Тези избори бяха изгубени от Тръмп, но Тръмп не беше унищожен

Ако има политик от Демократическата партия, който по някакъв начин може да разчита на подкрепа на определени републикански сенатори, това е Джо Байдън, който е прекарал 30 години в Сената.

© Associated Press

Ако има политик от Демократическата партия, който по някакъв начин може да разчита на подкрепа на определени републикански сенатори, това е Джо Байдън, който е прекарал 30 години в Сената.Иван Кръстев, ръководител на Центъра за либерални стратегии и изследовател в Института по по хуманитарни и социални науки във Виена, коментира по БНР резултата от президентските избори в САЩ. Той беше гост в предаването "Политически некоректно" в неделя.


Америка е силно поляризирана. Американците обикновено не гласуват много активно на избори. Това са изборите, на които са гласували най-голям брой американци, не като процент от населението, а като абсолютно число. И това показва, че поляризацията не е просто поляризация. В някакъв смисъл има две Америки.


Едната е малко по-голяма от другата и това е Америката, която избра Джо Байдън. Но политическата поляризация е големият проблем и неслучайно избраният президент постави въпроса, че Америка трябва да се обедини и да се върне към себе си.
Нещо повече - помислете си, това са избори, на които наистина гласуваха страшно много хора.


Няма американски президент, който да е избран с толкова много гласове, колкото Джо Байдън.


А в същото време голямото разделение остава. То е свързано с това къде живеете, то е свързано до голяма степен с цвета на кожата ви, дали сте мъж или жена.


Тръмп загуби, защото три групи избиратели го наказаха за последните 4 години. Едната е възрастни хора над 65 години, които на миналите избори гласуваха за него. Те го наказаха за начина, по който Америка не се справи с пандемията - от нея са загинали повече американци, отколкото по време на Първата световна война.


Но дори тук разделението е толкова силно, че от 326 района от Америка, които са най-силно засегнати от коронавируса, 93% са гласували за Тръмп. Като че ли няма някаква политика, която да накара хората да сменят вота си.


Белите образовани жени е другата група, която проемни вота си и гласува срещу Тръмп. За Байдън са гласували над 4 млн. души повече, отколкото за Тръмп.


Това разделение на Америка остава, нещо повече, ние не знаем дали това разделение няма да бъде и чисто институционално. Тъй като чак в средата на януари ще знаем кой контролира Сената. Ако републиканците запазят контрола си върху Сената, което е много вероятно, тогава не просто обществото ще бъде разделено, а големият въпрос е


как Байдън ще може да работи със Сенат, който се доминира от другата партия


и в който демократите и републиканците не просто подкрепят своите, а отхвърлят другата страна.


Ако има политик от Демократическата партия, който по някакъв начин може да разчита на подкрепа на определени републикански сенатори дори в тази ситуация, това е Джо Байдън, който е прекарал 30 години в Сената, познава много от тия хора.


Това, което наблюдаваме и в Демократическата партия, и в Републиканската, е, че има радикализация на електората. Много от сенаторите в Републиканската партия обаче не бяха щастливи от начина, по който Доналд Тръмп управлява. Те стояха зад него, защото ги беше страх, че ще бъдат убити с туит... Затова големият въпрос е какво ще прави самият Тръмп през следващите месеци.


Не е вярно, че просто ляволиберални медии, които подкрепят Байдън, са признали изборите. Всъщност "Фокс нюз", голямата консервативна тв компания, която беше основният коалиционен партньор на Тръмп през тия 4 години, преди някои от либералните медии обяви избора на новия президент. Същото важи за "Уолстрийт джърнъл". И не някакви случайни хора, а например израелският президент, се обади на Байдън, че е спечелил.


Байдън спечели в няколко щата, в които


демократите не са печелили през последните 30 години - Джорджия, Аризона.


Най-вероятно Тръмп докрая ще твърди, че не признава тези избори, и това е свързано с това как той си признава своето бъдеще.


Защото тези избори бяха изгубени от Тръмп, но Тръмп не беше унищожен на тези избори. Той получи повече гласове, отколкото през 2016 г. и увеличи подкрепата си сред черните и латино избирателите. Някои допускат, че той ще обяви, че започва кампанията си за президент за изборите през 2024 г. Но това ще бъде големият проблем за републиканската партия.


Въпросът е как би се държал Сенатът. Най-важният вътрешен конфликт, който според мен трябва да наблюдаваме следващите месеци, е как ще се развият отношенията между Тръмп и "Фокс нюз". В някакъв смисъл това са двете големи сили, които управляват републиканската партия и консервативната политика в САЩ през последните няколко години.


И в двете партии започва борба как ще изглежда профилът им,


какви са тези две Америки, които ще се сблъскат след 4 години.


Въпросът е дали Джо Байдън може да използва тези 4 години да примири Америка със себе си. Защото степента, в която републиканците не приемат демократите и демократите не приемат републиканците, е много, много тежка. Това напомня на България от 1990 година.


Байдън си има своите плюсове и минуси - възрастен, не толкова харизматичен политик като Барак Обама. На част от младите избиратели гласът беше по-скоро срещу Тръмп, отколкото за Байдън. В същото време, за разлика от Хилъри Клинтън, Байдън никога не е бил политик, който е силно мразен от американците, включително от тези, които не гласуват за него. Той идва от сравнително бедно семейство, представлява един работнически щат. Неговият профил по никакъв начин не е профилът на аристократичното крило вътре в Демократическата партия, какъвто беше случаят с Хилъри Клинтън.


Единственият казус, който може да стигне до Върховния съд, е Пенсилвания.


Проблемът е, че в момента победата на Байдън не зависи от един щат. Разбира се, че ще има дела, че чисто пропагандно Доналд Тръмп ще твърди, че тези избори не са били честни, ще атакува гласуването по пощата.


Най-вероятно няма да се стигне до произнасяне на Върховния съд... Идеята, че всички, назначени от Тръмп съдии, автоматично ще гласуват за него, не е вярно. Председателят на Върховния съд е силно консервативен, идологически съдия и тя в никакъв случай не иска да бъде запомнена като просто инструмент на президента, който я е назначил. Тя мисли, че там я е пратил Бог, а не Тръмп.


Доналд Тръмп не е известен с това, че губи лесно и красиво. Въпросът е какво ще направи през оставащите седмици. Очаквам, че ще вземе 3 или 4 важни решения, за да направи много трудно за Байдън да промени позицията по тези въпроси. Едно от нещата, според мен, е възможността за агресивни търговски действия по отношение на Китай. допълнителен натиск в Иран.


Липсата на Тръмп унищожава идеята за този голям популистки интернационал, който съветниците му искаха да създадат. И ако досега популисти от Западна и Източна Европа виждаха в Тръмп свой естествен съюзник, сега това не е така вече. За политическите лидери в Унгария и Полша това е тежко развитие. За други в Европа новината е добра, защото имаше реален страх, че при втори мандат Тръмп ще се опита да разбие Европейския съюз. Отношенията в никакъв случай няма да бъдат прости, защото самият Байдън е в трудно положение. Изборът на Байдън не означава, че светът се е върнал към епохата преди Тръмп.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (251)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Тръмп да започне да си пуска от онези негови предавания в които звучно крещи -УВОЛНЕН СИ.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2839 Неутрално

  "Тръмп не беше унищожен"
  ===========
  Не съм чувал за демократични избори, на които целта е другият да бъде унищожен. Това се прави с оръжие.
  Не е проблем, че Тръмп е загубил. Заслужаваше го. Проблемът е от кого. Каквото и да повтарят, ДБ е прекалено стар и онова за Украйна е вярно.

  Еретик
 3. 3 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 357 Неутрално

  След всичките резили и простотии на Тръмп през последните 4 години, сега отново изборите да са толкова на кантар - това е тотален крах за демократите, без значение, че Байдън излезе победител. Ако не успеят да се справят с кризите, 2024 може и да очакваме Иванка или Тръмп Джуниър.

 4. 4 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Медиите в САЩ вече започнаха настойчиво да напомнят за разследванията срещу Тръмп ,които се водят до момента и за тяхната съдба след напускането му на поста, когато губи имунитета си.

 5. 5 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 170 Неутрално

  Няма американски президент, който да е избран с толкова много гласове, колкото Джо Байдън.

  Това казва всичко!!

  Честито на американците!
  Честито на целия демократичен свят!
  Честито на новият Президент на САЩ Джо Байдън !

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Весело

  И това показва, че поляризацията не е просто поляризация. В някакъв смисъл има две Америки.

  Повече са.....
  Най малко са три.....!!!
  Откога го повтарям това...

  Тая трогателна статия е май първия сигнал за началото на края на парламентаризма по света....
  Гут бай.....с него е приключено.....
  За в бъдеще, диктата ще е много по важен и необходим начин на управление.
  Победата на Байдън бе може би последния ръждясал патрон в защита на старата парламентарна форма на управление....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Не разбираш смисъла на казаното. Кръстев обобщава заключенията направени от аналитиците в САЩ о ги цитира (без да го каже) за това, че смисълът на "Синята вълна", а по-правилно "Синьото цунами" на стратегията на демократическата партия беше политическото унищожаване на Тръмп и идеите му. С тази цел бяха вложени неимоверно много пари, само за избора на Байдън над 7 милиарда долара, а цялата кампания е над 14 милиарда (с 3.8 милиарда за Тръмп) - за сравнение президентските избори 2016 струваха 6 милиарда, 2008 - 5 милиарда. Проблемът е, че имаме горе долу 75 милиона гласували за Байдън и 71 милиона за Тръмп, с други думи Байдън ще трябва да управлява в условия на една крайно силна политическа опозиция на масите, не толкова на политиците. Около тази тема се върти и изложението на Кръстев.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 191 Неутрално

  В момента американското общество е изключително разделено.
  Разделено е между обикновените хора и олигарсите.
  В България така се разцепи СДС след като Иван Костов беше победен от Царя. В БГ не изчезнаха демократите, но Олигарсите на Костича вече не са в Парламента.

  А това е добре!

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  До коментар [#4] от "antonio_vivaldi":

  Наивно, нещо повече, примитиво и опасно като съждения. Подобни истории противоречат на политическата линия на Байдън и няма да получат ход поне в близко бъдеще. Байдън опира стратегията си на общоприети ценносто, например усъвършенстването на националната инфраструктура, за което говореше и Тръмп, и за което имаше нереализиран политически консенсус. Истерията на някои за "Тръмп в затвора" е не само нереална, но е и опасна, издигайки Тръмп в ролята на мъченик, а оттам и миниране на идеята за национална консолидация от самото начало.

 11. 11 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#7] от "daskal1":"...с други думи Байдън ще трябва да управлява в условия на една крайно силна политическа опозиция на масите..."

  Нещо повече за разлика от БХ, който си има гумен печат и държание на самодържец, в САЩ имат сенат, а горната камера е доминирана от републиканците.

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Весело

  До коментар [#7] от "daskal1":

  Проблемът е, че имаме горе долу 75 милиона гласували за Байдън и 71 милиона за Тръмп, с други думи Байдън ще трябва да управлява в условия на една крайно силна политическа опозиция на масите, не толкова на политиците
  ========
  Що бе Даскале.....?
  До сега не беше ли така?
  Сиреч.....вече почнахте да вземате под внимание и масите ли....?... 🤣
  Радвам се за този напредък.....
  Тази промяна показва че средно статистическия американец, вече гледа малко по далеч от хамбургера и кока колата....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  "Дневник" сменете снимката на Байдън с някоя по-подходяща, по-оптимистична. Такива има, например с Камала Харис от вечерта на празнуването на победата.

 14. 14 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2656 Весело

  Тръмп - империалиситически агент; републиканците - враговае на народа. Кил, кил, кил - кил дем ол!!!
  Това е първия път в САЩ, когато се тръгва със стратегия да няма опозиция.
  Been there, seen that - congratulations to all comrads of United Soviets of America!

 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  До коментар [#11] от "telqk":

  За Сената нека изчакаме до януари да минат повторните гласувания в Джорджия, там сега се изливат огромни средства за пробив и възможност за избор на двама демократи.

 16. 16 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 170 Неутрално

  Дасйале, Тръмп управляваше САЩ с 3 000 000 гласа по-малко от Клинтън

  До коментар [#7] от "daskal1":

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4248 Весело

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  Дали да ти отговоря че всички турци си мислят за кафето и рахат локума? Глупаво, нали?
  Чети поне турската аналитична преса по-внимателно, например те имат известно право да шишат, че се очаква правителство на Обама 3 предвид екипа на Байдън.

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Весело

  До коментар [#13] от "daskal1":

  Дневник" сменете снимката на Байдън с някоя по-подходяща, по-оптимистична.
  ========
  Айде.....почнахме с молбите.... :)
  Че какво и е на тая, бре човек?
  Тая е може би най оптимистичната.....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  До коментар [#16] от "sbaleev":

  Е, и? Не разбрахте ли досега, че става въпрос за различна избирателна система?
  Основното е изборът да е законен съгласно съществуващите нормативни документи в САЩ.

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Весело

  До коментар [#17] от "daskal1":

  Да ама ние не претендираме че сме най първата демокрация на света...!
  Докато вие си имате етикет.....че сте фърст...... :)....
  Не може да се излагате така, Даскале.....
  От корекомското яйце трябва да излезе най хубавата играчка, а не жълтък.

  Bukalemun
 21. 21 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Кръстев малко драматизира. Обстановката не е толкова уникална, колкото я представя. През 2016 г. Тръмп също спечели в няколко щата с минимална преднина и плюс факта ,че Клинтън спечели народния вот. Това тогава доведе до мащабни протести на противниците на Тръмп в цялата страна, които продължиха около два месеца. Тагава САЩ също бяха поляризирани. Единствената разлика е, че Клинтън призна поражението си и не тръгна да води безсмислени дела срещу въображаеми масивни нарушения. А че Тръмп не умее да губи красиво е повече от ясно- остава му да изгуби позорно. Самочувствието на разлигавения милиардерски син, свикнал с парите на баща си, чрез скъпо платени адвокати,да си купува спокойствие и да замазва издънките си ,този път обаче ще се сблъска с политическата реалност. Защото президентството на САЩ не е нито нито корпорация, нито риалити формат.

 22. 22 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Всичко, което Америка трябва да направи за да се върне на правия път е нова студена война - този път с Китай.

  Това ще тушира всички вътрешни вълнения - ще има външен враг, ще оправи рязко търговския баланс и ще даде работа на много хора като в същото време остави на заден план въпроса за заплащането - всичко ще е в името на победата срещу азиатските агресори.

  Директно включване от сънищата на Путин...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 23. 23 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 170 Неутрално

  Най-точният коментар до момента!


  Разреваното бебе Тръмпи се търкаля по пода на Белия дом и маже саполи... Гнус. Загубил си с 4 милиона гласа, губиш...имай малко достойнство....

  Тръмп е минало...

  Приятна работна седмица на всички!
  До коментар [#21] от "antonio_vivaldi":

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  До коментар [#19] от "daskal1":

  Лично аз.....от тия избори разбрах нещо много важно......
  До момента бях убеден, че най опасната демокрация е самолетоносачовата.
  А се оказа, че е имало и по опасна от нея......пощенската.... 🤔📧🔨

  Bukalemun
 25. 25 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 170 Неутрално

  Бъди здрав!
  До коментар [#19] от "daskal1":

 26. 26 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Можеха да свалят Тръмп само с измама, и те не се поколебаха да го направят. Чудовищна измама, с която тръгва залеза на САЩ.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 27. 27 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2656 Весело

  До коментар [#24] от "eti mehter":

  Най-опасната демокрация е псевдодемокрацията - ние го знаем вече от 30+ години, благодарение на 70+ години управление от Москва.

 28. 28 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#5] от "sbaleev":
  ”Честито на американците!
  Честито на целия демократичен свят!
  Честито на новият Президент на САЩ Джо Байдън !”
  Ура, другари! Напред към глобализма и светлото зелено бъдеще! Пък ако Джо разпали някоя нова война, съвсем ще зарадва демократичния свят.
  Тръмпа не си пада много по войните и това се оказа голям проблем за световния елит. Джо и Камала ще наваксат. А както е тръгнало, ще направят и наркотиците задължителни, а чернокожите ще могат да арестуват полицаи. 😂😂 Дето вика автора, иде голямата Америка.

 29. 29 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  След всичките резили и простотии на Тръмп през последните 4 години, сега отново изборите да са толкова на кантар - това е тотален крах за демократите, без значение, че Байдън излезе победител. Ако не успеят да се справят с кризите, 2024 може и да очакваме Иванка или Тръмп Джуниър.
  —цитат от коментар 3 на goofy


  Светът загуби важен опонент на кампанията за климатични промени, коятп ще ни струва на нас данъкоплатците много пари и която има за цел зелена диктатура!

  Байдън ще вкара САЩ отново в Парижкото споразумение, което ще струва много загубени работни места!

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на sanjose
  sanjose
  Рейтинг: 81 Неутрално

  Байдън е най-добрият вариант за да се успокои Америка. С опит, контакти с републиканците. Трябва да се преодолее КОВИД следващите 3-6 месеца. Всички разумни хора си отдъхнахме че го избрахме.

 32. 32 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2994 Весело

  Този оранжев и дебел човечец ще го унищожи не друго, а егото му. Имам чуството, че след няколко месеца и бизнеса, и политиката ще се отнасят с него като към парий. Нищо чудно и да стане съкилийник на Пол Манафорд.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 774 Весело

  "Фокс нюз" смени собственика и там задуха неолиберален вятър. Вече има свалени консервативни предавания. Освен това пристрастията там личаха в по-ниска степен, отколкото в CNN още преди тази промяна. Истината е, че прогресистите левичари имат 95% от медиите и ги използват за пропаганда без никакви скруполи. Имат и 95% от Холивуд. Реално тези две оръжия им носят по-голямата част от гласовете.

 35. 35 Профил на sanjose
  sanjose
  Рейтинг: 81 Неутрално

  [quote#33:"Orator Wornoxmaniak"][/quote]

  Калифорния е най-важният щат в Америка

  America’s Gross Domestic Product (GDP) of $19.4 trillion ($19,400,000,000,000) in 2017.
  America’s largest state economy is California, which produced $2.75 trillion of economic output in 2017, more than the United Kingdom’s GDP last year of $2.62 trillion. Consider this: California has a labor force of 19.3 million compared to the labor force in the UK of 33.8 million (World Bank data here). Amazingly, it required a labor force 75% larger (and 14.5 million more people) in the UK to produce the same economic output last year as California! That’s a testament to the superior, world-class productivity of the American worker. Further, California as a separate country would have been the 5th largest economy in the world last year, ahead of the UK ($2.62 trillion), India ($2.61 trillion) and France ($2.58 trillion).

 36. 36 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Байдън е най-добрият вариант за да се успокои Америка. С опит, контакти с републиканците. Трябва да се преодолее КОВИД следващите 3-6 месеца. Всички разумни хора си отдъхнахме че го избрахме.
  —цитат от коментар 31 на sanjose


  Байдън ми идва Байдън!

  С тотални мерки срещу Ковид 19 Байдън ще ускори залеза на САЩ като индустриална нация!

 37. 37 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2994 Весело

  До коментар [#33] от "Orator Wornoxmaniak":

  Калифорнийците не са ли американци, старшина?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 38. 38 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Комунизмът най-сетне е на път да превземе САЩ.

 39. 39 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2994 Весело

  Байдън ми идва Байдън!
  С тотални мерки срещу Ковид 19 Байдън ще ускори залеза на САЩ като индустриална нация!
  —цитат от коментар 36 на Dariya Koleva


  Какво ти дреме, таваришке, ти нали си имаш, Путин?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на sanjose
  sanjose
  Рейтинг: 81 Неутрално

  [quote#36:"Dariya Koleva"][/quote]

  Даря, ако не живееш в Америка, защо се косиш?

 42. 42 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  Няма американски президент, който да е избран с толкова много гласове, колкото Джо Байдън."

  А има ли кандидат загубил с толкова много гласове?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 43. 43 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1018 Весело

  До коментар [#35] от "sanjose":

  Така е. Калифорния е най-важният. Там да си клошар е издигнато в култ.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 44. 44 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Умря и последната надежда на родното ;илиционерско Тръмп общество, че Путин и Тръмп ще се разберат, ще си стиснат ръцете и ще върнат партийните секретари и ТКЗС-то у нас.

 45. 45 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1761 Весело

  Простотията е вечна (и, казват, растяла заедно с броя на населението), та винаги ще има следващ прост мераклия с прости поддържници.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 46. 46 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  [quote#29:"Dariya Koleva"][/quote]

  Времето става ли по-горещо от година на година?
  Става.
  Питейната вода става ли по-малко?
  Става.
  Разрушенията от урагани, земетресения и пожари стават ли повече?
  Стават.
  Пластмасата на дъното на океана расте ли всеки ден?
  Или си мислите, че всичкия този боклук дето го произвеждаме изчезва ей-така като с магическа пръчка?
  Изчезва ама друг път - просто се трупа някъде, където други ше му мислят като дойде времето...
  Аз не зная дали някой планира зелена диктатура, но съм абсолютно убеден - то не се иска повече от това да си свалиш розовите очила и да се огледаш наоколо си - че човечеството замърсява на поразия и има колосална нужда от стягане на колана за да престане преди да е потънало в собствените си ла*на.
  По-добре зелена диктатура да го направи отколкото майката природа!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 47. 47 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1741 Весело

  Искам да попитам форумните тръпмпологети, сега като Тръмпп загуби какво ще стане с българското тръмп общество? Ще ходите ли н авъоръжен а борба, като интербригадисти в САЩ да борите изборните манипулации и дееп стейт и биг тек?

 48. 48 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4007 Весело

  До коментар [#27] от "Deaddark":

  Що бе човек? Американският посланик подкрепя Бойко, иначе до сега да е хвърлил кърпата. Германците създадоха ГЕРБ. Те, руски агенти ли са? 😉

 49. 49 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1018 Весело

  До коментар [#33] от "Orator Wornoxmaniak":Калифорнийците не са ли американци, старшина?
  —цитат от коментар 37 на Realist


  Бъдещето ще покаже. Бият ги парета отвсекъде. Може да решат като Барца и Каталуния да се отделят самостоятелно. Откъде накъде ще хрантутят и ония бели пропадляци по Мисисипи?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 50. 50 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  До коментар [#44] от "gianni":партийните секретари и ТКЗС-то у нас.

  Партийните секретари ТКЗС-то , не Путин и Тръмп ги връщат. Справка подбор на статии, контрол върху свободата на словото, лгбт...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 51. 51 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  Много ПОДВЕЖДАЩА статия

  Не случайно ПУТИН КАНИ ИВАН КРЪСТЕВ на ОБЯД ЗА ИЗБРАНИ

  Внушенията на Кръстев са че едва ли не ТрымпНаш и Републиканската
  Партия са едно и също нещо
  НЕ СА !!!!
  И НЯМА ДВЕ АМЕРИКИ след Трымп
  Има ЕДНА АМЕРИКА която продължава по своя път на ДЕМОКРАЦИЯТА
  поразтърсена от ПОПУЛИЗМА и въздухарството на Трымп

  РЕПУБЛИКАНСКАТА партия ще излезе ПО-СИЛНА извличайки поуки
  от това как едно недоразумение като Трымп може да обязди стара
  и с традиции партия като Републиканската на САЩ

 52. 52 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  [quote#49:"Orator Wornoxmaniak"][/quote]

  Гладна кокошка просо сънува :-)

  Калифорния няколко пъти е на ръба на фалита - те ако нямат федералните помощи зад гърба си са умрели отвсялъде завалиите.

  Да не говорим, че в момента тече масов процес на изтегляне от силициевата долина, където е безумно да плащаш наем или ипотека и да не ходиш в офис така или иначе заради ковид.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 53. 53 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Да коментираш собствените СОРОС социологически неща е....
  Прочетох едно изречение и е ясно по нататък
  - умните
  -градовете
  -младите

  селяните
  без образование
  хора без отговорност за прогрес
  - и та..та ..та
  Хора сглобяващи НЕщО в тъмната стая , ознаàва че парите не искат да бъдат ясни като собственост. Кръстев да си ходи във ВИЕНА , и да остави народа си .., защото това което прави е енеичарство !

 54. 54 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  [quote#33:"Orator Wornoxmaniak"]
  —цитат от коментар 35 на sanjose
  Калифорния е най-важният щат в АмерикаAmerica’s Gross Domestic Product (GDP) of $19.4 trillion ($19,400,000,000,000) in 2017.America’s largest state economy is California, which produced $2.75 trillion of economic output in 2017, more than the United Kingdom’s GDP last year of $2.62 trillion. Consider this: California has a labor force of 19.3 million compared to the labor force in the UK of 33.8 million (World Bank data here). Amazingly, it required a labor force 75% larger (and 14.5 million more people) in the UK to produce the same economic output last year as California! That’s a testament to the superior, world-class productivity of the American worker. Further, California as a separate country would have been the 5th largest economy in the world last year, ahead of the UK ($2.62 trillion), India ($2.61 trillion) and France ($2.58 trillion).[/quote]

  Аре стига с тия глупости. Все едно да кажете, че ако София стане отделна държава, ще е на средноевропейско ниво.
  Жив пример е разпадането на СССР - никоя от отделилите се държави не прокопса самостоятелно. Обратно, в ЕС тенденцията е към все по-голяма интеграция точно защото е изгодно да си част от максимално голям пазар. Вижте Китай - 1.5 милиарда потребители (дори и не особено заможни) какво правят.
  Ако Калифорния стане самостоятелна държава, до 15-20 години ще е след Турция по БВП.

  Знанието е сила, информацията - власт
 55. 55 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Изчакай другарю Кръстев. Изборите още не са приключили. Приключили са само медийно :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 56. 56 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  Байдън може и да спечели, но Тръмп не загуби - САЩ са разделени от вътре !
  Подкрепата за Тръмп е твърда и противопоставянето се радикализира.
  САЩ или ще намерят формула за помирение , или ще влязат в противопоставяне на всички нива = при този реултат никой не може да наложи на другия своята политика. Това се наблюдаваше и през целия мандат на Тръмп = не е добре за САЩ като световна сила да говори с различни гласове :-) така не се става нито ФЪРСТ , нито ГРЕЙТ АГЕЙН.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 57 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Тръмп си беше циркаджия, който искаше публиката да го играе неговите маймунки. Имаше и добри решения, но те бяха замъглени в морето от изговорените простотии. И най-простата публика си има търпение донякъде...

 58. 58 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#56] от "dark'star":

  Какво значи разделени отвътре, комунде? Ами нормално е хората да бъдат разделени по различни признаци. Това да не ти в комунизъм.

  The best way to predict the future is to invent it.
 59. 59 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4007 Весело

  Покойният Тодор Колев пееше :"как ще ги стигнем американците?". Е, не можем. След четири години с Тръмп, сега ги очакват четири с Байдън. От трън та на глог... Но, всеки народ си заслужава политиците, които е избрал да го водят. Да си му берат гайлето. Колкото до разделението - имат си достатъчно оръжие, та да решат въпроса. А! И да попитам - сега, негрите по - малко престъпления ли ще вършат? Нещо, като благодарност, за избирането на чичо Джо?

 60. 60 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 80 Неутрално

  Амрерика удари дъното с тези двамата

  всичко е суета, Боку ни обра
 61. 61 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Е, дори и Иван Кръстев призна, че гласуването в Пенсилвания не е ОК.

 62. 62 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 199 Неутрално

  До коментар [#47] от "Doge":


  Искам да попитам форумните тръпмпологети, сега като Тръмпп загуби какво ще стане с българското тръмп общество? Ще ходите ли н авъоръжен а борба, като интербригадисти в САЩ да борите изборните манипулации и дееп стейт и биг тек?
  —цитат от коментар 47 на Doge


  Още не е загубил, няма оконàтелни резултати. Няма да се даде толкова лесно. А и да загуби, след 4 години няма да има пандемия и да се направи тази измама с пощите. Байдан ще срине Америка с мерките и Тръмп ще спечели със смазваща преднина.

 63. 63 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1157 Любопитно

  "Влиятелният американски сенатор Линдзи Греъм заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп не трябва да се признава за победен, съобщава БТА, като цитира АФП и ДПА.

  Греъм призова президента да не се предава, а да се обърне към съда, за да защити правата си.

  Има "много неща, които си струва да бъдат разгледани", заяви Греъм, който е председател на юридическата комисия на Сената.


  Той добави, че има доказателства, че в Пенсилвания са гласували най-малко шестима починали и спомена, че в щата Мичиган "информационни системи са променили републикански гласове в демократски".

  "Не можем да оставим медиите да ръководят Америка, трябва да се борим", заяви той, обръщайки се към останалите републиканци.

  Губернаторката на Южна Дакота Кристи Ноем повтори тезите на Греъм и заяви, че "не знае дали това е било разпространено и дали може да промени резултата от изборите".

  "Но, ако Джо Байдън иска наистина да обедини нашата страна, той трябва да изчака, за да е сигурно, че това са били честни избори", подчерта тя.Адвокатът на Тръмп Руди Джулиани заяви, че "в този момент би било неправилно президентът да се признае за победен" и увери, че ще заведе още съдебни дела.

  В близките дни може да бъдат заведени до 10 дела относно изборите и преброяването, подчерта пред „Фокс нюз“ юристът.

  До края на седмицата ще бъдат заведени най-малко четири или пет дела, добави Джулиани, като увери, че по въпроса работят "много юристи".

  Според адвоката е имало нарушения най-малко "в три или четири щата" и стотици хиляди гласове могат да бъдат признати за недействителни.

  Бившият президент на САЩ Джордж У. Буш заяви, че е говорил с Байдън, за да го поздрави за победата. Той изрази увереност, че изборите са били честни и резултатът е ясен.

  Тръмп обаче има право да иска повторно преброяване и да заведе дела, подчерта бившият президент."

 64. 64 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 715 Неутрално

  "Няма американски президент, който да е избран с толкова много гласове, колкото Джо Байдън."

  До този момент няма американски президент, който да е избран с толкова много гласове, с колкото гласове (за себе си) загуби изборите Тръмп. Любопитен факт.


  " имаше реален страх, че при втори мандат Тръмп ще се опита да разбие Европейския съюз"

  Ако президент като Тръмп може да го разбие, Европейския съюз няма бъдеще (с или без Тръмп като американски президент).

 65. 65 Профил на sanjose
  sanjose
  Рейтинг: 81 Неутрално

  До коментар [#54] от "pag":

  Ако не е Калифорния, кой е най-важния щат?
  Честно казано, ако Тръмп беше още 4 години, К. би била по-добре автономна/независима.

 66. 66 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 715 Неутрално

  И НЯМА ДВЕ АМЕРИКИ след ТрымпИма ЕДНА АМЕРИКА която продължава по своя път на ДЕМОКРАЦИЯТА поразтърсена от ПОПУЛИЗМА
  —цитат от коментар 51 на Hawaii


  Живееш с илюзии. Колкото по-бързо ги преодолееш, толкова по-добре за теб.

 67. 67 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#62] от "Dimitar Mogilarov":

  По закон Тръмп може ли да се кандидатира за президент след четири годи?

 68. 68 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  Все едно чета "Работническо дело" - Хитлер е унищожен,но не и хитлеризма. Отврат!

 69. 69 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3258 Весело

  Е, дори и Иван Кръстев призна, че гласуването в Пенсилвания не е ОК.
  —цитат от коментар 61 на Virgin


  Ако и аз ОБЯДВАМ ПРИ ПУТИН и аз ще призная същото

 70. 70 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 732 Весело

  А ще го изстържете ли Тръмп, както Ицко изстърга Гешев? :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 71. 71 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 199 Неутрално

  До коментар [#62] от "Dimitar Mogilarov":По закон Тръмп може ли да се кандидатира за президент след четири годи?
  —цитат от коментар 67 на deaf


  Защо да не може? Има два случая на непоследаватлни мандати.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Откъде накъде ще хрантутят и ония бели пропадляци по Мисисипи?
  —цитат от коментар 49 на Orator Wornoxmaniak


  Калифорния от десетилетия не е нетен донор към федералния бюджет. Щата може да е богат, но същевременно е американският щат с най-голям процент бедни (Supplemental Poverty Measure).

 74. 74 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Искам да попитам форумните тръпмпологети, сега като Тръмпп загуби какво ще стане с българското тръмп общество? Ще ходите ли н авъоръжен а борба, като интербригадисти в САЩ да борите изборните манипулации и дееп стейт и биг тек?
  —цитат от коментар 47 на Doge


  Никой никъде няма да ходи. Ще клечиме като вазе 4 годин и ще плюваме по дедко. Както вие плювате по сенсея. Обаче досега не прочетох някой да защитава пламено заспал Джо. Предполагам няма да е толкова интересно.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 75. 75 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3258 Весело

  Жив пример е разпадането на СССР - никоя от отделилите се държави не прокопса самостоятелно. Обратно, в ЕС тенденцията е към все по-голяма интеграция точно защото е изгодно да си част от максимално голям пазар.
  —цитат от коментар 54 на pag


  Това което си написал е точно така
  Само че си го написал ДВУСМИСЛЕНО
  Всяка отделила се от СССР държава ПРОКОПСА дори само от
  ОТДЕЛЯНЕТО СИ от прогнилата съветска империя

  Друг въпрос е че ПРОКОПСАХА само и единствено тези държави
  които СЕ ИНТЕГРИРАХА в ЕС и НАТО - Литва Латвия Естония
  Неинтегрираните в ЕС и НАТО държави сега ПУТИн се опитва
  да прилапа обратно в ПОСТ СЪВЕТСКА ОВПУТЕНА РУСИЯ

  Само че няма да може

 76. 76 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Стига с тези глупости за съдебните дела, де!

  От Март месец повтарям, че Тръмп ще загуби.
  Вярно, не очаквах да е толкова близо, но все пак загуби.
  Никакви съществени нарушения няма да открият, а простата логика е следната: Тръмп има зад себе си властта на държавата и конгреса за да осигури ако не избори на които да спечели, то поне честни избори.
  От всички възможности Тръмп е успял да организира избори на които губи и то в щати с какви управители?
  Правилно, републикански.
  Ако не може едни избори да организира да спечели този как ще има претенциите да води световната икономическа суперсила?!
  Набийте си го най-накрая в главите - да се оплаква от нечестна игра от позицията на силата е основно в негова собствена вреда!
  Слаб, некомпетентен и мрънкащ - кой иска такъв президент?!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 77. 77 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#48] от "Vlado Nikolov":

  Мармота, станиола - затова клекнаха на северен поток и искаха южен. Немците изиграха ГЕРБ да плати масрафа на СП чрез ЮП, който САЩ ще спрат - така САЩ, Германия и Русия са доволни, България плаща. САЩ защитава Русия, докато им ползва ресурсите, така както защитава Саудитска Арабия и ОАЕ. Немци, франсета, бенелюксци са същите - излочиха колониите си на юг, без немците - защото те нямаха, и вече лочат от източните колонии.

 78. 78 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2272 Весело

  След 4 години....Иванка !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#67] от "deaf":

  Може - Гроувър Кливланд го е правил, при това успешно. Само че през по-миналия век.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#63] от "constatator":

  Прав е - дори това да ме промени гласуването, трябва да се разрови крайно съмнителното гласуване по пощата и да се модернизира системата, така че да не поражда въпроси.

 83. 83 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#67] от "deaf":Може - Гроувър Кливланд го е правил, при това успешно. Само че през по-миналия век.
  —цитат от коментар 80 на ivanpopov  До коментар [#80] от "ivanpopov":

  Да де,но май има поправка на закона според която президентът може да управлява само веднъж. Не съм сигурен как беше.

 84. 84 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 987 Неутрално

  ..... Байдън опира стратегията си на общоприети ценносто, например усъвършенстването на националната инфраструктура, за което говореше и Тръмп, и за което имаше нереализиран политически консенсус. Истерията на някои за "Тръмп в затвора" е не само нереална, но е и опасна, издигайки Тръмп в ролята на мъченик, а оттам и миниране на идеята за национална консолидация от самото начало.....
  —цитат от коментар 10 на daskal1


  Може и да си прав, че Тръмп няма да има неприятности за годините на президентстването. Но го чакат други неприятности, и затова е силно обезпокоен. В личен, и във финансов план. Множество съдебни дела.

 85. 85 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#76] от "Боби Колев":

  След спада на икономиките вече ЕС е световната икономическа суперсила дори без ОК. Факт
  ЕС беше за Байдън за да се възстанови икономическите отношения между ЕС и САЩ.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#76] от "Боби Колев":След спада на икономиките вече ЕС е световната икономическа суперсила дори без ОК. Факт ЕС беше за Байдън за да се възстанови икономическите отношения между ЕС и САЩ.
  —цитат от коментар 85 на Да вярваме на истината


  Това е голяма новина за мен :-)

  Аз мисля, че световната суперсила е Китай, а ЕС я чака тежък период на вътрешно реформиране за да оцелее...последното, с което бих асоциирал ЕС е суперсила.

  Не се заяждам с никого, така изглеждат нещата от тук просто.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 88. 88 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#83] от "deaf":

  Не ми е известна подобна поправка. Единствената, касаеща президентския срок е тази за двата мандата, приета заради 4-те мандата на Рузвелт. Като се има предвид, че за този период той ликвидира фашистите, оставя на САЩ ядреното оръжие, създава предпоставките за ликвидирането на най-голямата съществувала човешка империя - Британската, превтъща САЩ в най-голямата икономическа и военна сила..., са решили да не повтарят повече.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#88] от "ivanpopov":

  Дали Британската империя е най-голямата империя в историята е доста спорно. Но това е друга тема.

 91. 91 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  До коментар [#62] от "Dimitar Mogilarov":


  До коментар [#74] от "Orator Wornoxmaniak":

  Мисля, че е редно да поемете курс към въоръжена борба. С демокртични средства явно няма да стане.

 92. 92 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#29:"Dariya Koleva"]
  —цитат от коментар 46 на Боби Колев
  ............Времето става ли по-горещо от година на година?Става.Питейната вода става ли по-малко?Става.Разрушенията от урагани, земетресения и пожари стават ли повече?Стават.............![/quote]

  Айдее, започна се рано-рано със затоплистката пропаганда.
  За тия тарикати няма почивен ден. Ама за парите дето прибират, поне знаят защо го правят.

 93. 93 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4642 Весело

  "Няма американски президент, който да е избран с толкова много гласове, колкото Джо Байдън."

  Няма защото САЩ никога не е имала толкова голямо население колкото днес, съответно толкова много хора с избирателни права. :-) След 4 години ще са още повече. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 94. 94 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#87] от "Боби Колев":

  Китай?? Със 11 трилиона долара БВП има много за да стане Световна икономическа суперсила. Даже в България китайските боклуци в момента в магазините за боклуци се заменят с турски боклуци. Щото е близо, лирата се срина и е евтино.
  Та до 19-те трилиона евро на ЕС Китай ще има да почака. А при огромният спад деклариран от САЩ от 24,2% и 3,1 трилиона долара дефицит води до едно. Обедняване на жителите на САЩ. Това и на мене ми е интересно ако съм жив и здрав да видя как САЩ ще го преодолее в следващите 2 години.
  Но все още уви сме в началото на епидемията. И на никой икономист не му е ясно какво ще стане.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4642 Весело

  До коментар [#3] от "goofy":

  Гуфи, и колко хора според теб ще гласуват за Иванка през 2024 г!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 97. 97 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 654 Неутрално

  "Фокс нюз" е собственост на Дисни. Ехо, Дисни купиха студиото и всичките му медии отМърдок за 70 и кусур милиарда долара. И Фокс врътнаха палачинката. Обаче и републиканците вече мразят Фокс. А демократите си го мразят попринцип. За Фокс Нюс следва единствено и само падение в рейтингите. А Тръмп... не го отписвайте. И Буш го бяха отписали, а Гор беше спечелил.

 98. 98 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  "Няма американски президент, който да е избран с толкова много гласове, колкото Джо Байдън."Няма защото САЩ никога не е имала толкова голямо население колкото днес, съответно толкова много хора с избирателни права. :-) След 4 години ще са още повече. :-)
  —цитат от коментар 93 на Иво


  Те казват процентно, спрямо населението, има най- много гласували, а не общо или изобщо....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 99. 99 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 732 Неутрално

  имаше реален страх, че при втори мандат Тръмп ще се опита да разбие Европейския съюз"Ако президент като Тръмп може да го разбие, Европейския съюз няма бъдеще (с или без Тръмп като американски президент).
  —цитат от коментар 64 на Ехото на Гласът


  Европейския съюз няма бъдеще. Европа ще бъде една държава, подобно на САЩ. Това е заложено още при създаването на ЕС и така ще бъде.

  The best way to predict the future is to invent it.
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK