Берлинската стена – символ на тоталитарния комунизъм, рухна преди 31 години

На 16 май 2006 г. на София е дарен сегмент от Берлинската стена, изложен край НДК.

© Юлия Лазарова

На 16 май 2006 г. на София е дарен сегмент от Берлинската стена, изложен край НДК.Текстът е препубликуван от сайта "Държавна сигурност.com".


На днешния ден, 9 ноември, преди 31 години, рухва Берлинската стена, превърнала се в едно от най-уродливите творения на тоталитарната комунистическа диктатура в съветския блок и разделението на Европа. С това е поставено началото на края на комунистическата система в Централна и Източна Европа. Сайтът desebg.com припомня историята на това паметно събитие, довело и до рухването на тоталитарното управление на БКП в България.


Валтер Улбрихт подписва изграждането след разговор с Хрушчов
Изграждането на стената започва на 13 август 1961 г. в период на усилено противопоставяне и изостряне на отношенията между СССР и САЩ. Заповедта за нейното изграждане е подписана от Валтер Улбрихт, първи секретар на ЦК на Германската единна социалистическа партия (ГЕСП) и председател на Държавния съвет на ГДР.


Тогавашният комунистически лидер на ГДР възхвалява стената с думите: "Тук, на Бранденбургската врата, работническата класа на ГДР, заедно с нашите съюзници, положи основите на мира."


Стената е част от границата между Федерална република Германия и Германската демократична република от 13 август 1961 г. до 9 ноември 1989 г., отделяща Западен Берлин от източната част на града и територията на ГДР.


В открита в съветските архиви стенограма става ясно, че идеята за стената е обект на обсъждане между тогавашния лидер на СССР Никита Хрушчов и Улбрихт, проведено на 1 август 1961 г.


Тогава подготовката за строителството на стената вече е била стартирала. От документа се разбира, че Хрушчов е изпратил съветския посланик в Берлин при Валтер Улбрихт, за да му предаде намерението на съветския ръководител за изграждане на "железен обръч около Берлин". Съветският лидер се мотивирал с напускането на ГДР от много инженери и с това, че срещу изтичането на кадри следвало да се предприемат мерки.


С построяването на стената фактически е нарушено следвоенното споразумение на страните победителки, съгласно което Великобритания, Съветския съюз, САЩ и Франция имат равни права относно управлението на целия Берлин.


Какво представлява Стената


Строителството и преоборудването на стената продължава от 1962 г. до 1975 г. Напълно построената стена се е състояла от 45 хиляди бетонни блокове 3,6 на 1,5 метра, със закръглен връх, чиято цел е да затруднява опитите за бягство. Като други предохранителни мерки е изграждането на различни съоръжения като телени мрежи, полоса, стоманени блокове против транспортни средства, бункери. Източен Берлин отделя 12 000 гранични войски за охраната на стената.


Въпреки това над 5 000 души успяват да избягат на Запад. Най-известните случаи са - масовото бягство по тунел дълъг 149 метра, полет с делтаплан, промушване между прозорците на два съседни апартамента. При опит да преминат Берлинската стена загиват между 136 и 206 граждани на ГДР, бягащи на Запад.


На 26 юни 1963 г. американският президент Джон Кенеди произнася в Западен Берлин прочутата си реч, съдържаща ключовата фраза: "Ich bin ein Berliner!" ("Аз съм берлинчанин!").


С тези думи Кенеди протестира срещу разделението на Германия и зловещата Берлинска стена.


Господин Горбачов, разрушете тази стена!


На 12 юни 1987 г. друг американски президент - Роналд Рейгън, изрича пред гражданите на Западен Берлин думите: "Господин Горбачов, отворете тази врата! Господин Горбачов, разрушете тази стена!"


Рейгън казва това пред Бранденбургската врата, близо до Берлинската стена. Думите му са чути и от другата страна на стената, контролирана от комунистите.


На 23 август 1989 г. Унгария отменя ограниченията на границата си с Австрия и голям брой бежанци от ГДР се възползват от това. През септември 1989 г. лидерът на ГДР Ерих Хонекер подава оставка.


Падането на Стената


На 9 ноември 1989 г. Гюнтер Шабовски, лидер на комунистите в Берлин и секретар по информацията в партията, свиква традиционната пресконференция след заседанието на ЦК. На нея обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република. В отговор на журналистически въпрос откога те влизат в сила той отговаря: "Доколкото знам, веднага", тъй като не е присъствал на самото заседание. След този отговор и разпространената от медиите информация огромно множество от източни берлинчани нахлуват в Западен Берлин. Започва демонтажът на стената от гражданите.


След 1989 г. тя се превръща в километрова "изложба" на графити, в това число и много от тях са с високохудожествена стойност.


След разрушаването ѝ фрагменти от нея бързо стават обект на търговия. Части от Берлинската стена са купени в САЩ, например в корпорацията Майкрософт, в щабквартирата на ЦРУ и други.


На 16 май 2006 г. на София е дарен сегмент от Берлинската стена, изложен край НДК.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK