Републиканците след Тръмп - по 5 причини за песимизъм и надежда

Републиканците след Тръмп - по 5 причини за песимизъм и надежда

© ReutersВ анкета след изборите в поредица от онлайн семинари за Университета в Мелбърн попитахме няколкостотин души от аудиторията дали поражението на президента Доналд Тръмп ще означава край на тръмпизма. Безапелационните 92% казаха "не".


Сега, когато демократът Джо Байдън спечели изборите и ще стане следващият президент, логичният въпрос за Републиканската партия е: "Какво следва?"


Дали Тръмп - и тръмпизмът - ще останат доминиращи черти на американския живот след изборите и - ако да - какво означава това за републиканците?
Ако сте с консервативни убеждения, има поне пет причини да се чувствате загрижени за наследството на Тръмп - и още пет, за да бъдете оптимисти за него, разказва "Ройтерс" в рубриката си "Разговорът".


Песимизъм, защото...


1) Байдън печели президентството с най-голямото общо гласуване в американската история (повече от 75 милиона и броенето продължава).


Поради тази причина неговият мандат е внушителен. Сега той трябва да установи политическия дневен ред на страната както във вътрешен, така и в международен план. Републиканците ще се стремят да го блокират на всяка крачка, но със загубата на президентството те губят и инициативата.


2) Трайната популярност на Тръмп (нито един републиканец не е получил в историята повече гласове на президентски избори) означава, че той ще продължи да задава дневния ред и тона на консервативната политика поне през следващите няколко години.


Това несъмнено ще разстрои консервативни критици и хора с позиция "Никога Тръмп!" като Дейвид Брукс, Брет Стивънс, Питър Уенер и Дженифър Рубин, както и активисти на проекта "Линкълн", които демонстрират отвращение от Тръмп още когато беше кандидат за президент.


За тях той представлява вид популизъм, противоположен на консервативните ценности, държащи на значението на институциите в обществения живот, почитта към доброто поведение и върховенството на закона.


3) Способността на Тръмп да мотивира обикновените консерватори в цялата страна означава, че поляризацията трябва да продължи.


Това ще се случи на две нива. Поляризацията вероятно ще се задълбочи между двете партии, което ще направи невъзможно вземането на двустранни решения относно COVID-19, Китай, изменението на климата и националния дълг.


И разривът между двете крила на Републиканската партия вероятно ще се разшири, което ще направи връщане към цивилизоваността и компромиса да изглежда по-скоро носталгична мечта, отколкото реалност. Партията, изглежда, ще вдига много шум в иден спорен протест - "Тези избори бяха откраднати!" - а не ключова сила на консервативното обновление.


Вече има доказателства за разделение в рамките на Републиканската партия относно това дали да се подкрепят твърденията на Тръмп за изборна измама, като мнозина избират да мълчат, вместо да заемат страна.


4) Въпреки че са партията, освободила афроамериканците от робство след Гражданската война, републиканците остават твърде бели и твърде селски.


Тези две демографски групи са в дългосрочен спад, което прави възпроизвеждането на изборния успех на Тръмп на национална сцена в загубена кауза. Докато брандът "Тръмп" за етнически национализъм и т.нар. бяла идентичност задържи господстваща позиция, републиканците трудно ще създадат управляващите коалиции, необходими за федерална власт.


Републиканската партия трябва да стане по-привлекателна за небелите в градовете и предградия. Тръмпизмът усложнява тази задача.


5) Ако партията не може да достигне до по-разнообразни избиратели, това създава климат, при който консерватизмът все по-често се описва от нейните противници като нелегитимен и политически некоректен.


Публичният дискурс ще се превърне допълнително в надвикване на крайностите. Рационалността и здравият разум, толкова важни за консервативната нагласа, ще се борят дори за възможността да бъдат чути и изслушани.


Надежда, защото...


1) Изглежда, че значителни части от политическата и съдебната система ще останат в консервативни ръце.


Републиканците имат добри шансове да запазят контрол над Сената (в зависимост от два балотажни избора в Джорджия през януари) и укрепиха малцинството си в Камарата на представителите.


С неотдавнашното назначение на Ейми Кони Барет Върховният съд има и шестима консервативно настроени съдии срещу трима либерали.


В резултат на всичко това консерватизмът ще остане жизненоважен институционален компонент на американската политика.


2) Въпреки загубата на Тръмп все пак имаше силен републикански вот сред онези, които смятат, че са били игнорирани или забравени от Демократическата партия.


Най-бедните щати в съюза обикновено гласуваха за републиканци, а най-богатите - за демократи. Тази тенденция е очевидна от известно време, но бе потвърдена на изборите.


И въпреки че Байдън навлезе сред белите избиратели без висше образование, подкрепата им за Тръмп остана силна. Според екзит пол на "Вашингтон пост" президентът спечели 60% от тези гласоподаватели на национално ниво.


Очаквайте републиканците да усъвършенстват умението си да привличат работническата класа, докато се стремят да си върнат Белия дом (със или без Тръмп) през 2024 година.


3) Демографският спад на белите не е задължително да означава катастрофа за Републиканската партия.


Въпреки използването на расизма като метод за сплотяване на симпатизантите Тръмп се представи по-добре от очакваното сред чернокожите избиратели. Според сондажи на "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" сред гласували (взето е предвид и предсрочното гласуване) почти всеки пети чернокож е гласувал за Тръмп.


Той също така опроверга твърдения, че избирателите от латиноамерикански и азиатски произход са изключителна територия на Демократическата партия. Тръмп се представи по-добре сред двете демографски групи, отколкото се очакваше, особено сред латино избирателите във Флорида и Тексас, където увеличи преднината си по брой гласове спрямо 2016 г.


Като цяло Тръмп спечели 26% от небелите гласове според "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост". Номерът сега е да превърнете това в траен мултирасов консервативен блок за гласуване.


4) Макар и грубовато, в доста неизчистен вид, Тръмп се стремеше към консервативна политика сред големи части от гласуващите, които неговите предшественици не можеха да обхванат и от които неговите наследници могат да черпят сила.


Той надхвърли предизборните социологически проучвания в ключови оспорвани щати, в които всичко - от икономическата рецесия до глобалната пандемия - предполагаше, че ще се бори за запазване на постигнатото преди 4 години.


Преодоляването на дългата сянка на Тръмп ще бъде централен въпрос за републиканците - 52% от гласоподавателите от партията заявиха, че гласуват от лоялност лично към него.


5) Победата на Байдън прикрива колко разпокъсана е политиката на прогресистките сили.


Байдън беше компромисен кандидат - единственият приемлив както за прогресистите, така и за умерените крила на своята партия. Според екзит пол на "Ню Йорк таймс" само 47% от демократите са гласували за Байдън, за да го подкрепят, докато 67% са заявили, че го правят, защото искат да разкарат Тръмп.


Байдън ще трябва да се научи как да се пазари не само с републиканците в Конгреса, но и със собствената си партия. Тази задача би била изтощителна за всеки лидер, не на последно място и за най-възрастния мъж, който някога е заемал поста.


Тръмп засили привлекателността на американския консерватизъм, но и обърка какво точно означава той. Републиканците и демократите сега трябва да намерят начин да се обърнат към забравената американска средна класа, на която Тръмп наля енергия. Това може да е най-трайното и положително негово наследство.


В крайна сметка това е добре за демокрацията. И ако републиканците могат да направят тази подкрепа рутинна в партийната си програма, може да е добре за консерватизма и разнообразието от идеи, от които зависи самият "американски експеримент" с демокрацията.


The Conversation е проект от 2016 г. в Мелбърн (Австралия) на Андрю Джаспан и Джак Рийтман като независим източник на новини и мнения от академичните и изследователски среди. Глобалната редакция е базирана в Ню Йорк с мрежа в Австралия, Великобритания, САЩ, Африка, Франция и Канада. Текстовете се публикуват по правилата на Creative Commons.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Зависи - имат два пътя. Да застанат за Тръмп, което крие своите рискове, или да го захвърлят като употребен парцал и да воюват за с нов кандидат за слеващите избори. Всеки о тях крие своите рискове.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2853 Неутрално
 3. 3 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 175 Весело

  „…нито един републиканец не е получил в историята повече гласове на президентски избори…“ – от Статията
  *********************************************

  И всичко това благодарение на помощта от Путин!
  (както се пише в сайта издържащ се с грантове)

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Съвсем правилно президентът Радев не бърза да поздрави Байден. Велик патриот с независимо мислене.

 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  До коментар [#3] от "bib45647808":

  Просто Иран даде по 50 долара на всеки демократ да гласува за Байден. На кого ни оставяш Доналд, сега ще трябва сами да си измисляме конспиративни теории.

 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4364 Весело

  "4) Въпреки че са партията, освободила афро-американците от робство след Гражданската война, републиканците остават твърде бели и твърде селски."

  Това, че са твърде бели не е чак такъв проблем, по-големия им проблем е, че са твърде селска партия. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 448 Весело

  Общо взето от петте точки за песимизъм 3 поне са несъстоятелни.
  1. Байдън няма мандат, защото няма напредък в местата за Конгреса и не взе Сената. Синята вълна не се състоя.
  2. Разочаровани и уплашени са само райновците - републиканци глобалисти, които нямат абсолютно никакъв полезен ход освен да се продадат в Конгреса и Сената.
  3. Жените - уж образовани, а не знаят, че републиканците им осигуриха правото да гласуват. Също както и на черните. Бавно схващат, но ще се оправят.

 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  Статията много добре описва един проблем, който обаче е глобален и на който Тръмп е само симптоми, а не някаква движеща сила. Да идентифицираш консерватизма, който преди всичко е здрав разум, с инфантилния, емоционално недоразвит и необразован Тръмп е тотална глупост, но същото става и с тоталитарното съветско ченге и бандит Путлер. От друга страна да защитаваш политическата коректност и обявяваш една или друга идея, мисъл или думи за престъпни е противоположно на истинския либерализъм, обаче точно това става с него. Въобще пълна каша, която не е забъркана от Тръмп, но на който той много подхожда с объкаността си.

 9. 9 Профил на pvy34646150
  pvy34646150
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#3] от "bib45647808":Просто Иран даде по 50 долара на всеки демократ да гласува за Байден. На кого ни оставяш Доналд, сега ще трябва сами да си измисляме конспиративни теории.
  —цитат от коментар 5 на blondofil


  по 50 000 даде. На мен лично ми дадоха. :-)

 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иво":

  И малко прости. Обаче пък какъв умен Вожд имат.

 11. 11 Профил на pvy34646150
  pvy34646150
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И сериозно: Републиканците ги чака сериозна рекапитулация:
  "републиканците остават твърде бели и твърде селски". Тръмп може и да иска да се кандидатира за 2024 или 2028, но американците не гласуват за хора, загулиби предните избори. Просто факт, те не обичат лузъри.

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  До коментар [#9] от "pvy34646150":

  Хубаво е да си цигански барон, майка му стара.

 13. 13 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 596 Весело

  Тръмпона да вземе да внесе проект за нова конституция по примера на някои ...нещастници! Докато не са го изритали! Само така може да остане и тръмпаците да му се радват!
  Иначе утече перчема, безвъзвратно!!!😭

 14. 14 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Байдън да се готви за разследване на украинските и китайските му подвизи, опити за импийчмънт, бламиране на закони, изобщо всичко онова, което демократите причиняваха на Тръмп.
  Ще не ще, политиката на САЩ няма да се измени особено много.
  Па като му скочат т. нар. "прогресисти"начело с болшевишки откачалки като АОС след няколко месеца, разочаровани от твърде плахите му "реформи", ще е голям цирк.

  Знанието е сила, информацията - власт
 15. 15 Профил на pvy34646150
  pvy34646150
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#9] от "pvy34646150":Хубаво е да си цигански барон, майка му стара.
  —цитат от коментар 12 на blondofil


  На калпака дадоха, ве мама му стара.... направо да не повярваш....

 16. 16 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  "4) Въпреки че са партията, освободила афро-американците от робство след Гражданската война, републиканците остават твърде бели и твърде селски."Това, че са твърде бели не е чак такъв проблем, по-големия им проблем е, че са твърде селска партия. :-)
  —цитат от коментар 6 на Иво


  именно, основната група гласоподаватели на Тръмп не са стъпвали по-далеч от ранчото си. Те гласуват за републиканците по наследство. Повечето тях не са виждали жив демократ и заради това за тях демократ=дявол.

 17. 17 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Тръмпизма роди нов враг. Изключително силен и мощен. Половината сила на републиканците идва от него. Наричат го простичко Fox news. Този враг бързо, ама много бързо ще заличи течението тръмпизъм у републиканците

 18. 18 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1740 Весело

  Спретнато, по точки.
  Прави впечатление колко обичат хората подобно изложение, вместо дълги анализи без подчертани фрази ;)
  А иначе какво толкова? Продължават да се редуват демократи и републиканци, след два мандата Буш младши и два мандата Обама, последва един Тръмп и се очертава един Байдън.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 19. 19 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 326 Неутрално

  "4) Въпреки че са партията, освободила афро-американците от робство след Гражданската война"

  Това е велика историческа ирония - през 19-ти век, Републиканците са били "левичарите", а демократите - "консервативното дясно".

 20. 20 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 448 Весело

  Гледам "Тайм" лепнали на първа страница "Веме за оздравяване" с Джо и Хо. Да не би да са открили начин да лекуват деменция?

 21. 21 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#18] от "etty1":

  А иначе какво толкова? Продължават да се редуват демократи и републиканци.
  —цитат от коментар 18 на etty1


  Новото е силно промененият дневен ред и на двете големи партии (олицетворяван от тръмп при републиканците и от няколко леви остриета при демократите), както и силната поляризация - направо взаимна омраза между двата лагера.

  Тръмп е ярка личност, която в известен смисъл лично отвори кутията на Пандора, но американската политика се управлява отдолу нагоре - и без него тези бълбукания щяха да доведат до нещо подобно. Америка няма да е същата.

 22. 22 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  именно, основната група гласоподаватели на Тръмп не са стъпвали по-далеч от ранчото си. Те гласуват за републиканците по наследство. Повечето тях не са виждали жив демократ и заради това за тях демократ=дявол
  —цитат от коментар 16 на stanislavdi


  Извинявай - в Милуоки, Детройт, Атланта, Филаделфия е пълно с разни секции където резултатите са 98.5% за Байдън и 1% за Тръмп - в България ДПС в Джебел и Момчилград няма такива резултати а в Турменистан техния полу-божествен президент няма такава подкрепа...

 23. 23 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1740 Любопитно

  До коментар [#18] от "etty1":
  —цитат от коментар 21 на Whoops

  Америка няма да е същата.

  Не твърдя подобно нещо. Още от Хераклит знаем, че "Не можеш да влезеш два пъти в една и съща река." Но не бих надценявала значението на конкретните две личности, имало е доста по-изявени президенти преди тях. Самият Тръмп нямаше категоричната подкрепа на цялата републиканска партия. Той съзнателно усилваше шокиращи особености в поведението си, провокираше пазарите като типичен търговец, какъвто си е, и неведнъж му се получи. Байдън също не е абсолютният любимец на всеки демократ, мои приятели, гласували винаги за Демократическата партия, са резервирани този път и казват, че по-скоро се доверяват на преценката на Обама.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  И двете осн партии имат нужда от огромни промени

  klimentm
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Мисля си, че с Тръмп просто е свършено. Има и то голяма вероятност да иде в панделата. Ако все пак се отърве, надали републиканците ще имат сурат да го предложат. Трябва им пречистване, ясно е. Казват, че са доста малко тези от тях дето открито застават срещу него. Да, може би, но ако съм на мястото на водещите републиканци, бих се притеснявал много повече от тези, които сега си мълчат. Най-малкото, защото расизмът няма да ги доведе до нищо читаво. Което означава, че следващият им кандидат ще е доста млад, образован, доста словоухотлив, пълен с реални идеи и (за да привлекат жените) чаровен...

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1548 Весело

  За републиканците разбрах, обаче никой не казва нищо за Българското Тръмп Общество. Какво ще става сега? Курс към въоръжена борба предстои ли? Записвания за интербригадисти има ли? Ало Тюфлека, Евлампи, Гозамбо, Мусаши къде сте? Отговори трябват тука.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Lock him up!
  —цитат от коментар 2 на blondofil


  Звучи цинично, но това действително е най-добре за републиканците - да го затворят и да стане мил и безвреден символ, носещ гласове на реднеците, но без да може да туитва простотиите си.

  В едни по-цивилизовани време щяха да му направят позлатена гробница и да го зазидат вътре, но сега трябва да се търсят алтернативи.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  4-те години на Тръмп бяха последният пирон в ковчега на неоконсервативната утопия. Равносметката дотук е следната:

  Ердоган - фалира.
  Орбан - корупционер, изключен от ЕНП.
  В Чехия и Словакия загубиха властта.
  Болсонаро – социалист под прикритие, който го е ударил на раздаване на социални помощи на килограм, подобно на нашия Баце.
  Тръмп - един мандат и толкоз.

  Неоконсервавтизмът стана бетер комунизма, който обиколи от Куба и Венецуела, през Източна Европа, до Северна Корея и все нещо му е виновно да се провали навсякъде.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Трамп си отива, трампизмът остава.
  Че някой дали се е надявал че простотията ще изчезне Ей така?
  След някакви си избори?

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1553 Любопитно

  Аз само да попитам кой обяви бидона за президент? СНН? Щото делата сега започват. Никой съд не е обявил бидона за президент. Рано е да се радват комунистите измамите тепърва се разкриват. Ето Джорджия обяви повторно преброяване. В Аризона нещата са вече на кантар. Пенсилвания и Уисконсин се разследват. Айде каруцата след коня а?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  [quote#34:"еспресо"][/quote]

  Вила до Янукович.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2389 Весело

  ======Точка 4) """""""Въпреки че са партията, освободила афроамериканците от робство след Гражданската война, републиканците остават твърде бели и твърде селски."""""""" ===== Това е интересно, ""твърде бели и твърде селски""" ........ И затова няма да ги пускат в университета даже.......щот са "твърде бели и твърде селски"......хахаха.... https://bit.ly/2U8b40s

 60. 60 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Тръмпанарите се отрекоха бързо от оранжевия клоун 😁

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK