"Всичко това ще експлодира". Може ли едно легло да лекува коронавирус

Ако бъдете настанени в болница, ще бъдете ли лекувани, съобразно действащите здравни стандарти?

© Цветелина Белутова, Капитал

Ако бъдете настанени в болница, ще бъдете ли лекувани, съобразно действащите здравни стандарти?Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


В много болници в България в момента се "отварят" легла за лечение на пациенти с COVID-19. Това означава, че в някои помещения се поставят легла и те се наричат "отделения за коронавирус". Може ли едно легло да лекува болен обаче?


Този въпрос задават много лекари, които не са специалисти, но сега са задължени да лекуват COVID-19. А когато болниците не разполагат с необходимата апаратура и специалисти, то те не могат и да сключат договори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Кой тогава ще плаща лечението?
Експерти предупреждават, че "всичко това ще експлодира".


Само за последното денонощие в болници бяха настанени 182 души с коронавирус. В момента в различни лечебни заведения в България лежат 4004 души, заразени с COVID-19. Само преди две седмици настанените в болници бяха наполовина по-малко. Тенденцията на нарастване показва, че много скоро и днешните 4 хиляди ще станат много повече.


Всеки ден има сигнали за недостиг на легла в болниците. Близки на болни се оплакват, че не могат да ги настанят за лечение. Няколко души починаха, след като бяха разкарвани в линейки от болница на болница, без да бъде намерено място за тях.


В опит да овладее кризата, в края на октомври здравният министър Костадин Ангелов разпореди всички лечебни заведения за болнична медицинска помощ и комплексни онкологични центрове да осигурят не по-малко от 10 на сто от леглата си за пациенти с COVID-19. Тогава това изискване важеше за областите със заболеваемост над 120 души на 100 000 население. Днес вече всички области в страната са т.нар. червени зони.


Какво обаче означава осигуряване на легло? И означава ли това, че ако бъдете настанени в болница, то ще бъдете и лекувани, съобразно действащите здравни стандарти? Отговорите са в следващите редове.


"От седмица не съм спала"


Приетите в болници с коронавирусна инфекция се лекуват по три т.нар. клинични пътеки - така са описани дейностите и тяхната стойност, която се финансира от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).


Това са пътеки с номера 39, 48 и 104. В националния рамков договор между НЗОК и Българския лекарски съюз (БЛС) са описани условията за сключване на договори за работа по тези пътеки. В тях е изброено с каква апаратура, оборудване и специалисти трябва да разполага всяко лечебно заведение, за да може НЗОК да сключи договор за работа по тази пътека и съответно да признава и покрива разходите.


Така например, за пътека 104 са необходими лекар със специалност по инфекциозни болести; лекар със специалност по клинична лаборатория; лекар със специалност по образна диагностика. По данни на Националния статистически институт броят на инфекционистите в България към края на 2019 г. е 210, а на пулмолозите - 610.


Легла за болни от COVID-19 обаче трябва да имат всички лечебни заведения, които имат договори с касата, независимо в каква област са специализирани и с какви лекари разполагат.


"От седмица не съм спала от ужас да не ми докарат ковид-пациент", каза за "Свободна Европа" собственичка на очна клиника, пожелала анонимност.


В отговор на изискванията на Министерството на здравеопазването в очните клиники също има 10 на сто легла, предвидени за заразени с коронавирус.


"Мога само да му слагам капки в очите и да му нося чай", казва лекарката. Клиниката не може да сключи договор с НЗОК по пътеките за лечение на COVID-19, защото няма нужната апаратура и специалисти. Ако в болницата бъде докаран пациент, грижите за него ще са за сметка на лечебното заведение или на пациента.


Не по-лека е ситуацията в общинските болници, където също има недостиг на специалисти. "Изкарваме живи мощи срещу вируса", каза председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. Според него "извадихме от нафталина дипломи на специалисти, но те са живи мощи".


"В моята болница нямаме кухи специалности. Не сме от тези, които използват само дипломи, за да подписват пътеките. Нямаме инфекционист. Имам един пулмолог на 71 години. Ползвах го като консултант, да подписва документите на пациенти. Сега той е в болничен. Опасен е за самия себе си, защото не е инфекционист. Няма нагласата да се пази като такъв", казва д-р Тотев.


"Ще разположа леглата и в парка, ако трябва, но не ни карайте да вършим законанарушения. Бях последният, който разкри легла, и им казах, че ще дойде на дневен ред някой да търси отговорност как е проведено лечението", каза д-р Тотев.


Кое точно е объркано


"Не е ясно, какво става с един пациент, ако с него се случи нещо. И ако близките му кажат, че той не е лекуван в заведение, което отговаря на изискванията за COVID-19", казва и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.


Според нея "изискванията за сключване и изпълнение на клинични пътеки са императивни и липсата на някое от изискванията (за наличие на звена, специалисти, апаратура - б.р.) е основание или да не се сключи договор, или сключеният договор да бъде прекратен и да се иска възстановяване на платените от районната здравноосигурителна каса суми по съоветните клинични пътеки".


Много болници, които са задължени да разкриват легла за пациенти с COVID-19, не отговарят на записаните в тези пътеки изисквания - "нямат например разкрито отделение по инфекциозни болести, не разполагат със специалисти". Според Шаркова не е ясно как ще бъде плащано за оказаната помощ в такива случаи.


"Свободна Европа" изпрати питане до Министерството на здравеопазването и НЗОК: има ли заповед на министъра, на базата на която НЗОК да сключва договори по изключение за пътеки 104, 39 и 48.


В отговора се казва, че "в случай на издадена заповед от РЗИ (районна здравна инспекция - б.р.) за карантинен режим на работа за цялото лечебно заведение или отделни структури, се осъществява само по клинична пътека № 104". Към отговора от касата прилагат изискванията за пътеките, одобрени в рамковия договор, откъдето обаче е видно, че няма изключение за изискваните специалисти.


"Свободна Европа" изпрати последващо питане за това по какъв начин работят лечебните заведения, които нямат такива специалисти и оборудване, както и има ли лечебни заведения, сключили договор с НЗОК за работа по тези клинични пътеки, без да имат съответните специалисти, клиники и оборудване и как е регламентирано изключението. Попитахме и за чия сметка ще се лекуват пациентите в лечебните заведения, които нямат сключени договори с НЗОК, по клинични пътеки 39, 48 и 104, и които нямат обективната възможност да сключат такива договори, каквито са очните клиники, например.


"НЗОК сключва договор за работа по всички пътеки по условия, описани в Националния рамков договор (НРД), който не може да бъде отменен със заповед на министъра. По посочените пътеки се сключват договори именно по условията, описани в НРД", казаха от касата.


Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров коментира, че е невъзможно касата да сключи договори за нови пътеки с лечебните заведения, "когато заявленията не са подадени в срок, а този срок беше януари месец".


По закон предметът на договорите и допълнителните споразумения не може да се разширява. "Освен това отделение не може да се открие по заповед на министър. Болницата го иска, а министърът одобрява или не", каза д-р Кацаров. По думите му "всичко това ще експлоадира, когато в такова отделение почине пациент и започне да си търси правата. Но отговорността няма да я носи касата, а лекарите, които са го приели".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Хаосът май става все по хаотичен, а?

 4. 4 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  Очната лекарка не била спала, защото можело да се наложи да лекува болни от ковид!?! При такава пандемия и обявено бедствено положение, трябваше да затворят всички подобни "болници" и да мобилизират лекарите, както във военновременна обстановка, да дават дежурства и да лекуват в по-големите общински и частни болници. Разбира се срещу заплащане! Малко е крайно, но сме в ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ! Ако стане война ще ни пратят на фронта без да ни питат нали! Я тя можела само капки за очи да му слага. То за да се слагат капки за очи не е нужно медицинско образование изобщо!!

 5. 5 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#3] от "Таралеж":

  Не че правителството е цвете и не че е взело адекватни мерки, но при каквито и да е условия, ако болните се увеличават експоненциално, няма как да се оправим...

  Един прост начин да избегнем по-голям хаос е да носим маски и да не се виждаме за щяло и не щяло с други хора...

 6. 6 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Хаосът май става все по хаотичен, а?
  —цитат от коментар 3 на Таралеж


  И всичко това заради ОПГ съставена от Троцки, Сорос, Костов и Черепа. Крайно време е да ги изметем от властта и правителството.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#2] от "Асен Градинаров":

  Който управлява ТОЙ е отговорен и съответно виновен другарю гербер червен !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  До коментар [#5] от "ilinko":

  "Един прост начин да избегнем по-голям хаос е да носим маски и да не се виждаме за щяло и не щяло с други хора..."
  =============
  Нали си спомняш от пролетта:
  Маските са, за да мълчим, забраните за събиране - за да не можем да протестираме, Вирус НЯМА!
  Сега тези, дето говореха така, оревават вселената, че няма да бъдат достатъчно обгрижени.

  Еретик
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#4] от "Stargate":

  Ти на колко години си?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Асен Градинаров
  Асен Градинаров
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#2] от "Асен Градинаров":Който управлява ТОЙ е отговорен и съответно виновен другарю гербер червен !!!
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  Къде го пише това? В "конституцията" на Позитано или в тази на радикалната им фракция от Кърниградска? Защото в действащата българска Конституция, подобен текст НЯМА!

 12. 12 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#4] от "Stargate":Ти на колко години си?
  —цитат от коментар 10 на КМЕТ В СЯНКА


  За трол изисква ли се определена възраст?

  Sapere aude
 13. 13 Профил на Димитър Петков
  Димитър Петков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как да станат нещата като нямаме адекватна реформа в здравеопазването и здравната каса се ползваше през годините само източване? Всъщност като се замисля нямаме нито една реформа в нито една услуга - здравеопазване, съдебна система, образование. Караме си още със съветските принципи и само мрънкаме. Никой не ни е виновен.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#8] от "Костадин Иванов":

  Мъртвите не реват. Мъката е за близките.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#2] от "Асен Градинаров":

  Въпросът е не :"Да си внесем лекари от... къде?" Според мен верният въпрос е :Колко млади български лекари и сестри върнахме от март насам в България?Повтарям:МЛАДИ-защото видимо тази гадост се бори с млад персонал!Всички други въпроси са второстепенни.Сега гасим огън със"сухи съчки"и чакаме чудо.Персонал има-млад ,образован,говори български,ама не работи за нас.Защо ли?

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#11] от "Асен Градинаров":

  Има и други закони в държавата. беги учи и ще разбереш. Или питай Жецеул

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Питай Гешев.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#2] от "Асен Градинаров":

  Да навсякъде има недостиг на лекари и персонал.Разликата се крие в детайлите.
  Едно е да ти трябват 5 инфекциониста а ти да имаш 3 и да помагат други доктори но под наглеждане от инфекционист ,и отделението да има необходимата апаратура.Съвсем друго е да нямаш изобщо такова отделение и нито един поне доктор
  инфекционист и там каквито трябва и да караш хората да вършат неща от които разбират съвсем малко и няма кой да ги консултира на терен.Това е все едно пластичен хирург да го караш да прави мозъчна операция.
  Та едно е недостиг а съвсем друго е ТОТАЛНА ЛИПСА на медици.
  И не на последно място как министър издава заповед в разрез на закона?Що не промениха за 6месеца законодателството като се знаеше ,че есента ,ще е тежка?
  Като е за лапане и далавера сменят закона между първо и второ четене или в заключителните и преходни разпоредби на друг закон ,ама като трябва да се мисли и реално да се решава проблем никакви ги няма.

 19. 19 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#4] от "Stargate":

  Боже какви глупости сте написали!

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#19] от "стефан иванов":

  Затова го попитах за годините.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1704 Любопитно

  До коментар [#4] от "Stargate":

  Ти би ли искал, недай боже, очна лекарка да те лекува от ковид?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 22. 22 Профил на Асен Градинаров
  Асен Градинаров
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Та едно е недостиг а съвсем друго е ТОТАЛНА ЛИПСА на медици.
  —цитат от коментар 18 на стефан иванов


  Да, другарю! Такава "тотална" липса е, че сме рекордьори в СВЕТА по брой болници на глава от населението! Да не са работели умнопрекрасни в тях до сега, на доброволни начала? Или зърнопроизводители, като приберат реколтата? Що плякате тотални глупости, не е много ясно! Всеки лкекар, преди да специализира, учи 5 години обща медицина - едва след това се профилира като хирург, анестезиолог, вътрешен, кардиолог и т.н. Така че хайде без простотии, как очната лекарка можела само капки за очи да слага! Щом само това умее, да си хвърля дипломата и да ходи да врека на паветата, като останалите комунистически умнопрелестни.

 23. 23 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#11] от "Асен Градинаров":

  А кой да отговаря ? Които взема решенията и има власта да ги налага той носи и отговорноста! Или искаш Ти Да отговаряш за мои действия Навит ли си ?

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#4] от "Stargate":

  А окови да им сложат също не искаш ли?

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#9] от "doroteus":

  Ама в Герп самостоятелно мнение можеш ли да имаш?

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#9] от "doroteus":


  Какво предлага другарката? Да си внесем лекари от... къде? Коя държава в света не страда от недостиг на медицински персонал заради короната? Ама нали според умнопрелестните, корона нямало? Маски гориха, реваха по плошчадите, че правителството ги затваряло, че да не можели да протестуират... Сега какво? Ами да отворят клиника с обслужващ персонал от жорнальорки - те нали от всичко разбират, за всичко са компетентни, а и са смели, почтени и всички ги обичат - да отворят КОВИД клиника и да лекуват умнопрелестни, тъкмо да ни отърват и от тази напаст соросоидна, и от себе си!
  —цитат от коментар 2 на Асен Градинаров


  Нова клиника с главен лекар ХаджиБабикянМинеков, старша сестра Канна Рачева, доктори РРадевци, Маями, Генки и Бенатовици, Специалисти Ниновичок, Чалгари и Тошкосиромаховци.... да не забравим Бойкикев, специалист по ъъъъъ- ааааааа- ъъъъъъъъ реформа ъъъъъъъ реформа ааааааа реформа.....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#22] от "Асен Градинаров":

  Извинявай ,не знаех ,че болницата и леглото лекуват пациента.Боже колко съм бил заблуден аз все си мислех ,че това го прави лекар /и то по съответната специалност/
  подпомаган от сестри ,санитари,лаборанти и тн.И не зная какъв "другар" те гони
  , като не веднъж съм показвал ,че съм умерен Костовист.
  По скоро погледнете другаря Бойко Борисов /все още неотказал се от партиината си книжка/
  А и още една забележка в медицината количеството /брой болници/ не означава здравеопазване.И още един въпрос в коя друга страна 80% от завършващите медици бягат /още преди специализация/ и защо?

 31. 31 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#19] от "стефан иванов":

  До коментар [#4] от "Stargate":Боже какви глупости сте написали!
  —цитат от коментар 19 на стефан иванов


  Всеки има право на мнение! Дали Ви харесва или не ми дреме особено! След месец или два може да сме в ситуация, я което това което съм написал ще се случи. Подобно нещо направиха в Италия и Испания при предишната вълна! Там също ли бяха глупости!

 32. 32 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#21] от "Хриси":


  До коментар [#4] от "Stargate":Ти би ли искал, недай боже, очна лекарка да те лекува от ковид?
  —цитат от коментар 21 на Хриси


  Пред избора НИКОЙ да не ме лекува и да не ме вземат в болница /дано не се налага/, защото няма персонал ДА, бих предпочел дори очен лекар да ме лекува!

 33. 33 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#5] от "ilinko":"Един прост начин да избегнем по-голям хаос е да носим маски и да не се виждаме за щяло и не щяло с други хора..."============= Нали си спомняш от пролетта: Маските са, за да мълчим, забраните за събиране - за да не можем да протестираме, Вирус НЯМА! Сега тези, дето говореха така, оревават вселената, че няма да бъдат достатъчно обгрижени.
  —цитат от коментар 8 на Костадин Иванов


  Аз съм омерзена точно от това.Дори не мога да намеря точни думи,с които да опиша това
  Очната лекарка не била спала, защото можело да се наложи да лекува болни от ковид!?! При такава пандемия и обявено бедствено положение, трябваше да затворят всички подобни "болници" и да мобилизират лекарите, както във военновременна обстановка, да дават дежурства и да лекуват в по-големите общински и частни болници. Разбира се срещу заплащане! Малко е крайно, но сме в ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ! Ако стане война ще ни пратят на фронта без да ни питат нали! Я тя можела само капки за очи да му слага. То за да се слагат капки за очи не е нужно медицинско образование изобщо!!
  —цитат от коментар 4 на Stargate


  Абсолютно точно!

 34. 34 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#25] от "falkoneti":


  До коментар [#4] от "Stargate":А окови да им сложат също не искаш ли?
  —цитат от коментар 25 на falkoneti


  Лекарите са специална категория хора! Във военно време ги мобилизират! Не е нужно да им слагат окови. Има си закони!

 35. 35 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#26] от "Асен Градинаров":

  Прав си няма такова решение на МС .Има обаче ПРОТИВОЗАКОННО решение на здравният министър ,болници неразполагащи с апаратура и персонал в нарушение на закона да извършват лечебна дейност .

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#31] от "Stargate":

  Нищо подобно не са правили в Испания е Италия там драмата бе ,че нямат достатъчно апаратура а не че са затваряли другите болници и мобилизарали персонала .А и другите болни тия с инфаркти ,инсулти ,диабет ,и тези за спешни операции какво предлагаш ,да ги оставим те да мрат ,щото не са с модерната болест?

 38. 38 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#31] от "Stargate":Нищо подобно не са правили в Испания е Италия там драмата бе ,че нямат достатъчно апаратура а не че са затваряли другите болници и мобилизарали персонала .А и другите болни тия с инфаркти ,инсулти ,диабет ,и тези за спешни операции какво предлагаш ,да ги оставим те да мрат ,щото не са с модерната болест?
  —цитат от коментар 37 на стефан иванов

  Първо в Испания нямаха абсолютно никакви консумативи за лична защита!!!! Никакви!
  После стана така,че НЕ достигаха лекари,студентите бяха пратени срещу мижави пари да помагат,много лекари и медицински персонал починаха...

 39. 39 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#34] от "Stargate":

  Извънредно с военно положение имат огромни именно законови разлики вземи се поинтересувай.

 40. 40 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#22] от "Асен Градинаров":

  Хахах и какво като е учил обща медицина преди 40 години? Дали очен лекар може да разчете рентген на бял дроб или да интубира?

 41. 41 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#32] от "Stargate":

  Да по добре очен лекар пред свещенник да те лекува ,но не вярвам резултатате да са с голямя рязлика.
  Аз пък искам да ме лекува лекар специалист по болеста ми защото така сме се договорили с държавата /последните 10г в лицето на ГЕРБ/. Аз си плащам данъците,осигуровките ,таксите ,спазвам закона и очаквам от държавата да изпълнява ангажиментите си.
  Щото и в конституцията пише ,че като гражданин имам право на лечение по ред и условия определени от същата тази държава.

 42. 42 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#38] от "G.Okatova":

  Ключовата дума е ПОМАГАТ ,тоест имат поне един двама лекари с нужната специалност и другите под техен надзор и съвети помагат в лечението.Тука няма нито апаратура нито поне един лекар да ги консултира на терен.За мен е съществена разликата.

 43. 43 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Статиите на Генка Шикерова трябва да се изучават в Журалистическия. Факти, експертни мнения, обективност. Качествена журналистика.
  Поздрави!

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 441 Неутрално

  КАЛИНКИ,не дремете и не симулирайте дейност,а спасете лекарите и болниците от задаващи се дела срещу тях-те не го заслужават!Извънредно положение-извънредни закони!Колко ВУЗ-а бълват юристи и бизнес администратори,сядайте и пишете закони и наредби,облечете простотията и безпомощността си в нормативни документи,не давайте лекарите курбан-те ще ни трябват и след Ковида!Не злоупотребявайте с морала на лекарите и здравето на нацията!

 48. 48 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Не, това няма да експлоадира. Експлозията вече се състоя! Първо унищожи лекарите, сестрите и медицинския персонал. Навсякъде в болниците положението вече е "международно" - така с тежкото международно положение допреди 31 години (точно), ни се набиваше в главите извинението за неспособността на "системата", която вече беше отдавна фалирала и неспособна да се справи с каквото и да било!
  31 години по-късно е същото - тотална управленческа некадърност и безхаберие!

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#5] от "ilinko":

  Един прост начин да избегнем по-голям хаос е да носим маски и да не се виждаме за щяло и не щяло с други хора...

  Поддържам! Както може би го подържат и десетина процента от българите в България. Нециганизираните все още, тези с маски и върху носленцата.

 52. 52 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#37] от "стефан иванов":

  До коментар [#31] от "Stargate":Нищо подобно не са правили в Испания е Италия там драмата бе ,че нямат достатъчно апаратура а не че са затваряли другите болници и мобилизарали персонала .А и другите болни тия с инфаркти ,инсулти ,диабет ,и тези за спешни операции какво предлагаш ,да ги оставим те да мрат ,щото не са с модерната болест?
  —цитат от коментар 37 на стефан иванов


  Напротив! Мобилизираха всички лекари и ги пратиха да лекуват предимно болни от Ковид! Дори в Англия го направиха! На практика всяко друго лечение беше спряно по време на пандемията. Нашите болници също бяха затворени за всички планови лечения!

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Хубаво се пишат тези статии сега, само че тези интервюта с Мангъров кой точно ги правеше само преди няколко месеца?

  https://www.youtube.com/watch?v=HWbHysRofyQ&ab_channel=TV1България

  https://www.youtube.com/watch?v=9zGyARsBpUU&ab_channel=TV1България

 58. 58 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Радикал-комунистическата зараза ДСБ съсипа и продължава да съсипва България
  —цитат от коментар 54 на Караниколов


  По тази логика в САЩ и Англия има комунизъм, така ли?

  Неолибералната приватизационна политика не дойде от нас, взаимстван беше светъл чужд пример за собствени цели на местна почва.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Статиите на Генка Шикерова трябва да се изучават в Журалистическия. Факти, експертни мнения, обективност. Качествена журналистика.Поздрави!
  —цитат от коментар 43 на Dexx


  И когато тя даваше платформа на Мангъров да лъже народа без да му зададе един неудобен въпрос ли ставаше дума за "факти, експертни мнения, обективност, и качествена журналистика"?

  Всеки един журналист, който е интервюирал Мангъров и други като него от март месец насам, и който не ги е тотално разкрил в студиото какви шарлатани и некадърници са в действителност, носи съществена част от вината за случващото се в момента.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Може, но само в България и само, когато каже Борисов.

 65. 65 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  До коментар [#4] от "Stargate":Ти на колко години си?
  —цитат от коментар 10 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, как съм пропуснал твоите бисери в тарапаната! Нещо си искал да кажеш за "глупостите", които съм написал гледам. :-) Ще ти кажа, на достатъчно години съм, за да знам какво трябва да се направи и какво трябваше да се направи през лятото. Ама да се направи, не като вас левите другари, демек нищо, а реално да се направи, както направиха в Англия, Испания и Италия, когато ситуацията беше критична!

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#54] от "Караниколов":

  Браво! Чудих се кой пръв ще разкрие вината на Костов за сегашното бедствие. Печелиш ГЕРБерски грант!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 71. 71 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#54] от "Караниколов":Браво! Чудих се кой пръв ще разкрие вината на Костов за сегашното бедствие. Печелиш ГЕРБерски грант!
  —цитат от коментар 70 на majorman


  Съсипването на здравеопазването и поставянето на основите на много от неолибералните реформи станаха в края на 90-те, това е факт.

  Но да се слага цялата вина върху този период не е исторически правилно -- плоският данък беше въведен десет години по-късно, повечето от инфраструктурните отрасли бяха приватизирани след 2000-та, и т.н.

  Това си беше последователно следвана политика без особено значение кой е на власт.

 72. 72 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Когато ген. Мутафчийски предупреждаваше, че нищо не сме видели и нищо не е свършило същитетези "независими" журналисти се чудеха как да го заглушат и дискредитират. Помните ли интервюто с "много хора яко ще умират". Е, по поръчка на Боко след това активно мероприятие свалиха генерала от ефир и го замениха с Мангъроя. После шест месеца мишкуваха, да не дразнят хората и да останат на власт.

  Та, мисълта ми е - защо не задаваха неудобните въпроси на Мангъров?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 73. 73 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#11] от "Асен Градинаров":

  "Къде го пише това?... Защото в действащата българска Конституция, подобен текст НЯМА!"

  Има:
  "Чл. 108.
  (1) Министерският съвет се състои от министър-председател, заместник министър-председатели и министри.
  (2) Министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството и носи отговорност за нея. Той назначава и освобождава от длъжност заместник-министрите.
  (3) Министрите ръководят отделни министерства освен ако Народното събрание реши друго. Те носят отговорност за своите действия."

  Конституция

  По темата:

  Няма да експлоадира всичко, споко.

  П.П. Горките офталмолози! Надали и в най-големите си кошмари са си представяли такава идиотщина...

 74. 74 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Весело

  До коментар [#22] от "Асен Градинаров":

  "Всеки лкекар, преди да специализира, учи 5 години обща медицина - едва след това се профилира като хирург, анестезиолог, вътрешен, кардиолог и т.н. Така че хайде без простотии".

  Всеки гражданин, преди да вземе диплома за средно образование, учи поне една година анатомия на човека и поне пет години биология. Едва след това придобива граждански права (правото да гласува). Така че, хайде без простотии - тургай леглото в обора и се карантирай!
  Понеже, виждам, че сте изпущили няколко години по биология, ще отбележа само, че всяка година на пазара се появяват по около сто нови лекарства, 20 нови медицински изделия, пет нови медицински методи. Така че офталмологът се следи методите за лечение и операции на очите и има бегла представа за антибактериални и антивурсни средства, доколкото използваните при офталмологията имат отношения (странични взаимодействия) с останалите. И определено нямат опит за работа с респиратори, еле па китайски.

 75. 75 Профил на Egocentric Eccentric
  Egocentric Eccentric
  Рейтинг: 40 Неутрално

  [quote#60:"Georgi Marinov"][/quote]

  Точно.

  Журналистите са съучастници на случващото се. Не само че не му задаваха елементарни въпроси на очевидно нелепите твърдения, които сееше и сее, а някои дори му пригласяха.

  Според тази нали маските били да мълчим, а не да ни пазят.

  Do not ask WHY If you don't want to DIE Do like your TOLD If you want to get OLD
 76. 76 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 947 Весело

  До коментар [#74] от "wanderer":

  Недейте с лошо!
  Може пък детската му мечта да е гинеколог да му лекува пневмонията, знае ли човек? Бъдете по-милостив. :))))

 77. 77 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#76] от "Lilith":

  До коментар [#74] от "wanderer":Недейте с лошо!Може пък детската му мечта да е гинеколог да му лекува пневмонията, знае ли човек? Бъдете по-милостив. :))))
  —цитат от коментар 76 на Lilith


  Може да се правите на духовити в нета, но на хората, на които са отказали настаняване в болница, защото няма достатъчно персонал НЕ им е особено смешно!. По-добре гинеколог да лекува, отколкото да те върнат в къщи с пневмония и да те оставят да умреш! Не ви пожелавам да го разбирате по трудния начин!

 78. 78 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 947 Весело

  До коментар [#77] от "Stargate":

  Ужас.... Много българи кълнат като дърти... роми вече, на къде отива този свят. :))))

  Уважаема/и госпожо/господине,

  Ако Вие смятате, че гинеколог може да ви лекува вирусното заболяване/пневмонията/ (сложете си останалите ), даже не да ги лекува, а само да се погрижи да не умрете докато дойде специалист- то аз лично ви пожелавам да не стигате до там да разберете в колко дълбока заблуда сте.

  И не, мерси съм да ме преслушва офталмолог, ортопед да ми прави анестезиите и гастроенеролог да ми назначава лечение за ковид, ако и да са учили тия хора 5 години едно и също нещо.

  На идиота, който е разпоредил да го правят, убедена съм, ще му се върне тъпкано.
  Дано само това безумно решение не ни остави без лекари изобщо.
  И нямам предвид възможността някой да почине, да не дава Господ!
  Опасявам се, че няма нормален специалист, който, принуден със заповед, вместо неврологични разстройства/ бъбречни заболявания/ (сложете си останалите сами), да лекува запушени носове, и който да не се замисли защо си губи времето в тая лудница, наречена България.

 79. 79 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  От месеци Министерството на здравеопазването седи върху едни 160 милиона лева европейски пари за борба с коронавируса. Явно не могат да измислят как да ги откраднат, защото ги използват с темп на костенурка. Чак сега, когато каруцата тръгна да се обръща, почнаха да развързват кесията на пожар. Късно!
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159446249551189

 80. 80 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#41] от "стефан иванов":

  Колкото са ти данъците и осигуровките за здраве ,колкото 3 кутии цигари ,толкова ще ти е и лечението ,а още повече ,че парите за 3 кутии цигари за здраве ,ги делиш с още 2 ма циганина ,2 пенсионера и 1 милиционер ,които нищо не плащат за здраве , е ,раздели си ги , ще ти останат 2 -3 лв на месец и очаквай здравна помощ ,с подготвени специалисти ,легла с космическо обурудване ,линейка последен модел ,пълна с млади и подготвени медици , всички те няма да отидат да лекуват немеца за 5000 евра на месец ,ами ще останат тука за да те обгрижват безплатно , а вие да сте недоволни и да ги биете ,щото били длъжни и имат да ви дават ,крадяли и ви източвали 2 та лева дадени за здраве , е ,да ,ама не , получавате точно толкова ,за колкото сте дали пари ,тоест нищо , не се сърдете на медиците моля .

 81. 81 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#78] от "Lilith":

  Абсолютно всеки лекар може да лекува и пневмония и други инфекции , всеки от нас е подготвен достатъчно за това , не си правете илюзии ,всеки иска да си лекува пъпката и грипа най малко от професор по специалността ,но се пита ,дали може да си го позволи ,скъпо е ,дори на запад не могат да си го позволят и чакат година за специалист ,а това ,че българина си брои докторите за неграмотни идиоти , си е негов проблем ,оказва се ,че същите идиоти на запад са много добре посрещнати и уважавани лекари ,а българина остана да се лекува по дрогерии и аптеки ,по това какво му постнат във фейсбука от местната групичка по интереси .

 82. 82 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 947 Любопитно

  До коментар [#81] от "edin drugii":

  За лекари винаги се иззказвам с дълбоко уважение, държа да го отбележа, тъй като не си личи във форумен разговор.

  Далеч съм от мисълтта, че на гинеколозите не им е познато лечението на пневмонии.
  Предвид методиката на обучението по медицина е видно, че лечението на различните заболявания започва от трети курс и продължава до пети. Специализациите са след това.
  Също така е очевидно, че лекар много по-бързо би се ориентирал в протокол за лечение от неспециалист.
  Аз обаче съм на мнение, че гинеколозите трябва да си вършат тяхната работа, не да се правят на инфекционисти. Не че не могат, но защо трябва?
  Освен това не виждам причина да се карат лекари, които са с друг профил, да лекуват инфекциозно заболяване, за което:

  -Никой не осигури достатъчно ЛПС за да бъдат предпазени;
  -Никой не организира опреснителни курсове за новите методи в лечението; Нещо ми подсказва, че офталмолог с 20+ годишен стаж може и да е позабравил някои подробности. Струва ми се нереално всички лекари да поддържат експертизата си във всички направления на медицината.
  -Никой не обособи специално пригодени места за болни;
  -Никой не разписа методология. Не искам да си представя как невролог,примерно, бързичко преглежда вирусолясал пациент и спокойно отива при човек, дошъл по основната миу специалност.
  Има и още.

  И последно- не са ни виновни лекарите за хаоса. И не мисля, че те трабва да го отансят.
  Също така хората продължават да раждат и да се раждат, да си чупят крайници, да имат нужда от операции, да се разболяват и от други болести и т.н. и т.н.
  Не мисля, че панацеята е превръщане на медици в пенкелери само за да се угоди на Тиквата и апологетите му.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK