
  knd24619640
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не звучат добре тези заплати, но се замислете за данъците, които ви крадат за здравеопазване и един куп други неща, които не получавате. Честно казано 5-8% за добре свършена работа не ми се струват много.

 34. 34 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Не гледайте колко пари е похарчила една фондация за да набави средства за добра кауза. Например кауза за 100 000 лева. За да ги осигури фондацията е похарчила 300 000, но е събрала общо 400 000, от които 100 000 отиват за каузата. Това е успех! Морално задължение на фондацията е да предостави предварително на дарителите информация, че реално само част от дарената сума ще бъде за каузата, защото имат допълнителни реазходи за кампанията. Но пак ви казвам, ако крайната цел е изпълнена, всичко е наред. Ако фондацията е била коректна с дарителите, те пак ще дарят, ако не - фондацията ще фалира и то на пазарен принцип. Справедливо ли е всичко това? Аз бих казал да, но моето мнение не е важно. Запомнете, че винаги ще има онеправдани хора за който пари в бюджата не са отделени и тяхното единствено спасение са подобни фондации. Ако на вас като дарител не ви харесва директорът да взима 50 000 лева месечна заплата, обърнете се към друга, предлагаща по-добри условия и гарантираща по добът процент на успеваемост.

 35. 35 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#20] от "mrslv":

  Ще се сетите. Ако всички са на 2000 лв заплата, ще дават по 600 лв осигуровки, ето ти 10 човека с 6000 лв към държавата. Ако парите митнат през един човек, той ще плати 900 лв. а останалите 5100 лв. ги спестяват.

 36. 36 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Никога не давам пари на фондации! Нямам доверие на хора, които не познавам. Ако имам, мога да помогна лично на нуждаещ се, но не през посредници.

  без подпис!
 37. 37 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Щетата вече е повсеместна...

  Но по-страшното е, че пак изби на сиромахомилство и вторачване в паничките на тоя и оня. Същата съветскомозъчна драма като в повечето постове на тема медицина.

  А главния проблем тук е загубата на доверие при очевидната липса на едни 5 - 7%
  Все пак основната роля на такива фондации посредници, е да "продават" доверие, у даряващите - че средствата им не отиват за измамна кампания, у даряваните, че наистина се действа по техния проблем.
  Вторична е функцията да спестяват и на 2 те страни едни ресурси и време с което правят вероятността от успешна кампания далеч по-голяма.
  Ако всичко е по устав и договор (% а от сумата която остава за тях и разходите им от всяко дарение е 5), тия заплати нямаше да ми правят никакво впечатление, на фона на успешните им кампании.

  Е да ама не, липсват едни пари и от лакомия и/или немарливост нанесоха един от най-тежките удари на дарителството у нас.

 38. 38 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Поздравления за БТВ - успяха да изровят някакъв отвратителен морален казус, в който има много гледни точки и те всички са и верни и грешни, и тая гнус по никакъв не е свързана със някоя от политическите партии или субекти. Наистина прекрасна "журналистика" - хем вълка цял, хем агнето сито.

 39. 39 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 18 Неутрално

  ако има Ад, то тия заслужават специално място там. Бизнес с мъката на хората.

 40. 40 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До коментар [#22] от "Oleg Shishmanov":

  Така е. Само вие, поддръжниците на Черепа и Маджо сте морални чистофайници.

 41. 41 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  "Вижте заплатите на шефовете на Amnesty International, Human Rights Watch и всички международни организации, работещи на корпоративен принцип, който тук се продава като висше постижение на развития свят, и тогава пак ще си говорим."
  *
  Какво намеква Мария Черешева? Че горните организации работят на същия принцип и осигуряват на работещите там огромни заплати и бонуси? Е, не съм изненадана защо тези организации са толкова активни в търсенето на теле под вола след като трябва да оправдаят съществуването си.
  Само за сведение: проучване преди време беше доказало, че до нуждаещите се от храна в Африка достигали само една трета от всички събрани помощи. Останалите оставали някъде по веригата.

 42. 42 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Любопитно

  До коментар [#14] от "Наблюдател":

  Фондацията на другарката Елена Костова чии чекмеджета пълни?

 43. 43 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Хората така и така са скептични относно даренията, сега ще станат още по. И за съжаление ще пострадат хора, които наистина имат нужда.

 44. 44 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#34] от "ikod":

  И как да ги проверяваме тези организации след като няма информация за режийни, заплати и т.н.?
  Дори и при директно дарителство няма гаранция, че роднините няма да злоупотребят, като бащата на Мануела Горсова, който с парите, събрани за лечение на дъщеря си ходеше да играе хазарт.

 45. 45 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Случая е ясен. Няма как този технически директор да взема такава заплата. Просто дарява голяма част от нея на собственика, който работи за без пари.

 46. 46 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Случая е ясен. Няма как този технически директор да взема такава заплата. Просто дарява голяма част от нея на собственика, който работи за без пари.
  —цитат от коментар 45 на unbiased


  Защо да няма, единият е имал заем от самата фондация да си купи апартамент.Да не говорим, че преди това Кръстев се е занимавал с бързи кредити и колекторски услуги. Тия са класици, само не знам прокуратурата защо пак се прави на приятно разсеяна?

 47. 47 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Нищо ново под слънцето. Пенсионните дружества от ДЗПО какво правят, абсолютно същото. Дори ти ги събират парите със закон, а тези трябва да те успиват да им дариш. Така че, кои са по-големите мощеници!?

 48. 48 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 768 Неутрално

  "Второ, това, което са си разпределили за разходи, е около 2 млн, при събрани над 20 млн. "

  Никаква изненада, такива огранизации и НПО-та с уж идеална цел са пълни с папкачи. Едва ли волята на дарителите е такава - някои да получават месечно сума 20-30 пъти средната заплата. Естествено, всеки труд се заплаща, но това е бртуална обида към далите даренията. Дори някои дарители са бедни, но с добро сърце и никога не са виждали такива суми.

 49. 49 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Успешна далавера за организаторите, позор за обществото - с далечни последствия. Уродлива демокрация.

 50. 50 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Ако са си написали черно на бяло на сайта, че удържат х процент за разходи, то те не са за бой, а онези, които са си дали парите. Има и друго. Ако вършат работа, то трябва да си отговорим на въпроса има ли реално друг начин да се направят нещата? Ако такъв липсва, то моля всеки, който желае да го направи. Ако успее за по-малко пари - супер, ако не успее, то значи толкова си струва.
  Виж, ако са казали, че работят безплатно, а реално са събирали пари, то работата е за бой.

 51. 51 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Този технически директор, след като е вземал такава голяма заплата, как така не са му достигали някакви си 50 хиляди лева за апартамент, че чак взел заем от фирмата?

  Значи голяма част от заплатата му, въобще не е стигала до него.

 52. 52 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#15] от "vassilun":

  И доколкото се подочу тук из разни коментари из форума, станала е някаква разпра между наследниците за дарените пари ... (може и грешно да съм разбрал, ако някой знае повече да каже)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 53. 53 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  А каква радост беше когато дясно гениалния Москов унищожи ЦФЛД

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 54. 54 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 522 Неутрално

  От скандалът с хелпкарма, погледант от друга страна може и да излезе нещо добро. Технологично те се оказват доста напреднали да осъществят връзката между дарителите и нуждаещите се. Единствено им липсва моралния капацитет за тази дейност. Те трябваше да си изкарват заплатите от друга дейност ,а тук да взимат само символични суми. Фондациите за да имат успех трябва да имат морален фундамент - хора с доказано безкористен мотив - може да имат разходи (за труд, офиси и т.н.), но добре обосновани и прозрачно декларирани. В крайна сметка имаме нужда от хелпкарма 2.0 където да са комбинирани двата елемента - морал и технологичност.

 55. 55 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Крайно време е полицията и прокуратурата да изметат разните мърльовци от улиците и ресторантите,които ни тикат някакви снимки пред носа и търсят пари за дарения!
  А иначе-като собственик на фирма,през 1994 г. направих дарение от детски храни за "Дом майка и дете".Няма да ви разказвам какво ме направиха данъчните при една данъчна ревизия.Оттогава не дарявам,плащам данъци все пак,Държавата за какво е тогава?!

 56. 56 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  С парите, които на нуждаещите се подаряват,
  тези”труженици” много жестоко се проявяват.

 57. 57 Профил на ziq06691536
  ziq06691536
  Рейтинг: 8 Неутрално
 58. 58 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Мария Цънцарова трябва да е готова за истерична, организирана (и платена) контраатака. Ще я изкарат по-голямо чудовище от Менгеле. По това ще им познаете медиите.

 59. 59 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 522 Неутрално

  На българина му кажи по телевизията за някакви хилади и гледай сейр. Тези хора са събрали 21 мил. Когато Цънцарова събере 21 хил. да дайде да се похвали. Свърши безплатния обяд, всяко нещо струва пари, дори и това да събираш дарения. 10% оперативни разходи са нищо. А Атанас Чобанов защо не се пробва да направи платформа за без пари да видим за колко време ще стигне 21 мил. Ако успее за същото време, значи ще приема че ХелпКарма са мошеници, ако ли не, очаквам доста извинения.

 60. 60 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 395 Неутрално


  Корпулентни сенки се появиха върху скандалната Фондация „Хелп Карма“. Това разкриха пред Фрог Нюз хора, които са ползвали „услугите“ на организацията. Разследване на бТВ тази сутрин показа как баснословни суми от дарителските кампании реално се стичат в джобовете на членовете на управителния съвет под формата на възнаграждения, бонуси и заеми.

  Преди време медията ни информира, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е един от най-крупните дарители на ФК „Левски“, като парите му преминават през кампания, организирана през „Хелп Карма“. Тогава ние не споменахме името на организацията, но от управата й се разпознаха и ни потърси сметка, че уронваме добро й име и престиж. Припомняме и друг любопитен факт - само за 8 часа чрез същата фондация бяха събрани 222 000 евро за „Александровска болница“ по време на първата ковид вълна. Известен факт е, че основният дарител за това лечебно заведение е отново Пеевски. Дали депутатът от ДПС свързан по някакъв начин с фондацията обаче докаателства няма.

  Любопитно е, че редовен дарител в най-различни кампании на „Хелп Карма“ е широко рекламирана по телевизиите компания за бързи кредити, която също в редица медийни публикации се свърза отново с корпулентния депутат- бизнесмен. Сигурно не е случаен фактът, че шефът на „Хелп Карма“ Константин Кръстев е бил в управата на същата тази фирма за бързи кредити.

  Майки от „Системата ни убива“ се свързаха с нас, за да ни разкрият и друг скандален факт. Твърденията са, че фондацията предлага схема за „печалба“, чрез която събраните от дарители пари се делят 50/50. Кампаниите се представят в полза на нуждаещите се от лечение деца.

  „Хелп Карма“ влезе във фокуса на Фрог Нюз през пролетта на тази година. Попитахме редица институции за дейността й и пълната липса на прозрачността на финансовите й отчети. Проверка на Фрог показа, че последните й годишни финансови доклади за 2018 и 2019 г. са публикувани едва преди дни от Агенцията по впирсвания в Търговския регистър. Разполагаме и с кореспонденция с Константин Кръстев, който твърди, всеки, дори индиректен намек, за свързване на фондацията с Делян Пеевски би поставило в много рискова ситуация хората, които разчитат на тях, тъй като разклащат доверието на стотици хиляди дарители.

  Не е случайно и че , боклука Гешеф ще праща звеното за мокри поръчки във фондацията

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 61. 61 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Побългаряване и криминализиране на общочовешки ценности

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 62. 62 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#1] от "VaKY":


  А политикани те дето гласуваш дето крадат милиони и после казват на майките с деца инвалиди че са алчни?

 63. 63 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 222 Неутрално

  От скандалът с хелпкарма, погледант от друга страна може и да излезе нещо добро. Технологично те се оказват доста напреднали да осъществят връзката между дарителите и нуждаещите се. Единствено им липсва моралния капацитет за тази дейност. Те трябваше да си изкарват заплатите от друга дейност ,а тук да взимат само символични суми. Фондациите за да имат успех трябва да имат морален фундамент - хора с доказано безкористен мотив - може да имат разходи (за труд, офиси и т.н.), но добре обосновани и прозрачно декларирани. В крайна сметка имаме нужда от хелпкарма 2.0 където да са комбинирани двата елемента - морал и технологичност.
  —цитат от коментар 54 на vzoran


  Добре, айде, като имаме нужда, направи я. Че ония по в сайта не мислят за морал, технологии и безкористни мотиви, а за тумори, стволови клетки, лечения и борба за всеки ден живот. Обясни им на тях как "здравите" са много морално извисени и мислят за тях, като им закриват буквално една от малкото им надежди. Щото не било морално шефа им да взима 20к. Но е морално да оставиш 700 човека + още кой знае колко бъдещи такива без капка надежда и светлина в тунела. За да се извисиш морално. Тая гледна точка някой от "здравите" ще я види ли или?

 64. 64 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Какъв е проблема някой да взима висока заплата!? Изобшо какво ни интересува кой колко изкарва!?

 65. 65 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Заплата и дарителска кампания не се връзват.
  Ако някой събира пари срещу заплащане, за да помага на трети лица това е бизнес и няма нищо общо с дарителството и благотворителността.

 66. 66 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Не гледайте колко пари е похарчила една фондация за да набави средства за добра кауза. Например кауза за 100 000 лева. За да ги осигури фондацията е похарчила 300 000, но е събрала общо 400 000, от които 100 000 отиват за каузата. Това е успех! Морално задължение на фондацията е да предостави предварително на дарителите информация, че реално само част от дарената сума ще бъде за каузата, защото имат допълнителни реазходи за кампанията. Но пак ви казвам, ако крайната цел е изпълнена, всичко е наред. Ако фондацията е била коректна с дарителите, те пак ще дарят, ако не - фондацията ще фалира и то на пазарен принцип. Справедливо ли е всичко това? Аз бих казал да, но моето мнение не е важно. Запомнете, че винаги ще има онеправдани хора за който пари в бюджата не са отделени и тяхното единствено спасение са подобни фондации. Ако на вас като дарител не ви харесва директорът да взима 50 000 лева месечна заплата, обърнете се към друга, предлагаща по-добри условия и гарантираща по добът процент на успеваемост.
  —цитат от коментар 34 на ikod


  Да ти е** каузата, щом 3/4 от даренията ще отиват за каузамените!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 67. 67 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 587 Неутрално

  МИ НЕКА НЯКОЙ ОТ ТЕЗИ ДЕТО ГИ КРИТИКУВАТ ДА СЕ ХВАНЕ И ДА НАПРАВИ КОНКУРЕНТНА ПЛАТФОРМА ЗА ДАРЕНИЯ?????

  ДИМО ГОСПОДИНОВ Е ПРАВ = 10% ако не са ОК - НЕКА НЯКОЙ ДРУГ ДА ГИ КОНКУРИРА С 3% за оперативни разходи????

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
 68. 68 Профил на Vasil Petkov
  Vasil Petkov
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#47] от "stoian " Да, и аз първо за тях се сетих. Нека изчислим през годините колко стотици милиони потънаха в ДЗПО. Да се изчислят и техните "оперативни" разходи . А и тези 21 милиона само изглеждат огромна сума. На фона на раздаваните през прозореца на една джипка... Младежите са определено способни, но наивно са решили да спестят осигуровки.

 69. 69 Профил на Freerider
  Freerider
  Рейтинг: 127 Неутрално

  ...от лакомия и/или немарливост нанесоха един от най-тежките удари на дарителството у нас.
  —цитат от коментар 37 на StandBy


  О не, ИЗОБЩО НЕ Е от немарливост. При такива суми е абсурдно да се говори за немарливост.

 70. 70 Профил на Freerider
  Freerider
  Рейтинг: 127 Неутрално

  ...от лакомия и/или немарливост нанесоха един от най-тежките удари на дарителството у нас.
  —цитат от коментар 37 на StandBy


  О не, ИЗОБЩО НЕ Е от немарливост. При такива суми е абсурдно да се говори за немарливост.

 71. 71 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  А каква радост беше когато дясно гениалния Москов унищожи ЦФЛД
  —цитат от коментар 53 на дерибеев


  Дерибейка, къса ти е паметта или си обикновен трол?

  Моисков бе министър 2014-2017, а фондът бе закрит през 2019!

 72. 72 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1171 Разстроено

  Уроди, няма оправдание за тях, никакво. Всеки работи и плаща данъци, да, заплатите са ни различни, защото уменията ни също са различни, НО да работиш във фирма/фондация за дарителство и да вземаш 40-50 хиляди на месец, щото си много Безценен - ай сиктир, няма такъв филм. Ако искаш такава заплата си търсиш друг бранш, защото самото дарителство е нещо, което обикновено се прави безкористно, с идеална цел. И точно затова винаги, когато дарявам, го правя по личната сметка на нуждаещия се, вероятността за измама е в пъти по-малка...
  Срамна работа...

 73. 73 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Табличката на снимката казва повече от достатъчно.
  Като скромен, но доста редовен дарител, аз бях до тук, разбира се.
  Съжалявам ужасно много за болните хора!
  И на тях и на мен Бог да ни е на помощ!
  И на цяла България, защото това, за което най-много слушаме и гледаме са мошеннически, престъпни и измамнически схеми.
  Повсеместно, непресъхващо, безнадеждно!
  Благоприличието напълно изчезна, не съществува никъде вече, щом хора, считащи себе си за нормални, посегнаха на парите за болните деца.
  А държавата?! Държавата явно е в рЯката, в подкопаните речни легла и основи на мостовете, в одраните ни, някога зелени, планини, в горящите химически боклуци, разболяващи този и без това болен и остарял народ.
  За 31 години преход-толкова...

 74. 74 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#11] от "dc_ken":

  аз седя тука и се чудя (ама наистина) - дали "дарителството не може да е съвместимо с корист и алчност" ? щото тоя случай показва точно обратното. това което може би имаш пред вид е, че на теб ти се иска да се вписва в розовата рамка, в която си го представяш. ако тея лица могат срещу 5% да постигнат очевидно повече от всички държавни смехории, и се вписват в процента за разходи - ми ако ще 200 хил. да му е заплатата, и тва не трябва да е ничия грижа щото е чисто гледане в чуждата чиния.

 75. 75 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Разследването тръгна от Фрог и после пушилката я раздуха вече другата черепишка подлога-БТВ.Реалния собственик на Фрог продава оръжия и не плаща 1лев данъци на държавата.Тия лапета хубави или лоши събраха за дни милиони за всякакви каузи и взели някакви хиляди.Не знам кой и как си представя че подобна мащабна дейност става без сериозни заплати,разходи и т.н.Ми направете вие подобни организации па минете с по-малки разходи.Аман от хора дето не правят нищо,ама турсят кусури в дейността на другите които правят.Аман от гледане в канчето на ближния...Мисля че е време вече да се пусне една кампания за набиране на средства та тоя бизнесмен в Дубай да го намерят някоя сутрин умрял в съня си и да се свърши най-сетне тая циркова дейност.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK