Правителството избра най-лесния вариант за разхлабване на бюджета

Реално голяма част от мерките не са еднократни и ще тежат дългосрочно.

© Юлия Лазарова

Реално голяма част от мерките не са еднократни и ще тежат дългосрочно.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ). Заглавието е на "Дневник".


Тази седмица се проведе обсъждането на проектобюджета за 2021 г. на първо четене в парламентарните комисии. Дебатът не беше толкова насочен към конкретните политики, колкото към рисковете пред фискалната политика в страната и траекторията на бюджета в средносрочен и дългосрочен план.


Фокусът беше върху несигурната икономическа среда и нуждата от по-големи буфери в бюджета, както и върху процеса на фискалната консолидация, който би следвало да определя фискалната политика през следващите години. Именно това бяха и двете основни бележки в становището на Българска народна банка (БНБ), което звучеше по-остро от обичайното за обсъждане в подобен публичен формат.
Към момента основният буфер в бюджета за следващата година е разписан в чл. 106 от проектозакона, който предвижда разходите по бюджетите на министерства и ведомства да се извършат до 95 на сто, като останалите 5% са своеобразен буфер за справяне с пандемията. По оценки на финансовия министър това са


около 640 млн. лв., които могат да бъдат използвани при форсмажорни обстоятелства


в системата на здравеопазването. Предвид развитието на пандемията обаче и високата степен на несигурност в икономиката, размерът на този буфер изглежда по-скоро скромен, като е много вероятно при развитие на негативен здравен сценарий, да има ново влошаване на фискалното салдо.


Докато влошеното фискално салдо в период на пандемия и безпрецедентна икономическа криза е очаквано, то големият въпрос неизбежно е върху предстоящия период на фискална консолидация. Колкото и да е тежък ударът върху бюджета, пътят към свиване на бюджетния дефицит в периода на възстановяване на растежа ще е основополагащ за финансовата стабилност и бъдещата рамка на бюджетната политика у нас. Именно в тази посока, по време на обсъждането в парламента, беше развит и задочният спор с финансовия министър по отношение на еднократните мерки в бюджета и средносрочната фискална рамка.


Позицията на финансовия министър от последните дни беше, че критиките по отношение на фискалното разхлабване и високия дефицит през следващата година са необосновани, тъй като голяма част от дефицита се дължи на еднократни мерки в отговор на кризата, които няма да тежат дългосрочно.


На хартия министърът е прав -


близо 3 млрд. лв. в бюджета за 2021 г. са за т. нар. еднократни мерки,


които би следвало да отпаднат в следващите години. Отчитайки тях, бюджетният дефицит влиза в норма и изглежда, че голям проблем с фискалната траектория няма. Това обаче е само на хартия. Реално голяма част от тези мерки не са еднократни и ще тежат дългосрочно (виж "Корона" мерките, които ще тежат дългосрочно).


Излишно е отново да посочваме в детайли причините за това. Увеличението на пенсиите, премахване на доходния критерий при "детските надбавки", по-ниското ДДС за определени сектори - това са все политики, които е почти невъзможно да бъдат еднократни. Няма как да дадеш помощ на всички деца и после да я вземеш обратно година по-късно.


Същото е и с диференцираната ставка на ДДС - пропукаш ли се веднъж там, дупката трудно се затваря. Напротив, натискът за включването на нови сектори се увеличава и това потенциално води до нови пробиви в приходната част на бюджета. Тези процеси са ясни, но е важно да се обясни и защо се стига до подобни бюджетни политики.


Наближаващите избори със сигурност играят своята роля, но това е сравнително опростено обяснение. Основната причина изглежда е


нежеланието и/или невъзможността на правителството да конструира нови или "извънредни" бюджетни механизми


в отговор на разпространението на COVID-19, които да бъдат ясно насочени и да има наистина временен характер. Подобни нови, извънредни и временни механизми носят своите рискове, в това число и политически. Нова политика изисква активиране на публичен дебат, устояване на всякакъв натиск от различни групи, тежко преминаване през социалните партньори, размотаване по телевизионно студия, брифинги и т.н. Всичко това го видяхме например с мярката "60 на 40", която е един от малкото примери за нов и (да се надяваме) временен бюджетен механизъм в отговор на кризата.


В нежеланието си да се върви по този път правителството избра най-лесния вариант за разхлабване на бюджета. Как могат да достигнат най-бързо пари до домакинствата в страната? Увеличаваш най-голямото плащане към възрастните (това са пенсиите), махаш доходния критерий на най-голямата социална програма (това са "детските надбавки") и вдигаш заплатите в публичния сектор.


На практика без никаква насоченост - всички пенсионери, всички домакинства с деца и всички работещи в публичния сектор. Когато използваш съществуващите широки инструменти обаче, всички тези плащания освен да нямат никаква насоченост, стават и дългосрочни. На хартия са "корона" мерки и подлежат на "консолидация" след края на пандемията. Реално обаче не са еднократни и ще тежат върху всякаква последваща фискална политика на бъдещите управления.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1040 Весело

  Така де, ако бюджета го бяха правили Ристьо Бойкиката и Малкия Гном, всичко щеше да е цветя и рози.

 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Разхлабването на бюджета е само за групи ,които нямат нищо общо с пандемията е нож с две остриета ,най потърпевшата група ,медиците нямат никакви стимули да влизат в ковид обстановка и да си рискуват живота напразно , в същото време за пенсионери ,съдебна власт , силови структури ,администрация , бюджета отпуска милиарди ,а те са общо взето незасегнати по никакъв начин от пандемията ,просто си почиват в домовете в повечето случаи .Третирането на медиците като безплатни роби ,ще изиграе много лоша шега на управляващите по време на епидемията и особено след това ,когато няма да има в цели региони нито един медик.

 3. 3 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 105 Неутрално


  Ситуацията в България е критична!
  Санитарната криза вече е извън контрол!!

  И проблемите на България никога не са били платените , жалки и смешни така наречени протести на Радев, Ицето и черепа!!
  Те отдавна оттекоха в мръсния руски канал(още преди три месеца)..

  Проблемите на България са два:

  Първият е, жестоката икономическа криза !

  И вторият е, санитарната такава- непрекъснато увеличаващият се брой на починали от Ковид-19 хора !
  Само за последното денонощие са починали отново 58 човека, мир на праха им, а са се заразили нови 3 839 човека при 13 849 направени теста !
  В интензивните отделения на страната са настанени 257 пациенти !

  ( в света положението също е много лошо-близо 49 651 000 заразени и близо 1 256 000 починали)

  И по-лошо ще става, за мое най-голямо съжаление..

  Добре е, че повече няма да ни занимават с поредния провалил се отдавна ПУЧ на олигарсите и мафията в България!!

  Бъдете здрави.

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2974 Разстроено

  ЕК и БНБ и Фискалният съвет предупредиха властите, че спадът на БВП ще е по-голям от заложения в бюджета - тишина.
  Икономисти и политици със всякакъв бекграунд ги предупредиха, че прогнозите за приходи през 2021 г. са тежко надценени - тишина.
  Извън управляващото мнозинство всички смятат, че се застрашава така трудно изградената финансова стабилност на България - тишина.
  Много е страшно държава да се управлява от прости и зависими хора.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  На всичко са готови за да останат на власт. Не, че за някой от падналите от власт е имало някакво възмездие до сега, ама друго си е да разпределяш порциите.

 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1658 Любопитно

  До коментар [#2] от "edin drugii":

  А как звучи 3 милиарда лева за ново саниране?

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#3] от "sbaleev":

  Жестока икономическа криза засега слава богу няма. Но здравната е факт. Според мене вече е видна даже по умиранията. Засега в четирите излезли седмици на октомври имаме огромен ръст на починалите спрямо 2019 година. Особено в 4-тата седмица 460 повече.
  Затова всякакви дебати по какъвто и да е бюджет както писах да излишни.
  Вярвам, че никой не знае какво ще стане в България, Европа и света.

 8. 8 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Весело

  До коментар [#6] от "mitko11":

  Звучи много оптимистично за бавното харчене от държавата. Имаме 15 милиарда лева още евросредства от предишният период и 55 милиарда лева до 2027 година. Абсурд да ги изхарчи България. Падат се по 10 милиарда на година.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  ЕК и БНБ и Фискалният съвет предупредиха властите, че спадът на БВП ще е по-голям от заложения в бюджета - тишина.Икономисти и политици със всякакъв бекграунд ги предупредиха, че прогнозите за приходи през 2021 г. са тежко надценени - тишина.Извън управляващото мнозинство всички смятат, че се застрашава така трудно изградената финансова стабилност на България - тишина.Много е страшно държава да се управлява от прости и зависими хора.
  —цитат от коментар 4 на boevbisser


  Тази вече 10 годишна политика да се върви след проблема и да се гаси на пожар този път ще се сгромоляса. Наливат се пари само в сектори, които не създават продукт и добавена стойност. Бизнеса и сега алармира, но никой не чува, чака се да се появи проблем.
  Още 2020 заемите ще ударят 10 млд, което говори едно, че приходната част на бюджета не може да се изпълни (не са 10 млд увеличение на разходи заради вируса), така че 5% свиване на БВП само за 2020 е утопия.
  Още пролетта трябваше да съкратят бюджетни разходи, които реално отиват в чужди икономики - покупка на кораби за 1 млд.
  Всичко им издиша на тия и няма как да не е, Борисов с килийното си образование взима решения за разходи за милиарди.

 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#11] от "nij50393132":

  Добре де. Какво ви е удоволствието да тресете глупости.Към края на октомври бюджетът е на 618 милиона плюс. Къде до 31 декември ще се изхарчат 10 милиарда заеми на мене не ми е ясно. Плюс 618 милиона плюс 7,2 милиарда приходи. 18 милиарда лева според вас. къде ще ги изхарчат?

 13. 13 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2974 Разстроено

  До коментар [#11] от "nij50393132":

  За мен най-неразбираемото поведение е на финансовия министър, който на всичкото отгоре е професионален бюджетар. Той има огромен опит и прекрасно знае, че параметрите за 2021 г. са напълно неизпълними и въпреки това го внася. Както се казва, никога не е късно да станеш за резил, може и Борисов да го държи с нещо, знам ли вече.

 14. 14 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#11] от "nij50393132":Добре де. Какво ви е удоволствието да тресете глупости.Към края на октомври бюджетът е на 618 милиона плюс. Къде до 31 декември ще се изхарчат 10 милиарда заеми на мене не ми е ясно. Плюс 618 милиона плюс 7,2 милиарда приходи. 18 милиарда лева според вас. къде ще ги изхарчат?
  —цитат от коментар 12 на Да вярваме на истината


  Явно сте пропуснал, че:
  Първо вече сме взели 6 млд заем, от които само 3 са налични в резерва
  Второ още април месец с актуализацията на бюджета Горанов внесе и се гласува до 10 млд заеми, всички знаем, че ще се вземат.
  Трето при отчитането на излишък към даден месец, не се казва кои от бюджетните разходи не са разплатени.
  Четвърто, те сами си залагат 5% дефицит в края на годината, а колко ще е реално е изненада.

 15. 15 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser":

  "Икономисти и политици със всякакъв бекграунд ги предупредиха, че прогнозите за приходи през 2021 г. са тежко надценени - тишина."

  И аз се чудя от доста време на какво основание се залага разтеж и увеличение на приходите през следващата година. Такива бодри прогнози иидват и от други места по света. Всякаш всички са сигурни, че коронакризата ще отмине през зимата. Ами ако не отмине ? Ако нещата се влошат ?

 16. 16 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii":
  Не слагай всички медици под общ знаменател. 80% от тях не са и помирисвали пациент с ковид, но са първи по телевизора за +1000лв. По подобие на всичките 60000 полицаи на първа линия.
  За другото си прав.

 17. 17 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1436 Весело

  Сън не хваща умнокрасивците че опитът за преврат се провали и на всичко отгоре нещата предвид ситуацията вървят доколкото може добре, зер, не става така революционна ситуация

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 18. 18 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1040 Весело

  Сън не хваща умнокрасивците че опитът за преврат се провали и на всичко отгоре нещата предвид ситуацията вървят доколкото може добре, зер, не става така революционна ситуация
  —цитат от коментар 17 на Morbias


  Така си е, ама за цветна революция, както и за всяка друга трябва разрешение, знае се от къде.

 19. 19 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Така де, ако бюджета го бяха правили Ристьо Бойкиката и Малкия Гном, всичко щеше да е цветя и рози.
  —цитат от коментар 1 на nhh18551388


  Всеки бюджет може да се атакува от НПО-тата! Материята е сложна, правят го дори без да разбрали от какво има нужда България!

 20. 20 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1201 Любопитно

  А ще може ли т. нар. „Старши изследовател“ във фондацията „Институт за пазарна икономика“ - https://ime.bg/var/images/Min_pravosadie_certificate.PDF - да изследва защо стрина Курна, при пребиваването си на системи във ВМА при Мутафчийски, а не при Мангъров, е давала от леглото указания на депутатите си да не гласуват бюджета, който предвижда повече средства за увеличение на заплатите на лекарите и сестрите, които те лекуват? Ще ли може? М?

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Ами, той толкова може този кабинет.

 22. 22 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1201 Любопитно

  До коментар [#4] от "boevbisser":

  @boevbisser, ама веднага ти повярвахме, лъчезарни! Още повече ще ти повярваме, ако бъдеш така добър и така любезен и ако може да може да даваш и линкове за източник, когато твърдиш нещо! Нали? А сега виж това: „България единствена в ЕС няма да надвиши 3% дефицит от БВП“ - https://www.manager.bg/blgariya/blgariya-edinstvena-v-es-nyama-da-nadvishi-3-deficit-ot-bvp - ще можеш ли? Да не вземеш сега пък да ни кажеш, че „Мениджър“ е медия на мамин сладък олигрух?

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Некомпетентност, зависимост и малодушие! Няма как с тези качества на управляващите да не се сурнем по нанадолнището.
  И нека оня ББ с клипчетата да ми разправя как ще "изправа държавата" и "гладен никого няма да оставя" и да плюе по критиците, които искали да му "счупат държавата".
  Алоо, това да не ти е бащиния бе!

 25. 25 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#24] от "debruckere":

  "гладен никого няма да оставя"

  Споко, Тиквата ще извади една пачка от чекмеджето, ще разкрие трапезарии за социално слаби и ще ни дава по едно топло ядене на ден. Не бойте се, деца!

 26. 26 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2974 Весело

  До коментар [#22] от "Santos":

  За различни неща говорим, не си ме разбрал.
  Ако не надвишим 3 % дефицит тази година ще сме отличниците на Европа, и така се очертава и да стане, няма противоречие, аз също вярвам, че ще се справим.
  Аз говоря за съвсем друго нещо - правителството залага само 3 % спад на БВП и само 5.8 % бзеработица тази година, което няма как да стане, уви, всички останали прогнозират поне двойно по-голям спад на БВП, чудеса има само в книжките.
  Оттам прогнозата за 10 % ръст в приходите на бюджета за 2021 г. са напълно неадекватни, оттам и прогнозирания за догодина дефицит е неизпълним, т.е. ще бъде по-голям, тоест застрашаваме най-голямото ни постижение - финансовата стабилност.

 27. 27 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Нищо друго не може да се очаква от хора, на които им липсва манталитета на държавници. Те карата по завоите на времето, а не гледат да проправят напред прав път за успеха на държавата извън моментните трусове...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK