Има ли щети и ползи за дарителството от скандала с HelpKarma

Има ли щети и ползи за дарителството от скандала с HelpKarma

© facebook.com/Daniel.KiryakovКоментарът е от профила на автора във "Фейсбук".


Скандалът с HelpKarma Fundraising разтърси всички: нуждаещи се от подкрепа каузи, дарители, медии, общество. След двете излъчени части на разследването на bTV и "bTV Новините" на Мария Цънцарова сме свидетели на вълна от заклеймяващи статуси във "Фейсбук", както и на серия от коментари от лидери на НПО с дългогодишна практика във фондонабирането и/или в управлението на каузи, които пишат в защита на своята работа и репутация. Не липсваха и шеги за постъпване на работа в платформата.


Има ли наистина проблем, какви ще са (и няма да са) щетите и ползите от скандала?
1. Да, има проблем и за неговата дълбочина по отношение на щетите - финансови и етични, които HelpKarma Fundraising е нанесла на дарители, търсещи помощ, НПО сектор и общество - ще разберем, след като журналистическото разследване покаже всичко установено. Както и ако има финансов и/или дарителски одит на дейността им. За момента не са установени щети за държавата, за да може тя да се намеси някак.


2. Репутацията на НПО секторът е застрашена. Това е твърдение вече се разпространява, но не съм съгласен с него. Говорим за над две десетилетия работа за спасяване на човешки животи, в спасяване на деца и жени в риск, решаващи проблеми с интеграцията, образованието и личностното развитие на хора от малцинствени групи или в неравностойно положение... Това е работа, която държава и общини не могат или не искат да поемат и която не могат да се изтрият от алчността на малка група шмекери. Добрите НПО (ако позволите) ще изолират ХК и нейните порочни практики и ще ги изтикат от зоната на добротворството у нас.


3. Доверието в тези организации не е и няма да бъде потъпкано заради "ХелпКарма". Доверието (наред с репутацията) е най-силната "валута", ако искаш да развиваш мрежа от съмишленици и подкрепящи те личности и компании. Признак на незрялост за всеки от нас би било, ако заради ХК се отдръпнем от НПО сектора: да спрем месечните или спонтанните си дарения на пари, подкрепата със знания и контакти, развитието на корпоративното гражданство и целите за устойчивост.


Или накратко: да ограничим решимостта ни да променяме света към по-добро, като чрез суми и знания помагаме на НПО да го правят от наше име.


А за масовия дарител (извинете ме за неуважителния израз) ще са нужни примери. Но и тук проблем няма - те са налични пред очите ни от години (вж. т. 5 по-долу) и всяко НПО ги е изтъкало с усилия, неуморен труд и проверими резултати.


4. Странно би било да говорим за ползи от скандала. Но аз не ги изключвам. От седмица време - както заради мненията на лидерите на НПО сектора, така и заради шума от темата, много хора започват да разбират и да научават какво точно прави този сектор. А той съществува и се развива въпреки хроничното недофинансиране и частична подкрепа на държавата. Той се развива благодарение на добрината на хора и стратегически решения на компании, които даряват суми и/или насърчават своите служители да го правят редовно.


Притокът на средства може да се ограничи частично или някои кампании да се "паркират" временно. Но именно тези НПО ще издържат Теста на AmCham и ще продължат напред. И ние ще трябва да сме заедно с тях.


5. Ползите се крият във влизането на темата сред топ 5 новини, за които хората ще говорят, докато пият сутрешно кафе с колегите или "чукат лафче" със съседа. И от репликите "Съсипаха го и дарителството" ще се стигне до разбирането, че всъщност има и читави организации, които помагат и ще помагат. Именно за тях ще са ползите от скандала.


Краткосрочните биха били, че ще има ясна разделителна линия между шарлатаните като "ХелпКарма" и прозрачните платформи за даряване като Платформата, #DMS1777 и добрите НПО-та.


6. Случаят с HelpKarma Fundraising може е катализатор за множество промени. Може да доведе до регулация на сектора, до повишена информираност на дарителите, до защита и доверие на обществото към НПО-сектора, който работи от години.


И преди финала - НПО секторът няма нужда от подаяния или съжаление нито когато се борят за финансиране на каузи, нито в този случай. Имат нужда от разбиращи, мислещи, емпатични и действащи граждани. За да можем заедно да градим здраво и прогресивно общество.


А ако сте стигнали дотук: Снимката е от Благотворителната вечер по случай Деня на благодарността на #AmCham през 2014 г. Елица Баракова държи Бялата лястовица, с която "Господари на ефира" отличиха BCause в подкрепа на благотворителността за дейността, която извършва. С Ана Великова водихме събитието. На него ежегодно се събираха дарения за стипендии за отлични студенти и гимназисти (сираци или полусираци). Благодарение на програмата "Готови за успех" ежегодно успяват да осигурят стипендии за близо 100 души. И така да подготвят бъдещи лекари, ИТ специалисти, психолози и др. специалисти, така нужни за нашето общество и държава. Накратко - един от многото дългогодишни примери за добротворството на НПО-сектора и поправяне на щети, които държавата не може да отстрани.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 848 Неутрално

  "Има ли щети и ползи за дарителството от скандала с HelpKarma "
  Има само щети ,, тъй като потенциални дарители ще се замислят преди да даряват !Има и ползи по точно полза и тя е само една - "Огледай се , ослушай се и преминии ако не идва влак !" Преди да даряваш провери кому поверяваш парите си. Дарителството не трябва да страда , но да стане по-информирано !
  Целият казус Хелпкарма незнайно защо ми напомня за пирамидалните структури , които целяха да източват пари от наивни и добри българи в "зората на демокрацията "!

 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  "А за масовия дарител (извинете ме за неуважителния израз) ще са нужни примери. Но и тук проблем няма - те са налични пред очите ни от години (вж. т. 5 по-долу)"

  Драги авторското, прочетох всичко и поне в този материал, няма дори един конкретен пример. Ама нито един, в който да прочета нещо от рода на: през 201Х година на дете от град/село ХХХ... боледуващо от един какво си, еди коя си фондация предостави за лечение ХХХХХ лева, то беше лекувано успешно и сега се радва на добро здраве.

  мурзилка
 3. 3 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Заплатата на автора и колеги ? Не е прилично да се пита, но в този случай, темата го оправдава.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 4. 4 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2265 Любопитно

  Точка 4 ме изуми: Странно би било да говорим за ползи от скандала.

  Естествено, че полза от подобни скандали има! Как иначе ще бъдат прекратени порочните практики! И доста очевидно е, за кого полза няма.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 5. 5 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2265 Любопитно

  "След двете излъчени части на разследването на bTV и "bTV Новините" на Мария Цънцарова сме свидетели на вълна от заклеймяващи статуси във "Фейсбук"

  Господин Киряков доста грубо прехвърля вина от болната глава върху здравата. Ако това е стратегията му при "управление на кризи", не бих го наела.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на spalding
  spalding
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Пф, това е мн евтин Q&A от един човек.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7801 Неутрално

  Щети със сигурност, за ползи, кой знае...

 9. 9 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Ха ха, не видях под името на автора СЕ или ДВ и го прочетох.
  Ами както в другата тема написах. Птичките на клона на човешката доброта и състрадателност са много. Ама много много! И всички чакат да им пада в човчицата дарение.
  Тук автора се надява че ще изгоним някои птички за да остане само той и всичко да влиза в неговата човчица.
  Какво помага един бляскав бал за събиране на дарения и после да се хвалят със събраните пари. Та нали добре платения наем, блюдата, озвучаване, изпълнители ще напълнят гушките, а за нуждаещите се какво остава? И то като влезе във фондацийката и там директори, експерти.....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 10. 10 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 677 Неутрално

  А така, НПО-тата пълни с деца на другари и партийни секретари, с постоянен чадър от каквото и да е правосъдие се разплакаха, че като разкриха едни от най-некадърните нагльовци, може да плъзне по веригата и към другите другарчета :Д Много опасно, вестник Работническо дело - помагай с манипулативни статийки :Д

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 11. 11 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Вярно е май, че хората от НПО-тата си живеят в някакъв измислен свят. Киряков, да се фукаш със снимка, на която получавате награда от предаване, станало печално известно с манипулирани репортажи, не е много много умно.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  ВСИЧКИ НПО-та са вредни! Некой не се издържа от членски внос, а всички чакат я грантове, я дарения, я спонсори и си живеят живота царски! Де-що има мошеник, все из НПО-та работи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на Даниел Киряков
  Даниел Киряков
  Рейтинг: 349 Неутрално

  "А за масовия дарител (извинете ме за неуважителния израз) ще са нужни примери. Но и тук проблем няма - те са налични пред очите ни от години (вж. т. 5 по-долу)"Драги авторското, прочетох всичко и поне в този материал, няма дори един конкретен пример. Ама нито един, в който да прочета нещо от рода на: през 201Х година на дете от град/село ХХХ... боледуващо от един какво си, еди коя си фондация предостави за лечение ХХХХХ лева, то беше лекувано успешно и сега се радва на добро здраве.
  —цитат от коментар 2 на Маршалов


  Здравейте, господин Маршалов, заповядайте един линк с много отчети само на една от водещи НПО в социалния сектор.: https://bcause.bg/about-us/annual-reports.html

  Целта на пост във Фейсбук е да дава мнение, базирано на факти (изчетени и проверени от автора), а не да прави каталог на литературата по темата. Иначе ще стане монография или друг обемен труд.

  С уважение: авторът.

  ДК
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Даниел Киряков
  Даниел Киряков
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Вярно е май, че хората от НПО-тата си живеят в някакъв измислен свят. Киряков, да се фукаш със снимка, на която получавате награда от предаване, станало печално известно с манипулирани репортажи, не е много много умно.
  —цитат от коментар 11 на encor3


  Здравейте,

  Фукам се със снимка от благотоворително събитие. А чрез наградата от "Господари на ефира", много хора разбраха за полезната работа на Фондация "Помощ за благотворителността в България". Надявам се и вие :)

  Поздрави, ДК

  ДК
 20. 20 Профил на Даниел Киряков
  Даниел Киряков
  Рейтинг: 349 Неутрално

  "Господин Киряков доста грубо прехвърля вина от болната глава върху здравата. Ако това е стратегията му при "управление на кризи", не бих го наела.
  —цитат от коментар 5 на etty1


  Здравейте, Ети,

  Не знам какво прехвърлям и как сте разбрали "стратегията ми" от един Фейсбук-пост. Но се радвам, че няма да можем да "работим" заедно, защото това би бил и моят избор (съдейки по логическите връзки на изказа Ви.).

  Поздрави, ДК

  ДК
 21. 21 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 677 Неутрално

  [quote#19:"Даниел Киряков"][/quote]

  мазното комсомолско говорене, усмихната информация с кой бихте работел и с кой не, и "фукането" със снимки на гърба на благотворителни каузи не са сред добродтелите, с които се гордее българската култура, г-н Киряков. Може би в други страни, накъдето най-често е насочено лакейството на поколенията отгледали така невъзпитани хора като Вас са по-подходяща дестинация за такъв тип нахалство. Защо не опитате там?

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 22. 22 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Цънцаровизацията върви с пълна сила 😊. Това е бизнес като всеки друг явно. Съмнявам се събирането на дарения като дейност да няма разходи. Като застраховането , банкирането. Най-добре да се уреди правно . Това: даром или безплатно намирисва на болшевизъм 😊!

  agent
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Цънцаровизацията върви с пълна сила 😊. Това е бизнес като всеки друг явно. Съмнявам се събирането на дарения като дейност да няма разходи. Като застраховането , банкирането. Най-добре да се уреди правно . Това: даром или безплатно намирисва на болшевизъм 😊!
  —цитат от коментар 22 на Ronald Reagan


  ето ги..... изпълзяха. И понеже е болшевизъм работата даром по благотворителни каузи, затова 80 000 лева заплата месечно е една достойна заплата. Така е.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Левичарските изцепки винаги имат трагичен край 😊! Що не събереш 100 000 лева за дарения да те видим 😏, а? А после проследи парите да не отиват в джобовете на близки и роднини на нуждаещия се. Що не се изчистиш? Ти или цънцарите 🤔?

  agent
 27. 27 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 824 Неутрално
 28. 28 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Добре де. ХелпКарма събрали 21млн , раздали 13млн имали 5млн по сметките и сега се търсят 2 млн. Ами колко събраха и дадоха Фонда за лечение на деца, здравната каса, Българската коледа и т,н., за успех обяваваха 2-3млн.лв, а тези момчета/ не ги познавам/ събрали 21млн дали 18 милн и сега ги заклемяваме. Вчера по БТВ казаха, че за една година /докато действал/ фонада за лечение на деца дал около 2млн, след това Здравната каса за миналата година далака "крупните" 200 000лв. Ама я вижте каква е разликата ОГРОМНА ама то нашето око/ухо насищане няма

  П.С. Цифрите по спомен ги цитирам

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 229 Неутрално

  някакъв комунист, кръстил се с името на Роналд Рейгън защитава фонд от хитри мошеници ограбили хората без никакъв свян. Типично като за форумите на Дневник, Работническо дело и т.н. - такива са растенията в тази почва. Цинични, безпардонни, бетонирани. Хора със специални нужди - клавиетура и часове време да лекуват комплексите си.
  —цитат от коментар 30 на Октавиан


  Ами ТИ капиталисте, колко пари събра за непознат в нужда и после му ги даде. Всеки може да прати СМС или пари, ама малко са тия които отделят от времето си за това и/или го правят своя професия.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  До коментар [#20] от "Даниел Киряков":

  Здравейте, г-н Киряков,

  Благодаря Ви за отговора, ако съм имала съмнения за Вашата обвързаност с казуса, Вие ги премахнахте напълно.

  Бъдете здрав!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK