Драматичният проблем е с медицинските сестри

Протестираха, висяха по прозорците на президентството, но за сериозни мерки не се чу, въпреки че първата ковид-вълна ни предупреди докъде можем да стигнем.

© Анелия Николова

Протестираха, висяха по прозорците на президентството, но за сериозни мерки не се чу, въпреки че първата ковид-вълна ни предупреди докъде можем да стигнем.Анализът е препубликуван от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Всички в България повтарят: няма кой да ни лекува. Пандемията припомни нещо, което отдавна знаем - здравната система е в състояние на свободно падане.


Ако се вгледаме в детайлите, ще видим, че работата е по-сложна, отколкото изглежда. Всъщност лекарите не намаляват чак толкова драстично. Емигрират новозавършилите, остават старите. Но пък намалява и населението, за което те се грижат. През 2019 е имало само 55 лекари по-малко от предната година. Ако в Германия на 206 човека се пада по един, у нас числото е сравнимо - един на 235, т.е. повече от много страни в ЕС. Проблемът е, че средната им възраст расте; по данни на БЛС една четвърт вече са минали границата за пенсиониране. А коронавирусът ги прави пушечно месо за инфекцията, която атакува най-вече възрастните.
Покрай дебатите научихме също така, че нашите лекари са се превърнали в сезонни работници по примера на полските си колеги, които са така от години. Работи каквото работи, пък идва уикенда и той взима самолета да даде няколко дежурства в Германия и да си закръгли бюджета за месеца. Как се издържа на този ритъм в пенсионна възраст, колко нараства рискът от зараза - оставям да прецените сами.


Какво липсва в България?


Драматичният проблем е с медицинските сестри и останалия медицински персонал. В началото на годината беше констатирано, че в системата липсват 30 000 кадри. В момента повечето заети също са в напреднала възраст и на всичкото отгоре са принудени да работят на две и три места, за да оцеляват с мизерните си заплати, които обикновено не надхвърлят 1000 лева. Протестираха, висяха по прозорците на президентството, но за сериозни мерки не се чу, въпреки че първата ковид-вълна ни предупреди докъде можем да стигнем.


За разлика от лекарите, сестрите не могат да гастарбайтерстват с по няколко дежурства месечно. Сметката им излиза само когато емигрират трайно в места, където им плащат десетина пъти повече, отколкото в България. В резултат у нас на 100 000 човека се падат 490 сестри, докато средно за Европейския съюз те са около 800. Проблемът е подобен с линейките, санитарите, лаборантите, чистачките и тъй нататък. Добавете към това упоритата липса на електронна здравна карта и дигитално здравеопазване.


Какво излиза? Българският лекар трябва да работи при значително по-трудни условия - да писарства като бюрократ от 19-и век, да прави превръзки, да отговаря на телефона, да изварява инструментите, да прави финансово-счетоводни сметки. Нали разбирате защо германският лекар при горните цифри е по-ефикасен от нашия?


Впрочем подобно е положението с всеки специалист в България: вместо една йерархична система от сътрудници да му позволи да се занимава само с важното, за което е учил, той трябва да се бори сам с всичко (да кажа ли, че и ние в университета отдавна не можем да разчитаме на асистенти, сътрудници за изследвания, интернет помощници?).


Усещането ми е, че е така навсякъде; България не умее да организира йерархичен ред на отговорности и кризата на здравната система днес прави това очевидно. Добавете неподдържаната инфраструктура, която шокира дори в най-престижната Медицинска академия, добавете всички трудности за специализиране и израстване в професията - ще разберете защо младите лекари бягат.


Заедно с демокрацията у нас навлезе усещането за права на пациента, комуто здравният работник е длъжен: всяка грешка води до съдебни процеси, а понякога направо до шамари. Е, от тях съсловието ще съумее да се защитава, но едва ли ще се справи самó с бруталните жълти медии, които бунят разрушителни страсти, превръщат лекарите в убийци, некдърници, сребролюбци. Такова отношение по света рядко се вижда.


Не смея да давам съвети как да се реформира системата, само наблюдавам обществения дебат по темата.


Как да се реши проблемът?


Демографските проблеми в целия развит свят се решават с внос на работна ръка. Правим една програма, насочена към Виетнам или Индия, осигуряваме условия на тези хора да се интегрират. Е да, ама у нас възтържествува национал-популизмът и беше наложено табу върху темата миграция - ще си стареем, ще си измираме тук сами, ама "чисти".


Можем да намалим изтичането на нашите медицински специалисти, ако рязко увеличим заплатите им (3000 лв. на медицинска сестра, чух като предложение). Бих добавил - и като подобрим условията на труд, уважението към професията, като предложим общински жилища на нуждаещите се и много други мерки. Въпросът е откъде ще дойдат парите за това. Като имате предвид, че утре същият проблем ще се появи със заварчиците, с полицаите, със зеленчукопроизводителите.


Помислете върху това сравнение. При почти най-ниските разходи за здравеопазване в ЕС, България е сред първите страни по болници на глава от населението - 5,2 на 100 000 при средни за ЕС 2,9 (повече има само в Кипър). Нещо повече, тенденцията е към увеличение с по около една клиника годишно. Защо е така? Вероятно защото много управници притежават частни клиники, които печелят добре благодарение на осигурените плащания от здравната каса.


Всеки опит да се рационализира системата среща яростна съпротива отляво и дясно, че уж едни бедни хора ще останат без достъп до здравеопазване. И парите продължават да изтичат в многобройни реки и вадички. Ситуацията и тук напомня висшето образование - голям брой университети и филиали, при намаляващи студенти и финансиране.


Не знам как може да се оправи тази работа, откъде ще дойдат едни политици, които не притежават или нямат близки, които притежават клиники. Може би когато вземем "яко да умираме", ще ни дойде акълът в главата? Безсилната ярост на министъра, който (самоизолиран в карантина) кълне частните болници, че отказват да се борят с Ковид-19, май не ми вдъхва особен оптимизъм.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Като видя под автора дойче веле... не чета!
  —цитат от коментар 1 на chichka


  Този път , по изключение не е поредната тъпотия !

 3. 3 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  'Гастарбайтерството' на лекари е долна лъжа на мутрокомунистите на която са се вързали и Дойче Веле . Това са ЕДНОПОСОЧНО ЗАМИНАЛИ лекари бе другарки и другари. Сигурно под 1 % от лекарите дават някаКво дежурство в Германия и се връщат. Изобщо не се връщат бе осъзнайте се и не пишете глупости. Просто не си струва да работиш там за две дежурства на месец. Има смисъл да не се връщат и те не се връщат.
  Още малко няма лекари в българската КОЧИНКА защото ВИДИШ ЛИ са по самолетите напред и назад А ХА ХА ХА СМЕХ.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Другарю Дичев, виждам някакви предложения как да се реши проблема.
  Решението е едно - не боледувайте. И сестрите ще стигат.
  Всичко останало са глупости без край и празни приказки.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Афтора да се разбере с тази мома:

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/11/05/4135634_shepa_jeni_v_malko_otdelenie_zalojnici_na_gigantska/

  И стига с тия нелогично болднати изрази - тъпа сугестия.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 6. 6 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Зе мен този културен антрополог (срам ме е, не зная какво значи, но няма и да проверя), е един драматичен проблем. Умел черногледец, търси проблеми и ги публикува в новата партийна пътеводна светлина - ДВ.

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3898 Неутрално

  Имам близък приятел, който работи точно тази профес ия - медицински " брат" ! Та всички знаят, че положението е отчайващо, но безхаберието е наистина пълно ! И трагично ! Чака се системата да стигне до пълен колапс и тогава да се вдигат заплати и да наизлязат разни корифеи по телевизията да дават рецепти с убедителен тон....А работещите в системата просто заминават в чужбина за истинско възнаграждение.....

 8. 8 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  И никой от Виетнам или Индия, няма да ви дойде бе скъпи .Индия е в Британката обшности и легализацията на дипломата на индийски лекар трае минути , Веднага му се издава лиценз за работа. Пълно е с пакистански и индийски GP практик в UK. Във Витнам лекарските заплати също са по-високи от тези 420 евро месечно на лекар работещ в българска общинска болница. Алоооо и негри доктори от Конго и Гана не може да си купите утре те са със заплати 2000 долара на месец (данни от 2017 на Lancet ) , нито филипински медицински сестри както либийците си купуваха. Нищичко вече не може да направите дори да вдигнете заплатите на лекарите на 4000 евро месечно ,младите лекари пак няма да ви стоят тук .Защото почват в Германия с 5600 евро заплата (лекар без специалност) , 500 евро за съботно дежурство и 160-200 евро НА ЧАС В COVID ангажиран сектор . Насочете се към храмовете и почнете да се молите...…. !

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 9. 9 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  При нас в окръжния град , в общинската болница има три българки ....една лекарка и две сестри.....през ум не им минава да се приберат в БГ. то......

 10. 10 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#1] от "chichka":


  Като видя под автора дойче веле... не чета!
  —цитат от коментар 1 на chichka


  Аман от русиянски измекяри ....ми като я вида , не я чети и коментирай бе чугун

 11. 11 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Положението е свободно пропадане, просто чакаме размазването на дъното. Вождът на племето се чуди как да се заседи още някой друг ден.

 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Дойче Веле, що не си гледате вашата къщичка.
  И за драматичната липса на медицински персонал в Германия.

  И това не га казвам аз, а канцлера Меркел:
  "Драматичен недостиг на медицински персонал в Германия"
  https://www.tvevropa.com/2020/10/dramatichen-nedostig-na-meditsinski-personal-v-germaniya/

 13. 13 Профил на diz38646142
  diz38646142
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ми като ги изгонихте по чужбина, .... ами добре.

 14. 14 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално  Индийците ходят предимно в страни, където се говори инглиш: Австралия, САЩ, Канада, Великобритания, Сингапур, Дубай.

  От континентална Европа най-подхояща е Нидерландия, защото там почти всеки говори английски.
  Индиецът се възмущава ако в магазина стоките не са описани на инглиш.
  - Баси ужаса! В Индия имаме над 200 езика, но на всяка стока има описние на английски, а в германския магазин йок. Бива ли таквиз работи!
  - Спокойно шефе, дай ни още 20 години и на хинди ша ти проговорим. викам му аз

  Най-голямата трудност е да изкарат европейска шофьорска книжка, защото нито правила за движение знаят, нито знаци.
  - Какво означава тоз знак? ме пита
  - Еднопосочна улица! му отговарям - Караш в посоката на стрелката, срещу стрелката: йок, не требе да караш

 15. 15 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2926 Весело

  Ивайло Дичев

  Професор по културна антропология в Софийския университет
  ___________________________________________

  И този културен антрополог разбира от здравна система?

 16. 16 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Бедата е, че докато юнакът с джипката обикаляше цяло лято строеж на магистрали (които после трябва да се ремонтират), ни заля втората вълна на ковида. Цъфна цялата истина за здравната ни система. Тя очевидно не може да поеме грижата за нуждаещите се пациенти. Отчайващо е да знаеш, че ако се нуждаеш от здравна помощ, няма кой да ти я даде, даже и да си плащал цял живот за това.

  vesela
 17. 17 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Драматично е заплащането на тези медицински сестри, не проблемът с липсата им. В момента една мед. сестра не може да изкара месеца със заплатата, която получава. Тези героине се грижат за нас всеки ден и рискуват живота си в ковид отделенията. Подкрепям ги напълно. Ако в момента средната заплата в България е 1200 лв, една младша мед сестра трябва да взима минимум 1400. Всичко друго е подигравка към техния труд. Особено в днешната Ковид ситуация.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 18. 18 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 539 Разстроено

  Шефове на болници по на 80 години , стълбицата за кариерно развитие на младите лекари е запушена точно от такива лекари .
  Хиляди пъти съм давал за пример моя роднина лична лекарка в САЩ не знам дали в всички щати е така но на нея за да отвори практиката и искаха пет медицински сестри на смяна а тук някъде нямат нито една , и основната работа се извършва от администраторите и медицинските сестри .
  В бързата помощ в бедните държави от ЕС и САЩ работят парамедици , богата България може да си позволява да обучава шест години лекар който на запад е заменен от парамедик обучаван една или две години .
  Не искам даже да споменавам безплатното образование на лекарите , в цял свят то е едно от най скъпите ако не и най скъпото , в България завършващ лекар може да ни текли една и да замине в чужбина а ние ще плащаме за следващия заминаващ за страни от ЕС .
  Защо отново трябва да откриваме топлата вода , по света има много примери просто трябва смел политик който да обясни че комунизмът свърши и всичко се плаща .Когато не плащаме с пари , плащаме с животи .

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4669 Неутрално

  До коментар [#1] от "chichka":

  "Като видя под автора дойче веле ... не чета!"

  Правилно! Чукча (чичка) - писател, а не читател!

 20. 20 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 555 Неутрално

  "Драматичният проблем е с медицинските сестри"

  Плоблемат е само един. Досега всичките пари отиваха в лекарите. Там з "заровено кучето". Лекарското съсловие колеше решаваше колко пари да дават на медицинските сестри (и съответно за тях не оставаше почти нищо).

  И в морето ми е до колене .....................
 21. 21 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 14 Неутрално

  "Емигрират новозавършилите, остават старите. Но пък намалява и населението, за което те се грижат"

  Евала Дичев! Хората трябва с облекчение да въздъхнат, че населението намалява - измира и емигрира.

  А това, че не докторите, а сестрите са проблем е глупост. Може в София да е така, но я Дичев да иде в едно малко до средно градче - трагедия е.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 22. 22 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  Както неведнъж писах, за 4-5 месеца можеха да отпуснат средства и да обучат стотици "медински сетри". Не мога да зазбера и защо им трябва висше образование на мед. сестри. Защо учат 4 години за прости манипулации?!?

 23. 23 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Като видя под автора дойче веле... не чета!
  —цитат от коментар 1 на chichka


  Точно Дичев е един от майсторите на перото, просто му се отдава да пише. И кво като е Дойче веле, звучи ми много по-солидно от примерно "пик"

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Това синче на комунистическия номенклатурчик Ст.Дичев, описан в "Задочните репортажи" на Марков като типичеп представител на антилитературата в НРБ, разбира от всичко - от медицински сестри дори. Този многознайко-културолог /който знае нещо за тази мистична професия да вдигне пръст/, е писал за всичко на света - от коронавируса, през еврото, икономиката, бюджета, демографията /без да различава раждаемост от плодовитост/ до еврото и въвеждането му, а сега бърка под полите на медицинските сестри. Е, нямаме ли си Айнщайн без Нобел в Бг? Сит търбух - за чукча писатель най -бух!

 26. 26 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Както неведнъж писах, за 4-5 месеца можеха да отпуснат средства и да обучат стотици "медински сетри". Не мога да зазбера и защо им трябва висше образование на мед. сестри. Защо учат 4 години за прости манипулации?!?
  —цитат от коментар 22 на Stargate


  Лично аз отдавна писах за състоянието на Здравната Система.
  Давах и конкретни примери с болницата в Севлиево , където имам първа братовчедка медицинска сестра.

  Неясен ми беше тогава Планът на ковидистите за справяне с Пандемията , чрез Мерки за намаляване скоростта на разпространение.

  Че Здравната система е зле и по-зле ще става , какво хубаво ще е , болните да не се лекуват юли , август , а по-късно?

  Не ми отговориха , а имаше типичното ковидистко кротичко слагане на минуси?
  Бил съм против Мерките на НОЩ!

  Да , но ако 33 годишният беше обикалял с линейка август - щеше да е излекуван , не ли ??!!

  Какъв ли е ководистичният План за справяне , какъв е смисълът на отлагане , отлагане, отлагане и на Мерките?

  Ковидизмът убива!

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Наричам 1,000 мизерна заплата, добре е да припомним какви бяха заплатите на сестрите, докато управляваха комунистите!

 29. 29 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#1] от "chichka":

  То не е и за четене... Ал.Андреев натири най-добрите си журналисти защото пишели срещу КТБ! Помните ли през 2013 г. как сега укриващи се престъпници успяха да накарат Дойче Веле да уволни колумнистите си Еми Барук и и Иван Бедров, защото подривали авторитета на пирамидата КТБ?!? Същият Андреев ми казаха , че плакал като ущипана госпожица на уволнените да се върнат на работа, защото той щял да си загуби поста и тлъстата заплатка.

 30. 30
  tedif
  Рейтинг: 493 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на uxa4564o628
  uxa4564o628
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И никой от Виетнам или Индия, няма да ви дойде бе скъпи .Индия е в Британката обшности и легализацията на дипломата на индийски лекар трае минути , Веднага му се издава лиценз за работа. Пълно е с пакистански и индийски GP практик в UK. Във Витнам лекарските заплати също са по-високи от тези 420 евро месечно на лекар работещ в българска общинска болница. Алоооо и негри доктори от Конго и Гана не може да си купите утре те са със заплати 2000 долара на месец (данни от 2017 на Lancet ) , нито филипински медицински сестри както либийците си купуваха. Нищичко вече не може да направите дори да вдигнете заплатите на лекарите на 4000 евро месечно ,младите лекари пак няма да ви стоят тук .Защото почват в Германия с 5600 евро заплата (лекар без специалност) , 500 евро за съботно дежурство и 160-200 евро НА ЧАС В COVID ангажиран сектор . Насочете се към храмовете и почнете да се молите...…. !
  —цитат от коментар 8 на Dr_Doolittle


  Това за легализацията на индийските дипломи в Англия не е вярно. Дипломите им се легализира след тежък изпит за компетентност на два тура , последван от изпит за владеене на английски на много високо ниво. Регистрацията след това е лесна, но не е евтина за човек , който работи за индийско възнаграждение.

 33. 33 Профил на uxa4564o628
  uxa4564o628
  Рейтинг: 8 Неутрално

  *Мохамед Халаф , журналист, във "Фейсбук":Сина ми от няколко дни има симптоматика подобна на Ковид 19 . Вчера привечер, отиде на преглед при доц. Мангъров в неговия кабинат на ул. “Милен камак”. Преди това сина ми имаше назначено лечение определено от джипито. След прегледа, доцентън му е казал , че има вирус SARS и ще се оправи и му казал да изхвърли лекарисвата от джипито и само да си почива и да пие чайчета и да лежи повече в леглото. След 14 дни всичко ще е наред. Сина ми има астма от дете. Беше го информирал , но въпреки това Мангъров искал да не взима лекарствата , които му бяха предписани, защото поддържаше температура! Казал му също, че няма нужда да прави PCR тест.*дичеФ и *дичеФщината* са като мангъроФ и *мангъроФщината* - трудно изтребими!От всичко разбира дичеФ,а и е рупор на *дойче зеле* - колко ли взима,за дУцентЪ разбрахме,лично се похвали.разбирачи,вижте какво е по другите страни!Какво е положението,как се е огънала тяхната здравна система!Швеция давахте за пример - в момента и тя лети към дъното.Не вярвате?Ами имаме там познати,те няма да ни *будалкат*.Германия?Франция?Тук било диктатура - пищяхте от мерките!Не се справят - ами отхлабиха мерките,нали не трябва да е диктатура!Казвали сме ви - за такива като вас имали византийците определение,*хондро кефалос* ,дървени глави.Нямате вразумяване,хубавото е,че сме далече от вас.
  —цитат от коментар 30 на tedif


  Тоя Мангъров е диспансеризиран кретен. Горе долу по същия начин е третирал и мои роднини. Аз ако си бях в България лично бих отишъл при него да му напъхам дипломата в з---а му.

 34. 34 Профил на uxa4564o628
  uxa4564o628
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Наричам 1,000 мизерна заплата, добре е да припомним какви бяха заплатите на сестрите, докато управляваха комунистите!
  —цитат от коментар 28 на svoboden


  Че те комунистите управляват и в момента.

 35. 35 Профил на uxa4564o628
  uxa4564o628
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както неведнъж писах, за 4-5 месеца можеха да отпуснат средства и да обучат стотици "медински сетри". Не мога да зазбера и защо им трябва висше образование на мед. сестри. Защо учат 4 години за прости манипулации?!?
  —цитат от коментар 22 на Stargate


  Прост си ти , бе. Да ни мислиш че работата на сестрата е само да ти мери кръвното и да ти бие инжекции в дебелия / червен/ задник ?

 36. 36 Профил на uxa4564o628
  uxa4564o628
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#26:"simChо"][/quote]

  Глупостта убива , не ковидизма. Лошото е че няма да те тръшне веднага.

 37. 37 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#20] от "БГА Балкан":
  Защо всички пари да отиват в лекарите ,аз съм лекар и в практиката си имам поне 6 мед сестри , техните заработки в края на месеца при заплати средно от 1000 лв и осигуровки са много по големи от моята и на още 2 ма лекари в практиката ми ,да не казвам ,че никак не си дават зор да ги заработят , защото са им сигурни ,стигали са до там да работят по 30 мин на работен ден и упорито да не си вършат работата ,за която са назначени ,използвайки намалението ,че сме заети с тълпа пациенти през това време , естествено е ,че лекаря ще определя заплатата и заработката на сестрата ,а не обратното .

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Нямада се плашите,хроничният проблем стана драматичен ,ще стане и катострофален след още някоя година.Но ,както казах няма да се плашите,щото недостиг има но не трябва да ни пука за това виновника го знаем да го заклеймим! Костов е виновен и ще продължава да е ,докато последният не загаси лампата на територията.Това Костов се оказа ебаси гадтта вече 20г след него Цар,Комунисти,Бойковисти реформа след реформа правят и все не се получава.А е толкова лесно! Сформират се една две комисии в парламента.Създават се поне 4-5 агенции с по минимум 200-300 калинки на хранилка с ресор прогресивно здравеотказване.
  С ЕС пари се финансират поне 5 НПО за анализи в здравният сектор.Момилизират се
  20-30 "експерта" да ръсят глупости по медиите.Увеличава се щата на НЗОК с поне 30% и същевремено им се дигат заплатите с поне 30%.Същото се прави и в министерството на здравеотказването.Към него се сформира нов отдел за ай ти развитие на сектора с бюджет минимум 500 мил лв със задача да създаде електронни формуляри които да се разпечатват на принтер и да се попълват ръчно.
  Част от средствата ,ще се осигурят от глоби на лекари пропуснали нещо в бумащината на НЗК, а друга от 30% намаление на заплатите в сектора заради несправяне със пандемията./и без това милионери станаха там/Хайде със ЗДРАВЕ!

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  "Драматичният проблем е с медицинските сестри"Плоблемат е само един. Досега всичките пари отиваха в лекарите. Там з "заровено кучето". Лекарското съсловие колеше решаваше колко пари да дават на медицинските сестри (и съответно за тях не оставаше почти нищо).
  —цитат от коментар 20 на БГА Балкан


  +++ От декларациите пред сметната палата видяхме доктори, управители на болници милионери с по 5-6 милиона спестени за няколко години. Как пък няма нито една мед. сестра милионер?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Ковидизмът е изява на Глупостта!
  Хора, бдете!
  Това убива!

  Разобличавайте платената ковидистична истерия навред. Спокойно , с разум , логика и простички примери.

 45. 45 Профил на Ivaylo Konstantinov
  Ivaylo Konstantinov
  Рейтинг: 63 Неутрално

  При такава епидемия и икономическа криза и когато не се знае колко по-лошо може да стане правителството реши, че е много уместно да изхарчи три милиарда за лепене на стиропор по панелките и да даде милиард и нещо за втора ръка кораби. В същото време хората умират поради липса на места в болниците. Идиотщината и дезорганизацията в държавата ни растат всеки ден.


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK