Защо ЕС не разбира българското вето за Македония

Защо ЕС не разбира българското вето за Македония

© ReutersВ петък вечер, след цяла седмица интензивни контакти с посредничеството на Германия, България обяви, че ще наложи вето на започването на преговорите за членство в ЕС на Северна Македония - единствената си съседка, която все още формално не е прихванала европейската перспектива.


Министерството на външните работи, което преговаря от името на България, направи изявление в смисъл, че българските искания спрямо Северна Македония са записани в придружаващата официалния документ за преговорите декларация, което създава у София съмнения, че Европейската комисия, която ще води преговорите, ще ги отстоява. Ето цитат от изявлението:

 • "За България е неприемлив вариантът условията ни към Република Северна Македония да бъдат поставени в декларация на Съвета на ЕС, съпътстваща преговорната рамка. Декларацията на Съвета не е правно обвързващ инструмент и не дава търсените от България юридически гаранции. Такива гаранции бихме имали, ако нашите искания бяха отразени в текста на Преговорната рамка, за което и настояваме."


Изявлението на дипломатическото ведомство беше предшествано няколко часа по-рано от заседание на постоянните представители (посланици) на страните членки в Брюксел. На него българският представител е потвърдил по-рано изразената през седмицата от него позиция, че България се готви за вето, ако обстоятелствата не се променят до заседанието на Съвета "Общи въпроси". На 10 ноември министрите на страните членки трябваше да вземат решение по започването на преговорите за членство със Скопие.
Между двете събития влиятелният германски вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" публикува статия, според която България се намира в изолация от останалите европейски държави по отношение на преговорите със Северна Македония. Дори държави, които по-рано са блокирали преговорите с Македония и с Албания - Франция, Гърция и Нидерландия, не подкрепят българската позиция, се казва в материал, подписан от брюкселския кореспондент и от политическия коментатор за Балканите на вестника. Тъй като заседанията на посланиците в Брюксел са закрити, България отрече, че темата е била обсъждана, но други влиятелни издания опровергаха това.


"Политико" писа на 9 ноември, че "европейските дипломати са фрустрирани" от поведението на България. Според тях то "задържа важен европейски дневен ред с изцяло вътрешен проблем, който би било най-добре да бъде решен двустранно със Северна Македония".

 • "Ако България - изолирана, както е, продължава с некомпромисното си поведение, тя ще загуби цялото добро отношение, на което се е радвала досега от страна на държавите членки", пише "Политико", позовавайки се на дипломат на ниво ЕС.
Макар че изданието не уточнява източника си, формулировката дава две възможности - служител на европейска институция или на германското председателство на съюза. И в двата случая това не поставя София в благоприятно положение.


Сам срещу всички


Никоя отделно взета страна не е печелила дългосрочно битка срещу европейска институция. На някои им се разминава по-леко или пък на Брюксел му отнема повече време да им посочи мястото, но досега никой не е успявал да спечели. Особено ако е сам.


Най-пресният пример за това е Кипър, който блокира въвеждането на санкции срещу Беларус след президентските избори през лятото, за да принуди ЕС да разшири санкциите си срещу Турция, която търси газ в териториалния му шелф. Няколко месеца по-късно 14 души в Минск, включително Александър Лукашенко, бяха добавени към забранителния списък за влизане в ЕС, а авоарите им в европейски банки бяха замразени. Мярката влезе в сила на 7 ноември.


Нови санкции на Анкара не бяха наложени.


Ролята на Германия


В Брюксел правителството на Бойко Борисов се смята за толерирано от Германия заради отношенията между канцлера Ангела Меркел и българския премиер. Борисов публично е казвал, че в Брюксел гледа как гласува Меркел и я следва в нейния избор. Германският канцлер е сред първите, на които звъни, когато има нужда от подкрепа в ЕС и като цяло досега я е получавал (даже когато не си носи маската правилно).


Но Германия е може би най-неподходящия адресат за възприетата от София тактика за извиняване на настоящото поведение с исторически спорове. В момента Берлин председателства Съвета на ЕС и е отговорен за намиране на компромис за преговорите със Северна Македония. Загубила Втората световна война, благодарение на отстъпките, които направи след края ѝ, Германия има решаваща роля за възстановяването на политическите връзки между бившите военни противници в Европа, което е в основата на европейския проект. Тя е давала през годините множество примери на загърбване на миналото в името на бъдещето, включително, разграничавайки се от историята на Третия райх и почитайки жертвите му, поднасяйки извинения на засегнатите и плащайки за възстановяването на градовете, разрушени от германските бомбардировки. Загърбвайки миналото, тя приобщи отново източните си провинции след комунистическото разделение и винаги е била сред генераторите на европейското разширяване, благодарение на което и България успя да се завърне при цивилизационните си корени.


Германия много добре познава бремето на миналото, но е успяла да го надмогне в името на това грешките от него да не се повтарят с катастрофални последици за континента. В този смисъл претенциите на София наистина изглеждат като регионална крамола, която трябва да се реши на място. Реакциите след обявяването на намерението за вето от София показват, че Германия съвсем не е сама в това си разбиране.


Регионални игри


На регионално ниво позицията на България също не среща симпатии. Споменът от продължилите 27 години преговори за името на Македония с Гърция е още твърде силен и евентуалното му повторение в български вариант не се посреща с ентусиазъм. През годините (може би все още твърде малко) България не можа да си създаде международни партньорства, които биха генерирали енергия за продължаващо с години търсене на дипломатическо решение на българските искания, колкото и основателни от историческа гледна точка да биха били те.


Словения се опита при сходни обстоятелства да спре в последния момент влизането на Хърватия в ЕС заради териториален спор, но съюзът не позволи забавянето на процеса. Вместо това Европейската комисия беше натоварена да посредничи, докато двете членки търсят сами решение. В подобна ситуация са и Австрия и Италия, които си оспорват режима за преминаване на граничния алпийски проход Бернер, където ЕС също вижда ролята си като фасилитатор, а не като арбитър на регионални спорове.


Причината за това изглежда очевидна - макар че има множество инструменти да притиска и двете страни за отстъпки, ЕС не смята, че споразумения, постигнати със сила, могат да са трайни, когато става дума за съседи. Те осъществяват ежедневно различни видове контакти, които трябва да са в състояние да провеждат самостоятелно, без нуждата от посредник.


Освен това в случая Скопие изглежда в неравнопоставено положение, бидейки само кандидат, а не член на ЕС. Никой не обича да го поставят в ролята на наблюдател или съучастник, когато бият по-слабия.


Защо ЕС не разбира българското вето за Македония

© Associated Press


Софийските мотиви


От публикациите по темата в чуждестранни медии личи, че за европееца мотивите на правителството в София до голяма степен са неразбираеми.


Най-вече защото това е същото правителство, което издигна в приоритет на българското председателство даването на европейска перспектива на Балканите. Само преди две години и с неистови усилия София успя да изтупа от прахта темата за разширяването на ЕС и да я върне в европейския дневен ред. Именно тази реабилитация позволи политиката за разширяване да бъде реформирана в началото на 2020 г. (за което Франция изви много ръце).


Сега Европа е готова отново да говори за прием на нови членове в бъдеще, а Скопие си спечели адмирации за споразумението с Гърция и с желанието си да угоди, даже сменяйки името на държавата и регистрационните табели на колите. Изтъкваните от София аргументи за македонския език и за малцинство не са се появили междувременно, но сега България ги оценява по различен начин - като непреодолима пречка, без видими промени в условията.


Сегашната позиция на България беше развита в рамкова позиция, приета от Народното събрание през октомври 2019 г., след председателството. В същото време ЕС все още се позовава на Софийската декларация от 2018 г., гарантираща европейска перспектива на Западните Балкани.


За Брюксел Северна Македония си е написала домашното за членството, подписвайки договор за добросъседство и приятелство с България през 2017 г. и с Гърция през 2018 г. Това е било многократно подчертавано от Европейската комисия, особено след еуфорията от Преспанския договор, решил спора с името. Комисията е издала поне три доклада с препоръка за започване на преговори, а готовността на Скопие беше потвърдена и от европейските лидери на Загребската среща в началото на лятото. Единствената пречка пред началото на преговорите остава приемането на преговорната рамка, на която България иска да наложи вето.

 • Ако искаме да влезем в обувките на еврочиновника, не бива да се пропускат и установените европейски практики по отношение на определянето на официалния език. Макар повечето държави да използват за назоваването му производни от името на държавата си, това не е задължителна практика. В Белгия например официални езици са френски, фламандски и немски, а в Ирландия - галски. Но нито Германия и Франция претендират за говорещите ги белгийци, нито в Ирландия се е оформило галско малцинство.
Неясно остава и защо София иска с декларация да се уточни текстът на договора за добросъседство със Северна Македония, но не приема същата форма, когато става дума за преговорната рамка между ЕС и същата Северна Македония. Европейският чиновник търси логика, за да признае аргументи.


Европа се опитва да тълкува


София не би могла да очаква всеки да се зарови в историята на отношенията с Македония, за да си направи собствени изводи. Ето защо повечето медии, които обръщат внимание на темата, се опитват да си обяснят поведението на България с настоящето. Коментарите се свеждат основно до отношенията в българската управляваща коалиция.


Анализите тълкуват поведението на правителството като отстъка на отслабената ГЕРБ към ВМРО с цел оцеляването на правителството и следователно като “вътрешен въпрос”, чието място не е за европейската сцена.Въпреки всичко обстоятелствата са на българска страна. След преговорите с България и със Северна Македония в Берлин германският европейски министър Михаел Рот, който трябва да председателства заседанието на съвета за преговорите на ЕС със Скопие, обяви, че се карантинира заради контакт със заразен с COVID-19. Рот не коментира факта, че трябва да вземе двуседмична пауза заради, както се оказа, заради българската делегация, в която е имало заразен.


В същото време германското председателство засега се въздържа от всякакви официални коментари по темата. Неофициалните канали за натиск са активно натоварени. Това е добър знак, че според Берлин компромисът е все още е постижим през оставащите осем дни.


Заседанието на съвета по общи въпроси е пренасрочено за 17 ноември.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Защото София не е обяснила достатъчно добре, че македонскиот язик е като австрийския, швейцарския, американския и аржентинския езици.
  Македонска нация е като независима Каталуня, Корсика, Ломбардия, Сицилия и прочее, а техните държави - Испания, Франция и Италия, да бъдат обявени за фашистички окупатори. Така ЕС би разбрал, и то отлично.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 2. 2 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  ...Защо ЕС не разбира българското вето за Македония...

  Щото така им изнася и защото изобщо не им пука за България.
  Както се казва " Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се". Иначе гълташ водица и толкоз.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Не разбират, защото не ги оплюват и обиждат, а им се мазнят и омилкват. Аз съм против тази Северна Македония в ЕС!

  dame
 5. 5 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Цял ЕС боб хвърля, че да приеме по - бързо РСМ!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 702 Неутрално

  "София не би могла да очаква всеки да се зарови в историята на отношенията с Македония, за да си направи собствени изводи." ... А защо не, г-жо Димитрова ??? Означава ли, че за да сме добри с всички и ние трябва да зарежем историята ??? Що за извратена логика ?!?!?! Наистина "Пази боже сляпо да прогледа" !

 9. 9 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Защото не помнят историята. А са минали само 106г от започването на един от най-кървавите военни конфликти в историята на човечеството. Уви, който не познава историята е обречен да я повтаря.

 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  Почти всички материали публикувани тук по темата представят само едната гледна топка и основната им мисъл е, че България е лоша, неевропейска и т.н. До сега не видях (а може и да съм го изпуснал) един материал тук по темата, който да представи и двете гледни точки, да има фактологични обяснения като за чъжбинци и 80% защо се е стигнало то тук, какви са реалностите и какво е изпълнимо и какво не.
  Биенето на тъпана, че Бг лоша и назадничава не вешае нищо добро.
  А материала дето поднесен за четене -боза за насаждане на вина и натиск.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5929 Весело

  "София не би могла да очаква всеки да се зарови в историята на отношенията с Македония, за да си направи собствени изводи."
  Защо да затормозяваме началниците с четене на македонска история, а? Та това са цели три страници!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Защото нашите дипломати са некадърни и не могат да защитят една последователна, ясно разбираема позиция в продължение на години. Колкото и да беше глупава постъпката на гърците, те имаха една и съща позиция от сто години, ясна, проста и настояваха за това. Нашите тук подписват декларации, ту признават, ту не признават, било история, било език, било малцинство, дори и някой да иска да е на твоя страна, ти не можеш да кажеш коя е тя. И понеже и иначе сме некадърници, които с никого не се сработват и не изграждат отношения, а само гледат какво да крадат, нямаме нито един истински съюзник. Защото можеше ли да се уговорим с Гърците и заедно да искаме нещо от македонците - можеше. Щеше ли вече да е решено, щеше. Щяхме ли да сме по-силни, щяхме. А сега на никой не му пука за Сърдитко-Петко, който се сети да иска нещо 27 години след гърците.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 19. 19 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Европа много се е напатила от подобни проблеми и се страхува от радикални решения. Холандците дума не дават да се издума, че фламандците са холандци. Обясняват надълго и на широко защо не са холандци, макар исторически да са били - до 1582 година. От девет дерета вода вадят, да докажат, че холандският във Флансрия не бил холандския в Холандия. И на въпроса как така Западен Брабант (Вестбрабаант), който е частта от Фландърското херцогство, останала в Холандия и единствената им предимно католическа провинция, е Холандия, а останалата Фландрич не е - мигат на парцали и пелтечат.

  E PLVRIBVS VNVM
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#24] от "georgim":

  Демократическите ценности ще потекат отново.
  По линия на Демократическата партия.
  И затова предварително почват да се пишат хиляди демократически статии.
  Как беше - износ на демокрация...

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#18] от "fpyyh":

  Така си е...! Но какво очакваш от дипломати дето са учили по съветски милиционерски училища? За тях българският национален интерес минава през линията на Москва.
  Ние нямаме елементарна последователност в политиката. Ей го на, Борисов! Олицетворение на въртене във всички посоки, за да угажда на големите началници. Какво прави по време на българското председателство? Нищо съществено... Западни Балкани, та Западни Балкани...! Ами ей ви ги на Западните Балкани, начело с македонските сърбомани. Набиха им го в човките...!

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#27] от "Petleshev":

  Този път имаме последователност. С договора за добросъседство от 2017 г. им казахме, спазвайте го, или вето.
  Та сега имаме вето.

 29. 29 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#21] от "vassilun":Българите се обиждат от антибългарски статии, не го ли разбра?
  —цитат от коментар 22 на НеКой


  Ти днес тази статия ли си заплю да направиш нормата от постове ?

 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Любопитно

  " От публикациите по темата в чуждестранни медии личи, че за европееца мотивите на правителството в София до голяма степен са неразбирами."

  Европа 30 години защо толерираше Гърция в нейното възпиране на С. Македония по пътя и към ЕС и НАТО, а сега изведнъж не можела да разбере наше вето срещу една държава, от която струи бясна антибългарска пропаганда, което цели комшиите да се откажат от плагиатството си на нашата идентичност и история ?

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#16] от "zxp53317185":

  Естествено, че много добре знаят какво се е случвало по Балканите, защото те са забърквали кашите. Както Франция, така и Германия. Да не говорим за Великобритания, ама те благополучно напуснаха ЕС, та няма да се разправяме и с онзи бозав рошавелко!
  Но за тях ние, както и братята македонци са нещо незначително и не искат да се занимават с решения, които да обясняват кой е крив и кой е прав. Това за тях е без значение. Затова искат единия просто да отстъпи... А македонците се оказаха доста кресливи и настъпателни, затова ние се оказахме в по-лошата позиция и очакват от нас да отстъпим. Не защото не сме прави, ами защото македонците са по-кресливи и на големите началници в ЕС им пропада графика за разширяване.

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#31] от "Petleshev":

  Айде глупости не ми се четат! Македонизмът си е 99% комунистическо творение, а и не бих казал че някоя държава от изброените ще си заложи авторитета за да защитава измишльотините на този югославски freak РСМ.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#28] от "НеКой":

  Какво като имаме договор, който не се изпълнява и нашите мълчат като риби при продължаващата злостна пропаганда след подписването на този договор?! За какво сме го подписвали този договор? За да се бие в гърдите Борисов? Добре, ама само това не е достатъчно.
  Я виж Гърция? Поставиха си исканията и пекоха мекедонците дълги години. Това е последователност! Набиха им го с 200, както се казва в ГЕРБ. Как гърците пернаха през крадливите пръстчета БЮРМ-оваците, а? Даже почнаха да забравят и за Александър Велики...! Даже забравиха и за звездата от Вергина. Сещаш ли се? И символа на знамето им беше краден. И знамето си смениха македонскте крадльовци, защото гърците ги сложиха на място. Ние какво? Нищо...! Борисов се прави на велик председател и резултати никакви!

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/06/3125228_makedoniia_obiavi_che_e_gotova_da_si_smeni_imeto_i_da/

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/08/15/3951138_za_skopie_razdialata_sus_zvezdata_ot_vergina_se_okaza/

  Бивш tww09306483.
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#34] от "Petleshev":

  Чакай малко сега?! Нашите "нашите мълчат като риби" или "остават в изолация" защитавайки позицията си?? Едно от двете трябва да е, няма как да са и двете едновременно.

 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#32] от "zxp53317185":

  Естествено, че македонизмът е комунистическо творение. Даже в това творение има и българско участие или по-скоро българска помощ в изпълнението. Но това нашите страхливци ги е страх да го заявят на висок глас. И това е един от проблемите. Правешката школа си казва думата, а...?!? ;)

  Бивш tww09306483.
 38. 38 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#37] от "Petleshev":

  За съжаление българското участие в миналото е в основата, редно е това да си признаем.

 39. 39 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#32] от "zxp53317185":

  Освен това не виждаш ли, че държавите в Западна Европа не искат да изпадат в спорове да защитават този или онзи. Просто искат единия (тоест ние) да отстъпи. Те не спорят, нито казват, че не сме прави. Ако го забелязваш де...!

  Бивш tww09306483.
 40. 40 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#36] от "zxp53317185":

  Да, нашите мълчаха като риби през тия години, когато договорът с Македония не се изпълняваше! И в името на какво Борисов и правителството му биха тъпана за Западните Балкани? За да правят услуга на ония, които не си изпълняват подписания договор? Някак си не го разбирам...

  Бивш tww09306483.
 41. 41 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#39] от "Petleshev":

  Казват ни, че едва ли не вършим политическо самоубийство с тезата си в защита на националната си идентичност, език и история ! А не е ли политическо са самоубийство да плагиатстваш чужда национална кауза, история и култура, за благодарност да хулиш този, който ти подава ръка в най - трудните моменти от историята ти, да ставаш за смях с претенциите си за историческата истина и накрая държавата ти да бъде поне на 30 % албанска ? Като не била толкова важна историята, ми да премахнем изцяло защитата на авторските права върху произведенията на литературата и изкуството, а ? За какво се ровим в историята на авторството тогава ?

 42. 42 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#25] от "НеКой":
  Като толкова много те дразнят и натоварват статиите тук, защо си го причиняваш? Защо си тук по цял ден? Аааа, сетих се, надницата трябва да се заработва... ;) Айде, лека работа от мен, и не се напрягай много, още дълги години ще има да коментираш за едните стотинки - Дневник няма да се промени, нито някой ще взема на сериозно бръщолевинията във форума.

 43. 43 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3796 Весело

  Чакайте сега след нашето вето Сърбия да влезе в ЕС, щото за нея вето няма, че да наложи и тя вето на СМакедония, докато не признаят македонците, че Скопие е бил столица на най-великия сръбски крал Стефан Душан и докато не си сменят името на Южна Сърбия!

 44. 44 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#40] от "Petleshev":

  Ама този договор е на по - малко от 3 години? Съжалявам, но аз лично последите една и половина само слушам как ако договорът не се изпълнява ще има последствия. И ето сега като дойдоха последствията има изненадани?

 45. 45 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Почти всички материали публикувани тук по темата представят само едната гледна топка и основната им мисъл е, че България е лоша, неевропейска и т.н. До сега не видях (а може и да съм го изпуснал) един материал тук по темата, който да представи и двете гледни точки, да има фактологични обяснения като за чъжбинци и 80% защо се е стигнало то тук, какви са реалностите и какво е изпълнимо и какво не.Биенето на тъпана, че Бг лоша и назадничава не вешае нищо добро.А материала дето поднесен за четене -боза за насаждане на вина и натиск.
  —цитат от коментар 10 на DDR


  Тъкмо за това и ЕС не разбира (освен, че в Брюксел по принцип мразят фактите и истината). Защото има много българи, които всячески се борят срещу собствения си интерес, в името на това да вземат някоя стотинка от чужбина. Така са възпитани още от 1944г. Сега нищо не се е променило, освен че вече господарят не е в Москва, а в Брюксел.
  Не случайно дневник повтаря 1:1 глупостите на Сталин и Георги Димитров за Македония.

 46. 46 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Изобщо Европа трудно разбира дълбоката бах-Ганьовска душа.

 47. 47 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Защото така им изнася, но ако Австрия каже че Й.С.Бах е австриец Гернания
  ще рене кански !!!

 48. 48 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Докато България не наложи вето никой няма седне да си изяснява българската позиция. Едно вето ще дойде много добре, за да се отрезвят северно македонските политици. За това да няма познание на нашата позиция са фъфлещите неразбираемо български представители в Европа. Посланици които се занимават единствено да развеждат гости по магазини, както и нашите пишман академици, чиито познания стигат най много до годишника на БАН.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Любопитно

  Защо ЕС не разбира българското вето за Македония - защото Гоце Делчев не е Александър Македонски !

  [email protected]
 51. 51 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Разстроено

  А е и факт, че за Гоце Делчев почти не се учи в българската история !

  [email protected]
 52. 52 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Разстроено

  Не може да се сравнява мястото , което се отделя на Левски и Ботев с Гоце Делчев....

  [email protected]
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Все някой друг ще ни решава проблемите и затова е така......( а , дотам сме я докарали ние и то не за пръв път , което от своя страна поставя и въпрос защо е така....).

 55. 55 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Защото нашите дипломати са некадърни и не могат да защитят една последователна, ясно разбираема позиция в продължение на години. Колкото и да беше глупава постъпката на гърците, те имаха една и съща позиция от сто години, ясна, проста и настояваха за това. Нашите тук подписват декларации, ту признават, ту не признават, било история, било език, било малцинство, дори и някой да иска да е на твоя страна, ти не можеш да кажеш коя е тя. И понеже и иначе сме некадърници, които с никого не се сработват и не изграждат отношения, а само гледат какво да крадат, нямаме нито един истински съюзник. Защото
  можеше ли да се уговорим с Гърците и заедно да искаме нещо от македонците - можеше. Щеше ли вече да е решено, щеше. Щяхме ли да сме по-силни, щяхме. А сега на никой не му пука за Сърдитко-Петко, който се сети да иска нещо 27 години след гърците.
  —цитат от коментар 18 на fpyyh  ++++++
  Под тази тема - това е коментарът !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 56. 56 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#46] от "dma12587967":

  Най - добре да се хванем за ръчичка като Ханс и Петер и да преоткрием " прелестите" на еднополовите бракове, а даже и за пол и брак да забравим ! Що да се мъчим с такива " червени разделителни линии", след като всичко това е в историята ? Също и нация, род, семейство, език - и те там ! " Родна реч омайна, сладка..." Моля ? Каква реч ? Родна ли ? Какво е това ? Важното е фиша със заплатата и колко е висока, както и как се чувства човек, според разбиранията за щастие в днешните реалности ! Това е, което само разбират и от ЕС.....

 57. 57 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Какво ли не прави журналистическия слугинаж.

  Разбирам, ковид криза, кинтите недостигат, но веднъж жълт, винаги жълт.

  И после сме (са) били на незнамкоеси място. Няма изненада.

  А, и един съвет от дЕдо ви Гьобелс- в една лъжа трябва да има поне малко истина, за да хване дикиш.

  Например, каквито и да ги твърди авторката, Словения съвсем успешно стопира хърватската евроинтеграция с, има-няма, 15 години.

 58. 58 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Да питат бе, ще им кажем защо.

 59. 59 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  "От публикациите по темата в чуждестранни медии личи, че за европееца мотивите на правителството в София до голяма степен са неразбираеми."

  Няма такова жиевотно като "европеец".
  Нашите проблеми за другите страни членки са също толкова понятни, колкото техните за нас!
  Затова трябва да си отстояваме позицията.

  I Want To Believe
 60. 60 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1672 Любопитно

  "Защо ЕС не разбира българското вето за Македония"

  Защо българските власти (независимо от партийната принадлежност) решиха, че една "неполитическа" комисия от "историци" ще реши проблемите между България и Северна Макдеония, които са политически, а не исторически!

  Всеки в ЕС разбира че хората трябва да могат да се самоопределят. Защо този принцип не трябва да се прилага еднакво за всички (включително и за около 2 млн. българи из цяла България, които имат потекло от Македония)? Нека македонците от Северна Македония се смятат за отделна нация. Но ако македонизмът не може да съществува без да сменя националността на братя Миладинови (от преди 160 години), героите от ВМРО (от преди 120 години) и Илинден (от преди 100 години), той се превръща в бомба заложена под отношенията между България и Северна Македония. А ако македонизмът може и без това, защо трябва да бъде препятствие за влизането на Северна Македония в ЕС?

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1672 Разстроено

  До коментар [#46] от "dma12587967":Най - добре да се хванем за ръчичка като Ханс и Петер и да преоткрием " прелестите" на еднополовите бракове
  —цитат от коментар 56 на samoedin


  Е, заради такива приказки българската позиция изглежда неразбираема в Европа! Какво общо има сексулната ориентация с македонизма?!

 63. 63 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#60] от "plamen_b":

  Признаване на отделния македонски "идентитет" срещу признаване на българската идентичност! Това е прост и справедлив принцип, който всеки трябва да разбере!

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#43] от "Patsis":

  Стефан Душан е три четвърти българин. Рим и Константинопол не да признавали Сръбска цурква, но в 1342 година българската църква тогава апостолическа признава сръбската църква и българският патриарх Симеон коронясва Стефан Душан. Ами то е описано в Душановия законник.

 66. 66 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5780 Неутрално

  Гърците не подкрепят нашата позиция, че кой е очаквал друго, иначе имат претенции ние винаги да ги подкрепяме във всичко. А как да ни подкрепи Франция, нали унищожителният Ньойски договор се дължи точно на Франция, искали са да разделят България между Гърция, Сърбия и любимата ѝ Румъния, да ги изцедим като лимон, докато срещуположните части залепнат, но американският президент Уилсън отказал да подпише, на него дължим оцеляването на България, той е нашият спасител. А Холандия няма хабер от България и нейните проблеми.

 67. 67 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Много думи, пушек се вие, ама за какво всъщност става дума, не се разбира.
  Македония щяла да ни открадне историята - как ще стане това не ми е ясно.
  Нашата история и поне тази част от нея, която е не само наша, а е част от историята на целия балкански полуостров, резултат на сложните и достатъчно противоречиви отношения с Византия, с Рим и с маса други субекти от онова време, преминала през отношенията и тежкото 500 годишно влияние на турската империя, подложена на изпитания от руската империя и нейните продължения до наши дни е факт, документиран в рамките на средствата използвани в съответните времена и няма как да бъде "открадната". В самата Македония, може да плямпат каквото им дойде на акъла, но не могат да откраднат и една дума от нашата история и от историята на всичко случило се на полуострова, което може да се намери в маса намиращи се в престижни и богати архиви и библиотеки в Европа и света.
  Що се отнася до чистата прагматика, мисля че почти всеки ( е, може да изключим историци-патриоти като шкембе войвода) е наясно, че колкото по-малко страни извън ЕС има на балканите, толкова тази географски обозначена територия ще става по-добро място за живеене.
  В този смисъл, пушилката и шумотевицата е едва ли не част от предизборните вълнения у нас и след изборните вълнения в Македония. Иначе и до ден днешен, нашите хора ходят там, пият, според мен далеч не чак толкова добрата тиквешка продукция, обичат да им тупат на македоснките тупанчета, пътем врътнат някой и друг алъш-вериш (понякога и далаверка) и всичко е ОК. Да не говорим колко "македонци" (включително от тяхното ДПМНЕ) си купиха паспорти съвсем не само от тежко родолюбие, а пак по прагматични причини и продавачите, от същото това патриотично ВМРО не отказваха да им "изстудят ръката с някое и друго евро" ( перифраза по Захари Стоянов).
  Та дотук с кражбите на историята, ами да гледаме да не си прецакваме бъдещето, което според мен е доста по-важно.

 68. 68 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Това е красотата на ситуацията - няма значение кой какво разбира.
  Ветото си е вето.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 69. 69 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Защото София не е обяснила достатъчно добре, че македонскиот язик е като австрийския, швейцарския, американския и аржентинския езици. Македонска нация е като независима Каталуня, Корсика, Ломбардия, Сицилия и прочее, а техните държави - Испания, Франция и Италия, да бъдат обявени за фашистички окупатори. Така ЕС би разбрал, и то отлично.
  —цитат от коментар 1 на Пипера е много лют


  Ами защото се иска малко пипе!!! А къде в ъъъ-кащата министърка пипе?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 70. 70 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#67] от "tsvetko_51":

  " турската империя,"
  Ето тука се издъни! На подобни идеологеми робуват макетата! И преди ние да се изчистим от подобни глупости, защо искаме те да се изчистят?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 71. 71 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Много думи, пушек се вие, ама за какво всъщност става дума, не се разбира.Македония щяла да ни открадне историята - как ще стане това не ми е ясно.Нашата история и поне тази част от нея, която е не само наша, а е част от историята на целия балкански полуостров, резултат на сложните и достатъчно противоречиви отношения с Византия, с Рим и с маса други субекти от онова време, преминала през отношенията и тежкото 500 годишно влияние на турската империя, подложена на изпитания от руската империя и нейните продължения до наши дни е факт, документиран в рамките на средствата използвани в съответните времена и няма как да бъде "открадната". В самата Македония, може да плямпат каквото им дойде на акъла, но не могат да откраднат и една дума от нашата история и от историята на всичко случило се на полуострова, което може да се намери в маса намиращи се в престижни и богати архиви и библиотеки в Европа и света.Що се отнася до чистата прагматика, мисля че почти всеки ( е, може да изключим историци-патриоти като шкембе войвода) е наясно, че колкото по-малко страни извън ЕС има на балканите, толкова тази географски обозначена територия ще става по-добро място за живеене. В този смисъл, пушилката и шумотевицата е едва ли не част от предизборните вълнения у нас и след изборните вълнения в Македония. Иначе и до ден днешен, нашите хора ходят там, пият, според мен далеч не чак толкова добрата тиквешка продукция, обичат да им тупат на македоснките тупанчета, пътем врътнат някой и друг алъш-вериш (понякога и далаверка) и всичко е ОК. Да не говорим колко "македонци" (включително от тяхното ДПМНЕ) си купиха паспорти съвсем не само от тежко родолюбие, а пак по прагматични причини и продавачите, от същото това патриотично ВМРО не отказваха да им "изстудят ръката с някое и друго евро" ( перифраза по Захари Стоянов).Та дотук с кражбите на историята, ами да гледаме да не си прецакваме бъдещето, което според мен е доста по-важно.
  —цитат от коментар 67 на tsvetko_51


  Какви точно исторически извори се позоваха комунистите след 9-ти та написаха по всички учебници - македонска нация?! А гаврата с Талев, а премълчаването на убийствата на българи от агентурата с цел да се роди Балканската федерация на Сталин?
  Наивно разсъждаваш!
  В ЕС не може да бъде приета държава, която има толкова сериозни и нерешени проблеми с член на Общността.
  Личен пример мога да дам, как македонци ми говореха на английски защото не ме били разбирали ...Тук имаме огромна, гиганска рана, един насаждан анти-българизъм / не казвам, че не сме си го заслужили след 50 години черна дупка благодаранение на Коминтерна/
  Но тази черна дупка и е време да бъде затворена, а историческата истина призната.
  И да не и изнася на ЕС - защото ЕС си има цели да се разширява територялно и да покрие загубите си от напусналата Великобритания...но нас това не ни интересува!
  Тук и сега е времето да се каже истината за Македония и България.
  Тези хора там, те са българи и потомци на българи. Това е истината.
  И ако ЕС не иска да се превръща в СССР / което прави/ трябва да признае историческата истина подплатена от всичките тези исторически извори!

 72. 72 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  Как е възможно сравнително компетентен автор да пропусне най-важното условие на България /не София, а България/ Изобщо не става дума за език, идентичност и пр. Приема се, че след 1 св. война хората там са живели при условия, помогнали да се самоосъзнават като отделна нация. И че няма никакви претенции към това осъзнаване, към езика, че е български и пр. Претенцията на България /не София/ е да се включи в преговорната рамка условието че понятието Северна Македония не се отнася до Благоевградска област, едно, и второ Скопие да декларира, че спира негласната подкрепа за сепаратистката ОМО Илинден, и това на което сега се е разклонила. С нейните шепа функционери, определящи властта в Пиринско като окупаторска. За това става въпрос. И то много добре се разбира от нашите съюзници и партньори. Сепаратистът Пучдемон обикаля и до днес несретен Европа и света заради опита му да отцепи Каталуния, например. Дава се пример, как Германия и Франция сложили началото на евроинтеграцията. Да, обаче след като Де гол и Аденауер се разбраха че слагат точка на миналото. Нещо което не се случва в Северна Македония, където темата за фашистките български окупатори е официална.

 73. 73 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#67] от "tsvetko_51":

  А-а-а-а...! Крадат си макетата, хич не ги гледай...! Даже им помагат и другите ни братя, руснаците. Ако не знаеш, кирилицата е създадена в Македония и това се тиражира и се пише и се преписва на много места из Европа.

  Бивш tww09306483.
 74. 74 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Г-жо Димитрова, В момента защитавате брюкселските бюрократи, които, видите ли , нямали време и желание да изучат проблема, да се запознаят с аргументите и фактите от историята ... Извинявайте, но тогава какво точно работят тези в Брюксел ? За какво получават баснословните си заплати, добавки, режийни ... ? Между другото, Вие, като съветник в ЕП, какво направихте за да разясните българската позиция ? Или стоите над тези "дребнави отживелици" ??? ... По-скоро, подозирам, че личната ви позиция е функция от хонорара.

 75. 75 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Защото София не е обяснила достатъчно добре, че македонскиот язик е като австрийския, швейцарския, американския и аржентинския езици. Македонска нация е като независима Каталуня, Корсика, Ломбардия, Сицилия и прочее, а техните държави - Испания, Франция и Италия, да бъдат обявени за фашистички окупатори. Така ЕС би разбрал, и то отлично.
  —цитат от коментар 1 на Пипера е много лют


  Македонскиот е като украинския или хърватския.
  Що се отнася до окупацията на Македония - като такава тя присъства в редица документи на тогавашна българска държава.
  http://archives.bg/wars/102-a103-b104-s-Сухопътни_военни_действия _
  От заповедите за ОКУПИРАНЕ на Македония 1941:
  Заповед № 1203 на началника на Щаба на войската до командира на 5-а армия в София за окупиране на Македония.
  София, 22 апр. 1941 г.
  ДВИА, ф. 22, оп. 3, а.е. 395, л. 17
  и
  Заповед № 6692 на началника на Щаба на войската до командира на 5-а армия за пристъпване към първия етап от окупирането на Македония.
  Б.м., 28 апр. 1941 г.
  ДВИА, ф. 24, оп. 3, а.е. 155, л. 1
  та до дневника на Б. Филов и Парижкия мирен договор 1946 можем да открием тая неприятна думичка "окупация" или свързани с нея думи като "окупиране". "завземане" и т.н.
  Освен това, днес ние шизофренно е твърдим, че Македония е била само "администрирана" от България, когато стане дума за депортацията на евреите оттам.
  Като става дума за евреите какъв е Законът за защита на нацията , според който на евреите от "администрираните области" им е отказано българско гражданство, дори на онези, които последователно са сътрудничили и са помагали на българската кауза в Македония? Какво представлява толерирането на фашистки и прохитлеристки организации? България съюзник ли е на нацистка Германия и на фашистка Италия?
  Да, управляващият режим не е фашистки, но като сателит на Германия въвежда доста от "добрите практики" на съюзниците си, които СА фашистки и/или нацистки. Впрочем, у нас има стотици антифашистки паметници, имаме си Антифашистки съюз, но отказваме да признаем антифашизма в съседна Македония - това е някаква шизофрения.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 76. 76 Профил на Metodi Ivanov
  Metodi Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Авторката защо пропуска факта, че германският външен министър Хайко Маас вчера обяви, че ако Скопие и София не се разберат, приемане на РСМ в ЕС не може да стане? Това де факто е подкрепа за българските искания и оказване на натиск върху Северна Македония! Пропуснати са и доста други факти - че сред основните проблеми на София са фалшификациите на историята, наложената с терор и репресии комунистическа анти-българска идеология на македонизма, която е официалната доктрина и днес на управляващите в Скопие, тормозът и езикът на омраза спрямо македонските българи и основното - неспазването на Договора! Всички паралели с Гърция са смехотворни - ако македонците утре решат да денонсират Преспанското споразуминие и върнат старото име на държавата (каквито са обещанията на опозицията, ако вземе властта), гърците веднага ще обявят вето на приема в ЕС. Защо при неизпълнение на Договора с нас ние да правим компромиси и да допускаме лъжите на титовизма и наглият анти-българизъм в ЕС?
  https://trud.bg/хайко-маас-ако-софия-и-скопие-не-се-изгладят-противоречията-разширяването-на-ес-не-може-да/?fbclid=IwAR1rwEIda0jvruW9aE-QRyXoTi0VGfMUkaLcEu_FVPhA0xi7v54qA-CXrvc

 77. 77 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Тази щом смята кафява медия като Политико за авторитет, смятай!

 78. 78 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Айде загрухтяха от разните му там центрове и грантояди, не ни разбирали от Ойропа, ония брюкселските прасета. Не можело само една държава членка да спира всички останали? А как може Холандия години наред да ни спира нас и Румъния за Шенген, въпреки че формално сме изпълнили всичките им критерии? Щом на книга можем, значи можем, точка! Ако съм на мястото на Боко, ше ги накарам дупетатите да отхвърлят ратификацията на СЕТА, там вече ще се надигне такъв вой, че ще забравят напълно за Македония

 79. 79 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Тя и гръцкото не разбираше, а другия въпрос трябва ли и да разбира. :)

 80. 80 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Крайно неблагоприятна обстановка за България. Без компромис и от двете страни изпадаме в още по-лошо положение но в крайна сметка ще трябва да се съобразим с Брюксел. И тогава кой ще поеме отговорността? Думата има българската дипломация, която е немощна, да не кажа безпомощна. И това в продължение на десетилетеия докато т.н. македонизъм стъпи на крака и създаде измислената история на македонската държава. Не без участието на бившия ''северен брат''.

 81. 81 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Крайно неточна, непълна и некоректна статия.
  Няма да коментирам импотентната българска дипломация, която от 30 и повече години няма ясна и категорична позиция по отношение на РСМ.
  Авторката описва едната страна на проблема, без и за момент да каже какви и защо са българските искания (без изобщо да става дума за патриотарство и шовинизъм), без да обясни какво да се прави, когато една страна по даден договор не само, че не го спазва, а и продължава с враждебни действия, когато основни политически сили в една държава открито обиждат народа на съседна.
  Интересно, ако утре Германия поиска от Франция да й върне Елзас, защото много хора там се чувстват по-близки до немците, а и говорят немски диалект, какво ще каже Брюксел и какво ще каже авторката!?

 82. 82 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#81] от "Gai-jin":

  Мисля, че това, което казвате за Елзас, Германия и Франция не е съвсем подходящо за нашия случай, въпреки наличието на някакво сходство. Мисля че и езикивият въпрос отдавна е решен между тях.

 83. 83 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Как се разбраха с Гърция, макар и трудно, а с нас, дето уж сме им братя, не могат.

 84. 84 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Неолиберален вой.

  Няма как да се гради върху костите и репресиите върху българите, извъреши от Югославия и КОминтерна.

 85. 85 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#81] от "Gai-jin":... Мисля че и езикивият въпрос отдавна е решен между тях.
  —цитат от коментар 82 на citoyen


  И как е решен точно знаете ли?

 86. 86 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Дневниче, много чувствитлни станахте. Имам напредвид коментар 33. Разбира се когато ви изнася.
  Иначе не ви пречеше да показвате разни полови органи и задници по адрес на министър-председателя на България. /Въпреки резервите ми към него/.
  Нещо за демократичните медии да кажете. Или идемокрацията ви е такава?

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 87. 87 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 380 Весело

  как може Холандия години наред да ни спира нас и Румъния за Шенген, въпреки че формално сме изпълнили всичките им критерии?
  До коментар [#78] от "dlh48570945":

  Абсолютен ФЕЙК ! Никакви критерии не са изпълнени
  - МВРО продължават да продават паспорти като топли баници на всякакви талибани и руски шпиони , срещу “инвестицци”
  - МВР и Гранична полиция продължават да въртят трафик и контрабанда на наркотици, оръжия и имигранти
  - Росенец и Камчия са руски анклави
  - България е плацдарм за агенти на ГРУ и КГБ ( отровителите на Скрипал и Гебрев)
  - Прокуратурата, парламента и министри са русофили и руски слуги , грижещи се само за руските интереси
  - Незаконно подслушване и корпораритивен райдинг
  - Турски поток , руски АЕЦ и свободно прелитищи руски самолети с руско оръжие над НАТОвско небе
  - Военен министър - комунистически агент на ДС - българския клон на ГРУ и КГБ
  - Първо място по корупция в Европа
  - 111 -то място по медийна свобода

  Кви критерии , кви 5 лева. Те се чудят как си попаднал е ЕС , ти искат да те пуснат в дома си

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 88. 88 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#85] от "johnniewalker":

  Статусът на ползване на двата езика е уеднаквен и населението там на практика е двуезично, доколкото си спомням. Границата отсъства много преди Шенген. Поправете ме ако бъркам.

 89. 89 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 317 Неутрално

  как може Холандия години наред да ни спира нас и Румъния за Шенген, въпреки че формално сме изпълнили всичките им критерии? До коментар [#78] от "dlh48570945":Абсолютен ФЕЙК ! Никакви критерии не са изпълнени- МВРО продължават да продават паспорти като топли баници на всякакви талибани и руски шпиони , срещу “инвестицци”- МВР и Гранична полиция продължават да въртят трафик и контрабанда на наркотици, оръжия и имигранти- Росенец и Камчия са руски анклави- България е плацдарм за агенти на ГРУ и КГБ ( отровителите на Скрипал и Гебрев)- Прокуратурата, парламента и министри са русофили и руски слуги , грижещи се само за руските интереси- Незаконно подслушване и корпораритивен райдинг- Турски поток , руски АЕЦ и свободно прелитищи руски самолети с руско оръжие над НАТОвско небе- Военен министър - комунистически агент на ДС - българския клон на ГРУ и КГБ- Първо място по корупция в Европа- 111 -то място по медийна свободаКви критерии , кви 5 лева. Те се чудят как си попаднал е ЕС , ти искат да те пуснат в дома си
  —цитат от коментар 87 на Kingpin


  Абе, всичко изброено го правят и шенгенските държави - на запад пълно с брадати терористи с гражданство, той се кахъри, че наште продали малко паспорти на някой друг олигарх. Иначе аз се радвам, че не сме в Шенген, ако бяхме - афганските ядрени физици на фрау Меркел щяха да идват у нас вместо в Гърция и после не можеш ги изгони. Колкото до чуденето дали сме в ЕС или не - след пакет мобилност и зелената им сделка, по-добре да не сме - те ше се закопаят сами

 90. 90 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  "Въпреки всичко обстоятелствата са на българска страна." - едно изречение, с което съм напълно съгласен в статията.

  Не си спомням някой да е разбирал Гърция за името, или пък действията на Испания в Барселона или пък Словения за Хърватия...

  Разбирам, че Гърция не ни подкрепя (и аз не бих на нейно място), понеже ние не го направихме в техния спор, а също постоянно играем с Турция, а не с тях и Кипър.
  Да оставим това на страна.

  Но най-важното е: България трябва да се еманципира и да спре да очаква някои друг да й разбира и решава проблемите. Няма нужда ЕС да ни разбира. Статията се възползва от схващането в България, че в ЕС стоят някакви свръх-хора, които трябва да решават чужди спорове. Те са хора като нас, но позицията им не позволява заемането на страна, особено срещу страна-член. Все едно България да решава дали Каталуния трябва или не да е независима. Така че, няма абсолютно никакъв проблем дали ЕС разбира българското вето. Те ще започнат да изграждат мнение, само когато вече наложим това потенциално вето и това мнение ще бъде само информативно или лично за чиновниците, а не мнение на институциите.

  България няма блестяща репутация в ЕС така че няма от какво да се притеснява. Няма дори потупване по рамото да има, ако не защитим интереса си. Напротив, при вето, може да ни обърнат повече внимание като страна, която най-накрая има мнение или мисли за своите национални интереси. България е доказвала хиляди пъти всеотдайността си към европейската кауза. В този случай такава европейска кауза няма. Има македонски опит за идентичност и влизане в ЕС за наша сметка.

  Чудесно е, че България се еманципира, а това заглавие и статията към него са неподходящи за страна, пълноправен член в ЕС. Некоректното внушение е, че ЕС не уважава България. Примерът с Полша и Унгария, които въпреки критиките получават лъвския пай фондове е красноречив. ЕС прави разлика между правителство и страна и в случая това е позиция на България, а не на ГЕРБ.

 91. 91 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  "Никоя отделно взета страна не е печелила дългосрочно битка срещу европейска институция. На някои им се разминава по-леко или пък на Брюксел му отнема повече време да им посочи мястото, но досега никой не е успявал да спечели."

  Госпожата намеква, че дъртата империя скоро ще смени моркова с тояга. Явно на нея не и пука за българската позиция по въпроса, което си е антибългарско поведение. Само че май е дошло време да показваме среден пръст на нахалниците. Ако не веднага, то скоро. Както е казано "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". А голата истина лъщи със страшна сила.

 92. 92 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 827 Весело

  Е нали все някой в съюза трябва да се запъне по въпроса за поредното разширение. Правим услуга и на македонците и на германското председателство с това видимо нелогично закатанчване - така задължителната роля е раздадена са слаб актьор, за да не е на някой друг силен. При това ще сме на позиция във всеки момент по-натам със сащата задача. Бартята макета трябва да ни позлатят, че се нагърбваме по братски с тази неблагодарна задача.

 93. 93 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  В ЕС разбират много добре, защото познават историята, в това не може да има никакво съменение, но няма да дойдат да ни свърши работата. Така работи дипломацията от веки веков - позициите на държавите се определят от интересите им. Исторически, България не един път е оставала сама, но е успявала да защити интересите си. По време на Съединението не само, че сме били сами, но срещу младото Княжество България открито враждебно е било поведението на Русия и донякъде на Австро-Унгария, другите велики сили (с изключение на Великобритания) също не са били съгласни. Против са били и всички наши съседи, а Сърбия даже ни напада в гръб на 14 ноември 1885 г. И въпреки това сме успели защото сме имали национални интереси. Сами се справихме и с опита през 2007 г., месеци след пълноправното ни членство в ЕС, да ни наложат, задкулисно, чрез фактическа промяна на Договора ни за членство в ЕС и промяна на начина на изписване на европейската парична единица “евро” на български език като “еуро” - пак се справихме, въпреки, че не само, че нямахме подкрепа на нито една от държавите от ЕС, но и ЕЦБ беше открито срещу нас. Така, че не можем да чакаме друг да ни свърши работата. Въпросът е дали управляващите знаят как да я свършат? Защото македонизмът, като инструмент в ръцете на съседна държава, заплашва съществуването на България вече повече от век.

 94. 94 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  "Е нали все някой в съюза трябва да се запъне по въпроса за поредното разширение."
  До коментар [#92] от "znaya":

  Очевидно е за всички, че ЕС няма никаква нужда от навлеци. Даже и за да се конфронтира с Русия. Но тук нашата грижа не е заради влизането на макитата, а заради зловредното и злонамерено им отношение към България. А Брюксел ако не ги иска, лесно може да ги държи на дистанция. Турция например преговаря за членство вече 50 години. И на всички е ясно че няма да влезе, но преговорите може да продължат поне още 50. За Брюксел морковът е важен колкото тоягата.

 95. 95 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  UNITED EU UNION

  "Защо ЕС не разбира българското вето за Македония"

  Защото не е българско и заслужава неразбиране.

  ВМРО и полуразпадната партия Герб не са България.

  ВМРО в Суверенна България и и ВМРО в Суверенна Македония
  са две конкурентно дестабилизиращи организации.

  Общ произход:
  края на 19 век, около Солун, под Османско иго, в днешна Гърция.

  Общ изопачител: Коминтерня на Маркс, филиали в Ленингарод и Масква ;
  и в Београд, Титовски девиант ; Димитровски девиант: в София.

  Днес, в НАТО, България и Македония се спогаждат без проблем.
  Но в ЕС, не биха могли?

  Значи: в казарма могат, в Цивилизация не??

  Qui bono кяри... от подобен абсурд и разкол?
  Познахте.

  ЕДИНСТВЕНО:
  световно подривни ВМРОта

 96. 96 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Get life, лицемернико.
  Историята на света изобилства с престъпления,
  но децата продължават да живеят...

  Инатчийската ти "позиция" е за бивша Югославия,
  за полубивш Коминтерн и за пр. антихристки остатъци.
  Против България, Македония и Европейския съюз.
  Ти си знаеш кави са ти противни още.

  Вземи се в ръце, грешнико, освести и покай за деянието.

  Мнозинството човеци (болшинство - ако предпочиташ)
  не са длъжници на миналото.

  Така е след Новия завет на Христа.
  2020 години...

  До коментар [#84] от "Lord Elrond":

  Неолиберален вой.
  Няма как да се гради върху костите и репресиите върху българите, извъреши от Югославия и КОминтерна.

 97. 97 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 896 Весело

  До коментар [#43] от "Patsis":

  Сърбия в момента се намира във фризера, редом до Турция. Близо две години не са отворили или затворили нова глава.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 98. 98 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 896 Весело

  До коментар [#62] от "plamen_b":

  Има, има...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 99. 99 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Защото българската политика към Македония е национал шовинизъм - ЕС са надживяли тези инфериорни комплекси явно с изключение на България

 100. 100 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Защото българската политика към Македония е национал шовинизъм - ЕС са надживяли тези инфериорни комплекси явно с изключение на България
  —цитат от коментар 99 на kah48576898


  Ха-ха!
  А инфериорните комплекси в Северна Ирландия, Каталуния, Североизточна Италия...

  Моля ви!
  Нека първо всички други се откажат от историята, нацията и достойнството си, пък тогава може да обмислим и ние.

  Засега бих казал, че сме надрастнали Европа в това отношение.
  Вие някога бил ли сте в Белфаст?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK