Япония разбрана и неразбрана, или защо няма извънредно положение

Япония разбрана и неразбрана, или защо няма извънредно положение

© Юлиана Антонова-Мурата, ФейсбукТекстът е от профила на автора във "Фейсбук".


До момента извънредно положение няма в Япония. Не се говори, не се и очаква. Но всичко е предпоследно, мисля си. Ще напиша какво става към днешна дата - първата седмица на ноември 2020 г.:


- След броени часове започва голямото турне на Виенската филхармония с диригент Валери Гергиев. Първият рецитал ще е в красивата токийска зала "Сънтори". Преди 15-ина дни австрийският канцлер Себастиан Курц се обадил по телефона на японския премиер Суга с молба да не бъдат отложени концертите. Какво точно са си говорили, не бе отразено в пресата, но почти веднага се обяви, че филхармонията ще гостува. Билетите са продадени до един. Япония "отпуска" за известния дитригент и музикантите на Филхармонията чартърен влак-стрела (шинкансен само за тях).
- По решение на кметското настоятелство паркът Сайтама отряза 5 000 000 (пет милиона) червени паякови лилии, за да обезсърчи посетителите да посетят любимия Фестивал на огнените линии. Японските яркочервени лилии (red spider lilies) трябваше да достигнат пълния си разцвет през тези няколко седмици, но тази година няма да може да бъдат видени.


Поради пандемията на коронавируса много от събитията и фестивалите, посветени на това огнено цвете, са отменени. Организаторите са прибегнали до отрязването на всички пъпки на петте милиона червени лилии, преди да цъфнат. Известно е, че паркът обикновено привлича всяка година над 250 000 посетители през есента от цялата страна. За съжаление, това не е първият път през тази година, когато японците като превантивна мярка срещу стълпотворение на едно място по време на Ковид-19 "посягат" на любимите си цветя: през април градчето Сакура в префектура Чиба премахна 800 000 лалета, гр. Яме в префектура Фукуока отряза всички цветя от древното си глициниево дърво, за да попречи на хората да ги посещават.


- Когато почти всички европейски страни са в извънредно положение (локдаун), в Япония обявиха правителствената насърчителна кампания, която стартира от 22 юли (ще приключи на 31 януари 2021 г.) за масово пътуване из страната със самолети и влакове, плюс хотелите (петзвездните също) с голямо намаление - 50%. Казва се "Go To". Субсидира се от правителството и е според него навременна мярка. И като се юрна този народ, няма спиране. Не направихме и ние вкъщи изключение.


- В култовия музей "Мори" за съвременно изкуство в красивия квартал "Роппонги" на 31 юли се откри изложбата "ЗВЕЗДИ" (STARS), която ще продължи до 3 януари 2021 г. На откриването ни разрешиха да снимаме всички произведения на шестимата най-големи творци, което и направих. Невероятно удоволствие да се видят събрани "заедно", разбира се в отделни зали, гении като: Кусама Яйои, Такаши Мураками (любим), Тацуо Мияджима и пр. (трябва си отделен пост). Мои приятелки са били днес и ми се обадиха, че другата събота ще отидат пак и ме поканиха. Не записват имена, не дават данни. Учудих се. Но тук приемат, че който е неразположен, ще бъде вкъщи. Останалите са с маски и се пази дистанция.


- Още през лятото правителството обяви, че границите за чужди туристи ще бъдат отворени на 1 април 2021 г.


- Изследователски екип от университета в Тохоку е намерил начин за бързо установяване на заразени - в рамките на 5-9 минути чрез духане в специална тръбичка. С дъха на хората за установяване наличието на вируса се е справил изследователски екип от Сингапур, който обяви, че се установява за 1 минута и следователно тези "тръбички" могат да бъдат използвани в широки пространства като игрища, летища, студентски аули и пр.


- Учениците и студентите продължават занятия. Даже и първокласниците или предучилищната са с маски: до обяд с маски в междучасията и в клас, обядват и сменят за следобеда нови. Ако някое дете случайно е забравило, не го връщат (това ми каза моя Джейми на 6 годинки). Проветряването е за 500 секунди по 3 пъти на ден.


- Днес цялата японска преса е със снимки на принцесите на Япония - извън императорския двор. Гледам ги - навсякъде и двете са с маски. Нали се сещате защо пиша тази новина, в която можете да се убедите като отворите "Гугъл".


- Япония е в последна фаза на договаряне ("Пфайцер е едната компания) за ваксини. (около 60 милиона). Ще са безплатни (за които желаят да се ваксинират). Очаква се ваксинирането да започне в началото на 2021 г. (първото тримесечие).


- Над 100 са заразените за трети пореден ден в северния остров Хокайдо и кметското настоятелство взе решение днес нощните клубове и барове да спрат работа между 22:00 ч. и 5:00 сутринта в развлекателния квартал на Сапоро (жителите са колкото София) до 27 ноември.


Животът продължава...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK